Έρευνα σε περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους
Η υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

ΠΑΡΙΣΙ (ΑΠΕ – ΜΠΕ) - Έρευνα σχετικά με την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας διεξήγαγε ο όμιλος Edenred. Συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητά του ως συντονιστής του προγράμματος FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μέσω της προσφοράς και της ζήτησης, ο όμιλος Edenred διεξήγαγε έρευνα μέσα στο 2018 σε περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους και 1.400 ιδιοκτήτες εστιατορίων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, και Ισπανία) σχετικά με την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Η έβδομη έρευνα FOOD barometer επεσήμανε μία σειρά από τάσεις: την απότομη αύξηση της ζήτησης για υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα, τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες, προκειμένου να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων τους και το ενδιαφέρον που δημιουργεί η τεχνολογία για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής.

Ως βασικός κανόνας παραμένει η ύπαρξη χρόνου για μεσημεριανό διάλειμμα, με ορισμένες διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών

Σύμφωνα με την έρευνα FOOD barometer, περίπου το 75% των Ευρωπαίων έχει χρόνο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα (+5 πόντοι από το 2014), ενώ το 27% συχνά τρώνε στα γραφεία τους. Το 94% των Βέλγων τρώνε τακτικά στο χώρο εργασίας, ενώ στη Γαλλία το μεσημεριανό διάλειμμα είναι απαραβίαστο. Πράγματι, το 26% των Γάλλων εργαζομένων βγαίνουν τακτικά έξω για το μεσημεριανό τους γεύμα, με την απόσταση και την τιμή να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, όπως συμβαίνει και με το 39% των Ιταλών και το 34% των Σλοβάκων εργαζομένων, οι οποίοι τρώνε σε εστιατόρια, για να επωφεληθούν από το υγιεινό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Η υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει παρατηρηθεί, μετά την έναρξη της έρευνας «βαρομέτρου», είναι η μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Το 2013, μόνο το 28% των Ευρωπαίων επέλεγε ένα εστιατόριο με υγιεινά μενού. Σήμερα, το 43% δίνει σημασία στην υγιεινή διατροφή (+15 πόντοι). Αυτό αποτελεί ακόμη πιο σημαντικό κριτήριο στην Αυστρία, όπου το 49% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως τα υγιεινά γεύματα είναι πολύ σημαντικά όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο.

Η επίδραση των νέων τεχνολογιών

Μπορούν οι νέες τεχνολογίες να μας βοηθήσουν στο να τρώμε πιο υγιεινά, σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο; Η απάντηση εδώ για το 51% των Ευρωπαίων εργαζομένων είναι «ναι», πεπεισμένοι ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μία πιο ισορροπημένη διατροφή. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, καθώς μόνο το 41% των Γάλλων εργαζομένων δηλώνουν ότι η χρήση εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει το 62% στην Ισπανία.

Ο ολοένα και σημαντικότερος ρόλος των εταιρειών

Η επιθυμία του να τρώνε πιο υγιεινά συνοδεύεται επίσης από μία άλλη τάση. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο εργοδότης τους πρέπει να συμβάλει στην ευημερία τους. Σήμερα, το 72% (+43 πόντοι από το 2016) των Ευρωπαίων εργαζόμενων νιώθουν ότι μία εταιρεία οφείλει να βοηθά τους εργαζομένους της να τρέφονται υγιεινά και να βελτιώνουν την ευημερία τους στη δουλειά, μέσω ποικίλων καινοτομιών, προσφέροντας για παράδειγμα καλάθια με φρούτα. Το 33% των εργαζομένων θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο εστιατορίων που προσφέρει ισορροπημένα γεύματα. Το 60% των Ευρωπαίων εργαζομένων νιώθουν επίσης ότι η εταιρεία μπορεί να συμβάλει στην ευημερία τους, παρέχοντας πρόσβαση σε αθλητικά κέντρα για το προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 72% στη Γαλλία.

Και τα εστιατόρια παρατηρούν πρώτα από όλους αυτές τις νέες τάσεις. Στην Ισπανία, το 69% των ιδιοκτητών εστιατορίων έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη ζήτηση για ισορροπημένα πιάτα συγκριτικά με το 2017. Για να συμβαδίσουν με αυτή τη νέα ζήτηση, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων παρέχουν περισσότερες πληροφορίες και εκπαίδευση και προσαρμόζουν τα μενού τους. Σήμερα, το 55% των ιδιοκτητών εστιατορίων στη Γαλλία δηλώνουν ότι μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή. Αντιμέτωποι με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, το 41% των Ευρωπαίων εστιατορίων πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην προετοιμασία νέων υγιεινών πιάτων, σε σύγκριση με το 39% πέρυσι. Ωστόσο, η έρευνα του «βαρομέτρου» αποκάλυψε διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην Τσεχία, μόνο το 27% των ιδιοκτητών εστιατορίων πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των μαγειρικών τους συνηθειών, ενώ το 66% αυτών είναι της ίδιας γνώμης στην Πορτογαλία.

Send to Facebook

Θερίζει ο καρκίνος

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο (για την ακρίβεια 1,41 εκατ.) θάνατοι από καρκίνο αναμένεται να καταγραφούν εντός του 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τις εκτιμήσεις ερευνητών που δίνονται στη δημοσιότητα.  Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο δείκτης θνησιμότητας του καρκίνου του στήθους θα μειωθεί εφέτος κατά 9% στην Ε.Ε. συνολικά σε...

19/03/2019 10:14

Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται

Η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας, που συνοδεύεται από τακτικές και δίκαιες εκλογές, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, με λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και με αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται...

14/03/2019 11:35

Χρειάζεται προσοχή

Τα τρόφιμα που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα θεωρούνται ευαλλοίωτα και οι προσεκτικοί χειρισμοί των καταναλωτών όσον αφορά την επιλογή και αποθήκευσή τους είναι πρωταρχικής σημασίας πρακτικές  για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών,...

11/03/2019 10:38

ΓεΣΥ

Την σταθερή υποστήριξη του στην εφαρμογή ενός αλληλέγγυου, καθολικού και λειτουργικού Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) καταθέτει ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, καλώντας «όλες τις πλευρές σε εντατικό διάλογο επί των ρυθμίσεων του Σχεδίου, προς όφελος όλων των πολιτών». Σε ανακοίνωσή του ο Αντιαναιμικός...

26/02/2019 11:11

ΓεΣΥ

Η Αναισθησιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΑΕΚ) καλεί τα μέλη της να μην συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, καθώς «αυτό που προωθείται καμία σχέση δεν έχει με το καλώς νοούμενο συμφέρον του Κύπριου ασθενή ή του Κύπριου γιατρού». Η Εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι «αν οι αρμόδιοι (Υπουργείο Υγείας και Νομοθετική Εξουσία) δεν συνειδητοποιήσουν...

05/02/2019 12:22

Στο Ισραήλ

Μια μικρή ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων πιστεύει ότι μπορεί να βρήκε την πρώτη πλήρη θεραπεία για καρκίνο, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post. «Πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα μπορούμε να προσφέρουμε μια πλήρη θεραπεία για καρκίνο», δήλωσε ο Dan Aridor, του οποίου η εταιρεία Accelerated Evolution Biotechnologies...

30/01/2019 13:18

Θαύμα

Η 26χρονη κοπέλα έπαθε ανακοπή λόγω μυοκαρδίτιδας, οι σφυγμοί της σταμάτησαν, όμως η επιμονή των γιατρών της έσωσαν την ζωή. Ο χαρακτηρισμός «θαύμα» φαίνεται πολύ μικρός για να περιγράψει ένα απίστευτο περιστατικό στην Κίνα με μία 26χρονη, η οποία ούτε λίγο,...

12/01/2019 11:57

Mυϊκoί πόνοι

Υπάρχει ένα ρητό, αγνώστου πατρός, το οποίο λέει: «Αν είσαι πάνω από 50 και ξυπνήσεις χωρίς να πονάς πουθενά, σημαίνει πως μάλλον έχεις πεθάνει». Αν το διευρύνουμε ηλικιακά κι αφαιρέσουμε λίγο από το μαύρο χιούμορ του, είναι πολύ δύσκολο ο σωματικός πόνος -μην πιάσουμε και τον ψυχολογικό γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ- ν' απουσιάζει...

17/12/2018 13:13

Έρευνα..

Ερευνητές εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα» σε εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά και τα οποία καταγράφουν έντονη χρήση έξυπνων συσκευών, tablets και video games. Αυτό σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας ευρείας συνεχιζόμενης έρευνας στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πρώτες πληροφορίες από την έρευνα του Εθνικού...

10/12/2018 19:55

Αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα

Περίπου το 10% των ανθρώπων -ο ένας στους 10- θα εμφανίσει έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) σε κάποια φάση της ζωής του. Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, παρόλο που επικρατεί η αντίληψη ότι το έκζεμα αφορά κυρίως τα παιδιά, στην πραγματικότητα το παθαίνουν συχνά και οι ηλικιωμένοι. Η μελέτη...

08/12/2018 15:47

Παγκοσμίος

Η κακή διατροφή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και ευθύνεται σχεδόν για έναν στους πέντε θανάτους, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να πράξουν περισσότερα για την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.  

06/12/2018 11:24

Το 2015 και 2016 καταγράφηκαν 80 νέα περιστατικά ετησίως

Παρά τις σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία της HIV λοίμωξης δεν έχει περιοριστεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι στην Κύπρο τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV στον γενικό πληθυσμό, είναι σε χαμηλά επίπεδα. Σε χαιρετισμό...

30/11/2018 17:11

Back to Top