Στοματική υγιεινή
Γιορτές: τι επιπτώσεις έχουν στα δόντια μας;

Τις τελευταίες μέρες, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, γευτήκαμε τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού. Κι ενώ η πρώτη σκέψη μας συνήθως είναι, προσοχή στις θερμίδες για να μην πάρουμε κιλά, σπανίως ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των λουκούλλειων γευμάτων στην υγεία των δοντιών μας.

Όπως εξηγεί η Φωτεινή Καλιακάτσου, BDS, Msc Οδοντίατρος-Στοματολόγος, «η προστασία των δοντιών και γενικώς της στοματικής κοιλότητας δεν πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει και στέρηση της απόλαυσης που μας προσφέρει το αγαπημένο μας φαγητό ή γλυκό. Η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων σωστής φροντίδας της οδοντοστοιχίας μας, αλλά και της κατανάλωσης στερεών και υγρών με μέτρο αποτελούν το ‘μυστικό’ για μέγιστη απόλαυση και βέλτιστη στοματική υγεία».

Επειδή φυσικά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, σπιτικά και μη, είναι αυτά που συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους η κα Καλιακάτσου εξηγεί ότι η έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη και γενικά στις γλυκαντικές ουσίες είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας.

«Αν και πάντα έχει σημασία η ποσότητα της ζάχαρης και των γλυκαντικών που καταναλώνει κανείς, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι καίριας σημασίας για την υγεία της οδοντοστοιχίας είναι ο χρόνος που εκτίθενται τα δόντια στα συγκεκριμένα συστατικά. Για παράδειγμα, ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές καταναλώνεται ταχύτερα από ένα γλειφιτζούρι ή ένα ζαχαρωτό. Γενικώς, τα λεγόμενα ‘σκληρά’ γλυκίσματα, δηλαδή αυτά που είναι πιο συμπαγή, μένουν περισσότερη ώρα στο στόμα και κατά κάποιο τρόπο ‘προετοιμάζουν’ το έδαφος για την επίθεση των επιβλαβών οξέων στα δόντια. Όσο δηλαδή τα δόντια εκτίθενται στη ζάχαρη, τόσο περισσότερο τρέφονται τα βακτήρια του στόματος ώστε να ενεργοποιήσουν το ‘χτίσιμο’ της μικροβιακής πλάκας», λέει η κα Καλιακάτσου.

Ακόμα, σημασία έχει πότε καταναλώνονται τα γλυκά σε σχέση με τα ημερήσια γεύματα. «Εάν το αγαπημένο σας γλυκό γνωρίζετε ότι περιέχει μπόλικη ζάχαρη προτιμήστε να το φάτε αμέσως μετά το κύριο γεύμα σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να φάτε μικρότερη ποσότητα και συνδυαστικά με την κατανάλωση νερού, αναψυκτικού ή κάποιου ποτού, θα εμποδίσει τη ζάχαρη να κολλήσει στα δόντια», σύμφωνα με την οδοντίατρο-στοματολόγο.

Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι, το ιδανικό μετά την κατανάλωση κάθε γλυκού ή αλμυρού γεύματος είναι το ξέπλυμα της στοματικής κοιλότητας με νερό. «Το νερό εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος ειδικά μετά από γλυκό», σύμφωνα με την κα Καλιακάτσου.

Η ειδικός συμβουλεύει επίσης να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση κάποιου γλυκού. Και αυτό γιατί, όταν τρώμε ζάχαρη ή επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οξέα του στόματος αφήνουν τα δόντια εκτεθειμένα και ευαίσθητα. «Όταν τα δόντια έχουν ήδη εκτεθεί στα οξέα του στόματος το σμάλτο γίνεται μαλακό. Αφήστε να περάσει μισή ώρα προκειμένου το σμάλτο να σκληρύνει και το βούρτσισμα των δοντιών να μην επιφέρει περαιτέρω προβλήματα», εξηγεί.

Μερικά ακόμη έξυπνα «τρικ» που θα βοηθήσουν στην προστασία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα κατά τη διάρκεια των εορταστικών συνεστιάσεων είναι σύμφωνα με την Φωτεινή Καλιακάτσου:

  • Να τρώτε τυρί με τα γεύματα, καθώς προστατεύει φυσικά τα δόντια από την τερηδόνα.
  • Προτιμήστε μη ανθρακούχο νερό που περιέχει ουδέτερο PH το οποίο εμποδίζει την τερηδόνα να αναπτυχθεί μετά από ένα πλούσιο σε οξέα γλυκό ή γεύμα.
  • Συνοδεύετε το φαγητό σας με ψωμί ολικής άλεσης, καθώς είναι λιγότερο «τερηδονογόνο».
  • Καταναλώστε γλυκά με βάση τη μαύρη σοκολάτα με 70% τουλάχιστον κακάο, ώστε να περιορίσετε την έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη.

Πηγή: 4moms

Send to Facebook

Δυσάρεστες συνέπειες

Tο καλοκαίρι είναι εδώ, η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη, ενώ οι πιθανότητες νέων γνωριμιών αυξάνονται.  H σεξουαλική επαφή όμως με πολλαπλούς συντρόφους και οι γνωριμίες της μίας βραδιάς ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους.  Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο αυτή αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα τόσο των αφροδίσιων νοσημάτων, όσο και...

27/07/2017 09:19

Υπουργείο Υγείας

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά την καλλιέργεια και διάθεση της ιατρικής κάνναβης στην κυπριακή επικράτεια. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι στόχος και σκοπός είναι «η προσέλκυση διεθνών επενδυτών για την έκφραση ενδιαφέροντος...

26/07/2017 14:29

30 νέα περιστατικά το χρόνο

Στην Κύπρο σήμερα καταγράφονται στο Αρχείο Καρκίνου, περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου το χρόνο ενώ τα περισσότερα νέα περιστατικά εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα. Διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 30 νέα περιστατικά το χρόνο. Σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου...

26/07/2017 07:04

Απώλεια μυϊκής μάζας

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου εντόπισαν σημαντικές γενετικές ουσίες στο αίμα ασθενών με μυοτονική δυστροφία τύπου 1 που σχετίζονται με την πρόοδο της απώλειας της μυϊκής μάζας των ασθενών. Τα ευρήματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο Human Molecular Genetics. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου,...

25/07/2017 06:38

Δερματικές παθήσεις

Όλοι έχουμε στο σώμα μας ελιές, άλλοι περισσότερες άλλοι λιγότερες, και σε διάφορα σημεία. Οι δερματολόγοι υπογραμμίζουν ότι πρέπει να παρατηρούμε τακτικά τις ελιές ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις που ενδεχομένως υποδεικνύουν καρκίνο. Η αυτοεξέταση στο σπίτι είναι λοιπόν μια απαραίτητη διαδικασία που...

23/07/2017 06:36

Μικρά διαλείμματα από την ρουτίνα

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι άνδρες oι οποίοι επί πέντε χρόνια δεν είχαν κάνει καθόλου διακοπές, είχαν 20% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων – θνησιμότητας, και αντίστοιχα οι γυναίκες, που δεν απολάμβαναν καλοκαιρινό διάλειμμα εμφάνιζαν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, περισσότερο άγχος και δυσκολίες...

21/07/2017 07:06

Kαρδιαγγειακή νόσο

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την ηλικία των 45 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, σε αντίθεση με τις γυναίκες με όψιμη εμμηνόπαυση, δηλαδή μεταξύ 50-54 ετών, οι οποίες κινδυνεύουν λιγότερο. Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για...

20/07/2017 06:36

Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια

Το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών μπορεί σήμερα να γράφει, να τρώει και να ντύνεται μόνο του, δήλωσαν χθες Τρίτη γιατροί χαρακτηρίζοντας την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση επιτυχία έπειτα από 18 μήνες. Η σχετική έκθεση που φιλοξενείται στην επιθεώρηση The Lancet Child & Adolescent Health περιλαμβάνει την...

19/07/2017 14:59

Συντήρηση και ορθή χρήση κλιματιστικών

Με τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, η δροσιά του κλιματιστικού είναι απόλαυση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που ελοχεύουν από την αλόγιστη χρήση τους και την μη σωστή συντήρησή τους. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Βασσάλος, Πνευμονολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός συνεργάτης της...

19/07/2017 06:53

Χάρη στα καροτενοειδή

Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας φαίνεται να μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports. Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο μελέτησε πως διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο...

18/07/2017 06:37

Ενεργειακό ρόφημα

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας απαιτούν πολλή ενέργεια, και η γρήγορη και εύκολη λύση δεν είναι άλλη από τον καφέ. Ο πολύς καφές όμως προκαλεί κατακράτηση και νευρικότητα οπότε συνέχεια αναζητάμε υποκατάστατα! Και φαίνεται ότι βρέθηκε η λύση. Πρόκειται για ένα ρόφημα που θα σου δώσει ενέργεια, θα καταπολεμήσει το στρες και...

17/07/2017 07:04

Και το ύψος είναι παράγοντας που επηρεάζει

Οι ψηλοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη και να αποβιώσουν εξαιτίας του, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την Δρ Αουρορα Περεζ-Κορναγκο, μελέτησε στοιχεία...

16/07/2017 06:35

Back to Top