Βοηθά την σωστή λειτουργία του οργανισμού
Παραδοσιακό γιαούρτι: γιατί να το προτιμήσουμε

Το γιαούρτι, ανάλογα με την παρασκευή του, διακρίνεται σε κανονικό (παράγεται με όλα του τα συστατικά), σε στραγγιστό (το γιαούρτι το οποίο έχει στραγγιστεί – διαχωριστεί από τον ορό του, μέσω ειδικού χαρτιού ή φίλτρου, αποκτώντας μια ιδιαίτερη υφή και γεύση) και με πέτσα ή αλλιώς το παραδοσιακό. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε το παραδοσιακό γιαούρτι, γιατί είναι αγνό και φυσικό προϊόν και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Η χαρακτηριστική πέτσα
H πέτσα σχηματίζεται όταν το γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο. Aυτό σημαίνει ότι το λίπος δεν διαχέεται στο γάλα, αλλά συγκεντρώνεται στην επιφάνεια όταν παστεριώνεται (ζεσταίνεται), σχηματίζοντας τη χαρακτηριστική πέτσα, που αποτελεί ένδειξη ότι το γιαούρτι είναι φτιαγμένο παραδοσιακά.

Τα ωφέλιμα βακτήρια
Το παραδοσιακό γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα αγελαδινό, βουβαλίσιο ή πρόβειο που πήζει με την βοήθεια της μαγιάς, της καλλιέργειας γιαούρτης δηλαδή. Κατά τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού γιαουρτιού, το γάλα (αγελαδινό, βουβαλίσιο ή πρόβειο) πήζει με τη βοήθεια μιας καλλιέργειας (συνήθως το ίδιο το γιαούρτι της προηγούμενης παρτίδας), η οποία περιέχει έναν πολύ υψηλό αριθμό γαλακτικών βακτηρίων.

Τα ωφέλημα για την υγεία βακτήρια που περιέχει, ανήκουν στα είδη Lactobacillus bulgaricus και Streptococus themophilus σε ίση αναλογία. Πολλές φορές στα γιαούρτια αυτά προστίθενται και προβιοτικοί οργανισμοί όπως το Β. bifidum αλλά και ο Lactobacillus acidophilus, κάτι που αναγράφεται ρητά στην συσκευασία τους.

Σύμφωνα με τη Βασιλική Νεστορή, διαιτολόγο – διατροφολόγο τα βακτήρια αυτά :

  • Βελτιώνουν τη σύνθεση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου του ανθρώπου, αλλά και του κόλπου της γυναίκας, γεγονός που οδηγεί στην γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού,
  • Αντικαθιστούν τα χρήσιμα για την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συντακτικών βακτήρια που λόγω λήψης φαρμάκων-αντιβιοτικών καταστρέφονται,
  • Αποτρέπουν την εισαγωγή παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας, με αποτέλεσμα την προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις,
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας που πολλές φορές προκαλείται από έλλειψη τέτοιων βακτηρίων,
  • Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης στην σύνθεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και Κ αλλά και στην απορρόφηση τους από τον οργανισμό,
  • Αποβάλλουν την τοξική για τον οργανισμό αμμωνία που σχηματίζεται από την πέψη των πρωτεϊνούχων τροφίμων και που σε συσσώρευση της στο έντερο προκαλεί ερεθισμό του βλεννογόνου με δυσμενή αποτελέσματα.
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης λόγω της αποτροπής της επαναπρόσληψη της από τον γαστρεντερικό σωλήνα,
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως τα φουσκώματα, ο πόνος, ο μετεωρισμός.
  • Τα γιαούρτια αυτά είναι ελεύθερα λακτόζης, όπως άλλωστε και όλα τα γιαούρτια γιατί κατά την τεχνολογία παρασκευής του γιαουρτιού η λακτόζη του γάλακτος ζυμώνεται προς γαλακτικό οξύ.


Παραδοσιακό γιαούρτι και θερμίδες
Τα παραδοσιακά γιαούρτια δεν έχουν περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γιαούρτια του εμπορίου στα οποία προστίθενται η ζάχαρη, η γλυκόζη, η ζελατίνη και άλλα συστατικά.

Δεν έχουν επίσης πολλά περισσότερα λιπαρά από τα γιαούρτια μειωμένων λιπαρών που συνήθως αγοράζουμε (2%), γιατί η λιποπεριεκτικότητα τους κυμαίνεται από 3,5% έως 8%, ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζονται. Έτσι, ένα παραδοσιακό γιαούρτι μπορεί να έχει από 180-250 θερμίδες, ποσό περίπου ανάλογο με τα μη παραδοσιακά γιαούρτια του εμπορίου.

Send to Facebook

Σωστή διατροφή

Είναι σημαντικό με δεδομένες τις έντονες σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που θα καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες, για να έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα και να μην κουραζόμαστε εύκολα. Ποτέ χωρίς πρωινόΑποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά την...

16/12/2017 06:50

Ορμόνες

Για πρώτη φορά γερμανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια ορμόνη του στρες που εντοπίζεται στους μυς προάγει την εκδήλωση του διαβήτη. Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας της νόσου αλλά και καλύτερης διαχείρισης της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επιστημονική...

15/12/2017 06:58

Μακροζωία

Το πείσμα και η αισιοδοξία ενδεχομένως να είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας που συντελούν στην μακροζωία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Psychogeriatrics. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο...

14/12/2017 07:02

Γρίπη

Τελικά οι άνδρες δεν είναι απλά γκρινιάρηδες ή υπερβολικοί όταν είναι άρρωστοι. Καναδική μελέτη δείχνει ότι οι αναπνευστικές λοίμωξεις μπορεί πράγματι να είναι πιο επιβαρυντικές για τον ανδρικό οργανισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial, με...

13/12/2017 07:00

Μούχλα

Σε όλους μας έχει συμβεί να δούμε πως κάτι έχει μουχλιάσει (φρούτα, αλλαντικά, ψωμί κλπ) και να νιώθουμε ότι η μόνη λύση είναι να το πετάξουμε ολόκληρο στα σκουπίδια. Η δρ Ailsa Hocking από τον οργανισμό “CSIRO Food and Nutritional Sciences” εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την μούχλα στις τροφές. Το σκληρό τυρί είναι...

12/12/2017 15:23

Έρευνα

Τα παιδιά είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άσθμα αν οι μητέρες τους έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the American Thoracic Society. Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ...

12/12/2017 06:59

Επιστημονική έρευνα

Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κανείς σπουδάσει, η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο. Οι αιτίες της νευροεκφυλιστικής...

11/12/2017 11:56

Υγεία

Ακόμα και η απώλεια λίγων κιλών είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας του Αντικαρκινικού Κέντρου City...

11/12/2017 07:00

Υγεία

Το βιολογικό μας ρολόι, επιστημονικά γνωστό ως κιρκαδιανός ρυθμός, δεν επηρεάζει μόνο τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως τι ώρα ξυπνάμε και τι ώρα κοιμόμαστε. μελέτη που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην καταστολή του καρκίνου. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο...

10/12/2017 08:14

Υγεία

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον βραδινό ύπνο συντελεί σε προβλήματα ύπνου και διατροφής σύμφψνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Global Pediatric Health. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσιλβάνια αφού ρώτησαν γονείς για την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους και τις...

09/12/2017 07:00

Κίνδυνος πρόκλησης ανίατων ασθενειών

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκαλεί η αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά, που ευνοείται από την απόρριψη στο περιβάλλον φαρμάκων και ορισμένων χημικών προϊόντων, η οποία αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την υγεία. H ανησυχία αυτή εκφράστηκε από ειδικούς στο πλαίσιο της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον,...

08/12/2017 07:04

Παιδί

Όσα περισσότερα παιχνίδια περιβάλλουν ένα παιδί, τόσο αδυνατεί να τα εκτιμήσει και να συγκεντρωθεί με συνέπεια να μειώνεται η δημιουργικότητα και η χαρά που αποκομίζει παίζοντας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε...

07/12/2017 07:02

Back to Top