Φεβρουάριος 2007

1.2.2007 - Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη αναφορικά με κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στις ακτές της Κύπρου, παρακολουθεί την κατάσταση και θα αντιδράσει αναλόγως, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων.



1.2.2007 - Ελέγχεται ως ''ανακριβής'' η είδηση που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ περί αποστολής τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.



1.2.2007 - Η νομική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της στο διεθνές δίκαιο δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία.



1.2.2007 - Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας επιβεβαίωσε ότι ο τέως Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης είχε υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την οικογένεια Μπους για εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και χωρίς τη γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.



1.2.2007 - Ως ''παντελώς ψευδή'' χαρακτηρίζει ο Νίκος Ρολάνδης τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών ότι υπέγραψε ως Υπουργός Εμπορίου Μνημόνιο Συναντίληψης για εκμετάλλευση φυσικού αερίου με εταιρεία στην οποία μετείχε μέλος της οικογένειας του Αμερικανού Προέδρου Μπους, χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και χωρίς τη γνωμάτευση και έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα.



1.2.2007 - Ο νέος Πρεσβευτής της Κύπρου στο Βιετνάμ, με έδρα το Νέο Δελχί, Ανδρέας Ζήνωνος επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Nguyen Minh Triet.



1.2.2007 - Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης θα είναι πλήρες μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των μόνιμων και αναπληρωματικών μελών των Επιτροπών.

1.2.2007 - Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου συνεχίζει να είναι πλήρες μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, ενώ θα είναι αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.



1.2.2007 - Καταρτίσθηκε συμφωνία μεταξύ της Marfin Popular Bank και της Αρχιεπισκοπής Κύπρου για την πώληση και μεταβίβαση από την Τράπεζα 17.375.330 μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 7,17% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας και 3.301.209 δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (warrants) της Ελληνικής, έναντι συνολικού τιμήματος 62.170.461,91 ευρώ.



1.2.2007 - Καταρτίσθηκε συμφωνία μεταξύ της Marfin Popular Bank και της MFS Holdings Public Co Ltd για την πώληση και μεταβίβαση από την Τράπεζα 4.642.600 συνήθων (κοινών) μετοχών της Universal Life που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 35% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, έναντι συνολικού τιμήματος 24.080.000 ευρώ, δηλαδή 3 κυπριακών λιρών ανά μετοχή.



1.2.2007 - Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναθεωρήσει τους όρους της Δημόσιας Πρότασης (Αναθεωρημένη Δημόσια Πρόταση) προς τους μετόχους της εταιρείας Cytrustees Investment Public Company Limited για την απόκτηση μέχρι και το 50% συν µία μετοχή του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Cytrustees Investment.



1.2.2007 - Αύξηση 2,2% σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2006, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και ανήλθαν σε 1.027,3 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 1.005,7 εκ. λίρες το 2005, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.



2.2.2007 - Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις σε σχέση με το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου και αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται αναγκαία η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.



2.2.2007 - Η κίνηση και οι δραστηριότητες των πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι οι συνήθεις, δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισμπίκας.



2.2.2007 - Σε εντονότατο διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση για τη μετακόμιση στα κατεχόμενα τμήματος του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών «Συνεταιρισμός για το μέλλον» UNDP - PFF.



2.2.2007 - Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ ενημέρωσε τα ε/κ και τα τ/κ κόμματα, που συμμετέχουν στις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, για την πορεία της διαδικασίας για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.



2.2.2007 - Επίσημη πολωνική αποστολή μετέφερε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ένα μήνυμα, ζητώντας την υποστήριξη της Κύπρου στην υποψηφιότητα της Πολωνίας να φιλοξενήσει τη διεθνή έκθεση EXPO 2012 στην πόλη Βρότσλαβ, με θέμα ''Ο Πολιτισμός της Ψυχαγωγίας στην Παγκόσμια Οικονομία''.



3.2.2007 - Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με οξεία βρογχίτιδα, ύστερα από κρυολόγημα από το οποίο υπέφερε τις τελευταίες ημέρες, νοσηλεύεται ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.



3.2.2007 - Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος εισήγηση για επανίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου.



3.2.2007 - Με σύνθημα να ανοίξει η οδός Λήδρας πραγματοποιήθηκε μπροστά στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας συγκέντρωση, την οποία διοργάνωσαν η Επιτροπή για το Ανοιγμα της Οδού Λήδρας, με την υποστήριξη της Παγκύπριας Επιτροπής για το άνοιγμα των Οδοφραγμάτων και της Επιτροπής για το άνοιγμα των Οδοφραγμάτων Κοκκίνων-Πύργου-Λιμνίτη.



4.2.2007 - Πάρα πολύ καλά στην υγεία του είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος νοσηλεύεται με αναπνευστική λοίμωξη, οξεία βρογχίτιδα, στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.



4.2.2007 - Πραγματοποιήθηκε το 7ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.



4.2.2007 - Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής κέρδισε την Κυριακή το ανοικτό τουρνουά του Ζάγκρεπ, νικώντας στον τελικό με 2-1 σετ τον περσινό κάτοχο του τίτλου, Κροάτη Ιβάν Λιούμπιτσιτς.



5.2.2007 - Η πολιτική της Κίνας και της Ινδίας έναντι της Κύπρου δεν έχει διαφοροποιηθεί ούτε κατ' ελάχιστο, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, σχολιάζοντας το ότι αεροσκάφος, προερχόμενο από την Κίνα με δηλωμένο προορισμό τα Αδανα, προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, με ενδιάμεσο σταθμό το Νέο Δελχί.



5.2.2007 - Ο Πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Yali Zhao δήλωσε ότι οι αρχές της Πολιτικής Αεροπορίας της Σαγκάη ενέκριναν σχέδιο πτήσης σε αεροσκάφος τουρκικών συμφερόντων με προορισμό τα Αδανα της Τουρκίας και γίνονται έρευνες για να διαλευκανθεί γιατί άλλαξε το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους.



5.2.2007 - Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμμία υπαναχώρηση εκ μέρους της Αιγύπτου ή του Λιβάνου όσον αφορά τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.



6.2.2007 - Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τέλεσε τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Βρετανικού Συμβουλίου στη Λευκωσία.



6.2.2007 - H Marfin Popular Bank ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι της τράπεζας Β. Θεοχαράκης (μέτοχος κατά 4,15%), Οικογένεια Λανίτη (μέτοχοι κατά 4,01%) και Ανδρέας Βγενόπουλος (μέτοχος κατά 2,56%) ενημέρωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ότι απορρίπτουν τη Δημόσια Πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά της Marfin.



6.2.2007 - Ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση της Ελβετίας προσφέρει στην Κύπρο οικονομική βοήθεια 3,7 εκ. Ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία έχει καταλήξει με την ΕΕ, από τον Μάρτιο του 2006, για την ενίσχυση των δέκα νέων κρατών μελών της ΕΕ.



7.2.2007 - Αρνητικές στη γρίπη των πτηνών ήταν οι επιστημονικές εξετάσεις που έγιναν από το Ινστιτούτο Παστέρ στην Ελλάδα για τον αλλοδαπό που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, με συμπτωματολογία γρίπης.



7.2.2007 - Μετά την παρέμβαση της κυπριακής κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.



7.2.2007 - Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να υποβάλει μαζί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ετοιμασία έκτακτης έκθεσης σύγκλισης σχετικά με την υιοθέτηση του Ευρώ στην Κύπρο την 1ην Ιανουαρίου 2008.



7.2.2007 - Ανακοινώθηκε ότι σε γραπτό διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές αναφορικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, προέβη, με οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης.



7.2.2007 - Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ομόφωνα ακύρωσε το ενδιάμεσο διάταγμα, που εξέδωσε στις 25 Ιανουαρίου, 2007 το Ανώτατο Δικαστήριο, για την υπόθεση της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, εγκρίνοντας ότι το Πρωτόδικο Δικαστήριο ήταν λανθασμένο στην απόφασή του.



7.2.2007 - Η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα προχώρησε σε νομικές διαδικασίες για την προστασία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της κατά της Τράπεζας Πειραιώς, του Μιχαήλ Σάλλα και του Μιχαήλ Κολακίδη.



7.2.2007 - Στο 41,82% ανέρχεται το ποσοστό των μετόχων της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας που έχουν ήδη απορρίψει τη Δημόσια Πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει ανακοίνωση της Μαρφίν.



7.2.2007 - Η Εθνική Βουλγαρίας αναδείχτηκε νικήτρια του Διεθνούς Τουρνουά της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αφού νίκησε στον τελικό στο ΓΣΠ με 3 - 0 την Εθνική Κύπρου, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση του τουρνουά. Την τρίτη θέση πήρε η Εθνική Ουγγαρίας.



8.2.2007 - Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, σε επιστολή του προς τους Πρεσβευτές των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Γενικούς Γραμματείς του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ, κατάγγειλε την παράνομη πώληση σε Αμερικανίδα της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο κατεχόμενο χωριό Φτέρυχα, και μετατροπή του σε σπίτι, εργαστήρι τέχνης και γκαλερί.



8.2.2007 - Σε πενταμελή Ομάδα για τη Μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διορίστηκε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος θα ηγηθεί των διαβουλεύσεων για το «θέμα του βέτο».



8.2.2007 - Με πυροτεχνήματα, χορό και τραγούδι οι Λεμεσιανοί υποδέχθηκαν το Καρναβάλι, με τον Βασιλιά του Ερωτα και της Αγάπης να κάνει πανηγυρικά την είσοδο του στην πόλη.


9.2.2007 - Την υπό όρους ενεργοποίηση της διαδικασίας ανοίγματος δύο Κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εισηγήθηκε στην ΚΟΡΕΠΕΡ η αρμόδια ομάδα εργασίας «Διεύρυνση», που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών.



9.2.2007 - Συνολικές εισαγωγές/αφίξεις 3,18 δισεκατομμυρίων λιρών και συνολικές εξαγωγές/αποστολές 643,9 εκατομμυρίων λιρών, σημειώθηκαν το 2006 για το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου, με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις.



9.2.2007 - Ο Μάριος Λευκαρίτης εξελέγη στη θέση του Ταμία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA).



11.2.2007 - Οι κάτοικοι των Λυμπιών συνέχισαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους κατά της δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής των οικιακών και στερεών αποβλήτων (ΧΥΤΑ), με το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου από Λευκωσία προς Λάρνακα.



11.2.2007 - Μία πρώτη θέση ήταν ο απολογισμός της συμμετοχής της Κύπρου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που έγινε στην Παιανία. Την πρώτη θέση στα 400 μ. με επίδοση 55.54 κατέκτησε η Αλίσσα Καλλινίκου.



12.2.2007 - Την αύξηση των Μητροπόλεων και των Χωρεπισκοπών αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός των εκκλησιαστικών περιφερειών να φτάσει στις δώδεκα συνολικά.



12.2.2007 - Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν επέδωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο κατάλογο με τα ονόματα των τεσσάρων ατόμων που προτείνει το κόμμα του, για τη θέση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.



12.2.2007 - Ανακοινώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστεί συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Προστασία και την Προώθηση της Πολυμορφίας της Πολιτιστικής Εκφρασης.



13.2.2007 - Σημαντικό βήμα προς την ευρωζώνη, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής την κατάθεση στην ΕΕ της αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΟΝΕ την 1ην Ιανουαρίου 2008.



13.2.2007 - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλαβε το επίσημο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην ευρωζώνη την 1ην Ιανουαρίου 2008.



13.2.2007 - Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ ανακοίνωσε ότι η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στην Μεσόγειο σε περιοχή νότια της Αττάλειας και δυτικά της Κύπρου.



13.2.2007 - Το Υπουργείο Παιδείας ετοίμασε σχόλια και παρατηρήσεις γύρω από τα επιμέρους ζητήματα που εντόπισε στο βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, που θα σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Νεοκλής Συλικιώτης.



14.2.2007 - Στένωση σε δύο αρτηρίες διαπιστώθηκε κατά την αγγειογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο Γλαύκος Κληρίδης στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδίας στη Λευκωσία, και του έγινε αγγειοπλαστική.



14.2.2007 - Νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεθνών κανονισμών αεροπλοΐας από στρατιωτικά τουρκικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν από τις 4 Δεκεμβρίου 2006 μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2007, κατήγγειλε ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.



14.2.2007 - Μνημόνιο ανανέωσης της αθλητικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας για το 2007, σε 29 αθλήματα, υπέγραψαν οι δύο χώρες.



14.2.2007 - Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας.



14.2.2007 - Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας ύψους 100.000 ευρώ προς τον προσωρινό διεθνή μηχανισμό για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Παλαιστινιακή Αρχή.



14.2.2007 - Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την καθιέρωση της 27ης Ιανουαρίου ως ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



14.2.2007 - Κοινό έγγραφο για προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης, υπέγραψαν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.



15.2.2007 - Αρχισε επίσημα η διαδικασία που θα οδηγήσει στην έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.



15.2.2007 - Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανέγερση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ), δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.



16.2.2007 - Νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού διορίζεται ο Ακης Κλεάνθους.



16.2.2007 - Εξω από το τζαμί στη συνοικία Αγίου Αντωνίου συγκεντρώθηκαν Τ/Κ μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου της Λεμεσού, διαδηλώνοντας και απαιτώντας την επιστροφή του ιμάμη και δασκάλου των θρησκευτικών τους, Μπαϊσάλ Γκιούλμποϊ, τις υπηρεσίες του οποίου τερμάτισε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών των κατεχομένων επειδή συμμετείχε σε συνάντηση των ηγετών των θρησκευτικών ομάδων στις ελεύθερες περιοχές.



16.2.2007 - Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ και ως εκ τούτου εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο στη θέση του δευτέρου τη τάξει του κόμματος της αντιπολίτευσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.



16.2.2007 - Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με την προστασία των αιτούντων άσυλο και προσφύγων που διαμαρτύρονται στις Βρετανικές Βάσεις.



16.2.2007 - Ανακοινώθηκε ότι ο διακεκριμένος Κύπριος επιστήμων Δρ Στέλιος Κυριακίδης εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανολογίας των ΗΠΑ.



17.2.2007 - Εξιτήριο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδίας πήρε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.



18.2.2007 - Με τη μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση επί της λεωφόρου Μακαρίου Γ' κορυφώθηκαν οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού.



19.2.2007 - Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα, όπως αυτό προτείνεται από την κυβέρνηση, οργάνωσαν οι κάτοικοι της Ινιας.



19.2.2007 - Απεβίωσε η ηθοποιός Βάνια Κωνσταντίνου σε ηλικία 71 ετών.



19.2.2007 - Απεβίωσε ο Ανδρέας Φαλάς από το Ριζοκάρπασο, τέως Γυμνασιάρχης και Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής Αποστόλου Ανδρέα.



20.2.2007 - Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους. Στη συνέχεια παρέλαβε το Υπουργείο Παιδείας από τον τέως Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Νεοκλή Συλικιώτη.



20.2.2007 - Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Louis Κωστάκης Λοΐζου εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή της συμφωνίας με τον όμιλο Marfin Popular Bank για πώληση του 57% του μετοχικού κεφαλαίου της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου Χίλτον στη Λευκωσία, έναντι του ποσού των 30 εκ. λιρών Κύπρου.



20.2.2007 - Ο νέος Υπατος Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Καναδά, Πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Ανδρέας Κακουρής, τα διαπιστευτήριά του στη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Michaelle Jean.



21.2.2007 - Το καλό επίπεδο στις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.



21.2.2007 - Υστερα από πρόσκληση του Προέδρου της ΚΣΣΕ Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο επικεφαλής των θρησκευτικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα Αχμέτ Γιονλουέρ πραγματοποίησαν συνάντηση στο Λήδρα Πάλας.



21.2.2007 - Οι αιγοπροβατοτρόφοι αποφάσισαν να μην υποβάλουν ένσταση αναφορικά με την καθιέρωση των τεχνικών προδιαγραφών του χαλουμιού, εάν δηλαδή αυτό θα κατασκευάζεται από αγελαδινό ή αιγοπρόβειο γάλα, μέχρι την τελευταία ημέρα υποβολής του φακέλου της Κύπρου στην ΕΕ, που είναι η 1η Μαρτίου.



21.2.2007 - Για την επικοινωνιακή εκστρατεία εισαγωγής του ευρώ πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Συμφωνίας Σύμβασης Δημοσίου για την Παροχή Υπηρεσιών Δημοσίων Σχέσεων και Υπηρεσιών Διαφήμισης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της κοινοπραξίας Mediacom ltd.



21.2.2007 - Ανθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και απλοί πολίτες είπαν το στερνό αντίο στην ηθοποιό Βάνια Κωνσταντίνου.



21.2.2007 - Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης απάντησε στους τουρκικούς ισχυρισμούς για ενίσχυση των εξοπλισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιέχονται σε επιστολή της Τουρκίας, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.



22.2.2007 - Ο καρδιολόγος Βασίλης Γιαννικουρίδης ξεκίνησε τις καρδιολογικές επεμβάσεις στην Καρδιολογική Κλινική στη Λεμεσό.



22.2.2007 - Με κοιλιακούς πόνους εισήχθη στην Πολυκλινική Ευαγγελίστρια στη Λευκωσία ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.



22.2.2007 - Η νέα Πρέσβειρα της Κύπρου στη Μάλτα, με έδρα τη Ρώμη, Αθηνά Μαυρονικόλα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Μάλτας Fenech Adami.



23.2.2007 - Ανθρώπινα οστά που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Τ/Κ αγνοούμενους εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εκταφών που άρχισαν στην περιοχή Παρισινός, στον Στρόβολο, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης.



23.2.2007 - Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απένειμε τον Μεγαλόσταυρο Μακαρίου Γ' στον Γάλλο βουλευτή Patrick Devedjian, που είναι ένας από τους ανθρώπους που πίστεψαν ειλικρινά και εργάστηκαν με σθένος για την ανάπτυξη μιας πραγματικής φιλικής σχέσης και δομημένης συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας.



23.2.2007 - Το Μόνιμο Κακουριοδικείο Κύπρου, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, επέβαλε στον Τζιούλιαν Χάριγκτον ποινή φυλάκισης 15 χρόνων για την ανθρωποκτονία του Χρίστου Παπίρη, 17 χρόνων, από το Ακάκι. Το Κακουριοδικείο επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης έξι χρόνων για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης του φίλου του Χρίστου, Μάριου Δημητρίου, επίσης από το Ακάκι. Οι ποινές θα συντρέχουν.



24.2.2007 - Πραγματοποιήθηκε η Γ' Σύνοδος της Β’ Βουλευτικής Περιόδου της Παιδοβουλής.



25.2.2007 - Εξιτήριο από την Ευαγγελίστρια πήρε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.



26.2.2007 - Το 53% των Κυπρίων περιβάλλει με εμπιστοσύνη την κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο. Πρόκειται για ένα από τα πέντε ψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας μεταξύ των 27 κρατών μελών.



27.2.2007 - Στοιχεία από την εφημερίδα ''Πολίτης'', σε σχέση με πληροφορίες για πιθανή υπόθεση ύπαρξης κυκλώματος στην ΑΤΗΚ, το οποίο ενδεχομένως να εκμεταλλεύεται στοιχεία από παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών έναντι αμοιβής, δήλωσε ότι αναμένει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, προκειμένου να προχωρήσει στη διερεύνηση του όλου θέματος.



27.2.2007 - Την προθυμία της να διαβιβάσει οποιεσδήποτε πληροφορίες και στοιχεία κατέχει γύρω από το θέμα που αποκάλυψε για υποκλοπή στοιχείων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, εξέφρασε η εφημερίδα ''Πολίτης''.



27.2.2007 - Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν το ΚΥΠΕ και το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA). Η συμφωνία προνοεί την ανταλλαγή μεταξύ των δύο πρακτορείων ειδήσεων στην αγγλική γλώσσα και την ανταλλαγή φωτογραφιών.



27.2.2007 - Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας, υπό το σύνθημα «Δώσε στην πόλη σου φωνή», για τη συλλογή υπογραφών από εκτοπισμένους της πόλης οι οποίοι αξιώνουν την επιστροφή τους στην Αμμόχωστο.



28.2.2007 - Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος και Γαλλία. Η Συμφωνία, που υπεγράφη στο οίκημα του Υπουργείου Αμυνας της Γαλλίας από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα και τη Γαλλίδα Υπουργό Αμυνας Michele Alliot-Marie, αποτελεί μέρος της Κοινής Δήλωσης για Ενίσχυση των Διμερών Σχέσεων, στα πλαίσια ενός Δομημένου Διαλόγου, η οποία εξαγγέλθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2005.



28.2.2007 - Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ Σταύρος Κρεμμός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.



28.2.2007 - Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τους Σάββα Μάτσα, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, και Αθανάσιο Σωκράτους, αφυπηρετήσαντα αστυνόμο, ως ποινικούς ανακριτές για διερεύνηση του θέματος που προέκυψε από την ισχυριζόμενη αποκάλυψη τηλεφωνικών επικοινωνιών πολιτών. Επίσης, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σταύρου Κρεμμού ενόψει της έρευνας που έχει ήδη διαταχθεί.



28.2.2007 - Στο 1,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2007 έναντι 1,5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Το ποσοστό αυτό, που είναι η πέμπτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, επιτρέπει στην Κύπρο την εκπλήρωση, με μεγάλη ασφάλεια, του σχετικού κριτηρίου για την ένταξη στην ΟΝΕ.



28.2.2007 - Στο 4,7% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Η Κύπρος είχε την έκτη καλύτερη επίδοση στην Κοινότητα.



28.2.2007 - Αύξηση 0,3% σημείωσε ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το 2006 σε σχέση με το 2005 και ανήλθε στις 111,1 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

2003-12-30 11:51:06