Πρόεδρος ΠΑΣ στο ΚΥΠE
Στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης γιορτάζουμε φέτος την μέρα θαλασσαιμίας

Η παγκόσμια μέρα θαλασσαιμίας φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στην υγεία στον τόπο μας, αυτής του ΓεΣΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) Μίλτος Μιλτιάδους.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα, θελήσαμε ως ΚΥΠΕ να λάβουμε τα μηνύματα του Συνδέσμου σε σχέση με όλες τις εξελίξεις που αφορούν το ΓεΣΥ, μια μεταρρύθμιση την οποία περισσότερο από όλους, έχουν ανάγκη οι χρόνια ασθενείς συμπολίτες μας.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη χώρα μας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας).

Για πρώτη φορά θεραπεύτηκε Έλληνας ασθενής από μεσογειακή αναιμία
Όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδους, η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας αποτελεί ορόσημο για την Θαλασσαιμική κοινότητα σε όλο τον κόσμο γιατί είναι μέρα γιορτής για τη ζωή, μέρα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη θαλασσαιμία και την αιμοδοσία, μια ευκαιρία αναστοχασμού και επαναξιολόγησης των αναγκών των ατόμων μας, αλλά και μια μέρα μνήμης για τους φίλους που έχουμε χάσει, μέσα από τα χρόνια, παρά το διαρκή αγώνα των ίδιων των θαλασσαιμικών, των οικογενειών τους και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Αυτή η μέρα – ορόσημο, φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης που αφορά στον τομέα της Υγείας που έγινε ποτέ στην Κύπρο, της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Ως ο αρχαιότερος σύνδεσμος ασθενών στην Κύπρο, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τις ελλείψεις του προηγούμενου συστήματος είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση και στηριζόμενη στους σωστούς πυλώνες», ανέφερε.

Παραδέχεται ότι οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα και η όλη πολεμική για το νέο σύστημα, όπως και όπου κι αν αυτή δικαιολογείται ή όχι, έχουν αφήσει στο περιθώριο τις ρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, για να μπορέσει το σύστημα να αντιμετωπίσει τις λιγότερες δυνατές «παιδικές ασθένειές» του.

Τον ρωτάμε αν οι ασθενείς νοιώθουν τώρα περισσότερη ασφάλεια ή αν τους φοβίζουν περισσότερο τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο από μερίδα πολέμιων του ΓεΣΥ.

«Σε μια διαδικασία που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνουμε τις δικές μας, εμπεριστατωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο και τον ΟΑΥ για όλα τα θέματα που αφορούν στην ένταξη της Θαλασσαιμίας στο ΓεΣΥ, κάτι που θα γίνει στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, τον Ιούνιο του 2020», ανέφερε ο κ. Μιλτιάδους.

Εξέφρασε την άποψη ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτές γίνονται κατανοητές από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας, με τους οποίους υπάρχει μια αγαστή συνεργασία.

«Η πρόθεση να ακούσουν και να εφαρμόσουν κατά το δυνατό τις λύσεις που τους προτείνουμε, μας κάνουν αισιόδοξους ότι υπάρχει όντως η θέληση και η βούληση να πετύχει η μεταρρύθμιση και αυτό απαντά και στο ερώτημά σας για το πόσο ασφαλείς νιώθουμε. Θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχει η θέληση και η πολιτική βούληση, οι σωστές λύσεις μπορούν να εξευρεθούν και να εφαρμοστούν για να εξυπηρετούν όποιο πολίτη χρειαστεί το σύστημα», μας είπε.

Σε μια προηγούμενη κουβέντα μας με τον Πρόεδρο του ΠΑΣ είχαμε συζητήσει για τα προβλήματα των ασθενών και τα αιτήματα του Συνδέσμου. Έγιναν κάποια βήματα ή ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς;

«Είμαστε σε μια εποχή που, λόγω της μεταρρύθμισης αλλά και της αυτονόμησης του ΟΚυΠΥ υπάρχει γόνιμο έδαφος για την βελτίωση των συνθηκών στο ιατρικό κομμάτι. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε ότι στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επιλυθεί το χρονίζον τεράστιο πρόβλημα της στελέχωσης του Κέντρου Θαλασσαιμίας Λεμεσού με δεύτερο γιατρό, της αναπλήρωσης του νοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Θαλασσαιμίας στη Λάρνακα αλλά και την ουσιαστική εφαρμογή της απόφασης για το καινούριο, σύγχρονο Κέντρο Θαλασσαιμίας Λευκωσίας. Είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας κ. Ιωάννου κι έχουμε διαπιστώσει μια ειλικρινή διάθεση για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα των φαρμάκων, ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι αναμένεται η τελική έγκριση από τον Υπουργό Υγείας για την αλλαγή του πρωτοκόλλου για ένα από τα σκευάσματα που εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε αυστηρός περιορισμός στην προσβασιμότητα λόγω κόστους.
Η αλλαγή αυτή, εξήγησε, επιτρέπει σε πρώτο στάδιο την πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, κάτι που θα βελτιώσει σαφώς την ποιότητα ζωής τους και αναμένεται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδους, ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την θαλασσαιμική κοινότητα είναι η μέχρι πρότινος ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική του Κράτους προς τα άτομα με θαλασσαιμία.

«Τον τελευταίο χρόνο είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με το Υπουργείο Εργασίας και την ίδια την κ. Αιμιλιανίδου και με ικανοποίηση μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε ένα συνολικό σχεδιασμό που θα δώσει λύσεις σε αρκετά από τα προβλήματα που απασχολούν μεγάλο μέρος των θαλασσαιμικών. Ήδη έχει δοθεί, σαν ένα πρώτο μέτρο που μπορούσε εύκολα να δρομολογηθεί, ένα μικρό επίδομα μετακίνησης για τα μεταγγιζόμενα άτομα με θαλασσαιμία και αναμένουμε ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας για τα επόμενα βήματα», ανέφερε.

Το Σάββατο ο ΠΑΣ διοργανώνει ένα μεγάλο συνέδριο στη Λεμεσό, όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο. Μέσα από αυτό δίνεται η ευκαιρία σε ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και άλλους φορείς που έχουν σχέση με τη Θαλασσαιμία από την Κύπρο και την Ελλάδα, να ενημερώνονται και να ανταλλάζουν απόψεις και εμπειρίες για τις σύγχρονες εξελίξεις.

Πρόκειται για ιατρικό και εκπαιδευτικό συνέδριο με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας με την οποία ο ΠΑΣ αδελφοποιήθηκε από πέρσι.

Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας , θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες εξελίξεις στα θεραπευτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται στη Θαλασσαιμία αλλά και στη γονιδιακή θεραπεία, διάφορες επιπλοκές και η αντιμετώπισή τους ενώ θα παρουσιαστούν προσωπικές ιστορίες ατόμων αλλά και γονιών παιδιών με θαλασσαιμία. Θα γίνουν επίσης οργανωμένα εργαστήρια για την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδους, θα παρουσιαστεί το πλαίσιο της ένταξης της Θαλασσαιμίας στο ΓεΣΥ και θα δοθεί η ευκαιρία στους συνέδρους να τοποθετηθούν έναντι των εξελίξεων και να εκφράσουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους.

Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνουν ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζος.

Πηγή: ΚΥΠΕΔ

Send to Facebook

Νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα. Δύο έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με το θέμα και δημοσιεύτηκαν στα...

17/05/2019 12:18

Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής

Το 2018 το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) πρόσφερε 35, 000 υπηρεσίες ενώ στη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους διαγνώστηκαν 900 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων.Σε ανακοίνωση του ΙΝΓΚ αναφέρεται ότι προσφέρθηκαν υπηρεσίες στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής από το...

25/04/2019 10:57

ΓΕ.Σ.Υ

Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε την ένταξή του στο ΓΕΣΥ. Ανακοίνωση του Κέντρου αναφέρει ότι με βάση τις αξίες του Κέντρου, πρώτο μέλημά του είναι ο ασθενής και η ισότιμη παροχή ψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με βάση τις ανάγκες των ασθενών, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες...

24/04/2019 18:32

Έπεσε η σελίδα του ΓεΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενημερώνει μέσω ανακοίνωσης το κοινό σε σχέση με την εγγραφή των δικαιούχων στο ΓεΣΥ η οποία ξεκίνησε σήμερα, ότι το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ αντιμετωπίζεται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια όπως η ιστοσελίδα επανέλθει σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό. Μέχρι...

24/04/2019 11:33

Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 400 προσωπικούς γιατρούς

Η έναρξη της διαδικασίας εγγραφής των δικαιούχων, θα γίνει σε δύο φάσεις, ώστε καταρχήν να ολοκληρωθεί η εγγραφή των γονέων / κηδεμόνων, πριν να εγγράψουν τα παιδιά τους και δεύτερο για να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά.  Μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας θα γίνεται η εγγραφή...

23/04/2019 14:36

Bρετανική επιστημονική έρευνα

Δύο συνηθισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μακρόχρονη βρετανική επιστημονική έρευνα.   Η καλοήθης υπερτροφία (διόγκωση) του προστάτη προκαλεί δυσκολία στην ούρηση ή επιφέρει συχνοουρία. Δύο...

22/04/2019 12:23

Υπ. Υγείας

«Είναι με έκπληξη που παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες να εξελίσσεται μια δημόσια προσπάθεια μεγέθυνσης του φαινομένου αποχώρησης μικρού αριθμού ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, και παρουσίασής του ως κύμα φυγής», αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας. Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση: Προς...

12/04/2019 12:46

Υπέφερε από την πάθηση Situs Inversus με λεβοκαρδία

Η συγκλονιστική ανακάλυψη έγινε από ερευνητές στο Oregon Health & Science University (OHSU). Είναι από τις περιπτώσεις που ταιριάζει... γάντι το τετριμμένο «απίστευτο κι όμως αληθινό». Μια γυναίκα στις ΗΠΑ, που απεβίωσε 99 ετών, έζησε για σχεδόν έναν αιώνα χωρίς αν γνωρίζει πως είχε μια σπάνια πάθηση, όπου όλα τα εσωτερικά της όργανα...

10/04/2019 10:55

Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας σε χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου σημείωσε πως έφτασε η ώρα να αλλάξει η κατάσταση στην περίθαλψη, που υποχρεώνει τους χρόνια πάσχοντες να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τη διασφάλιση της υγείας τους. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε πως η φιλοσοφία του ΓεΣΥ εδράζεται στην καθολικότητα...

06/04/2019 17:28

Σε 70χρονο καρκινοπαθή

Πλήγμα για την Bayer καθώς δικαστήριο διέταξε να καταβάλει 80 εκατ. δολάρια σε 70χρονο καρκινοπαθή που κατήγγειλε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup του προκάλεσε λέμφωμα μη-Χότζκιν. Το σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο επέβαλε στην Bayer να καταβάλει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια σε έναν εβδομηντάρη που κατήγγειλε ότι...

29/03/2019 11:40

Έρευνα

Οι έγκυες γυναίκες που εργάζονται δύο ή περισσότερες νυχτερινές βάρδιες μέσα στην εβδομάδα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λουίζ Μέλενμπεργκ Μπέγκτρουπ του Τμήματος Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Μπίσπεμπιερκ...

26/03/2019 11:59

Σύμφωνα με έρευνα

Η ίδια ασθένεια θα διαγνωσθεί συχνά σε μια γυναίκα με καθυστέρηση μερικών ετών σε σχέση με ένα άνδρα, σύμφωνα με μια δανική επιστημονική έρευνα. Έτσι συνήθως μια γυναίκα διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από κάτι σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι ένας άνδρας για την ίδια πάθηση. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σέρεν...

22/03/2019 14:01

Back to Top