Σωστή διατροφή
Η αντιγήρανση στο πιάτο σας!

Μήπως όμως εσείς νιώθετε ακόμα σαν 20 χρονών; Μεταξύ μας, ας είμαστε ειλικρινείς. Το να σταματήσεις το χρόνο δεν είναι εύκολο…

Να τον ξεγελάσεις όμως; Εκεί ακριβώς θα «ποντάρουμε»! Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσετε την προσπάθεια νωρίς και να μην εγκαταλείψετε στη «διαδρομή».

Πιο κάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά στην διατροφή και την αντιγήρανση. Ένα σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η μακροβιότητα φαίνεται να είναι ο θερμιδικός περιορισμός.

Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στη μακροβιότητα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι με τη μείωση του θερμιδικού και όχι θρεπτικού περιεχομένου περιορίζεται η παραγωγή των ROS, το οξειδωτικό stress και η κατανάλωση οξυγόνου στα μιτοχόνδρια για παραγωγή ενέργειας στους αερόβιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καταπόνηση του οργανισμού. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει η θερμιδική πρόσληψη να μειωθεί κάτω από τις ημερήσιες 

θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, γιατί θα τεθεί θέμα επιβίωσης και όχι μακροβιότητας. Σε καμία περίπτωση η ανάγκη του θερμιδικού περιορισμού για νεότητα και μακροζωία δε θα πρέπει να οδηγήσει κάποιον σε διατροφικό περιορισμό.

Τα τρόφιμα, που πιστεύεται ότι καθυστερούν τη γήρανση είναι αυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ως αντιοξειδωτικά, ορίζονται εκείνες οι διαιτητικές ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν μειώνοντας ή προλαμβάνοντας την οξειδωτική «ζημιά», που προκαλείται από τις ROS και που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική δυσλειτουργία. Επιπλέον τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονών και καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα τρόφιμα είναι πολυάριθμα. Πολύ κοινά τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε ποικιλία πρόσληψη διαιτητικών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πιο κάτω θα βρείτε μια λίστα με όλα τα τρόφιμα τα όποια πιθανών να βοηθήσουν.

Ξεκινήστε να συμπεριλαβανετε στη διατροφή σας ολα τα ψάρια (κυρίως τα λιπαρά ψάρια πχ σολομός, τόνος, κολιός, σκουμπρί, ρέγκα), προσθέστε επίσης όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Το, ελαιόλαδο, η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια), η μαστίχα, η κανέλα, το σουσάμι, τα καρότα, η σάλτσα ντομάτας, οι πιπεριές όλων των χρωμάτων, τα αγγούρια, το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ρόδι, το πεπόνι, όλα τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες, τα μόσφιλα και το κόκκινο κρασί.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε τον χρόνο. Ειδικά την Α, Β2, Β6, Β12,0 και Ε, καθώς και ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, πυρίτιο, σελήνιο, θείο, και μαγγάνιο. Επίσης μην φοβηθείτε να αναζητήσετε μια πολυβιταμίνη που να καλύπτει τις προληπτικές ανάγκες σας, με τη βοήθεια του γιατρού ή του διαιτολόγου σας. Αν έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τότε ίσως να μην είναι αναγκαίο να πάρετε καν πολυβιταμίνη.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για το 50% της γήρανσης του δέρματος μας. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη προκαλούμε στον οργανισμό μας το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, το οποίο είναι μη αναστρέψιμο. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που πέπτονται ταχέως ενεργοποιούν τον ενδογενή μηχανισμό γήρανσης.

Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί και στην αντίστοιχη αύξηση στην ινσουλίνη, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση. Με άλλα λόγια, δημιουργείται βλάβη στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία μετατρέπονται σε γλυκοτοξίνες ή τα αλλιώς ονομαζόμενα AGEs (Advanced Glycation End Products).

Οι γλυκοτοξίνες είναι υπεύθυνες για την απώλεια σφριγηλότατος και νεανικότητας του δέρματος. Τέλος λοιπόν στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI)!

Τα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά εκτός ότι κάνουν κακό στο βάρος μας, γερνούν και το δέρμα μας.
Η πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των θερμίδων της ημερήσιας διατροφής μας. Ο ρόλος της πρόληψης είναι πολύ σημαντικός!

Καθοριστικό βήμα λοιπόν είναι να εισάγουμε στη διατροφή μας τροφές που δεν προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Υπάρχουν τροφές που ασκούν σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως, οι φακές, τα φασόλια, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι.

Επίσης, πολύ σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες!  Αν σκεφτεί κανείς ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος μας αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο απαραίτητες είναι οι πρωτεΐνες για την διέγερση της αυτόεπιδιόρθωσης των κυττάρων.
Ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών οδηγεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι το ψάρι, τα πουλερικά , το κρέας (κατά προτίμηση άπαχο), οι ξηροί καρποί. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα έπρεπε βέβαια να ξεχάσουμε την κατανάλωση νερού. Είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Ένας έξυπνος τρόπος για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο έτσι ώστε να πετύχετε και ένα λαμπερό και σφριγηλό δέρμα είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε γεύμα και σνακ. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε αρκετή κατανάλωση νερού.

Μην ξεχνάτε ακόμα να γυμνάζεστε και να χαμογελάτε γιατί η γυμναστική και η καλή διάθεση προάγουν την ευεξία και συντείνουν με τον τρόπο τους στην αντιγήρανση.

Αλεξία Γ. Ποταμίτου
BS.MS (USA)
Διαιτολόγος /Διατροφολόγος

Send to Facebook

Διατροφή

Ο 50χρονος από το Μάντσεστερ της Αγγλίας και η 82χρονη μητέρα του, Σίλβια, παλεύουν μαζί την ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο που ευθύνεται για το 60-70% των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Μαρκ δηλώνει πως κατάφερε να «κερδίσει πίσω» τη μητέρα του μετά τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ κι αυτό εν...

25/04/2018 07:03

Στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς, Βαλτιμόρη

  Η πρώτη μεταμόσχευση πέους και όσχεου στον κόσμο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, σε έναν Αμερικανό στρατιωτικό ο οποίος είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς. Στο παρελθόν οι γιατροί έχουν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς πέος, όμως χωρίς το όσχεο. Η επέμβαση,...

24/04/2018 06:48

Δρ. Joseph Moutiris

Tα οξέα στεφανιαία σύνδρομα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με επεμβατική θεραπεία αναφέρει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Δρ. Joseph Moutiris σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή την στιγμή με τα περιστατικά της Πάφου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η Λεμεσός δέχεται...

23/04/2018 07:04

Διατροφή

Η «τάση» της χορτοφαγίας έχει περάσει και σε πολλά παιδιά που λένε «όχι» στο κρέας. Οι γονείς τους αντιδρούν. Μπορούν τα μικρά παιδιά να επιδοθούν στη χορτοφαγία; Μία απόπειρα επιστημονικής απάντησης. «Ακόμη και τα ζώα που μεγαλώνουν με βιολογικές μεθόδους, όταν πεθαίνουν υποφέρουν». Αυτή η φράση σε ραδιοφωνική συνέντευξη...

21/04/2018 06:35

Πληρότητα κλινικής

  Υπερπλήρης παραμένει η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Πάφου, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλες Κλινικές του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου Δρ. Joseph Moutiri. «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε, στάθηκε αδύνατο να μειώσουμε...

19/04/2018 06:41

Νέα έρευνα

  Το αλκοόλ φημίζεται για τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στο συκώτι, ωστόσο είναι εξίσου βλαβερό και για την καρδιά, τον εγκέφαλο και πολλά άλλα όργανα και συστήματα του σώματος όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αν και επικίνδυνη για την υγεία θεωρείται κατ’ εξοχήν η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μια νέα διεθνής επιστημονική...

14/04/2018 06:43

Δεν είναι πάντα καλή η απώλεια βάρους

  Ενώ κάποιοι πασχίζουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά με αυστηρές δίαιτες και σκληρή γυμναστική, άλλοι τα βλέπουν να «φεύγουν» με ευκολία και χωρίς καθόλου κόπο. Ωστόσο, η απώλεια βάρους δεν είναι πάντοτε μια ευχάριστη και επιθυμητή εξέλιξη… Με περισσότερες από 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου συνδέεται η ανεξήγητη...

13/04/2018 07:06

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μια απ’ τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στο δερματολογικό ιατρείο την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι κυρίως η έντονη φαγούρα και τα εξανθήματα τα οποία προκαλούνται από τσιμπήματα διαφόρων εντόμων. Οι δερματικές αντιδράσεις σε τσιμπίματα εντόμων είναι φλεγμονώδεις και/ή αλλεργικές αντιδράσεις, που χαρακτηρίζονται από...

12/04/2018 12:14

Ενδοφλοιώδης νευρική διέγερση

  Επιστήμονες του Caltech κατάφεραν να επαναφέρουν τις φυσικές αισθήσεις στο χέρι ενός παράλυτου ασθενούς διεγείροντας μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου με μια μικροσκοπική διάταξη ηλεκτροδίων. Ο ασθενής έχει υποστεί σημαντική βλάβη στον νωτιαίο μυελό και, πέραν του ότι δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια του, δεν μπορεί...

12/04/2018 07:04

Κίνδυνοι & Δοσολογία βιταμινών

Η βιταμίνη D υπάρχει με φυσικό τρόπο σε μικρές ποσότητες σε μερικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνος). Για να γίνει η βιταμίνη D περισσότερο διαθέσιμη, προστίθεται τεχνητά σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς και δημητριακά. Αλλά η περισσότερη βιταμίνη D (το 80-90% που χρειάζεται το σώμα) παράγεται στον...

11/04/2018 07:02

Καρδιακή λειτουργία

Τα όρια της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης διαρκώς μεταβάλλονται με τάση να ελαττώνονται συνεχώς. Σήμερα, πιστεύεται ότι η αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 120/80mmHg, δηλαδή, η συστολική πίεση (μεγάλη) να μην υπερβαίνει τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) να μην υπερβαίνει τα 80mmHg. Τα άτομα με αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη...

10/04/2018 07:03

Προειδοποιήσεις από το σώμα μας

Το σώμα μας «σκαρφίζεται» πρωτότυπους τρόπους ώστε να μας προειδοποιήσει για προβλήματα που δεν έχουμε αντιληφθεί. Για παράδειγμα, αλλαγές στο χρώμα, στο σχήμα ή στην υφή των νυχιών, των μαλλιών ή της γλώσσας μπορεί να είναι ενδεικτικές μιας δυσλειτουργίας που πρέπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Παραθέτουμε...

07/04/2018 07:02

Back to Top