Σωστή διατροφή
Η αντιγήρανση στο πιάτο σας!

Μήπως όμως εσείς νιώθετε ακόμα σαν 20 χρονών; Μεταξύ μας, ας είμαστε ειλικρινείς. Το να σταματήσεις το χρόνο δεν είναι εύκολο…

Να τον ξεγελάσεις όμως; Εκεί ακριβώς θα «ποντάρουμε»! Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσετε την προσπάθεια νωρίς και να μην εγκαταλείψετε στη «διαδρομή».

Πιο κάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά στην διατροφή και την αντιγήρανση. Ένα σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η μακροβιότητα φαίνεται να είναι ο θερμιδικός περιορισμός.

Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στη μακροβιότητα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι με τη μείωση του θερμιδικού και όχι θρεπτικού περιεχομένου περιορίζεται η παραγωγή των ROS, το οξειδωτικό stress και η κατανάλωση οξυγόνου στα μιτοχόνδρια για παραγωγή ενέργειας στους αερόβιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καταπόνηση του οργανισμού. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει η θερμιδική πρόσληψη να μειωθεί κάτω από τις ημερήσιες 

θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, γιατί θα τεθεί θέμα επιβίωσης και όχι μακροβιότητας. Σε καμία περίπτωση η ανάγκη του θερμιδικού περιορισμού για νεότητα και μακροζωία δε θα πρέπει να οδηγήσει κάποιον σε διατροφικό περιορισμό.

Τα τρόφιμα, που πιστεύεται ότι καθυστερούν τη γήρανση είναι αυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ως αντιοξειδωτικά, ορίζονται εκείνες οι διαιτητικές ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν μειώνοντας ή προλαμβάνοντας την οξειδωτική «ζημιά», που προκαλείται από τις ROS και που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική δυσλειτουργία. Επιπλέον τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονών και καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα τρόφιμα είναι πολυάριθμα. Πολύ κοινά τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε ποικιλία πρόσληψη διαιτητικών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πιο κάτω θα βρείτε μια λίστα με όλα τα τρόφιμα τα όποια πιθανών να βοηθήσουν.

Ξεκινήστε να συμπεριλαβανετε στη διατροφή σας ολα τα ψάρια (κυρίως τα λιπαρά ψάρια πχ σολομός, τόνος, κολιός, σκουμπρί, ρέγκα), προσθέστε επίσης όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Το, ελαιόλαδο, η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια), η μαστίχα, η κανέλα, το σουσάμι, τα καρότα, η σάλτσα ντομάτας, οι πιπεριές όλων των χρωμάτων, τα αγγούρια, το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ρόδι, το πεπόνι, όλα τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες, τα μόσφιλα και το κόκκινο κρασί.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε τον χρόνο. Ειδικά την Α, Β2, Β6, Β12,0 και Ε, καθώς και ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, πυρίτιο, σελήνιο, θείο, και μαγγάνιο. Επίσης μην φοβηθείτε να αναζητήσετε μια πολυβιταμίνη που να καλύπτει τις προληπτικές ανάγκες σας, με τη βοήθεια του γιατρού ή του διαιτολόγου σας. Αν έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τότε ίσως να μην είναι αναγκαίο να πάρετε καν πολυβιταμίνη.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για το 50% της γήρανσης του δέρματος μας. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη προκαλούμε στον οργανισμό μας το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, το οποίο είναι μη αναστρέψιμο. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που πέπτονται ταχέως ενεργοποιούν τον ενδογενή μηχανισμό γήρανσης.

Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί και στην αντίστοιχη αύξηση στην ινσουλίνη, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση. Με άλλα λόγια, δημιουργείται βλάβη στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία μετατρέπονται σε γλυκοτοξίνες ή τα αλλιώς ονομαζόμενα AGEs (Advanced Glycation End Products).

Οι γλυκοτοξίνες είναι υπεύθυνες για την απώλεια σφριγηλότατος και νεανικότητας του δέρματος. Τέλος λοιπόν στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI)!

Τα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά εκτός ότι κάνουν κακό στο βάρος μας, γερνούν και το δέρμα μας.
Η πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των θερμίδων της ημερήσιας διατροφής μας. Ο ρόλος της πρόληψης είναι πολύ σημαντικός!

Καθοριστικό βήμα λοιπόν είναι να εισάγουμε στη διατροφή μας τροφές που δεν προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Υπάρχουν τροφές που ασκούν σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως, οι φακές, τα φασόλια, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι.

Επίσης, πολύ σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες!  Αν σκεφτεί κανείς ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος μας αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο απαραίτητες είναι οι πρωτεΐνες για την διέγερση της αυτόεπιδιόρθωσης των κυττάρων.
Ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών οδηγεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι το ψάρι, τα πουλερικά , το κρέας (κατά προτίμηση άπαχο), οι ξηροί καρποί. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα έπρεπε βέβαια να ξεχάσουμε την κατανάλωση νερού. Είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Ένας έξυπνος τρόπος για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο έτσι ώστε να πετύχετε και ένα λαμπερό και σφριγηλό δέρμα είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε γεύμα και σνακ. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε αρκετή κατανάλωση νερού.

Μην ξεχνάτε ακόμα να γυμνάζεστε και να χαμογελάτε γιατί η γυμναστική και η καλή διάθεση προάγουν την ευεξία και συντείνουν με τον τρόπο τους στην αντιγήρανση.

Αλεξία Γ. Ποταμίτου
BS.MS (USA)
Διαιτολόγος /Διατροφολόγος

Send to Facebook

Συσχέτιση ύπνου με καρκίνο

Μια παράδοξη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στην υγεία των πνευμόνων εντόπισαν ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health, τόσο οι λίγες όσο και οι πολλές ώρες ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα. Οι ερευνητές...

26/05/2017 06:44

Νέα επιστημονική έρευνα

Η άποψη ορισμένων επιστημόνων ότι είναι δυνατό οι παχύσαρκοι άνθρωποι να είναι μεταβολικά υγιείς, δεν είναι παρά μύθος, υποστηρίζει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συμπέρανε ότι οι λεγόμενοι «παχείς αλλά υγιείς» στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό,...

25/05/2017 07:05

3 μικρά μυστικά για απολαυστικό ντους

Υπάρχουν ορισμένα λάθη που χαλούν την εμπειρία του χαλαρωτικού ντους μετά από μια δύσκολη μέρα! Είσαι στον δρόμο για το σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα και το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι πως θα βγάλεις τα βρώμικα ρούχα και θα μπεις να «λιώσεις» κάτω από το ντους. Για να εξασφαλίσεις στον εαυτό σου την εμπειρία που...

24/05/2017 07:07

Χάσιμο βάρους χωρίς καμία δίαιτα!

Οι άνθρωποι που τρώνε συγκεντρωμένοι, χωρίς να αποσπούν την προσοχή τους από την τηλεόραση, το κινητό τους, τη δουλειά τους ή ό,τι άλλο, μπορούν όχι μόνο να χάσουν κιλά, αλλά και να μην τα ξαναπάρουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Καρολάιν Νταν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα,...

22/05/2017 09:18

Τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις γυναίκες

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή βοηθούν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να προστατευθούν από τη στεφανιαία νόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά συστατικά, που περιέχονται σε πολλές φυτικές τροφές και έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας...

22/05/2017 06:33

Βλαβερό το "κοινωνικό" κάπνισμα

Οι λεγόμενοι «κοινωνικοί καπνιστές», που ανάβουν τσιγάρο περιστασιακά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να αντιμετωπίζουν σχεδόν παρόμοιους κινδύνους για καρδιοπάθεια με όσους καπνίζουν καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κέιτ Γκόλικ...

20/05/2017 06:49

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η σωματική άσκηση είναι μια κοινωνικά μεταδοτική συνήθεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Λέκτορας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Χρίστος Νικολαΐδης και η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τον Sinan Aral, Καθηγητή της Σχολής Διοίκησης του ΜΙΤ. Σύμφωνα...

18/05/2017 10:55

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έθεσε στον Υπουργό Υγείας, “το σοβαρό πρόβλημα ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις, ιατροί που εργάζονται στο δημόσιο, να μην έχουν ανανεωμένη την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος τους, ή ακόμη να μην είναι καν εγγεγραμμένοι στον ΠΙΣ, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη νομοθεσία της Πολιτείας και την...

17/05/2017 10:21

Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων

Η ΕΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει προκύψει μετά την εκδήλωση Ebola στα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων και Συντονιστής της ΕΕ για τον Ebola Χρήστος Στυλιανίδης. "Μετά την κήρυξη...

17/05/2017 06:54

Κι όμως βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου

Η τεκίλα για κάποιους είναι το ποτό τους. Και όπως φαίνεται έχουν κάνει σοφή επιλογή! Αυτό γιατί σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Έρευνας και Ανώτερων Σπουδών στο Μεξικό σε αυτή υπάρχουν ουσίες που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science Daily, η μπλε ποικιλία του φυτού tequilana...

15/05/2017 07:09

Γλυκαιμικής ρύθμιση

Η μαστίχα Χίου παράγεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus, της οικογένειας Anacardiaceae. Η ρητίνη της μαστίχας έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή θεραπευτική, ενώ πρόσφατα βρέθηκε πως είναι ιδιαίτερα δραστική έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Έλληνες επιστήμονες μελέτησαν σε νέα έρευνα την επίδραση της κατανάλωσης...

14/05/2017 06:40

Κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία μας συστατικά όπως η ζάχαρη ή ακόμα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Το γεγονός αυτό είναι και το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση φυσικών...

13/05/2017 11:01

Back to Top