Πρόσωπο και στόμα
Πώς αντιμετωπίζουμε πέντε μικρά καθημερινά προβλήματα του προσώπου μας

Το πρόσωπο είναι ένα από τα λίγα σημεία πάνω στο σώμα μας το οποίο μένει εκτεθειμένο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Κοινώς, τα μικρά, καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα.

Η επιδερμίδα μας επιβαρύνεται από τη σκόνη και τους ρύπους του περιβάλλοντος, αλλά και από το άγχος της καθημερινότητας, την κούραση και την κακή διατροφή, και την κληρονομικότητα, έτσι ώστε να προκαλέσουν μια μικρή έξαρση ακμής.

Εκτός της ακμής όμως, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόσωπο μας και πολλές φορές είναι επίπονα ή επηρεάζουν την εξωτερική μας εμφάνιση.

Αποτέλεσμα αυτών μπορεί να είναι η εμφάνιση κάποιας άφθας, ο επιχείλιος έρπης, οι σακούλες κάτω από τα μάτια και διάφορα ακόμη, που δείχνουν να εμφανίζονται ακριβώς τη στιγμή που δεν το περιμένουμε.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε πέντε από τα πιο συχνά, μικρά καθημερινά προβλήματα που ενδεχομένως να ταλαιπωρήσει το πρόσωπό μας, αλλά και τους καλύτερους, δυνατούς τρόπους για να απαλλαχθούμε από αυτά!

Πανάδες
Όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, την Άνοιξη, η αυξημένη έκθεση του προσώπου στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από διάφορα δερματικά προβλήματα. Ένα από τα συχνότερα, είναι οι πανάδες. Οι καφέ, σκουρόχρωμες κηλίδες, μπορεί να εμφανιστούν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αλλά και από ορμονικές διαταραχές του οργανισμού.

Η ιδανική λύση για αυτό το πρόβλημα του προσώπου μας είναι η απαραίτητη προσοχή πριν εμφανιστούν, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να φοράμε αντηλιακό προσώπου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Εάν δεν μπορούμε όμως, να το προλάβουμε εγκαίρως, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο πιο γνωστός είναι η δημιουργία φυσικών μασκών και η τοποθέτησή τους στην πιο σκούρα περιοχή του δέρματος.

Βασικά συστατικά για τις μάσκες είναι ο χυμός από λεμόνι, ο οποίος πρέπει να μείνει έως και 20 λεπτά στο σημείο πριν το ξεβγάλουμε, αλλά και το κακάο, το οποίο καλό θα ήταν να ξεβγάλουμε την επόμενη ημέρα.

Σπυράκια
Την Άνοιξη, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη γύρη, ενώ οι έντονοι σπασμωδικοί άνεμοι βοηθούν τη γύρη να «ταξιδέψει» κατευθείαν πάνω στο πρόσωπό μας. Εκτός από τα «δάκρυα» στα μάτια μας, η γύρη επηρεάζει και το δέρμα μας, καθώς τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, ενδεχομένως να παρατηρήσουμε μικρή έξαρση της ακμής.

Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός πολύ αποτελεσματικού μείγματος από ένα κουταλάκι μηλόξηδο και τρία κουταλάκια νερό που εξαφανίζουν τα σπυράκια μέσα σε λίγα 24ωρα. Το μηλόξηδο σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή αλλά και αποκαθιστά και τη σωστή ισορροπία του pH στο δέρμα.

Επειδή όμως, σε συνδυασμό με τις αλλεργίες της Άνοιξης φυσικά, μπορεί να επηρεάσει το άγχος, η κούραση, μη σωστή πρόληψη τροφής, και το κάπνισμα, μερικές φορές χρειαζόμαστε μια πιο δραστική φόρμουλα αντιμετώπισής τους. To URGO Filmogel Spots σε μορφή γέλης (gel) είναι εντελώς αόρατο και ιδανικό ακόμη και σε συνδυασμό με make-up. Εμπλουτισμένο με σαλικυλικό οξύ και τεϊέλαιο (tea tree oil) για τριπλή δράση που καθαρίζει το δέρμα, καταπολεμά το βακτήριο P.Acnes, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της ακμής και επιταχύνει την εξαφάνισή τους σε χρόνο dt.

Επιχείλιος Έρπης
Ο επιχείλιος έρπης εκδηλώνεται με μικρές, επώδυνες φλύκταινες που ομοιάζουν με πεπλατυσμένα σπυράκια και μικρά έλκη στην επιδερμίδα, γύρω και πάνω στα χείλη μας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του ιού είναι πως μετά την πρώτη φορά που θα εκδηλωθεί η μόλυνση, γίνεται αδρανής, αλλά παραμένει στους ιστούς των νεύρων στο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει πως ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί κάθε φορά που επιβαρυνόμαστε ψυχολογικά ή μας μολύνει κάποιος που υποφέρει από τον ιό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παρόλο που ο επιχείλιος έρπης εξαφανίζεται σε περίπου μία με δύο εβδομάδες, ο πόνος είναι μερικές φορές αφόρητος, για αυτό και συνιστάται η τοποθέτηση πάγου ή μιας ζεστής πετσέτας στο συγκεκριμένο σημείο. Στην πραγματικότητα όμως, η πιο εύκολη λύση είναι η επίσκεψη στο κοντινότερο φαρμακείο και η αγορά ενός προϊόντος που θα θεραπεύσει τον επιχείλιο έρπητα σε όλα τα στάδιά του, ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσει και την εξέλιξή του.

Σακούλες ματιών
Οι σακούλες που εμφανίζονται κάτω από τα μάτια είναι ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς σήμερα, κυρίως χάρη στις πολλαπλές γκριμάτσες του προσώπου μας και τα αυξημένα επίπεδα στρες σε καθημερινή βάση.

Οι λόγοι που προκαλούν τις σακούλες στα μάτια θα μπορούσαν να είναι γενετικοί, λόγω προχωρημένης ηλικίας, αλλά ο πιο συνήθης οφείλεται στην κατακράτηση υγρών του οργανισμού μας.

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής τους, είναι η μείωση πρόσληψης αλατιού, η αύξηση κατανάλωσης νερού αλλά και η τοποθέτηση δύο κρύων μεγάλων κουταλιών στα μάτια μας κάθε πρωί. Έτσι, θα αποφύγουμε το πρήξιμο και οι σακούλες θα εξαφανιστούν σε μερικά κιόλας 24ωρα.

Άφθες
Ένα ακόμη πολύ συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται στο πρόσωπό μας είναι οι άφθες του στόματος. Αυτές μπορεί να οφείλονται είτε στο αυξημένο στρες, είτε και σε κάποια βλάβη ιστού στο στόμα, ή στην κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως λεμόνια, πορτοκάλια, ανανάς, μήλα, ντομάτες και φράουλες.

Ενδεχομένως και στο συνδυασμό όλων των παραπάνω. Επιπλέον, η ονυχοφαγία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αιτίες που μας φέρνουν αντιμέτωπους με το πρόβλημα της εμφάνισης μιας άφθας, διότι τα χέρια μεταφέρουν αρκετά μικρόβια κατευθείαν στο στόμα.

Ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης μιας άφθας λέγεται πως είναι τα «μπουκώματα» με νερό και σόδα, όμως σπάνια είναι αποτελεσματικά. 

Τα παραπάνω προβλήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, όμως, οι λύσεις είναι πολλές και οι τρόποι αντιμετώπισής τους ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός μας. Σημασία έχει πως υπάρχει τρόπος ώστε τα μικρά αυτά προβλήματα προσώπου να μην μας αφήσουν κανένα σημάδι!

Send to Facebook

Σύγχρονη πάθηση VS Εξέλιξη της τεχνολογίας

Τι είναι η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση;  Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (ΛΦΠ) είναι η άνοδος των περιεχομένων του στομάχου και είσοδος στο λάρυγγα και τον φάρυγγα. Σαν αποτέλεσμα της φλεγμονή στον ευαίσθητο βλεννογόνο της περιοχής δημιουργείται οίδημα που προκαλεί συμπτώματα βραχνάδας της φωνής, αίσθημα φαρυγγικού...

19/07/2018 06:35

Συμβουλές για γυναίκες

Κάθε καλοκαίρι αρκετές γυναίκες υποφέρουν από συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους ή τις εξόδους τους. Εντοπίσαμε ποια είναι αυτά και προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπισή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντικαθιστούν τη γνώμη ου ειδικού. Επειδή κάθε περίπτωση...

18/07/2018 07:43

Spot Reduction

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να χάσεις εύκολα και γρήγορα κιλά και θα χτίσεις το κορμί των ονείρων σου. Είναι κάτι που θέλει δουλειά και προσπάθεια, σωστή διατροφή και άσκηση. Ο καθένας μας έχει και έναν διαφορετικό στόχο: Άλλος να χάσει το περιττό βάρος, άλλος να σφίξει και να χτίσει μύες και άλλος να διατηρήσει αυτό που ήδη...

14/07/2018 06:53

Υπουργείο Υγείας

Την πρώτη θέση στα βραβεία «Patients Safety Awards – Recognizing and rewarding excellence in healthcare», κατηγορία «Infection Prevention and Control», κατέκτησε η Κύπρος με εργασία του νοσηλευτή της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και υποψηφίου διδάκτορα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ Στέλιου Ιορδάνου. Το Υπουργείο Υγείας συγχαίρει...

11/07/2018 12:49

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε

Το νερό είναι ζωή και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κάποιοι πίνουν αρκετό νερό και άλλοι το ξεχνούν, παρόλο που ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον δύο λίτρα νερό, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι. Η έλλειψη νερού οδηγεί σε αρκετά προβλήματα, καθώς επηρεάζει τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες. Σύμφωνα...

10/07/2018 07:03

Έρευνα

Οι άνθρωποι -ιδίως οι καπνιστές- που εκτίθενται συχνά σε χρώματα, βερνίκια και διαλυτικά, και οι οποίοι επίσης έχουν σχετική γενετική προδιάθεση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα. Οι άνθρωποι που εκτίθενται...

08/07/2018 17:16

Καλοκαιρινή διατροφή

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Το καρπούζι έχει γίνει συνώνυμο με το...

07/07/2018 06:49

Superfoods

Οι προσδοκίες από τα εξωτικά φρούτα της νότιας Αμερικής, τα ασιατικά γκότζι μπέρι αλλά και τα ρόδια είναι πολύ μεγάλες. Αποκαλούνται υπερτροφές ή σούπερ φουντ όπως τα συναντάμε συχνά και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην καλή υγεία, το αδυνάτισμα και την ευεξία. «Μπορούν να θεραπεύσουν, να προλάβουν ασθένειες και να αυξήσουν...

06/07/2018 06:38

Κυπριακή Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Νέες καινοτομίες στην Σιαλαδενοσκόπηση, την Εμφυτευματολογία, την Παθολογία Στόματος και την Αρθροσκόπηση των Κροταφογναθικών Αρθρώσεων, παρουσιάστηκαν στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία η Κυπριακή Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (Κ.Ε.Σ.Γ.). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν...

05/07/2018 20:22

Περιποίηση των χεριών

«Μπορείς να κρύψεις πολλά πράγματα, αλλά τα χέρια μαρτυρούν τα πάντα», είχε δηλώσει η Αμερικανίδα κωμικός Joan Rivers. Πράγματι, τα χέρια αποτελούσαν ανέκαθεν την αχίλλειο πτέρνα της αντιγήρανσης, με την απουσία οποιασδήποτε σχετικής θεραπείας ή παρέμβασης σε σύγκριση με τη μεγάλη ποικιλία που προσφέρεται για την περιοχή του...

05/07/2018 06:54

Οφέλη για την υγεία

Ο Ιπποκράτης αποκαλούσε το περπάτημα «το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου». Σήμερα οι ειδικοί συνιστούν σε όλους -ιδίως σε όσους δεν ασκούνται συστηματικά- να κάνουν καθημερινά «ζωηρό» ή γρήγορο περπάτημα για να προστατεύουν την υγεία τους. Όμως τι σημαίνει στην πράξη ζωηρό και γρήγορο περπάτημα; Περίπου 100 βήματα το λεπτό, είναι...

04/07/2018 06:55

Φροντίστε την καρδία σας

Εάν είστε υπέρβαρος-η, πίνετε τακτικά αλκοόλ και η γυμναστική δεν ανήκει στις συνήθειές σας, τότε δεν είναι περίεργο να υποφέρετε από υπέρταση και καλό θα είναι να κάνετε κάτι το συντομότερο δυνατόν. Πρώτα από όλα να αποφύγετε το αλάτι, το οποίο θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αισθάνεστε...

03/07/2018 06:59

Back to Top