Πρόεδρος ΠΑΣ στο ΚΥΠE
Στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης γιορτάζουμε φέτος την μέρα θαλασσαιμίας

Η παγκόσμια μέρα θαλασσαιμίας φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στην υγεία στον τόπο μας, αυτής του ΓεΣΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) Μίλτος Μιλτιάδους.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα, θελήσαμε ως ΚΥΠΕ να λάβουμε τα μηνύματα του Συνδέσμου σε σχέση με όλες τις εξελίξεις που αφορούν το ΓεΣΥ, μια μεταρρύθμιση την οποία περισσότερο από όλους, έχουν ανάγκη οι χρόνια ασθενείς συμπολίτες μας.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη χώρα μας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας).

Για πρώτη φορά θεραπεύτηκε Έλληνας ασθενής από μεσογειακή αναιμία
Όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδους, η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας αποτελεί ορόσημο για την Θαλασσαιμική κοινότητα σε όλο τον κόσμο γιατί είναι μέρα γιορτής για τη ζωή, μέρα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη θαλασσαιμία και την αιμοδοσία, μια ευκαιρία αναστοχασμού και επαναξιολόγησης των αναγκών των ατόμων μας, αλλά και μια μέρα μνήμης για τους φίλους που έχουμε χάσει, μέσα από τα χρόνια, παρά το διαρκή αγώνα των ίδιων των θαλασσαιμικών, των οικογενειών τους και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Αυτή η μέρα – ορόσημο, φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης που αφορά στον τομέα της Υγείας που έγινε ποτέ στην Κύπρο, της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Ως ο αρχαιότερος σύνδεσμος ασθενών στην Κύπρο, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τις ελλείψεις του προηγούμενου συστήματος είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση και στηριζόμενη στους σωστούς πυλώνες», ανέφερε.

Παραδέχεται ότι οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα και η όλη πολεμική για το νέο σύστημα, όπως και όπου κι αν αυτή δικαιολογείται ή όχι, έχουν αφήσει στο περιθώριο τις ρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, για να μπορέσει το σύστημα να αντιμετωπίσει τις λιγότερες δυνατές «παιδικές ασθένειές» του.

Τον ρωτάμε αν οι ασθενείς νοιώθουν τώρα περισσότερη ασφάλεια ή αν τους φοβίζουν περισσότερο τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο από μερίδα πολέμιων του ΓεΣΥ.

«Σε μια διαδικασία που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνουμε τις δικές μας, εμπεριστατωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο και τον ΟΑΥ για όλα τα θέματα που αφορούν στην ένταξη της Θαλασσαιμίας στο ΓεΣΥ, κάτι που θα γίνει στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, τον Ιούνιο του 2020», ανέφερε ο κ. Μιλτιάδους.

Εξέφρασε την άποψη ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτές γίνονται κατανοητές από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας, με τους οποίους υπάρχει μια αγαστή συνεργασία.

«Η πρόθεση να ακούσουν και να εφαρμόσουν κατά το δυνατό τις λύσεις που τους προτείνουμε, μας κάνουν αισιόδοξους ότι υπάρχει όντως η θέληση και η βούληση να πετύχει η μεταρρύθμιση και αυτό απαντά και στο ερώτημά σας για το πόσο ασφαλείς νιώθουμε. Θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχει η θέληση και η πολιτική βούληση, οι σωστές λύσεις μπορούν να εξευρεθούν και να εφαρμοστούν για να εξυπηρετούν όποιο πολίτη χρειαστεί το σύστημα», μας είπε.

Σε μια προηγούμενη κουβέντα μας με τον Πρόεδρο του ΠΑΣ είχαμε συζητήσει για τα προβλήματα των ασθενών και τα αιτήματα του Συνδέσμου. Έγιναν κάποια βήματα ή ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς;

«Είμαστε σε μια εποχή που, λόγω της μεταρρύθμισης αλλά και της αυτονόμησης του ΟΚυΠΥ υπάρχει γόνιμο έδαφος για την βελτίωση των συνθηκών στο ιατρικό κομμάτι. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε ότι στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επιλυθεί το χρονίζον τεράστιο πρόβλημα της στελέχωσης του Κέντρου Θαλασσαιμίας Λεμεσού με δεύτερο γιατρό, της αναπλήρωσης του νοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Θαλασσαιμίας στη Λάρνακα αλλά και την ουσιαστική εφαρμογή της απόφασης για το καινούριο, σύγχρονο Κέντρο Θαλασσαιμίας Λευκωσίας. Είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας κ. Ιωάννου κι έχουμε διαπιστώσει μια ειλικρινή διάθεση για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα των φαρμάκων, ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι αναμένεται η τελική έγκριση από τον Υπουργό Υγείας για την αλλαγή του πρωτοκόλλου για ένα από τα σκευάσματα που εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε αυστηρός περιορισμός στην προσβασιμότητα λόγω κόστους.
Η αλλαγή αυτή, εξήγησε, επιτρέπει σε πρώτο στάδιο την πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, κάτι που θα βελτιώσει σαφώς την ποιότητα ζωής τους και αναμένεται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδους, ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την θαλασσαιμική κοινότητα είναι η μέχρι πρότινος ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική του Κράτους προς τα άτομα με θαλασσαιμία.

«Τον τελευταίο χρόνο είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με το Υπουργείο Εργασίας και την ίδια την κ. Αιμιλιανίδου και με ικανοποίηση μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε ένα συνολικό σχεδιασμό που θα δώσει λύσεις σε αρκετά από τα προβλήματα που απασχολούν μεγάλο μέρος των θαλασσαιμικών. Ήδη έχει δοθεί, σαν ένα πρώτο μέτρο που μπορούσε εύκολα να δρομολογηθεί, ένα μικρό επίδομα μετακίνησης για τα μεταγγιζόμενα άτομα με θαλασσαιμία και αναμένουμε ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας για τα επόμενα βήματα», ανέφερε.

Το Σάββατο ο ΠΑΣ διοργανώνει ένα μεγάλο συνέδριο στη Λεμεσό, όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο. Μέσα από αυτό δίνεται η ευκαιρία σε ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και άλλους φορείς που έχουν σχέση με τη Θαλασσαιμία από την Κύπρο και την Ελλάδα, να ενημερώνονται και να ανταλλάζουν απόψεις και εμπειρίες για τις σύγχρονες εξελίξεις.

Πρόκειται για ιατρικό και εκπαιδευτικό συνέδριο με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας με την οποία ο ΠΑΣ αδελφοποιήθηκε από πέρσι.

Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας , θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες εξελίξεις στα θεραπευτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται στη Θαλασσαιμία αλλά και στη γονιδιακή θεραπεία, διάφορες επιπλοκές και η αντιμετώπισή τους ενώ θα παρουσιαστούν προσωπικές ιστορίες ατόμων αλλά και γονιών παιδιών με θαλασσαιμία. Θα γίνουν επίσης οργανωμένα εργαστήρια για την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδους, θα παρουσιαστεί το πλαίσιο της ένταξης της Θαλασσαιμίας στο ΓεΣΥ και θα δοθεί η ευκαιρία στους συνέδρους να τοποθετηθούν έναντι των εξελίξεων και να εκφράσουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους.

Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνουν ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζος.

Πηγή: ΚΥΠΕΔ

Send to Facebook

Αλτσχάιμερ

Η ανομοιογένεια στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα των δύο φύλων και τα διαφορετικά γονίδια που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ εξηγούν γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα από τους άντρες τη συγκεκριμένη ασθένεια, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.   Μέχρι σήμερα ήταν ευρέως...

23/07/2019 14:13

ΔΕΟΚ

Τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει άμεσα να αποβάλουν τα σύνδρομα και τις παθογένειες του παρελθόντος, εμπνέοντας στους πολίτες αίσθημα ασφαλείας και εμπιστοσύνης, γεγονός για το οποίο απαιτείται επαγγελματισμός, πολιτική βούληση και συγκροτημένος σχεδιασμός, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΟΚ. Σημειώνει πως εάν δεν δρομολογηθούν...

22/07/2019 12:17

Φαρμακοποιοί

Συνεχίζεται η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά που δυσκολεύει το έργο των φαρμακοποιών αλλά και την εξυπηρέτηση του κοινού, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα. Ακόμη και το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) δεν προσφέρει εκείνες τις δυνατότητες που θα απάμβλυναν την...

10/07/2019 12:56

Υπουργός Υγείας-ΤΑΕΠ

Το μήνυμα ότι μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και όχι μέσω απεργιών, μετέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου πραγματοποιείται, όπως και στα...

09/07/2019 12:52

ΤΑΕΠ-24ωρη απεργία.

Ομαλά και χωρίς προβλήματα λειτουργούν από το πρωί σήμερα τα ΤΑΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου. Από τις 07:00 σήμερα, έως τις 07:00 της 10ης Ιουλίου τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), που εργάζονται στα ΤΑΕΠ κατέρχονται σε 24ωρη απεργία. Έξω από το ΤΑΕΠ του...

09/07/2019 12:47

«Τα απεργιακά μέτρα δεν δικαιολογούνται»

Τη λύπη του εκφράζει για την εξαγγελθείσα απεργία στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), μέσω γραπτής δήλωσης ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Δηλώνει δε ότι η ΠΑΣΥΚΙ δεν υπέβαλε άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα στα ΤΑΕΠ.     Ταυτόχρονα, καλεί...

08/07/2019 12:10

Κανονικά στην 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ)

Σε ανακοίνωση της, η ΠΑΣΥΚΙ ενημερώνει τους πολίτες ότι τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Α.Ε.Π.) θα βρίσκονται σε 24ωρη απεργία την 9η Ιουλίου 2019 από τις 07:00 π.μ. έως τις 07:00 π.μ. της 10ης Ιουλίου 2019.  

08/07/2019 12:08

Στην συνάντηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

Συνάντηση με τους Διευθυντές των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) θα έχει στις 12.30 το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης ύστερα από την εξαγγελία από την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) 24ωρης απεργίας στα ΤΑΕΠ των δημοσίων...

27/06/2019 11:24

ΓεΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενημερώνει τους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας και τους δικαιούχους του ΓεΣΥ ότι οι υπηρεσίες από ιατρούς ή άλλους παροχείς που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ που αφορούν στην έκδοση δελτίων υγείας ή και πιστοποιητικών που δεν αφορούν στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας η οποία προκύπτει λόγω...

20/06/2019 14:32

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Με νομικά μέτρα θα κινηθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ύστερα από την έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα γραφεία του, χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια υποτιμητική και απρόσμενη, αφού, όπως αναφέρει, ήταν γνωστή η θέση του Συλλόγου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,...

12/06/2019 13:43

ΟΚΥπΥ

Συνέρχεται σήμερα σε σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για να μελετήσει το θέμα που προέκυψε με την κενή θέση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, ύστερα από την παύση του Νικόλαου Πολύζου, και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για την πλήρωση της θέσης. Ο Εκπρόσωπος...

10/06/2019 11:22

Π. Εγγλέζος

Υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της ένταξης των φαρμάκων των θαλασσαιμικών στο ΓεΣΥ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζος, σύμφωνα με τον οποίο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με θαλασσαιμία αφορά τα φάρμακα.Ο κ. Εγγλέζος μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα...

06/06/2019 15:22

Back to Top