H βιταμίνη που παράγεται από τον ήλιο
6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη D

Ιδιαίτερα περίπλοκη είναι η διαδικασία υπολογισμού όλων των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο της βιταμίνης D. Το σώμα σας παράγει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με τον ήλιο. Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε την εν λόγω βιταμίνη από τα διάφορα τρόφιμα στα οποία είναι επιπρόσθετο συστατικό ή ως συμπληρωματικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες είναι οι τροφές που αποτελούν φυσικές πηγές της βιταμίνης D. 

Η διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα παράγει τη βιταμίνη D είναι αρκετά πολύπλοκη. Συγκεκριμένα, η παραγωγή της αρχίζει από την στιγμή που το δέρμα απορροφά τις ακτίνες του αόρατου υπεριώδους μέρους του φωτεινού φάσματος (UVB). Ακολούθως, το συκώτι και τα νεφρά συμμετέχουν επίσης στην όλη διαδικασία μετατρέποντας την σε μία μορφή την οποία το σώμα θα μπορεί να εκμεταλλευτεί. 

Παρακάτω παρατίθενται οι 6 παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο άτομο:

1. Ο τόπος διαμονής: Όσο πιο μακριά ζείτε από τον ισημερινό τόσο λιγότερη βιταμίνη D που προέρχεται από τις ακτίνες UVB παράγεται λόγω της δυσκολίας των ακτινών αυτών να φτάσουν στην επιφάνεια της γης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Βοστόνης παράγουν ελάχιστη ή και καθόλου βιταμίνη D από το Νοέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο. Η σύντομη διάρκεια της ημέρας όπως και τα ρούχα που καλύπτουν τα πόδια και τα χέρια περιορίζουν την παραγωγή της. 

2. Η ποιότητα του αέρα: Η ύπαρξη στην ατμόσφαιρα σωματιδίων του άνθρακα που προέρχονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων, του ξύλου και άλλων υλικών διασποράς απορροφούν τις ακτίνες UVB μειώνοντας έτσι την παραγωγή της βιταμίνης. Σε αντίθεση, το όζον απορροφά την ακτινοβολία UVB, έτσι η ρύπανση της ατμόσφαιρας η οποία οδηγεί στη δημιουργία τρυπών στο στρώμα του όζοντος θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενίσχυση των επιπέδων της βιταμίνης D. 

3. Η χρήση αντηλιακών: Τα αντηλιακά αποτρέπουν τα ηλιακά εγκαύματα "κλειδώνοντας" μακριά την ακτινοβολία UVB. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι η χρήση αντηλιακών μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης D. Παρόλα αυτά, ελάχιστοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το αντηλιακό έτσι ώστε να μπλοκάρεται η ακτινοβολία UVB. Όταν λοιπόν το αντηλιακό απλώνεται ακανόνιστα τότε ελάχιστα επηρεάζεται η παραγωγή της βιταμίνης D. Μια αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι καμία διαφορά όσον αφορά την παραγωγή της βιταμίνης D δεν εντοπίζεται μεταξύ τυχαίου δείγματος ενηλίκων που χρησιμοποιούν αντηλιακό και ενηλίκων που χρησιμοποιούν κρέμα placebo. 

4. Το χρώμα του δέρματος: Η μελανίνη είναι η ουσία στο δέρμα που το καθιστά σκούρο. Η μελανίνη "ανταγωνίζεται" με τις ακτίνες UVB. Ως αποτέλεσμα, μελαμψοί άνθρωποι έχουν την τάση να χρειάζονται περισσότερη έκθεση στον ήλιο σε σχέση με ανοιχτόχρωμου δέρματος ανθρώπους για να παράγουν την ίδια ποσότητα από την υπό εξέταση βιταμίνη. 

5. Το βάρος: Η βιταμίνη D διαποτίζεται από το σωματικό λίπος. Γι’ αυτό έχει υποστηριχθεί ότι το λίπος αποτελεί πηγή της βιταμίνης όταν η παραγωγή της είναι μειωμένη ή όταν η πρόσληψή της είναι χαμηλή. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, όπως και ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τη βιοδιαθεσιμότητά της. 

6. Η ηλικία: Σε σύγκριση με νεότερους ανθρώπους, οι ηλικιωμένοι διαθέτουν χαμηλότερα επίπεδα της ουσίας στο δέρμα που μετατρέπει την ακτινοβολία UVB σε βιταμίνη D. Επίσης, πειραματικές ενδείξεις δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι παράγουν λιγότερο αποτελεσματικά τη βιταμίνη D από νεότερους ανθρώπους. 

Πηγή: Cypriahealth

Send to Facebook

Μικρόβια

Κοιτάξτε καλά το σφουγγαράκι με το οποίο πλένετε τα πιάτα σας. Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά είναι ένας μικρόκοσμος που διαθέτει μερικά δισεκατομμύρια βακτήρια. Πολλοί πιστεύουν ότι τα βακτήρια αυτά σκοτώνονται αν το βάλουν στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά έχουν μόνο εν μέρει δίκιο: το «μαγείρεμα» στον φούρνο σκοτώνει μόνο...

18/12/2017 07:02

Ιώσεις

Οι γιορτές έρχονται και μαζί με αυτές, η είσοδος της Νέας Χρονιάς που φέρνει μαζί της την πρόκληση να αναθεωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε καθημερινές συνήθειες. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει τις γιορτινές μέρες με προβλήματα υγείας και να βρεθεί κρεβατωμένος. «Αυτή τη περίοδο υπάρχουν πολλές...

17/12/2017 07:54

Σωστή διατροφή

Είναι σημαντικό με δεδομένες τις έντονες σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που θα καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες, για να έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα και να μην κουραζόμαστε εύκολα. Ποτέ χωρίς πρωινόΑποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά την...

16/12/2017 06:50

Ορμόνες

Για πρώτη φορά γερμανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια ορμόνη του στρες που εντοπίζεται στους μυς προάγει την εκδήλωση του διαβήτη. Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας της νόσου αλλά και καλύτερης διαχείρισης της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επιστημονική...

15/12/2017 06:58

Μακροζωία

Το πείσμα και η αισιοδοξία ενδεχομένως να είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας που συντελούν στην μακροζωία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Psychogeriatrics. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο...

14/12/2017 07:02

Γρίπη

Τελικά οι άνδρες δεν είναι απλά γκρινιάρηδες ή υπερβολικοί όταν είναι άρρωστοι. Καναδική μελέτη δείχνει ότι οι αναπνευστικές λοίμωξεις μπορεί πράγματι να είναι πιο επιβαρυντικές για τον ανδρικό οργανισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial, με...

13/12/2017 07:00

Μούχλα

Σε όλους μας έχει συμβεί να δούμε πως κάτι έχει μουχλιάσει (φρούτα, αλλαντικά, ψωμί κλπ) και να νιώθουμε ότι η μόνη λύση είναι να το πετάξουμε ολόκληρο στα σκουπίδια. Η δρ Ailsa Hocking από τον οργανισμό “CSIRO Food and Nutritional Sciences” εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την μούχλα στις τροφές. Το σκληρό τυρί είναι...

12/12/2017 15:23

Έρευνα

Τα παιδιά είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άσθμα αν οι μητέρες τους έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the American Thoracic Society. Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ...

12/12/2017 06:59

Επιστημονική έρευνα

Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κανείς σπουδάσει, η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο. Οι αιτίες της νευροεκφυλιστικής...

11/12/2017 11:56

Υγεία

Ακόμα και η απώλεια λίγων κιλών είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας του Αντικαρκινικού Κέντρου City...

11/12/2017 07:00

Υγεία

Το βιολογικό μας ρολόι, επιστημονικά γνωστό ως κιρκαδιανός ρυθμός, δεν επηρεάζει μόνο τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως τι ώρα ξυπνάμε και τι ώρα κοιμόμαστε. μελέτη που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην καταστολή του καρκίνου. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο...

10/12/2017 08:14

Υγεία

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον βραδινό ύπνο συντελεί σε προβλήματα ύπνου και διατροφής σύμφψνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Global Pediatric Health. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσιλβάνια αφού ρώτησαν γονείς για την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους και τις...

09/12/2017 07:00

Back to Top