Πρόσωπο και στόμα
Πώς αντιμετωπίζουμε πέντε μικρά καθημερινά προβλήματα του προσώπου μας

Το πρόσωπο είναι ένα από τα λίγα σημεία πάνω στο σώμα μας το οποίο μένει εκτεθειμένο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Κοινώς, τα μικρά, καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα.

Η επιδερμίδα μας επιβαρύνεται από τη σκόνη και τους ρύπους του περιβάλλοντος, αλλά και από το άγχος της καθημερινότητας, την κούραση και την κακή διατροφή, και την κληρονομικότητα, έτσι ώστε να προκαλέσουν μια μικρή έξαρση ακμής.

Εκτός της ακμής όμως, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόσωπο μας και πολλές φορές είναι επίπονα ή επηρεάζουν την εξωτερική μας εμφάνιση.

Αποτέλεσμα αυτών μπορεί να είναι η εμφάνιση κάποιας άφθας, ο επιχείλιος έρπης, οι σακούλες κάτω από τα μάτια και διάφορα ακόμη, που δείχνουν να εμφανίζονται ακριβώς τη στιγμή που δεν το περιμένουμε.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε πέντε από τα πιο συχνά, μικρά καθημερινά προβλήματα που ενδεχομένως να ταλαιπωρήσει το πρόσωπό μας, αλλά και τους καλύτερους, δυνατούς τρόπους για να απαλλαχθούμε από αυτά!

Πανάδες
Όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, την Άνοιξη, η αυξημένη έκθεση του προσώπου στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από διάφορα δερματικά προβλήματα. Ένα από τα συχνότερα, είναι οι πανάδες. Οι καφέ, σκουρόχρωμες κηλίδες, μπορεί να εμφανιστούν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αλλά και από ορμονικές διαταραχές του οργανισμού.

Η ιδανική λύση για αυτό το πρόβλημα του προσώπου μας είναι η απαραίτητη προσοχή πριν εμφανιστούν, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να φοράμε αντηλιακό προσώπου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Εάν δεν μπορούμε όμως, να το προλάβουμε εγκαίρως, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο πιο γνωστός είναι η δημιουργία φυσικών μασκών και η τοποθέτησή τους στην πιο σκούρα περιοχή του δέρματος.

Βασικά συστατικά για τις μάσκες είναι ο χυμός από λεμόνι, ο οποίος πρέπει να μείνει έως και 20 λεπτά στο σημείο πριν το ξεβγάλουμε, αλλά και το κακάο, το οποίο καλό θα ήταν να ξεβγάλουμε την επόμενη ημέρα.

Σπυράκια
Την Άνοιξη, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη γύρη, ενώ οι έντονοι σπασμωδικοί άνεμοι βοηθούν τη γύρη να «ταξιδέψει» κατευθείαν πάνω στο πρόσωπό μας. Εκτός από τα «δάκρυα» στα μάτια μας, η γύρη επηρεάζει και το δέρμα μας, καθώς τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, ενδεχομένως να παρατηρήσουμε μικρή έξαρση της ακμής.

Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός πολύ αποτελεσματικού μείγματος από ένα κουταλάκι μηλόξηδο και τρία κουταλάκια νερό που εξαφανίζουν τα σπυράκια μέσα σε λίγα 24ωρα. Το μηλόξηδο σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή αλλά και αποκαθιστά και τη σωστή ισορροπία του pH στο δέρμα.

Επειδή όμως, σε συνδυασμό με τις αλλεργίες της Άνοιξης φυσικά, μπορεί να επηρεάσει το άγχος, η κούραση, μη σωστή πρόληψη τροφής, και το κάπνισμα, μερικές φορές χρειαζόμαστε μια πιο δραστική φόρμουλα αντιμετώπισής τους. To URGO Filmogel Spots σε μορφή γέλης (gel) είναι εντελώς αόρατο και ιδανικό ακόμη και σε συνδυασμό με make-up. Εμπλουτισμένο με σαλικυλικό οξύ και τεϊέλαιο (tea tree oil) για τριπλή δράση που καθαρίζει το δέρμα, καταπολεμά το βακτήριο P.Acnes, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της ακμής και επιταχύνει την εξαφάνισή τους σε χρόνο dt.

Επιχείλιος Έρπης
Ο επιχείλιος έρπης εκδηλώνεται με μικρές, επώδυνες φλύκταινες που ομοιάζουν με πεπλατυσμένα σπυράκια και μικρά έλκη στην επιδερμίδα, γύρω και πάνω στα χείλη μας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του ιού είναι πως μετά την πρώτη φορά που θα εκδηλωθεί η μόλυνση, γίνεται αδρανής, αλλά παραμένει στους ιστούς των νεύρων στο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει πως ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί κάθε φορά που επιβαρυνόμαστε ψυχολογικά ή μας μολύνει κάποιος που υποφέρει από τον ιό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παρόλο που ο επιχείλιος έρπης εξαφανίζεται σε περίπου μία με δύο εβδομάδες, ο πόνος είναι μερικές φορές αφόρητος, για αυτό και συνιστάται η τοποθέτηση πάγου ή μιας ζεστής πετσέτας στο συγκεκριμένο σημείο. Στην πραγματικότητα όμως, η πιο εύκολη λύση είναι η επίσκεψη στο κοντινότερο φαρμακείο και η αγορά ενός προϊόντος που θα θεραπεύσει τον επιχείλιο έρπητα σε όλα τα στάδιά του, ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσει και την εξέλιξή του.

Σακούλες ματιών
Οι σακούλες που εμφανίζονται κάτω από τα μάτια είναι ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς σήμερα, κυρίως χάρη στις πολλαπλές γκριμάτσες του προσώπου μας και τα αυξημένα επίπεδα στρες σε καθημερινή βάση.

Οι λόγοι που προκαλούν τις σακούλες στα μάτια θα μπορούσαν να είναι γενετικοί, λόγω προχωρημένης ηλικίας, αλλά ο πιο συνήθης οφείλεται στην κατακράτηση υγρών του οργανισμού μας.

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής τους, είναι η μείωση πρόσληψης αλατιού, η αύξηση κατανάλωσης νερού αλλά και η τοποθέτηση δύο κρύων μεγάλων κουταλιών στα μάτια μας κάθε πρωί. Έτσι, θα αποφύγουμε το πρήξιμο και οι σακούλες θα εξαφανιστούν σε μερικά κιόλας 24ωρα.

Άφθες
Ένα ακόμη πολύ συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται στο πρόσωπό μας είναι οι άφθες του στόματος. Αυτές μπορεί να οφείλονται είτε στο αυξημένο στρες, είτε και σε κάποια βλάβη ιστού στο στόμα, ή στην κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως λεμόνια, πορτοκάλια, ανανάς, μήλα, ντομάτες και φράουλες.

Ενδεχομένως και στο συνδυασμό όλων των παραπάνω. Επιπλέον, η ονυχοφαγία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αιτίες που μας φέρνουν αντιμέτωπους με το πρόβλημα της εμφάνισης μιας άφθας, διότι τα χέρια μεταφέρουν αρκετά μικρόβια κατευθείαν στο στόμα.

Ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης μιας άφθας λέγεται πως είναι τα «μπουκώματα» με νερό και σόδα, όμως σπάνια είναι αποτελεσματικά. 

Τα παραπάνω προβλήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, όμως, οι λύσεις είναι πολλές και οι τρόποι αντιμετώπισής τους ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός μας. Σημασία έχει πως υπάρχει τρόπος ώστε τα μικρά αυτά προβλήματα προσώπου να μην μας αφήσουν κανένα σημάδι!

Send to Facebook

Θαύμα

Η 26χρονη κοπέλα έπαθε ανακοπή λόγω μυοκαρδίτιδας, οι σφυγμοί της σταμάτησαν, όμως η επιμονή των γιατρών της έσωσαν την ζωή. Ο χαρακτηρισμός «θαύμα» φαίνεται πολύ μικρός για να περιγράψει ένα απίστευτο περιστατικό στην Κίνα με μία 26χρονη, η οποία ούτε λίγο,...

12/01/2019 11:57

Mυϊκoί πόνοι

Υπάρχει ένα ρητό, αγνώστου πατρός, το οποίο λέει: «Αν είσαι πάνω από 50 και ξυπνήσεις χωρίς να πονάς πουθενά, σημαίνει πως μάλλον έχεις πεθάνει». Αν το διευρύνουμε ηλικιακά κι αφαιρέσουμε λίγο από το μαύρο χιούμορ του, είναι πολύ δύσκολο ο σωματικός πόνος -μην πιάσουμε και τον ψυχολογικό γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ- ν' απουσιάζει...

17/12/2018 13:13

Έρευνα..

Ερευνητές εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα» σε εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά και τα οποία καταγράφουν έντονη χρήση έξυπνων συσκευών, tablets και video games. Αυτό σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας ευρείας συνεχιζόμενης έρευνας στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πρώτες πληροφορίες από την έρευνα του Εθνικού...

10/12/2018 19:55

Αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα

Περίπου το 10% των ανθρώπων -ο ένας στους 10- θα εμφανίσει έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) σε κάποια φάση της ζωής του. Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, παρόλο που επικρατεί η αντίληψη ότι το έκζεμα αφορά κυρίως τα παιδιά, στην πραγματικότητα το παθαίνουν συχνά και οι ηλικιωμένοι. Η μελέτη...

08/12/2018 15:47

Παγκοσμίος

Η κακή διατροφή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και ευθύνεται σχεδόν για έναν στους πέντε θανάτους, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να πράξουν περισσότερα για την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.  

06/12/2018 11:24

Το 2015 και 2016 καταγράφηκαν 80 νέα περιστατικά ετησίως

Παρά τις σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία της HIV λοίμωξης δεν έχει περιοριστεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι στην Κύπρο τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV στον γενικό πληθυσμό, είναι σε χαμηλά επίπεδα. Σε χαιρετισμό...

30/11/2018 17:11

ΓΕΣΥ

Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί βάσει της νομοθεσίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο Υπουργός μιλούσε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο ίδιος και αντιπροσωπεία του ΔΣ και της Διεύθυνσης του Οργανισμού Ασφάλισης...

29/11/2018 14:15

Δείτε πως

Τίποτα δεν φαντάζει χειρότερο από έναν ισχυρό πονοκέφαλο που αναδύεται από το πουθενά για να καταστρέψει μια όμορφη ημέρα. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, όπως οι αλλαγές στη διατροφή, ένα έντονο καθημερινό πρόγραμμα, οι υπερβολικά πολλές ή λίγες ώρες ύπνου, το άγχος, οι...

28/11/2018 14:06

Τα ευρήματα έρευνας

Οι περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και η αύξηση στο κόστος διαβίωσης θέτουν τους πιο ευάλωτους «μακριά από τα συλλογικά οφέλη» δείχνει νέα έρευνα Οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες πεθαίνουν σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα σε σχέση με τις πλουσιότερες, όπως προκύπτει από μια νέα έρευνα, κάτι που προκαλεί ανησυχία...

23/11/2018 15:51

H 14η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

Παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη, η 14η Νοεμβρίου, και κύριος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για θέματα που αφορούν τη νόσο. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο...

14/11/2018 12:04

Tο «νέο τσιγάρο»

Για κάποιους είναι το «νέο τσιγάρο», άλλοι μιλάνε για τον «τρομακτικότερο ιό στη σύγχρονη εποχή». Ακόμη όμως και εκείνοι που θα χρησιμοποιούσαν πιο επιεικείς χαρακτηρισμούς θα συμφωνούσαν: η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία. Θα συμφωνούσαν...

12/11/2018 10:30

Έρευνα του πανεπιστημίου του Illinois

Παρόλο που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έως και 20% των εφήβων εμφανίζουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κάθε χρόνο, η ιατρική κοινότητα κάνει ακόμα μεγάλο αγώνα να εφαρμόσει προγράμματα που μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά την κατάθλιψη στους νέους. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Illinois στο Σικάγο με στόχο να καλύψουν...

06/11/2018 11:40

Back to Top