Κάνει καλό στον οργανισμό μας;
Τί είναι η ζάχαρη καρύδας;

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία μας συστατικά όπως η ζάχαρη ή ακόμα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Το γεγονός αυτό είναι και το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση φυσικών υποκατάστατων της ζάχαρης.

Ένα γλυκαντικό το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας.

Αυτό το είδος ζάχαρης προέρχεται από τα φοινικόδεντρα καρύδας και φημίζεται για τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία του σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη, καθώς και για το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που έχει.

Παρακάτω θα ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, ξεχωρίζοντας τα γεγονότα από τη φαντασία όσον αφορά τη διατροφική αξία της ζάχαρης καρύδας:

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και πως παρασκευάζεται;
Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το ζαχαρώδες υγρό που κυκλοφορεί στο φυτό της καρύδας. Η ζάχαρη καρύδας συχνά συγχέεται με την ζάχαρη φοίνικα (Palm sugar), η οποία παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με τη ζάχαρη καρύδας, αλλά παρασκευάζεται από διαφορετικό είδος φοινικόδεντρου.

Η ζάχαρη καρύδας παρασκευάζεται μέσα από μια φυσική διαδικασία που αποτελείται από δύο βήματα:

  1. 1. Πραγματοποιείται μια τομή στο λουλούδι του φοινικόδεντρου καρύδας και στη συνέχεια το υγρό συγκεντρώνεται μέσα σε ειδικά δοχεία περισυλλογής.
  2. 2. Το υγρό αυτό θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που περιέχει.

 


Είναι πιο θρεπτική από τη συμβατική ζάχαρη;
Αρχικά θα αναφέρουμε πως η συμβατική ζάχαρη όπως επίσης και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, δεν περιέχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας.

Συνεπώς αποτελούν θερμίδες χωρίς «ουσία».

Αντιθέτως, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να διατηρεί μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μέσα στην ίδια την καρύδα.

Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα και μελέτες επί του συγκεκριμένου θέματος, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων (Phillipine Department of Agriculture), η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το ποτάσσιο, συνοδευόμενα από λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν οφέλη για την υγεία μας.

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει επίσης έναν φυσικό πολυσακχαρίτη που ονομάζεται ινουλίνη.

Η ινουλίνη είναι ικανή να επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, κάτι το οποίο εξηγεί το λόγο για τον οποίο η ζάχαρη καρύδας κατατάσσεται πιο χαμηλά στον γλυκαιμικό πίνακα σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε πως παρόλο που η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν φυσικές τροφές που είναι ικανές να μας προσφέρουν αρκετά περισσότερα.

Επίσης, η ζάχαρη καρύδας είναι μια γλυκαντική ουσία υψηλής θερμιδικής αξίας (ίδιες θερμίδες με τη συμβατική ζάχαρη), και θα χρειαζόταν η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας για να λάβουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει.

Η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα «εργαλείο» που δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εφόσον η γλυκόζη διαθέτει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή 100, τότε μια τροφή με γλυκαιμικό δείκτη 50 θα χρειαστεί τον διπλάσιο χρόνο για να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σε σχέση με την γλυκόζη.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων μέτρησε τον γλυκαιμικό δείκτη της ζάχαρης καρύδας και τον συνέκρινε με εκείνον της γλυκόζης.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή μόλις 35, κάτι το οποίο την κατατάσσει πολύ χαμηλότερα από τη συμβατική ζάχαρη που βρίσκεται κάπου κοντά στο 60.

Αλλά ακόμα και μετά από τα ευρήματα αυτής της μελέτης και μόνο, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για τη ζάχαρη καρύδας.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή που μπορεί να παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από άτομο σε άτομο.

Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων χρησιμοποίησε ένα δείγμα μόλις 10 ατόμων.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί επίσης να παρουσιάζει απόκλιση μεταξύ διαφορετικών παρτίδων τροφής που δοκιμάζονται, κάτι το οποίο σημαίνει πως η ζάχαρη καρύδας από έναν διαφορετικό παραγωγό θα μπορούσε να δώσει ελαφρώς διαφορετικές μετρήσεις.

Θα θέλαμε να την δούμε σε άμεση σύγκριση με τη συμβατική ζάχαρη, την οποία και ευελπιστεί άλλωστε να αντικαταστήσει.

Σε γενικές γραμμές δεν είμαστε πεπεισμένοι πως η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει τόσο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όσο υποστηρίζει η εν λόγω έρευνα.

Ίσως πραγματικά η ινουλίνη, που περιέχεται μέσα στη ζάχαρη καρύδας, να καθυστερεί αρκετά την απορρόφησή της δικαιολογώντας το χαμηλό δείκτη, αλλά θα θέλαμε οπωσδήποτε να δούμε τουλάχιστον μια ακόμα έρευνα πριν βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.

Η ζάχαρη καρύδας είναι υψηλή σε φρουκτόζη
Η συμβατική ζάχαρη δεν είναι «κακή» για την υγεία μας απλά και μόνο επειδή αποτελείται από θερμίδες χωρίς «ουσία» ή επειδή παρουσιάζει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο βασικός λόγος που καθιστά τη συμβατική ζάχαρη ανθυγιεινή είναι το γεγονός ότι είναι γεμάτη με φρουκτόζη.

Για την ακρίβεια, ένα πακέτο συμβατικής ζάχαρης αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη.

Εδώ είναι και που κρύβεται η «παγίδα» σχετικά με τη ζάχαρη καρύδας.. παρόλο που αναφορές σε πολλές πηγές στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως η ζάχαρη καρύδας δεν περιέχει φρουκτόζη, είναι φτιαγμένη από 70-80% σακχαζόζη (η κοινή μας ζάχαρη), η οποία με τη σειρά της αποτελείται από 50% φρουκτόζη!

Για αυτό το λόγο μπορούμε να πούμε πως η ζάχαρη καρύδας στην ουσία προσφέρει σχεδόν την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με τη συμβατική ζάχαρη, γραμμάριο προς γραμμάριο.

Η εκτεταμένη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όλων των ειδών, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι.

Γιατί ή όχι να την προτιμήσουμε
Η ζάχαρη καρύδας είναι συμπερασματικά απλώς μία φυσική γλυκαντική ουσία.

Μοιάζει αρκετά με τη συμβατική ζάχαρη παρόλο που η διαδικασία παρασκευής της μοιάζει πιο φυσική και το τελικό προϊόν συνοδεύεται από μερικά παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για να την προτιμήσουμε από τη συμβατική ζάχαρη, όχι όμως να την καταναλώνουμε αλόγιστα.

Όπως με οποιοδήποτε φυσικό γλυκαντικό, καλό είναι να την χρησιμοποιούμε περιστασιακά.

Φαίνεται να είναι «ελαφρώς» πιο υγιεινή από την συμβατική ζάχαρη, αλλά σίγουρα η προτίμηση της ζάχαρης καρύδας δεν είναι κάτι το οποίο θα μας γλυτώσει από τις συνέπειες της κατανάλωσης γλυκαντικών.

Ίσως το πιο εύστοχο, είναι να παρομοιάσουμε τη ζάχαρη καρύδας και με το μέλι: είναι πιο υγιεινό από την παραδοσιακή ζάχαρη, αλλά σίγουρα χειρότερο από την πλήρη απουσία της.

Τέλος, όπως και τα περισσότερα φυσικά γλυκαντικά, είναι αρκετά πιο ακριβή από τη συμβατική ζάχαρη.

Πηγή: mommy.gr

Send to Facebook

Προστασία από τον ήλιο

Σε συστάσεις προς το κοινό προβαίνει το Υπουργείο Υγείας προς αντιμετώπιση του καύσωνα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα βασικά μέτρα...

23/06/2017 17:05

Όγκος στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας στο Λος Άντζελες, μια νέα συνδυαστική θεραπεία διπλασιάζει σχεδόν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV), μια κακοήθη μορφή νεοπλασίας-όγκου που μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο...

22/06/2017 07:04

Τι να αλλάξετε από την καθημερινότητα σας

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως απλές καθημερινές συνήθειες, μας κάνουν άσχημες, χωρίς μάλιστα να μπορεί να βοηθήσει κανένας δερματολόγος, καλλυντικά και οι θεραπείες όλης της σύγχρονης τεχνολογίας μαζί! Ας αποφύγουμε λοιπόν 5 συνήθειες που θα βοηθήσουν να γίνουμε ομορφότερες, χωρίς πολύ κόπο! Μήπως κρατάτε...

17/06/2017 07:04

Από παθήσεις οστών μέχρι και Αλτσχάιμερ

Πολλές φορές, κατά την ετοιμασία ενός γεύματος, τυλίγουμε φαγητά μέσα σε αλουμινόχαρτο για να ψηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα μέρος αυτού του όχι και τόσο υγιεινού περιτυλίγματος θα καταλήξει μέσα στο γεύμα μας, όπως προειδοποιεί σε πρόσφατο άρθρο της η Δρ. Ghada Bassioni, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας, στο πανεπιστήμιο...

16/06/2017 08:43

Aνοσοποιητικού και του κυκλοφορικού σύστημα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είχαν γίνει αντιληπτές από τους αρχαίους Έλληνες και είχαν περιγραφεί για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη. Μεταξύ άλλων, το θαλασσινό νερό μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, να βελτιώσει την υγεία του δέρματός και να μειώσει το...

13/06/2017 07:04

Διατροφή

Η νέα διατροφική τάση ακούει στο «λέμε όχι στη ζάχαρη». Είναι όμως η ζάχαρη όντως ο χειρότερος εχθρός της υγείας μας; Η ζάχαρη κρύβεται εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, προειδοποιούν συγγραφείς και bloggers μέσω του hashtag «sugarfree». Τι σημαίνει για τη διατροφή η απουσία του γλυκού «εχθρού» μας; Οι υποστηρικτές της νέας...

12/06/2017 07:08

Διατροφή

Από τους αρχαίους χρόνους, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό για την υγεία, ειδικά για τις γυναίκες μετά τον τοκετό και για τα παιδιά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το ακτινίδιο πρώτη φορά εξάχθηκε στην Ασία ως διακοσμητική άμπελος. Το 1094 Αμερικανοί δοκίμασαν τα φρούτα, ενώ έφθασε...

08/06/2017 07:06

Σωματική υγεία των παιδιών

Ένα κακό διαζύγιο έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία των παιδιών, καθώς αμερικανική μελέτη δείχνει ότι αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Proceedings...

07/06/2017 07:02

Δεν είναι μόνο το πρόσωπο που θέλει προστασία

Δεν αρκεί μόνο να καλύπτουμε το πρόσωπο με αντηλιακό, υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, στην καθημερινότητά μας και χρειάζονται προστασία. Ξεκινάμε από το πρόσωπο και φροντίζουμε πάντα να εφαρμόζουμε αντηλιακό στα αυτιά, το λαιμό και εν συνεχεία στο ντεκολτέ. Τις ημέρες που το φόρεμα, το μπλουζάκι...

06/06/2017 06:54

Προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί τι είναι καλύτερο για την υγεία σας, να φάτε το φρούτο ολόκληρο ή να το στύψετε και να πιείτε τον χυμό του; Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ, δίνει την απάντηση. Συγκεκριμένα, η έρευνα εστιάζει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και αποφαίνεται ότι η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου...

05/06/2017 07:09

Μόλυβδος στα δόντια

Τα δόντια αποτελούν ένα είδος «αρχείου» στο οποίο καταγράφεται η έκθεση του οργανισμού μας σε διάφορες ουσίες πριν ακόμη γεννηθούμε. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών του αυτιστικού φάσματος, διαπίστωσαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη...

03/06/2017 06:46

Χημειοθεραπεία

Τον μηχανισμό με τον οποίο η συχνότερη χημειοθεραπεία σε μικρότερη δόση μπορεί να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στη θεραπεία του καρκίνου κατέδειξαν η ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Τριαντάφυλλου Στυλιανόπουλου, σε συνεργασία με ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, της Ιατρικής...

01/06/2017 13:08

Back to Top