Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Μύκητες στο σώμα και το τριχωτό της κεφαλής

Οι μυκητιάσεις ανάλογα με το σημείο του δέρματος που προσβάλλουν,  διακρίνονται σε  επιφανειακές, οι οποίες θεωρούνται οι πιο συνήθεις και προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα και την Candida Albicans και οι εν τω βάθει εκείνες που προχωρούν πιο βαθιά, προσβάλλοντας δέρμα και υπόδερμα και προκαλούνται από μύκητες σκύλων ή γάτων.

 

Οι μύκητες μπορεί να προσβάλουν τον κορμό , τα άκρα , τα νύχια , καθώς και το τριχωτό  της κεφαλής προκαλώντας  αλωπεκία.  Δερματόφυτα εντοπίζονται  επίσης συχνά στις μηρογεννητικές πτυχές (σκέλια) και στα γεννητικά όργανα.

Η μετάδοση των μυκήτων  μέσω της θάλασσας αποκλείεται,  γιατί αυτοί δεν επιβιώνουν στο θαλασσινό νερό.

 

Προδιάθεση στις μύκητες έχουν όσοι  χρησιμοποιούν αντιβιοτικά , κορτιζόνη για πολύ χρόνο ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.  Επίσης επιρρεπή είναι τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

 

Δύο από τα πιο συνηθισμένα και “έντονα” προβλήματα μυκήτων, που κάνουν την εμφάνισή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι οι μυκητιάσεις του άκρου ποδός των μηρογεννητικών περιοχών και του κορμού με συνηθέστερη, την ποικιλόχρου πιτυρίαση. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, πλήττουν κυρίως  τον παιδικό πληθυσμό. Όσον αφορά τη “νόσο του άκρου ποδός ¨, εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών σε ποσοστό που φθάνει το 30% είτε ως ονυχομυκητίαση είτε ως δερματοφυτία πελμάτων.

 

Η Ποικιλόχρους πιτυρίαση


Μια από τις πιο συχνές καλοκαιρινές μυκητίασεις είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση ή «αρρώστια του ντεκολτέ», όπως την αποκαλούμε. Η εμφάνιση της προβληματίζει, αφού οι λεκέδες που δημιουργεί στο δέρμα δεν είναι ευχάριστοι. Άσπροι ή καφέ λεκέδες ξεκινούν από τον αυχένα και μπορεί να επεκταθούν σε μεγάλες επιφάνειες, κυρίως στους ώμους το θώρακα και την πλάτη. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γίνεται λόγω ελλείψης της μελανίνης. Η παραγωγή σμήγματος και η υγρασία ευνοούν το μύκητα να γίνει παθογόνος. Οι λεκέδες σπάνια προσβάλλουν το πρόσωπο και δύσκολα καταπολεμούνται.  Πρόκειται για πολύ διαδεδομένη μυκητίαση που προσβάλλει έφηβους και ενήλικες παρά ηλικιωμένους και παιδιά,δεν είναι μεταδοτική  και πολλές φορές υπάρχουν μόνο λευκές κηλίδες και έτσι πολλοί την μπερδεύουν με τη λεύκη.

 

Μυκητίαση των μηρογεννητικών πτυχών


Πρόκειται για μυκητίαση πεζοπόρων, ποδηλατών και παχύσαρκων ατόμων. Αρχίζει  με κάψιμο, κοκκινίλα και μικρή απολέπιση στο εσωτερικό των μηρών(σκέλια). Επιδεινώνεται με τη ζέστη, τον ιδρώτα και το τρίψιμο. Αρχικά εκλαμβάνεται ως ερεθισμός, όμως με τον καιρό εξαπλώνεται. Με κατάλληλη αγωγή θεραπεύεται σε μερικές εβδομάδες.
Να αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα.

Παθήσεις των ποδιών

Παλιά συνηθίζαμε να μιλάμε για το 'πόδι του αθλητή', καθώς οι αθλητές, που φορούν συνέχεια αθλητικά παπούτσια, ταλαιπωρούνται συχνότερα από μυκητιάσεις  γιατί το πόδι είναι κλεισμένο μέσα σε ένα στενό παπούτσι.  Τώρα που τα αθλητικά έγιναν μόδα και ο κόσμος τα φοράει καθημερινά, παρατηρούμε αύξηση των μυκητιάσεων και ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες.
Οι μυκητιάσεις αυτές παρατηρούνται συχνά  στις μεσοδακτύλιες  πτυχές και πέλματα  λόγω της αυξημένης εφίδρωσης που  προδιαθέτει για τη λοίμωξη.  Προκαλείται κνησμός (φαγούρα) που μπορεί να είναι ήπιος ή βαρύς.  Μερικές φορές σχηματίζονται φουσκάλες ανάμεσα στα μεσοδάχτυλα και το πέλμα του ποδιού.  Οι μυκητιασικές λοιμώξεις  των ποδιών είναι ήπιες , όμως  αν δεν θεραπευτούν, μπορεί να διαρκέσουν πολύ με δυσάρεστα αποτελέσματα. Η πρόληψη περιλαμβάνει την καλή φροντίδα και υγιεινή του δέρματος και των άκρων μας

 

Oνυχομυκητιάσεις


Οι ονυχομυκητιάσεις αποτελούν το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τη διάγνωση και τη θεραπεία.  Οι μύκητες προσβάλλουν τα νύχια διεισδύοντας στην πλάκα και κάνοντας τα νύχια κίτρινα και εύθραυστα.  Οι μισοί τουλάχιστον από όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα  βαριούνται  και δεν αναζητούν θεραπεία και καταφεύγουν σε καλλυντικές ουσίες, οι οποίες δεν αποτελούν λύση.
Οι ονυχομυκητιάσεις πρέπει να θεραπεύονται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς, αν λάβουμε υπ' όψιν τη βιολογική αποστολή των νυχιών. Αν παραμείνει η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, το νύχι θα καταστραφεί και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

H θεραπεία εξαρτάται από το είδος του μύκητα που προσβάλλει το δέρμα. Υπάρχουν θεραπείες  με τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα ή με χάπια από το στόμα.  Οι χρόνιες μυκητιάσεις συνήθως, χρειάζονται θεραπεία με χάπια από το στόμα, που διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Δεν θα πρέπει να κάνουμε αυτοδιάγνωση και θεραπεία γιατί υπάρχει ο κίνδυνος λάθους, ή η συνύπαρξη της μυκητίασης, με άλλη μόλυνση.

 

Mέτρα πρόληψης των μυκητιάσεων για το καλοκαίρι

 

- Πλενόμαστε και λουζόμαστε  συχνά με σαπούνι κυρίως το καλοκαίρι μετά από έντονη εφίδρωση.

 -Δεν χρησιμοποιούμε ρούχα, πετσέτες ή παπούτσια άλλων προσώπων.

-Χρησιμοποιούμε πάντοτε πετσέτα στην παραλία και δεν καθόμαστε ποτέ απευθείας επάνω στην άμμο ή στα κρεβατάκια θαλάσσης.

 -Πλένουμε συχνά την πετσέτα της θάλασσας σε θερμοκρασία 30 βαθμών κελσίου και δεν μοιραζόμαστε την ίδια πετσέτα με άλλους.

-Αποφεύγουμε το παιχνίδι με τη άμμο ή με τα χώματα όπου αφθονούν οι μύκητες.

- Δεν περπατάμε με τα πόδια γυμνά σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες , ντούς ή αποδυτήρια αλλά ακόμη και στην άμμο.Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο, αν τυχόν και κάποιο άτομο της οικογένειας έχει ήδη μύκητες χρειάζεται προσοχή.

- Όταν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο, πάρτε μαζί σας παντόφλες ή βεβαιωθείτε ότι έχει παντόφλες μιας χρήσης για κάθε άτομο ξεχωριστά.Τις παντόφλες θα πρέπει να τις φοράμε συνεχώς και να μην περπατάμε καθόλου ξυπόλητοι  μέσα στο δωμάτιο.

Αποφεύγουμε τα στενά και χωρίς κάλτσες κλειστά παπούτσια ιδίως το καλοκαίρι.Τα αθλητικά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι χειρότερο.

Η καθημερινή χρήση πούδρας στα παπούτσια ή κάλτσες  βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας.

Επίσης εάν κάποιος πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να φροντίσει ώστε να ρυθμιστεί καλά το σάκχαρο του ,γιατί  οι μυκητιάσεις ευνοούνται όταν είναι αρρύθμιστο.

Αν έχετε εμφανίσει μια μυκητίαση πετάξτε ή καθαρίστε καλά τα παλιά παπούτσια ή  ρούχα ώστε να αποφύγετε την επανάληψη της μόλυνσης.

Καλό θα ήταν έχοντας υπόψη μας τα πιο πάνω μέτρα πρόληψης ,να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής ώστε να προλαμβάνουμε τις ανεπιθύμητες μυκητιάσεις.Ωστόσο σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάποιες αλλάγες στο δέρμα μας καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στο δερματολόγο μας για πιο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ώστε να απόλαυσουμε ξέγνοιαστα τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

 

Καλό Καλοκαίρι!

 

Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης MD

Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος

 Γραμματέας τΚυπριακής Δερματολογικής Εταιρείας

Tel: 22356160  www.Skinlab.com.cy

Send to Facebook

Νοσοκομείο Πάφου

Τη βοήθεια των αρχηγών των κομμάτων, των βουλευτών Πάφου, του Δημάρχου Πάφου και των ΜΜΕ ζητούν οι νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι Πάφου για να έχουν μια αξιοπρεπή φροντίδα και διαβίωση στο Θάλαμο Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς αυτούς.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής...

30/07/2019 12:09

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προτάσεις που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προτάσεις που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου σχετικά με την αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας ή/και τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ για διανομή στα ιδιωτικά φαρμακεία για την κάλυψη των παρατηρούμενων ελλείψεων, και την...

30/07/2019 10:11

Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων

Νέα επιστολή απέστειλε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, με την οποία εκφράζει τα παράπονα των ηλικιωμένων διαβητικών, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα περιμένουν να προμηθευτούν τα νέα μηχανάκια μέτρησης της γλυκόζης. Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η...

27/07/2019 10:37

ΓεΣΥ

Νέες ρυθμίσεις διευρύνουν τον κατάλογο των δικαιούχων για εγγραφή στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).    Ανακοίνωση από τον Οργανισμό Ασφάλιση Υγείας αναφέρει ότι «ολοκληρώθηκε η ρύθμιση αριθμού θεμάτων, που αφορούν στην εγγραφή δικαιούχων προσώπων στο ΓεΣΥ και με βάση τις ρυθμίσεις αυτές, πρόσωπα που εμπίπτουν...

26/07/2019 15:13

Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας αναφέρονται στην πιθανή ύπαρξη τριών κρουσμάτων λοίμωξης από Ιό Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στις κατεχόμενες περιοχές κι ότι καταβάλλονται προσπάθειες, σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία, για διευθέτηση δικοινοτικής συνάντησης για...

26/07/2019 14:31

ΓΕΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας Κύπρου με ανακοίνωση ενημερώνει για την εισαγωγή περιορισμών στη συνταγογογράφηση από συγκεκριμένες ειδικότητες μόνο για ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα. Τα προϊόντα (εμπορικό όνομα και δραστική ουσία) και οι ειδικότητες οι οποίες μπορούν να τα συνταγογραφούν φαίνονται στον Πίνακα...

24/07/2019 11:48

ΓεΣΥ

Αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή καθοδήγηση των σπάνιων ασθενών μέσα στο νέο Σύστημα Υγείας, η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ) με τη συμβολή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ετοίμασε, ειδικά για τους χρόνιους πάσχοντες, ένα κατατοπιστικό εγχειρίδιο με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για την ορθή αξιοποίηση...

24/07/2019 11:44

Αλτσχάιμερ

Η ανομοιογένεια στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα των δύο φύλων και τα διαφορετικά γονίδια που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ εξηγούν γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα από τους άντρες τη συγκεκριμένη ασθένεια, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.   Μέχρι σήμερα ήταν ευρέως...

23/07/2019 14:13

ΔΕΟΚ

Τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει άμεσα να αποβάλουν τα σύνδρομα και τις παθογένειες του παρελθόντος, εμπνέοντας στους πολίτες αίσθημα ασφαλείας και εμπιστοσύνης, γεγονός για το οποίο απαιτείται επαγγελματισμός, πολιτική βούληση και συγκροτημένος σχεδιασμός, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΟΚ. Σημειώνει πως εάν δεν δρομολογηθούν...

22/07/2019 12:17

Φαρμακοποιοί

Συνεχίζεται η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά που δυσκολεύει το έργο των φαρμακοποιών αλλά και την εξυπηρέτηση του κοινού, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα. Ακόμη και το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) δεν προσφέρει εκείνες τις δυνατότητες που θα απάμβλυναν την...

10/07/2019 12:56

Υπουργός Υγείας-ΤΑΕΠ

Το μήνυμα ότι μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και όχι μέσω απεργιών, μετέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου πραγματοποιείται, όπως και στα...

09/07/2019 12:52

ΤΑΕΠ-24ωρη απεργία.

Ομαλά και χωρίς προβλήματα λειτουργούν από το πρωί σήμερα τα ΤΑΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου. Από τις 07:00 σήμερα, έως τις 07:00 της 10ης Ιουλίου τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), που εργάζονται στα ΤΑΕΠ κατέρχονται σε 24ωρη απεργία. Έξω από το ΤΑΕΠ του...

09/07/2019 12:47

Back to Top