Κάνει καλό στον οργανισμό μας;
Τί είναι η ζάχαρη καρύδας;

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία μας συστατικά όπως η ζάχαρη ή ακόμα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Το γεγονός αυτό είναι και το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση φυσικών υποκατάστατων της ζάχαρης.

Ένα γλυκαντικό το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας.

Αυτό το είδος ζάχαρης προέρχεται από τα φοινικόδεντρα καρύδας και φημίζεται για τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία του σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη, καθώς και για το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που έχει.

Παρακάτω θα ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, ξεχωρίζοντας τα γεγονότα από τη φαντασία όσον αφορά τη διατροφική αξία της ζάχαρης καρύδας:

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και πως παρασκευάζεται;
Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το ζαχαρώδες υγρό που κυκλοφορεί στο φυτό της καρύδας. Η ζάχαρη καρύδας συχνά συγχέεται με την ζάχαρη φοίνικα (Palm sugar), η οποία παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με τη ζάχαρη καρύδας, αλλά παρασκευάζεται από διαφορετικό είδος φοινικόδεντρου.

Η ζάχαρη καρύδας παρασκευάζεται μέσα από μια φυσική διαδικασία που αποτελείται από δύο βήματα:

  1. 1. Πραγματοποιείται μια τομή στο λουλούδι του φοινικόδεντρου καρύδας και στη συνέχεια το υγρό συγκεντρώνεται μέσα σε ειδικά δοχεία περισυλλογής.
  2. 2. Το υγρό αυτό θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που περιέχει.

 


Είναι πιο θρεπτική από τη συμβατική ζάχαρη;
Αρχικά θα αναφέρουμε πως η συμβατική ζάχαρη όπως επίσης και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, δεν περιέχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας.

Συνεπώς αποτελούν θερμίδες χωρίς «ουσία».

Αντιθέτως, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να διατηρεί μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μέσα στην ίδια την καρύδα.

Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα και μελέτες επί του συγκεκριμένου θέματος, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων (Phillipine Department of Agriculture), η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το ποτάσσιο, συνοδευόμενα από λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν οφέλη για την υγεία μας.

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει επίσης έναν φυσικό πολυσακχαρίτη που ονομάζεται ινουλίνη.

Η ινουλίνη είναι ικανή να επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, κάτι το οποίο εξηγεί το λόγο για τον οποίο η ζάχαρη καρύδας κατατάσσεται πιο χαμηλά στον γλυκαιμικό πίνακα σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε πως παρόλο που η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν φυσικές τροφές που είναι ικανές να μας προσφέρουν αρκετά περισσότερα.

Επίσης, η ζάχαρη καρύδας είναι μια γλυκαντική ουσία υψηλής θερμιδικής αξίας (ίδιες θερμίδες με τη συμβατική ζάχαρη), και θα χρειαζόταν η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας για να λάβουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει.

Η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα «εργαλείο» που δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εφόσον η γλυκόζη διαθέτει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή 100, τότε μια τροφή με γλυκαιμικό δείκτη 50 θα χρειαστεί τον διπλάσιο χρόνο για να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σε σχέση με την γλυκόζη.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων μέτρησε τον γλυκαιμικό δείκτη της ζάχαρης καρύδας και τον συνέκρινε με εκείνον της γλυκόζης.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή μόλις 35, κάτι το οποίο την κατατάσσει πολύ χαμηλότερα από τη συμβατική ζάχαρη που βρίσκεται κάπου κοντά στο 60.

Αλλά ακόμα και μετά από τα ευρήματα αυτής της μελέτης και μόνο, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για τη ζάχαρη καρύδας.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή που μπορεί να παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από άτομο σε άτομο.

Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων χρησιμοποίησε ένα δείγμα μόλις 10 ατόμων.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί επίσης να παρουσιάζει απόκλιση μεταξύ διαφορετικών παρτίδων τροφής που δοκιμάζονται, κάτι το οποίο σημαίνει πως η ζάχαρη καρύδας από έναν διαφορετικό παραγωγό θα μπορούσε να δώσει ελαφρώς διαφορετικές μετρήσεις.

Θα θέλαμε να την δούμε σε άμεση σύγκριση με τη συμβατική ζάχαρη, την οποία και ευελπιστεί άλλωστε να αντικαταστήσει.

Σε γενικές γραμμές δεν είμαστε πεπεισμένοι πως η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει τόσο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όσο υποστηρίζει η εν λόγω έρευνα.

Ίσως πραγματικά η ινουλίνη, που περιέχεται μέσα στη ζάχαρη καρύδας, να καθυστερεί αρκετά την απορρόφησή της δικαιολογώντας το χαμηλό δείκτη, αλλά θα θέλαμε οπωσδήποτε να δούμε τουλάχιστον μια ακόμα έρευνα πριν βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.

Η ζάχαρη καρύδας είναι υψηλή σε φρουκτόζη
Η συμβατική ζάχαρη δεν είναι «κακή» για την υγεία μας απλά και μόνο επειδή αποτελείται από θερμίδες χωρίς «ουσία» ή επειδή παρουσιάζει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο βασικός λόγος που καθιστά τη συμβατική ζάχαρη ανθυγιεινή είναι το γεγονός ότι είναι γεμάτη με φρουκτόζη.

Για την ακρίβεια, ένα πακέτο συμβατικής ζάχαρης αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη.

Εδώ είναι και που κρύβεται η «παγίδα» σχετικά με τη ζάχαρη καρύδας.. παρόλο που αναφορές σε πολλές πηγές στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως η ζάχαρη καρύδας δεν περιέχει φρουκτόζη, είναι φτιαγμένη από 70-80% σακχαζόζη (η κοινή μας ζάχαρη), η οποία με τη σειρά της αποτελείται από 50% φρουκτόζη!

Για αυτό το λόγο μπορούμε να πούμε πως η ζάχαρη καρύδας στην ουσία προσφέρει σχεδόν την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με τη συμβατική ζάχαρη, γραμμάριο προς γραμμάριο.

Η εκτεταμένη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όλων των ειδών, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι.

Γιατί ή όχι να την προτιμήσουμε
Η ζάχαρη καρύδας είναι συμπερασματικά απλώς μία φυσική γλυκαντική ουσία.

Μοιάζει αρκετά με τη συμβατική ζάχαρη παρόλο που η διαδικασία παρασκευής της μοιάζει πιο φυσική και το τελικό προϊόν συνοδεύεται από μερικά παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για να την προτιμήσουμε από τη συμβατική ζάχαρη, όχι όμως να την καταναλώνουμε αλόγιστα.

Όπως με οποιοδήποτε φυσικό γλυκαντικό, καλό είναι να την χρησιμοποιούμε περιστασιακά.

Φαίνεται να είναι «ελαφρώς» πιο υγιεινή από την συμβατική ζάχαρη, αλλά σίγουρα η προτίμηση της ζάχαρης καρύδας δεν είναι κάτι το οποίο θα μας γλυτώσει από τις συνέπειες της κατανάλωσης γλυκαντικών.

Ίσως το πιο εύστοχο, είναι να παρομοιάσουμε τη ζάχαρη καρύδας και με το μέλι: είναι πιο υγιεινό από την παραδοσιακή ζάχαρη, αλλά σίγουρα χειρότερο από την πλήρη απουσία της.

Τέλος, όπως και τα περισσότερα φυσικά γλυκαντικά, είναι αρκετά πιο ακριβή από τη συμβατική ζάχαρη.

Πηγή: mommy.gr

Send to Facebook

Τσάι με πλούσια διατροφική αξία

Matcha σημαίνει τσάι σε σκόνη, και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στις παραδοσιακές γιαπωνέζικες τελετές τσαγιού αλλά και στην πολυάσχολη καθημερινότητα ανθρώπων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες, ένα ποτήρι Matcha ισοδυναμεί με δέκα ποτήρια οποιουδήποτε άλλου πράσινου τσαγιού σε θέματα διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας...

22/10/2017 10:43

Δίνει ευφορία και δημιουργικότητα

Δεν υπάρχει υπερβολή σε ένα ποτήρι κρασί την κατάλληλη στιγμή! Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη με τίτλο ‘Creativity on tap’ που πραγματοποιήθηκε στο University of Graz της Αυστρίας και εξέτασε το πώς επηρεάζεται η δημιουργική σκέψη στον εγκέφαλο από την πρόσληψη αλκοόλ. Στην έρευνα συμμετείχαν 70 άτομα, στα οποία δόθηκε ένα ποτήρι με...

20/10/2017 07:01

Καρδιοπάθεια

Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, διαθέτετε, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι η χοληστερόλη αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορούμε να μειώσουμε την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και να αυξήσουμε την «καλή» (HDL) χοληστερόλη, κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά...

19/10/2017 07:06

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας

Την τελευταία θέση στην Ευρώπη σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού που είναι δότες οργάνων και έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο είναι η Κύπρος σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου οι δότες...

12/10/2017 16:23

Προτιμήστε γυναίκες γιατρούς

Οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς εμφανίζουν ελαφρώς μικρότερα ποσοστά θανάτου, κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους υποβλήθηκαν σε επέμβαση από άνδρες χειρουργούς. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια καναδική μελέτη, αλλά άλλοι επιστήμονες δηλώνουν δύσπιστοι κατά πόσο όντως...

11/10/2017 11:48

Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας

Απογοητευτικά είναι τα νέα επιστημονικά στοιχεία για την παχυσαρκία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζει ότι εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο. Υπέρβαρα θα είναι 268 εκατομμύρια παιδιά...

10/10/2017 07:07

Πρόβλημα η Μύθος?

Τι είναι εσωστροφη βαδίσματος? Είναι όταν το παιδί περιπατάει η τρέχει με τα πόδια προς τα μέσα αντί να είναι στην ευθεία και συνήθως λέγεται "pigeon-toed.". Εμφανίζεται όταν οι γονείς βλέπουν  το παιδί να αρχίζει να περπατάει.  Πολλές φόρες εμφανίζεται και σε διάφορες ηλικίες του παιδιού και συνήθως επηρεάζεται από μια αλλαγή παπουτσιού,...

08/10/2017 06:49

Στοματική υγεία

Εάν έχεις πονόδοντο και δεν χρειάζεσαι κάποιο σφράγισμα, δες παρακάτω 5 λόγους για τους οποίους σου συμβαίνει αυτό. 1. Βουρτσίζεις έντονα τα δόντια σουΤο να βουρτσίζεις με ένταση τα δόντια σου έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την ευαισθησία των ούλων σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ερεθισμός των νεύρων μπορεί να σου προκαλέσει...

07/10/2017 10:42

Υπνική άπνοια

Σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των καρδιοπαθών εγκυμονεί το ροχαλητό, που προκαλεί την άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου! Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της διάσημης αμερικανικής κλινικής Mayo Clinic «για εκείνους με υποκείμενη καρδιακή νόσο, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο λόγω καρδιακής ανακοπής. Επίσης...

05/10/2017 07:57

To γέλιο είναι θεραπευτικό

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο έλεγαν οι παλιοί και η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Το γέλιο μας αναζωογονεί και μας επαναφέρει την ισορροπία στη ψυχική μας κατάσταση, όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Τα οφέλη του γέλιου, όμως, δεν αφορούν μόνο τη διάθεσή μας αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους της υγείας μας. Όταν γελάμε, παρατηρούνται...

04/10/2017 06:57

Άμυνα του οργανισμού μας

Όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την έλευση κύματος γρίπης. Τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να προληφθούν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων που συνεργάζονται για την προστασία του οργανισμού, λειτουργεί...

03/10/2017 07:02

Ερευνα-ανατροπή

Αν η δουλειά σας σάς προκαλεί άγχος, τότε είστε... πολύ τυχεροί. Ο διαπίστωσε έρευνα, αντιθέτως με την πεποίθηση που επικρατεί, αυτό μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι σε εργασίες που προκαλούν άγχος είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που έχουν πιο εύκολους ρόλους εργασίας. Οι...

02/10/2017 06:33

Back to Top