Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Μύκητες στο σώμα και το τριχωτό της κεφαλής

Οι μυκητιάσεις ανάλογα με το σημείο του δέρματος που προσβάλλουν,  διακρίνονται σε  επιφανειακές, οι οποίες θεωρούνται οι πιο συνήθεις και προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα και την Candida Albicans και οι εν τω βάθει εκείνες που προχωρούν πιο βαθιά, προσβάλλοντας δέρμα και υπόδερμα και προκαλούνται από μύκητες σκύλων ή γάτων.

 

Οι μύκητες μπορεί να προσβάλουν τον κορμό , τα άκρα , τα νύχια , καθώς και το τριχωτό  της κεφαλής προκαλώντας  αλωπεκία.  Δερματόφυτα εντοπίζονται  επίσης συχνά στις μηρογεννητικές πτυχές (σκέλια) και στα γεννητικά όργανα.

Η μετάδοση των μυκήτων  μέσω της θάλασσας αποκλείεται,  γιατί αυτοί δεν επιβιώνουν στο θαλασσινό νερό.

 

Προδιάθεση στις μύκητες έχουν όσοι  χρησιμοποιούν αντιβιοτικά , κορτιζόνη για πολύ χρόνο ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.  Επίσης επιρρεπή είναι τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

 

Δύο από τα πιο συνηθισμένα και “έντονα” προβλήματα μυκήτων, που κάνουν την εμφάνισή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι οι μυκητιάσεις του άκρου ποδός των μηρογεννητικών περιοχών και του κορμού με συνηθέστερη, την ποικιλόχρου πιτυρίαση. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, πλήττουν κυρίως  τον παιδικό πληθυσμό. Όσον αφορά τη “νόσο του άκρου ποδός ¨, εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών σε ποσοστό που φθάνει το 30% είτε ως ονυχομυκητίαση είτε ως δερματοφυτία πελμάτων.

 

Η Ποικιλόχρους πιτυρίαση


Μια από τις πιο συχνές καλοκαιρινές μυκητίασεις είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση ή «αρρώστια του ντεκολτέ», όπως την αποκαλούμε. Η εμφάνιση της προβληματίζει, αφού οι λεκέδες που δημιουργεί στο δέρμα δεν είναι ευχάριστοι. Άσπροι ή καφέ λεκέδες ξεκινούν από τον αυχένα και μπορεί να επεκταθούν σε μεγάλες επιφάνειες, κυρίως στους ώμους το θώρακα και την πλάτη. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γίνεται λόγω ελλείψης της μελανίνης. Η παραγωγή σμήγματος και η υγρασία ευνοούν το μύκητα να γίνει παθογόνος. Οι λεκέδες σπάνια προσβάλλουν το πρόσωπο και δύσκολα καταπολεμούνται.  Πρόκειται για πολύ διαδεδομένη μυκητίαση που προσβάλλει έφηβους και ενήλικες παρά ηλικιωμένους και παιδιά,δεν είναι μεταδοτική  και πολλές φορές υπάρχουν μόνο λευκές κηλίδες και έτσι πολλοί την μπερδεύουν με τη λεύκη.

 

Μυκητίαση των μηρογεννητικών πτυχών


Πρόκειται για μυκητίαση πεζοπόρων, ποδηλατών και παχύσαρκων ατόμων. Αρχίζει  με κάψιμο, κοκκινίλα και μικρή απολέπιση στο εσωτερικό των μηρών(σκέλια). Επιδεινώνεται με τη ζέστη, τον ιδρώτα και το τρίψιμο. Αρχικά εκλαμβάνεται ως ερεθισμός, όμως με τον καιρό εξαπλώνεται. Με κατάλληλη αγωγή θεραπεύεται σε μερικές εβδομάδες.
Να αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα.

Παθήσεις των ποδιών

Παλιά συνηθίζαμε να μιλάμε για το 'πόδι του αθλητή', καθώς οι αθλητές, που φορούν συνέχεια αθλητικά παπούτσια, ταλαιπωρούνται συχνότερα από μυκητιάσεις  γιατί το πόδι είναι κλεισμένο μέσα σε ένα στενό παπούτσι.  Τώρα που τα αθλητικά έγιναν μόδα και ο κόσμος τα φοράει καθημερινά, παρατηρούμε αύξηση των μυκητιάσεων και ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες.
Οι μυκητιάσεις αυτές παρατηρούνται συχνά  στις μεσοδακτύλιες  πτυχές και πέλματα  λόγω της αυξημένης εφίδρωσης που  προδιαθέτει για τη λοίμωξη.  Προκαλείται κνησμός (φαγούρα) που μπορεί να είναι ήπιος ή βαρύς.  Μερικές φορές σχηματίζονται φουσκάλες ανάμεσα στα μεσοδάχτυλα και το πέλμα του ποδιού.  Οι μυκητιασικές λοιμώξεις  των ποδιών είναι ήπιες , όμως  αν δεν θεραπευτούν, μπορεί να διαρκέσουν πολύ με δυσάρεστα αποτελέσματα. Η πρόληψη περιλαμβάνει την καλή φροντίδα και υγιεινή του δέρματος και των άκρων μας

 

Oνυχομυκητιάσεις


Οι ονυχομυκητιάσεις αποτελούν το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τη διάγνωση και τη θεραπεία.  Οι μύκητες προσβάλλουν τα νύχια διεισδύοντας στην πλάκα και κάνοντας τα νύχια κίτρινα και εύθραυστα.  Οι μισοί τουλάχιστον από όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα  βαριούνται  και δεν αναζητούν θεραπεία και καταφεύγουν σε καλλυντικές ουσίες, οι οποίες δεν αποτελούν λύση.
Οι ονυχομυκητιάσεις πρέπει να θεραπεύονται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς, αν λάβουμε υπ' όψιν τη βιολογική αποστολή των νυχιών. Αν παραμείνει η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, το νύχι θα καταστραφεί και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

H θεραπεία εξαρτάται από το είδος του μύκητα που προσβάλλει το δέρμα. Υπάρχουν θεραπείες  με τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα ή με χάπια από το στόμα.  Οι χρόνιες μυκητιάσεις συνήθως, χρειάζονται θεραπεία με χάπια από το στόμα, που διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Δεν θα πρέπει να κάνουμε αυτοδιάγνωση και θεραπεία γιατί υπάρχει ο κίνδυνος λάθους, ή η συνύπαρξη της μυκητίασης, με άλλη μόλυνση.

 

Mέτρα πρόληψης των μυκητιάσεων για το καλοκαίρι

 

- Πλενόμαστε και λουζόμαστε  συχνά με σαπούνι κυρίως το καλοκαίρι μετά από έντονη εφίδρωση.

 -Δεν χρησιμοποιούμε ρούχα, πετσέτες ή παπούτσια άλλων προσώπων.

-Χρησιμοποιούμε πάντοτε πετσέτα στην παραλία και δεν καθόμαστε ποτέ απευθείας επάνω στην άμμο ή στα κρεβατάκια θαλάσσης.

 -Πλένουμε συχνά την πετσέτα της θάλασσας σε θερμοκρασία 30 βαθμών κελσίου και δεν μοιραζόμαστε την ίδια πετσέτα με άλλους.

-Αποφεύγουμε το παιχνίδι με τη άμμο ή με τα χώματα όπου αφθονούν οι μύκητες.

- Δεν περπατάμε με τα πόδια γυμνά σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες , ντούς ή αποδυτήρια αλλά ακόμη και στην άμμο.Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο, αν τυχόν και κάποιο άτομο της οικογένειας έχει ήδη μύκητες χρειάζεται προσοχή.

- Όταν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο, πάρτε μαζί σας παντόφλες ή βεβαιωθείτε ότι έχει παντόφλες μιας χρήσης για κάθε άτομο ξεχωριστά.Τις παντόφλες θα πρέπει να τις φοράμε συνεχώς και να μην περπατάμε καθόλου ξυπόλητοι  μέσα στο δωμάτιο.

Αποφεύγουμε τα στενά και χωρίς κάλτσες κλειστά παπούτσια ιδίως το καλοκαίρι.Τα αθλητικά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι χειρότερο.

Η καθημερινή χρήση πούδρας στα παπούτσια ή κάλτσες  βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας.

Επίσης εάν κάποιος πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να φροντίσει ώστε να ρυθμιστεί καλά το σάκχαρο του ,γιατί  οι μυκητιάσεις ευνοούνται όταν είναι αρρύθμιστο.

Αν έχετε εμφανίσει μια μυκητίαση πετάξτε ή καθαρίστε καλά τα παλιά παπούτσια ή  ρούχα ώστε να αποφύγετε την επανάληψη της μόλυνσης.

Καλό θα ήταν έχοντας υπόψη μας τα πιο πάνω μέτρα πρόληψης ,να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής ώστε να προλαμβάνουμε τις ανεπιθύμητες μυκητιάσεις.Ωστόσο σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάποιες αλλάγες στο δέρμα μας καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στο δερματολόγο μας για πιο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ώστε να απόλαυσουμε ξέγνοιαστα τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

 

Καλό Καλοκαίρι!

 

Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης MD

Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος

 Γραμματέας τΚυπριακής Δερματολογικής Εταιρείας

Tel: 22356160  www.Skinlab.com.cy

Send to Facebook

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Με νομικά μέτρα θα κινηθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ύστερα από την έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα γραφεία του, χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια υποτιμητική και απρόσμενη, αφού, όπως αναφέρει, ήταν γνωστή η θέση του Συλλόγου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,...

12/06/2019 13:43

ΟΚΥπΥ

Συνέρχεται σήμερα σε σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για να μελετήσει το θέμα που προέκυψε με την κενή θέση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, ύστερα από την παύση του Νικόλαου Πολύζου, και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για την πλήρωση της θέσης. Ο Εκπρόσωπος...

10/06/2019 11:22

Π. Εγγλέζος

Υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της ένταξης των φαρμάκων των θαλασσαιμικών στο ΓεΣΥ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζος, σύμφωνα με τον οποίο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με θαλασσαιμία αφορά τα φάρμακα.Ο κ. Εγγλέζος μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα...

06/06/2019 15:22

Με αφορμή την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) με αφορμή την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), καλεί τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και την πολιτεία, «ακόμα και τώρα, να αφήσουν τους ειδικούς να βάλουν τις σωστές διαγνώσεις στα προβλήματα, να αφήσουν κατά μέρους τις κατηγορίες και...

05/06/2019 11:00

ΟΑΥ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται και η τέταρτη μέρα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), δηλώνει ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άγγελος Τρόπης, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξαν καινούργια προβλήματα σήμερα από εκείνα που είχαν εντοπιστεί χθες, κι όλα είναι διαχειρίσιμα»

04/06/2019 13:17

Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων

Προβλήματα στα παραπεμπτικά των γιατρών που στέλνονται για αναλύσεις στα κλινικά εργαστήρια, εντοπίζει ο Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων, ο οποίος ζητεί συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των εργαστηρίων αλλά και των παρόχων υγείας για να μην γίνονται λάθη στο σύστημα Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χαρίλαος Χαριλάου,...

04/06/2019 11:38

ΠΑΣΥΚΙ

Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα τεχνικά προβλήματα από το νέο περιβάλλον με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) προκαλούν ανησυχία στην Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), η οποία δηλώνει ωστόσο ότι οι γιατροί θα κάνουν ό,τι μπορούν για την επιτυχία της νέας...

03/06/2019 12:58

ΓεΣΥ

Αισιόδοξος ο Υπουργός Υγείας ότι θα ξεπεραστούν- Λαμβάνονται μέτρα για επίλυση κάποιων εξ αυτών Με προβλήματα και δυσκολίες ξεκινά από αύριο η εφαρμογή της πρώτης φάσης...

31/05/2019 11:59

Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έφη Καμίτση.

Πανέτοιμος ο ΟΑΥ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου, δηλώνει η Αν. Διευθύντρια του – «Οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα είναι 480.000 και οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί και βρει προσωπικό γιατρό είναι 444.000» Πανέτοιμος για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν, είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης...

28/05/2019 12:08

Νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα. Δύο έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με το θέμα και δημοσιεύτηκαν στα...

17/05/2019 12:18

Πρόεδρος ΠΑΣ στο ΚΥΠE

Η παγκόσμια μέρα θαλασσαιμίας φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στην υγεία στον τόπο μας, αυτής του ΓεΣΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) Μίλτος Μιλτιάδους. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα, θελήσαμε ως ΚΥΠΕ να λάβουμε τα μηνύματα του Συνδέσμου σε σχέση...

08/05/2019 11:58

Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής

Το 2018 το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) πρόσφερε 35, 000 υπηρεσίες ενώ στη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους διαγνώστηκαν 900 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων.Σε ανακοίνωση του ΙΝΓΚ αναφέρεται ότι προσφέρθηκαν υπηρεσίες στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής από το...

25/04/2019 10:57

Back to Top