Διατροφή
Είναι όντως κακή για την υγεία μας η ζάχαρη;

Η νέα διατροφική τάση ακούει στο «λέμε όχι στη ζάχαρη». Είναι όμως η ζάχαρη όντως ο χειρότερος εχθρός της υγείας μας;

Η ζάχαρη κρύβεται εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, προειδοποιούν συγγραφείς και bloggers μέσω του hashtag «sugarfree». Τι σημαίνει για τη διατροφή η απουσία του γλυκού «εχθρού» μας;

Οι υποστηρικτές της νέας διατροφικής τάσης που ουσιαστικά στηρίζεται στη διατροφή χωρίς ζάχαρη συνδέουν την αποφυγή της ζάχαρης όχι μόνο με τα υγιή δόντια αλλά και με το λαμπερό δέρμα, την επιβράδυνση της γήρανσης, την απώλεια βάρους, την καλύτερη αίσθηση της γεύσης όπως και με την ικανότητα συγκέντρωσης.

Πέρσι η γνωστή παρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης Αναστασία Ζαμπουνίδου αποκάλυπτε σε μία εκπομπή ότι ακολουθεί εδώ και δέκα χρόνια μια διατροφή χωρίς ζάχαρη. «Ήταν μια νέα ζωή για μένα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι παλαιότερα ήταν εξαρτημένη από τη ζάχαρη. Το θέμα και κυρίως το πρόσωπο της 49χρονης σήμερα που ωστόσο μοιάζει πολύ νεότερη, βρέθηκαν αμέσως στα πρωτοσέλιδα γυναικείων περιοδικών. Η αποχή από τη ζάχαρη ως ελιξήριο νεότητας;

«Η ζάχαρη δεν είναι και πολύ υγιεινή. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητικές συνέπειες στο μεταβολισμό. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για το αν επηρεάζει την εξωτερική ομορφιά», επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος Άντρεας Πφάιφερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας στο Πότσνταμ και της πανεπιστημιακής κλινικής Charité του Βερολίνου.

Και συμπληρώνει ότι «οι αρνητικές συνέπειες αφορούν κυρίως υπέρβαρους. Επιπτώσεις σε υγιείς ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βάρος δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν». Όσον αφορά τη δόση και την επίδραση της ζάχαρης, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα και μάλιστα μόνο από πειράματα σε ποντίκια. «Η αποφυγή της ζάχαρης συμβάλλει στη μείωση του βάρους, μόνο αν το άτομο έχει τάσεις παχυσαρκίας», διαπίστωσε ο ενδοκρινολόγος.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Γκαμπριέλε Κάουφμαν από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής, γενικότερα «δεν πρέπει να υπάρχει προϊόν χωρίς καθόλου ζάχαρη».

Αναφερόμενη στους υγιείς ανθρώπους που αποφεύγουν τη γλουτένη, τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος τρόφιμο, υπάρχει μόνο η λάθος σχέση με το φαγητό». Η σχέση αυτή μεταφράζεται σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και μια μονόπλευρη διατροφή. Η Γκ. Κάουφμαν προειδοποιεί μάλιστα ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε τη διατροφή μας αν δεν απευθυνθούμε πρώτα σε ειδικό, διότι ο μεταβολισμός χάνει το ρυθμό του.

Send to Facebook

Ιώσεις

Οι γιορτές έρχονται και μαζί με αυτές, η είσοδος της Νέας Χρονιάς που φέρνει μαζί της την πρόκληση να αναθεωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε καθημερινές συνήθειες. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει τις γιορτινές μέρες με προβλήματα υγείας και να βρεθεί κρεβατωμένος. «Αυτή τη περίοδο υπάρχουν πολλές...

17/12/2017 07:54

Σωστή διατροφή

Είναι σημαντικό με δεδομένες τις έντονες σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που θα καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες, για να έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα και να μην κουραζόμαστε εύκολα. Ποτέ χωρίς πρωινόΑποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά την...

16/12/2017 06:50

Ορμόνες

Για πρώτη φορά γερμανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια ορμόνη του στρες που εντοπίζεται στους μυς προάγει την εκδήλωση του διαβήτη. Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας της νόσου αλλά και καλύτερης διαχείρισης της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επιστημονική...

15/12/2017 06:58

Μακροζωία

Το πείσμα και η αισιοδοξία ενδεχομένως να είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας που συντελούν στην μακροζωία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Psychogeriatrics. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο...

14/12/2017 07:02

Γρίπη

Τελικά οι άνδρες δεν είναι απλά γκρινιάρηδες ή υπερβολικοί όταν είναι άρρωστοι. Καναδική μελέτη δείχνει ότι οι αναπνευστικές λοίμωξεις μπορεί πράγματι να είναι πιο επιβαρυντικές για τον ανδρικό οργανισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial, με...

13/12/2017 07:00

Μούχλα

Σε όλους μας έχει συμβεί να δούμε πως κάτι έχει μουχλιάσει (φρούτα, αλλαντικά, ψωμί κλπ) και να νιώθουμε ότι η μόνη λύση είναι να το πετάξουμε ολόκληρο στα σκουπίδια. Η δρ Ailsa Hocking από τον οργανισμό “CSIRO Food and Nutritional Sciences” εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την μούχλα στις τροφές. Το σκληρό τυρί είναι...

12/12/2017 15:23

Έρευνα

Τα παιδιά είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άσθμα αν οι μητέρες τους έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the American Thoracic Society. Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ...

12/12/2017 06:59

Επιστημονική έρευνα

Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κανείς σπουδάσει, η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο. Οι αιτίες της νευροεκφυλιστικής...

11/12/2017 11:56

Υγεία

Ακόμα και η απώλεια λίγων κιλών είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας του Αντικαρκινικού Κέντρου City...

11/12/2017 07:00

Υγεία

Το βιολογικό μας ρολόι, επιστημονικά γνωστό ως κιρκαδιανός ρυθμός, δεν επηρεάζει μόνο τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως τι ώρα ξυπνάμε και τι ώρα κοιμόμαστε. μελέτη που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην καταστολή του καρκίνου. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο...

10/12/2017 08:14

Υγεία

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον βραδινό ύπνο συντελεί σε προβλήματα ύπνου και διατροφής σύμφψνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Global Pediatric Health. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσιλβάνια αφού ρώτησαν γονείς για την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους και τις...

09/12/2017 07:00

Κίνδυνος πρόκλησης ανίατων ασθενειών

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκαλεί η αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά, που ευνοείται από την απόρριψη στο περιβάλλον φαρμάκων και ορισμένων χημικών προϊόντων, η οποία αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την υγεία. H ανησυχία αυτή εκφράστηκε από ειδικούς στο πλαίσιο της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον,...

08/12/2017 07:04

Back to Top