ΓεΣΥ
Προβλήματα με την έναρξη ΓεΣΥ, εντοπίζουν στο λογισμικό και στα αποθέματα οι φαρμακοποιοί

Προβλήματα που εντοπίζονται στα λογισμικά των φαρμακείων που δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) καθώς και στα αποθέματα των φαρμακείων τους, προκαλούν ανησυχία στους φαρμακοποιούς με την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) την 1η Ιουνίου, δηλώνει η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα. Υποστηρίζει ότι ο κατάλογος των φαρμάκων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα και θα αποζημιώνονται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μην προχωρήσουν σε ανανέωση των αποθεμάτων τους.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Αθως Τσινωντίδης καθησυχάζει λέγοντας ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η σύνδεση το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει ο φαρμακοποιός είναι να σαρώσει το κουτί του φαρμάκου δύο φορές, μια φορά στο σύστημα του Οργανισμού και μια φορά στο σύστημα της αποθήκης του, μέχρις ότου επιλυθεί η διασύνδεση του δικού τους λογισμικού με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού. Προβλήματα δεν θα υπάρξουν ούτε με τα αποθέματα, λέει ο κ. Τσινωντίδης γιατί όπως αναφέρει, η διανομή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες γίνεται εντός της ημέρας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Πιέρα αναφέρει ότι «δεν θα υποστήριζα την πραγματική εικόνα αν έλεγα ότι όλα είναι έτοιμα. Υπάρχει πρόβλημα με τεχνικά θέματα και το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λογισμικό διότι δεν έχουν καταφέρει οι προγραμματιστές να βάλουν το πρόγραμμα του Οργανισμού στα λογισμικά των φαρμακείων».

Από εκεί και πέρα, συνεχίζει, η ρύθμιση της εργασίας θα χρειαστεί λίγο χρόνο – έτοιμοι είμαστε με τις δυσκολίες που θα υπάρξουν και με την κατανόηση των ασθενών να συνεργαστούμε να αποδώσει το σύστημα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Παρόλο, σημειώνει, που ως Σύλλογος προχωρήσαμε σε σεμινάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να μπορέσει ο φαρμακοποιός να ενημερωθεί για το θέμα της ηλεκτρονικής υγείας, της ηλεκτρονικής συνταγής που είναι μια συθέμελη αλλαγή στον τρόπο που θα λειτουργούν τα φαρμακεία, ο φαρμακοποιός δεν μπόρεσε να το δουλέψει στον χώρο του, στο πρόγραμμα του να δει τα προβλήματα, δεν έχει δει καν το πρόγραμμα να μπαίνει στο λογισμικό του κι αυτό δικαιολογημένα δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχία στους φαρμακοποιούς.

«Προβλήματα θα υπάρξουν τόσο όσον αφορά τη χρήση του λογισμικού και αποθέματα του φαρμακείου αφού μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα ένας προκαταρκτικός κατάλογος. Δεν εντοπίζεται ακριβώς εκείνο που θα υποστηρίζει το σύστημα με το ένα ευρώ ούτως ώστε τα φαρμακεία να προχωρήσουν με μεταρρύθμιση των αποθεμάτων τους. Θα πρέπει να δουλέψουμε μια-δύο εβδομάδες για να δούμε πώς θα γίνει ρύθμιση των αποθεμάτων μας άρα καλούμε και τον κόσμο να επιδείξει κάποια υπομονή ούτως ώστε να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα αποθέματα μας», προσθέτει.

Αν δεν έχουμε άμεσα ένα φάρμακο, διευκρινίζει, θα είναι θέμα ορισμένων ωρών ή το αργότερο την επαύριον να το προμηθεύονται οι ασθενείς από το φαρμακείο μέχρι το σύστημα να δουλέψει και να φθάσει στην καλύτερη δυνατή απόδοση – μέσα σε λίγες εβδομάδες θα υπάρχει απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών.

«Επί της ουσίας εμείς θα συμμετέχουμε, επί της διαδικασίας θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Δηλώσαμε τη θετική μας στάση και διάθεση. Ελπίζω όση θετική στάση δείχνουν οι πάροχοι την ίδια θετική στάση να δείχνουν και οι τεχνοκράτες ούτως ώστε με αποτελεσματικές παρεμβάσεις να επιλύονται τα προβλήματα”, προσθέτει.

Έχουμε αυτή την στιγμή, αναφέρει, εγγεγραμμένα γύρω στα 350 φαρμακεία και πέραν των 550 φαρμακοποιών στο σύστημα και υπάρχουν αιτήσεις, οι οποίες συνεχώς εγκρίνονται οπότε θα αναμένεται να υπάρξει αύξηση μέχρι και την Παρασκευή, μια μέρα πριν την έναρξη του ΓεΣΥ το Σάββατο, των εγγεγραμμένων φαρμακείων.

Επισημαίνει ότι τα 530 φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα είναι υπεράριθμα σε σχέση με το τι γίνεται στο εξωτερικό. Είμαστε η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα σε αριθμό φαρμακείων ανά κατοίκους. «Όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι ένα φαρμακείο για 4500 κατοίκους και στην Κύπρο είναι ένα ανά 1600 κατοίκους με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενοποίηση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα όπου ένα ποσοστό 80% πηγαίνει στα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουμε ένα φαρμακείο ανά 330 κατοίκους», σημειώνει.

Διαβεβαιώνει ότι τα 350 φαρμακεία που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τον πληθυσμό, τους ασθενείς την πρώτη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Εμείς ως Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συμπληρώνει, είχαμε συμφωνήσει με τον ΟΑΥ ότι θα δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα υφιστάμενα φαρμακεία να προχωρήσουν σε εγγραφή και πολλά φαρμακεία είναι στη διαδικασία εγγραφής ακόμα.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άθως Τσινωντίδης λέει στο ΚΥΠΕ, ότι σε σχέση με το λογισμικό που αναφέρονται οι φαρμακοποιοί, αυτό αφορά το δικό τους λογισμικό κι όχι το λογισμικό του Οργανισμού, το οποίο θα έπρεπε να ετοιμάσουν με βάση τις προδιαγραφές που τους έχουμε δώσει.

«Ουσιαστικά είναι η σύνδεση του λογισμικού του δικού τους με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού. Εξ όσων γνωρίζουμε, οι προμηθευτές του λογισμικού των φαρμακείων εργάζονται για να ολοκληρώσουν την ετοιμασία των λογισμικών τους», προσθέτει.

Σε περίπτωση όμως που δεν ολοκληρωθεί η σύνδεση, συνεχίζει, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει ο φαρμακοποιός είναι να σαρώσει το κουτί του φαρμάκου δύο φορές, μια φορά στο δικό μας σύστημα και μια φορά στο σύστημα της αποθήκης του μέχρις ότου επιλυθεί η διασύνδεση του δικού τους λογισμικού με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα με το λογισμικό, διότι δεν σταματά τη διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής από τον φαρμακοποιό απλά δημιουργεί μια επιπλέον εργασία την οποία έχουμε προγραμματίσει να γίνεται χωρίς οποιαδήποτε ενέργεια από τον φαρμακοποιό, εντούτοις λόγω της καθυστέρησης που προέκυψε λόγω της ετοιμασίας των συστημάτων των φαρμακείων αυτό θα εξυπακούει μια δεύτερη σάρωση του κουτιού του φαρμάκου που θα δίνει ο φαρμακοποιός», διευκρινίζει.

Ερωτηθείς για τα αποθέματα των φαρμακείων, αναφέρει ότι η διανομή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες γίνεται εντός της ημέρας. Το ΓεΣΥ, εξηγεί, ξεκινά το Σάββατο και από Δευτέρας πιστεύουμε ότι θα μπορούν να έχουν αρκετά αποθέματα για κάλυψη των συνταγών που θα εκδίδονται από τους συμβεβλημένους γιατρούς με το ΓεΣΥ.

Σε άλλη ερώτηση αν είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης λέει ότι «το να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα δεν θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν κάποια διαδικαστικά θέματα αλλά με υπομονή και από μέρους των δικαιούχων και από μέρους των παροχέων, ευελπιστούμε ότι θα τα λύσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να μπούμε σε μια κανονική ροή των πραγμάτων».

Αναφέρει ότι από την εισαγωγή του νέου συστήματος θα υπάρξουν απορίες από τους δικαιούχους και τους παρόχους.

«Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ και το Σάββατο και την Κυριακή για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προβλήματα υπάρξουν, για να δώσουμε εκείνες τις λύσεις που χρειάζονται», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Διευκρινίζει ο Υπ. Υγείας

  Δεν υπήρξε καμία πρόθεση παρέμβασης στις διαδικασίες που ακολουθούνται από τις Ελληνικές Αρχές στην περίπτωση του ασθενή Αντώνη Ανδρέου, διευκρινίζει με γραπτή δήλωση του, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. «Σε συνέχεια χθεσινών μου δηλώσεων για την πορεία της υγείας του ασθενή Αντώνη...

16/10/2019 13:04

Σύμφωνα με 'Άτλαντα Καρκίνου'

Ο καπνός προκαλεί περισσότερους θανάτους από καρκίνο που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, από κάθε άλλο παράγοντα κινδύνου. Το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 2,3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο ή σχεδόν έναν στους τέσσερις (24%) των συνολικών θανάτων από καρκίνο, σύμφωνα με το νέο παγκόσμιο "Άτλαντα Καρκίνου". Παρά τις...

16/10/2019 11:02

ΠΑΣΥΚΙ

Θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα της Ιατρικής γενικά λέει στον Υπουργό Υγείας, η ΠΑΣΥΚΙ Να ενημερωθεί για τα της Ιατρικής γενικά, καλεί τον Υπουργό Υγείας, η Παγκύπρια...

15/10/2019 12:40

Διαμαρτυρήθηκαν

Ο κοινοτάρχης Σαλαμιού Κωστάκης Αυγουστή είπε πως οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί. Ενδεικτικά ανέφερε “δώσαμε πολύ πίστωση χρόνου σαν περιοχή, σαν κάτοικοι και ως κοινοτάρχες,”προσθέτοντας πως από την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΣΥ,” ανέμεναν...

08/10/2019 15:03

Διαμαρτυρήθηκαν

Ο κοινοτάρχης Σαλαμιού Κωστάκης Αυγουστή είπε πως οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί. Ενδεικτικά ανέφερε “δώσαμε πολύ πίστωση χρόνου σαν περιοχή, σαν κάτοικοι και ως κοινοτάρχες,”προσθέτοντας πως από την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΣΥ,” ανέμεναν...

08/10/2019 15:03

Κύπρος-Αίγυπτος

Την έναρξη των εργασιών της 1ης Συνάντησης των Τεχνικών Επιτροπών Κύπρου και Αιγύπτου για τα φάρμακα κήρυξε την Τρίτη (08/10), στην Λευκωσία, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Στις Τεχνικές Επιτροπές, που συστάθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη το 2017 στην Λευκωσία, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών...

08/10/2019 13:13

Μνημόνιο Συναντίληψης των Υπουργείων Υγείας Κύπρου-Αιγύπτου για τα φάρμακα

Πραγματοποιείται στη Λεμεσό στις 8 και 9 Οκτωβρίου, η 1η συνάντηση της Επιτροπής που συστάθηκε σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης των Υπουργείων Υγείας Κύπρου-Αιγύπτου για τα φάρμακα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης θα κηρύξει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος...

07/10/2019 12:38

Μάθετε..

Για τους περισσότερους η πτήση με ένα αεροπλάνο σε νέους προορισμούς μπορεί να είναι διασκεδαστική. Γνωρίζατε όμως πως το αεροπορικό ταξίδι μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους; Σύμφωνα με μελέτες, τα ταξίδια με αεροπλάνα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας, επειδή οι θερμοκρασίες,...

05/10/2019 14:33

ΤΕΠΑΚ

Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία (Οικ.Υ.) αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι είναι πολύ συχνή στον πληθυσμό (1:250 άτομα) και η παρουσία της εγκυμονεί εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων ή ακόμη και θανάτων σε νέους ανθρώπους. Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια...

24/09/2019 12:25

ΓΕΣΥ

Δικαίωμα αλλαγής προσωπικού ιατρού εφόσον περάσουν τρεις μήνες από την ημερομηνία εγγραφής τους στον κατάλογο του υφιστάμενου προσωπικού τους ιατρού, έχουν οι δικαιούχοι από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2019 μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για σκοπούς ομαλοποίησης...

20/09/2019 13:42

ΓΕ.Σ.Υ

Σημαντική θεωρείται η σημερινή συνάντηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), αφού αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη κύκλου διαβουλεύσεων με σκοπό την προετοιμασία της δεύτερης φάσης...

20/09/2019 10:40

Τι αποκάλυψε η έρευνα για το πώς ο λιπώδης ιστός απελευθερώνει ουσίες

Νέα μελέτη με επικεφαλής Έλληνες και Ελληνοκύπριους επιστήμονες στη Βρετανία έρχεται να ρίξει φως στη στη σχέση παχυσαρκίας και αθηροσκλήρωσης, ανοίγοντας έτσι πιθανώς τον δρόμο για μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιομεταβολική νόσο. powered by Rubicon ProjectΗ έρευνα, που έγινε σε παχύσαρκους ασθενείς με αθηροσκλήρωση,...

19/09/2019 12:33

Back to Top