Διατροφή μετά τις γιορτές
Η δίαιτα της διαίσθησης

Γιορτές και φαγητό είναι σχεδόν... συνώνυμα. Οικογενειακά τραπέζια, βαριές συνταγές, γλυκά, ποτά. Τι γίνεται όμως με τα περιττά κιλά; Είναι λύση η αυστηρή δίαιτα ή μήπως όχι; Ίσως πρέπει να μάθουμε από τα παιδιά!

Κάθε νέα χρονιά συνοδεύεται από νέους στόχους. Συνήθως οι περισσότεροι ξεκινούν με μια… δίαιτα ώστε να φύγουν τα περιττά κιλά που αποκτήθηκαν τις ημέρες των γιορτών.

Στη Γερμανία το γιορτινό τραπέζι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Τα μπισκότα λεπκούχεν, τα μπισκότα βουτύρου, η πάπια δεν βοηθούν τις ημέρες των γιορτών όλους όσους θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη μόδα των υγιεινών διατροφών με χαμηλά λιπαρά και ελάχιστους υδατάνθρακες, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ολοένα συχνότερα κόπωση με την ιδέα μιας νέας δίαιτας. Αυτό πιστεύει τουλάχιστον η Νάντια Ρέβε, διατροφολόγος από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής (BZfΕ) με έδρα τη Βόννη. Για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι επιστήμονες δείχνουν πλέον ενδιαφέρον για τη λεγόμενη διαισθητική δίαιτα ή διατροφή με βάση τη διαίσθηση.

Το σώμα γνωρίζει καλύτερα
Τι σημαίνει όμως στην πράξη διαισθητική δίαιτα; Οι ειδικοί στην περίπτωση αυτή απορρίπτουν την κλασική δίαιτα με τους αυστηρούς κανόνες και εστιάζουν πολύ περισσότερο σε μια εξατομικευμένη προσέγγιση της καθημερινής διατροφής με βάση το εξής μότο: το σώμα του καθενός γνωρίζει από μόνο του τι είναι καλύτερο αλλά και τι ακριβώς χρειάζεται.

Τα σήματα που πρέπει απλώς να ακούσει ένα σώμα είναι η πείνα, η όρεξη και ο κορεσμός. Στη δίαιτα αυτή δεν υπάρχουν «απαγορευμένα τρόφιμα», όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε. Ένας απλός κανόνας είναι να τρώμε αργά ώστε στη συνέχεια να νιώσουμε τον κορεσμό. Αυτό βέβαια είναι κάτι που λένε εδώ και χρόνια οι διαιτολόγοι.

«Βασική ιδέα δεν είναι η απώλεια βάρους, αλλά το να ακούει κανείς τα σήματα που του στέλνει το σώμα του», ανέφερε η Νάντια Ρέβε σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Όπως επισημαίνει η ίδια, οι περισσότερες δίαιτες βασίζονται στη λογική των απαγορευμένων τροφίμων, όπως τα γλυκά ή τα πατατάκια. Αυτή όμως η λογική έχει την αντίθετη από την επιδιωκόμενη επίδραση στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να θέσουν τελικά όρια στους εαυτούς τους.

Όπως τα παιδιά...
Ο διατροφολόγος Ούβε Κνοπ θεωρεί επίσης ότι οι ενήλικες, σε αντίθεση με τα παιδιά, δεν ακούν το διατροφικό τους ένστικτο. Τα παιδιά τρώνε όταν νιώσουν πείνα και αντίστοιχα, σταματούν να τρώνε μόλις αισθανθούν κορεσμό. Εμπιστεύονται το σώμα τους, ακόμη κι όταν πρόκειται για φαγητά που για τους ενήλικες είναι απαγορευμένα, όπως το άσπρο ψωμί.

Μάλιστα ο Ούβε Κνοπ σημειώνει ότι η αγάπη των παιδιών για το άσπρο ψωμί δεν είναι λανθασμένη. Τους προσφέρει άμεσα την ενέργεια που χρειάζονται και είναι πιο εύκολο στην πέψη. Μια άλλη καλή συνήθεια που έχουν τα παιδιά είναι να τρώνε μόνο όσο θέλουν, χωρίς να πιέζουν για να αδειάσουν το πιάτο τους.

Από την άλλη πλευρά οι ενήλικες τρώνε όχι μόνο λόγω πείνας αλλά και για άλλους λόγους που δεν σχετίζονται άμεσα με την πείνα, όπως για να κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά ή για να το συνδυάσουν με ένα επαγγελματικό ραντεβού.

Όπως σημειώνει η Ρέβε, με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται η δυνατότητά μας να αφουγραστούμε τις πραγματικές ανάγκες του σώματός μας. Για το λόγο αυτό πολλοί ειδικοί που τάσσονται υπέρ της λεγόμενης διαισθητικής διατροφής προτείνουν στους ενήλικες να ακολουθήσουν ακόμη και το παράδειγμα των βρεφών, τα οποία όταν σταματούν το θηλασμό στους πρώτους μήνες της ζωής, αρχίζουν να τρώνε πραγματικά ό,τι και όταν έχουν όρεξη, ενστικτωδώς.

Η τάση αυτή είναι γνωστή στις αγγλοσαξονικές χώρς ως «baby-led weaning». Βέβαια και εκεί υπάρχουν περιορισμοί, για παράδειγμα τα βρέφη δεν πρέπει να τρώνε fast food γιατί μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες, ενώ επίσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου ένα βρέφος να μην πνιγεί από το φαγητό. Επί της αρχής όμως πολλοί διατροφολόγοι εκτιμούν ότι η ενστικτώδης ή διαισθητική προσέγγιση στο φαγητό είναι και η πιο αποτελεσματική. Όσα περισσότερα «πρέπει» και «μη» τίθενται τόσο, πιο δύσκολη ή απίθανη είναι η τήρηση μιας δίαιτας.

Πηγή: dw

Send to Facebook

Διατροφή

Ο 50χρονος από το Μάντσεστερ της Αγγλίας και η 82χρονη μητέρα του, Σίλβια, παλεύουν μαζί την ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο που ευθύνεται για το 60-70% των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Μαρκ δηλώνει πως κατάφερε να «κερδίσει πίσω» τη μητέρα του μετά τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ κι αυτό εν...

25/04/2018 07:03

Στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς, Βαλτιμόρη

  Η πρώτη μεταμόσχευση πέους και όσχεου στον κόσμο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, σε έναν Αμερικανό στρατιωτικό ο οποίος είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς. Στο παρελθόν οι γιατροί έχουν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς πέος, όμως χωρίς το όσχεο. Η επέμβαση,...

24/04/2018 06:48

Δρ. Joseph Moutiris

Tα οξέα στεφανιαία σύνδρομα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με επεμβατική θεραπεία αναφέρει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Δρ. Joseph Moutiris σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή την στιγμή με τα περιστατικά της Πάφου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η Λεμεσός δέχεται...

23/04/2018 07:04

Διατροφή

Η «τάση» της χορτοφαγίας έχει περάσει και σε πολλά παιδιά που λένε «όχι» στο κρέας. Οι γονείς τους αντιδρούν. Μπορούν τα μικρά παιδιά να επιδοθούν στη χορτοφαγία; Μία απόπειρα επιστημονικής απάντησης. «Ακόμη και τα ζώα που μεγαλώνουν με βιολογικές μεθόδους, όταν πεθαίνουν υποφέρουν». Αυτή η φράση σε ραδιοφωνική συνέντευξη...

21/04/2018 06:35

Πληρότητα κλινικής

  Υπερπλήρης παραμένει η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Πάφου, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλες Κλινικές του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου Δρ. Joseph Moutiri. «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε, στάθηκε αδύνατο να μειώσουμε...

19/04/2018 06:41

Νέα έρευνα

  Το αλκοόλ φημίζεται για τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στο συκώτι, ωστόσο είναι εξίσου βλαβερό και για την καρδιά, τον εγκέφαλο και πολλά άλλα όργανα και συστήματα του σώματος όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αν και επικίνδυνη για την υγεία θεωρείται κατ’ εξοχήν η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μια νέα διεθνής επιστημονική...

14/04/2018 06:43

Δεν είναι πάντα καλή η απώλεια βάρους

  Ενώ κάποιοι πασχίζουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά με αυστηρές δίαιτες και σκληρή γυμναστική, άλλοι τα βλέπουν να «φεύγουν» με ευκολία και χωρίς καθόλου κόπο. Ωστόσο, η απώλεια βάρους δεν είναι πάντοτε μια ευχάριστη και επιθυμητή εξέλιξη… Με περισσότερες από 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου συνδέεται η ανεξήγητη...

13/04/2018 07:06

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μια απ’ τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στο δερματολογικό ιατρείο την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι κυρίως η έντονη φαγούρα και τα εξανθήματα τα οποία προκαλούνται από τσιμπήματα διαφόρων εντόμων. Οι δερματικές αντιδράσεις σε τσιμπίματα εντόμων είναι φλεγμονώδεις και/ή αλλεργικές αντιδράσεις, που χαρακτηρίζονται από...

12/04/2018 12:14

Ενδοφλοιώδης νευρική διέγερση

  Επιστήμονες του Caltech κατάφεραν να επαναφέρουν τις φυσικές αισθήσεις στο χέρι ενός παράλυτου ασθενούς διεγείροντας μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου με μια μικροσκοπική διάταξη ηλεκτροδίων. Ο ασθενής έχει υποστεί σημαντική βλάβη στον νωτιαίο μυελό και, πέραν του ότι δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια του, δεν μπορεί...

12/04/2018 07:04

Κίνδυνοι & Δοσολογία βιταμινών

Η βιταμίνη D υπάρχει με φυσικό τρόπο σε μικρές ποσότητες σε μερικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνος). Για να γίνει η βιταμίνη D περισσότερο διαθέσιμη, προστίθεται τεχνητά σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς και δημητριακά. Αλλά η περισσότερη βιταμίνη D (το 80-90% που χρειάζεται το σώμα) παράγεται στον...

11/04/2018 07:02

Καρδιακή λειτουργία

Τα όρια της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης διαρκώς μεταβάλλονται με τάση να ελαττώνονται συνεχώς. Σήμερα, πιστεύεται ότι η αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 120/80mmHg, δηλαδή, η συστολική πίεση (μεγάλη) να μην υπερβαίνει τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) να μην υπερβαίνει τα 80mmHg. Τα άτομα με αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη...

10/04/2018 07:03

Προειδοποιήσεις από το σώμα μας

Το σώμα μας «σκαρφίζεται» πρωτότυπους τρόπους ώστε να μας προειδοποιήσει για προβλήματα που δεν έχουμε αντιληφθεί. Για παράδειγμα, αλλαγές στο χρώμα, στο σχήμα ή στην υφή των νυχιών, των μαλλιών ή της γλώσσας μπορεί να είναι ενδεικτικές μιας δυσλειτουργίας που πρέπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Παραθέτουμε...

07/04/2018 07:02

Back to Top