Γλουτένη
Τροφικές αλλεργίες, δυσανεξία ή απλά μόδα;

Η δυσανεξία στη γλουτένη, στη λακτόζη, η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και η αποχή από τη ζάχαρη επηρεάζουν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες πολλών Γερμανών. Μήπως όμως πρόκειται εντέλει για μόδα;

Οι κοινωνιολόγοι και οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των «δήθεν προβλημάτων» που προκαλούν τα προϊόντα διατροφής έχουν αυξηθεί στη Γερμανία. Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Κατά των Τροφικών Αλλεργιών στη Γερμανία, τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα: τι κρύβεται πίσω από τις αλλεργίες;

Πάσχοντες ή «κατάφαντασίαν ασθενείς»;

«Η τάση να προβληματιζόμαστε για τη διατροφή μας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο έντονη. Υπάρχουν πράγματι οι τροφικές αλλεργίες και η δυσανεξία. Υπάρχει όμως και η ραγδαία αύξηση του φαινόμενου, να αισθανόμαστε ή να πιστεύουμε ότι πάσχουμε», επισημαίνει η Γιάνα Ρούκερτ-Γιον που διδάσκει Κοινωνιολογία της Διατροφής στο Πανεπιστημίου της Φούλντα.

Για να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους που ακολουθούν τις νέες διατροφικές τάσεις, ο διατροφολόγος και συγγραφέας Ούβε Κνοπ επινόησε τον όρο «υποχόνδριος διατροφής». Κατά τον ίδιο, όποιος αποφεύγει συνειδητά συγκεκριμένα τρόφιμα χωρίς ιατρική διάγνωση, μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. Έγκυροι αριθμοί δεν υπάρχουν για να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για τη νέα αυτή διατροφική τάση. Δυστυχώς υπάρχουν μόνο ακραίες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αναμφισβήτητα κάποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Η πιο σοβαρή συνέπεια που μπορούν να επιφέρουν είναι αναφυλακτικό σοκ αλλά και το θάνατο. Σύμφωνα με τις στατιστικές μόνο το 2-3% των ενηλίκων και το 5-6% των παιδιών υποφέρει από τέτοιες αλλεργίες ενώ μόνο το 0,9% των Γερμανών πάσχει από χρόνια πάθηση στο λεπτό έντερο (κοιλιοκάκη) που προκαλείται από τη γλουτένη.

Κοινωνικάπροβλήματα

Για τη Ρούκερτ-Γιον η νέα τάση αποχής από συγκεκριμένα διατροφικά προϊόντα έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Πιστεύει ότι ακολουθώντας αυτή τη διατροφική τάση «βρίσκει κανείς ένα σημείο αναφοράς και συμμάχους. Όποιος δεν έχει σήμερα αλλεργία ή δυσανεξία είναι κάπως βαρετός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κοινωνιολόγος πιστεύει ότι η ευημερία ευνοεί τη στροφή πολλών Γερμανών προς τις νέες διατροφικές τάσεις. Όπως αναφέρει, «υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, η οποία σχετίζεται με την υπεραφθονία που υπάρχει. Από τη μία το θέμα της υγείας, δηλαδή οι ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή, και από την άλλη οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Και μετά έρχεται το θέμα της προσωπικής ευθύνης. Λόγω αυτής της ανασφάλειας παίρνουμε την απόφαση: θα μαζευτώ λίγο. Ουκ εν τω πολλώ το ευ!»

Ενώ μόνο το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, η αγορά προσφέρει μια τεράστια ποικιλία σε γάλα από σόγια, καρύδα, ρύζι, αμύγδαλα κτλ. «Αυτά είναι φαινόμενα μιας υπερκορεσμένης κοινωνίας που μπορεί να επιτρέψει την 'ενοχοποίηση' βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το γάλα και τα προϊόντα δημητριακών», αναφέρει ο Κνοπ.

«Για το εμπόριο είναι φυσικά κερδοφόρα επιχείρηση. Τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη κοστίζουν 1,55 ευρώ ενώ τα κανονικά 49 σεντ», λέει στη συνέχεια. Ο Κνοπ βλέπει την αποχή από κάποιες τροφές και το χλευασμό που αυτή προκαλεί ως ένα νέο πρόβλημα. «Τα άτομα που είναι πράγματι αλλεργικά θα υποφέρουν στο τέλος γιατί το πρόβλημά τους δεν θα θεωρείται πια σοβαρό. Αυτό είναι σαν μια μορφή απευαισθητοποίησης της κοινωνίας», συμπεραίνει ο Κνοπ.

Send to Facebook

Δίνει ευφορία και δημιουργικότητα

Δεν υπάρχει υπερβολή σε ένα ποτήρι κρασί την κατάλληλη στιγμή! Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη με τίτλο ‘Creativity on tap’ που πραγματοποιήθηκε στο University of Graz της Αυστρίας και εξέτασε το πώς επηρεάζεται η δημιουργική σκέψη στον εγκέφαλο από την πρόσληψη αλκοόλ. Στην έρευνα συμμετείχαν 70 άτομα, στα οποία δόθηκε ένα ποτήρι με...

20/10/2017 07:01

Καρδιοπάθεια

Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, διαθέτετε, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι η χοληστερόλη αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορούμε να μειώσουμε την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και να αυξήσουμε την «καλή» (HDL) χοληστερόλη, κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά...

19/10/2017 07:06

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας

Την τελευταία θέση στην Ευρώπη σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού που είναι δότες οργάνων και έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο είναι η Κύπρος σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου οι δότες...

12/10/2017 16:23

Προτιμήστε γυναίκες γιατρούς

Οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς εμφανίζουν ελαφρώς μικρότερα ποσοστά θανάτου, κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους υποβλήθηκαν σε επέμβαση από άνδρες χειρουργούς. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια καναδική μελέτη, αλλά άλλοι επιστήμονες δηλώνουν δύσπιστοι κατά πόσο όντως...

11/10/2017 11:48

Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας

Απογοητευτικά είναι τα νέα επιστημονικά στοιχεία για την παχυσαρκία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζει ότι εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο. Υπέρβαρα θα είναι 268 εκατομμύρια παιδιά...

10/10/2017 07:07

Πρόβλημα η Μύθος?

Τι είναι εσωστροφη βαδίσματος? Είναι όταν το παιδί περιπατάει η τρέχει με τα πόδια προς τα μέσα αντί να είναι στην ευθεία και συνήθως λέγεται "pigeon-toed.". Εμφανίζεται όταν οι γονείς βλέπουν  το παιδί να αρχίζει να περπατάει.  Πολλές φόρες εμφανίζεται και σε διάφορες ηλικίες του παιδιού και συνήθως επηρεάζεται από μια αλλαγή παπουτσιού,...

08/10/2017 06:49

Στοματική υγεία

Εάν έχεις πονόδοντο και δεν χρειάζεσαι κάποιο σφράγισμα, δες παρακάτω 5 λόγους για τους οποίους σου συμβαίνει αυτό. 1. Βουρτσίζεις έντονα τα δόντια σουΤο να βουρτσίζεις με ένταση τα δόντια σου έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την ευαισθησία των ούλων σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ερεθισμός των νεύρων μπορεί να σου προκαλέσει...

07/10/2017 10:42

Υπνική άπνοια

Σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των καρδιοπαθών εγκυμονεί το ροχαλητό, που προκαλεί την άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου! Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της διάσημης αμερικανικής κλινικής Mayo Clinic «για εκείνους με υποκείμενη καρδιακή νόσο, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο λόγω καρδιακής ανακοπής. Επίσης...

05/10/2017 07:57

To γέλιο είναι θεραπευτικό

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο έλεγαν οι παλιοί και η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Το γέλιο μας αναζωογονεί και μας επαναφέρει την ισορροπία στη ψυχική μας κατάσταση, όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Τα οφέλη του γέλιου, όμως, δεν αφορούν μόνο τη διάθεσή μας αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους της υγείας μας. Όταν γελάμε, παρατηρούνται...

04/10/2017 06:57

Άμυνα του οργανισμού μας

Όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την έλευση κύματος γρίπης. Τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να προληφθούν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων που συνεργάζονται για την προστασία του οργανισμού, λειτουργεί...

03/10/2017 07:02

Ερευνα-ανατροπή

Αν η δουλειά σας σάς προκαλεί άγχος, τότε είστε... πολύ τυχεροί. Ο διαπίστωσε έρευνα, αντιθέτως με την πεποίθηση που επικρατεί, αυτό μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι σε εργασίες που προκαλούν άγχος είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που έχουν πιο εύκολους ρόλους εργασίας. Οι...

02/10/2017 06:33

To "λιπαρό" φρούτο

1. Πηγή υγιών λιπαρώνΤο αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά πρόκειται για «καλά λιπαρά», όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής, καθώς και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. 2. Απώλεια βάρουςΗ κατανάλωση...

01/10/2017 10:33

Back to Top