Διατροφή
7 λόγοι για να τρώτε 1 (τουλάχιστον) ακτινίδιο κάθε μέρα

Από τους αρχαίους χρόνους, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό για την υγεία, ειδικά για τις γυναίκες μετά τον τοκετό και για τα παιδιά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το ακτινίδιο πρώτη φορά εξάχθηκε στην Ασία ως διακοσμητική άμπελος. Το 1094 Αμερικανοί δοκίμασαν τα φρούτα, ενώ έφθασε και στην Νέα Ζηλανδία το 1906. Τα πιθανά διατροφικά οφέλη των εξωτικών αυτών φρούτων προσδιορίστηκαν από τους Νεοζηλανδούς, οι οποίοι σύντομα άρχισαν να το καλλιεργούν για εμπορικούς σκοπούς.

Τα τελευταία χρόνια, δε, όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά οφέλη του εξωτικού αυτού φρούτου.

1. Προστατεύει από το άσθμα και ασθένειες του αναπνευστικού
Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του φρούτου σε βιταμίνη C.

2. Καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις
Μελέτη που διενεργήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 2 με 3 ακτινιδίων την ημέρα, μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και το ενδεχόμενο δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα, σε ποσοστό 18%. Ανάλογα ενθαρρυντικά ήταν και τα δείγματα για τη μείωση των τριγλυκεριδίων, σε ποσοστό 15%. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός προστατεύεται από τη δημιουργία «πλακών» στα τοιχώματα των αρτηριών και συνεπώς και από τις καρδιακές παθήσεις.

3. Έχει αντικαρκινική δράση
Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA. Η προστασία του DNA είναι σημαντική καθώς έτσι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος εμφάνισης και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

4. Βοηθά στην πέψη
Το ακτινίδιο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι συγκεκριμένες ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης, καθώς λειτουργούν ρυθμιστικά και απομακρύνουν τις περιττές για τον οργανισμό τοξίνες, ιδίως από το έντερο. Η εν λόγω λειτουργία βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο. Καταλυτική είναι και η δράση του ακτινιδίου σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και λοιπά γαστρεντερικά προβλήματα.

5. Προστατεύει τα μάτια
Το ακτινίδιο είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την σχετική με την ηλικία, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση 3 περίπου ακτινιδίων, μειώνει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης παθήσεων στο μάτι, όπως γλαύκωμα, εκφύλιση της ώχρας κηλίδας κ.ά.

6. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Τα ακτινίδια είναι καλοί ρυθμιστές των επιπέδων της πίεσης του αίματος. Είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και ιδίως σε κάλιο. Το κάλιο είναι σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών. Βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στη αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες από την τυχόν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

7. Βοηθά τις εγκύους
Η μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που περιέχει το ακτινίδιο, το κάνει ιδιαίτερα ευεργετικό για τις εγκύους, καθώς βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα. Ενδείκνυται λοιπόν για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να καταναλώνουν ακτινίδια, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες στα κυοφορούμενα έμβρυα.

Send to Facebook

Μικρόβια

Κοιτάξτε καλά το σφουγγαράκι με το οποίο πλένετε τα πιάτα σας. Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά είναι ένας μικρόκοσμος που διαθέτει μερικά δισεκατομμύρια βακτήρια. Πολλοί πιστεύουν ότι τα βακτήρια αυτά σκοτώνονται αν το βάλουν στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά έχουν μόνο εν μέρει δίκιο: το «μαγείρεμα» στον φούρνο σκοτώνει μόνο...

18/12/2017 07:02

Ιώσεις

Οι γιορτές έρχονται και μαζί με αυτές, η είσοδος της Νέας Χρονιάς που φέρνει μαζί της την πρόκληση να αναθεωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε καθημερινές συνήθειες. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει τις γιορτινές μέρες με προβλήματα υγείας και να βρεθεί κρεβατωμένος. «Αυτή τη περίοδο υπάρχουν πολλές...

17/12/2017 07:54

Σωστή διατροφή

Είναι σημαντικό με δεδομένες τις έντονες σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που θα καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες, για να έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα και να μην κουραζόμαστε εύκολα. Ποτέ χωρίς πρωινόΑποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά την...

16/12/2017 06:50

Ορμόνες

Για πρώτη φορά γερμανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια ορμόνη του στρες που εντοπίζεται στους μυς προάγει την εκδήλωση του διαβήτη. Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας της νόσου αλλά και καλύτερης διαχείρισης της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επιστημονική...

15/12/2017 06:58

Μακροζωία

Το πείσμα και η αισιοδοξία ενδεχομένως να είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας που συντελούν στην μακροζωία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Psychogeriatrics. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο...

14/12/2017 07:02

Γρίπη

Τελικά οι άνδρες δεν είναι απλά γκρινιάρηδες ή υπερβολικοί όταν είναι άρρωστοι. Καναδική μελέτη δείχνει ότι οι αναπνευστικές λοίμωξεις μπορεί πράγματι να είναι πιο επιβαρυντικές για τον ανδρικό οργανισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial, με...

13/12/2017 07:00

Μούχλα

Σε όλους μας έχει συμβεί να δούμε πως κάτι έχει μουχλιάσει (φρούτα, αλλαντικά, ψωμί κλπ) και να νιώθουμε ότι η μόνη λύση είναι να το πετάξουμε ολόκληρο στα σκουπίδια. Η δρ Ailsa Hocking από τον οργανισμό “CSIRO Food and Nutritional Sciences” εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την μούχλα στις τροφές. Το σκληρό τυρί είναι...

12/12/2017 15:23

Έρευνα

Τα παιδιά είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άσθμα αν οι μητέρες τους έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the American Thoracic Society. Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ...

12/12/2017 06:59

Επιστημονική έρευνα

Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κανείς σπουδάσει, η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο. Οι αιτίες της νευροεκφυλιστικής...

11/12/2017 11:56

Υγεία

Ακόμα και η απώλεια λίγων κιλών είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας του Αντικαρκινικού Κέντρου City...

11/12/2017 07:00

Υγεία

Το βιολογικό μας ρολόι, επιστημονικά γνωστό ως κιρκαδιανός ρυθμός, δεν επηρεάζει μόνο τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως τι ώρα ξυπνάμε και τι ώρα κοιμόμαστε. μελέτη που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην καταστολή του καρκίνου. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο...

10/12/2017 08:14

Υγεία

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον βραδινό ύπνο συντελεί σε προβλήματα ύπνου και διατροφής σύμφψνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Global Pediatric Health. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσιλβάνια αφού ρώτησαν γονείς για την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους και τις...

09/12/2017 07:00

Back to Top