Σωστή διατροφή
Η αντιγήρανση στο πιάτο σας!

Μήπως όμως εσείς νιώθετε ακόμα σαν 20 χρονών; Μεταξύ μας, ας είμαστε ειλικρινείς. Το να σταματήσεις το χρόνο δεν είναι εύκολο…

Να τον ξεγελάσεις όμως; Εκεί ακριβώς θα «ποντάρουμε»! Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσετε την προσπάθεια νωρίς και να μην εγκαταλείψετε στη «διαδρομή».

Πιο κάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά στην διατροφή και την αντιγήρανση. Ένα σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η μακροβιότητα φαίνεται να είναι ο θερμιδικός περιορισμός.

Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στη μακροβιότητα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι με τη μείωση του θερμιδικού και όχι θρεπτικού περιεχομένου περιορίζεται η παραγωγή των ROS, το οξειδωτικό stress και η κατανάλωση οξυγόνου στα μιτοχόνδρια για παραγωγή ενέργειας στους αερόβιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καταπόνηση του οργανισμού. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει η θερμιδική πρόσληψη να μειωθεί κάτω από τις ημερήσιες 

θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, γιατί θα τεθεί θέμα επιβίωσης και όχι μακροβιότητας. Σε καμία περίπτωση η ανάγκη του θερμιδικού περιορισμού για νεότητα και μακροζωία δε θα πρέπει να οδηγήσει κάποιον σε διατροφικό περιορισμό.

Τα τρόφιμα, που πιστεύεται ότι καθυστερούν τη γήρανση είναι αυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ως αντιοξειδωτικά, ορίζονται εκείνες οι διαιτητικές ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν μειώνοντας ή προλαμβάνοντας την οξειδωτική «ζημιά», που προκαλείται από τις ROS και που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική δυσλειτουργία. Επιπλέον τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονών και καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα τρόφιμα είναι πολυάριθμα. Πολύ κοινά τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε ποικιλία πρόσληψη διαιτητικών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πιο κάτω θα βρείτε μια λίστα με όλα τα τρόφιμα τα όποια πιθανών να βοηθήσουν.

Ξεκινήστε να συμπεριλαβανετε στη διατροφή σας ολα τα ψάρια (κυρίως τα λιπαρά ψάρια πχ σολομός, τόνος, κολιός, σκουμπρί, ρέγκα), προσθέστε επίσης όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Το, ελαιόλαδο, η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια), η μαστίχα, η κανέλα, το σουσάμι, τα καρότα, η σάλτσα ντομάτας, οι πιπεριές όλων των χρωμάτων, τα αγγούρια, το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ρόδι, το πεπόνι, όλα τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες, τα μόσφιλα και το κόκκινο κρασί.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε τον χρόνο. Ειδικά την Α, Β2, Β6, Β12,0 και Ε, καθώς και ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, πυρίτιο, σελήνιο, θείο, και μαγγάνιο. Επίσης μην φοβηθείτε να αναζητήσετε μια πολυβιταμίνη που να καλύπτει τις προληπτικές ανάγκες σας, με τη βοήθεια του γιατρού ή του διαιτολόγου σας. Αν έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τότε ίσως να μην είναι αναγκαίο να πάρετε καν πολυβιταμίνη.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για το 50% της γήρανσης του δέρματος μας. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη προκαλούμε στον οργανισμό μας το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, το οποίο είναι μη αναστρέψιμο. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που πέπτονται ταχέως ενεργοποιούν τον ενδογενή μηχανισμό γήρανσης.

Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί και στην αντίστοιχη αύξηση στην ινσουλίνη, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση. Με άλλα λόγια, δημιουργείται βλάβη στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία μετατρέπονται σε γλυκοτοξίνες ή τα αλλιώς ονομαζόμενα AGEs (Advanced Glycation End Products).

Οι γλυκοτοξίνες είναι υπεύθυνες για την απώλεια σφριγηλότατος και νεανικότητας του δέρματος. Τέλος λοιπόν στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI)!

Τα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά εκτός ότι κάνουν κακό στο βάρος μας, γερνούν και το δέρμα μας.
Η πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των θερμίδων της ημερήσιας διατροφής μας. Ο ρόλος της πρόληψης είναι πολύ σημαντικός!

Καθοριστικό βήμα λοιπόν είναι να εισάγουμε στη διατροφή μας τροφές που δεν προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Υπάρχουν τροφές που ασκούν σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως, οι φακές, τα φασόλια, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι.

Επίσης, πολύ σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες!  Αν σκεφτεί κανείς ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος μας αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο απαραίτητες είναι οι πρωτεΐνες για την διέγερση της αυτόεπιδιόρθωσης των κυττάρων.
Ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών οδηγεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι το ψάρι, τα πουλερικά , το κρέας (κατά προτίμηση άπαχο), οι ξηροί καρποί. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα έπρεπε βέβαια να ξεχάσουμε την κατανάλωση νερού. Είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Ένας έξυπνος τρόπος για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο έτσι ώστε να πετύχετε και ένα λαμπερό και σφριγηλό δέρμα είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε γεύμα και σνακ. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε αρκετή κατανάλωση νερού.

Μην ξεχνάτε ακόμα να γυμνάζεστε και να χαμογελάτε γιατί η γυμναστική και η καλή διάθεση προάγουν την ευεξία και συντείνουν με τον τρόπο τους στην αντιγήρανση.

Αλεξία Γ. Ποταμίτου
BS.MS (USA)
Διαιτολόγος /Διατροφολόγος

Send to Facebook

Απώλεια μυϊκής μάζας

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου εντόπισαν σημαντικές γενετικές ουσίες στο αίμα ασθενών με μυοτονική δυστροφία τύπου 1 που σχετίζονται με την πρόοδο της απώλειας της μυϊκής μάζας των ασθενών. Τα ευρήματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο Human Molecular Genetics. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου,...

25/07/2017 06:38

Δερματικές παθήσεις

Όλοι έχουμε στο σώμα μας ελιές, άλλοι περισσότερες άλλοι λιγότερες, και σε διάφορα σημεία. Οι δερματολόγοι υπογραμμίζουν ότι πρέπει να παρατηρούμε τακτικά τις ελιές ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις που ενδεχομένως υποδεικνύουν καρκίνο. Η αυτοεξέταση στο σπίτι είναι λοιπόν μια απαραίτητη διαδικασία που...

23/07/2017 06:36

Μικρά διαλείμματα από την ρουτίνα

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι άνδρες oι οποίοι επί πέντε χρόνια δεν είχαν κάνει καθόλου διακοπές, είχαν 20% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων – θνησιμότητας, και αντίστοιχα οι γυναίκες, που δεν απολάμβαναν καλοκαιρινό διάλειμμα εμφάνιζαν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, περισσότερο άγχος και δυσκολίες...

21/07/2017 07:06

Kαρδιαγγειακή νόσο

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την ηλικία των 45 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, σε αντίθεση με τις γυναίκες με όψιμη εμμηνόπαυση, δηλαδή μεταξύ 50-54 ετών, οι οποίες κινδυνεύουν λιγότερο. Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για...

20/07/2017 06:36

Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια

Το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών μπορεί σήμερα να γράφει, να τρώει και να ντύνεται μόνο του, δήλωσαν χθες Τρίτη γιατροί χαρακτηρίζοντας την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση επιτυχία έπειτα από 18 μήνες. Η σχετική έκθεση που φιλοξενείται στην επιθεώρηση The Lancet Child & Adolescent Health περιλαμβάνει την...

19/07/2017 14:59

Συντήρηση και ορθή χρήση κλιματιστικών

Με τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, η δροσιά του κλιματιστικού είναι απόλαυση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που ελοχεύουν από την αλόγιστη χρήση τους και την μη σωστή συντήρησή τους. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Βασσάλος, Πνευμονολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός συνεργάτης της...

19/07/2017 06:53

Χάρη στα καροτενοειδή

Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας φαίνεται να μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports. Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο μελέτησε πως διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο...

18/07/2017 06:37

Ενεργειακό ρόφημα

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας απαιτούν πολλή ενέργεια, και η γρήγορη και εύκολη λύση δεν είναι άλλη από τον καφέ. Ο πολύς καφές όμως προκαλεί κατακράτηση και νευρικότητα οπότε συνέχεια αναζητάμε υποκατάστατα! Και φαίνεται ότι βρέθηκε η λύση. Πρόκειται για ένα ρόφημα που θα σου δώσει ενέργεια, θα καταπολεμήσει το στρες και...

17/07/2017 07:04

Και το ύψος είναι παράγοντας που επηρεάζει

Οι ψηλοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη και να αποβιώσουν εξαιτίας του, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την Δρ Αουρορα Περεζ-Κορναγκο, μελέτησε στοιχεία...

16/07/2017 06:35

Χρησιμοποιήστε άφοβα το τουρμέρικ ή κιτρινόριζα

To τουρμέρικ ή αλλιώς κιτρινόριζα ή κουρκουμάς, προέρχεται από την τροπική Νότια Ασία και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας. Χάρη στα εξαιρετικά οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία, έχει μελετηθεί εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, χρησιμοποιείται...

15/07/2017 06:46

Η επιστήμη απαντά

Η γυμναστική είναι μια συνήθεια που είτε θα αγαπήσει κάποιος, είτε θα μισήσει.  Οι "γκουρού του fitness" προτείνουν η γυμναστική άσκηση να γίνεται το πρωί, ως πρώτη δραστηριότητα, επειδή -όπως υποστηρίζουν- γίνεται συνήθεια και δεν υπάρχουν οι δικαιολογίες του τύπου «ήταν φορτωμένο το πρόγραμμά μου και δεν πρόλαβα». Επιπλέον,...

13/07/2017 15:01

Συμβουλές για ένα καλό καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι μια αγαπημένη και ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου, μέχρι όμως να κάνουν την εμφάνισή τους οι μύκητες, η πιο συνηθισμένη απειλή αυτής της εποχής. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποφέρει κάθε χρόνο από δερματικές μυκητιάσεις, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορεί να μη δίνουν αρχικά την πρέπουσα σημασία.

 Οι...

13/07/2017 06:50

Back to Top