30 νέα περιστατικά το χρόνο
Αυξητική τάση καρκίνου λαιμού στην Κύπρο

Στην Κύπρο σήμερα καταγράφονται στο Αρχείο Καρκίνου, περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου το χρόνο ενώ τα περισσότερα νέα περιστατικά εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα. Διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 30 νέα περιστατικά το χρόνο.

Σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου στο Υπουργείο Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη είπε ότι στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να προλαμβάνουμε την εμφάνιση όσο το δυνατό περισσοτέρων νέων περιστατικών.

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη ομάδα των συνανθρώπων μας που νόσησε με καρκίνο του λάρυγγα.

Ανέφερε ότι οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου δηλαδή του λαιμού, προέρχονται κυρίως από τους βλεννογόνους. Παρουσιάζονται συνήθως στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, στα χείλη, το λάρυγγα, στο φάρυγγα, στη ρινική κοιλότητα.

Μάλιστα με βάση τα διεθνή στατιστικά, σημείωσε, ο καρκίνος αυτής της περιοχής εμφανίζεται σε ποσοστό 44% στη στοματική κοιλότητα, σε ποσοστό 31% στο λάρυγγα και κατά 25% στο φάρυγγα.

Από αυτό τον τύπο καρκίνου, συνέχισε η κ. Γιαννάκη, νοσούν περισσότερο οι άνδρες από ότι οι γυναίκες καθώς οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό.

Παγκοσμίως, είπε, διαγιγνώσκονται περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου. Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα νεαρής ηλικίας.

"Ως βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και ειδικά το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι ειδικοί θεωρούν πως 8 στα 10 περιστατικά οφείλονται στις βλαβερές αυτές συνήθειες. Εκτός της ανθυγιεινής ζωής σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και γονιδιακό υπόστρωμα της νόσου", πρόσθεσε.

Παράλληλα άλλες αιτίες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συνέχισε, είναι η σιδηροπενική αναιμία, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κακή στοματική υγιεινή, και κάποιες χημικές ουσίες.


Ενδεικτικό είναι, σημείωσε, πως οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα περιστατικά σε όσους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης εκτίθενται στο νικέλιο ενώ ψηλά στη λίστα των περιστατικών είναι και τα άτομα που ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου ή την κατασκευή επίπλων και υποδημάτων.

Επίσης, είπε, και κάποιοι ιοί όπως ο HPV ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου.

Τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου, ανέφερε, μπορεί να περιλαμβάνουν μια πληγή που δεν επουλώνεται, έναν πονόλαιμο που δεν ιάται, δυσκολία στην κατάποση ή επιμένουσα βραχνάδα στη φωνή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί όμως να προκληθούν από άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό ή τον οδοντίατρο για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ανέφερε.

Το Υπουργείο Υγείας, είπε η κ. Γιαννάκη, εστιάζοντας στην πρόληψη παρέχει διάφορα προγράμματα προώθησης της υγιεινής ζωής από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας όσο και πρόγραμμα δωρεάν διακοπής του καπνίσματος. Τέτοια προγράμματα προσφέρονται σε νέους που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά και στο γενικό πληθυσμό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου, σημείωσε, οι Κύπριοι ασθενείς έχουν στη διάθεση τους ένα φάσμα από σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τα πιο σύγχρονα χημειοθεραπευτικά.

Αναφερόμενη στους ασθενείς με λαρυγγεκτομή, είπε πως είναι μια ομάδα γενναίων ανθρώπων που έχουν πάρει τη ζωή στα χέρια τους και συνεχώς παλεύουν με πολλαπλά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Το Υπουργείο Υγείας μέσα από τις διάφορες υπηρεσίες του προσφέρει ιατρική και παραϊατρική φροντίδα.

"Πρόσφατα δε με πρωτοβουλία της προέδρου, κυρίας Στέλλας Κυριακίδου και των μελών της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου διανοίχθηκε μια επιπλέον δίοδος επικοινωνίας. Ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ολιστική προσέγγιση και η επίλυση κάποιων χρόνιων καθημερινών τους προβλημάτων", πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι η Επιτροπή διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο 2016. Έκτοτε έχουμε ξεκινήσει, σημείωσε, μια μεγάλη προσπάθεια επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμη το Δεκέμβριο.

"Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καρκίνου και καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Επίσης, προωθούμε ενέργειες ευαισθητοποίησης για διάφορες ομάδες καρκινοπαθών που κατατάσσονται στους ασθενείς με τους πιο σπάνιους καρκίνους – με ένα μικρό ίσως αριθμό ασθενών, αλλά με τεράστιες ανάγκες", πρόσθεσε.

Συναντήσεις, είπε, που φέρνουν μαζί όλες στις ειδικότητες της Πολυθεματικής Ομάδας (Π.Ο) που επιβάλλεται να υπάρχει σε κάθε μορφή καρκίνου και τους ασθενείς.

Ανέφερε ότι υπάρχουν δυο σημαντικές αρχές που διέπουν τη σωστή αντιμετώπιση όλων των μορφών καρκίνου και που επιβάλλεται να εφαρμόζονται για κάθε ασθενή, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού: Π.Ο. για κάθε περιστατικό καρκίνου και Εξειδίκευση στον τύπο του καρκίνου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είχαμε συναντήσεις με τη Γυναικολογική Εταιρεία για τα θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων.

Την προσεχή Παρασκευή, συνέχισε, διευθετήθηκε συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους για συζήτηση της αντιμετώπισης μιας άλλης ομάδας ασθενών, αυτής με σαρκώματα.

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και η προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και στήριξης των ατόμων με λαρυγγεκτομή. Στόχος μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και να προχωρούμε. Η ομάδα των ασθενών με λαρυγγεκτομή αφορά μια μορφή καρκίνου που σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα και καταβάλλεται τώρα η προσπάθεια να καλύπτονται όλα τα αναλώσιμά τους από το κράτος", συμπλήρωσε.


Εκ μέρους της Ομάδας λαρυγγεκτομηθέντων καρκινοπαθών Κύπρου, η Λουϊζα Ζορπά, είπε ότι ο κάρκινος του λάρυγγα σε προχωρημένο στάδιο απειλεί την ζωή, η δε ακραία μέθοδος αντιμετώπισης του, η ολική αφαίρεση του λάρυγγα, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, επιφέρουν απώλεια της φωνής και επηρεάζουν βασικές ανθρώπινες λειτουργίες, όπως το μάσημα και την κατάποση φαγητού, την κατάποση υγρών, την αλλοίωση της γεύσης και της απώλειας της όσφρησης.

Ανέφερε ότι η δημιουργία τραχειοστομίας για την αναπνοή, ένα μόνιμο άνοιγμα στην μέση του λαιμού, επιφέρει σωματική παραμόρφωση. Ο αέρας πια δεν περνά από τη μύτη έτσι επέρχεται απώλεια της όσφρησης.

"Μια προσθετική βαλβίδα φώνησης τοποθετείται στο άνοιγμα της τραχειοστομίας, η οποία για να λειτουργήσει χρειάζεται την δύναμη των πνευμόνων και των μυών του λαιμού. Για να ακουστεί η φωνή εισπνέουμε από την τραχειοστομία, κρατάμε τον αέρα και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα κλείνουμε την τραχειοστομία για να αρθρώσουμε λέξεις. Αυτή η μέθοδος ομιλίας χρειάζεται πολλή πρακτική και υπομονή και παίρνει πάνω από δύο χρόνια για να καθαρίσει η φωνή και η ομιλία να είναι καταληπτή. Η προσθετική βαλβίδα φώνησης αλλάζεται κάθε 3 με 4 μήνες", συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αντιμετώπισης προχωρημένου καρκίνου του λάρυγγα, καταρρακώνει και αλλοιώνει και την πλέον δυνατή προσωπικότητα. "Χρειάζεται τρομερή εσωτερική δύναμη, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών προκλήσεων και αποδοχής της αλλαγής ζωής που επέρχεται", είπε.

Η θλίψη και η απώλεια της φωνής, συνέχισε, αλλάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων. "Η απομόνωση είναι μια φυσική αντίδραση. Συχνά η ασθένεια και η αναπηρία κάνουν ανθρώπους στο περιβάλλον μας να νοιώθουν άβολα και φεύγουν από κοντά μας. Αναγκαστικά δεχόμαστε την απόφαση τους και προσπαθούμε να επανασυνδεθούμε με όσους μένουν ή δημιουργούμε άλλες σχέσεις που αντανακλούν την καινούργια μας πραγματικότητα", πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι ασθενείς, ανέφερε, σταματούν να δουλεύουν λόγω της αναπηρίας της φωνής, επιπλοκών από τις θεραπείες και των σωματικών περιορισμών και ξαφνικά βρίσκονται να περνούν άδεια πρωινά στο σπίτι. "Αλλοι γυρεύουν δουλειά χωρίς αποτέλεσμα και αναγκάζονται να μένουν καταδικασμένοι σε μια ζωή στέρησης και οικονομικής εξάρτησης", κατέληξε.

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν εκτενώς για τον καρκίνο του λάρυγγα - θεραπευτική αγωγή και πρόληψη - οι ιατροί Γιάννης Θρασυβούλου και Δημήτρης Βόμβας.

Send to Facebook

Τσάι με πλούσια διατροφική αξία

Matcha σημαίνει τσάι σε σκόνη, και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στις παραδοσιακές γιαπωνέζικες τελετές τσαγιού αλλά και στην πολυάσχολη καθημερινότητα ανθρώπων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες, ένα ποτήρι Matcha ισοδυναμεί με δέκα ποτήρια οποιουδήποτε άλλου πράσινου τσαγιού σε θέματα διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας...

22/10/2017 10:43

Δίνει ευφορία και δημιουργικότητα

Δεν υπάρχει υπερβολή σε ένα ποτήρι κρασί την κατάλληλη στιγμή! Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη με τίτλο ‘Creativity on tap’ που πραγματοποιήθηκε στο University of Graz της Αυστρίας και εξέτασε το πώς επηρεάζεται η δημιουργική σκέψη στον εγκέφαλο από την πρόσληψη αλκοόλ. Στην έρευνα συμμετείχαν 70 άτομα, στα οποία δόθηκε ένα ποτήρι με...

20/10/2017 07:01

Καρδιοπάθεια

Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, διαθέτετε, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι η χοληστερόλη αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορούμε να μειώσουμε την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και να αυξήσουμε την «καλή» (HDL) χοληστερόλη, κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά...

19/10/2017 07:06

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας

Την τελευταία θέση στην Ευρώπη σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού που είναι δότες οργάνων και έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο είναι η Κύπρος σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου οι δότες...

12/10/2017 16:23

Προτιμήστε γυναίκες γιατρούς

Οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς εμφανίζουν ελαφρώς μικρότερα ποσοστά θανάτου, κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους υποβλήθηκαν σε επέμβαση από άνδρες χειρουργούς. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια καναδική μελέτη, αλλά άλλοι επιστήμονες δηλώνουν δύσπιστοι κατά πόσο όντως...

11/10/2017 11:48

Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας

Απογοητευτικά είναι τα νέα επιστημονικά στοιχεία για την παχυσαρκία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζει ότι εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο. Υπέρβαρα θα είναι 268 εκατομμύρια παιδιά...

10/10/2017 07:07

Πρόβλημα η Μύθος?

Τι είναι εσωστροφη βαδίσματος? Είναι όταν το παιδί περιπατάει η τρέχει με τα πόδια προς τα μέσα αντί να είναι στην ευθεία και συνήθως λέγεται "pigeon-toed.". Εμφανίζεται όταν οι γονείς βλέπουν  το παιδί να αρχίζει να περπατάει.  Πολλές φόρες εμφανίζεται και σε διάφορες ηλικίες του παιδιού και συνήθως επηρεάζεται από μια αλλαγή παπουτσιού,...

08/10/2017 06:49

Στοματική υγεία

Εάν έχεις πονόδοντο και δεν χρειάζεσαι κάποιο σφράγισμα, δες παρακάτω 5 λόγους για τους οποίους σου συμβαίνει αυτό. 1. Βουρτσίζεις έντονα τα δόντια σουΤο να βουρτσίζεις με ένταση τα δόντια σου έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την ευαισθησία των ούλων σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ερεθισμός των νεύρων μπορεί να σου προκαλέσει...

07/10/2017 10:42

Υπνική άπνοια

Σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των καρδιοπαθών εγκυμονεί το ροχαλητό, που προκαλεί την άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου! Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της διάσημης αμερικανικής κλινικής Mayo Clinic «για εκείνους με υποκείμενη καρδιακή νόσο, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο λόγω καρδιακής ανακοπής. Επίσης...

05/10/2017 07:57

To γέλιο είναι θεραπευτικό

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο έλεγαν οι παλιοί και η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Το γέλιο μας αναζωογονεί και μας επαναφέρει την ισορροπία στη ψυχική μας κατάσταση, όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Τα οφέλη του γέλιου, όμως, δεν αφορούν μόνο τη διάθεσή μας αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους της υγείας μας. Όταν γελάμε, παρατηρούνται...

04/10/2017 06:57

Άμυνα του οργανισμού μας

Όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την έλευση κύματος γρίπης. Τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να προληφθούν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων που συνεργάζονται για την προστασία του οργανισμού, λειτουργεί...

03/10/2017 07:02

Ερευνα-ανατροπή

Αν η δουλειά σας σάς προκαλεί άγχος, τότε είστε... πολύ τυχεροί. Ο διαπίστωσε έρευνα, αντιθέτως με την πεποίθηση που επικρατεί, αυτό μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι σε εργασίες που προκαλούν άγχος είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που έχουν πιο εύκολους ρόλους εργασίας. Οι...

02/10/2017 06:33

Back to Top