Συμβουλές
Συμβουλές για να αποφύγουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Η αύξηση της θερμοκρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού εγκυμονεί τον κίνδυνο της αλλοίωσης των τροφίμων και κατά συνέπεια της εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις.

Αυτές, κατά τους θερινούς μήνες οφείλονται κυρίως στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), επικαλούμενο οδηγίες του ΕΦΕΤ για την επιλογή τροφίμων το καλοκαίρι, συνιστά τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διάρκεια του καλοκαιριού τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά τις επισκέψεις χώρους μαζικής εστίασης.

Συγκεκριμένα συνιστάται να:

  • Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
  • Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα, στον ήλιο ή στα έντομα.
  • Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και, πάντα, πριν από κάθε γεύμα.
  • Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
  • Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
  • Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα, πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανση τους για 30'στους 140οC, για ασφαλή κατανάλωση.
  • Τα τρόφιμα και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλ. όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλαδή από αγορές και όχι από πλανόδιους πωλητές.


Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά

  • Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται ή σε ψυγεία, ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά, που είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο.
  • Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στο ήλιο.
  • Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φυλάσσουμε την ποσότητα, που δεν καταναλώσαμε, στο ψυγείο.


Παγωτά

  • Οι καταψύκτες, όπου φυλάσσονται τα παγωτά:
  • πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C,
  • δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι, στον ήλιο,
  • πρέπει να κλείνουν ερμητικά,
  • δεν πρέπει να σχηματίζεται, πάγος στο εσωτερικό τους.
  • Δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα, στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς, στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών, στα σημεία πώλησης.
  • Αποθηκεύουμε, στην κατάψυξη του σπιτιού μας, το παγωτό, όσο το δυνατό γρηγορότερα, μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό, από Σουπερ Μάρκετ, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος, που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας.
  • Πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό, ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14 °C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος, στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού.
  • Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι, στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, στην κύρια μάζα του παγωτού, αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.


Ψησταριές

Μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μπορούμε, όμως, να προφυλαχθούμε, ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές.

  • Το φαγητό πρέπει να είναι καλοψημένο, όχι όμως, καμένο.
  • Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, πριν τα ψήσουμε, πρέπει να αποψυχθούν καλά.
  • Πρέπει να γυρίζουμε το τρόφιμο, συχνά, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το κρέας έχει ψηθεί, στο εσωτερικό του.
  • Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο, εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο, από μέσα. Για αυτό το ψήνουμε ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.


Ωμό κρέας

  • Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει, σε άλλα τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα.
  • Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό, στο ίδιο πιάτο, που είχαμε χρησιμοποιήσει, για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα, πολύ καλά.
  • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
  • Δεν προσθέτουμε, σε ψημένο κρέας, σάλτσα ή μαρινάδα, την οποία έχουμε προηγουμένως, χρησιμοποιήσει, σε ωμό.


Μαγειρεμένα τρόφιμα

  • Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάγουμε, στο ψυγείο, αφού κρυώσει, μέσα σε (2) ώρες από το ψήσιμο του. Μετά από τέσσερις ώρες, από το τέλος του ψησίματος και εφόσον παρέμεινε εκτός ψυγείου, αρχίζει η αλλοίωση του και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Αναθέρμανση (ξαναζέσταμα) του ίδιου φαγητού, δεν επιτρέπεται, για δεύτερη φορά.
  • Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός, για την ανάπτυξη μικροβίων. Για το λόγο αυτό, κρατάμε το φαγητό, εκτός ψυγείου, για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.


Γεύμα εκτός σπιτιού

Το καλοκαίρι, πολλές φορές, τρώμε, έξω. Καλό είναι να τηρούμε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:

  • Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό, με καθαρά ρούχα εργασίας).
  • Δεν καταναλώνουμε φαγητά, που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
  • Ζητάμε, πάντα, τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα.
  • Δεν καταναλώνουμε λαχανικά, που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί, καλά.
  • Προτιμούμε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή φαγητά, που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας.


Μικρογεύματα

Μερικές χρήσιμες συμβουλές, όταν αγοράζουμε τρόφιμα, από τα κυλικεία πλοίων, τρένων, καντίνες κ.λπ., είναι οι εξής:

  • Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων.
  • Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται, στο ψυγείο.
  • Έτοιμα σνακ (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά.
  • Σαλάτες, που διατίθενται, σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.
  • Οι βιτρίνες με χύμα παγωτά, πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα, σε έντομα και να σερβίρονται, με καθαρά σκεύη.
  • Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα.
  • Τα ψυγεία, με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC).
  • Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, διάφορα είδη γαλακτοκομικών ή διάφορα είδη αλιευμάτων, που δεν καταναλώθηκαν, εντός δύο ωρών, από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν, στο ψυγείο, πρέπει να πετιούνται.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Send to Facebook

Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 400 προσωπικούς γιατρούς

Η έναρξη της διαδικασίας εγγραφής των δικαιούχων, θα γίνει σε δύο φάσεις, ώστε καταρχήν να ολοκληρωθεί η εγγραφή των γονέων / κηδεμόνων, πριν να εγγράψουν τα παιδιά τους και δεύτερο για να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά.  Μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας θα γίνεται η εγγραφή...

23/04/2019 14:36

Bρετανική επιστημονική έρευνα

Δύο συνηθισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μακρόχρονη βρετανική επιστημονική έρευνα.   Η καλοήθης υπερτροφία (διόγκωση) του προστάτη προκαλεί δυσκολία στην ούρηση ή επιφέρει συχνοουρία. Δύο...

22/04/2019 12:23

Υπ. Υγείας

«Είναι με έκπληξη που παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες να εξελίσσεται μια δημόσια προσπάθεια μεγέθυνσης του φαινομένου αποχώρησης μικρού αριθμού ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, και παρουσίασής του ως κύμα φυγής», αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας. Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση: Προς...

12/04/2019 12:46

Υπέφερε από την πάθηση Situs Inversus με λεβοκαρδία

Η συγκλονιστική ανακάλυψη έγινε από ερευνητές στο Oregon Health & Science University (OHSU). Είναι από τις περιπτώσεις που ταιριάζει... γάντι το τετριμμένο «απίστευτο κι όμως αληθινό». Μια γυναίκα στις ΗΠΑ, που απεβίωσε 99 ετών, έζησε για σχεδόν έναν αιώνα χωρίς αν γνωρίζει πως είχε μια σπάνια πάθηση, όπου όλα τα εσωτερικά της όργανα...

10/04/2019 10:55

Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας σε χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου σημείωσε πως έφτασε η ώρα να αλλάξει η κατάσταση στην περίθαλψη, που υποχρεώνει τους χρόνια πάσχοντες να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τη διασφάλιση της υγείας τους. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε πως η φιλοσοφία του ΓεΣΥ εδράζεται στην καθολικότητα...

06/04/2019 17:28

Σε 70χρονο καρκινοπαθή

Πλήγμα για την Bayer καθώς δικαστήριο διέταξε να καταβάλει 80 εκατ. δολάρια σε 70χρονο καρκινοπαθή που κατήγγειλε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup του προκάλεσε λέμφωμα μη-Χότζκιν. Το σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο επέβαλε στην Bayer να καταβάλει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια σε έναν εβδομηντάρη που κατήγγειλε ότι...

29/03/2019 11:40

Έρευνα

Οι έγκυες γυναίκες που εργάζονται δύο ή περισσότερες νυχτερινές βάρδιες μέσα στην εβδομάδα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λουίζ Μέλενμπεργκ Μπέγκτρουπ του Τμήματος Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Μπίσπεμπιερκ...

26/03/2019 11:59

Σύμφωνα με έρευνα

Η ίδια ασθένεια θα διαγνωσθεί συχνά σε μια γυναίκα με καθυστέρηση μερικών ετών σε σχέση με ένα άνδρα, σύμφωνα με μια δανική επιστημονική έρευνα. Έτσι συνήθως μια γυναίκα διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από κάτι σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι ένας άνδρας για την ίδια πάθηση. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σέρεν...

22/03/2019 14:01

Θερίζει ο καρκίνος

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο (για την ακρίβεια 1,41 εκατ.) θάνατοι από καρκίνο αναμένεται να καταγραφούν εντός του 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τις εκτιμήσεις ερευνητών που δίνονται στη δημοσιότητα.  Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο δείκτης θνησιμότητας του καρκίνου του στήθους θα μειωθεί εφέτος κατά 9% στην Ε.Ε. συνολικά σε...

19/03/2019 10:14

Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται

Η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας, που συνοδεύεται από τακτικές και δίκαιες εκλογές, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, με λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και με αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται...

14/03/2019 11:35

Χρειάζεται προσοχή

Τα τρόφιμα που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα θεωρούνται ευαλλοίωτα και οι προσεκτικοί χειρισμοί των καταναλωτών όσον αφορά την επιλογή και αποθήκευσή τους είναι πρωταρχικής σημασίας πρακτικές  για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών,...

11/03/2019 10:38

ΓεΣΥ

Την σταθερή υποστήριξη του στην εφαρμογή ενός αλληλέγγυου, καθολικού και λειτουργικού Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) καταθέτει ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, καλώντας «όλες τις πλευρές σε εντατικό διάλογο επί των ρυθμίσεων του Σχεδίου, προς όφελος όλων των πολιτών». Σε ανακοίνωσή του ο Αντιαναιμικός...

26/02/2019 11:11

Back to Top