Κάνει καλό στον οργανισμό μας;
Τί είναι η ζάχαρη καρύδας;

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία μας συστατικά όπως η ζάχαρη ή ακόμα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Το γεγονός αυτό είναι και το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση φυσικών υποκατάστατων της ζάχαρης.

Ένα γλυκαντικό το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας.

Αυτό το είδος ζάχαρης προέρχεται από τα φοινικόδεντρα καρύδας και φημίζεται για τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία του σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη, καθώς και για το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που έχει.

Παρακάτω θα ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, ξεχωρίζοντας τα γεγονότα από τη φαντασία όσον αφορά τη διατροφική αξία της ζάχαρης καρύδας:

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και πως παρασκευάζεται;
Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το ζαχαρώδες υγρό που κυκλοφορεί στο φυτό της καρύδας. Η ζάχαρη καρύδας συχνά συγχέεται με την ζάχαρη φοίνικα (Palm sugar), η οποία παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με τη ζάχαρη καρύδας, αλλά παρασκευάζεται από διαφορετικό είδος φοινικόδεντρου.

Η ζάχαρη καρύδας παρασκευάζεται μέσα από μια φυσική διαδικασία που αποτελείται από δύο βήματα:

  1. 1. Πραγματοποιείται μια τομή στο λουλούδι του φοινικόδεντρου καρύδας και στη συνέχεια το υγρό συγκεντρώνεται μέσα σε ειδικά δοχεία περισυλλογής.
  2. 2. Το υγρό αυτό θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που περιέχει.

 


Είναι πιο θρεπτική από τη συμβατική ζάχαρη;
Αρχικά θα αναφέρουμε πως η συμβατική ζάχαρη όπως επίσης και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, δεν περιέχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας.

Συνεπώς αποτελούν θερμίδες χωρίς «ουσία».

Αντιθέτως, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να διατηρεί μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μέσα στην ίδια την καρύδα.

Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα και μελέτες επί του συγκεκριμένου θέματος, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων (Phillipine Department of Agriculture), η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το ποτάσσιο, συνοδευόμενα από λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν οφέλη για την υγεία μας.

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει επίσης έναν φυσικό πολυσακχαρίτη που ονομάζεται ινουλίνη.

Η ινουλίνη είναι ικανή να επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, κάτι το οποίο εξηγεί το λόγο για τον οποίο η ζάχαρη καρύδας κατατάσσεται πιο χαμηλά στον γλυκαιμικό πίνακα σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε πως παρόλο που η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν φυσικές τροφές που είναι ικανές να μας προσφέρουν αρκετά περισσότερα.

Επίσης, η ζάχαρη καρύδας είναι μια γλυκαντική ουσία υψηλής θερμιδικής αξίας (ίδιες θερμίδες με τη συμβατική ζάχαρη), και θα χρειαζόταν η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας για να λάβουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει.

Η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα «εργαλείο» που δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εφόσον η γλυκόζη διαθέτει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή 100, τότε μια τροφή με γλυκαιμικό δείκτη 50 θα χρειαστεί τον διπλάσιο χρόνο για να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σε σχέση με την γλυκόζη.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων μέτρησε τον γλυκαιμικό δείκτη της ζάχαρης καρύδας και τον συνέκρινε με εκείνον της γλυκόζης.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή μόλις 35, κάτι το οποίο την κατατάσσει πολύ χαμηλότερα από τη συμβατική ζάχαρη που βρίσκεται κάπου κοντά στο 60.

Αλλά ακόμα και μετά από τα ευρήματα αυτής της μελέτης και μόνο, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για τη ζάχαρη καρύδας.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή που μπορεί να παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από άτομο σε άτομο.

Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων χρησιμοποίησε ένα δείγμα μόλις 10 ατόμων.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί επίσης να παρουσιάζει απόκλιση μεταξύ διαφορετικών παρτίδων τροφής που δοκιμάζονται, κάτι το οποίο σημαίνει πως η ζάχαρη καρύδας από έναν διαφορετικό παραγωγό θα μπορούσε να δώσει ελαφρώς διαφορετικές μετρήσεις.

Θα θέλαμε να την δούμε σε άμεση σύγκριση με τη συμβατική ζάχαρη, την οποία και ευελπιστεί άλλωστε να αντικαταστήσει.

Σε γενικές γραμμές δεν είμαστε πεπεισμένοι πως η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει τόσο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όσο υποστηρίζει η εν λόγω έρευνα.

Ίσως πραγματικά η ινουλίνη, που περιέχεται μέσα στη ζάχαρη καρύδας, να καθυστερεί αρκετά την απορρόφησή της δικαιολογώντας το χαμηλό δείκτη, αλλά θα θέλαμε οπωσδήποτε να δούμε τουλάχιστον μια ακόμα έρευνα πριν βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.

Η ζάχαρη καρύδας είναι υψηλή σε φρουκτόζη
Η συμβατική ζάχαρη δεν είναι «κακή» για την υγεία μας απλά και μόνο επειδή αποτελείται από θερμίδες χωρίς «ουσία» ή επειδή παρουσιάζει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο βασικός λόγος που καθιστά τη συμβατική ζάχαρη ανθυγιεινή είναι το γεγονός ότι είναι γεμάτη με φρουκτόζη.

Για την ακρίβεια, ένα πακέτο συμβατικής ζάχαρης αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη.

Εδώ είναι και που κρύβεται η «παγίδα» σχετικά με τη ζάχαρη καρύδας.. παρόλο που αναφορές σε πολλές πηγές στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως η ζάχαρη καρύδας δεν περιέχει φρουκτόζη, είναι φτιαγμένη από 70-80% σακχαζόζη (η κοινή μας ζάχαρη), η οποία με τη σειρά της αποτελείται από 50% φρουκτόζη!

Για αυτό το λόγο μπορούμε να πούμε πως η ζάχαρη καρύδας στην ουσία προσφέρει σχεδόν την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με τη συμβατική ζάχαρη, γραμμάριο προς γραμμάριο.

Η εκτεταμένη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όλων των ειδών, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι.

Γιατί ή όχι να την προτιμήσουμε
Η ζάχαρη καρύδας είναι συμπερασματικά απλώς μία φυσική γλυκαντική ουσία.

Μοιάζει αρκετά με τη συμβατική ζάχαρη παρόλο που η διαδικασία παρασκευής της μοιάζει πιο φυσική και το τελικό προϊόν συνοδεύεται από μερικά παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για να την προτιμήσουμε από τη συμβατική ζάχαρη, όχι όμως να την καταναλώνουμε αλόγιστα.

Όπως με οποιοδήποτε φυσικό γλυκαντικό, καλό είναι να την χρησιμοποιούμε περιστασιακά.

Φαίνεται να είναι «ελαφρώς» πιο υγιεινή από την συμβατική ζάχαρη, αλλά σίγουρα η προτίμηση της ζάχαρης καρύδας δεν είναι κάτι το οποίο θα μας γλυτώσει από τις συνέπειες της κατανάλωσης γλυκαντικών.

Ίσως το πιο εύστοχο, είναι να παρομοιάσουμε τη ζάχαρη καρύδας και με το μέλι: είναι πιο υγιεινό από την παραδοσιακή ζάχαρη, αλλά σίγουρα χειρότερο από την πλήρη απουσία της.

Τέλος, όπως και τα περισσότερα φυσικά γλυκαντικά, είναι αρκετά πιο ακριβή από τη συμβατική ζάχαρη.

Πηγή: mommy.gr

Send to Facebook

Αλλαγή προσώπου

Έμεινε για ενάμιση μήνα χωρίς πρόσωπο. Ενας άνδρας που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου πριν από πολλά χρόνια χρειάστηκε να μπει και πάλι στο χειρουργείο για να αλλάξει ξανά όψη, αφού το σώμα του απέρριψε το πρώτο μόσχευμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2005, όταν ξεκίνησαν αυτές οι πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις.

20/01/2018 07:06

Και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες

Τα πολύτιμα αγαθά της φύσης, την καθιστούν ένα «οπλοστάσιο» με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν είναι μόνο το νερό, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί που μπορούν να αποτοξινώσουν και να ενδυναμώσουν το σώμα μας. Αλλη μια κατηγορία των δώρων της φύσης σε μας είναι και...

19/01/2018 07:01

Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας

Σε πέντε περιοχές της Αγγλίας επιβεβαιώθηκαν εστίες ιλαράς και μέχρι στιγμής επιβεβαιώθηκαν 120 κρούσματα. Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι περιστατικά καταγράφηκαν στο δυτικό Γιορκσάιρ, στο Τσέσαϊρ, το Λίβερπουλ, στα δυτικά Μίντλαντς, στο Σάρεϊ και το Μάντσεστερ και ότι αυτές οι εστίες συνδέονται με...

17/01/2018 13:11

Καρκίνος

Περισσότεροι από τα 3/4 των ασθενών που νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα είναι άνδρες, με πάνω από το 50% εξ αυτών να είναι νυν καπνιστές και με μέση ηλικία διάγνωσης τα 67 έτη, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από το Μητρώο Ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα. Στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι 6.500 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από...

17/01/2018 07:03

Ασθένειες του χειμώνα

Η γρίπη είναι μια νόσος που επανέρχεται κάθε χρόνο με επιδημική μορφή κυρίως τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη, που όμως προκαλεί βαρύτερη νόσο από το κοινό κρυολόγημα. Χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό πάνω από 39ο C, καταρροή, βήχα, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες και διαρκεί συνήθως 5-7 ημέρες. Υπολογίζεται...

16/01/2018 07:01

Διατροφή

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θρεπτικά συστατικά, καθώς για πολλούς αποτελούν εχθρό στην προσπάθεια τους για απώλεια βάρους. Γνωρίζουμε, όμως, ποιοι πραγματικά είναι οι υδατάνθρακες και τι μας προσφέρουν; Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς αποτελούν ένα από...

15/01/2018 07:03

Παχύσαρκα… κατοικίδια

Όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα κατοικίδια μπορούν να παχύνουν υπερβολικά. Η τάση παχυσαρκίας στις γάτες και τους σκύλους στη Γερμανία είναι ανησυχητική. Οι κτηνίατροι προειδοποιούν για την υγεία τους. 9,3 κιλά δείχνει η ηλεκτρονική ζυγαριά για τον μόλις δώδεκα ετών, μικρόσωμο Σερ Χένρι. Ο Σερ Χένρι δεν είναι τίποτα άλλο από...

14/01/2018 06:49

Γιατροσόφια για τον πυρετό

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι ο πυρετός. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πέσετε «θύμα» του και δεν θέλετε να καταφύγετε στη λήψη κάποιου αντιπυρετικού φαρμάκου, δοκιμάστε να ανακουφιστείτε με βότανα και αιθέρια έλαια που έχουν αντιπυρετική δράση. Σαμπούκος (ή ζαμπούκος)Ανήκει...

09/01/2018 07:04

Διατροφή μετά τις γιορτές

Γιορτές και φαγητό είναι σχεδόν... συνώνυμα. Οικογενειακά τραπέζια, βαριές συνταγές, γλυκά, ποτά. Τι γίνεται όμως με τα περιττά κιλά; Είναι λύση η αυστηρή δίαιτα ή μήπως όχι; Ίσως πρέπει να μάθουμε από τα παιδιά! Κάθε νέα χρονιά συνοδεύεται από νέους στόχους. Συνήθως οι περισσότεροι ξεκινούν με μια… δίαιτα ώστε να φύγουν τα περιττά...

03/01/2018 07:01

Χειμωνιάτικες ασθένειες

Όταν ξυπνάτε με φτέρνισμα, βήχα, αίσθημα αδυναμίας και πόνους στους μυς, πώς ξέρετε αν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε κοινό κρυολόγημα ή σε γρίπη; Το κοινό κρυολόγημα είναι, γενικά, πιο ήπιο από τη γρίπη. Τα συμπτώματά του αποχωρούν μετά από λίγες μέρες, ενώ τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να διαρκέσουν κάποτε μέχρι και μερικές...

30/12/2017 06:40

Λύσεις για την αναβλητικότητα

Σύμφωνα με τον Vanden Heuvel, η επιδίωξη της άμεσης ευχαρίστησης είναι συνδέεται με την αναβλητικότητα. Κάποιος μπορεί να προτιμά την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων και να καθυστερεί τις εργασίες που του προκαλούν άγχος. ΕπιπτώσειςΗ αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, σε μια αίσθηση ενοχής και κρίσης, στην...

28/12/2017 07:07

Τι θα πάθω τελικά που ήπια ενώ έπαιρνα αντιβίωση;

Το ταξίδι για την ανακάλυψη της αλήθειας ξεκίνησε χθες το βράδυ, μετά από περιστατικό φίλου που ισχυρίστηκε πως «η αντιβίωση δεν έπιασε επειδή ήπιε ένα ποτήρι κρασί». Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο, βρήκα δύο διαφορετικά δημοσιεύματα, με την ίδια λογική, που εξηγούν, πως ο ισχυρισμός-κλισέ, δεν ευσταθεί και πολύ, όπως το νομίζαμε. Συγκεκριμένα,...

27/12/2017 06:33

Back to Top