Συμβουλές
Συμβουλές για να αποφύγουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Η αύξηση της θερμοκρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού εγκυμονεί τον κίνδυνο της αλλοίωσης των τροφίμων και κατά συνέπεια της εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις.

Αυτές, κατά τους θερινούς μήνες οφείλονται κυρίως στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), επικαλούμενο οδηγίες του ΕΦΕΤ για την επιλογή τροφίμων το καλοκαίρι, συνιστά τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διάρκεια του καλοκαιριού τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά τις επισκέψεις χώρους μαζικής εστίασης.

Συγκεκριμένα συνιστάται να:

  • Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
  • Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα, στον ήλιο ή στα έντομα.
  • Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και, πάντα, πριν από κάθε γεύμα.
  • Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
  • Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
  • Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα, πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανση τους για 30'στους 140οC, για ασφαλή κατανάλωση.
  • Τα τρόφιμα και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλ. όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλαδή από αγορές και όχι από πλανόδιους πωλητές.


Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά

  • Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται ή σε ψυγεία, ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά, που είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο.
  • Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στο ήλιο.
  • Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φυλάσσουμε την ποσότητα, που δεν καταναλώσαμε, στο ψυγείο.


Παγωτά

  • Οι καταψύκτες, όπου φυλάσσονται τα παγωτά:
  • πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C,
  • δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι, στον ήλιο,
  • πρέπει να κλείνουν ερμητικά,
  • δεν πρέπει να σχηματίζεται, πάγος στο εσωτερικό τους.
  • Δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα, στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς, στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών, στα σημεία πώλησης.
  • Αποθηκεύουμε, στην κατάψυξη του σπιτιού μας, το παγωτό, όσο το δυνατό γρηγορότερα, μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό, από Σουπερ Μάρκετ, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος, που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας.
  • Πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό, ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14 °C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος, στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού.
  • Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι, στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, στην κύρια μάζα του παγωτού, αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.


Ψησταριές

Μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μπορούμε, όμως, να προφυλαχθούμε, ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές.

  • Το φαγητό πρέπει να είναι καλοψημένο, όχι όμως, καμένο.
  • Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, πριν τα ψήσουμε, πρέπει να αποψυχθούν καλά.
  • Πρέπει να γυρίζουμε το τρόφιμο, συχνά, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το κρέας έχει ψηθεί, στο εσωτερικό του.
  • Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο, εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο, από μέσα. Για αυτό το ψήνουμε ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.


Ωμό κρέας

  • Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει, σε άλλα τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα.
  • Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό, στο ίδιο πιάτο, που είχαμε χρησιμοποιήσει, για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα, πολύ καλά.
  • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
  • Δεν προσθέτουμε, σε ψημένο κρέας, σάλτσα ή μαρινάδα, την οποία έχουμε προηγουμένως, χρησιμοποιήσει, σε ωμό.


Μαγειρεμένα τρόφιμα

  • Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάγουμε, στο ψυγείο, αφού κρυώσει, μέσα σε (2) ώρες από το ψήσιμο του. Μετά από τέσσερις ώρες, από το τέλος του ψησίματος και εφόσον παρέμεινε εκτός ψυγείου, αρχίζει η αλλοίωση του και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Αναθέρμανση (ξαναζέσταμα) του ίδιου φαγητού, δεν επιτρέπεται, για δεύτερη φορά.
  • Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός, για την ανάπτυξη μικροβίων. Για το λόγο αυτό, κρατάμε το φαγητό, εκτός ψυγείου, για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.


Γεύμα εκτός σπιτιού

Το καλοκαίρι, πολλές φορές, τρώμε, έξω. Καλό είναι να τηρούμε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:

  • Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό, με καθαρά ρούχα εργασίας).
  • Δεν καταναλώνουμε φαγητά, που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
  • Ζητάμε, πάντα, τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα.
  • Δεν καταναλώνουμε λαχανικά, που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί, καλά.
  • Προτιμούμε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή φαγητά, που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας.


Μικρογεύματα

Μερικές χρήσιμες συμβουλές, όταν αγοράζουμε τρόφιμα, από τα κυλικεία πλοίων, τρένων, καντίνες κ.λπ., είναι οι εξής:

  • Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων.
  • Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται, στο ψυγείο.
  • Έτοιμα σνακ (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά.
  • Σαλάτες, που διατίθενται, σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.
  • Οι βιτρίνες με χύμα παγωτά, πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα, σε έντομα και να σερβίρονται, με καθαρά σκεύη.
  • Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα.
  • Τα ψυγεία, με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC).
  • Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, διάφορα είδη γαλακτοκομικών ή διάφορα είδη αλιευμάτων, που δεν καταναλώθηκαν, εντός δύο ωρών, από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν, στο ψυγείο, πρέπει να πετιούνται.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Send to Facebook

Διάψευση δημοσιευμάτων

Το Υπουργείο Υγείας διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες για τερματισμό της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ξυλοφάγου και εκφράζει έκπληξη για την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας από οργανωμένα σύνολα στην περιοχή, χωρίς εκ των προτέρων διερεύνηση των πληροφοριών. Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή το δημοσίευμα...

20/09/2018 16:22

Έρευνα στην Ιαπωνία

Κάθε μέρα συνηθίζουμε να κάνουμε ντουζ πριν ή μετά τη δουλειά. Ειδικά όταν βιαζόμαστε να ετοιμαστούμε, τι πιο εύκολο και γρήγορο από ένα ντους; Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν ένα μεγάλο και απολαυστικό μπάνιο, μετά από μια κουραστική και δύσκολη μέρα. Γεμίζουμε την μπανιέρα με νερό, ρίχνουμε αφρόλουτρο...

19/09/2018 07:04

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο καρκίνος εκτιμάται ότι θα σκοτώσει 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως φέτος, ενώ 18,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά θα διαγνωσθούν, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IACR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα στοιχεία, που αφορούν 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου και τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό...

15/09/2018 07:01

Λευκά δόντια

Το καλοκαίρι το έχουμε συνδυάσει με μπάρμπεκιου σε εξωτερικό χώρο, παγωμένο τσάι, κρύο καφέ και άλλες δροσιστικές τροφές. Σίγουρα είναι από τις καλύτερες περιόδους καθώς μπορείς να πας σε μια παραλία και να απολαύσεις ένα δροσιστικό ποτό. Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα μικρό αντίκτυπο όταν καταναλώνουμε κάποιες από αυτές τις...

13/09/2018 06:50

Αναπτύχθηκε από δύο Έλληνες ερευνητές

Μια νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί εστιασμένους υπερήχους για να αυξήσει τη διείσδυση των αντικαρκινικών φαρμάκων στις εγκεφαλικές μεταστάσεις, ανέπτυξε επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ με επικεφαλής δύο Έλληνες ερευνητές. Η μέθοδος του εστιασμένου υπερήχου, που δοκιμάσθηκε ήδη με επιτυχία σε πειραματόζωα και βρίσκεται στο πρώτο...

12/09/2018 07:04

30 εισηγήσεις για να δυναμώσετε το μυαλό σας

Η καλή μνήμη απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινότητά μας. Με αυτή δουλεύουμε, κινούμαστε, ζούμε. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τη μνήμη μας. Βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες από παντού 24 ώρες το 24ωρο μέσα από κινητά και tablets, ενώ η χρήση της τεχνολογίας, μας λύνει μεν τα χέρια αλλά δεν μας βοηθά καθόλου να συγκεντρωθούμε ή να...

11/09/2018 07:03

Επιδημία στη Μπρέσια της Ιταλίας

Εκατόν πενήντα περιστατικά πνευμονίας καταγράφηκαν από τις 2 μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου στην πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλία, με τα 121 από αυτά να έχουν διαγνωσθεί στα επείγοντα περιστατικά της μείζονος περιοχής της ίδιας πόλης. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, έχουν αρχίσει να γίνονται επισταμένες δειγματοληψίες από το δίκτυο ύδρευσης...

09/09/2018 21:34

Παιδικές διατροφικές συνήθειες

  Τα παιδιά που ακολουθούν κακή διατροφή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία εθνικής έρευνας για την υγεία που διεξήχθη από το 2007 έως το 2014 με περισσότερα από 7.200 παιδιά στις Η.Π.Α. ηλικίας μεταξύ 8 και 17 ετών. Πάνω από το ένα πέμπτο...

09/09/2018 06:48

Βρώμικο, κιτρινιασμένο

Το κάπνισμα κάνει κακό. Το λένε όλοι ακόμα και τα πακέτα των τσιγάρων, τα οποία απεικονίζουν τις βλαβερές συνέπειές του στην υγεία. Δεν είναι μόνο οι πνεύμονες που επηρεάζονται αλλά σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος ενός καπνιστή, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας, το στομάχι, όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το...

08/09/2018 06:42

Φυσικές λύσεις/συμβουλές

  Το πορτοκάλι είναι μια από τις τροφές που εκτός από τα πολύτιμα συστατικά που έχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους στο σπίτι, ακόμη και στις δουλειές. Πώς, λοιπόν, μπορεί να σας βοηθήσει ένα πορτοκάλι αν το βάλετε στο ψυγείο σας; Αρχικά θα πρέπει να πάρετε ένα πορτοκάλι και να το κόψετε στη μέση. Βγάλτε...

07/09/2018 06:49

Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας

Αυξημένα είναι σήμερα Πέμπτη τα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα και ως εκ τούτου οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους, ενώ οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους καλούνται να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας. Ανακοίνωση από το Τμήμα Επιθεώρησης...

06/09/2018 14:37

Προβλήματα ηλικιωμένων

Ομάδα Δανών ειδικών παρέχει ένα νέο εργαλείο πρόβλεψης του δεκαετούς κινδύνου εκδήλωσης άνοιας με βάση το φύλο, την ηλικία και μια συχνή μετάλλαξη στο γονίδιο APOE. Το νέο αυτό προγνωστικό εργαλείο θα συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και θα συμβάλλει στον σχεδιασμό έγκαιρων και στοχευμένων παρεμβάσεων. Η...

05/09/2018 06:51

Back to Top