Αντικαρκινικό αφέψημα
Το πράσινο και το μαύρο τσάι και η ωφελιμότητα τους

Το πράσινο τσάι, που είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ζεστό αφέψημα, έχει εξελιχθεί μέσω των αιώνων σ΄ ένα άκρως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και των εθίμων των ασιατικών χωρών όχι μόνο από γαστρονομικής πλευράς και ως στοιχείο φιλοξενίας και τελετουργίας, αλλά επίσης και ως βασικό συστατικό στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών και κυρίως του καρκίνου.

Το τσάι είναι ελάχιστα γνωστό και χρησιμοποιούμενο από το Δυτικό Κόσμο, γι΄ αυτό το λόγο αποτελεί την εξήγηση των διαφορετικών ποσοστών καρκίνου μεταξύ Ασιατών και Δυτικών.

Όπως θα δούμε στην μελέτη αυτή το πράσινο τσάι αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντικαρκινικών ουσιών, γεγονός που το καθιστά βασικό συστατικό κάθε διαιτολογίου που προορίζεται για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου, αλλά και παραμένει επίσης ένα απολαυστικό αφέψημα που σβήνει τη δίψα.

Η Ιαπωνία όπου παράγεται το καλύτερο πράσινο τσάι , συνέβαλε επίσης σημαντικά στην εξέλιξη της καλλιέργειάς του. Η σημασία του τσαγιού στο συγκεκριμένο πολιτισμό απεικονίζεται άριστα από το “chanogu”, ή την τελετή τσαγιού, πολύ εξεζητημένη ιεροτελεστία, βασισμένη στις αξίες της αρμονίας, και του σεβασμού, της καθαρότητας και της γαλήνης.

Το πράσινο και μαύρο τσάι
Τα φυτά του θάμνου Camelia Sinesis ενδεχομένως να προέρχονται από την Ινδία. Τα φυτά αυτά στην άγρια μορφή τους μπορεί να φθάσουν και στο ύψος δένδρου, όμως καλλιεργούνται ως θάμνοι ώστε να γίνεται εύκολα η συγκομιδή και να τονώνεται η ανάπτυξη των νεαρών βλαστών και των φύλλων.

Το μαύρο τσάι είναι πρωτίστως δημοφιλές στην Δύση, όπου καλύπτει το 95% της κατανάλωσης ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Ασία, όπου δεν δείχνουν τις ίδιες προτιμήσεις και οι αριθμοί αυτοί ανατρέπονται και το μαύρο τσάι υστερεί κατά πολύ του πρασίνου.

Η διαφορετική χημική σύνθεση του πράσινου από του μαύρου τσαγιού
Κατά την διαδικασία της ζύμωσης για την παρασκευή του μαύρου τσαγιού συμβαίνουν δραστικές αλλαγές στη φύση των πολυφαινολών, που αρχικά βρίσκονταν στα φύλλα του τσαγιού· υφίστανται οξείδωση για την παραγωγή των μαύρων χρωστικών ουσιών, οι οποίες αποκαλούνται θειοφλαβίνες.

Αυτή η μετατροπή έχει σοβαρές συνέπειες γιατί οι πολυφαινόλες που έχουν υποστεί οξείδωση διαθέτουν ελάχιστη ή καθόλου αντικαρκινική δράση. Αυτός είναι ο λόγος που το πράσινο τσάι είναι ο βασικότερος διεκδικητής στον αγώνα πρόληψης του καρκίνου μέσω διατροφής.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορές, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου στις Δυτικές Κοινωνίες.

Οι παράγοντες που οδήγησαν τους Δυτικούς στην προτίμηση του μαύρου τσαγιού έναντι του πρασίνου ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικοί και οικονομικοί και δεν είχαν να κάνουν με κανενός είδους αποστροφή προς το ίδιο το πράσινο τσάι .

Η παρασκευή του πράσινου τσαγιου
Τρία μόνο στάδια απαιτούνται για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών, αλλά το καθένα απ΄ αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών.

1ον Στάδιο: Είναι το ψήσιμο σε ατμό των νωπών φύλλων που έχουν συλλεχθεί, το οποίο ψήσιμο επιτρέπει την απενεργοποίηση των ενζύμων που μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τη διατήρηση του αρχικού χρώματος των φύλλων.

2ον Στάδιο: Μετά από μια περίοδο ψύξης και ξήρανσης τα φύλλα τυλίγονται για να δημιουργήσουν μικρές, σφιχτές μπάλες· το τύλιγμα διασπά τα κύτταρα του φύλλου και απελευθερώνει τα χαρακτηριστικά αρώματα.

3ον Στάδιο: Οι μπάλες ακολούθως ξηραίνονται και αφυδατώνονται, ενώ τυλίγονται σ΄ όλο και μικρότερες μπάλες, μέχρι να αποκτήσουν το σχήμα της βελόνας.

Όλα αυτά τα στάδια από τη συγκομιδή μέχρι την επεξεργασία, στα οποία υποβάλλονται τα φύλλα καθορίζουν την ποιότητα του τσαγιού. Τσάγια, π.χ. που καλλιεργούνται υπό το ηλιόφως, γνωστά ως “Sencha”, είναι κατάλληλα για ένα πιο αναζωογονητικό ποτό. Αυτά που καλλιεργούνται υπό σκιάν “gyokuro”, είναι πιο ελαφρά. Η πρώτη συγκομιδή του έτους, τον Μάιο, αποδίδει πολύ λεπτά και τρυφερά φύλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή “Sencha” και “gyokuro”. Η καλοκαιρινή συγκομιδή χρησιμοποιείται για το “Bancha” το οποίο έχει πιο έντονη γεύση αλλά περιέχει λιγότερη καφεΐνη. Οι γευσιγνώστες συγκαταλέγουν το gyokuro στα πιο εκλεκτά τσάγια του κόσμου.

Μελέτες που διεξήχθηκαν τα τελευταία χρόνια για το πράσινο τσάι αποδεικνύουν την ευεργετική του δράση στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του καρκίνου στους νεφρούς, των καρκίνων του δέρματος, του μαστού και της στοματικής κοιλότητας. ΄Ενας από τους ενδεχομένους τρόπους δράσης του πρασίνου τσαγιού, ο οποίος μπορεί να συμβάλει περισσότερο στον περιορισμό της ανάπτυξης όγκων, είναι η άκρως ισχυρή επίδραση του στην διαδικασία της αγγειογένεσης.

Περιληπτικά αναφέρω πως σε αντίθεση με το μαύρο τσάι , το πράσινο περιέχει μεγάλες ποσότητες κατεχινών, συστατικών που ενισχύουν πολλές από τις αντικαρκινικές ιδιότητες.

Για τη μεγιστοποίηση της πρόληψης που παρέχει το τσάι επιλέξτε το Ιαπωνικό πράσινο τσάι , πλουσιότερο σε αντικαρκινικά συστατικά, και αφήστε το να βράσει για οκτώ με δέκα λεπτά, γεγονός που ευνοεί την επαρκή εκχύλιση των κατεχινών.

Να πίνετε πάντοτε φρεσκοβρασμένο τσάι αποφεύγοντας την συντήρηση σε θερμός και προσπαθήστε να μοιράζετε σε ίσα χρονικά διαστήματα τρία φλιντζάνια, που θα καταναλώνετε ημερησίως.

Dr. Constantinos A. Iacovou
Assistant Professor American College

Physical address: 3 Omirou Avenue, Eleftheria Square, 1097 Nicosia, Cyprus
Postal address: P.O.Box 22425, 1521 Nicosia, Cyprus
Tel: +357 22661122
Fax: +357 22665458
Work Email: constantinos.iacovou@ac.ac.cy
Website: www.ac.ac.cy

 

 

 

Send to Facebook

3 τροφές που ενδυναμώνουν το σώμα μας

Ο καιρός την άνοιξη πιθανότατα να είναι ο πιο ύπουλος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της χρονιάς. Γιατί; Όλοι ανυπομονούμε να έρθει καλοκαίρι και έτσι, μόλις δούμε ήλιο, τα πετάμε όλα και βγαίνουμε έξω, χωρίς να υπολογίζουμε πως αν κρυφτεί ο ήλιος θα παγώσουμε. Κάπως έτσι τσιμπάνε οι περισσότεροι τις ιώσεις. Για να θωρακίσεις...

24/04/2017 06:36

Ταλαιπωρία γυναικών

Η κατακράτηση υγρών, μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες, προκαλεί αύξηση βάρους και ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. Συχνά η αύξηση βάρους ανέρχεται έως και τα 3 κιλά, ανάλογα πάντοτε με τον οργανισμό της κάθε γυναίκας. Πού οφείλεται Η κατακράτηση υγρών οφείλεται...

23/04/2017 07:06

Παράγωγα πετρελαίου και καρκινογόνα

Όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι βαφές, το κύριο συστατικό τους προκάλεσε αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Τώρα οι περισσότερες φτιάχνονται από προϊόντα πετρελαίου. Ωστόσο, περιέχουν ορισμένες ουσίες που υπήρχαν και στις παλιότερες βαφές. Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που έχουν συνδέσει τις βαφές μαλλιών με...

22/04/2017 06:55

Ελπίδες για πιο εύστοχο διαγνωστικό έλεγχο

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένα είδη εντερικών βακτηρίων που αφθονούν στα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό τους κάνει να ελπίζουν ότι με τον κατάλληλο συνδυασμό βιοδεικτών θα μπορέσουν στο μέλλον να αναπτύξουν ένα μη επεμβατικό διαγνωστικό εργαλείο για τον πρώιμο εντοπισμό της συγκεκριμένης μορφής...

21/04/2017 06:43

Ποδηλασία και κατά του καρκίνου

Ευεργετικό για την καρδιά είναι το ποδήλατο για όσους το χρησιμοποιούν ως μέσο μετάβασης στην εργασία τους σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία αναφέρει παράλληλα ότι η ποδηλασία μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ British medical journal αναφέρει ότι η ποδηλασία μειώνει κατά 45% τον κίνδυνο...

20/04/2017 11:37

Στοματική υγιεινή

Η φροντίδα των δοντιών μας σε καθημερινή βάση δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Τα καθαρά και υγιή δόντια είναι απαραίτητα για τη γενικότερη υγεία και ευεξία μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ένας οδοντίατρος μπορεί να διαπιστώσει εάν ο ασθενής βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης κάποιας σοβαρής νόσου, όπως ο διαβήτης,...

20/04/2017 07:01

Νυκτερινές επισκέψεις στην... τουαλέτα

Οι άνθρωποι που ξυπνούν τη νύχτα με έντονη επιθυμία να επισκεφτούν την τουαλέτα μπορεί να χρειάζεται να ελαττώσουν το αλάτι στη διατροφή τους, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις γιατρών από την Ιαπωνία. Το πρόβλημα που ονομάζεται νυκτουρία και το οποίο πλήττει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οδηγεί σε διακοπή του ύπνου...

19/04/2017 07:06

Τελικά, ξεπέρασες το όριο αυτό το Πάσχα ή όχι;

Η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι η εύκολη ή η ελαφριά λύση, όμως, πόσο καλή μπορεί να είναι για την υγεία μας όταν γίνεται καθημερινά; Η μέση τιμή χοληστερίνης που περιέχει ένα αυγό είναι 186 mg. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, η καθημερινή κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει τόσο τα επίπεδα...

18/04/2017 07:07

Άλλη μια αρνητική επίπτωση από την χρήση tablets

Για πρώτη φορά μια επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οθόνες αφής «κλέβουν» τον ύπνο ακόμη και μωρών έξι μηνών. Οι οθόνες αφής των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) και των υπολογιστών-ταμπλετών (tablets) βρίσκονται όλο και συχνότερα στα χέρια των νηπίων, είτε επειδή τα ίδια ενδιαφέρονται γι' αυτές, είτε γιατί...

15/04/2017 16:00

Έρευνα στην Αγγλία

Πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους να έχουν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά όμως συνηθίζουμε να τους δικαιολογούμε πιστεύοντας πως φταίει ένα προσωπικό τους πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρεμοι όμως ένα ασήμαντο πράγμα μπορεί να τους κάνει να εκρήγνυνται και μετά από λίγη ώρα να είναι πάλι ήρεμοι. Σίγουρα...

14/04/2017 06:55

Διατροφή

Η κυτταρίτιδα δεν είναι ένας ανίκητος εχθρός. Αν όμως θέλεις να αποφύγεις τις ακριβές και χημικές κρέμες του εμπορίου, που συχνά κάνουν πολύ λιγότερα από αυτά που υπόσχονται, δοκίμασε να φτιάξεις με φτηνά υλικά και εύκολα σπιτικές κρέμες για καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Τα βασικότερα βέβαια είναι η σωστή διατροφή και η...

13/04/2017 06:43

Προπομπός προβλημάτων

Πολλοί άνθρωποι σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν εγκεφαλικές ανωμαλίες και δεν το γνωρίζουν διότι δεν τους προκαλούν κάποια συμπτώματα. Σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν την ευρεία χρήση της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, οι εγκεφαλικές ανωμαλίες μόνο σπάνιες δεν είναι, απλά σε πλείστες περιπτώσεις...

12/04/2017 06:38

Back to Top