Βοήθεια σε συνανθρώπους μας
Στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη η δωρεά νεφρού στην Κύπρο, η δωρεά οργάνων μετά θάνατον στις χαμηλότερες

Παρόλο που η ευαισθησία του Κύπριου πολίτη για την δωρεά νεφρού από ζώντα δότη κατατάσσει την Κύπρο στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, η δωρεά οργάνων μετά θάνατον την βρίσκει στις χαμηλότερες.

Κάθε χρόνο στα νοσοκομεία μας καταγράφονται περίπου 2.600 θάνατοι. Σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται περίπου 25 αποβιώσαντες που πιθανόν να ήταν δυνητικοί δότες οργάνων.

Στον τόπο μας τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων κυρίως νεφρού, δίνουν ελπίδα αισιοδοξίας στον Κύπριο νεφροπαθή καθώς συγκαταλέγονται από τα καλύτερα στον κόσμο. Από τον Φεβρουάριο 2011 μέχρι το Καλοκαίρι 2017 έχουν μεταμοσχευθεί 168 συνάνθρωποι μας - 43 μεταμοσχεύσεις νεφρού και 1 ταυτόχρονη μεταμόσχευση παγκρέατος και νεφρού από μεταθανάτιους δότες και 124 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.

Αυτά λέχθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια συνάντησης του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έγινε στο Υπουργείο Υγείας.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Ολγα Καλακούτα, είπε ότι η μεταμόσχευση είναι μια επιτυχημένη μέθοδος θεραπείας για τους ασθενείς με ανεπάρκεια ενός ζωτικού οργάνου, δίνει στους ασθενείς μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή και την δυνατότητα να αλλάξουν προς το καλύτερο την ποιότητα της ζωής τους.

Επεσήμανε, ότι η συνεχόμενη έλλειψη οργάνων προς μεταμόσχευση έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι λίστες αναμονής των υποψήφιων ληπτών που περιμένουν ένα μόσχευμα.

Στην χώρα μας, συνέχισε, η σημερινή πραγματικότητα όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, "μιλά για το ιστορικό των μεταμοσχεύσεων νεφρού που πάει πίσω στο 1986 με τις πρώτες μεταμοσχεύσεις να πραγματοποιούνται στο Παρασκευαϊδιο Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Μιλά για μια υψηλού επιπέδου μεταμοσχευτική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που λειτουργεί από το 2011, που χάρις στις χειρουργικές γνώσεις και δεξιότητες ενός εκλεκτού μεταμοσχευτή, τον επαγγελματισμό της διεύθυνσης και του προσωπικού ενός ανοσολογικού εργαστηρίου αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρουν ειδικοί εμπλεκόμενοι γιατροί και άλλοι λειτουργοί υγείας, έχουν πετύχει αποτελέσματα από τα καλύτερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο".

Η κ. Καλακούτα αναφέρθηκε και στην νομοθεσία του 2012 με τροποποιήσεις (η πιο πρόσφατη το 2017), που είναι πλήρως εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, και διασφαλίζει με διαφανή τρόπο την μεταμόσχευση οργάνων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Σημείωσε ότι η νομοθεσία αυτή, βάζει το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων θεματοφύλακα των διαφόρων παραμέτρων της αλλά και ταυτόχρονα τον φορέα προώθησης τους.

Είπε ότι η δωρεά νεφρού από ζωντανό δότη κατατάσσει την Κύπρο στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη ενώ τα δεδομένα είναι απογοητευτικά όσον αφορά στην μεταθανάτια δωρεά οργάνων, που δυστυχώς μας κατατάσσουν πολύ χαμηλά. "Οι αριθμοί καταφέραμε να βελτιωθούν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 είχαμε μια μεταμόσχευση νεφρού από μεταθανάτια δωρεά, το 2016 τέσσερις και το 2017 δέκα", πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων έχει προχωρήσει σε αριθμό δράσεων για αύξηση των οργάνων για μεταμόσχευση μέσω ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης - με παγκύπρια έρευνα όσον αφορά στις γνώσεις σε θέματα μεταμόσχευσης οργάνων, ημερίδα προς τους λειτουργούς των ΜΜΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Σχολές Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ολοκλήρωση τηλεοπτικών σποτ για ενημέρωση του κοινού, πραγματοποίηση συναντήσεων με οργανωμένα σύνολα για συνεργασία, δημιουργία ειδικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας που αφορά στο Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και στην δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, δημιουργία ηλεκτρονικής διεύθυνσης για αποστολή αιτημάτων για δωρεά οργάνων κ. ά.

"Ελπίζουμε σύντομα να προχωρήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ισπανία, μια χώρα πρωτοπόρα στον τομέα και να μπορέσουμε να μάθουμε από το ισπανικό μοντέλο. Ενα μοντέλο που έχει ως κέντρο βάρους μεταξύ άλλων και την συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", συμπλήρωσε.

Το μέλος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της παγκύπριας έρευνας με θέμα "Γνώσεις, Στάσεις και Αντιλήψεις σχετικά με την Δωρεά Οργάνων για Μεταμόσχευση", είπε ότι μόλις 2% των συμμετεχόντων γνωρίζει ότι ο υπεύθυνος φορέας για τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στην Κύπρο είναι το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων. Ποσοστό 36% πιστεύει ότι ζωντανοί δωρητές μπορούν να είναι μόνο στενοί συγγενείς, ενώ τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι μπορείς να αγοράσεις ένα όργανο για μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο το 32% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι τον τελευταίο λόγο για την δωρεά οργάνων από πτωματικό δότη έχουν οι συγγενείς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μικρό ποσοστό συμμετεχόντων θεωρεί ότι το συκώτι (15%) και οι πνεύμονες (3%) μπορούν να μεταμοσχευθούν από κάποιο άτομο όσο βρίσκεται στην ζωή. Τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι ένα άτομο μπορεί να επανέλθει από εγκεφαλικό θάνατο.

Επίσης, κυριότερη πηγή ενημέρωσης για τα θέματα της δωρεάς οργάνων είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εννέα στους δέκα γνωρίζουν ότι γίνονται μεταμοσχεύσεις νεφρών, 80% γνωρίζει ότι γίνονται στην Κύπρο και 76% από ζώντα δότη. Ιδιαίτερα γνωστές είναι και οι μεταμοσχεύσεις καρδίας (86%) και ήπατος (74%).

Σε περίπτωση που κάποιος στενός τους συγγενής είχε διαγνωστεί με εγκεφαλικό θάνατο, ο πιθανότερος λόγος για να συναινούσαν σε δωρεά οργάνων είναι η επιθυμία του ατόμου όσο ήταν στην ζωή. Ποσοστό 8% του δείγματος έχει ήδη δηλώσει δότης οργάνων. Από τα άτομα που δεν έχουν δηλώσει δωρητές οργάνων, το 65% ενδιαφέρεται να πάρει πληροφορίες για τον τρόπο που μπορεί να γίνει δότης. Το μεγαλύτερο ποσοστό ενδιαφέροντος παρατηρείται στους νέους 18-24 (82%) και 25-44 (69%).

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην προώθηση της δωρεάς οργάνων. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος, εκπρόσωπος την Κυπριακής Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Χρίστος Χριστοφίδης, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Βασίλης Χατζηαναστασίου, εκπρόσωπος ασθενών Μαρίνος Κόρτας και εκπρόσωπος της Μεταμοσχευτικής Κλινικής Ανδρέας Σολουκίδης.

Τα συμπεράσματα από την συζήτηση, ήταν ότι το μόσχευμα αποτελεί αγαθό ανεκτίμητης αξίας που προέρχεται από τον άνθρωπο και καταλήγει στον άνθρωπο. Η δωρεά ανθρώπινου οργάνου από ζώντα ή μετά θάνατον δότη γίνεται εθελοντικά χωρίς όρους και ανταλλάγματα. Πρόκειται για πράξη ανθρωπισμού και ανθρώπινης αλληλεγγύης. Η δυνατότητα για διεξαγωγή μεταμοσχεύσεων και προσφοράς ζωής σε συνάνθρωπο μας εξαρτάται αποκλειστικά από την στάση της κοινωνίας στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Η ενημέρωση πρέπει να αρχίσει από πολύ νωρίς σε σχολεία ώστε να δημιουργήσει την κουλτούρα στον θεσμό της δωρεάς οργάνων.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι που χειρίζονται θέματα μεταμοσχεύσεων και δωρεάς οργάνων πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για να παρέχουν την σωστή πληροφόρηση.

Send to Facebook

Συλλογική και ενεργό διαχείριση των επικίνδυνων ουσιών

Στις 22 Οκτωβρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) μαζί με τους εταίρους του θα κηρύξει την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2018 που θα διαρκέσει από τις 22/10/2018 - 26/10/2018 και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη συλλογική και ενεργό διαχείριση των επικίνδυνων...

16/10/2018 16:23

Δείτε το βίντεο

Οι διατροφικές μας επιλογές είναι κάτι που πρέπει πάντα να είναι σεβαστό, όμως δεν έχετε ποτέ αναρωτηθεί για το ποια θα ήταν η αντίδραση κάποιου χορτοφάγου όταν καταναλώσει κρέας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής από αυτό; Στο παρακάτω video, λοιπόν, η Stephanie Potakis, που ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταναλώσει κρέας για 22 χρόνια,...

16/10/2018 00:00

15η Οκτωβρίου

  Η 15η Οκτωβρίου, αποτελεί ημέρα αναφοράς στο Λευκό Μπαστούνι που στηρίζει, οδηγεί και ανοίγει το δρόμο στα τυφλά άτομα και στα άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι ευρείας και μεγαλύτερης σημασίας η έννοια του λευκού μπαστουνιού. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας, δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης...

15/10/2018 12:53

Πανικοβάλλεσαι συχνά;

Το άγχος μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο να το διαχειριστούμε. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από άγχος και στρες, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Πανικοβάλλεσαι, δεν μπορείς να ηρεμήσεις ενώ σκέφτεσαι πάντα το χειρότερο σενάριο. Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε...

13/10/2018 14:46

Επιστημονική μελέτη

Οι οικογένειες με πολλά παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος της οικογένειας, τόσο περισσότερο μειωμένη είναι η πιθανότητα καρκίνου στις γυναίκες και στους άνδρες, ιδίως στους δεύτερους. Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές του Ινστιτούτου...

13/10/2018 00:00

Πρώτη φορά

Για πρώτη φορά στα χρονικά γίνεται μεταμόσχευση από οροθετικό δότη και ο δέκτης δεν βγαίνει θετικός στον HIV- "Δεν είχαν άλλη επιλογή" λένε οι γιατροί και τελικά δικαιώνονται Για να σώσουν ένα παιδί που έπασχε από σοβαρή ηπατική ασθένεια, οι γιατροί στη Νότια Αφρική δεν είχαν άλλη επιλογή από το να του μεταμοσχεύσουν μέρος του...

10/10/2018 11:55

Έρευνα

Μια νέα μέθοδος που αναλύει τις εικόνες των αξονικών τομογραφιών της καρδιάς, μπορεί να προβλέψει κάποιους από τους ασθενείς που κινδυνεύουν με έμφραγμα, ακόμη και χρόνια προτού αυτό συμβεί Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον 'Ελληνα καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου...

09/10/2018 12:07

Συστηματική Άσκηση

H συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να μειώσουν ή ακόμα και να κόψουν το τσιγάρο. Αρκετοί καπνιστές, που δεν μπορούν να διακόψουν τη συνήθεια του καπνίσματος, επιλέγουν διάφορους τρόπους, προκειμένου να αποφύγουν την εξάρτηση από τη νικοτίνη. Τελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει, ωστόσο, πως...

08/10/2018 16:01

Τα καλά της άσκησης

Τα άτομα που κάνουν τακτικά έστω και ήπιας έντασης άσκηση κινδυνεύουν λιγότερο από ένα σοβαρό εγκεφαλικό στο μέλλον σε σύγκριση με όσους δεν είναι δραστήριοι σωματικά, δείχνει μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Στο πλαίσιο της μελέτης τους,...

08/10/2018 15:27

Καθημερινή Διατροφή

  Η βρώμη είναι αναμφισβήτητα μία από τις πρώτες τροφές που έρχονται στο μυαλό μας όταν γίνεται λόγος για υγιεινή διατροφή. Ασφαλώς και όχι άδικα, μιας και η βρώμη έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως το ότι περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επιβραδύνουν...

07/10/2018 09:34

Όταν ο πονοκέφαλός σας σάς ειδοποιεί ότι χρειάζεστε τροφή.

Η περιορισμένη διατροφή που ξεφεύγει από το συνηθισμένο σας πρόγραμμα γευμάτων μπορεί να σας προκαλέσει νευρικότητα, πείνα και πόνο. Οι πονοκέφαλοι είναι η απάντηση του σώματός σας στην πείνα. Είναι ένα μήνυμα ότι έχετε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων που προκαλούνται...

05/10/2018 06:50

Τροφή για τα μάτια

  Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση των ματιών και κύρια αιτία τύφλωσης στα άτομα 50 ετών και άνω. Χαρακτηρίζεται από τις εκτενείς βλάβες στην περιοχή του ματιού που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του οπίσθιου τμήματος του ματιού, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα,...

04/10/2018 06:51

Back to Top