Από παθήσεις οστών μέχρι και Αλτσχάιμερ
Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε φαγητό μέσα σε αλουμινόχαρτο

Πολλές φορές, κατά την ετοιμασία ενός γεύματος, τυλίγουμε φαγητά μέσα σε αλουμινόχαρτο για να ψηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα μέρος αυτού του όχι και τόσο υγιεινού περιτυλίγματος θα καταλήξει μέσα στο γεύμα μας, όπως προειδοποιεί σε πρόσφατο άρθρο της η Δρ. Ghada Bassioni, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας, στο πανεπιστήμιο Ain Shams του Καΐρου.

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να αποβάλλει με ευκολία μικρές ποσότητες αλουμινίου, επομένως η έκθεσή τους σε μικρές ποσότητες δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ορίσει ως ασφαλή ημερήσια πρόσληψη τα 40mg ανά kg σωματικού βάρους. Π.χ. για ένα άτομο που ζυγίζει 60 kg η επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου είναι 2400 mg.

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν καθημερινά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλουμινίου από αυτή. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι αλουμίνιο υπάρχει στο καλαμπόκι, στο κίτρινο τυρί, στο αλάτι, σε διάφορα βότανα, μπαχαρικά και τσάγια. Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε διάφορα μαγειρικά σκεύη και φάρμακα, ενώ το θειικό αλουμίνιο χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό κατά τη διαδικασία καθαρισμού του πόσιμου νερού.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλεί στον άνθρωπο η υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο. Για παράδειγμα, υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου έχουν εντοπιστεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αλουμινίου μπορεί να είναι επιβλαβής για άτομα με παθήσεις των οστών ή νεφρική δυσλειτουργία και ότι σχετίζεται με μειωμένη ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους είναι σημαντικό να προσέχουμε τις πιθανές διαρροές αλουμινίου στο φαγητό μας, όταν μαγειρεύουμε. Οι κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη συνήθως οξειδώνονται, παρέχοντας ένα αδρανές στρώμα που εμποδίζει το αλουμίνιο από το διαρρέει στο φαγητό μας. Το πρόβλημα, όμως, δημιουργείται όταν τρίβουμε τα σκεύη κατά το μαγείρεμα ή το καθάρισμα και το στρώμα αυτό φθείρεται, με αποτέλεσμα να διεισδύει το αλουμίνιο στο φαγητό.

Αυτό όμως λύνεται εύκολα. Όταν αγοράζετε καινούργια σκεύη, βράστε μέσα νερό πολλές φορές, μέχρι η βάση να αποκτήσει ματ χρώμα, που σημαίνει ότι δημιουργείται φυσική οξείδωση, που εμποδίζει τη διαρροή αλουμινίου. Μπορεί η μεταλλική και γυαλιστερή όψη να είναι πιο όμορφη, όμως η ματ βάση είναι καλύτερη για την υγεία μας.

Το να μαγειρεύουμε σε αλουμινόχαρτο, όμως, είναι μια άλλη ιστορία και εκεί το πρόβλημα δεν λύνεται το ίδιο εύκολα.

Όπως διαπίστωση μέσα από την έρευνά της η Δρ. Bassioni, η εισροή αλουμινίου στο φαγητό κατά το μαγείρεμα φαγητού που είναι τυλιγμένου σε αλουμινόχαρτο, είναι πολύ πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που έχει θέσει ο WHO.

Μάλιστα, οι πιθανότητες να διαρρεύσει στο φαγητό είναι πολύ μεγαλύτερες όταν πρόκειται για όξινα και υγρά διαλύματα, όπως το λεμόνι και ο χυμός ντομάτας, σε σχέση με τα διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ ή αλάτι. Τα επίπεδα διαρροής αυξάνονται ακόμη περισσότερο, όταν το φαγητό περιέχει μπαχαρικά. Οτιδήποτε όξινο πυροδοτεί μια ιδιαίτερα επιθετική διαδικασία, που διαλύει τα στρώματα του αλουμινίου μέσα στο φαγητό.

Με λίγα λόγια, η έρευνα της Δρ. Bassioni εισηγείται ότι το αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα τροφών και συνιστά την αντικατάστασή του με γυάλινα ή πορσελάνινα σκεύη.

Όσον αφορά στα κρύα φαγητά, είναι ασφαλές να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο, όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πηγή: Cypriahealth

Send to Facebook

Spot Reduction

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να χάσεις εύκολα και γρήγορα κιλά και θα χτίσεις το κορμί των ονείρων σου. Είναι κάτι που θέλει δουλειά και προσπάθεια, σωστή διατροφή και άσκηση. Ο καθένας μας έχει και έναν διαφορετικό στόχο: Άλλος να χάσει το περιττό βάρος, άλλος να σφίξει και να χτίσει μύες και άλλος να διατηρήσει αυτό που ήδη...

14/07/2018 06:53

Υπουργείο Υγείας

Την πρώτη θέση στα βραβεία «Patients Safety Awards – Recognizing and rewarding excellence in healthcare», κατηγορία «Infection Prevention and Control», κατέκτησε η Κύπρος με εργασία του νοσηλευτή της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και υποψηφίου διδάκτορα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ Στέλιου Ιορδάνου. Το Υπουργείο Υγείας συγχαίρει...

11/07/2018 12:49

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε

Το νερό είναι ζωή και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κάποιοι πίνουν αρκετό νερό και άλλοι το ξεχνούν, παρόλο που ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον δύο λίτρα νερό, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι. Η έλλειψη νερού οδηγεί σε αρκετά προβλήματα, καθώς επηρεάζει τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες. Σύμφωνα...

10/07/2018 07:03

Έρευνα

Οι άνθρωποι -ιδίως οι καπνιστές- που εκτίθενται συχνά σε χρώματα, βερνίκια και διαλυτικά, και οι οποίοι επίσης έχουν σχετική γενετική προδιάθεση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα. Οι άνθρωποι που εκτίθενται...

08/07/2018 17:16

Καλοκαιρινή διατροφή

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Το καρπούζι έχει γίνει συνώνυμο με το...

07/07/2018 06:49

Superfoods

Οι προσδοκίες από τα εξωτικά φρούτα της νότιας Αμερικής, τα ασιατικά γκότζι μπέρι αλλά και τα ρόδια είναι πολύ μεγάλες. Αποκαλούνται υπερτροφές ή σούπερ φουντ όπως τα συναντάμε συχνά και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην καλή υγεία, το αδυνάτισμα και την ευεξία. «Μπορούν να θεραπεύσουν, να προλάβουν ασθένειες και να αυξήσουν...

06/07/2018 06:38

Κυπριακή Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Νέες καινοτομίες στην Σιαλαδενοσκόπηση, την Εμφυτευματολογία, την Παθολογία Στόματος και την Αρθροσκόπηση των Κροταφογναθικών Αρθρώσεων, παρουσιάστηκαν στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία η Κυπριακή Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (Κ.Ε.Σ.Γ.). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν...

05/07/2018 20:22

Περιποίηση των χεριών

«Μπορείς να κρύψεις πολλά πράγματα, αλλά τα χέρια μαρτυρούν τα πάντα», είχε δηλώσει η Αμερικανίδα κωμικός Joan Rivers. Πράγματι, τα χέρια αποτελούσαν ανέκαθεν την αχίλλειο πτέρνα της αντιγήρανσης, με την απουσία οποιασδήποτε σχετικής θεραπείας ή παρέμβασης σε σύγκριση με τη μεγάλη ποικιλία που προσφέρεται για την περιοχή του...

05/07/2018 06:54

Οφέλη για την υγεία

Ο Ιπποκράτης αποκαλούσε το περπάτημα «το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου». Σήμερα οι ειδικοί συνιστούν σε όλους -ιδίως σε όσους δεν ασκούνται συστηματικά- να κάνουν καθημερινά «ζωηρό» ή γρήγορο περπάτημα για να προστατεύουν την υγεία τους. Όμως τι σημαίνει στην πράξη ζωηρό και γρήγορο περπάτημα; Περίπου 100 βήματα το λεπτό, είναι...

04/07/2018 06:55

Φροντίστε την καρδία σας

Εάν είστε υπέρβαρος-η, πίνετε τακτικά αλκοόλ και η γυμναστική δεν ανήκει στις συνήθειές σας, τότε δεν είναι περίεργο να υποφέρετε από υπέρταση και καλό θα είναι να κάνετε κάτι το συντομότερο δυνατόν. Πρώτα από όλα να αποφύγετε το αλάτι, το οποίο θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αισθάνεστε...

03/07/2018 06:59

Αερόβια γυμναστική

Η καθημερινότητά σου είναι έντονη. Υποχρεώσεις, δουλειά, κάθε ημέρα πρέπει να κάνεις χίλια πράγματα ένα από τα οποία είναι και η γυμναστική σου την οποία δεν θέλεις να χάνεις. Όποια και αν είναι αυτή, σίγουρα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα ενώ βοηθάς το σώμα σου να λειτουργεί σωστά! Έτσι και αλλιώς, κάθε μορφή προπόνησης προσφέρει...

30/06/2018 07:05

Έμμηνος ρύση

  Η «βαριά» περίοδος είναι σε ένα βαθμό υποκειμενική. Έρευνες έχουν δείξει ότι μία στις τρεις γυναίκες έχει βαριά έμμηνο ρύση, αλλά μία στις δέκα έχει μηνορραγία. Η μηνορραγία είναι η αυξημένη ροή ή διάρκεια της περιόδου, πέρα των φυσιολογικών ορίων. Θεωρητικά μία φυσιολογική περίοδος διαρκεί μέχρι επτά μέρες και η...

29/06/2018 06:56

Back to Top