ΓΕΣΥ
Αδιαπραγμάτευτος στόχος η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, λέει ο Υπουργός Υγείας

Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί βάσει της νομοθεσίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο Υπουργός μιλούσε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο ίδιος και αντιπροσωπεία του ΔΣ και της Διεύθυνσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), στο Προεδρικό, όπου ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ.

«Ενημερώθηκε πλήρως ο Πρόεδρος για τη μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης, για την πρόοδο των διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «έχει τονιστεί ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί βάσει της νομοθεσίας, δηλαδή έναρξη εφαρμογής την 1/6/2019».

Ο κ. Ιωάννου είπε εξάλλου ότι «η πορεία υλοποίησης προχωρεί πολύ ικανοποιητικά» εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του ΟΑΥ για τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι έθεσε κάποιες προτάσεις που θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τον διάλογο. «Στη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον ΠΙΣ και τον ΟΑΥ τέθηκαν κάτω αυτές οι προτάσεις και βάσει αυτών έχει ξεκινήσει ένας διάλογος που αντιλαμβάνομαι ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό με τον Ιατρικό Σύλλογο και τις επιμέρους ιατρικές εταιρείες» είπε.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις για το σχετικό αποτέλεσμα» είπε ο Υπουργός και παρέπεμψε στον Πρόεδρο του ΟΑΥ για την πρόοδο των διαβουλεύσεων.

Ντόμινο προβλημάτων στον χώρο της δημόσιας υγείας
Καλοδεχούμενες οι εισηγήσεις για ΓεΣΥ, λέει ο Συλλούρης
Παράλληλα, ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση που μετατέθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη μετά από παράκληση του ΠΙΣ, για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Ο κ. Ιωάννου ρωτήθηκε και για το tweet του τέως Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «βαθύ κράτος» στο Υπουργείο Υγείας και απάντησε πως δεν θα το σχολιάσει.

Όσον αφορά τις παραιτήσεις στον ΟΚΥπΥ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν δύο παραιτήσεις «για προσωπικούς λόγους και λόγω φόρτου εργασίας». «Μετά από πάροδο 12 μηνών κάποιο αξιολογούν τί απαιτείται και τί μπορούν να προσφέρουν και αναλόγως παίρνουν τις αποφάσεις τους» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι κάτι ανησυχητικό, σίγουρα όμως δεν μας ευχαριστεί».

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι έχουν βρεθεί άμεσα αντικαταστάτες και ο οργανισμός προχωρά κανονικά. Για την πρώτη περίπτωση είπε ότι έχει ήδη διοριστεί αντικαταστάτης ενώ για τη δεύτερη ανέφερε ότι πάρθηκε χθες απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά τα θέματα που τέθηκαν εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή για τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη λήφθηκε προχθές και θα απαντήσει σήμερα για τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των επισημάνσεων του Γενικού Ελεγκτή αφορά τον ΟΚΥπΥ «ο οποίος είναι μια ξεχωριστή οντότητα με ΔΣ». Είπε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τα μέλη του ΔΣ και ότι «υπάρχουν απαντήσεις για όλα και θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά «σχόλια τα οποία ανακυκλώνονται» σε σχέση με τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ Ντέιβιντ Νίκολσον, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά πριν από αρκετούς μήνες στη Βουλή και δεν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό.

Σε σχετική ερώτηση αν προχωρά κανονικά η αυτονόμηση, ο Υπουργός είπε «βεβαίως, παρά τα εμπόδια που επιμένουν κάποιοι να βάζουν» ή τα θέματα που επαναφέρουν. «Είναι κάτι που με στεναχωρεί αλλά δεν μας πτοεί όσον αφορά τις ενέργειές μας και την προσπάθειά μας για την αυτονόμηση» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει βαθύ κράτος στο Υπουργείο Υγείας ή αν κάποιος εκ των έσω προσπαθεί να του βάλει τρικλοποδιά, ο κ. Ιωάννου απάντησε «ουδέν σχόλιο».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έγινε διεξοδική ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Βρήκαμε πλήρη στήριξη για τις ενέργειές μας και τον διαβεβαιώσαμε και εμείς με τη σειρά μας ότι το ΓΕΣΥ προχωρά κανονικά, με βάση τα ορόσημα που έχουμε και θα εφαρμοστεί στην ώρα του» την 1η Ιουνίου του 2019, είπε.

Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με τον ΠΙΣ, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «συνεχίσαμε να χτίζουμε πάνω στο θετικό πλαίσιο και κλίμα της Δευτέρας». Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και συγκλίσεις, είπε ωστόσο ότι δεν θα αναφερθεί στο ποιές είναι αυτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Θερίζει ο καρκίνος

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο (για την ακρίβεια 1,41 εκατ.) θάνατοι από καρκίνο αναμένεται να καταγραφούν εντός του 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τις εκτιμήσεις ερευνητών που δίνονται στη δημοσιότητα.  Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο δείκτης θνησιμότητας του καρκίνου του στήθους θα μειωθεί εφέτος κατά 9% στην Ε.Ε. συνολικά σε...

19/03/2019 10:14

Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται

Η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας, που συνοδεύεται από τακτικές και δίκαιες εκλογές, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, με λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και με αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται...

14/03/2019 11:35

Χρειάζεται προσοχή

Τα τρόφιμα που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα θεωρούνται ευαλλοίωτα και οι προσεκτικοί χειρισμοί των καταναλωτών όσον αφορά την επιλογή και αποθήκευσή τους είναι πρωταρχικής σημασίας πρακτικές  για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών,...

11/03/2019 10:38

ΓεΣΥ

Την σταθερή υποστήριξη του στην εφαρμογή ενός αλληλέγγυου, καθολικού και λειτουργικού Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) καταθέτει ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, καλώντας «όλες τις πλευρές σε εντατικό διάλογο επί των ρυθμίσεων του Σχεδίου, προς όφελος όλων των πολιτών». Σε ανακοίνωσή του ο Αντιαναιμικός...

26/02/2019 11:11

ΓεΣΥ

Η Αναισθησιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΑΕΚ) καλεί τα μέλη της να μην συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, καθώς «αυτό που προωθείται καμία σχέση δεν έχει με το καλώς νοούμενο συμφέρον του Κύπριου ασθενή ή του Κύπριου γιατρού». Η Εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι «αν οι αρμόδιοι (Υπουργείο Υγείας και Νομοθετική Εξουσία) δεν συνειδητοποιήσουν...

05/02/2019 12:22

Στο Ισραήλ

Μια μικρή ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων πιστεύει ότι μπορεί να βρήκε την πρώτη πλήρη θεραπεία για καρκίνο, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post. «Πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα μπορούμε να προσφέρουμε μια πλήρη θεραπεία για καρκίνο», δήλωσε ο Dan Aridor, του οποίου η εταιρεία Accelerated Evolution Biotechnologies...

30/01/2019 13:18

Θαύμα

Η 26χρονη κοπέλα έπαθε ανακοπή λόγω μυοκαρδίτιδας, οι σφυγμοί της σταμάτησαν, όμως η επιμονή των γιατρών της έσωσαν την ζωή. Ο χαρακτηρισμός «θαύμα» φαίνεται πολύ μικρός για να περιγράψει ένα απίστευτο περιστατικό στην Κίνα με μία 26χρονη, η οποία ούτε λίγο,...

12/01/2019 11:57

Mυϊκoί πόνοι

Υπάρχει ένα ρητό, αγνώστου πατρός, το οποίο λέει: «Αν είσαι πάνω από 50 και ξυπνήσεις χωρίς να πονάς πουθενά, σημαίνει πως μάλλον έχεις πεθάνει». Αν το διευρύνουμε ηλικιακά κι αφαιρέσουμε λίγο από το μαύρο χιούμορ του, είναι πολύ δύσκολο ο σωματικός πόνος -μην πιάσουμε και τον ψυχολογικό γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ- ν' απουσιάζει...

17/12/2018 13:13

Έρευνα..

Ερευνητές εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα» σε εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά και τα οποία καταγράφουν έντονη χρήση έξυπνων συσκευών, tablets και video games. Αυτό σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας ευρείας συνεχιζόμενης έρευνας στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πρώτες πληροφορίες από την έρευνα του Εθνικού...

10/12/2018 19:55

Αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα

Περίπου το 10% των ανθρώπων -ο ένας στους 10- θα εμφανίσει έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) σε κάποια φάση της ζωής του. Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, παρόλο που επικρατεί η αντίληψη ότι το έκζεμα αφορά κυρίως τα παιδιά, στην πραγματικότητα το παθαίνουν συχνά και οι ηλικιωμένοι. Η μελέτη...

08/12/2018 15:47

Παγκοσμίος

Η κακή διατροφή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και ευθύνεται σχεδόν για έναν στους πέντε θανάτους, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να πράξουν περισσότερα για την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.  

06/12/2018 11:24

Το 2015 και 2016 καταγράφηκαν 80 νέα περιστατικά ετησίως

Παρά τις σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία της HIV λοίμωξης δεν έχει περιοριστεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι στην Κύπρο τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV στον γενικό πληθυσμό, είναι σε χαμηλά επίπεδα. Σε χαιρετισμό...

30/11/2018 17:11

Back to Top