Από παθήσεις οστών μέχρι και Αλτσχάιμερ
Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε φαγητό μέσα σε αλουμινόχαρτο

Πολλές φορές, κατά την ετοιμασία ενός γεύματος, τυλίγουμε φαγητά μέσα σε αλουμινόχαρτο για να ψηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα μέρος αυτού του όχι και τόσο υγιεινού περιτυλίγματος θα καταλήξει μέσα στο γεύμα μας, όπως προειδοποιεί σε πρόσφατο άρθρο της η Δρ. Ghada Bassioni, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας, στο πανεπιστήμιο Ain Shams του Καΐρου.

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να αποβάλλει με ευκολία μικρές ποσότητες αλουμινίου, επομένως η έκθεσή τους σε μικρές ποσότητες δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ορίσει ως ασφαλή ημερήσια πρόσληψη τα 40mg ανά kg σωματικού βάρους. Π.χ. για ένα άτομο που ζυγίζει 60 kg η επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου είναι 2400 mg.

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν καθημερινά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλουμινίου από αυτή. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι αλουμίνιο υπάρχει στο καλαμπόκι, στο κίτρινο τυρί, στο αλάτι, σε διάφορα βότανα, μπαχαρικά και τσάγια. Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε διάφορα μαγειρικά σκεύη και φάρμακα, ενώ το θειικό αλουμίνιο χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό κατά τη διαδικασία καθαρισμού του πόσιμου νερού.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλεί στον άνθρωπο η υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο. Για παράδειγμα, υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου έχουν εντοπιστεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αλουμινίου μπορεί να είναι επιβλαβής για άτομα με παθήσεις των οστών ή νεφρική δυσλειτουργία και ότι σχετίζεται με μειωμένη ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους είναι σημαντικό να προσέχουμε τις πιθανές διαρροές αλουμινίου στο φαγητό μας, όταν μαγειρεύουμε. Οι κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη συνήθως οξειδώνονται, παρέχοντας ένα αδρανές στρώμα που εμποδίζει το αλουμίνιο από το διαρρέει στο φαγητό μας. Το πρόβλημα, όμως, δημιουργείται όταν τρίβουμε τα σκεύη κατά το μαγείρεμα ή το καθάρισμα και το στρώμα αυτό φθείρεται, με αποτέλεσμα να διεισδύει το αλουμίνιο στο φαγητό.

Αυτό όμως λύνεται εύκολα. Όταν αγοράζετε καινούργια σκεύη, βράστε μέσα νερό πολλές φορές, μέχρι η βάση να αποκτήσει ματ χρώμα, που σημαίνει ότι δημιουργείται φυσική οξείδωση, που εμποδίζει τη διαρροή αλουμινίου. Μπορεί η μεταλλική και γυαλιστερή όψη να είναι πιο όμορφη, όμως η ματ βάση είναι καλύτερη για την υγεία μας.

Το να μαγειρεύουμε σε αλουμινόχαρτο, όμως, είναι μια άλλη ιστορία και εκεί το πρόβλημα δεν λύνεται το ίδιο εύκολα.

Όπως διαπίστωση μέσα από την έρευνά της η Δρ. Bassioni, η εισροή αλουμινίου στο φαγητό κατά το μαγείρεμα φαγητού που είναι τυλιγμένου σε αλουμινόχαρτο, είναι πολύ πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που έχει θέσει ο WHO.

Μάλιστα, οι πιθανότητες να διαρρεύσει στο φαγητό είναι πολύ μεγαλύτερες όταν πρόκειται για όξινα και υγρά διαλύματα, όπως το λεμόνι και ο χυμός ντομάτας, σε σχέση με τα διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ ή αλάτι. Τα επίπεδα διαρροής αυξάνονται ακόμη περισσότερο, όταν το φαγητό περιέχει μπαχαρικά. Οτιδήποτε όξινο πυροδοτεί μια ιδιαίτερα επιθετική διαδικασία, που διαλύει τα στρώματα του αλουμινίου μέσα στο φαγητό.

Με λίγα λόγια, η έρευνα της Δρ. Bassioni εισηγείται ότι το αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα τροφών και συνιστά την αντικατάστασή του με γυάλινα ή πορσελάνινα σκεύη.

Όσον αφορά στα κρύα φαγητά, είναι ασφαλές να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο, όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πηγή: Cypriahealth

Send to Facebook

Καρδιοπάθεια

Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, διαθέτετε, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι η χοληστερόλη αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορούμε να μειώσουμε την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και να αυξήσουμε την «καλή» (HDL) χοληστερόλη, κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά...

19/10/2017 07:06

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας

Την τελευταία θέση στην Ευρώπη σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού που είναι δότες οργάνων και έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο είναι η Κύπρος σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου οι δότες...

12/10/2017 16:23

Προτιμήστε γυναίκες γιατρούς

Οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς εμφανίζουν ελαφρώς μικρότερα ποσοστά θανάτου, κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους υποβλήθηκαν σε επέμβαση από άνδρες χειρουργούς. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια καναδική μελέτη, αλλά άλλοι επιστήμονες δηλώνουν δύσπιστοι κατά πόσο όντως...

11/10/2017 11:48

Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας

Απογοητευτικά είναι τα νέα επιστημονικά στοιχεία για την παχυσαρκία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζει ότι εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο. Υπέρβαρα θα είναι 268 εκατομμύρια παιδιά...

10/10/2017 07:07

Πρόβλημα η Μύθος?

Τι είναι εσωστροφη βαδίσματος? Είναι όταν το παιδί περιπατάει η τρέχει με τα πόδια προς τα μέσα αντί να είναι στην ευθεία και συνήθως λέγεται "pigeon-toed.". Εμφανίζεται όταν οι γονείς βλέπουν  το παιδί να αρχίζει να περπατάει.  Πολλές φόρες εμφανίζεται και σε διάφορες ηλικίες του παιδιού και συνήθως επηρεάζεται από μια αλλαγή παπουτσιού,...

08/10/2017 06:49

Στοματική υγεία

Εάν έχεις πονόδοντο και δεν χρειάζεσαι κάποιο σφράγισμα, δες παρακάτω 5 λόγους για τους οποίους σου συμβαίνει αυτό. 1. Βουρτσίζεις έντονα τα δόντια σουΤο να βουρτσίζεις με ένταση τα δόντια σου έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την ευαισθησία των ούλων σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ερεθισμός των νεύρων μπορεί να σου προκαλέσει...

07/10/2017 10:42

Υπνική άπνοια

Σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των καρδιοπαθών εγκυμονεί το ροχαλητό, που προκαλεί την άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου! Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της διάσημης αμερικανικής κλινικής Mayo Clinic «για εκείνους με υποκείμενη καρδιακή νόσο, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο λόγω καρδιακής ανακοπής. Επίσης...

05/10/2017 07:57

To γέλιο είναι θεραπευτικό

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο έλεγαν οι παλιοί και η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Το γέλιο μας αναζωογονεί και μας επαναφέρει την ισορροπία στη ψυχική μας κατάσταση, όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Τα οφέλη του γέλιου, όμως, δεν αφορούν μόνο τη διάθεσή μας αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους της υγείας μας. Όταν γελάμε, παρατηρούνται...

04/10/2017 06:57

Άμυνα του οργανισμού μας

Όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την έλευση κύματος γρίπης. Τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να προληφθούν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων που συνεργάζονται για την προστασία του οργανισμού, λειτουργεί...

03/10/2017 07:02

Ερευνα-ανατροπή

Αν η δουλειά σας σάς προκαλεί άγχος, τότε είστε... πολύ τυχεροί. Ο διαπίστωσε έρευνα, αντιθέτως με την πεποίθηση που επικρατεί, αυτό μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι σε εργασίες που προκαλούν άγχος είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που έχουν πιο εύκολους ρόλους εργασίας. Οι...

02/10/2017 06:33

To "λιπαρό" φρούτο

1. Πηγή υγιών λιπαρώνΤο αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά πρόκειται για «καλά λιπαρά», όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής, καθώς και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. 2. Απώλεια βάρουςΗ κατανάλωση...

01/10/2017 10:33

Ένα ποτήρι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα

Όταν πίνουμε νερό συνήθως το προτιμούμε κρύο. Το κρύο νερό είναι ιδανικό για μετά την προπόνηση και για αντιμετώπιση της θερμοπληξίας, ενώ συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί αλλά και οπαδοί της αγιουρβεδικής ιατρικής (εναλλακτική, παραδοσιακή ιατρικής της Ινδίας) υποστηρίζουν...

30/09/2017 07:05

Back to Top