Βοηθά την σωστή λειτουργία του οργανισμού
Παραδοσιακό γιαούρτι: γιατί να το προτιμήσουμε

Το γιαούρτι, ανάλογα με την παρασκευή του, διακρίνεται σε κανονικό (παράγεται με όλα του τα συστατικά), σε στραγγιστό (το γιαούρτι το οποίο έχει στραγγιστεί – διαχωριστεί από τον ορό του, μέσω ειδικού χαρτιού ή φίλτρου, αποκτώντας μια ιδιαίτερη υφή και γεύση) και με πέτσα ή αλλιώς το παραδοσιακό. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε το παραδοσιακό γιαούρτι, γιατί είναι αγνό και φυσικό προϊόν και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Η χαρακτηριστική πέτσα
H πέτσα σχηματίζεται όταν το γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο. Aυτό σημαίνει ότι το λίπος δεν διαχέεται στο γάλα, αλλά συγκεντρώνεται στην επιφάνεια όταν παστεριώνεται (ζεσταίνεται), σχηματίζοντας τη χαρακτηριστική πέτσα, που αποτελεί ένδειξη ότι το γιαούρτι είναι φτιαγμένο παραδοσιακά.

Τα ωφέλιμα βακτήρια
Το παραδοσιακό γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα αγελαδινό, βουβαλίσιο ή πρόβειο που πήζει με την βοήθεια της μαγιάς, της καλλιέργειας γιαούρτης δηλαδή. Κατά τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού γιαουρτιού, το γάλα (αγελαδινό, βουβαλίσιο ή πρόβειο) πήζει με τη βοήθεια μιας καλλιέργειας (συνήθως το ίδιο το γιαούρτι της προηγούμενης παρτίδας), η οποία περιέχει έναν πολύ υψηλό αριθμό γαλακτικών βακτηρίων.

Τα ωφέλημα για την υγεία βακτήρια που περιέχει, ανήκουν στα είδη Lactobacillus bulgaricus και Streptococus themophilus σε ίση αναλογία. Πολλές φορές στα γιαούρτια αυτά προστίθενται και προβιοτικοί οργανισμοί όπως το Β. bifidum αλλά και ο Lactobacillus acidophilus, κάτι που αναγράφεται ρητά στην συσκευασία τους.

Σύμφωνα με τη Βασιλική Νεστορή, διαιτολόγο – διατροφολόγο τα βακτήρια αυτά :

  • Βελτιώνουν τη σύνθεση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου του ανθρώπου, αλλά και του κόλπου της γυναίκας, γεγονός που οδηγεί στην γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού,
  • Αντικαθιστούν τα χρήσιμα για την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συντακτικών βακτήρια που λόγω λήψης φαρμάκων-αντιβιοτικών καταστρέφονται,
  • Αποτρέπουν την εισαγωγή παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας, με αποτέλεσμα την προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις,
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας που πολλές φορές προκαλείται από έλλειψη τέτοιων βακτηρίων,
  • Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης στην σύνθεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και Κ αλλά και στην απορρόφηση τους από τον οργανισμό,
  • Αποβάλλουν την τοξική για τον οργανισμό αμμωνία που σχηματίζεται από την πέψη των πρωτεϊνούχων τροφίμων και που σε συσσώρευση της στο έντερο προκαλεί ερεθισμό του βλεννογόνου με δυσμενή αποτελέσματα.
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης λόγω της αποτροπής της επαναπρόσληψη της από τον γαστρεντερικό σωλήνα,
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως τα φουσκώματα, ο πόνος, ο μετεωρισμός.
  • Τα γιαούρτια αυτά είναι ελεύθερα λακτόζης, όπως άλλωστε και όλα τα γιαούρτια γιατί κατά την τεχνολογία παρασκευής του γιαουρτιού η λακτόζη του γάλακτος ζυμώνεται προς γαλακτικό οξύ.


Παραδοσιακό γιαούρτι και θερμίδες
Τα παραδοσιακά γιαούρτια δεν έχουν περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γιαούρτια του εμπορίου στα οποία προστίθενται η ζάχαρη, η γλυκόζη, η ζελατίνη και άλλα συστατικά.

Δεν έχουν επίσης πολλά περισσότερα λιπαρά από τα γιαούρτια μειωμένων λιπαρών που συνήθως αγοράζουμε (2%), γιατί η λιποπεριεκτικότητα τους κυμαίνεται από 3,5% έως 8%, ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζονται. Έτσι, ένα παραδοσιακό γιαούρτι μπορεί να έχει από 180-250 θερμίδες, ποσό περίπου ανάλογο με τα μη παραδοσιακά γιαούρτια του εμπορίου.

Send to Facebook

Χάσιμο βάρους χωρίς καμία δίαιτα!

Οι άνθρωποι που τρώνε συγκεντρωμένοι, χωρίς να αποσπούν την προσοχή τους από την τηλεόραση, το κινητό τους, τη δουλειά τους ή ό,τι άλλο, μπορούν όχι μόνο να χάσουν κιλά, αλλά και να μην τα ξαναπάρουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Καρολάιν Νταν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα,...

22/05/2017 09:18

Τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις γυναίκες

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή βοηθούν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να προστατευθούν από τη στεφανιαία νόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά συστατικά, που περιέχονται σε πολλές φυτικές τροφές και έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας...

22/05/2017 06:33

Βλαβερό το "κοινωνικό" κάπνισμα

Οι λεγόμενοι «κοινωνικοί καπνιστές», που ανάβουν τσιγάρο περιστασιακά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να αντιμετωπίζουν σχεδόν παρόμοιους κινδύνους για καρδιοπάθεια με όσους καπνίζουν καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κέιτ Γκόλικ...

20/05/2017 06:49

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η σωματική άσκηση είναι μια κοινωνικά μεταδοτική συνήθεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Λέκτορας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Χρίστος Νικολαΐδης και η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τον Sinan Aral, Καθηγητή της Σχολής Διοίκησης του ΜΙΤ. Σύμφωνα...

18/05/2017 10:55

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έθεσε στον Υπουργό Υγείας, “το σοβαρό πρόβλημα ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις, ιατροί που εργάζονται στο δημόσιο, να μην έχουν ανανεωμένη την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος τους, ή ακόμη να μην είναι καν εγγεγραμμένοι στον ΠΙΣ, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη νομοθεσία της Πολιτείας και την...

17/05/2017 10:21

Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων

Η ΕΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει προκύψει μετά την εκδήλωση Ebola στα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων και Συντονιστής της ΕΕ για τον Ebola Χρήστος Στυλιανίδης. "Μετά την κήρυξη...

17/05/2017 06:54

Κι όμως βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου

Η τεκίλα για κάποιους είναι το ποτό τους. Και όπως φαίνεται έχουν κάνει σοφή επιλογή! Αυτό γιατί σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Έρευνας και Ανώτερων Σπουδών στο Μεξικό σε αυτή υπάρχουν ουσίες που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science Daily, η μπλε ποικιλία του φυτού tequilana...

15/05/2017 07:09

Γλυκαιμικής ρύθμιση

Η μαστίχα Χίου παράγεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus, της οικογένειας Anacardiaceae. Η ρητίνη της μαστίχας έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή θεραπευτική, ενώ πρόσφατα βρέθηκε πως είναι ιδιαίτερα δραστική έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Έλληνες επιστήμονες μελέτησαν σε νέα έρευνα την επίδραση της κατανάλωσης...

14/05/2017 06:40

Κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία μας συστατικά όπως η ζάχαρη ή ακόμα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Το γεγονός αυτό είναι και το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση φυσικών...

13/05/2017 11:01

Υγιεινά ροφήματα

Παλιά, όταν ο άνθρωπος διψούσε, η επιλογή σχετικά με το τι να πει για να ξεδιψάσει ήταν απλή: νερό. Σήμερα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και οι επιλογές έχουν αυξηθεί δραματικά: αναψυκτικά, φρουτοποτά, χυμοί, παγωμένα τσάγια και πολλά άλλα κατακλύζουν την αγορά. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνουμε...

12/05/2017 06:49

Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού

Την εκστρατεία «Αποφασίζω την αντισύλληψη που ταιριάζει στις ανάγκες μου» (#idecide my contraception #FeetMyNeeds) ανακοίνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης σε μεθόδους...

11/05/2017 07:05

Όχι άλλη δίαιτα

Η δίαιτα είναι για κάποιες γυναίκες αναπόφευκτη και συνήθως ξεκινά αυτή την εποχή του χρόνου. Λίγο πριν βγούμε στις παραλίες, κόβουμε τα λιπαρά, τις ζύμες και τα γλυκά και στρεφόμαστε στο κοτόπουλο και τα λαχανικά. Υπάρχουν κάποιες μέρες ωστόσο που έχουμε την ανάγκη να φάμε μια ολόκληρη πίτσα ή ένα γουρουνόπουλο (λέμε τώρα)...

10/05/2017 07:04

Back to Top