Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση
Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι πάσχουν 2.000 άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση γύρω στις 2.000 άτομα, δήλωσε σήμερα Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Σάββας Χριστοδούλου, ο οποίος διαβεβαίωσε όλους τους πάσχοντες ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα τους και σε περιβάλλον ΓεΣΥ, έτσι ώστε να τους παρασχεθούν όσα περισσότερα γίνεται.

Αναμένουν από το Δεκέμβριο νέο φάρμακο να ενταχθεί στο κρατικό συνταγολόγιο

Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ανησυχία του, γιατί όπως είπε, από το Δεκέμβριο του 2018 οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αναμένουν με αγωνία νέο φάρμακο να ενταχθεί στο κρατικό συνταγολόγιο, ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό ακόμα.

«Δυστυχώς τελειώνει ο Μάιος και τα άτομα που το χρειάζονται καθ' υπόδειξη του γιατρού τους δεν το έχουν πάρει ακόμα δωρεάν. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας και ευελπιστούμε ότι θα το συζητήσουμε και θα βρούμε τις λύσεις», είπε.

Με αφορμή την εφαρμογή του ΓεΣΥ σε δύο 24ωρα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι τα μέλη του Συνδέσμου του βρίσκονται ενώπιον ενός διλήμματος, αφού όπως είπε τα φάρμακα δεν μπορούν να τα πάρουν δωρεάν με την εφαρμογή του συστήματος, αν οι γιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς, δεν συμβληθούν με το ΓεΣΥ.

«Είχαμε το διαχρονικό δικαίωμα να έχουμε από την πολιτεία τα φάρμακα μας δωρεάν είτε μας παρακολουθούσαν γιατροί του δημοσίου, είτε του Ινστιτούτο Νευρολογίας , είτε του ιδιωτικού τομέα.

Εξέφρασε την ελπίδα μετά από επαφές του Συνδέσμου με το Υπουργείο Υγείας να βρεθεί κάποια λύση.

2.500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι υπολογίζεται ότι «έως και 2.500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, μια νευροεκφυλιστική πάθηση η οποία πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία», για να σημειώσει ότι «οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν Πολλαπλή Σκλήρυνση σε σχέση με τους άνδρες, ενώ η παγκόσμια βιβλιογραφία κατέγραψε περιστατικά σε παιδιά 9 ετών, καθώς και σε ηλικιωμένους 70 χρόνων».

«Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 10.000-12.000 ασθενείς ενώ στην Κύπρο γύρω στις 2.000. Η συμπτωματολογία της είναι τόσο ποικιλόμορφη και γι' αυτό χαρακτηρίζεται ως η ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα», σημείωσε.

Σε χαιρετισμό του, στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για στήριξη των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση, προσθέτοντας ότι «επιδίωξή μας είναι τα άτομα αυτά να παραμένουν ενεργοί πολίτες, να ακολουθούν τις δραστηριότητές τους στο μέγιστο βαθμό και σε βάθος χρόνου, αλλά και να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους απρόσκοπτα».

«Αναγνωρίζοντας το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, το Υπουργείο Υγείας έθεσε ως βασική του προτεραιότητα τη δημιουργία υποδομών πρόσβασης στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα άτομα με αναπηρία, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εξασφάλιση και την παροχή σύγχρονης φαρμακευτικής αγωγής, μέσα από τον εμπλουτισμό του Συνταγολογίου με συγκεκριμένα φάρμακα για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η πρόσβαση των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση σε θεραπείες και υπηρεσίες υγείας διευκολύνεται με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας σε δύο μέρες από σήμερα», είπε.

«Η έναρξη της 1ης φάσης του ΓεΣΥ θα συνοδευτεί από κάποια προβλήματα», δήλωσε ο Υπ. Υγείας

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου «η καθολικότητα και η ισότητα ως βασικά χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα οι χρόνιοι ασθενείς μας και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας», σημειώνοντας ότι «δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση και ούτε θα δώσω μεγάλες υποσχέσεις, αφού γνωρίζω καλά ότι η έναρξη της 1ης φάσης του ΓεΣΥ θα συνοδευτεί από κάποια προβλήματα».

«Δεν θα μπορούσε άλλωστε να αρχίσει μια τόσο μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση χωρίς δυσκολίες. Είμαστε όμως έτοιμοι να εντοπίσουμε και να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα θα προκύψουν με γνώμονα το καλό των ασθενών συμπολιτών μας. Είμαι βέβαιος πως στο πλευρό μας θα συνεχίσετε να βρίσκεστε εσείς, ως οργανωμένοι φορείς και εκπρόσωποι ασθενών, ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι από την τεράστια αυτή αλλαγή», πρόσθεσε.

Προσπάθειες Υπ. Μεταφορών για βελτίωση της προσβασιμότητας στο οδικό δίκτυο

Σε ομιλία της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, είπε ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου της για βελτίωση της προσβασιμότητας στο οδικό δίκτυο, τα δημόσια κτίρια, τα πεζοδρόμια είναι συνεχείς και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους κάθε χρόνο προωθεί σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.

«Συγκεκριμένα το ΤΔΕ μεριμνά ώστε όλα τα νέα έργα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, όπως τα κτίρια που στεγάζονται οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι δρόμοι πρωταρχικής σημασίας του αστικού δικτύου, τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων κ.λ.π., να πληρούν όλες τις ισχύουσες νομοθεσίες και πρότυπα όσον αφορά την προσβασιμότητα. Ταυτόχρονα, προσπάθειά μας είναι όπως και οι υφιστάμενοι δρόμοι που συντηρεί το ΤΔΕ καταστούν σταδιακά όλοι προσβάσιμοι. Ταυτόχρονα, στο Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων είχε διοριστεί Τεχνική Επιτροπή για τη διερεύνηση του τρόπου μελέτης / αξιολόγησης και επίλυσης προβλημάτων που παρατηρούνται στα πεζοδρόμια και πλακόστρωτα κατά τη χρήση από ΄Ατομα με Αναπηρία και η οποία έχει ετοιμάσει σχετική ΄Έκθεση», είπε.

Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες αστικές μεταφορές, είπε ότι υπάρχουν ήδη σε όλες τις πόλεις χαμηλοδαπέδια και πλήρως προσβάσιμα λεωφορεία, τα οποία διαθέτουν ηχητική πληροφόρηση αναφορικά με τη διαδρομή και τις στάσεις του λεωφορείου, για να προσθέσει ότι έχουν επίσης παραχωρηθεί άδειες για προσβάσιμα ταξί.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εφαρμόζεται ειδική υπηρεσία μεταφοράς «customized service» σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα, για μεταφορά τους με μικρά ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία, ενώ παράλληλα, στις νέες συμβάσεις παραχώρησης θα υπάρχει πρόβλεψη όπως οι Παραχωρησιούχοι παρέχουν 100% προσβάσιμα λεωφορεία, είτε είναι χαμηλοδάπεδα για εκτέλεση αστικής υπηρεσίας είτε είναι πούλμαν για εκτέλεση περιφερειακών και υπεραστικών διαδρομών».

Ύψιστης προτεραιότητας για το Υπ. Εργασίας η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες

Εξάλλου, σε χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι είναι ύψιστης προτεραιότητας για το Υπουργείο της η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων, με στόχο την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης και δίπλα στους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η φετινή εκστρατεία

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τα αφανή συμπτώματα και τον αόρατο αντίκτυπο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Το 2009, η Διεθνής Ομοσπονδία MS (MSIF) και τα μέλη της ξεκίνησαν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης η οποία καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 30 Μαΐου με συντονισμένες εκδηλώσεις του κινήματος, σε περισσότερες από 87 χώρες ανά τον κόσμο, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο.

Η φετινή καμπάνια ονομάζεται «Η Αόρατή Μου ΠΣ» (#ΗαόρατήΜουΠΣ) ή «My Invisible MS» (#MyInvisibleMS) και το θέμα είναι η Ορατότητα, τα αόρατα συμπτώματα.

Η εκστρατεία θα δώσει φωνή σε όλους τους επηρεαζόμενους να μοιραστούν τα αόρατα συμπτώματά τους και να εκφράσουν αυτό που θέλουν προκειμένου να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη.

Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι εθελοντική οργάνωση και διοικείται από Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από ασθενείς μέλη του Συνδέσμου και φίλους οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για την προώθηση των σκοπών του.

Ιδρύθηκε στις 6 Μαρτίου 1986, είναι εγγεγραμμένος στην Κύπρο και υπόκειται στον περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο και άλλα συναφή θέματα 2017 (104(I)/2017).

Send to Facebook

ΓΕΣΥ

Δικαίωμα αλλαγής προσωπικού ιατρού εφόσον περάσουν τρεις μήνες από την ημερομηνία εγγραφής τους στον κατάλογο του υφιστάμενου προσωπικού τους ιατρού, έχουν οι δικαιούχοι από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2019 μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για σκοπούς ομαλοποίησης...

20/09/2019 13:42

ΓΕ.Σ.Υ

Σημαντική θεωρείται η σημερινή συνάντηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), αφού αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη κύκλου διαβουλεύσεων με σκοπό την προετοιμασία της δεύτερης φάσης...

20/09/2019 10:40

Τι αποκάλυψε η έρευνα για το πώς ο λιπώδης ιστός απελευθερώνει ουσίες

Νέα μελέτη με επικεφαλής Έλληνες και Ελληνοκύπριους επιστήμονες στη Βρετανία έρχεται να ρίξει φως στη στη σχέση παχυσαρκίας και αθηροσκλήρωσης, ανοίγοντας έτσι πιθανώς τον δρόμο για μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιομεταβολική νόσο. powered by Rubicon ProjectΗ έρευνα, που έγινε σε παχύσαρκους ασθενείς με αθηροσκλήρωση,...

19/09/2019 12:33

Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), εκφράζει την ικανοποίησή της για την υλοποίηση της πρώτης φάσης εφαρμογής του ΓεΣΥ και χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή της φιλοσοφίας του.   Η συντεχνία, με σημερινή της ανακοίνωση, χαρακτηρίζει την υλοποίησή του ΓεΣΥ...

17/09/2019 12:58

ΔΕΟΚ

Η ΔΕΟΚ εξέφρασε σήμερα μεγάλη ανησυχία για τα τεκταινόμενα γύρω από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ΠΙΣ και κλινικάρχες με προφανή στόχο την υπονόμευση, όπως αναφέρει, των βασικών και θεμελιωδών αρχών του Γενικού Σχεδίου Υγείας που προάγουν την ισότητα...

16/09/2019 10:57

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων(EMA) θα επανεξετάσει φάρμακα που περιέχουν ρανιτιδίνη μετά την ανίχνευση NDMA Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Guido Rasi, ζήτησε από την επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα (CHMP) να παράσχει οδηγίες για την αποφυγή της παρουσίας προσμίξεων νιτροζαμίνης σε ανθρώπινα...

14/09/2019 13:35

ΣΕΚ

Εγγραφή     Η ΣΕΚ καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίσει να υποστηρίζει και να στηρίζει το ΓεΣΥ, να επιδείξει την ίδια πολιτική...

10/09/2019 10:59

Νοσοκομείο Πάφου

Τη βοήθεια των αρχηγών των κομμάτων, των βουλευτών Πάφου, του Δημάρχου Πάφου και των ΜΜΕ ζητούν οι νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι Πάφου για να έχουν μια αξιοπρεπή φροντίδα και διαβίωση στο Θάλαμο Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς αυτούς.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής...

30/07/2019 12:09

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προτάσεις που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προτάσεις που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου σχετικά με την αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας ή/και τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ για διανομή στα ιδιωτικά φαρμακεία για την κάλυψη των παρατηρούμενων ελλείψεων, και την...

30/07/2019 10:11

Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων

Νέα επιστολή απέστειλε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, με την οποία εκφράζει τα παράπονα των ηλικιωμένων διαβητικών, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα περιμένουν να προμηθευτούν τα νέα μηχανάκια μέτρησης της γλυκόζης. Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η...

27/07/2019 10:37

ΓεΣΥ

Νέες ρυθμίσεις διευρύνουν τον κατάλογο των δικαιούχων για εγγραφή στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).    Ανακοίνωση από τον Οργανισμό Ασφάλιση Υγείας αναφέρει ότι «ολοκληρώθηκε η ρύθμιση αριθμού θεμάτων, που αφορούν στην εγγραφή δικαιούχων προσώπων στο ΓεΣΥ και με βάση τις ρυθμίσεις αυτές, πρόσωπα που εμπίπτουν...

26/07/2019 15:13

Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας αναφέρονται στην πιθανή ύπαρξη τριών κρουσμάτων λοίμωξης από Ιό Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στις κατεχόμενες περιοχές κι ότι καταβάλλονται προσπάθειες, σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία, για διευθέτηση δικοινοτικής συνάντησης για...

26/07/2019 14:31

Back to Top