Κάνει καλό στον οργανισμό μας;
Τί είναι η ζάχαρη καρύδας;

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία μας συστατικά όπως η ζάχαρη ή ακόμα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Το γεγονός αυτό είναι και το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση φυσικών υποκατάστατων της ζάχαρης.

Ένα γλυκαντικό το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας.

Αυτό το είδος ζάχαρης προέρχεται από τα φοινικόδεντρα καρύδας και φημίζεται για τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία του σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη, καθώς και για το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που έχει.

Παρακάτω θα ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, ξεχωρίζοντας τα γεγονότα από τη φαντασία όσον αφορά τη διατροφική αξία της ζάχαρης καρύδας:

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και πως παρασκευάζεται;
Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το ζαχαρώδες υγρό που κυκλοφορεί στο φυτό της καρύδας. Η ζάχαρη καρύδας συχνά συγχέεται με την ζάχαρη φοίνικα (Palm sugar), η οποία παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με τη ζάχαρη καρύδας, αλλά παρασκευάζεται από διαφορετικό είδος φοινικόδεντρου.

Η ζάχαρη καρύδας παρασκευάζεται μέσα από μια φυσική διαδικασία που αποτελείται από δύο βήματα:

  1. 1. Πραγματοποιείται μια τομή στο λουλούδι του φοινικόδεντρου καρύδας και στη συνέχεια το υγρό συγκεντρώνεται μέσα σε ειδικά δοχεία περισυλλογής.
  2. 2. Το υγρό αυτό θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που περιέχει.

 


Είναι πιο θρεπτική από τη συμβατική ζάχαρη;
Αρχικά θα αναφέρουμε πως η συμβατική ζάχαρη όπως επίσης και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, δεν περιέχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας.

Συνεπώς αποτελούν θερμίδες χωρίς «ουσία».

Αντιθέτως, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να διατηρεί μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μέσα στην ίδια την καρύδα.

Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα και μελέτες επί του συγκεκριμένου θέματος, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων (Phillipine Department of Agriculture), η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το ποτάσσιο, συνοδευόμενα από λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν οφέλη για την υγεία μας.

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει επίσης έναν φυσικό πολυσακχαρίτη που ονομάζεται ινουλίνη.

Η ινουλίνη είναι ικανή να επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, κάτι το οποίο εξηγεί το λόγο για τον οποίο η ζάχαρη καρύδας κατατάσσεται πιο χαμηλά στον γλυκαιμικό πίνακα σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε πως παρόλο που η ζάχαρη καρύδας περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν φυσικές τροφές που είναι ικανές να μας προσφέρουν αρκετά περισσότερα.

Επίσης, η ζάχαρη καρύδας είναι μια γλυκαντική ουσία υψηλής θερμιδικής αξίας (ίδιες θερμίδες με τη συμβατική ζάχαρη), και θα χρειαζόταν η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας για να λάβουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει.

Η ζάχαρη καρύδας φαίνεται να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα «εργαλείο» που δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εφόσον η γλυκόζη διαθέτει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή 100, τότε μια τροφή με γλυκαιμικό δείκτη 50 θα χρειαστεί τον διπλάσιο χρόνο για να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σε σχέση με την γλυκόζη.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων μέτρησε τον γλυκαιμικό δείκτη της ζάχαρης καρύδας και τον συνέκρινε με εκείνον της γλυκόζης.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή μόλις 35, κάτι το οποίο την κατατάσσει πολύ χαμηλότερα από τη συμβατική ζάχαρη που βρίσκεται κάπου κοντά στο 60.

Αλλά ακόμα και μετά από τα ευρήματα αυτής της μελέτης και μόνο, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για τη ζάχαρη καρύδας.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή που μπορεί να παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από άτομο σε άτομο.

Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων χρησιμοποίησε ένα δείγμα μόλις 10 ατόμων.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί επίσης να παρουσιάζει απόκλιση μεταξύ διαφορετικών παρτίδων τροφής που δοκιμάζονται, κάτι το οποίο σημαίνει πως η ζάχαρη καρύδας από έναν διαφορετικό παραγωγό θα μπορούσε να δώσει ελαφρώς διαφορετικές μετρήσεις.

Θα θέλαμε να την δούμε σε άμεση σύγκριση με τη συμβατική ζάχαρη, την οποία και ευελπιστεί άλλωστε να αντικαταστήσει.

Σε γενικές γραμμές δεν είμαστε πεπεισμένοι πως η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει τόσο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όσο υποστηρίζει η εν λόγω έρευνα.

Ίσως πραγματικά η ινουλίνη, που περιέχεται μέσα στη ζάχαρη καρύδας, να καθυστερεί αρκετά την απορρόφησή της δικαιολογώντας το χαμηλό δείκτη, αλλά θα θέλαμε οπωσδήποτε να δούμε τουλάχιστον μια ακόμα έρευνα πριν βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.

Η ζάχαρη καρύδας είναι υψηλή σε φρουκτόζη
Η συμβατική ζάχαρη δεν είναι «κακή» για την υγεία μας απλά και μόνο επειδή αποτελείται από θερμίδες χωρίς «ουσία» ή επειδή παρουσιάζει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο βασικός λόγος που καθιστά τη συμβατική ζάχαρη ανθυγιεινή είναι το γεγονός ότι είναι γεμάτη με φρουκτόζη.

Για την ακρίβεια, ένα πακέτο συμβατικής ζάχαρης αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη.

Εδώ είναι και που κρύβεται η «παγίδα» σχετικά με τη ζάχαρη καρύδας.. παρόλο που αναφορές σε πολλές πηγές στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως η ζάχαρη καρύδας δεν περιέχει φρουκτόζη, είναι φτιαγμένη από 70-80% σακχαζόζη (η κοινή μας ζάχαρη), η οποία με τη σειρά της αποτελείται από 50% φρουκτόζη!

Για αυτό το λόγο μπορούμε να πούμε πως η ζάχαρη καρύδας στην ουσία προσφέρει σχεδόν την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με τη συμβατική ζάχαρη, γραμμάριο προς γραμμάριο.

Η εκτεταμένη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όλων των ειδών, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι.

Γιατί ή όχι να την προτιμήσουμε
Η ζάχαρη καρύδας είναι συμπερασματικά απλώς μία φυσική γλυκαντική ουσία.

Μοιάζει αρκετά με τη συμβατική ζάχαρη παρόλο που η διαδικασία παρασκευής της μοιάζει πιο φυσική και το τελικό προϊόν συνοδεύεται από μερικά παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για να την προτιμήσουμε από τη συμβατική ζάχαρη, όχι όμως να την καταναλώνουμε αλόγιστα.

Όπως με οποιοδήποτε φυσικό γλυκαντικό, καλό είναι να την χρησιμοποιούμε περιστασιακά.

Φαίνεται να είναι «ελαφρώς» πιο υγιεινή από την συμβατική ζάχαρη, αλλά σίγουρα η προτίμηση της ζάχαρης καρύδας δεν είναι κάτι το οποίο θα μας γλυτώσει από τις συνέπειες της κατανάλωσης γλυκαντικών.

Ίσως το πιο εύστοχο, είναι να παρομοιάσουμε τη ζάχαρη καρύδας και με το μέλι: είναι πιο υγιεινό από την παραδοσιακή ζάχαρη, αλλά σίγουρα χειρότερο από την πλήρη απουσία της.

Τέλος, όπως και τα περισσότερα φυσικά γλυκαντικά, είναι αρκετά πιο ακριβή από τη συμβατική ζάχαρη.

Πηγή: mommy.gr

Send to Facebook

Ογκολογικό κέντρο Λεμεσού

Την πόρτα του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου πέρασαν σήμερα δυο γυναίκες, οι πρώτες από τους 36 συνολικά καρκινοπαθείς που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παραπομπών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας. Το ΚΥΠΕ βρέθηκε το πρωί στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, όπου συνομίλησε με την πρώτη ασθενή που λάμβανε...

18/06/2018 16:00

Δερματικές παθήσεις

H μερική απενοχοποίηση του ήλιου ως βασική αιτία εμφάνισης μελανώματος και η μη απαραίτητη αφαίρεση σπίλων (ελιών) από ο δέρμα μας ως μέτρο πρόληψης, αποτελούν τα σημαντικότερα θέματα που αναλύονται στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Δερματοσκόπησης που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή της ελληνικής πόλης από...

17/06/2018 07:01

Γλιτώστε από τα κουνούπια νε φυσικό τρόπο

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό όταν ένα κουνούπι τριγυρίζει πάνω από το κεφάλι μας την ώρα που προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Το καλοκαίρι, δε, αποτελεί την εποχή που τα περισσότερα κουνούπια κάνουν έντονη την εμφάνισή τους και δημιουργούν... πονοκέφαλο σε πολλούς. Ένας φυσικός τρόπος να απωθήσουμε τα κουνούπια από το σπίτι...

16/06/2018 07:02

Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει συμβουλευτικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στρατηγικής, καθώς και επιχειρησιακού πλάνου υλοποίησης του Σχεδιασμού των αναγκών και των δυνατοτήτων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο (Capacity Planning), το οποίο θα καλύπτει θέματα επαγγελματιών υγείας και υποδομών...

15/06/2018 18:16

Αιμοδοσία

Στην Κύπρο πέραν των 60 χιλιάδων μονάδων αίματος προσφέρονται ως πραγματικό δώρο ζωής, ενώ πέραν των 120 χιλιάδων παραγώγων αίματος μεταγγίζονται κάθε χρόνο αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία την 14η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Προσθέτει ότι «η συνεχής αύξηση του αριθμού εθελοντών...

13/06/2018 17:04

UVB

Κάθε εποχή του χρόνου και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες,  θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από τον ήλιο και να λαμβάνουμε  σωστά μέτρα ηλιοπροστασίας, για εμάς αλλά ακόμα περισσότερο για τα μικρά παιδιά,  αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τα ηλιακά εγκαύματα. Τι είναι όμως το ηλιακό εγκαύμα; Το ηλιακό...

11/06/2018 15:51

Χρειάζονται τον ύπνο τους και οι γονείς

  Το κλασικό θέμα συζήτησης σε παρέες με νέες μαμάδες ή μπαμπάδες. Ο ύπνος πλέον θεωρείται πολυτέλεια και ψάχνετε έστω και λίγα λεπτά για να ξεκουραστείτε λίγο. Αν και μιλάμε για μία νέα κατάσταση, στην οποία πρέπει να προσαρμοστείτε, πάντα πρέπει να βρίσκετε χρόνο για ύπνο. Δεν είναι μόνο απαραίτητος για εσάς τις ίδιες...

11/06/2018 07:06

Προστασία από την ζέστη

Μέτρα προστασίας του κοινού από τις υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσαν πριν από λίγο οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, με αφορμή την προειδοποίηση που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα για υψηλές θερμοκρασίες που θα καταγραφούν σήμερα, ιδιαίτερα στο...

09/06/2018 07:02

Υπουργείο Υγείας

Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Αθανασίου προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες κλινικής διακοπής καπνίσματος κάθε Δευτέρα από τις 8:00-14:15, σε εγκαταστάσεις του δήμου, ξεκινώντας από τις 4 Ιουνίου 2018. Στα προγράμματα αυτά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου, παρέχεται συμβουλευτική...

08/06/2018 11:17

Καλοκαιρινή άσκηση

Η σωματική άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί αυξημένη απώλεια υγρών, κυρίως μέσω της εφίδρωσης. Η ποσότητα των υγρών που χάνεται πρέπει να αναπληρωθεί, ώστε ο οργανισμός να μην αφυδατωθεί. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός μας λαμβάνει νερό κατά 20-30% από τα τρόφιμα (π.χ. φρούτα και λαχανικά) και...

08/06/2018 07:06

Γρήγορος μεταβολισμός

Πάντα ψάχνουμε τρόπους να ενεργοποιήσουμε και να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, ώστε να μην παχαίνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε. Ειδικά όσοι έχουν αργό μεταβολισμό, δοκιμάζουν τροφές, ειδικές δίαιτες και άλλα που προτείνει η επιστήμη, ώστε να «ξυπνήσουν» τον μεταβολισμό τους και να κάψουν λίπος. Οι περισσότεροι...

05/06/2018 06:33

Συμβουλές για ένα καλό καλοκαίρι

Καλοκαίρι, δηλαδή καλός καιρός, ευχάριστη διάθεση, διακοπές και βέβαια αύξηση της θερμοκρασίας που σημαίνει αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, ζέστη, υγρασία εφίδρωση και γενικά κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα μας.Ο Μάρκος Μιχελάκης Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος...

03/06/2018 07:00

Back to Top