Επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα
Οι γαλακτωματοποιητές ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου του εντέρου

Οι γαλακτωματοποιητές, κοινές πρόσθετες ουσίες που περιέχονται σε πολλά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στον καρκίνο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα.

Οι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι διευκολύνουν την ανάμιξη των συστατικών των τροφίμων και τους δίνουν μεγαλύτερο διάρκεια ζωής στο ράφι των καταστημάτων, μπορεί να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με τρόπο που προκαλεί φλεγμονή και τελικά καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια δρα Έμιλι Βιενουά του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου "Cancer Research", τάϊσαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (καρβοξυμεθυλοκελλουλόζη και πολυσορβικό-80), σε δόσεις ανάλογες με τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαπιστώθηκε ότι οι γαλακτωματοματοποιητές τροποποίησαν γρήγορα τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, έτσι ώστε να είναι πιθανότερη η ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για την εκδήλωση καρκίνου στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου των ζώων.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ευθυνόμενος για τουλάχιστον 700.000 θανάτους ετησίως. Έχει πλέον γίνει αντιληπτό από τους επιστήμονες ότι οι μικροβιακές κοινότητες του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, όπως και σε άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου εμφανίζουν συνεχή αύξηση μετά τα μέσα του 20ού αιώνα. Εκτός από τις γενετικές αιτίες, οι επιστήμονες αποδίδουν το πρόβλημα σε διατροφικούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι γαλακτωματοποιητές -μόρια που μοιάζουν με εκείνα των απορρυπαντικών- μπορεί να έχουν συμβάλει, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

Send to Facebook

Γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη, στη λακτόζη, η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και η αποχή από τη ζάχαρη επηρεάζουν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες πολλών Γερμανών. Μήπως όμως πρόκειται εντέλει για μόδα; Οι κοινωνιολόγοι και οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των «δήθεν προβλημάτων» που προκαλούν τα προϊόντα διατροφής...

26/06/2017 06:41

Βοήθεια στους ιατροδικαστές

Όταν η κλασική νεκροψία αποτυγχάνει, οι βηματοδότες και άλλες εμφυτεύσιμες συσκευές που συνδέονται στην καρδιά είναι δυνατό να αποκαλύψουν τον χρόνο και την αιτία του θανάτου του κατόχου τους, διαπιστώνουν οι γιατροί. «Χείρα βοηθείας» στην ιατροδικαστική επιστήμη Ερευνητές στη Γερμανία, με επικεφαλής τον καρδιολόγο...

25/06/2017 11:12

Προστασία από τον ήλιο

Σε συστάσεις προς το κοινό προβαίνει το Υπουργείο Υγείας προς αντιμετώπιση του καύσωνα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα βασικά μέτρα...

23/06/2017 17:05

Όγκος στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας στο Λος Άντζελες, μια νέα συνδυαστική θεραπεία διπλασιάζει σχεδόν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV), μια κακοήθη μορφή νεοπλασίας-όγκου που μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο...

22/06/2017 07:04

Τι να αλλάξετε από την καθημερινότητα σας

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως απλές καθημερινές συνήθειες, μας κάνουν άσχημες, χωρίς μάλιστα να μπορεί να βοηθήσει κανένας δερματολόγος, καλλυντικά και οι θεραπείες όλης της σύγχρονης τεχνολογίας μαζί! Ας αποφύγουμε λοιπόν 5 συνήθειες που θα βοηθήσουν να γίνουμε ομορφότερες, χωρίς πολύ κόπο! Μήπως κρατάτε...

17/06/2017 07:04

Από παθήσεις οστών μέχρι και Αλτσχάιμερ

Πολλές φορές, κατά την ετοιμασία ενός γεύματος, τυλίγουμε φαγητά μέσα σε αλουμινόχαρτο για να ψηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα μέρος αυτού του όχι και τόσο υγιεινού περιτυλίγματος θα καταλήξει μέσα στο γεύμα μας, όπως προειδοποιεί σε πρόσφατο άρθρο της η Δρ. Ghada Bassioni, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας, στο πανεπιστήμιο...

16/06/2017 08:43

Aνοσοποιητικού και του κυκλοφορικού σύστημα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είχαν γίνει αντιληπτές από τους αρχαίους Έλληνες και είχαν περιγραφεί για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη. Μεταξύ άλλων, το θαλασσινό νερό μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, να βελτιώσει την υγεία του δέρματός και να μειώσει το...

13/06/2017 07:04

Διατροφή

Η νέα διατροφική τάση ακούει στο «λέμε όχι στη ζάχαρη». Είναι όμως η ζάχαρη όντως ο χειρότερος εχθρός της υγείας μας; Η ζάχαρη κρύβεται εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, προειδοποιούν συγγραφείς και bloggers μέσω του hashtag «sugarfree». Τι σημαίνει για τη διατροφή η απουσία του γλυκού «εχθρού» μας; Οι υποστηρικτές της νέας...

12/06/2017 07:08

Διατροφή

Από τους αρχαίους χρόνους, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό για την υγεία, ειδικά για τις γυναίκες μετά τον τοκετό και για τα παιδιά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το ακτινίδιο πρώτη φορά εξάχθηκε στην Ασία ως διακοσμητική άμπελος. Το 1094 Αμερικανοί δοκίμασαν τα φρούτα, ενώ έφθασε...

08/06/2017 07:06

Σωματική υγεία των παιδιών

Ένα κακό διαζύγιο έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία των παιδιών, καθώς αμερικανική μελέτη δείχνει ότι αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Proceedings...

07/06/2017 07:02

Δεν είναι μόνο το πρόσωπο που θέλει προστασία

Δεν αρκεί μόνο να καλύπτουμε το πρόσωπο με αντηλιακό, υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, στην καθημερινότητά μας και χρειάζονται προστασία. Ξεκινάμε από το πρόσωπο και φροντίζουμε πάντα να εφαρμόζουμε αντηλιακό στα αυτιά, το λαιμό και εν συνεχεία στο ντεκολτέ. Τις ημέρες που το φόρεμα, το μπλουζάκι...

06/06/2017 06:54

Προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί τι είναι καλύτερο για την υγεία σας, να φάτε το φρούτο ολόκληρο ή να το στύψετε και να πιείτε τον χυμό του; Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ, δίνει την απάντηση. Συγκεκριμένα, η έρευνα εστιάζει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και αποφαίνεται ότι η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου...

05/06/2017 07:09

Back to Top