ΓεΣΥ
Προβλήματα με την έναρξη ΓεΣΥ, εντοπίζουν στο λογισμικό και στα αποθέματα οι φαρμακοποιοί

Προβλήματα που εντοπίζονται στα λογισμικά των φαρμακείων που δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) καθώς και στα αποθέματα των φαρμακείων τους, προκαλούν ανησυχία στους φαρμακοποιούς με την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) την 1η Ιουνίου, δηλώνει η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα. Υποστηρίζει ότι ο κατάλογος των φαρμάκων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα και θα αποζημιώνονται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μην προχωρήσουν σε ανανέωση των αποθεμάτων τους.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Αθως Τσινωντίδης καθησυχάζει λέγοντας ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η σύνδεση το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει ο φαρμακοποιός είναι να σαρώσει το κουτί του φαρμάκου δύο φορές, μια φορά στο σύστημα του Οργανισμού και μια φορά στο σύστημα της αποθήκης του, μέχρις ότου επιλυθεί η διασύνδεση του δικού τους λογισμικού με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού. Προβλήματα δεν θα υπάρξουν ούτε με τα αποθέματα, λέει ο κ. Τσινωντίδης γιατί όπως αναφέρει, η διανομή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες γίνεται εντός της ημέρας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Πιέρα αναφέρει ότι «δεν θα υποστήριζα την πραγματική εικόνα αν έλεγα ότι όλα είναι έτοιμα. Υπάρχει πρόβλημα με τεχνικά θέματα και το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λογισμικό διότι δεν έχουν καταφέρει οι προγραμματιστές να βάλουν το πρόγραμμα του Οργανισμού στα λογισμικά των φαρμακείων».

Από εκεί και πέρα, συνεχίζει, η ρύθμιση της εργασίας θα χρειαστεί λίγο χρόνο – έτοιμοι είμαστε με τις δυσκολίες που θα υπάρξουν και με την κατανόηση των ασθενών να συνεργαστούμε να αποδώσει το σύστημα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Παρόλο, σημειώνει, που ως Σύλλογος προχωρήσαμε σε σεμινάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να μπορέσει ο φαρμακοποιός να ενημερωθεί για το θέμα της ηλεκτρονικής υγείας, της ηλεκτρονικής συνταγής που είναι μια συθέμελη αλλαγή στον τρόπο που θα λειτουργούν τα φαρμακεία, ο φαρμακοποιός δεν μπόρεσε να το δουλέψει στον χώρο του, στο πρόγραμμα του να δει τα προβλήματα, δεν έχει δει καν το πρόγραμμα να μπαίνει στο λογισμικό του κι αυτό δικαιολογημένα δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχία στους φαρμακοποιούς.

«Προβλήματα θα υπάρξουν τόσο όσον αφορά τη χρήση του λογισμικού και αποθέματα του φαρμακείου αφού μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα ένας προκαταρκτικός κατάλογος. Δεν εντοπίζεται ακριβώς εκείνο που θα υποστηρίζει το σύστημα με το ένα ευρώ ούτως ώστε τα φαρμακεία να προχωρήσουν με μεταρρύθμιση των αποθεμάτων τους. Θα πρέπει να δουλέψουμε μια-δύο εβδομάδες για να δούμε πώς θα γίνει ρύθμιση των αποθεμάτων μας άρα καλούμε και τον κόσμο να επιδείξει κάποια υπομονή ούτως ώστε να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα αποθέματα μας», προσθέτει.

Αν δεν έχουμε άμεσα ένα φάρμακο, διευκρινίζει, θα είναι θέμα ορισμένων ωρών ή το αργότερο την επαύριον να το προμηθεύονται οι ασθενείς από το φαρμακείο μέχρι το σύστημα να δουλέψει και να φθάσει στην καλύτερη δυνατή απόδοση – μέσα σε λίγες εβδομάδες θα υπάρχει απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών.

«Επί της ουσίας εμείς θα συμμετέχουμε, επί της διαδικασίας θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Δηλώσαμε τη θετική μας στάση και διάθεση. Ελπίζω όση θετική στάση δείχνουν οι πάροχοι την ίδια θετική στάση να δείχνουν και οι τεχνοκράτες ούτως ώστε με αποτελεσματικές παρεμβάσεις να επιλύονται τα προβλήματα”, προσθέτει.

Έχουμε αυτή την στιγμή, αναφέρει, εγγεγραμμένα γύρω στα 350 φαρμακεία και πέραν των 550 φαρμακοποιών στο σύστημα και υπάρχουν αιτήσεις, οι οποίες συνεχώς εγκρίνονται οπότε θα αναμένεται να υπάρξει αύξηση μέχρι και την Παρασκευή, μια μέρα πριν την έναρξη του ΓεΣΥ το Σάββατο, των εγγεγραμμένων φαρμακείων.

Επισημαίνει ότι τα 530 φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα είναι υπεράριθμα σε σχέση με το τι γίνεται στο εξωτερικό. Είμαστε η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα σε αριθμό φαρμακείων ανά κατοίκους. «Όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι ένα φαρμακείο για 4500 κατοίκους και στην Κύπρο είναι ένα ανά 1600 κατοίκους με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενοποίηση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα όπου ένα ποσοστό 80% πηγαίνει στα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουμε ένα φαρμακείο ανά 330 κατοίκους», σημειώνει.

Διαβεβαιώνει ότι τα 350 φαρμακεία που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τον πληθυσμό, τους ασθενείς την πρώτη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Εμείς ως Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συμπληρώνει, είχαμε συμφωνήσει με τον ΟΑΥ ότι θα δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα υφιστάμενα φαρμακεία να προχωρήσουν σε εγγραφή και πολλά φαρμακεία είναι στη διαδικασία εγγραφής ακόμα.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άθως Τσινωντίδης λέει στο ΚΥΠΕ, ότι σε σχέση με το λογισμικό που αναφέρονται οι φαρμακοποιοί, αυτό αφορά το δικό τους λογισμικό κι όχι το λογισμικό του Οργανισμού, το οποίο θα έπρεπε να ετοιμάσουν με βάση τις προδιαγραφές που τους έχουμε δώσει.

«Ουσιαστικά είναι η σύνδεση του λογισμικού του δικού τους με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού. Εξ όσων γνωρίζουμε, οι προμηθευτές του λογισμικού των φαρμακείων εργάζονται για να ολοκληρώσουν την ετοιμασία των λογισμικών τους», προσθέτει.

Σε περίπτωση όμως που δεν ολοκληρωθεί η σύνδεση, συνεχίζει, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει ο φαρμακοποιός είναι να σαρώσει το κουτί του φαρμάκου δύο φορές, μια φορά στο δικό μας σύστημα και μια φορά στο σύστημα της αποθήκης του μέχρις ότου επιλυθεί η διασύνδεση του δικού τους λογισμικού με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα με το λογισμικό, διότι δεν σταματά τη διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής από τον φαρμακοποιό απλά δημιουργεί μια επιπλέον εργασία την οποία έχουμε προγραμματίσει να γίνεται χωρίς οποιαδήποτε ενέργεια από τον φαρμακοποιό, εντούτοις λόγω της καθυστέρησης που προέκυψε λόγω της ετοιμασίας των συστημάτων των φαρμακείων αυτό θα εξυπακούει μια δεύτερη σάρωση του κουτιού του φαρμάκου που θα δίνει ο φαρμακοποιός», διευκρινίζει.

Ερωτηθείς για τα αποθέματα των φαρμακείων, αναφέρει ότι η διανομή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες γίνεται εντός της ημέρας. Το ΓεΣΥ, εξηγεί, ξεκινά το Σάββατο και από Δευτέρας πιστεύουμε ότι θα μπορούν να έχουν αρκετά αποθέματα για κάλυψη των συνταγών που θα εκδίδονται από τους συμβεβλημένους γιατρούς με το ΓεΣΥ.

Σε άλλη ερώτηση αν είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης λέει ότι «το να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα δεν θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν κάποια διαδικαστικά θέματα αλλά με υπομονή και από μέρους των δικαιούχων και από μέρους των παροχέων, ευελπιστούμε ότι θα τα λύσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να μπούμε σε μια κανονική ροή των πραγμάτων».

Αναφέρει ότι από την εισαγωγή του νέου συστήματος θα υπάρξουν απορίες από τους δικαιούχους και τους παρόχους.

«Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ και το Σάββατο και την Κυριακή για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προβλήματα υπάρξουν, για να δώσουμε εκείνες τις λύσεις που χρειάζονται», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Νοσοκομείο Πάφου

Τη βοήθεια των αρχηγών των κομμάτων, των βουλευτών Πάφου, του Δημάρχου Πάφου και των ΜΜΕ ζητούν οι νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι Πάφου για να έχουν μια αξιοπρεπή φροντίδα και διαβίωση στο Θάλαμο Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς αυτούς.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής...

30/07/2019 12:09

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προτάσεις που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προτάσεις που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου σχετικά με την αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας ή/και τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ για διανομή στα ιδιωτικά φαρμακεία για την κάλυψη των παρατηρούμενων ελλείψεων, και την...

30/07/2019 10:11

Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων

Νέα επιστολή απέστειλε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, με την οποία εκφράζει τα παράπονα των ηλικιωμένων διαβητικών, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα περιμένουν να προμηθευτούν τα νέα μηχανάκια μέτρησης της γλυκόζης. Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η...

27/07/2019 10:37

ΓεΣΥ

Νέες ρυθμίσεις διευρύνουν τον κατάλογο των δικαιούχων για εγγραφή στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).    Ανακοίνωση από τον Οργανισμό Ασφάλιση Υγείας αναφέρει ότι «ολοκληρώθηκε η ρύθμιση αριθμού θεμάτων, που αφορούν στην εγγραφή δικαιούχων προσώπων στο ΓεΣΥ και με βάση τις ρυθμίσεις αυτές, πρόσωπα που εμπίπτουν...

26/07/2019 15:13

Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας αναφέρονται στην πιθανή ύπαρξη τριών κρουσμάτων λοίμωξης από Ιό Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στις κατεχόμενες περιοχές κι ότι καταβάλλονται προσπάθειες, σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία, για διευθέτηση δικοινοτικής συνάντησης για...

26/07/2019 14:31

ΓΕΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας Κύπρου με ανακοίνωση ενημερώνει για την εισαγωγή περιορισμών στη συνταγογογράφηση από συγκεκριμένες ειδικότητες μόνο για ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα. Τα προϊόντα (εμπορικό όνομα και δραστική ουσία) και οι ειδικότητες οι οποίες μπορούν να τα συνταγογραφούν φαίνονται στον Πίνακα...

24/07/2019 11:48

ΓεΣΥ

Αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή καθοδήγηση των σπάνιων ασθενών μέσα στο νέο Σύστημα Υγείας, η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ) με τη συμβολή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ετοίμασε, ειδικά για τους χρόνιους πάσχοντες, ένα κατατοπιστικό εγχειρίδιο με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για την ορθή αξιοποίηση...

24/07/2019 11:44

Αλτσχάιμερ

Η ανομοιογένεια στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα των δύο φύλων και τα διαφορετικά γονίδια που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ εξηγούν γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα από τους άντρες τη συγκεκριμένη ασθένεια, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.   Μέχρι σήμερα ήταν ευρέως...

23/07/2019 14:13

ΔΕΟΚ

Τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει άμεσα να αποβάλουν τα σύνδρομα και τις παθογένειες του παρελθόντος, εμπνέοντας στους πολίτες αίσθημα ασφαλείας και εμπιστοσύνης, γεγονός για το οποίο απαιτείται επαγγελματισμός, πολιτική βούληση και συγκροτημένος σχεδιασμός, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΟΚ. Σημειώνει πως εάν δεν δρομολογηθούν...

22/07/2019 12:17

Φαρμακοποιοί

Συνεχίζεται η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά που δυσκολεύει το έργο των φαρμακοποιών αλλά και την εξυπηρέτηση του κοινού, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα. Ακόμη και το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) δεν προσφέρει εκείνες τις δυνατότητες που θα απάμβλυναν την...

10/07/2019 12:56

Υπουργός Υγείας-ΤΑΕΠ

Το μήνυμα ότι μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και όχι μέσω απεργιών, μετέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου πραγματοποιείται, όπως και στα...

09/07/2019 12:52

ΤΑΕΠ-24ωρη απεργία.

Ομαλά και χωρίς προβλήματα λειτουργούν από το πρωί σήμερα τα ΤΑΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου. Από τις 07:00 σήμερα, έως τις 07:00 της 10ης Ιουλίου τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), που εργάζονται στα ΤΑΕΠ κατέρχονται σε 24ωρη απεργία. Έξω από το ΤΑΕΠ του...

09/07/2019 12:47

Back to Top