Στομαχικά προβλήματα
Αντιμετωπίστε με 10 απλά βήματα το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Μελέτες που έγιναν πρόσφατα ανέδειξαν τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνδρόμου πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες και εδώ ακριβώς έγκειται η συμβολή της Λειτουργικής Ιατρικής.

Οι μελέτες έδειξαν ότι δύο από τις μεγαλύτερες αιτίες του ευερέθιστου εντέρου είναι οι τροφικές αλλεργίες και η υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πεπτικών ενζύμων, παρασίτων που ζουν στο έντερο, της ανεπάρκειας ψευδαργύρου ή μαγνησίου και της τοξικότητας βαρέων μετάλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί θεωρούν πολύ σημαντικό να εξατομικεύεται η θεραπεία με βάση τις μοναδικές συνθήκες που υπάρχουν για κάθε άτομο που πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Gut» διαπίστωσε ότι η εξάλειψη των βακτηρίων που εντοπίστηκαν με τεστ αλλεργίας σε τρόφιμα (αντισώματα IgG) οδήγησε σε εξαιρετικά μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ενώ και σε ένα ακόμα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρέπει να σεβόμαστε και να αναγνωρίζουμε το ρόλο των αλλεργιών και της φλεγμονής που προκαλούν τα τρόφιμα στην εκδήλωση της νόσου.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής, αυτό που λένε οι μελέτες είναι ότι, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν το έντερο και το πεπτικό σύστημα. Αυτές οι ευαισθησίες στα τρόφιμα δεν είναι μια πραγματική αλλεργία, όπως η αλλεργία στα αράπικα φιστίκια ή τα οστρακοειδή, αλλά μια πιο ήπια ευαισθησία, που μπορεί, όμως, να προκαλέσει τρομερά συμπτώματα. Από τις πολλές κοινές ευαισθησίες σε τρόφιμα, αυτή στην γλουτένη είναι ίσως η πιο διαδεδομένη. Ως εκ τούτου όπως λέει, ακόμα, λοιπόν, κι αν ο γιατρός σας, σάς πει ότι οι εξετάσεις σας για αντισώματα γλουτένης ή κοιλιοκάκη είναι φυσιολογικές, μπορείτε ακόμα να έχετε μια σοβαρή αντίδραση.

Για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος, μπορούν να ερεθίσουν και να προκαλέσουν φλεγμονή στο έντερο, είναι ένας άλλος ενοχοποιητικός παράγοντας. Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, του καλαμποκιού και των αυγών. Οι αντιδράσεις σε αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σοβαρότερα από απλά προβλήματα στο έντερο, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η ακμή.

Σύμφωνα με τη γιατρό, η επιφάνεια του λεπτού εντέρου, όπου απορροφάται το φαγητό, μπορεί να έχει το μέγεθος ενός γηπέδου τένις, αλλά φιλοξενεί περίπου το 60% του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό το περίπλοκο έντερο-ανοσοποιητικό σύστημα είναι μόνο ένα στρώμα κυττάρων που κρατά σε απόσταση ασφαλείας όλα τα βακτηρίδια και τα άγρια σωματίδια τροφής. Αν αυτή η επένδυση υποβαθμιστεί, το ανοσοποιητικό σύστημα θα εκτεθεί σε ξένα σωματίδια από τρόφιμα, βακτήρια και άλλα μικρόβια.

Με απλά λόγια, το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου πρέπει να είναι υγιές, για να είστε υγιείς. Όταν υπάρχει βακτηριακή ανισορροπία στο έντερό σας, δηλαδή τα παθογόνα είναι περισσότερα από υγιή βακτήρια αρρωσταίνετε.

Οι ανισορροπίες στο εντερικό οικοσύστημα που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, περιλαμβάνουν διαρροές στο έντερο, βακτηριακή υπερανάπτυξη μικρού εντέρου (SIBO) και υπερανάπτυξη ζύμης. Ενώ οι προσεγγίσεις για τον καθορισμό αυτών και άλλων θεμάτων του εντέρου συνήθως καθίστανται ξεχωριστές, το «κλειδί» για την αντιστροφή τους, είναι η επανεκκίνηση του εντέρου, ξεφορτώνοντας τα κακά πράγματα και κρατώντας τα καλά.

Αν πάσχετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και επιθυμείτε γρήγορη ανακούφιση, ακολουθήστε τα 10 απλά βήματα που προτείνει η Δρ. Κοΐνη:

  1. Καταναλώστε πρωτεΐνη. Για να αποφύγετε τις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες τροφοδοτούν τα βαριά βακτήρια του εντέρου, τρώτε πρωτεΐνες με κάθε γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου. Προτιμήστε καθαρή και ζωική πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα άπαχα κομματάκια αρνιού και πολλές φυτικές πρωτεΐνες, όπως καρύδια, φασόλια, σπόρους και τόφου.
  2. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ολόκληροι κόκκοι, λαχανικά, καρύδια, σπόροι και φρούτα περιέχουν όλα ωφέλιμες φυτικές ίνες.
  3. Μην φοβάστε τα καλά λιπαρά. Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τρώγοντας άγριο σολομό κρύου νερού, σαρδέλες, ρέγκα, λιναρόσπορο, ακόμη και φύκια. Χρησιμοποιήστε περισσότερα ζωικά προϊόντα με χορτονομή ή βιολογικά προϊόντα. Εξαλείψτε το υδρογονωμένο λίπος, που βρίσκεται στη μαργαρίνη, το λίπος και τα μεταποιημένα έλαια, καθώς και πολλά ψημένα προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο (ειδικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), σουσάμι ψυχρής έκθλιψης και καρύδια.
  4. Τρώτε τουλάχιστον 8 με 10 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, που καταπολεμούν τη νόσο, μέταλλα, φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μόρια.
  5. Αποφύγετε τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, χυμούς και ενεργειακά ποτά, τα οποία επηρεάζουν το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων. 
  6. Προσθέστε στη διατροφή σας καλά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α, η γλουταμίνη, τα λιπαρά ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) και το έλαιο νυχτολούλουδου είναι από τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου. Χρησιμοποιήστε, επίσης, βότανα, όπως η κουερσετίνη και ο κουρκουμάς, για να μειώσετε τη φλεγμονή και να θεραπεύσουμε το διαρρέον έντερο. 
  7. Μειώστε το άγχος. Ο διαλογισμός, οι βαθιές ανάσες και η γιόγκα συντελούν στη μείωση του άγχους.
  8. Κοιμηθείτε επαρκώς. 
  9. Γυμναστείτε τακτικά. Ακόμη και 30 λεπτά ζωηρού βαδίσματος μπορούν να σας βοηθήσουν, ενώ αν θέλετε κάτι πιο έντονο, δοκιμάστε προπόνηση υψηλής έντασης ή αντίσταση με βάρη. 
  10. Εντάξτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας. Βοηθήστε στον επικοισμό του πεπτικού σας σωλήνα με καλά βακτήρια, όπως Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces boulardii, λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής δύο φορές την ημέρα για ένα έως δύο μήνες. Ξεκινήστε αργά και παρατηρήστε πώς τα προβιοτικά επηρεάζουν το έντερο σας.


Πηγή: naftemporiki

Send to Facebook

To αποζητά το γυναικείο σώμα

Πολλές είναι οι θρεπτικές ουσίες που ο οργανισμός μας έχει μεγάλη ανάγκη, όμως εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε πώς, ούτε γιατί, ούτε πού μπορούμε να τις βρούμε. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το φυλλικό οξύ, μία σημαντική για τη λειτουργία του οργανισμού μας ουσία που πολύ λίγα έχουμε ακούσει. Ας το γνωρίσουμε! Τι είναι το φυλλικό...

22/09/2017 06:32

O καρκίνος στη ζωή μας

Από την ασθένεια του καρκίνου εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους περίπου 1,26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι ένας στους τρεις άνδρες και μια στις τέσσερις γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο, προτού φτάσουν στην ηλικία...

21/09/2017 11:21

Συμβουλές διατροφής/άσκησης

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να πάρουν βάρος και πόσο δύσκολο να το χάσουν. Η επιβράδυνση του μεταβολισμού έχει ως αποτέλεσμα να καίτε έως και 300 λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Επιπλέον, η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων...

21/09/2017 07:08

Δείκτες υγείας

Η γνώση είναι δύναμη όταν ο στόχος είναι να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων, όπως είναι ένα έμφραγμα. Όσον αφορά συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς, η γνώση επτά δεικτών μπορεί να μας υποδείξει αν βρισκόμαστε σε ασφαλή επίπεδα ή αν πρέπει να κάνουμε άμεσα αλλαγές στις καθημερινές...

20/09/2017 11:43

Άμεση ανάγκη εμβολιασμού παιδιών

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σχετικά με την έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) υποστήριξε ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα...

19/09/2017 06:55

Στοματική υγιεινή

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών συνδέονται στενά με τη στοματική υγεία, καθώς υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φθορά των δοντιών και άλλα, που δρουν προστατευτικά. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια...

16/09/2017 06:50

Έχεις στρες; Θα πάρεις βάρος

Η κορτιζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και είναι η κύρια ορμόνη που ευθύνεται για το στρες. Έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. "Είναι μια "παρορμητική" ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι....

15/09/2017 10:05

Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, αλλά πάτε συχνά στην τουαλέτα τότε...

Μήπως σηκώνεστε κάθε λίγο και λιγάκι από την καρέκλα σας για να πάτε στην τουαλέτα ή η ανάγκη για ούρηση σας διακόπτει τον ύπνο; Αν η συχνουρία που εκδηλώνετε δεν μπορεί να εξηγηθεί από την υπερβολική κατανάλωση νερού ή τη διουρητική δράση κάποιου φαρμάκου που παίρνετε, τότε πιθανότατα οφείλεται σε κάποια πάθηση ουρολογικής φύσης. Παρακάτω...

15/09/2017 06:46

Προσοχή στα μάτια των παιδιών σας

Σοβαρά λάθη κατά τη χρήση φακών επαφής κάνουν οι περισσότεροι έφηβοι, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές μολύνσεις στα μάτια τους, προειδοποιούν οι ειδικοί. Νέα έρευνα, σε χρήστες ηλικίας 12 έως 17 ετών, αποκαλύπτει ότι το 85% υιοθετούν τουλάχιστον μία ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που απειλεί την όρασή...

14/09/2017 07:06

Διατροφή

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ως προς την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Πολλοί οπαδοί της γυμναστικής καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, προκειμένου να κτίσουν μυς και να χάσουν βάρος, καθώς η πρωτεΐνη τους κάνει να αισθάνονται πιο πλήρεις. Πόση, όμως, πρωτεΐνη χρειαζόμαστε στα αλήθεια;...

13/09/2017 06:44

Γενετική προστασία

Έχετε πολλές κρεατοελιές στο σώμα σας και κάθε φορά που τις βλέπετε δυσανασχετείτε; Ίσως νιώσετε καλύτερα, αν διαβάσετε μία παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Τµήµατος Γενετικής Επιδημιολογίας του King's College του Λονδίνου, που καταδεικνύει ότι οι κρεατοελιές στο σώμα αποτελούν ένα φυσικό γενετικό πιστοποιητικό...

12/09/2017 07:05

Προσοχή στο τι τρώμε και πίνουμε

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από κάθε λογής επικίνδυνες χημικές ουσίες και τοξίνες, φυτοφάρμακα, τεχνητές τροφές, ρύπανση των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών χώρων και καπνό από τα τσιγάρα. Όλα αυτά επιβαρύνουν τον  οργανισμό μας και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Προκειμένου να αποκαταστήσουμε καλή...

10/09/2017 06:43

Back to Top