Γλουτένη
Τροφικές αλλεργίες, δυσανεξία ή απλά μόδα;

Η δυσανεξία στη γλουτένη, στη λακτόζη, η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και η αποχή από τη ζάχαρη επηρεάζουν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες πολλών Γερμανών. Μήπως όμως πρόκειται εντέλει για μόδα;

Οι κοινωνιολόγοι και οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των «δήθεν προβλημάτων» που προκαλούν τα προϊόντα διατροφής έχουν αυξηθεί στη Γερμανία. Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Κατά των Τροφικών Αλλεργιών στη Γερμανία, τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα: τι κρύβεται πίσω από τις αλλεργίες;

Πάσχοντες ή «κατάφαντασίαν ασθενείς»;

«Η τάση να προβληματιζόμαστε για τη διατροφή μας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο έντονη. Υπάρχουν πράγματι οι τροφικές αλλεργίες και η δυσανεξία. Υπάρχει όμως και η ραγδαία αύξηση του φαινόμενου, να αισθανόμαστε ή να πιστεύουμε ότι πάσχουμε», επισημαίνει η Γιάνα Ρούκερτ-Γιον που διδάσκει Κοινωνιολογία της Διατροφής στο Πανεπιστημίου της Φούλντα.

Για να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους που ακολουθούν τις νέες διατροφικές τάσεις, ο διατροφολόγος και συγγραφέας Ούβε Κνοπ επινόησε τον όρο «υποχόνδριος διατροφής». Κατά τον ίδιο, όποιος αποφεύγει συνειδητά συγκεκριμένα τρόφιμα χωρίς ιατρική διάγνωση, μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. Έγκυροι αριθμοί δεν υπάρχουν για να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για τη νέα αυτή διατροφική τάση. Δυστυχώς υπάρχουν μόνο ακραίες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αναμφισβήτητα κάποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Η πιο σοβαρή συνέπεια που μπορούν να επιφέρουν είναι αναφυλακτικό σοκ αλλά και το θάνατο. Σύμφωνα με τις στατιστικές μόνο το 2-3% των ενηλίκων και το 5-6% των παιδιών υποφέρει από τέτοιες αλλεργίες ενώ μόνο το 0,9% των Γερμανών πάσχει από χρόνια πάθηση στο λεπτό έντερο (κοιλιοκάκη) που προκαλείται από τη γλουτένη.

Κοινωνικάπροβλήματα

Για τη Ρούκερτ-Γιον η νέα τάση αποχής από συγκεκριμένα διατροφικά προϊόντα έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Πιστεύει ότι ακολουθώντας αυτή τη διατροφική τάση «βρίσκει κανείς ένα σημείο αναφοράς και συμμάχους. Όποιος δεν έχει σήμερα αλλεργία ή δυσανεξία είναι κάπως βαρετός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κοινωνιολόγος πιστεύει ότι η ευημερία ευνοεί τη στροφή πολλών Γερμανών προς τις νέες διατροφικές τάσεις. Όπως αναφέρει, «υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, η οποία σχετίζεται με την υπεραφθονία που υπάρχει. Από τη μία το θέμα της υγείας, δηλαδή οι ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή, και από την άλλη οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Και μετά έρχεται το θέμα της προσωπικής ευθύνης. Λόγω αυτής της ανασφάλειας παίρνουμε την απόφαση: θα μαζευτώ λίγο. Ουκ εν τω πολλώ το ευ!»

Ενώ μόνο το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, η αγορά προσφέρει μια τεράστια ποικιλία σε γάλα από σόγια, καρύδα, ρύζι, αμύγδαλα κτλ. «Αυτά είναι φαινόμενα μιας υπερκορεσμένης κοινωνίας που μπορεί να επιτρέψει την 'ενοχοποίηση' βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το γάλα και τα προϊόντα δημητριακών», αναφέρει ο Κνοπ.

«Για το εμπόριο είναι φυσικά κερδοφόρα επιχείρηση. Τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη κοστίζουν 1,55 ευρώ ενώ τα κανονικά 49 σεντ», λέει στη συνέχεια. Ο Κνοπ βλέπει την αποχή από κάποιες τροφές και το χλευασμό που αυτή προκαλεί ως ένα νέο πρόβλημα. «Τα άτομα που είναι πράγματι αλλεργικά θα υποφέρουν στο τέλος γιατί το πρόβλημά τους δεν θα θεωρείται πια σοβαρό. Αυτό είναι σαν μια μορφή απευαισθητοποίησης της κοινωνίας», συμπεραίνει ο Κνοπ.

Send to Facebook

Μικρόβια

Κοιτάξτε καλά το σφουγγαράκι με το οποίο πλένετε τα πιάτα σας. Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά είναι ένας μικρόκοσμος που διαθέτει μερικά δισεκατομμύρια βακτήρια. Πολλοί πιστεύουν ότι τα βακτήρια αυτά σκοτώνονται αν το βάλουν στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά έχουν μόνο εν μέρει δίκιο: το «μαγείρεμα» στον φούρνο σκοτώνει μόνο...

18/12/2017 07:02

Ιώσεις

Οι γιορτές έρχονται και μαζί με αυτές, η είσοδος της Νέας Χρονιάς που φέρνει μαζί της την πρόκληση να αναθεωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε καθημερινές συνήθειες. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει τις γιορτινές μέρες με προβλήματα υγείας και να βρεθεί κρεβατωμένος. «Αυτή τη περίοδο υπάρχουν πολλές...

17/12/2017 07:54

Σωστή διατροφή

Είναι σημαντικό με δεδομένες τις έντονες σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που θα καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες, για να έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα και να μην κουραζόμαστε εύκολα. Ποτέ χωρίς πρωινόΑποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά την...

16/12/2017 06:50

Ορμόνες

Για πρώτη φορά γερμανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια ορμόνη του στρες που εντοπίζεται στους μυς προάγει την εκδήλωση του διαβήτη. Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας της νόσου αλλά και καλύτερης διαχείρισης της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επιστημονική...

15/12/2017 06:58

Μακροζωία

Το πείσμα και η αισιοδοξία ενδεχομένως να είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας που συντελούν στην μακροζωία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Psychogeriatrics. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο...

14/12/2017 07:02

Γρίπη

Τελικά οι άνδρες δεν είναι απλά γκρινιάρηδες ή υπερβολικοί όταν είναι άρρωστοι. Καναδική μελέτη δείχνει ότι οι αναπνευστικές λοίμωξεις μπορεί πράγματι να είναι πιο επιβαρυντικές για τον ανδρικό οργανισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial, με...

13/12/2017 07:00

Μούχλα

Σε όλους μας έχει συμβεί να δούμε πως κάτι έχει μουχλιάσει (φρούτα, αλλαντικά, ψωμί κλπ) και να νιώθουμε ότι η μόνη λύση είναι να το πετάξουμε ολόκληρο στα σκουπίδια. Η δρ Ailsa Hocking από τον οργανισμό “CSIRO Food and Nutritional Sciences” εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την μούχλα στις τροφές. Το σκληρό τυρί είναι...

12/12/2017 15:23

Έρευνα

Τα παιδιά είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άσθμα αν οι μητέρες τους έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the American Thoracic Society. Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ...

12/12/2017 06:59

Επιστημονική έρευνα

Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κανείς σπουδάσει, η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο. Οι αιτίες της νευροεκφυλιστικής...

11/12/2017 11:56

Υγεία

Ακόμα και η απώλεια λίγων κιλών είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας του Αντικαρκινικού Κέντρου City...

11/12/2017 07:00

Υγεία

Το βιολογικό μας ρολόι, επιστημονικά γνωστό ως κιρκαδιανός ρυθμός, δεν επηρεάζει μόνο τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως τι ώρα ξυπνάμε και τι ώρα κοιμόμαστε. μελέτη που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην καταστολή του καρκίνου. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο...

10/12/2017 08:14

Υγεία

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον βραδινό ύπνο συντελεί σε προβλήματα ύπνου και διατροφής σύμφψνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Global Pediatric Health. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσιλβάνια αφού ρώτησαν γονείς για την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους και τις...

09/12/2017 07:00

Back to Top