30 νέα περιστατικά το χρόνο
Αυξητική τάση καρκίνου λαιμού στην Κύπρο

Στην Κύπρο σήμερα καταγράφονται στο Αρχείο Καρκίνου, περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου το χρόνο ενώ τα περισσότερα νέα περιστατικά εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα. Διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 30 νέα περιστατικά το χρόνο.

Σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου στο Υπουργείο Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη είπε ότι στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να προλαμβάνουμε την εμφάνιση όσο το δυνατό περισσοτέρων νέων περιστατικών.

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη ομάδα των συνανθρώπων μας που νόσησε με καρκίνο του λάρυγγα.

Ανέφερε ότι οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου δηλαδή του λαιμού, προέρχονται κυρίως από τους βλεννογόνους. Παρουσιάζονται συνήθως στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, στα χείλη, το λάρυγγα, στο φάρυγγα, στη ρινική κοιλότητα.

Μάλιστα με βάση τα διεθνή στατιστικά, σημείωσε, ο καρκίνος αυτής της περιοχής εμφανίζεται σε ποσοστό 44% στη στοματική κοιλότητα, σε ποσοστό 31% στο λάρυγγα και κατά 25% στο φάρυγγα.

Από αυτό τον τύπο καρκίνου, συνέχισε η κ. Γιαννάκη, νοσούν περισσότερο οι άνδρες από ότι οι γυναίκες καθώς οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό.

Παγκοσμίως, είπε, διαγιγνώσκονται περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου. Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα νεαρής ηλικίας.

"Ως βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και ειδικά το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι ειδικοί θεωρούν πως 8 στα 10 περιστατικά οφείλονται στις βλαβερές αυτές συνήθειες. Εκτός της ανθυγιεινής ζωής σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και γονιδιακό υπόστρωμα της νόσου", πρόσθεσε.

Παράλληλα άλλες αιτίες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συνέχισε, είναι η σιδηροπενική αναιμία, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κακή στοματική υγιεινή, και κάποιες χημικές ουσίες.


Ενδεικτικό είναι, σημείωσε, πως οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα περιστατικά σε όσους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης εκτίθενται στο νικέλιο ενώ ψηλά στη λίστα των περιστατικών είναι και τα άτομα που ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου ή την κατασκευή επίπλων και υποδημάτων.

Επίσης, είπε, και κάποιοι ιοί όπως ο HPV ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου.

Τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου, ανέφερε, μπορεί να περιλαμβάνουν μια πληγή που δεν επουλώνεται, έναν πονόλαιμο που δεν ιάται, δυσκολία στην κατάποση ή επιμένουσα βραχνάδα στη φωνή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί όμως να προκληθούν από άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό ή τον οδοντίατρο για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ανέφερε.

Το Υπουργείο Υγείας, είπε η κ. Γιαννάκη, εστιάζοντας στην πρόληψη παρέχει διάφορα προγράμματα προώθησης της υγιεινής ζωής από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας όσο και πρόγραμμα δωρεάν διακοπής του καπνίσματος. Τέτοια προγράμματα προσφέρονται σε νέους που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά και στο γενικό πληθυσμό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου, σημείωσε, οι Κύπριοι ασθενείς έχουν στη διάθεση τους ένα φάσμα από σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τα πιο σύγχρονα χημειοθεραπευτικά.

Αναφερόμενη στους ασθενείς με λαρυγγεκτομή, είπε πως είναι μια ομάδα γενναίων ανθρώπων που έχουν πάρει τη ζωή στα χέρια τους και συνεχώς παλεύουν με πολλαπλά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Το Υπουργείο Υγείας μέσα από τις διάφορες υπηρεσίες του προσφέρει ιατρική και παραϊατρική φροντίδα.

"Πρόσφατα δε με πρωτοβουλία της προέδρου, κυρίας Στέλλας Κυριακίδου και των μελών της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου διανοίχθηκε μια επιπλέον δίοδος επικοινωνίας. Ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ολιστική προσέγγιση και η επίλυση κάποιων χρόνιων καθημερινών τους προβλημάτων", πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι η Επιτροπή διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο 2016. Έκτοτε έχουμε ξεκινήσει, σημείωσε, μια μεγάλη προσπάθεια επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμη το Δεκέμβριο.

"Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καρκίνου και καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Επίσης, προωθούμε ενέργειες ευαισθητοποίησης για διάφορες ομάδες καρκινοπαθών που κατατάσσονται στους ασθενείς με τους πιο σπάνιους καρκίνους – με ένα μικρό ίσως αριθμό ασθενών, αλλά με τεράστιες ανάγκες", πρόσθεσε.

Συναντήσεις, είπε, που φέρνουν μαζί όλες στις ειδικότητες της Πολυθεματικής Ομάδας (Π.Ο) που επιβάλλεται να υπάρχει σε κάθε μορφή καρκίνου και τους ασθενείς.

Ανέφερε ότι υπάρχουν δυο σημαντικές αρχές που διέπουν τη σωστή αντιμετώπιση όλων των μορφών καρκίνου και που επιβάλλεται να εφαρμόζονται για κάθε ασθενή, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού: Π.Ο. για κάθε περιστατικό καρκίνου και Εξειδίκευση στον τύπο του καρκίνου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είχαμε συναντήσεις με τη Γυναικολογική Εταιρεία για τα θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων.

Την προσεχή Παρασκευή, συνέχισε, διευθετήθηκε συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους για συζήτηση της αντιμετώπισης μιας άλλης ομάδας ασθενών, αυτής με σαρκώματα.

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και η προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και στήριξης των ατόμων με λαρυγγεκτομή. Στόχος μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και να προχωρούμε. Η ομάδα των ασθενών με λαρυγγεκτομή αφορά μια μορφή καρκίνου που σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα και καταβάλλεται τώρα η προσπάθεια να καλύπτονται όλα τα αναλώσιμά τους από το κράτος", συμπλήρωσε.


Εκ μέρους της Ομάδας λαρυγγεκτομηθέντων καρκινοπαθών Κύπρου, η Λουϊζα Ζορπά, είπε ότι ο κάρκινος του λάρυγγα σε προχωρημένο στάδιο απειλεί την ζωή, η δε ακραία μέθοδος αντιμετώπισης του, η ολική αφαίρεση του λάρυγγα, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, επιφέρουν απώλεια της φωνής και επηρεάζουν βασικές ανθρώπινες λειτουργίες, όπως το μάσημα και την κατάποση φαγητού, την κατάποση υγρών, την αλλοίωση της γεύσης και της απώλειας της όσφρησης.

Ανέφερε ότι η δημιουργία τραχειοστομίας για την αναπνοή, ένα μόνιμο άνοιγμα στην μέση του λαιμού, επιφέρει σωματική παραμόρφωση. Ο αέρας πια δεν περνά από τη μύτη έτσι επέρχεται απώλεια της όσφρησης.

"Μια προσθετική βαλβίδα φώνησης τοποθετείται στο άνοιγμα της τραχειοστομίας, η οποία για να λειτουργήσει χρειάζεται την δύναμη των πνευμόνων και των μυών του λαιμού. Για να ακουστεί η φωνή εισπνέουμε από την τραχειοστομία, κρατάμε τον αέρα και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα κλείνουμε την τραχειοστομία για να αρθρώσουμε λέξεις. Αυτή η μέθοδος ομιλίας χρειάζεται πολλή πρακτική και υπομονή και παίρνει πάνω από δύο χρόνια για να καθαρίσει η φωνή και η ομιλία να είναι καταληπτή. Η προσθετική βαλβίδα φώνησης αλλάζεται κάθε 3 με 4 μήνες", συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αντιμετώπισης προχωρημένου καρκίνου του λάρυγγα, καταρρακώνει και αλλοιώνει και την πλέον δυνατή προσωπικότητα. "Χρειάζεται τρομερή εσωτερική δύναμη, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών προκλήσεων και αποδοχής της αλλαγής ζωής που επέρχεται", είπε.

Η θλίψη και η απώλεια της φωνής, συνέχισε, αλλάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων. "Η απομόνωση είναι μια φυσική αντίδραση. Συχνά η ασθένεια και η αναπηρία κάνουν ανθρώπους στο περιβάλλον μας να νοιώθουν άβολα και φεύγουν από κοντά μας. Αναγκαστικά δεχόμαστε την απόφαση τους και προσπαθούμε να επανασυνδεθούμε με όσους μένουν ή δημιουργούμε άλλες σχέσεις που αντανακλούν την καινούργια μας πραγματικότητα", πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι ασθενείς, ανέφερε, σταματούν να δουλεύουν λόγω της αναπηρίας της φωνής, επιπλοκών από τις θεραπείες και των σωματικών περιορισμών και ξαφνικά βρίσκονται να περνούν άδεια πρωινά στο σπίτι. "Αλλοι γυρεύουν δουλειά χωρίς αποτέλεσμα και αναγκάζονται να μένουν καταδικασμένοι σε μια ζωή στέρησης και οικονομικής εξάρτησης", κατέληξε.

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν εκτενώς για τον καρκίνο του λάρυγγα - θεραπευτική αγωγή και πρόληψη - οι ιατροί Γιάννης Θρασυβούλου και Δημήτρης Βόμβας.

Send to Facebook

Γονιδιακή μετάλλαξη

Σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα όταν πριν από πολλούς αιώνες οι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική στην πιο κρύα Ευρώπη έγιναν πιο επιρρεπείς στις ημικρανίες εξαιτίας μιας γονιδιακής μετάλλαξης. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από ημικρανίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Μόνο στη Γερμανία υπολογίζεται...

25/05/2018 07:04

Προσέξετε τα μάτια σας

Ο περισσότερος κόσμος ξέρει πόσο επιβλαβής είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου για το δέρμα, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι είναι εχθρός και των ματιών, ενώ ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ποιοι κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από αυτήν. Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, καθηγητής Οφθαλμολογίας...

24/05/2018 06:56

Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Καθισμένος στη μικρή αυλή του φτιαγμένου από λάσπη σπιτιού του, ο Adama Kone, αρχηγός του χωριού στην Bougoula του νοτιοανατολικού Μάλι, συζητά μαζί με το συμβούλιο των πρεσβύτερων για τη σημασία της έρευνας για την ελονοσία που γίνεται εκεί. Όταν ερωτώνται εάν έχουν κολλήσει ποτέ ελονοσία, ο Kone και οι σύμβουλοί του ξεσπούν σε τρανταχτά...

23/05/2018 07:04

Διατροφή

Η διατροφή με φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά και άλλα όσπρια βοηθά στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με την μελέτη, τα όσπρια κάνουν κάποιον να νιώθει χορτασμένος, με συνέπεια να του κόβουν την όρεξη να φάει άλλο, πράγμα που βοηθά στο αδυνάτισμα. Οι ερευνητές του Νοσοκομείου...

21/05/2018 07:02

Διατροφή

Τα οφέλη του γιαουρτιού έχουν αναφερθεί αρκετές φορές αν και δεν είναι σε όλους γνωστά. Εκτός από ασβέστιο και πρωτεΐνες, μία μερίδα γιαουρτιού περιέχει επίσης τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια τα οποία υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού, βελτιώνουν την πέψη και προστατεύουν από την κατάθλιψη. Δείτε...

19/05/2018 06:39

«Νόσος των Σταυροφόρων»

Τις επιπλοκές που παρουσιάζονται σε άτομα που υποφέρουν από την σπάνια ασθένεια γνωστής ως «Νόσου των Σταυροφόρων» μετά από την μεταμόσχευση ήπατος, συζήτησε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τον Κοινοτάρχη Πάχνας Ανδρέα Σάββα να εισηγείται όπως η εξέταση DNA για εντοπισμό της ασθένειας προσφέρεται δωρεάν. Σε δηλώσεις του...

17/05/2018 14:55

Είναι βλαβερή η μπύρα;

Η μπίρα δεν επιτρέπεται να διαφημίζεται ως "ωφέλιμη" έκρινε χθες το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας, αφού μια οργάνωση για την προστασία των καταναλωτών μήνυσε ένα ζυθοποιείο, επειδή άφηνε ψευδώς να εννοηθεί ότι τα προϊόντα του έκαναν καλό στην υγεία. Η αντιπαράθεση με το ζυθοποιείο Haerle, που εδρεύει στη γερμανική πόλη...

17/05/2018 06:40

Ένας καλός ύπνος είναι αναγκαίος

Ο ύπνος για πολλούς είναι μια πολυτέλεια καθώς οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι πολλές. Οι αυξημένες υποχρεώσεις στη δουλειά, αλλά και ρυθμοί της καθημερινότητας είναι συχνά πηγή άγχους, το οποίο πολλές φορές επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας που έχουν ανάγκη από περισσότερο ύπνο...

17/05/2018 06:39

Αιμοδοσία

Ο Αυστραλός Τζέιμς Χάρισον, γνωστός ως "Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Χέρι", έδωσε για τελευταία φορά από το σωτήριο αίμα του. Ο 81 ετών Χάρισον έχει στο αίμα του ένα αντίσωμα, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, η οποία σώζει ζωές, καθώς χορηγείται σε γυναίκες την περίοδο της κύησης, οι οποίες πάσχουν από...

16/05/2018 12:48

Αρτηριακή πίεση

  Αν την ώρα που μετράτε την αρτηριακή σας πίεση μιλάτε, τα πόδια σας είναι σταυρωμένα ή η ουροδόχος κύστη σας είναι γεμάτη, αλλοιώνεται το αποτέλεσμα της μέτρησης, προειδοποιεί η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). «Αυτά τα απλά πράγματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά είτε ένα άτομο έχει χαρακτηρισθεί ως υπερτασικό και...

15/05/2018 07:02

Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Με διάφορες δραστηριότητες και ενημερωτικά έντυπα γιορτάζεται και φέτος η Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής, με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ) να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι στην Κύπρο η παχυσαρκία είναι στο 27,8 % του συνολικού πληθυσμού. Ανακοίνωση του ΣυΔιΚυ αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό...

12/05/2018 09:22

Τα ενοχλητικά έντομα του καλοκαιριού

Εκτός από την ανεπιθύμητη φαγούρα τα κουνούπια που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κρύβονται πίσω από την μετάδοση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η ελονοσία. «Τα κουνούπια πολλές φορές είναι ενδιάμεσοι φορείς διάφορων μεταδοτικών νοσημάτων, δηλαδή τσιμπάνε κάποιον ο οποίος είναι μολυσμένος...

11/05/2018 08:53

Back to Top