Πρόσωπο και στόμα
Πώς αντιμετωπίζουμε πέντε μικρά καθημερινά προβλήματα του προσώπου μας

Το πρόσωπο είναι ένα από τα λίγα σημεία πάνω στο σώμα μας το οποίο μένει εκτεθειμένο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Κοινώς, τα μικρά, καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα.

Η επιδερμίδα μας επιβαρύνεται από τη σκόνη και τους ρύπους του περιβάλλοντος, αλλά και από το άγχος της καθημερινότητας, την κούραση και την κακή διατροφή, και την κληρονομικότητα, έτσι ώστε να προκαλέσουν μια μικρή έξαρση ακμής.

Εκτός της ακμής όμως, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόσωπο μας και πολλές φορές είναι επίπονα ή επηρεάζουν την εξωτερική μας εμφάνιση.

Αποτέλεσμα αυτών μπορεί να είναι η εμφάνιση κάποιας άφθας, ο επιχείλιος έρπης, οι σακούλες κάτω από τα μάτια και διάφορα ακόμη, που δείχνουν να εμφανίζονται ακριβώς τη στιγμή που δεν το περιμένουμε.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε πέντε από τα πιο συχνά, μικρά καθημερινά προβλήματα που ενδεχομένως να ταλαιπωρήσει το πρόσωπό μας, αλλά και τους καλύτερους, δυνατούς τρόπους για να απαλλαχθούμε από αυτά!

Πανάδες
Όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, την Άνοιξη, η αυξημένη έκθεση του προσώπου στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από διάφορα δερματικά προβλήματα. Ένα από τα συχνότερα, είναι οι πανάδες. Οι καφέ, σκουρόχρωμες κηλίδες, μπορεί να εμφανιστούν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αλλά και από ορμονικές διαταραχές του οργανισμού.

Η ιδανική λύση για αυτό το πρόβλημα του προσώπου μας είναι η απαραίτητη προσοχή πριν εμφανιστούν, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να φοράμε αντηλιακό προσώπου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Εάν δεν μπορούμε όμως, να το προλάβουμε εγκαίρως, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο πιο γνωστός είναι η δημιουργία φυσικών μασκών και η τοποθέτησή τους στην πιο σκούρα περιοχή του δέρματος.

Βασικά συστατικά για τις μάσκες είναι ο χυμός από λεμόνι, ο οποίος πρέπει να μείνει έως και 20 λεπτά στο σημείο πριν το ξεβγάλουμε, αλλά και το κακάο, το οποίο καλό θα ήταν να ξεβγάλουμε την επόμενη ημέρα.

Σπυράκια
Την Άνοιξη, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη γύρη, ενώ οι έντονοι σπασμωδικοί άνεμοι βοηθούν τη γύρη να «ταξιδέψει» κατευθείαν πάνω στο πρόσωπό μας. Εκτός από τα «δάκρυα» στα μάτια μας, η γύρη επηρεάζει και το δέρμα μας, καθώς τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, ενδεχομένως να παρατηρήσουμε μικρή έξαρση της ακμής.

Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός πολύ αποτελεσματικού μείγματος από ένα κουταλάκι μηλόξηδο και τρία κουταλάκια νερό που εξαφανίζουν τα σπυράκια μέσα σε λίγα 24ωρα. Το μηλόξηδο σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή αλλά και αποκαθιστά και τη σωστή ισορροπία του pH στο δέρμα.

Επειδή όμως, σε συνδυασμό με τις αλλεργίες της Άνοιξης φυσικά, μπορεί να επηρεάσει το άγχος, η κούραση, μη σωστή πρόληψη τροφής, και το κάπνισμα, μερικές φορές χρειαζόμαστε μια πιο δραστική φόρμουλα αντιμετώπισής τους. To URGO Filmogel Spots σε μορφή γέλης (gel) είναι εντελώς αόρατο και ιδανικό ακόμη και σε συνδυασμό με make-up. Εμπλουτισμένο με σαλικυλικό οξύ και τεϊέλαιο (tea tree oil) για τριπλή δράση που καθαρίζει το δέρμα, καταπολεμά το βακτήριο P.Acnes, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της ακμής και επιταχύνει την εξαφάνισή τους σε χρόνο dt.

Επιχείλιος Έρπης
Ο επιχείλιος έρπης εκδηλώνεται με μικρές, επώδυνες φλύκταινες που ομοιάζουν με πεπλατυσμένα σπυράκια και μικρά έλκη στην επιδερμίδα, γύρω και πάνω στα χείλη μας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του ιού είναι πως μετά την πρώτη φορά που θα εκδηλωθεί η μόλυνση, γίνεται αδρανής, αλλά παραμένει στους ιστούς των νεύρων στο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει πως ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί κάθε φορά που επιβαρυνόμαστε ψυχολογικά ή μας μολύνει κάποιος που υποφέρει από τον ιό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παρόλο που ο επιχείλιος έρπης εξαφανίζεται σε περίπου μία με δύο εβδομάδες, ο πόνος είναι μερικές φορές αφόρητος, για αυτό και συνιστάται η τοποθέτηση πάγου ή μιας ζεστής πετσέτας στο συγκεκριμένο σημείο. Στην πραγματικότητα όμως, η πιο εύκολη λύση είναι η επίσκεψη στο κοντινότερο φαρμακείο και η αγορά ενός προϊόντος που θα θεραπεύσει τον επιχείλιο έρπητα σε όλα τα στάδιά του, ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσει και την εξέλιξή του.

Σακούλες ματιών
Οι σακούλες που εμφανίζονται κάτω από τα μάτια είναι ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς σήμερα, κυρίως χάρη στις πολλαπλές γκριμάτσες του προσώπου μας και τα αυξημένα επίπεδα στρες σε καθημερινή βάση.

Οι λόγοι που προκαλούν τις σακούλες στα μάτια θα μπορούσαν να είναι γενετικοί, λόγω προχωρημένης ηλικίας, αλλά ο πιο συνήθης οφείλεται στην κατακράτηση υγρών του οργανισμού μας.

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής τους, είναι η μείωση πρόσληψης αλατιού, η αύξηση κατανάλωσης νερού αλλά και η τοποθέτηση δύο κρύων μεγάλων κουταλιών στα μάτια μας κάθε πρωί. Έτσι, θα αποφύγουμε το πρήξιμο και οι σακούλες θα εξαφανιστούν σε μερικά κιόλας 24ωρα.

Άφθες
Ένα ακόμη πολύ συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται στο πρόσωπό μας είναι οι άφθες του στόματος. Αυτές μπορεί να οφείλονται είτε στο αυξημένο στρες, είτε και σε κάποια βλάβη ιστού στο στόμα, ή στην κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως λεμόνια, πορτοκάλια, ανανάς, μήλα, ντομάτες και φράουλες.

Ενδεχομένως και στο συνδυασμό όλων των παραπάνω. Επιπλέον, η ονυχοφαγία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αιτίες που μας φέρνουν αντιμέτωπους με το πρόβλημα της εμφάνισης μιας άφθας, διότι τα χέρια μεταφέρουν αρκετά μικρόβια κατευθείαν στο στόμα.

Ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης μιας άφθας λέγεται πως είναι τα «μπουκώματα» με νερό και σόδα, όμως σπάνια είναι αποτελεσματικά. 

Τα παραπάνω προβλήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, όμως, οι λύσεις είναι πολλές και οι τρόποι αντιμετώπισής τους ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός μας. Σημασία έχει πως υπάρχει τρόπος ώστε τα μικρά αυτά προβλήματα προσώπου να μην μας αφήσουν κανένα σημάδι!

Send to Facebook

Διατροφή

Ο 50χρονος από το Μάντσεστερ της Αγγλίας και η 82χρονη μητέρα του, Σίλβια, παλεύουν μαζί την ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο που ευθύνεται για το 60-70% των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Μαρκ δηλώνει πως κατάφερε να «κερδίσει πίσω» τη μητέρα του μετά τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ κι αυτό εν...

25/04/2018 07:03

Στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς, Βαλτιμόρη

  Η πρώτη μεταμόσχευση πέους και όσχεου στον κόσμο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, σε έναν Αμερικανό στρατιωτικό ο οποίος είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς. Στο παρελθόν οι γιατροί έχουν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς πέος, όμως χωρίς το όσχεο. Η επέμβαση,...

24/04/2018 06:48

Δρ. Joseph Moutiris

Tα οξέα στεφανιαία σύνδρομα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με επεμβατική θεραπεία αναφέρει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Δρ. Joseph Moutiris σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή την στιγμή με τα περιστατικά της Πάφου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η Λεμεσός δέχεται...

23/04/2018 07:04

Διατροφή

Η «τάση» της χορτοφαγίας έχει περάσει και σε πολλά παιδιά που λένε «όχι» στο κρέας. Οι γονείς τους αντιδρούν. Μπορούν τα μικρά παιδιά να επιδοθούν στη χορτοφαγία; Μία απόπειρα επιστημονικής απάντησης. «Ακόμη και τα ζώα που μεγαλώνουν με βιολογικές μεθόδους, όταν πεθαίνουν υποφέρουν». Αυτή η φράση σε ραδιοφωνική συνέντευξη...

21/04/2018 06:35

Πληρότητα κλινικής

  Υπερπλήρης παραμένει η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Πάφου, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλες Κλινικές του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου Δρ. Joseph Moutiri. «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε, στάθηκε αδύνατο να μειώσουμε...

19/04/2018 06:41

Νέα έρευνα

  Το αλκοόλ φημίζεται για τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στο συκώτι, ωστόσο είναι εξίσου βλαβερό και για την καρδιά, τον εγκέφαλο και πολλά άλλα όργανα και συστήματα του σώματος όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αν και επικίνδυνη για την υγεία θεωρείται κατ’ εξοχήν η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μια νέα διεθνής επιστημονική...

14/04/2018 06:43

Δεν είναι πάντα καλή η απώλεια βάρους

  Ενώ κάποιοι πασχίζουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά με αυστηρές δίαιτες και σκληρή γυμναστική, άλλοι τα βλέπουν να «φεύγουν» με ευκολία και χωρίς καθόλου κόπο. Ωστόσο, η απώλεια βάρους δεν είναι πάντοτε μια ευχάριστη και επιθυμητή εξέλιξη… Με περισσότερες από 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου συνδέεται η ανεξήγητη...

13/04/2018 07:06

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μια απ’ τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στο δερματολογικό ιατρείο την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι κυρίως η έντονη φαγούρα και τα εξανθήματα τα οποία προκαλούνται από τσιμπήματα διαφόρων εντόμων. Οι δερματικές αντιδράσεις σε τσιμπίματα εντόμων είναι φλεγμονώδεις και/ή αλλεργικές αντιδράσεις, που χαρακτηρίζονται από...

12/04/2018 12:14

Ενδοφλοιώδης νευρική διέγερση

  Επιστήμονες του Caltech κατάφεραν να επαναφέρουν τις φυσικές αισθήσεις στο χέρι ενός παράλυτου ασθενούς διεγείροντας μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου με μια μικροσκοπική διάταξη ηλεκτροδίων. Ο ασθενής έχει υποστεί σημαντική βλάβη στον νωτιαίο μυελό και, πέραν του ότι δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια του, δεν μπορεί...

12/04/2018 07:04

Κίνδυνοι & Δοσολογία βιταμινών

Η βιταμίνη D υπάρχει με φυσικό τρόπο σε μικρές ποσότητες σε μερικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνος). Για να γίνει η βιταμίνη D περισσότερο διαθέσιμη, προστίθεται τεχνητά σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς και δημητριακά. Αλλά η περισσότερη βιταμίνη D (το 80-90% που χρειάζεται το σώμα) παράγεται στον...

11/04/2018 07:02

Καρδιακή λειτουργία

Τα όρια της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης διαρκώς μεταβάλλονται με τάση να ελαττώνονται συνεχώς. Σήμερα, πιστεύεται ότι η αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 120/80mmHg, δηλαδή, η συστολική πίεση (μεγάλη) να μην υπερβαίνει τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) να μην υπερβαίνει τα 80mmHg. Τα άτομα με αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη...

10/04/2018 07:03

Προειδοποιήσεις από το σώμα μας

Το σώμα μας «σκαρφίζεται» πρωτότυπους τρόπους ώστε να μας προειδοποιήσει για προβλήματα που δεν έχουμε αντιληφθεί. Για παράδειγμα, αλλαγές στο χρώμα, στο σχήμα ή στην υφή των νυχιών, των μαλλιών ή της γλώσσας μπορεί να είναι ενδεικτικές μιας δυσλειτουργίας που πρέπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Παραθέτουμε...

07/04/2018 07:02

Back to Top