Από παθήσεις οστών μέχρι και Αλτσχάιμερ
Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε φαγητό μέσα σε αλουμινόχαρτο

Πολλές φορές, κατά την ετοιμασία ενός γεύματος, τυλίγουμε φαγητά μέσα σε αλουμινόχαρτο για να ψηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα μέρος αυτού του όχι και τόσο υγιεινού περιτυλίγματος θα καταλήξει μέσα στο γεύμα μας, όπως προειδοποιεί σε πρόσφατο άρθρο της η Δρ. Ghada Bassioni, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας, στο πανεπιστήμιο Ain Shams του Καΐρου.

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να αποβάλλει με ευκολία μικρές ποσότητες αλουμινίου, επομένως η έκθεσή τους σε μικρές ποσότητες δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ορίσει ως ασφαλή ημερήσια πρόσληψη τα 40mg ανά kg σωματικού βάρους. Π.χ. για ένα άτομο που ζυγίζει 60 kg η επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου είναι 2400 mg.

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν καθημερινά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλουμινίου από αυτή. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι αλουμίνιο υπάρχει στο καλαμπόκι, στο κίτρινο τυρί, στο αλάτι, σε διάφορα βότανα, μπαχαρικά και τσάγια. Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε διάφορα μαγειρικά σκεύη και φάρμακα, ενώ το θειικό αλουμίνιο χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό κατά τη διαδικασία καθαρισμού του πόσιμου νερού.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλεί στον άνθρωπο η υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο. Για παράδειγμα, υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου έχουν εντοπιστεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αλουμινίου μπορεί να είναι επιβλαβής για άτομα με παθήσεις των οστών ή νεφρική δυσλειτουργία και ότι σχετίζεται με μειωμένη ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους είναι σημαντικό να προσέχουμε τις πιθανές διαρροές αλουμινίου στο φαγητό μας, όταν μαγειρεύουμε. Οι κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη συνήθως οξειδώνονται, παρέχοντας ένα αδρανές στρώμα που εμποδίζει το αλουμίνιο από το διαρρέει στο φαγητό μας. Το πρόβλημα, όμως, δημιουργείται όταν τρίβουμε τα σκεύη κατά το μαγείρεμα ή το καθάρισμα και το στρώμα αυτό φθείρεται, με αποτέλεσμα να διεισδύει το αλουμίνιο στο φαγητό.

Αυτό όμως λύνεται εύκολα. Όταν αγοράζετε καινούργια σκεύη, βράστε μέσα νερό πολλές φορές, μέχρι η βάση να αποκτήσει ματ χρώμα, που σημαίνει ότι δημιουργείται φυσική οξείδωση, που εμποδίζει τη διαρροή αλουμινίου. Μπορεί η μεταλλική και γυαλιστερή όψη να είναι πιο όμορφη, όμως η ματ βάση είναι καλύτερη για την υγεία μας.

Το να μαγειρεύουμε σε αλουμινόχαρτο, όμως, είναι μια άλλη ιστορία και εκεί το πρόβλημα δεν λύνεται το ίδιο εύκολα.

Όπως διαπίστωση μέσα από την έρευνά της η Δρ. Bassioni, η εισροή αλουμινίου στο φαγητό κατά το μαγείρεμα φαγητού που είναι τυλιγμένου σε αλουμινόχαρτο, είναι πολύ πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που έχει θέσει ο WHO.

Μάλιστα, οι πιθανότητες να διαρρεύσει στο φαγητό είναι πολύ μεγαλύτερες όταν πρόκειται για όξινα και υγρά διαλύματα, όπως το λεμόνι και ο χυμός ντομάτας, σε σχέση με τα διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ ή αλάτι. Τα επίπεδα διαρροής αυξάνονται ακόμη περισσότερο, όταν το φαγητό περιέχει μπαχαρικά. Οτιδήποτε όξινο πυροδοτεί μια ιδιαίτερα επιθετική διαδικασία, που διαλύει τα στρώματα του αλουμινίου μέσα στο φαγητό.

Με λίγα λόγια, η έρευνα της Δρ. Bassioni εισηγείται ότι το αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα τροφών και συνιστά την αντικατάστασή του με γυάλινα ή πορσελάνινα σκεύη.

Όσον αφορά στα κρύα φαγητά, είναι ασφαλές να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο, όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πηγή: Cypriahealth

Send to Facebook

Καλοκαιρινός πειρασμός

Το παγωτό είναι αναμφίβολα ο καλοκαιρινός εθισμός μικρών και μεγάλων. Ωστόσο,  η κατανάλωσή του συνοδεύεται συχνά από ενοχές, καθώς φοβόμαστε ότι η γλυκιά αυτή απόλαυση σαμποτάρει τη δίαιτά μας. Τι ισχύει τελικά; Αξίζει να το απενεχοποιήσουμε ή όχι; Από τι φτιάχνεται ένα παγωτό;Τα υλικά είναι συνήθως γάλα και αυγό....

18/08/2017 06:36

Προληπτικός έλεγχος

Μια εξέταση που σαρώνει το αίμα συγκεκριμένα για DNA καρκίνου αναγνώρισε καρκίνο πρώιμου σταδίου σε πάνω από τους μισούς ασθενείς σε σύνολο 138 ασθενών με την ασθένεια, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, σημειώνοντας ένα άλμα στην αξιοπιστία των "υγρών βιοψιών", όπως ονομάζονται. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες ήδη που προσφέρουν...

17/08/2017 09:45

Ti να τρώμε το καλοκαίρι

Αφού χάσαμε 2-3 κιλάκια και χωράμε πια τέλεια στο καινούργιο μας μαγιό ας προσέξουμε τώρα που θα πάμε διακοπές μην τα ξαναπάρουμε πίσω. • Τρώτε ισορροπημένα γέυματα• Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής στις διακοπές και μην τσιμπολογάτε συνεχώς.• Καταναλώστε άφοβα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

14/08/2017 06:53

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

H λήψη Βιταμίνης Β3 από τις εγκύους ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο αποβολών και γεννήσεων μωρών με διάφορες ανωμαλίες κατέδειξε έρευνα που διενεργήθηκε σε ποντίκια από ομάδα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Victor Chang του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Σε ολόκληρο τον κόσμο ετησίως γεννιούνται 7,9 εκατομμύρια μωρά με κάποια γενετική ανωμαλία...

11/08/2017 15:09

Διατροφή για σκύλους

Κάποια φρούτα και λαχανικά δεν είναι κατάλληλα για τους σκύλους μας, ενώ κάποια άλλα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία τους. Θα πρέπει να τα κόβουμε σε κομματάκια και να τα προσθέτουμε στο φαγητό τους σε μικρές ποσότητες ή να τα προσφέρουμε ως λιχουδιές μεταξύ των γευμάτων. Η αντικατάσταση των σνακ του εμπορίου...

08/08/2017 06:30

Δείκτης Μάζας Σώματος

Σε προηγούμενη μελέτη που έγινε από ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ταιβάν είχε διαπιστωθεί ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Στη συγκεκριμένη έρευνα οι ερευνητές μελέτησαν για 14 συνεχή έτη 1.400 άτομα με φυσιολογικό γνωστικό επίπεδο και παρατήρησαν ότι 142...

03/08/2017 06:43

Συμβουλές

Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας για να διατηρούμε την υγεία του στόματος και των δοντιών μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι για να καταπολεμήσουμε την κακή αναπνοή και τη δυσοσμία του στόματος. Οι μικρές, καθημερινές λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας, από...

01/08/2017 07:08

Καμία ντροπή κορίτσια

Σε όλους έχει τύχει να κατουρήσουν ενώ βρίσκονται στη θάλασσα. Ας μη κρυβόμαστε. Μεταξύ μας. Ωστόσο, τι και αν σας έλεγα, ότι οι γιατροί συνιστούν να γίνεται κάτι τέτοιο! Ο λόγος είναι πως το καλοκαίρι οι γυναίκες κινδυνεύουν αρκετά από ουρολοίμωξη λόγω της αφυδάτωσης. Έτσι οι γιατροί λένε να πίνουμε ΠΟΛΥ νερό, πιο πολύ απ’...

30/07/2017 06:43

Δερματικές παθήσεις

Η γενικευμένη λεύκη αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή της, η οποία ξεκινάει από τα χέρια, τα δάχτυλα, τους καρπούς, γύρω από τα μάτια ή το στόμα και τα πόδια και εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος. Ο λόγος εμφάνισης της λεύκης αποτελεί ακόμα αντικείμενο έρευνας, με την επιστημονική κοινότητα να προβάλει διάφορες...

29/07/2017 06:38

"Επιδιορθωθούν" τις κληρονομικές ασθένειες

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν τα ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την επαναστατική τεχνική CRISPR, ανέφερε σήμερα τη επιστημονική επιθεώρηση MIT Technology Review. "Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα δημοσιευθούν προσεχώς σε μια επιστημονική επιθεώρηση"...

28/07/2017 07:08

Δυσάρεστες συνέπειες

Tο καλοκαίρι είναι εδώ, η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη, ενώ οι πιθανότητες νέων γνωριμιών αυξάνονται.  H σεξουαλική επαφή όμως με πολλαπλούς συντρόφους και οι γνωριμίες της μίας βραδιάς ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους.  Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο αυτή αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα τόσο των αφροδίσιων νοσημάτων, όσο και...

27/07/2017 09:19

Υπουργείο Υγείας

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά την καλλιέργεια και διάθεση της ιατρικής κάνναβης στην κυπριακή επικράτεια. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι στόχος και σκοπός είναι «η προσέλκυση διεθνών επενδυτών για την έκφραση ενδιαφέροντος...

26/07/2017 14:29

Back to Top