Βοηθά την σωστή λειτουργία του οργανισμού
Παραδοσιακό γιαούρτι: γιατί να το προτιμήσουμε

Το γιαούρτι, ανάλογα με την παρασκευή του, διακρίνεται σε κανονικό (παράγεται με όλα του τα συστατικά), σε στραγγιστό (το γιαούρτι το οποίο έχει στραγγιστεί – διαχωριστεί από τον ορό του, μέσω ειδικού χαρτιού ή φίλτρου, αποκτώντας μια ιδιαίτερη υφή και γεύση) και με πέτσα ή αλλιώς το παραδοσιακό. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε το παραδοσιακό γιαούρτι, γιατί είναι αγνό και φυσικό προϊόν και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Η χαρακτηριστική πέτσα
H πέτσα σχηματίζεται όταν το γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο. Aυτό σημαίνει ότι το λίπος δεν διαχέεται στο γάλα, αλλά συγκεντρώνεται στην επιφάνεια όταν παστεριώνεται (ζεσταίνεται), σχηματίζοντας τη χαρακτηριστική πέτσα, που αποτελεί ένδειξη ότι το γιαούρτι είναι φτιαγμένο παραδοσιακά.

Τα ωφέλιμα βακτήρια
Το παραδοσιακό γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα αγελαδινό, βουβαλίσιο ή πρόβειο που πήζει με την βοήθεια της μαγιάς, της καλλιέργειας γιαούρτης δηλαδή. Κατά τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού γιαουρτιού, το γάλα (αγελαδινό, βουβαλίσιο ή πρόβειο) πήζει με τη βοήθεια μιας καλλιέργειας (συνήθως το ίδιο το γιαούρτι της προηγούμενης παρτίδας), η οποία περιέχει έναν πολύ υψηλό αριθμό γαλακτικών βακτηρίων.

Τα ωφέλημα για την υγεία βακτήρια που περιέχει, ανήκουν στα είδη Lactobacillus bulgaricus και Streptococus themophilus σε ίση αναλογία. Πολλές φορές στα γιαούρτια αυτά προστίθενται και προβιοτικοί οργανισμοί όπως το Β. bifidum αλλά και ο Lactobacillus acidophilus, κάτι που αναγράφεται ρητά στην συσκευασία τους.

Σύμφωνα με τη Βασιλική Νεστορή, διαιτολόγο – διατροφολόγο τα βακτήρια αυτά :

  • Βελτιώνουν τη σύνθεση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου του ανθρώπου, αλλά και του κόλπου της γυναίκας, γεγονός που οδηγεί στην γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού,
  • Αντικαθιστούν τα χρήσιμα για την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συντακτικών βακτήρια που λόγω λήψης φαρμάκων-αντιβιοτικών καταστρέφονται,
  • Αποτρέπουν την εισαγωγή παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας, με αποτέλεσμα την προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις,
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας που πολλές φορές προκαλείται από έλλειψη τέτοιων βακτηρίων,
  • Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης στην σύνθεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και Κ αλλά και στην απορρόφηση τους από τον οργανισμό,
  • Αποβάλλουν την τοξική για τον οργανισμό αμμωνία που σχηματίζεται από την πέψη των πρωτεϊνούχων τροφίμων και που σε συσσώρευση της στο έντερο προκαλεί ερεθισμό του βλεννογόνου με δυσμενή αποτελέσματα.
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης λόγω της αποτροπής της επαναπρόσληψη της από τον γαστρεντερικό σωλήνα,
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως τα φουσκώματα, ο πόνος, ο μετεωρισμός.
  • Τα γιαούρτια αυτά είναι ελεύθερα λακτόζης, όπως άλλωστε και όλα τα γιαούρτια γιατί κατά την τεχνολογία παρασκευής του γιαουρτιού η λακτόζη του γάλακτος ζυμώνεται προς γαλακτικό οξύ.


Παραδοσιακό γιαούρτι και θερμίδες
Τα παραδοσιακά γιαούρτια δεν έχουν περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γιαούρτια του εμπορίου στα οποία προστίθενται η ζάχαρη, η γλυκόζη, η ζελατίνη και άλλα συστατικά.

Δεν έχουν επίσης πολλά περισσότερα λιπαρά από τα γιαούρτια μειωμένων λιπαρών που συνήθως αγοράζουμε (2%), γιατί η λιποπεριεκτικότητα τους κυμαίνεται από 3,5% έως 8%, ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζονται. Έτσι, ένα παραδοσιακό γιαούρτι μπορεί να έχει από 180-250 θερμίδες, ποσό περίπου ανάλογο με τα μη παραδοσιακά γιαούρτια του εμπορίου.

Send to Facebook

Προστασία από τον ήλιο

Σε συστάσεις προς το κοινό προβαίνει το Υπουργείο Υγείας προς αντιμετώπιση του καύσωνα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα βασικά μέτρα...

23/06/2017 17:05

Όγκος στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας στο Λος Άντζελες, μια νέα συνδυαστική θεραπεία διπλασιάζει σχεδόν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV), μια κακοήθη μορφή νεοπλασίας-όγκου που μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο...

22/06/2017 07:04

Τι να αλλάξετε από την καθημερινότητα σας

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως απλές καθημερινές συνήθειες, μας κάνουν άσχημες, χωρίς μάλιστα να μπορεί να βοηθήσει κανένας δερματολόγος, καλλυντικά και οι θεραπείες όλης της σύγχρονης τεχνολογίας μαζί! Ας αποφύγουμε λοιπόν 5 συνήθειες που θα βοηθήσουν να γίνουμε ομορφότερες, χωρίς πολύ κόπο! Μήπως κρατάτε...

17/06/2017 07:04

Από παθήσεις οστών μέχρι και Αλτσχάιμερ

Πολλές φορές, κατά την ετοιμασία ενός γεύματος, τυλίγουμε φαγητά μέσα σε αλουμινόχαρτο για να ψηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα μέρος αυτού του όχι και τόσο υγιεινού περιτυλίγματος θα καταλήξει μέσα στο γεύμα μας, όπως προειδοποιεί σε πρόσφατο άρθρο της η Δρ. Ghada Bassioni, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας, στο πανεπιστήμιο...

16/06/2017 08:43

Aνοσοποιητικού και του κυκλοφορικού σύστημα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είχαν γίνει αντιληπτές από τους αρχαίους Έλληνες και είχαν περιγραφεί για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη. Μεταξύ άλλων, το θαλασσινό νερό μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, να βελτιώσει την υγεία του δέρματός και να μειώσει το...

13/06/2017 07:04

Διατροφή

Η νέα διατροφική τάση ακούει στο «λέμε όχι στη ζάχαρη». Είναι όμως η ζάχαρη όντως ο χειρότερος εχθρός της υγείας μας; Η ζάχαρη κρύβεται εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, προειδοποιούν συγγραφείς και bloggers μέσω του hashtag «sugarfree». Τι σημαίνει για τη διατροφή η απουσία του γλυκού «εχθρού» μας; Οι υποστηρικτές της νέας...

12/06/2017 07:08

Διατροφή

Από τους αρχαίους χρόνους, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό για την υγεία, ειδικά για τις γυναίκες μετά τον τοκετό και για τα παιδιά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το ακτινίδιο πρώτη φορά εξάχθηκε στην Ασία ως διακοσμητική άμπελος. Το 1094 Αμερικανοί δοκίμασαν τα φρούτα, ενώ έφθασε...

08/06/2017 07:06

Σωματική υγεία των παιδιών

Ένα κακό διαζύγιο έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία των παιδιών, καθώς αμερικανική μελέτη δείχνει ότι αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Proceedings...

07/06/2017 07:02

Δεν είναι μόνο το πρόσωπο που θέλει προστασία

Δεν αρκεί μόνο να καλύπτουμε το πρόσωπο με αντηλιακό, υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, στην καθημερινότητά μας και χρειάζονται προστασία. Ξεκινάμε από το πρόσωπο και φροντίζουμε πάντα να εφαρμόζουμε αντηλιακό στα αυτιά, το λαιμό και εν συνεχεία στο ντεκολτέ. Τις ημέρες που το φόρεμα, το μπλουζάκι...

06/06/2017 06:54

Προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί τι είναι καλύτερο για την υγεία σας, να φάτε το φρούτο ολόκληρο ή να το στύψετε και να πιείτε τον χυμό του; Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ, δίνει την απάντηση. Συγκεκριμένα, η έρευνα εστιάζει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και αποφαίνεται ότι η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου...

05/06/2017 07:09

Μόλυβδος στα δόντια

Τα δόντια αποτελούν ένα είδος «αρχείου» στο οποίο καταγράφεται η έκθεση του οργανισμού μας σε διάφορες ουσίες πριν ακόμη γεννηθούμε. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών του αυτιστικού φάσματος, διαπίστωσαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη...

03/06/2017 06:46

Χημειοθεραπεία

Τον μηχανισμό με τον οποίο η συχνότερη χημειοθεραπεία σε μικρότερη δόση μπορεί να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στη θεραπεία του καρκίνου κατέδειξαν η ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Τριαντάφυλλου Στυλιανόπουλου, σε συνεργασία με ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, της Ιατρικής...

01/06/2017 13:08

Back to Top