ΓεΣΥ
Προβλήματα με την έναρξη ΓεΣΥ, εντοπίζουν στο λογισμικό και στα αποθέματα οι φαρμακοποιοί

Προβλήματα που εντοπίζονται στα λογισμικά των φαρμακείων που δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) καθώς και στα αποθέματα των φαρμακείων τους, προκαλούν ανησυχία στους φαρμακοποιούς με την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) την 1η Ιουνίου, δηλώνει η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα. Υποστηρίζει ότι ο κατάλογος των φαρμάκων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα και θα αποζημιώνονται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μην προχωρήσουν σε ανανέωση των αποθεμάτων τους.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Αθως Τσινωντίδης καθησυχάζει λέγοντας ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η σύνδεση το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει ο φαρμακοποιός είναι να σαρώσει το κουτί του φαρμάκου δύο φορές, μια φορά στο σύστημα του Οργανισμού και μια φορά στο σύστημα της αποθήκης του, μέχρις ότου επιλυθεί η διασύνδεση του δικού τους λογισμικού με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού. Προβλήματα δεν θα υπάρξουν ούτε με τα αποθέματα, λέει ο κ. Τσινωντίδης γιατί όπως αναφέρει, η διανομή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες γίνεται εντός της ημέρας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Πιέρα αναφέρει ότι «δεν θα υποστήριζα την πραγματική εικόνα αν έλεγα ότι όλα είναι έτοιμα. Υπάρχει πρόβλημα με τεχνικά θέματα και το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λογισμικό διότι δεν έχουν καταφέρει οι προγραμματιστές να βάλουν το πρόγραμμα του Οργανισμού στα λογισμικά των φαρμακείων».

Από εκεί και πέρα, συνεχίζει, η ρύθμιση της εργασίας θα χρειαστεί λίγο χρόνο – έτοιμοι είμαστε με τις δυσκολίες που θα υπάρξουν και με την κατανόηση των ασθενών να συνεργαστούμε να αποδώσει το σύστημα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Παρόλο, σημειώνει, που ως Σύλλογος προχωρήσαμε σε σεμινάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να μπορέσει ο φαρμακοποιός να ενημερωθεί για το θέμα της ηλεκτρονικής υγείας, της ηλεκτρονικής συνταγής που είναι μια συθέμελη αλλαγή στον τρόπο που θα λειτουργούν τα φαρμακεία, ο φαρμακοποιός δεν μπόρεσε να το δουλέψει στον χώρο του, στο πρόγραμμα του να δει τα προβλήματα, δεν έχει δει καν το πρόγραμμα να μπαίνει στο λογισμικό του κι αυτό δικαιολογημένα δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχία στους φαρμακοποιούς.

«Προβλήματα θα υπάρξουν τόσο όσον αφορά τη χρήση του λογισμικού και αποθέματα του φαρμακείου αφού μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα ένας προκαταρκτικός κατάλογος. Δεν εντοπίζεται ακριβώς εκείνο που θα υποστηρίζει το σύστημα με το ένα ευρώ ούτως ώστε τα φαρμακεία να προχωρήσουν με μεταρρύθμιση των αποθεμάτων τους. Θα πρέπει να δουλέψουμε μια-δύο εβδομάδες για να δούμε πώς θα γίνει ρύθμιση των αποθεμάτων μας άρα καλούμε και τον κόσμο να επιδείξει κάποια υπομονή ούτως ώστε να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα αποθέματα μας», προσθέτει.

Αν δεν έχουμε άμεσα ένα φάρμακο, διευκρινίζει, θα είναι θέμα ορισμένων ωρών ή το αργότερο την επαύριον να το προμηθεύονται οι ασθενείς από το φαρμακείο μέχρι το σύστημα να δουλέψει και να φθάσει στην καλύτερη δυνατή απόδοση – μέσα σε λίγες εβδομάδες θα υπάρχει απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών.

«Επί της ουσίας εμείς θα συμμετέχουμε, επί της διαδικασίας θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Δηλώσαμε τη θετική μας στάση και διάθεση. Ελπίζω όση θετική στάση δείχνουν οι πάροχοι την ίδια θετική στάση να δείχνουν και οι τεχνοκράτες ούτως ώστε με αποτελεσματικές παρεμβάσεις να επιλύονται τα προβλήματα”, προσθέτει.

Έχουμε αυτή την στιγμή, αναφέρει, εγγεγραμμένα γύρω στα 350 φαρμακεία και πέραν των 550 φαρμακοποιών στο σύστημα και υπάρχουν αιτήσεις, οι οποίες συνεχώς εγκρίνονται οπότε θα αναμένεται να υπάρξει αύξηση μέχρι και την Παρασκευή, μια μέρα πριν την έναρξη του ΓεΣΥ το Σάββατο, των εγγεγραμμένων φαρμακείων.

Επισημαίνει ότι τα 530 φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα είναι υπεράριθμα σε σχέση με το τι γίνεται στο εξωτερικό. Είμαστε η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα σε αριθμό φαρμακείων ανά κατοίκους. «Όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι ένα φαρμακείο για 4500 κατοίκους και στην Κύπρο είναι ένα ανά 1600 κατοίκους με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενοποίηση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα όπου ένα ποσοστό 80% πηγαίνει στα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουμε ένα φαρμακείο ανά 330 κατοίκους», σημειώνει.

Διαβεβαιώνει ότι τα 350 φαρμακεία που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τον πληθυσμό, τους ασθενείς την πρώτη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Εμείς ως Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συμπληρώνει, είχαμε συμφωνήσει με τον ΟΑΥ ότι θα δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα υφιστάμενα φαρμακεία να προχωρήσουν σε εγγραφή και πολλά φαρμακεία είναι στη διαδικασία εγγραφής ακόμα.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άθως Τσινωντίδης λέει στο ΚΥΠΕ, ότι σε σχέση με το λογισμικό που αναφέρονται οι φαρμακοποιοί, αυτό αφορά το δικό τους λογισμικό κι όχι το λογισμικό του Οργανισμού, το οποίο θα έπρεπε να ετοιμάσουν με βάση τις προδιαγραφές που τους έχουμε δώσει.

«Ουσιαστικά είναι η σύνδεση του λογισμικού του δικού τους με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού. Εξ όσων γνωρίζουμε, οι προμηθευτές του λογισμικού των φαρμακείων εργάζονται για να ολοκληρώσουν την ετοιμασία των λογισμικών τους», προσθέτει.

Σε περίπτωση όμως που δεν ολοκληρωθεί η σύνδεση, συνεχίζει, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει ο φαρμακοποιός είναι να σαρώσει το κουτί του φαρμάκου δύο φορές, μια φορά στο δικό μας σύστημα και μια φορά στο σύστημα της αποθήκης του μέχρις ότου επιλυθεί η διασύνδεση του δικού τους λογισμικού με το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα με το λογισμικό, διότι δεν σταματά τη διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής από τον φαρμακοποιό απλά δημιουργεί μια επιπλέον εργασία την οποία έχουμε προγραμματίσει να γίνεται χωρίς οποιαδήποτε ενέργεια από τον φαρμακοποιό, εντούτοις λόγω της καθυστέρησης που προέκυψε λόγω της ετοιμασίας των συστημάτων των φαρμακείων αυτό θα εξυπακούει μια δεύτερη σάρωση του κουτιού του φαρμάκου που θα δίνει ο φαρμακοποιός», διευκρινίζει.

Ερωτηθείς για τα αποθέματα των φαρμακείων, αναφέρει ότι η διανομή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες γίνεται εντός της ημέρας. Το ΓεΣΥ, εξηγεί, ξεκινά το Σάββατο και από Δευτέρας πιστεύουμε ότι θα μπορούν να έχουν αρκετά αποθέματα για κάλυψη των συνταγών που θα εκδίδονται από τους συμβεβλημένους γιατρούς με το ΓεΣΥ.

Σε άλλη ερώτηση αν είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης λέει ότι «το να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα δεν θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν κάποια διαδικαστικά θέματα αλλά με υπομονή και από μέρους των δικαιούχων και από μέρους των παροχέων, ευελπιστούμε ότι θα τα λύσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να μπούμε σε μια κανονική ροή των πραγμάτων».

Αναφέρει ότι από την εισαγωγή του νέου συστήματος θα υπάρξουν απορίες από τους δικαιούχους και τους παρόχους.

«Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ και το Σάββατο και την Κυριακή για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προβλήματα υπάρξουν, για να δώσουμε εκείνες τις λύσεις που χρειάζονται», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Με νομικά μέτρα θα κινηθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ύστερα από την έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα γραφεία του, χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια υποτιμητική και απρόσμενη, αφού, όπως αναφέρει, ήταν γνωστή η θέση του Συλλόγου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,...

12/06/2019 13:43

ΟΚΥπΥ

Συνέρχεται σήμερα σε σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για να μελετήσει το θέμα που προέκυψε με την κενή θέση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, ύστερα από την παύση του Νικόλαου Πολύζου, και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για την πλήρωση της θέσης. Ο Εκπρόσωπος...

10/06/2019 11:22

Π. Εγγλέζος

Υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της ένταξης των φαρμάκων των θαλασσαιμικών στο ΓεΣΥ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζος, σύμφωνα με τον οποίο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με θαλασσαιμία αφορά τα φάρμακα.Ο κ. Εγγλέζος μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα...

06/06/2019 15:22

Με αφορμή την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) με αφορμή την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), καλεί τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και την πολιτεία, «ακόμα και τώρα, να αφήσουν τους ειδικούς να βάλουν τις σωστές διαγνώσεις στα προβλήματα, να αφήσουν κατά μέρους τις κατηγορίες και...

05/06/2019 11:00

ΟΑΥ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται και η τέταρτη μέρα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), δηλώνει ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άγγελος Τρόπης, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξαν καινούργια προβλήματα σήμερα από εκείνα που είχαν εντοπιστεί χθες, κι όλα είναι διαχειρίσιμα»

04/06/2019 13:17

Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων

Προβλήματα στα παραπεμπτικά των γιατρών που στέλνονται για αναλύσεις στα κλινικά εργαστήρια, εντοπίζει ο Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων, ο οποίος ζητεί συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των εργαστηρίων αλλά και των παρόχων υγείας για να μην γίνονται λάθη στο σύστημα Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χαρίλαος Χαριλάου,...

04/06/2019 11:38

ΠΑΣΥΚΙ

Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα τεχνικά προβλήματα από το νέο περιβάλλον με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) προκαλούν ανησυχία στην Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), η οποία δηλώνει ωστόσο ότι οι γιατροί θα κάνουν ό,τι μπορούν για την επιτυχία της νέας...

03/06/2019 12:58

ΓεΣΥ

Αισιόδοξος ο Υπουργός Υγείας ότι θα ξεπεραστούν- Λαμβάνονται μέτρα για επίλυση κάποιων εξ αυτών Με προβλήματα και δυσκολίες ξεκινά από αύριο η εφαρμογή της πρώτης φάσης...

31/05/2019 11:59

Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έφη Καμίτση.

Πανέτοιμος ο ΟΑΥ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου, δηλώνει η Αν. Διευθύντρια του – «Οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα είναι 480.000 και οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί και βρει προσωπικό γιατρό είναι 444.000» Πανέτοιμος για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν, είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης...

28/05/2019 12:08

Νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα. Δύο έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με το θέμα και δημοσιεύτηκαν στα...

17/05/2019 12:18

Πρόεδρος ΠΑΣ στο ΚΥΠE

Η παγκόσμια μέρα θαλασσαιμίας φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στην υγεία στον τόπο μας, αυτής του ΓεΣΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) Μίλτος Μιλτιάδους. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα, θελήσαμε ως ΚΥΠΕ να λάβουμε τα μηνύματα του Συνδέσμου σε σχέση...

08/05/2019 11:58

Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής

Το 2018 το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) πρόσφερε 35, 000 υπηρεσίες ενώ στη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους διαγνώστηκαν 900 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων.Σε ανακοίνωση του ΙΝΓΚ αναφέρεται ότι προσφέρθηκαν υπηρεσίες στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής από το...

25/04/2019 10:57

Back to Top