Κάνει καλό στον οργανισμό μας;
Τί είναι η ζάχαρη καρύδας;

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία μας συστατικά όπως η ζάχαρη ή ακόμα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Το γεγονός αυτό είναι και το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση φυσικών υποκατάστατων της ζάχαρης.

Ένα γλυκαντικό το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας.

Αυτό το είδος ζάχαρης προέρχεται από τα φοινικόδεντρα καρύδας και φημίζεται για τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία του σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη, καθώς και για το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που έχει.

Παρακάτω θα ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, ξεχωρίζοντας τα γεγονότα από τη φαντασία όσον αφορά τη διατροφική αξία της ζάχαρης καρύδας:

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και πως παρασκευάζεται;
Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το ζαχαρώδες υγρό που κυκλοφορεί στο φυτό της καρύδας. Η ζάχαρη καρύδας συχνά συγχέεται με την ζάχαρη φοίνικα (Palm sugar), η οποία παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με τη ζάχαρη καρύδας, αλλά παρασκευάζεται από διαφορετικό είδος φοινικόδεντρου.

Η ζάχαρη καρύδας παρασκευάζεται μέσα από μια φυσική διαδικασία που αποτελείται από δύο βήματα:

  1. 1. Πραγματοποιείται μια τομή στο λουλούδι του φοινικόδεντρου καρύδας και στη συνέχεια το υγρό συγκεντρώνεται μέσα σε ειδικά δοχεία περισυλλογής.
  2. 2. Το υγρό αυτό θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που περιέχει.

 


Είναι πιο θρεπτική από τη συμβατική ζάχαρη;
Αρχικά θα αναφέρουμε πως η συμβατική ζάχαρη όπως επίσης και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, δεν περιέχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας.

Συνεπώς αποτελούν θερμίδες χωρίς «ουσία».

Αντιθέτως, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να διατηρεί μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μέσα στην ίδια την καρύδα.

Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα και μελέτες επί του συγκεκριμένου θέματος, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων (Phillipine Department of Agriculture), η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το ποτάσσιο, συνοδευόμενα από λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν οφέλη για την υγεία μας.

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει επίσης έναν φυσικό πολυσακχαρίτη που ονομάζεται ινουλίνη.

Η ινουλίνη είναι ικανή να επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, κάτι το οποίο εξηγεί το λόγο για τον οποίο η ζάχαρη καρύδας κατατάσσεται πιο χαμηλά στον γλυκαιμικό πίνακα σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε πως παρόλο που η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν φυσικές τροφές που είναι ικανές να μας προσφέρουν αρκετά περισσότερα.

Επίσης, η ζάχαρη καρύδας είναι μια γλυκαντική ουσία υψηλής θερμιδικής αξίας (ίδιες θερμίδες με τη συμβατική ζάχαρη), και θα χρειαζόταν η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας για να λάβουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει.

Η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα «εργαλείο» που δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εφόσον η γλυκόζη διαθέτει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή 100, τότε μια τροφή με γλυκαιμικό δείκτη 50 θα χρειαστεί τον διπλάσιο χρόνο για να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σε σχέση με την γλυκόζη.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων μέτρησε τον γλυκαιμικό δείκτη της ζάχαρης καρύδας και τον συνέκρινε με εκείνον της γλυκόζης.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή μόλις 35, κάτι το οποίο την κατατάσσει πολύ χαμηλότερα από τη συμβατική ζάχαρη που βρίσκεται κάπου κοντά στο 60.

Αλλά ακόμα και μετά από τα ευρήματα αυτής της μελέτης και μόνο, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για τη ζάχαρη καρύδας.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή που μπορεί να παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από άτομο σε άτομο.

Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων χρησιμοποίησε ένα δείγμα μόλις 10 ατόμων.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί επίσης να παρουσιάζει απόκλιση μεταξύ διαφορετικών παρτίδων τροφής που δοκιμάζονται, κάτι το οποίο σημαίνει πως η ζάχαρη καρύδας από έναν διαφορετικό παραγωγό θα μπορούσε να δώσει ελαφρώς διαφορετικές μετρήσεις.

Θα θέλαμε να την δούμε σε άμεση σύγκριση με τη συμβατική ζάχαρη, την οποία και ευελπιστεί άλλωστε να αντικαταστήσει.

Σε γενικές γραμμές δεν είμαστε πεπεισμένοι πως η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει τόσο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όσο υποστηρίζει η εν λόγω έρευνα.

Ίσως πραγματικά η ινουλίνη, που περιέχεται μέσα στη ζάχαρη καρύδας, να καθυστερεί αρκετά την απορρόφησή της δικαιολογώντας το χαμηλό δείκτη, αλλά θα θέλαμε οπωσδήποτε να δούμε τουλάχιστον μια ακόμα έρευνα πριν βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.

Η ζάχαρη καρύδας είναι υψηλή σε φρουκτόζη
Η συμβατική ζάχαρη δεν είναι «κακή» για την υγεία μας απλά και μόνο επειδή αποτελείται από θερμίδες χωρίς «ουσία» ή επειδή παρουσιάζει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο βασικός λόγος που καθιστά τη συμβατική ζάχαρη ανθυγιεινή είναι το γεγονός ότι είναι γεμάτη με φρουκτόζη.

Για την ακρίβεια, ένα πακέτο συμβατικής ζάχαρης αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη.

Εδώ είναι και που κρύβεται η «παγίδα» σχετικά με τη ζάχαρη καρύδας.. παρόλο που αναφορές σε πολλές πηγές στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως η ζάχαρη καρύδας δεν περιέχει φρουκτόζη, είναι φτιαγμένη από 70-80% σακχαζόζη (η κοινή μας ζάχαρη), η οποία με τη σειρά της αποτελείται από 50% φρουκτόζη!

Για αυτό το λόγο μπορούμε να πούμε πως η ζάχαρη καρύδας στην ουσία προσφέρει σχεδόν την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με τη συμβατική ζάχαρη, γραμμάριο προς γραμμάριο.

Η εκτεταμένη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όλων των ειδών, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι.

Γιατί ή όχι να την προτιμήσουμε
Η ζάχαρη καρύδας είναι συμπερασματικά απλώς μία φυσική γλυκαντική ουσία.

Μοιάζει αρκετά με τη συμβατική ζάχαρη παρόλο που η διαδικασία παρασκευής της μοιάζει πιο φυσική και το τελικό προϊόν συνοδεύεται από μερικά παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για να την προτιμήσουμε από τη συμβατική ζάχαρη, όχι όμως να την καταναλώνουμε αλόγιστα.

Όπως με οποιοδήποτε φυσικό γλυκαντικό, καλό είναι να την χρησιμοποιούμε περιστασιακά.

Φαίνεται να είναι «ελαφρώς» πιο υγιεινή από την συμβατική ζάχαρη, αλλά σίγουρα η προτίμηση της ζάχαρης καρύδας δεν είναι κάτι το οποίο θα μας γλυτώσει από τις συνέπειες της κατανάλωσης γλυκαντικών.

Ίσως το πιο εύστοχο, είναι να παρομοιάσουμε τη ζάχαρη καρύδας και με το μέλι: είναι πιο υγιεινό από την παραδοσιακή ζάχαρη, αλλά σίγουρα χειρότερο από την πλήρη απουσία της.

Τέλος, όπως και τα περισσότερα φυσικά γλυκαντικά, είναι αρκετά πιο ακριβή από τη συμβατική ζάχαρη.

Πηγή: mommy.gr

Send to Facebook

Χάσιμο βάρους χωρίς καμία δίαιτα!

Οι άνθρωποι που τρώνε συγκεντρωμένοι, χωρίς να αποσπούν την προσοχή τους από την τηλεόραση, το κινητό τους, τη δουλειά τους ή ό,τι άλλο, μπορούν όχι μόνο να χάσουν κιλά, αλλά και να μην τα ξαναπάρουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Καρολάιν Νταν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα,...

22/05/2017 09:18

Τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις γυναίκες

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή βοηθούν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να προστατευθούν από τη στεφανιαία νόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά συστατικά, που περιέχονται σε πολλές φυτικές τροφές και έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας...

22/05/2017 06:33

Βλαβερό το "κοινωνικό" κάπνισμα

Οι λεγόμενοι «κοινωνικοί καπνιστές», που ανάβουν τσιγάρο περιστασιακά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να αντιμετωπίζουν σχεδόν παρόμοιους κινδύνους για καρδιοπάθεια με όσους καπνίζουν καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κέιτ Γκόλικ...

20/05/2017 06:49

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η σωματική άσκηση είναι μια κοινωνικά μεταδοτική συνήθεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Λέκτορας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Χρίστος Νικολαΐδης και η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τον Sinan Aral, Καθηγητή της Σχολής Διοίκησης του ΜΙΤ. Σύμφωνα...

18/05/2017 10:55

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έθεσε στον Υπουργό Υγείας, “το σοβαρό πρόβλημα ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις, ιατροί που εργάζονται στο δημόσιο, να μην έχουν ανανεωμένη την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος τους, ή ακόμη να μην είναι καν εγγεγραμμένοι στον ΠΙΣ, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη νομοθεσία της Πολιτείας και την...

17/05/2017 10:21

Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων

Η ΕΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει προκύψει μετά την εκδήλωση Ebola στα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων και Συντονιστής της ΕΕ για τον Ebola Χρήστος Στυλιανίδης. "Μετά την κήρυξη...

17/05/2017 06:54

Κι όμως βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου

Η τεκίλα για κάποιους είναι το ποτό τους. Και όπως φαίνεται έχουν κάνει σοφή επιλογή! Αυτό γιατί σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Έρευνας και Ανώτερων Σπουδών στο Μεξικό σε αυτή υπάρχουν ουσίες που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science Daily, η μπλε ποικιλία του φυτού tequilana...

15/05/2017 07:09

Γλυκαιμικής ρύθμιση

Η μαστίχα Χίου παράγεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus, της οικογένειας Anacardiaceae. Η ρητίνη της μαστίχας έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή θεραπευτική, ενώ πρόσφατα βρέθηκε πως είναι ιδιαίτερα δραστική έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Έλληνες επιστήμονες μελέτησαν σε νέα έρευνα την επίδραση της κατανάλωσης...

14/05/2017 06:40

Υγιεινά ροφήματα

Παλιά, όταν ο άνθρωπος διψούσε, η επιλογή σχετικά με το τι να πει για να ξεδιψάσει ήταν απλή: νερό. Σήμερα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και οι επιλογές έχουν αυξηθεί δραματικά: αναψυκτικά, φρουτοποτά, χυμοί, παγωμένα τσάγια και πολλά άλλα κατακλύζουν την αγορά. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνουμε...

12/05/2017 06:49

Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού

Την εκστρατεία «Αποφασίζω την αντισύλληψη που ταιριάζει στις ανάγκες μου» (#idecide my contraception #FeetMyNeeds) ανακοίνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης σε μεθόδους...

11/05/2017 07:05

Όχι άλλη δίαιτα

Η δίαιτα είναι για κάποιες γυναίκες αναπόφευκτη και συνήθως ξεκινά αυτή την εποχή του χρόνου. Λίγο πριν βγούμε στις παραλίες, κόβουμε τα λιπαρά, τις ζύμες και τα γλυκά και στρεφόμαστε στο κοτόπουλο και τα λαχανικά. Υπάρχουν κάποιες μέρες ωστόσο που έχουμε την ανάγκη να φάμε μια ολόκληρη πίτσα ή ένα γουρουνόπουλο (λέμε τώρα)...

10/05/2017 07:04

Ακόμα ένα αρνητικό του αλατιού

Σύμφωνα με νέες μελέτες, το πολύ αλάτι στη διατροφή μπορεί να στρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του σώματος, προκαλώντας αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1 και η ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από αρκετές ερευνητικές ομάδες που δημοσίευσαν ταυτόχρονα στην επιθεώρηση...

08/05/2017 09:31

Back to Top