ΓΕΣΥ
Αδιαπραγμάτευτος στόχος η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, λέει ο Υπουργός Υγείας

Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί βάσει της νομοθεσίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο Υπουργός μιλούσε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο ίδιος και αντιπροσωπεία του ΔΣ και της Διεύθυνσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), στο Προεδρικό, όπου ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ.

«Ενημερώθηκε πλήρως ο Πρόεδρος για τη μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης, για την πρόοδο των διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «έχει τονιστεί ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί βάσει της νομοθεσίας, δηλαδή έναρξη εφαρμογής την 1/6/2019».

Ο κ. Ιωάννου είπε εξάλλου ότι «η πορεία υλοποίησης προχωρεί πολύ ικανοποιητικά» εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του ΟΑΥ για τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι έθεσε κάποιες προτάσεις που θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τον διάλογο. «Στη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον ΠΙΣ και τον ΟΑΥ τέθηκαν κάτω αυτές οι προτάσεις και βάσει αυτών έχει ξεκινήσει ένας διάλογος που αντιλαμβάνομαι ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό με τον Ιατρικό Σύλλογο και τις επιμέρους ιατρικές εταιρείες» είπε.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις για το σχετικό αποτέλεσμα» είπε ο Υπουργός και παρέπεμψε στον Πρόεδρο του ΟΑΥ για την πρόοδο των διαβουλεύσεων.

Ντόμινο προβλημάτων στον χώρο της δημόσιας υγείας
Καλοδεχούμενες οι εισηγήσεις για ΓεΣΥ, λέει ο Συλλούρης
Παράλληλα, ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση που μετατέθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη μετά από παράκληση του ΠΙΣ, για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Ο κ. Ιωάννου ρωτήθηκε και για το tweet του τέως Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «βαθύ κράτος» στο Υπουργείο Υγείας και απάντησε πως δεν θα το σχολιάσει.

Όσον αφορά τις παραιτήσεις στον ΟΚΥπΥ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν δύο παραιτήσεις «για προσωπικούς λόγους και λόγω φόρτου εργασίας». «Μετά από πάροδο 12 μηνών κάποιο αξιολογούν τί απαιτείται και τί μπορούν να προσφέρουν και αναλόγως παίρνουν τις αποφάσεις τους» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι κάτι ανησυχητικό, σίγουρα όμως δεν μας ευχαριστεί».

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι έχουν βρεθεί άμεσα αντικαταστάτες και ο οργανισμός προχωρά κανονικά. Για την πρώτη περίπτωση είπε ότι έχει ήδη διοριστεί αντικαταστάτης ενώ για τη δεύτερη ανέφερε ότι πάρθηκε χθες απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά τα θέματα που τέθηκαν εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή για τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη λήφθηκε προχθές και θα απαντήσει σήμερα για τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των επισημάνσεων του Γενικού Ελεγκτή αφορά τον ΟΚΥπΥ «ο οποίος είναι μια ξεχωριστή οντότητα με ΔΣ». Είπε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τα μέλη του ΔΣ και ότι «υπάρχουν απαντήσεις για όλα και θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά «σχόλια τα οποία ανακυκλώνονται» σε σχέση με τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ Ντέιβιντ Νίκολσον, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά πριν από αρκετούς μήνες στη Βουλή και δεν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό.

Σε σχετική ερώτηση αν προχωρά κανονικά η αυτονόμηση, ο Υπουργός είπε «βεβαίως, παρά τα εμπόδια που επιμένουν κάποιοι να βάζουν» ή τα θέματα που επαναφέρουν. «Είναι κάτι που με στεναχωρεί αλλά δεν μας πτοεί όσον αφορά τις ενέργειές μας και την προσπάθειά μας για την αυτονόμηση» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει βαθύ κράτος στο Υπουργείο Υγείας ή αν κάποιος εκ των έσω προσπαθεί να του βάλει τρικλοποδιά, ο κ. Ιωάννου απάντησε «ουδέν σχόλιο».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έγινε διεξοδική ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Βρήκαμε πλήρη στήριξη για τις ενέργειές μας και τον διαβεβαιώσαμε και εμείς με τη σειρά μας ότι το ΓΕΣΥ προχωρά κανονικά, με βάση τα ορόσημα που έχουμε και θα εφαρμοστεί στην ώρα του» την 1η Ιουνίου του 2019, είπε.

Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με τον ΠΙΣ, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «συνεχίσαμε να χτίζουμε πάνω στο θετικό πλαίσιο και κλίμα της Δευτέρας». Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και συγκλίσεις, είπε ωστόσο ότι δεν θα αναφερθεί στο ποιές είναι αυτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Με νομικά μέτρα θα κινηθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ύστερα από την έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα γραφεία του, χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια υποτιμητική και απρόσμενη, αφού, όπως αναφέρει, ήταν γνωστή η θέση του Συλλόγου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,...

12/06/2019 13:43

ΟΚΥπΥ

Συνέρχεται σήμερα σε σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για να μελετήσει το θέμα που προέκυψε με την κενή θέση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, ύστερα από την παύση του Νικόλαου Πολύζου, και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για την πλήρωση της θέσης. Ο Εκπρόσωπος...

10/06/2019 11:22

Π. Εγγλέζος

Υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της ένταξης των φαρμάκων των θαλασσαιμικών στο ΓεΣΥ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζος, σύμφωνα με τον οποίο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με θαλασσαιμία αφορά τα φάρμακα.Ο κ. Εγγλέζος μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα...

06/06/2019 15:22

Με αφορμή την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) με αφορμή την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), καλεί τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και την πολιτεία, «ακόμα και τώρα, να αφήσουν τους ειδικούς να βάλουν τις σωστές διαγνώσεις στα προβλήματα, να αφήσουν κατά μέρους τις κατηγορίες και...

05/06/2019 11:00

ΟΑΥ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται και η τέταρτη μέρα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), δηλώνει ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άγγελος Τρόπης, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξαν καινούργια προβλήματα σήμερα από εκείνα που είχαν εντοπιστεί χθες, κι όλα είναι διαχειρίσιμα»

04/06/2019 13:17

Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων

Προβλήματα στα παραπεμπτικά των γιατρών που στέλνονται για αναλύσεις στα κλινικά εργαστήρια, εντοπίζει ο Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων, ο οποίος ζητεί συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των εργαστηρίων αλλά και των παρόχων υγείας για να μην γίνονται λάθη στο σύστημα Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χαρίλαος Χαριλάου,...

04/06/2019 11:38

ΠΑΣΥΚΙ

Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα τεχνικά προβλήματα από το νέο περιβάλλον με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) προκαλούν ανησυχία στην Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), η οποία δηλώνει ωστόσο ότι οι γιατροί θα κάνουν ό,τι μπορούν για την επιτυχία της νέας...

03/06/2019 12:58

ΓεΣΥ

Αισιόδοξος ο Υπουργός Υγείας ότι θα ξεπεραστούν- Λαμβάνονται μέτρα για επίλυση κάποιων εξ αυτών Με προβλήματα και δυσκολίες ξεκινά από αύριο η εφαρμογή της πρώτης φάσης...

31/05/2019 11:59

Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έφη Καμίτση.

Πανέτοιμος ο ΟΑΥ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου, δηλώνει η Αν. Διευθύντρια του – «Οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα είναι 480.000 και οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί και βρει προσωπικό γιατρό είναι 444.000» Πανέτοιμος για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν, είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης...

28/05/2019 12:08

Νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα. Δύο έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με το θέμα και δημοσιεύτηκαν στα...

17/05/2019 12:18

Πρόεδρος ΠΑΣ στο ΚΥΠE

Η παγκόσμια μέρα θαλασσαιμίας φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στην υγεία στον τόπο μας, αυτής του ΓεΣΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) Μίλτος Μιλτιάδους. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα, θελήσαμε ως ΚΥΠΕ να λάβουμε τα μηνύματα του Συνδέσμου σε σχέση...

08/05/2019 11:58

Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής

Το 2018 το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) πρόσφερε 35, 000 υπηρεσίες ενώ στη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους διαγνώστηκαν 900 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων.Σε ανακοίνωση του ΙΝΓΚ αναφέρεται ότι προσφέρθηκαν υπηρεσίες στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής από το...

25/04/2019 10:57

Back to Top