30 νέα περιστατικά το χρόνο
Αυξητική τάση καρκίνου λαιμού στην Κύπρο

Στην Κύπρο σήμερα καταγράφονται στο Αρχείο Καρκίνου, περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου το χρόνο ενώ τα περισσότερα νέα περιστατικά εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα. Διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 30 νέα περιστατικά το χρόνο.

Σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου στο Υπουργείο Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη είπε ότι στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να προλαμβάνουμε την εμφάνιση όσο το δυνατό περισσοτέρων νέων περιστατικών.

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη ομάδα των συνανθρώπων μας που νόσησε με καρκίνο του λάρυγγα.

Ανέφερε ότι οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου δηλαδή του λαιμού, προέρχονται κυρίως από τους βλεννογόνους. Παρουσιάζονται συνήθως στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, στα χείλη, το λάρυγγα, στο φάρυγγα, στη ρινική κοιλότητα.

Μάλιστα με βάση τα διεθνή στατιστικά, σημείωσε, ο καρκίνος αυτής της περιοχής εμφανίζεται σε ποσοστό 44% στη στοματική κοιλότητα, σε ποσοστό 31% στο λάρυγγα και κατά 25% στο φάρυγγα.

Από αυτό τον τύπο καρκίνου, συνέχισε η κ. Γιαννάκη, νοσούν περισσότερο οι άνδρες από ότι οι γυναίκες καθώς οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό.

Παγκοσμίως, είπε, διαγιγνώσκονται περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου. Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα νεαρής ηλικίας.

"Ως βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και ειδικά το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι ειδικοί θεωρούν πως 8 στα 10 περιστατικά οφείλονται στις βλαβερές αυτές συνήθειες. Εκτός της ανθυγιεινής ζωής σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και γονιδιακό υπόστρωμα της νόσου", πρόσθεσε.

Παράλληλα άλλες αιτίες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συνέχισε, είναι η σιδηροπενική αναιμία, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κακή στοματική υγιεινή, και κάποιες χημικές ουσίες.


Ενδεικτικό είναι, σημείωσε, πως οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα περιστατικά σε όσους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης εκτίθενται στο νικέλιο ενώ ψηλά στη λίστα των περιστατικών είναι και τα άτομα που ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου ή την κατασκευή επίπλων και υποδημάτων.

Επίσης, είπε, και κάποιοι ιοί όπως ο HPV ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου.

Τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου, ανέφερε, μπορεί να περιλαμβάνουν μια πληγή που δεν επουλώνεται, έναν πονόλαιμο που δεν ιάται, δυσκολία στην κατάποση ή επιμένουσα βραχνάδα στη φωνή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί όμως να προκληθούν από άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό ή τον οδοντίατρο για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ανέφερε.

Το Υπουργείο Υγείας, είπε η κ. Γιαννάκη, εστιάζοντας στην πρόληψη παρέχει διάφορα προγράμματα προώθησης της υγιεινής ζωής από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας όσο και πρόγραμμα δωρεάν διακοπής του καπνίσματος. Τέτοια προγράμματα προσφέρονται σε νέους που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά και στο γενικό πληθυσμό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου, σημείωσε, οι Κύπριοι ασθενείς έχουν στη διάθεση τους ένα φάσμα από σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τα πιο σύγχρονα χημειοθεραπευτικά.

Αναφερόμενη στους ασθενείς με λαρυγγεκτομή, είπε πως είναι μια ομάδα γενναίων ανθρώπων που έχουν πάρει τη ζωή στα χέρια τους και συνεχώς παλεύουν με πολλαπλά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Το Υπουργείο Υγείας μέσα από τις διάφορες υπηρεσίες του προσφέρει ιατρική και παραϊατρική φροντίδα.

"Πρόσφατα δε με πρωτοβουλία της προέδρου, κυρίας Στέλλας Κυριακίδου και των μελών της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου διανοίχθηκε μια επιπλέον δίοδος επικοινωνίας. Ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ολιστική προσέγγιση και η επίλυση κάποιων χρόνιων καθημερινών τους προβλημάτων", πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι η Επιτροπή διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο 2016. Έκτοτε έχουμε ξεκινήσει, σημείωσε, μια μεγάλη προσπάθεια επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμη το Δεκέμβριο.

"Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καρκίνου και καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Επίσης, προωθούμε ενέργειες ευαισθητοποίησης για διάφορες ομάδες καρκινοπαθών που κατατάσσονται στους ασθενείς με τους πιο σπάνιους καρκίνους – με ένα μικρό ίσως αριθμό ασθενών, αλλά με τεράστιες ανάγκες", πρόσθεσε.

Συναντήσεις, είπε, που φέρνουν μαζί όλες στις ειδικότητες της Πολυθεματικής Ομάδας (Π.Ο) που επιβάλλεται να υπάρχει σε κάθε μορφή καρκίνου και τους ασθενείς.

Ανέφερε ότι υπάρχουν δυο σημαντικές αρχές που διέπουν τη σωστή αντιμετώπιση όλων των μορφών καρκίνου και που επιβάλλεται να εφαρμόζονται για κάθε ασθενή, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού: Π.Ο. για κάθε περιστατικό καρκίνου και Εξειδίκευση στον τύπο του καρκίνου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είχαμε συναντήσεις με τη Γυναικολογική Εταιρεία για τα θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων.

Την προσεχή Παρασκευή, συνέχισε, διευθετήθηκε συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους για συζήτηση της αντιμετώπισης μιας άλλης ομάδας ασθενών, αυτής με σαρκώματα.

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και η προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και στήριξης των ατόμων με λαρυγγεκτομή. Στόχος μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και να προχωρούμε. Η ομάδα των ασθενών με λαρυγγεκτομή αφορά μια μορφή καρκίνου που σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα και καταβάλλεται τώρα η προσπάθεια να καλύπτονται όλα τα αναλώσιμά τους από το κράτος", συμπλήρωσε.


Εκ μέρους της Ομάδας λαρυγγεκτομηθέντων καρκινοπαθών Κύπρου, η Λουϊζα Ζορπά, είπε ότι ο κάρκινος του λάρυγγα σε προχωρημένο στάδιο απειλεί την ζωή, η δε ακραία μέθοδος αντιμετώπισης του, η ολική αφαίρεση του λάρυγγα, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, επιφέρουν απώλεια της φωνής και επηρεάζουν βασικές ανθρώπινες λειτουργίες, όπως το μάσημα και την κατάποση φαγητού, την κατάποση υγρών, την αλλοίωση της γεύσης και της απώλειας της όσφρησης.

Ανέφερε ότι η δημιουργία τραχειοστομίας για την αναπνοή, ένα μόνιμο άνοιγμα στην μέση του λαιμού, επιφέρει σωματική παραμόρφωση. Ο αέρας πια δεν περνά από τη μύτη έτσι επέρχεται απώλεια της όσφρησης.

"Μια προσθετική βαλβίδα φώνησης τοποθετείται στο άνοιγμα της τραχειοστομίας, η οποία για να λειτουργήσει χρειάζεται την δύναμη των πνευμόνων και των μυών του λαιμού. Για να ακουστεί η φωνή εισπνέουμε από την τραχειοστομία, κρατάμε τον αέρα και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα κλείνουμε την τραχειοστομία για να αρθρώσουμε λέξεις. Αυτή η μέθοδος ομιλίας χρειάζεται πολλή πρακτική και υπομονή και παίρνει πάνω από δύο χρόνια για να καθαρίσει η φωνή και η ομιλία να είναι καταληπτή. Η προσθετική βαλβίδα φώνησης αλλάζεται κάθε 3 με 4 μήνες", συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αντιμετώπισης προχωρημένου καρκίνου του λάρυγγα, καταρρακώνει και αλλοιώνει και την πλέον δυνατή προσωπικότητα. "Χρειάζεται τρομερή εσωτερική δύναμη, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών προκλήσεων και αποδοχής της αλλαγής ζωής που επέρχεται", είπε.

Η θλίψη και η απώλεια της φωνής, συνέχισε, αλλάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων. "Η απομόνωση είναι μια φυσική αντίδραση. Συχνά η ασθένεια και η αναπηρία κάνουν ανθρώπους στο περιβάλλον μας να νοιώθουν άβολα και φεύγουν από κοντά μας. Αναγκαστικά δεχόμαστε την απόφαση τους και προσπαθούμε να επανασυνδεθούμε με όσους μένουν ή δημιουργούμε άλλες σχέσεις που αντανακλούν την καινούργια μας πραγματικότητα", πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι ασθενείς, ανέφερε, σταματούν να δουλεύουν λόγω της αναπηρίας της φωνής, επιπλοκών από τις θεραπείες και των σωματικών περιορισμών και ξαφνικά βρίσκονται να περνούν άδεια πρωινά στο σπίτι. "Αλλοι γυρεύουν δουλειά χωρίς αποτέλεσμα και αναγκάζονται να μένουν καταδικασμένοι σε μια ζωή στέρησης και οικονομικής εξάρτησης", κατέληξε.

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν εκτενώς για τον καρκίνο του λάρυγγα - θεραπευτική αγωγή και πρόληψη - οι ιατροί Γιάννης Θρασυβούλου και Δημήτρης Βόμβας.

Send to Facebook

Καλοκαιρινός πειρασμός

Το παγωτό είναι αναμφίβολα ο καλοκαιρινός εθισμός μικρών και μεγάλων. Ωστόσο,  η κατανάλωσή του συνοδεύεται συχνά από ενοχές, καθώς φοβόμαστε ότι η γλυκιά αυτή απόλαυση σαμποτάρει τη δίαιτά μας. Τι ισχύει τελικά; Αξίζει να το απενεχοποιήσουμε ή όχι; Από τι φτιάχνεται ένα παγωτό;Τα υλικά είναι συνήθως γάλα και αυγό....

18/08/2017 06:36

Προληπτικός έλεγχος

Μια εξέταση που σαρώνει το αίμα συγκεκριμένα για DNA καρκίνου αναγνώρισε καρκίνο πρώιμου σταδίου σε πάνω από τους μισούς ασθενείς σε σύνολο 138 ασθενών με την ασθένεια, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, σημειώνοντας ένα άλμα στην αξιοπιστία των "υγρών βιοψιών", όπως ονομάζονται. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες ήδη που προσφέρουν...

17/08/2017 09:45

Ti να τρώμε το καλοκαίρι

Αφού χάσαμε 2-3 κιλάκια και χωράμε πια τέλεια στο καινούργιο μας μαγιό ας προσέξουμε τώρα που θα πάμε διακοπές μην τα ξαναπάρουμε πίσω. • Τρώτε ισορροπημένα γέυματα• Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής στις διακοπές και μην τσιμπολογάτε συνεχώς.• Καταναλώστε άφοβα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

14/08/2017 06:53

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

H λήψη Βιταμίνης Β3 από τις εγκύους ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο αποβολών και γεννήσεων μωρών με διάφορες ανωμαλίες κατέδειξε έρευνα που διενεργήθηκε σε ποντίκια από ομάδα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Victor Chang του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Σε ολόκληρο τον κόσμο ετησίως γεννιούνται 7,9 εκατομμύρια μωρά με κάποια γενετική ανωμαλία...

11/08/2017 15:09

Διατροφή για σκύλους

Κάποια φρούτα και λαχανικά δεν είναι κατάλληλα για τους σκύλους μας, ενώ κάποια άλλα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία τους. Θα πρέπει να τα κόβουμε σε κομματάκια και να τα προσθέτουμε στο φαγητό τους σε μικρές ποσότητες ή να τα προσφέρουμε ως λιχουδιές μεταξύ των γευμάτων. Η αντικατάσταση των σνακ του εμπορίου...

08/08/2017 06:30

Δείκτης Μάζας Σώματος

Σε προηγούμενη μελέτη που έγινε από ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ταιβάν είχε διαπιστωθεί ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Στη συγκεκριμένη έρευνα οι ερευνητές μελέτησαν για 14 συνεχή έτη 1.400 άτομα με φυσιολογικό γνωστικό επίπεδο και παρατήρησαν ότι 142...

03/08/2017 06:43

Συμβουλές

Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας για να διατηρούμε την υγεία του στόματος και των δοντιών μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι για να καταπολεμήσουμε την κακή αναπνοή και τη δυσοσμία του στόματος. Οι μικρές, καθημερινές λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας, από...

01/08/2017 07:08

Καμία ντροπή κορίτσια

Σε όλους έχει τύχει να κατουρήσουν ενώ βρίσκονται στη θάλασσα. Ας μη κρυβόμαστε. Μεταξύ μας. Ωστόσο, τι και αν σας έλεγα, ότι οι γιατροί συνιστούν να γίνεται κάτι τέτοιο! Ο λόγος είναι πως το καλοκαίρι οι γυναίκες κινδυνεύουν αρκετά από ουρολοίμωξη λόγω της αφυδάτωσης. Έτσι οι γιατροί λένε να πίνουμε ΠΟΛΥ νερό, πιο πολύ απ’...

30/07/2017 06:43

Δερματικές παθήσεις

Η γενικευμένη λεύκη αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή της, η οποία ξεκινάει από τα χέρια, τα δάχτυλα, τους καρπούς, γύρω από τα μάτια ή το στόμα και τα πόδια και εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος. Ο λόγος εμφάνισης της λεύκης αποτελεί ακόμα αντικείμενο έρευνας, με την επιστημονική κοινότητα να προβάλει διάφορες...

29/07/2017 06:38

"Επιδιορθωθούν" τις κληρονομικές ασθένειες

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν τα ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την επαναστατική τεχνική CRISPR, ανέφερε σήμερα τη επιστημονική επιθεώρηση MIT Technology Review. "Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα δημοσιευθούν προσεχώς σε μια επιστημονική επιθεώρηση"...

28/07/2017 07:08

Δυσάρεστες συνέπειες

Tο καλοκαίρι είναι εδώ, η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη, ενώ οι πιθανότητες νέων γνωριμιών αυξάνονται.  H σεξουαλική επαφή όμως με πολλαπλούς συντρόφους και οι γνωριμίες της μίας βραδιάς ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους.  Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο αυτή αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα τόσο των αφροδίσιων νοσημάτων, όσο και...

27/07/2017 09:19

Υπουργείο Υγείας

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά την καλλιέργεια και διάθεση της ιατρικής κάνναβης στην κυπριακή επικράτεια. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι στόχος και σκοπός είναι «η προσέλκυση διεθνών επενδυτών για την έκφραση ενδιαφέροντος...

26/07/2017 14:29

Back to Top