Έρευνα σε περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους
Η υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

ΠΑΡΙΣΙ (ΑΠΕ – ΜΠΕ) - Έρευνα σχετικά με την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας διεξήγαγε ο όμιλος Edenred. Συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητά του ως συντονιστής του προγράμματος FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μέσω της προσφοράς και της ζήτησης, ο όμιλος Edenred διεξήγαγε έρευνα μέσα στο 2018 σε περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους και 1.400 ιδιοκτήτες εστιατορίων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, και Ισπανία) σχετικά με την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Η έβδομη έρευνα FOOD barometer επεσήμανε μία σειρά από τάσεις: την απότομη αύξηση της ζήτησης για υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα, τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες, προκειμένου να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων τους και το ενδιαφέρον που δημιουργεί η τεχνολογία για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής.

Ως βασικός κανόνας παραμένει η ύπαρξη χρόνου για μεσημεριανό διάλειμμα, με ορισμένες διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών

Σύμφωνα με την έρευνα FOOD barometer, περίπου το 75% των Ευρωπαίων έχει χρόνο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα (+5 πόντοι από το 2014), ενώ το 27% συχνά τρώνε στα γραφεία τους. Το 94% των Βέλγων τρώνε τακτικά στο χώρο εργασίας, ενώ στη Γαλλία το μεσημεριανό διάλειμμα είναι απαραβίαστο. Πράγματι, το 26% των Γάλλων εργαζομένων βγαίνουν τακτικά έξω για το μεσημεριανό τους γεύμα, με την απόσταση και την τιμή να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, όπως συμβαίνει και με το 39% των Ιταλών και το 34% των Σλοβάκων εργαζομένων, οι οποίοι τρώνε σε εστιατόρια, για να επωφεληθούν από το υγιεινό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Η υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει παρατηρηθεί, μετά την έναρξη της έρευνας «βαρομέτρου», είναι η μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Το 2013, μόνο το 28% των Ευρωπαίων επέλεγε ένα εστιατόριο με υγιεινά μενού. Σήμερα, το 43% δίνει σημασία στην υγιεινή διατροφή (+15 πόντοι). Αυτό αποτελεί ακόμη πιο σημαντικό κριτήριο στην Αυστρία, όπου το 49% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως τα υγιεινά γεύματα είναι πολύ σημαντικά όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο.

Η επίδραση των νέων τεχνολογιών

Μπορούν οι νέες τεχνολογίες να μας βοηθήσουν στο να τρώμε πιο υγιεινά, σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο; Η απάντηση εδώ για το 51% των Ευρωπαίων εργαζομένων είναι «ναι», πεπεισμένοι ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μία πιο ισορροπημένη διατροφή. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, καθώς μόνο το 41% των Γάλλων εργαζομένων δηλώνουν ότι η χρήση εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει το 62% στην Ισπανία.

Ο ολοένα και σημαντικότερος ρόλος των εταιρειών

Η επιθυμία του να τρώνε πιο υγιεινά συνοδεύεται επίσης από μία άλλη τάση. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο εργοδότης τους πρέπει να συμβάλει στην ευημερία τους. Σήμερα, το 72% (+43 πόντοι από το 2016) των Ευρωπαίων εργαζόμενων νιώθουν ότι μία εταιρεία οφείλει να βοηθά τους εργαζομένους της να τρέφονται υγιεινά και να βελτιώνουν την ευημερία τους στη δουλειά, μέσω ποικίλων καινοτομιών, προσφέροντας για παράδειγμα καλάθια με φρούτα. Το 33% των εργαζομένων θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο εστιατορίων που προσφέρει ισορροπημένα γεύματα. Το 60% των Ευρωπαίων εργαζομένων νιώθουν επίσης ότι η εταιρεία μπορεί να συμβάλει στην ευημερία τους, παρέχοντας πρόσβαση σε αθλητικά κέντρα για το προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 72% στη Γαλλία.

Και τα εστιατόρια παρατηρούν πρώτα από όλους αυτές τις νέες τάσεις. Στην Ισπανία, το 69% των ιδιοκτητών εστιατορίων έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη ζήτηση για ισορροπημένα πιάτα συγκριτικά με το 2017. Για να συμβαδίσουν με αυτή τη νέα ζήτηση, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων παρέχουν περισσότερες πληροφορίες και εκπαίδευση και προσαρμόζουν τα μενού τους. Σήμερα, το 55% των ιδιοκτητών εστιατορίων στη Γαλλία δηλώνουν ότι μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή. Αντιμέτωποι με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, το 41% των Ευρωπαίων εστιατορίων πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην προετοιμασία νέων υγιεινών πιάτων, σε σύγκριση με το 39% πέρυσι. Ωστόσο, η έρευνα του «βαρομέτρου» αποκάλυψε διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην Τσεχία, μόνο το 27% των ιδιοκτητών εστιατορίων πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των μαγειρικών τους συνηθειών, ενώ το 66% αυτών είναι της ίδιας γνώμης στην Πορτογαλία.

Send to Facebook

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Με νομικά μέτρα θα κινηθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ύστερα από την έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα γραφεία του, χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια υποτιμητική και απρόσμενη, αφού, όπως αναφέρει, ήταν γνωστή η θέση του Συλλόγου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,...

12/06/2019 13:43

ΟΚΥπΥ

Συνέρχεται σήμερα σε σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για να μελετήσει το θέμα που προέκυψε με την κενή θέση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, ύστερα από την παύση του Νικόλαου Πολύζου, και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για την πλήρωση της θέσης. Ο Εκπρόσωπος...

10/06/2019 11:22

Π. Εγγλέζος

Υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της ένταξης των φαρμάκων των θαλασσαιμικών στο ΓεΣΥ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζος, σύμφωνα με τον οποίο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με θαλασσαιμία αφορά τα φάρμακα.Ο κ. Εγγλέζος μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα...

06/06/2019 15:22

Με αφορμή την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) με αφορμή την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), καλεί τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και την πολιτεία, «ακόμα και τώρα, να αφήσουν τους ειδικούς να βάλουν τις σωστές διαγνώσεις στα προβλήματα, να αφήσουν κατά μέρους τις κατηγορίες και...

05/06/2019 11:00

ΟΑΥ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται και η τέταρτη μέρα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), δηλώνει ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άγγελος Τρόπης, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξαν καινούργια προβλήματα σήμερα από εκείνα που είχαν εντοπιστεί χθες, κι όλα είναι διαχειρίσιμα»

04/06/2019 13:17

Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων

Προβλήματα στα παραπεμπτικά των γιατρών που στέλνονται για αναλύσεις στα κλινικά εργαστήρια, εντοπίζει ο Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων, ο οποίος ζητεί συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των εργαστηρίων αλλά και των παρόχων υγείας για να μην γίνονται λάθη στο σύστημα Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χαρίλαος Χαριλάου,...

04/06/2019 11:38

ΠΑΣΥΚΙ

Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα τεχνικά προβλήματα από το νέο περιβάλλον με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) προκαλούν ανησυχία στην Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), η οποία δηλώνει ωστόσο ότι οι γιατροί θα κάνουν ό,τι μπορούν για την επιτυχία της νέας...

03/06/2019 12:58

ΓεΣΥ

Αισιόδοξος ο Υπουργός Υγείας ότι θα ξεπεραστούν- Λαμβάνονται μέτρα για επίλυση κάποιων εξ αυτών Με προβλήματα και δυσκολίες ξεκινά από αύριο η εφαρμογή της πρώτης φάσης...

31/05/2019 11:59

Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έφη Καμίτση.

Πανέτοιμος ο ΟΑΥ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου, δηλώνει η Αν. Διευθύντρια του – «Οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα είναι 480.000 και οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί και βρει προσωπικό γιατρό είναι 444.000» Πανέτοιμος για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν, είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης...

28/05/2019 12:08

Νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα. Δύο έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με το θέμα και δημοσιεύτηκαν στα...

17/05/2019 12:18

Πρόεδρος ΠΑΣ στο ΚΥΠE

Η παγκόσμια μέρα θαλασσαιμίας φέτος μας βρίσκει στο κατώφλι της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στην υγεία στον τόπο μας, αυτής του ΓεΣΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) Μίλτος Μιλτιάδους. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα, θελήσαμε ως ΚΥΠΕ να λάβουμε τα μηνύματα του Συνδέσμου σε σχέση...

08/05/2019 11:58

Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής

Το 2018 το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) πρόσφερε 35, 000 υπηρεσίες ενώ στη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους διαγνώστηκαν 900 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων.Σε ανακοίνωση του ΙΝΓΚ αναφέρεται ότι προσφέρθηκαν υπηρεσίες στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής από το...

25/04/2019 10:57

Back to Top