Πρόεδρος ΠΑΣ στο ΚΥΠE
Στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης γιορτάζουμε φέτος την μέρα θαλασσαιμίας

Η παγκόσμια μέρα θαλασσαιμίας φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στην υγεία στον τόπο μας, αυτής του ΓεΣΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) Μίλτος Μιλτιάδους.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα, θελήσαμε ως ΚΥΠΕ να λάβουμε τα μηνύματα του Συνδέσμου σε σχέση με όλες τις εξελίξεις που αφορούν το ΓεΣΥ, μια μεταρρύθμιση την οποία περισσότερο από όλους, έχουν ανάγκη οι χρόνια ασθενείς συμπολίτες μας.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη χώρα μας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας).

Για πρώτη φορά θεραπεύτηκε Έλληνας ασθενής από μεσογειακή αναιμία
Όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδους, η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας αποτελεί ορόσημο για την Θαλασσαιμική κοινότητα σε όλο τον κόσμο γιατί είναι μέρα γιορτής για τη ζωή, μέρα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη θαλασσαιμία και την αιμοδοσία, μια ευκαιρία αναστοχασμού και επαναξιολόγησης των αναγκών των ατόμων μας, αλλά και μια μέρα μνήμης για τους φίλους που έχουμε χάσει, μέσα από τα χρόνια, παρά το διαρκή αγώνα των ίδιων των θαλασσαιμικών, των οικογενειών τους και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Αυτή η μέρα – ορόσημο, φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης που αφορά στον τομέα της Υγείας που έγινε ποτέ στην Κύπρο, της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Ως ο αρχαιότερος σύνδεσμος ασθενών στην Κύπρο, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τις ελλείψεις του προηγούμενου συστήματος είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση και στηριζόμενη στους σωστούς πυλώνες», ανέφερε.

Παραδέχεται ότι οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα και η όλη πολεμική για το νέο σύστημα, όπως και όπου κι αν αυτή δικαιολογείται ή όχι, έχουν αφήσει στο περιθώριο τις ρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, για να μπορέσει το σύστημα να αντιμετωπίσει τις λιγότερες δυνατές «παιδικές ασθένειές» του.

Τον ρωτάμε αν οι ασθενείς νοιώθουν τώρα περισσότερη ασφάλεια ή αν τους φοβίζουν περισσότερο τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο από μερίδα πολέμιων του ΓεΣΥ.

«Σε μια διαδικασία που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνουμε τις δικές μας, εμπεριστατωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο και τον ΟΑΥ για όλα τα θέματα που αφορούν στην ένταξη της Θαλασσαιμίας στο ΓεΣΥ, κάτι που θα γίνει στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, τον Ιούνιο του 2020», ανέφερε ο κ. Μιλτιάδους.

Εξέφρασε την άποψη ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτές γίνονται κατανοητές από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας, με τους οποίους υπάρχει μια αγαστή συνεργασία.

«Η πρόθεση να ακούσουν και να εφαρμόσουν κατά το δυνατό τις λύσεις που τους προτείνουμε, μας κάνουν αισιόδοξους ότι υπάρχει όντως η θέληση και η βούληση να πετύχει η μεταρρύθμιση και αυτό απαντά και στο ερώτημά σας για το πόσο ασφαλείς νιώθουμε. Θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχει η θέληση και η πολιτική βούληση, οι σωστές λύσεις μπορούν να εξευρεθούν και να εφαρμοστούν για να εξυπηρετούν όποιο πολίτη χρειαστεί το σύστημα», μας είπε.

Σε μια προηγούμενη κουβέντα μας με τον Πρόεδρο του ΠΑΣ είχαμε συζητήσει για τα προβλήματα των ασθενών και τα αιτήματα του Συνδέσμου. Έγιναν κάποια βήματα ή ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς;

«Είμαστε σε μια εποχή που, λόγω της μεταρρύθμισης αλλά και της αυτονόμησης του ΟΚυΠΥ υπάρχει γόνιμο έδαφος για την βελτίωση των συνθηκών στο ιατρικό κομμάτι. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε ότι στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επιλυθεί το χρονίζον τεράστιο πρόβλημα της στελέχωσης του Κέντρου Θαλασσαιμίας Λεμεσού με δεύτερο γιατρό, της αναπλήρωσης του νοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Θαλασσαιμίας στη Λάρνακα αλλά και την ουσιαστική εφαρμογή της απόφασης για το καινούριο, σύγχρονο Κέντρο Θαλασσαιμίας Λευκωσίας. Είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας κ. Ιωάννου κι έχουμε διαπιστώσει μια ειλικρινή διάθεση για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα των φαρμάκων, ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι αναμένεται η τελική έγκριση από τον Υπουργό Υγείας για την αλλαγή του πρωτοκόλλου για ένα από τα σκευάσματα που εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε αυστηρός περιορισμός στην προσβασιμότητα λόγω κόστους.
Η αλλαγή αυτή, εξήγησε, επιτρέπει σε πρώτο στάδιο την πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, κάτι που θα βελτιώσει σαφώς την ποιότητα ζωής τους και αναμένεται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδους, ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την θαλασσαιμική κοινότητα είναι η μέχρι πρότινος ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική του Κράτους προς τα άτομα με θαλασσαιμία.

«Τον τελευταίο χρόνο είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με το Υπουργείο Εργασίας και την ίδια την κ. Αιμιλιανίδου και με ικανοποίηση μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε ένα συνολικό σχεδιασμό που θα δώσει λύσεις σε αρκετά από τα προβλήματα που απασχολούν μεγάλο μέρος των θαλασσαιμικών. Ήδη έχει δοθεί, σαν ένα πρώτο μέτρο που μπορούσε εύκολα να δρομολογηθεί, ένα μικρό επίδομα μετακίνησης για τα μεταγγιζόμενα άτομα με θαλασσαιμία και αναμένουμε ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας για τα επόμενα βήματα», ανέφερε.

Το Σάββατο ο ΠΑΣ διοργανώνει ένα μεγάλο συνέδριο στη Λεμεσό, όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο. Μέσα από αυτό δίνεται η ευκαιρία σε ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και άλλους φορείς που έχουν σχέση με τη Θαλασσαιμία από την Κύπρο και την Ελλάδα, να ενημερώνονται και να ανταλλάζουν απόψεις και εμπειρίες για τις σύγχρονες εξελίξεις.

Πρόκειται για ιατρικό και εκπαιδευτικό συνέδριο με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας με την οποία ο ΠΑΣ αδελφοποιήθηκε από πέρσι.

Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας , θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες εξελίξεις στα θεραπευτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται στη Θαλασσαιμία αλλά και στη γονιδιακή θεραπεία, διάφορες επιπλοκές και η αντιμετώπισή τους ενώ θα παρουσιαστούν προσωπικές ιστορίες ατόμων αλλά και γονιών παιδιών με θαλασσαιμία. Θα γίνουν επίσης οργανωμένα εργαστήρια για την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδους, θα παρουσιαστεί το πλαίσιο της ένταξης της Θαλασσαιμίας στο ΓεΣΥ και θα δοθεί η ευκαιρία στους συνέδρους να τοποθετηθούν έναντι των εξελίξεων και να εκφράσουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους.

Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνουν ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζος.

Πηγή: ΚΥΠΕΔ

Send to Facebook

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου

Ολοταχώς για την πραγματοποίηση της τρίωρης στάσης εργασίας που εξήγγειλαν, προχωρούν οι κυβερνητικοί γιατροί την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί. «Εμείς δεν έχουμε την οποιαδήποτε ένδειξη για να την αναστείλουμε. Δεν έγινε τίποτα για τους λόγους τους οποίους ανακοινώθηκε η τρίωρη στάση...

09/12/2019 12:38

Επιτροπή Παραπόνων ασθενών

Χίλια εννιακόσια σαράντα πέντε (1.945) παράπονα υπέβαλαν ασθενείς στη Επιτροπή Παραπόνων ασθενών στην Επαρχία Πάφου από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μέχρι και το 2018 , σύμφωνα με τον Σαββάκη Γεωργίου Πρόεδρο της Επιτροπής Παραπόνων Ασθενών στην Επαρχία Πάφου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου ανέφερε, πως αυτά αποτελούν...

07/12/2019 11:20

Kορεατική επιστημονική έρευνα

Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα κορεατική επιστημονική έρευνα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει την παρουσία μικροβίων στο αίμα και προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, πράγμα...

03/12/2019 10:42

ΓεΣΥ

Η κομβική σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο πολύ σημαντικός ρόλος του προσωπικού ιατρού στη σωστή λειτουργία του ΓεΣΥ βρέθηκαν στο επίκεντρο του Παγκύπριου Συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στη Λευκωσία, με θέμα «Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ». Σύμφωνα...

23/11/2019 12:18

Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Με ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με ανακοίνωσή της η  η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει  «Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου στην προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει το κοινό, θα ήθελε...

12/11/2019 10:51

Συμβούλιο Ειδικευομένων Ιατρών Κύπρου

Το Συμβούλιο  Ειδικευομένων Ιατρών Κύπρου ανακοίνωσε τρίωρη αποχή από τα ιατρικά τους  καθήκοντα σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου. την ερχόμενη Τετάρτη 13 Νοεμβρίου. Η αποχή, από 10:00-13:00, “αποτελεί έσχατο τρόπο έκφρασης της δυσαρέσκειας μας, για τη μη επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τη συμμετοχή μας στις...

11/11/2019 11:31

ΔΕΟΚ

Με επιστολή προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμά Αντωνίου ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου εκφράζει την ικανοποίηση της Ομοσπονδίας για την επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ κατά τους πρώτους πέντε κρίσιμους μήνες της λειτουργίας του. Απόδειξη της επιτυχίας του ΓΕΣΥ αναφέρεται, αποτελεί το γεγονός ότι οι πολίτες...

06/11/2019 11:42

Υπ. Υγείας στη Βουλή

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση του γενικού σχεδίου (masterplan) για την ανέγερση του του νέου νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για την πορεία αναβάθμισης της υφιστάμενης...

21/10/2019 12:12

Διευκρινίζει ο Υπ. Υγείας

  Δεν υπήρξε καμία πρόθεση παρέμβασης στις διαδικασίες που ακολουθούνται από τις Ελληνικές Αρχές στην περίπτωση του ασθενή Αντώνη Ανδρέου, διευκρινίζει με γραπτή δήλωση του, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. «Σε συνέχεια χθεσινών μου δηλώσεων για την πορεία της υγείας του ασθενή Αντώνη...

16/10/2019 13:04

Σύμφωνα με 'Άτλαντα Καρκίνου'

Ο καπνός προκαλεί περισσότερους θανάτους από καρκίνο που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, από κάθε άλλο παράγοντα κινδύνου. Το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 2,3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο ή σχεδόν έναν στους τέσσερις (24%) των συνολικών θανάτων από καρκίνο, σύμφωνα με το νέο παγκόσμιο "Άτλαντα Καρκίνου". Παρά τις...

16/10/2019 11:02

ΠΑΣΥΚΙ

Θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα της Ιατρικής γενικά λέει στον Υπουργό Υγείας, η ΠΑΣΥΚΙ Να ενημερωθεί για τα της Ιατρικής γενικά, καλεί τον Υπουργό Υγείας, η Παγκύπρια...

15/10/2019 12:40

Διαμαρτυρήθηκαν

Ο κοινοτάρχης Σαλαμιού Κωστάκης Αυγουστή είπε πως οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί. Ενδεικτικά ανέφερε “δώσαμε πολύ πίστωση χρόνου σαν περιοχή, σαν κάτοικοι και ως κοινοτάρχες,”προσθέτοντας πως από την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΣΥ,” ανέμεναν...

08/10/2019 15:03

Back to Top