Βοήθεια σε συνανθρώπους μας
Στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη η δωρεά νεφρού στην Κύπρο, η δωρεά οργάνων μετά θάνατον στις χαμηλότερες

Παρόλο που η ευαισθησία του Κύπριου πολίτη για την δωρεά νεφρού από ζώντα δότη κατατάσσει την Κύπρο στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, η δωρεά οργάνων μετά θάνατον την βρίσκει στις χαμηλότερες.

Κάθε χρόνο στα νοσοκομεία μας καταγράφονται περίπου 2.600 θάνατοι. Σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται περίπου 25 αποβιώσαντες που πιθανόν να ήταν δυνητικοί δότες οργάνων.

Στον τόπο μας τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων κυρίως νεφρού, δίνουν ελπίδα αισιοδοξίας στον Κύπριο νεφροπαθή καθώς συγκαταλέγονται από τα καλύτερα στον κόσμο. Από τον Φεβρουάριο 2011 μέχρι το Καλοκαίρι 2017 έχουν μεταμοσχευθεί 168 συνάνθρωποι μας - 43 μεταμοσχεύσεις νεφρού και 1 ταυτόχρονη μεταμόσχευση παγκρέατος και νεφρού από μεταθανάτιους δότες και 124 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.

Αυτά λέχθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια συνάντησης του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έγινε στο Υπουργείο Υγείας.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Ολγα Καλακούτα, είπε ότι η μεταμόσχευση είναι μια επιτυχημένη μέθοδος θεραπείας για τους ασθενείς με ανεπάρκεια ενός ζωτικού οργάνου, δίνει στους ασθενείς μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή και την δυνατότητα να αλλάξουν προς το καλύτερο την ποιότητα της ζωής τους.

Επεσήμανε, ότι η συνεχόμενη έλλειψη οργάνων προς μεταμόσχευση έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι λίστες αναμονής των υποψήφιων ληπτών που περιμένουν ένα μόσχευμα.

Στην χώρα μας, συνέχισε, η σημερινή πραγματικότητα όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, "μιλά για το ιστορικό των μεταμοσχεύσεων νεφρού που πάει πίσω στο 1986 με τις πρώτες μεταμοσχεύσεις να πραγματοποιούνται στο Παρασκευαϊδιο Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Μιλά για μια υψηλού επιπέδου μεταμοσχευτική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που λειτουργεί από το 2011, που χάρις στις χειρουργικές γνώσεις και δεξιότητες ενός εκλεκτού μεταμοσχευτή, τον επαγγελματισμό της διεύθυνσης και του προσωπικού ενός ανοσολογικού εργαστηρίου αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρουν ειδικοί εμπλεκόμενοι γιατροί και άλλοι λειτουργοί υγείας, έχουν πετύχει αποτελέσματα από τα καλύτερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο".

Η κ. Καλακούτα αναφέρθηκε και στην νομοθεσία του 2012 με τροποποιήσεις (η πιο πρόσφατη το 2017), που είναι πλήρως εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, και διασφαλίζει με διαφανή τρόπο την μεταμόσχευση οργάνων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Σημείωσε ότι η νομοθεσία αυτή, βάζει το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων θεματοφύλακα των διαφόρων παραμέτρων της αλλά και ταυτόχρονα τον φορέα προώθησης τους.

Είπε ότι η δωρεά νεφρού από ζωντανό δότη κατατάσσει την Κύπρο στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη ενώ τα δεδομένα είναι απογοητευτικά όσον αφορά στην μεταθανάτια δωρεά οργάνων, που δυστυχώς μας κατατάσσουν πολύ χαμηλά. "Οι αριθμοί καταφέραμε να βελτιωθούν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 είχαμε μια μεταμόσχευση νεφρού από μεταθανάτια δωρεά, το 2016 τέσσερις και το 2017 δέκα", πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων έχει προχωρήσει σε αριθμό δράσεων για αύξηση των οργάνων για μεταμόσχευση μέσω ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης - με παγκύπρια έρευνα όσον αφορά στις γνώσεις σε θέματα μεταμόσχευσης οργάνων, ημερίδα προς τους λειτουργούς των ΜΜΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Σχολές Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ολοκλήρωση τηλεοπτικών σποτ για ενημέρωση του κοινού, πραγματοποίηση συναντήσεων με οργανωμένα σύνολα για συνεργασία, δημιουργία ειδικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας που αφορά στο Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και στην δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, δημιουργία ηλεκτρονικής διεύθυνσης για αποστολή αιτημάτων για δωρεά οργάνων κ. ά.

"Ελπίζουμε σύντομα να προχωρήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ισπανία, μια χώρα πρωτοπόρα στον τομέα και να μπορέσουμε να μάθουμε από το ισπανικό μοντέλο. Ενα μοντέλο που έχει ως κέντρο βάρους μεταξύ άλλων και την συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", συμπλήρωσε.

Το μέλος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της παγκύπριας έρευνας με θέμα "Γνώσεις, Στάσεις και Αντιλήψεις σχετικά με την Δωρεά Οργάνων για Μεταμόσχευση", είπε ότι μόλις 2% των συμμετεχόντων γνωρίζει ότι ο υπεύθυνος φορέας για τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στην Κύπρο είναι το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων. Ποσοστό 36% πιστεύει ότι ζωντανοί δωρητές μπορούν να είναι μόνο στενοί συγγενείς, ενώ τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι μπορείς να αγοράσεις ένα όργανο για μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο το 32% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι τον τελευταίο λόγο για την δωρεά οργάνων από πτωματικό δότη έχουν οι συγγενείς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μικρό ποσοστό συμμετεχόντων θεωρεί ότι το συκώτι (15%) και οι πνεύμονες (3%) μπορούν να μεταμοσχευθούν από κάποιο άτομο όσο βρίσκεται στην ζωή. Τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι ένα άτομο μπορεί να επανέλθει από εγκεφαλικό θάνατο.

Επίσης, κυριότερη πηγή ενημέρωσης για τα θέματα της δωρεάς οργάνων είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εννέα στους δέκα γνωρίζουν ότι γίνονται μεταμοσχεύσεις νεφρών, 80% γνωρίζει ότι γίνονται στην Κύπρο και 76% από ζώντα δότη. Ιδιαίτερα γνωστές είναι και οι μεταμοσχεύσεις καρδίας (86%) και ήπατος (74%).

Σε περίπτωση που κάποιος στενός τους συγγενής είχε διαγνωστεί με εγκεφαλικό θάνατο, ο πιθανότερος λόγος για να συναινούσαν σε δωρεά οργάνων είναι η επιθυμία του ατόμου όσο ήταν στην ζωή. Ποσοστό 8% του δείγματος έχει ήδη δηλώσει δότης οργάνων. Από τα άτομα που δεν έχουν δηλώσει δωρητές οργάνων, το 65% ενδιαφέρεται να πάρει πληροφορίες για τον τρόπο που μπορεί να γίνει δότης. Το μεγαλύτερο ποσοστό ενδιαφέροντος παρατηρείται στους νέους 18-24 (82%) και 25-44 (69%).

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην προώθηση της δωρεάς οργάνων. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος, εκπρόσωπος την Κυπριακής Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Χρίστος Χριστοφίδης, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Βασίλης Χατζηαναστασίου, εκπρόσωπος ασθενών Μαρίνος Κόρτας και εκπρόσωπος της Μεταμοσχευτικής Κλινικής Ανδρέας Σολουκίδης.

Τα συμπεράσματα από την συζήτηση, ήταν ότι το μόσχευμα αποτελεί αγαθό ανεκτίμητης αξίας που προέρχεται από τον άνθρωπο και καταλήγει στον άνθρωπο. Η δωρεά ανθρώπινου οργάνου από ζώντα ή μετά θάνατον δότη γίνεται εθελοντικά χωρίς όρους και ανταλλάγματα. Πρόκειται για πράξη ανθρωπισμού και ανθρώπινης αλληλεγγύης. Η δυνατότητα για διεξαγωγή μεταμοσχεύσεων και προσφοράς ζωής σε συνάνθρωπο μας εξαρτάται αποκλειστικά από την στάση της κοινωνίας στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Η ενημέρωση πρέπει να αρχίσει από πολύ νωρίς σε σχολεία ώστε να δημιουργήσει την κουλτούρα στον θεσμό της δωρεάς οργάνων.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι που χειρίζονται θέματα μεταμοσχεύσεων και δωρεάς οργάνων πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για να παρέχουν την σωστή πληροφόρηση.

Send to Facebook

Σύγχρονη πάθηση VS Εξέλιξη της τεχνολογίας

Τι είναι η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση;  Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (ΛΦΠ) είναι η άνοδος των περιεχομένων του στομάχου και είσοδος στο λάρυγγα και τον φάρυγγα. Σαν αποτέλεσμα της φλεγμονή στον ευαίσθητο βλεννογόνο της περιοχής δημιουργείται οίδημα που προκαλεί συμπτώματα βραχνάδας της φωνής, αίσθημα φαρυγγικού...

19/07/2018 06:35

Συμβουλές για γυναίκες

Κάθε καλοκαίρι αρκετές γυναίκες υποφέρουν από συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους ή τις εξόδους τους. Εντοπίσαμε ποια είναι αυτά και προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπισή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντικαθιστούν τη γνώμη ου ειδικού. Επειδή κάθε περίπτωση...

18/07/2018 07:43

Spot Reduction

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να χάσεις εύκολα και γρήγορα κιλά και θα χτίσεις το κορμί των ονείρων σου. Είναι κάτι που θέλει δουλειά και προσπάθεια, σωστή διατροφή και άσκηση. Ο καθένας μας έχει και έναν διαφορετικό στόχο: Άλλος να χάσει το περιττό βάρος, άλλος να σφίξει και να χτίσει μύες και άλλος να διατηρήσει αυτό που ήδη...

14/07/2018 06:53

Υπουργείο Υγείας

Την πρώτη θέση στα βραβεία «Patients Safety Awards – Recognizing and rewarding excellence in healthcare», κατηγορία «Infection Prevention and Control», κατέκτησε η Κύπρος με εργασία του νοσηλευτή της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και υποψηφίου διδάκτορα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ Στέλιου Ιορδάνου. Το Υπουργείο Υγείας συγχαίρει...

11/07/2018 12:49

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε

Το νερό είναι ζωή και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κάποιοι πίνουν αρκετό νερό και άλλοι το ξεχνούν, παρόλο που ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον δύο λίτρα νερό, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι. Η έλλειψη νερού οδηγεί σε αρκετά προβλήματα, καθώς επηρεάζει τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες. Σύμφωνα...

10/07/2018 07:03

Έρευνα

Οι άνθρωποι -ιδίως οι καπνιστές- που εκτίθενται συχνά σε χρώματα, βερνίκια και διαλυτικά, και οι οποίοι επίσης έχουν σχετική γενετική προδιάθεση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα. Οι άνθρωποι που εκτίθενται...

08/07/2018 17:16

Καλοκαιρινή διατροφή

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Το καρπούζι έχει γίνει συνώνυμο με το...

07/07/2018 06:49

Superfoods

Οι προσδοκίες από τα εξωτικά φρούτα της νότιας Αμερικής, τα ασιατικά γκότζι μπέρι αλλά και τα ρόδια είναι πολύ μεγάλες. Αποκαλούνται υπερτροφές ή σούπερ φουντ όπως τα συναντάμε συχνά και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην καλή υγεία, το αδυνάτισμα και την ευεξία. «Μπορούν να θεραπεύσουν, να προλάβουν ασθένειες και να αυξήσουν...

06/07/2018 06:38

Κυπριακή Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Νέες καινοτομίες στην Σιαλαδενοσκόπηση, την Εμφυτευματολογία, την Παθολογία Στόματος και την Αρθροσκόπηση των Κροταφογναθικών Αρθρώσεων, παρουσιάστηκαν στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία η Κυπριακή Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (Κ.Ε.Σ.Γ.). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν...

05/07/2018 20:22

Περιποίηση των χεριών

«Μπορείς να κρύψεις πολλά πράγματα, αλλά τα χέρια μαρτυρούν τα πάντα», είχε δηλώσει η Αμερικανίδα κωμικός Joan Rivers. Πράγματι, τα χέρια αποτελούσαν ανέκαθεν την αχίλλειο πτέρνα της αντιγήρανσης, με την απουσία οποιασδήποτε σχετικής θεραπείας ή παρέμβασης σε σύγκριση με τη μεγάλη ποικιλία που προσφέρεται για την περιοχή του...

05/07/2018 06:54

Οφέλη για την υγεία

Ο Ιπποκράτης αποκαλούσε το περπάτημα «το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου». Σήμερα οι ειδικοί συνιστούν σε όλους -ιδίως σε όσους δεν ασκούνται συστηματικά- να κάνουν καθημερινά «ζωηρό» ή γρήγορο περπάτημα για να προστατεύουν την υγεία τους. Όμως τι σημαίνει στην πράξη ζωηρό και γρήγορο περπάτημα; Περίπου 100 βήματα το λεπτό, είναι...

04/07/2018 06:55

Φροντίστε την καρδία σας

Εάν είστε υπέρβαρος-η, πίνετε τακτικά αλκοόλ και η γυμναστική δεν ανήκει στις συνήθειές σας, τότε δεν είναι περίεργο να υποφέρετε από υπέρταση και καλό θα είναι να κάνετε κάτι το συντομότερο δυνατόν. Πρώτα από όλα να αποφύγετε το αλάτι, το οποίο θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αισθάνεστε...

03/07/2018 06:59

Back to Top