Έρευνα σε περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους
Η υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

ΠΑΡΙΣΙ (ΑΠΕ – ΜΠΕ) - Έρευνα σχετικά με την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας διεξήγαγε ο όμιλος Edenred. Συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητά του ως συντονιστής του προγράμματος FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μέσω της προσφοράς και της ζήτησης, ο όμιλος Edenred διεξήγαγε έρευνα μέσα στο 2018 σε περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους και 1.400 ιδιοκτήτες εστιατορίων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, και Ισπανία) σχετικά με την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Η έβδομη έρευνα FOOD barometer επεσήμανε μία σειρά από τάσεις: την απότομη αύξηση της ζήτησης για υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα, τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες, προκειμένου να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων τους και το ενδιαφέρον που δημιουργεί η τεχνολογία για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής.

Ως βασικός κανόνας παραμένει η ύπαρξη χρόνου για μεσημεριανό διάλειμμα, με ορισμένες διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών

Σύμφωνα με την έρευνα FOOD barometer, περίπου το 75% των Ευρωπαίων έχει χρόνο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα (+5 πόντοι από το 2014), ενώ το 27% συχνά τρώνε στα γραφεία τους. Το 94% των Βέλγων τρώνε τακτικά στο χώρο εργασίας, ενώ στη Γαλλία το μεσημεριανό διάλειμμα είναι απαραβίαστο. Πράγματι, το 26% των Γάλλων εργαζομένων βγαίνουν τακτικά έξω για το μεσημεριανό τους γεύμα, με την απόσταση και την τιμή να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, όπως συμβαίνει και με το 39% των Ιταλών και το 34% των Σλοβάκων εργαζομένων, οι οποίοι τρώνε σε εστιατόρια, για να επωφεληθούν από το υγιεινό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Η υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει παρατηρηθεί, μετά την έναρξη της έρευνας «βαρομέτρου», είναι η μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Το 2013, μόνο το 28% των Ευρωπαίων επέλεγε ένα εστιατόριο με υγιεινά μενού. Σήμερα, το 43% δίνει σημασία στην υγιεινή διατροφή (+15 πόντοι). Αυτό αποτελεί ακόμη πιο σημαντικό κριτήριο στην Αυστρία, όπου το 49% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως τα υγιεινά γεύματα είναι πολύ σημαντικά όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο.

Η επίδραση των νέων τεχνολογιών

Μπορούν οι νέες τεχνολογίες να μας βοηθήσουν στο να τρώμε πιο υγιεινά, σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο; Η απάντηση εδώ για το 51% των Ευρωπαίων εργαζομένων είναι «ναι», πεπεισμένοι ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μία πιο ισορροπημένη διατροφή. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, καθώς μόνο το 41% των Γάλλων εργαζομένων δηλώνουν ότι η χρήση εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει το 62% στην Ισπανία.

Ο ολοένα και σημαντικότερος ρόλος των εταιρειών

Η επιθυμία του να τρώνε πιο υγιεινά συνοδεύεται επίσης από μία άλλη τάση. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο εργοδότης τους πρέπει να συμβάλει στην ευημερία τους. Σήμερα, το 72% (+43 πόντοι από το 2016) των Ευρωπαίων εργαζόμενων νιώθουν ότι μία εταιρεία οφείλει να βοηθά τους εργαζομένους της να τρέφονται υγιεινά και να βελτιώνουν την ευημερία τους στη δουλειά, μέσω ποικίλων καινοτομιών, προσφέροντας για παράδειγμα καλάθια με φρούτα. Το 33% των εργαζομένων θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο εστιατορίων που προσφέρει ισορροπημένα γεύματα. Το 60% των Ευρωπαίων εργαζομένων νιώθουν επίσης ότι η εταιρεία μπορεί να συμβάλει στην ευημερία τους, παρέχοντας πρόσβαση σε αθλητικά κέντρα για το προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 72% στη Γαλλία.

Και τα εστιατόρια παρατηρούν πρώτα από όλους αυτές τις νέες τάσεις. Στην Ισπανία, το 69% των ιδιοκτητών εστιατορίων έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη ζήτηση για ισορροπημένα πιάτα συγκριτικά με το 2017. Για να συμβαδίσουν με αυτή τη νέα ζήτηση, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων παρέχουν περισσότερες πληροφορίες και εκπαίδευση και προσαρμόζουν τα μενού τους. Σήμερα, το 55% των ιδιοκτητών εστιατορίων στη Γαλλία δηλώνουν ότι μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή. Αντιμέτωποι με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, το 41% των Ευρωπαίων εστιατορίων πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην προετοιμασία νέων υγιεινών πιάτων, σε σύγκριση με το 39% πέρυσι. Ωστόσο, η έρευνα του «βαρομέτρου» αποκάλυψε διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην Τσεχία, μόνο το 27% των ιδιοκτητών εστιατορίων πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των μαγειρικών τους συνηθειών, ενώ το 66% αυτών είναι της ίδιας γνώμης στην Πορτογαλία.

Send to Facebook

H 14η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

Παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη, η 14η Νοεμβρίου, και κύριος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για θέματα που αφορούν τη νόσο. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο...

14/11/2018 12:04

Tο «νέο τσιγάρο»

Για κάποιους είναι το «νέο τσιγάρο», άλλοι μιλάνε για τον «τρομακτικότερο ιό στη σύγχρονη εποχή». Ακόμη όμως και εκείνοι που θα χρησιμοποιούσαν πιο επιεικείς χαρακτηρισμούς θα συμφωνούσαν: η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία. Θα συμφωνούσαν...

12/11/2018 10:30

Έρευνα του πανεπιστημίου του Illinois

Παρόλο που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έως και 20% των εφήβων εμφανίζουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κάθε χρόνο, η ιατρική κοινότητα κάνει ακόμα μεγάλο αγώνα να εφαρμόσει προγράμματα που μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά την κατάθλιψη στους νέους. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Illinois στο Σικάγο με στόχο να καλύψουν...

06/11/2018 11:40

Dubrow Diet

Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τις φετινές γιορτές και μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα. Κάποιες ψάχνουμε ήδη το κατάλληλο φόρεμα για το φετινό ρεβεγιόν. Ακόμη, ψάχνουμε την καλύτερη δίαιτα για να είμαστε έτοιμες και να δείχνουμε όμορφες και κομψές. Πόσες διατροφές...

17/11/2018 12:38

Κι ας μην είναι ελκυστικό...

Το να φοράει κανείς κάλτσες στο κρεβάτι μπορεί να μην θεωρείται τόσο ελκυστικό, αλλά σύμφωνα με μελέτες είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Ολοι περιμένουμε την ώρα που θα πάμε σπίτι μας, να βάλουμε τη πιτζάμα και τις κάλτσες μας, να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι και να ξεκουραστούμε χωρίς να παγώνουν τα πόδια μας. Και όσοι ακολουθούν...

15/11/2018 17:28

Από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια

Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις με το που ξυπνάς είναι να τσεκάρεις τις ειδοποιήσεις σου σε Facebook και Instagram, αν όσο βρίσκεσαι στη δουλειά είσαι «οnline», αν σε οποιαδήποτε έξοδό σου είσαι με το βλέμμα καρφωμένο στην οθόνη του κινητού σου -πάντα συνδεδεμένη στους στους λογαριασμούς σου στα social media-, τότε, μήπως η ζωή σου έχει χάσει την ουσία...

14/11/2018 13:00

Από αφιδάτωση μέχρι μόλυνση

Oλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα ξηρά χείλη κα έχουμε χρησιμοποιήσει κρέμες ή lip balms για να τα ενυδατώσουμε και να τα προστατέψουμε. Ωστόσο υπάρχουν στιγμές που τα χείλη αρνούνται οποιαδήποτε προσπάθεια να μαλακώσουν και συνεχίζουν να είναι ξηρά. Τι συμβαίνει και τι μήνυμα προσπαθεί να μας μεταφέρει το σώμα μας; Την απάντηση...

13/11/2018 14:16

Σοκαριστικές εικόνες

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τις πληγές και τα εγκαύματα που αποκόμισε ένας 37χρονος Βρετανός μηχανικός αυτοκινήτων, όταν το ηλεκτρονικό του τσιγάρο εξερράγη μέσα στην τσέπη του. Σκληρές εικόνες.

13/11/2018 13:15

Από κοσμήματα μέχρι μπιζέλια

Η αφαίρεση αντικειμένων από τα αυτιά και την μύτη κοστίζει στα νοσοκομεία του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) σχεδόν τρία εκατομμύρια στερλίνες (σχεδόν 3,42 εκατ ευρώ), προκύπτει από νέα έρευνα. Σύμφωνα με το BBC, τα παιδιά είναι υπεύθυνα για την μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών -το 95% των αντικειμένων αφαιρούνται από τις μύτες τους...

13/11/2018 11:49

Οι ειδικοί απαντούν

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Εκτός από την υγεία μας, πρέπει να φροντίζουμε και την αισθητική μας. Γι’ αυτό, εκτός από το παραδοσιακό βούρτσισμα των δοντιών μας, είναι καλό να χρησιμοποιούμε και το οδοντικό νήμα, να κάνουμε flossingδηλαδή. Ποιο από τα δύο, όμως, πρέπει να κάνουμε πρώτα; Το βούρτσισμα ή το...

12/11/2018 13:51

Σύμφωνα με τη Βρετανή διατροφολόγο

Σύμφωνα με τη Βρετανή διατροφολόγο Sarah Flowers ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την απώλεια βάρους. Αφού πίνεις που πίνεις όμως κάθε πρωί και απόγευμα το καφεδάκι σου, γιατί να μην επιλέξεις εκείνον που θα σού χαρίσει τα καλύτερα αποτελέσματα (σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση), ρίχνοντας...

10/11/2018 17:18

Μια διατροφολόγος συμβουλεύει

Σύμφωνα με τη Βρετανή διατροφολόγο Sarah Flowers ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την απώλεια βάρους. Αφού πίνεις που πίνεις όμως κάθε πρωί και απόγευμα το καφεδάκι σου, γιατί να μην επιλέξεις εκείνον που θα σού χαρίσει τα καλύτερα αποτελέσματα (σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση),...

10/11/2018 15:15

Back to Top