Αντικαρκινικό αφέψημα
Το πράσινο και το μαύρο τσάι και η ωφελιμότητα τους

Το πράσινο τσάι, που είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ζεστό αφέψημα, έχει εξελιχθεί μέσω των αιώνων σ΄ ένα άκρως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και των εθίμων των ασιατικών χωρών όχι μόνο από γαστρονομικής πλευράς και ως στοιχείο φιλοξενίας και τελετουργίας, αλλά επίσης και ως βασικό συστατικό στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών και κυρίως του καρκίνου.

Το τσάι είναι ελάχιστα γνωστό και χρησιμοποιούμενο από το Δυτικό Κόσμο, γι΄ αυτό το λόγο αποτελεί την εξήγηση των διαφορετικών ποσοστών καρκίνου μεταξύ Ασιατών και Δυτικών.

Όπως θα δούμε στην μελέτη αυτή το πράσινο τσάι αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντικαρκινικών ουσιών, γεγονός που το καθιστά βασικό συστατικό κάθε διαιτολογίου που προορίζεται για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου, αλλά και παραμένει επίσης ένα απολαυστικό αφέψημα που σβήνει τη δίψα.

Η Ιαπωνία όπου παράγεται το καλύτερο πράσινο τσάι , συνέβαλε επίσης σημαντικά στην εξέλιξη της καλλιέργειάς του. Η σημασία του τσαγιού στο συγκεκριμένο πολιτισμό απεικονίζεται άριστα από το “chanogu”, ή την τελετή τσαγιού, πολύ εξεζητημένη ιεροτελεστία, βασισμένη στις αξίες της αρμονίας, και του σεβασμού, της καθαρότητας και της γαλήνης.

Το πράσινο και μαύρο τσάι
Τα φυτά του θάμνου Camelia Sinesis ενδεχομένως να προέρχονται από την Ινδία. Τα φυτά αυτά στην άγρια μορφή τους μπορεί να φθάσουν και στο ύψος δένδρου, όμως καλλιεργούνται ως θάμνοι ώστε να γίνεται εύκολα η συγκομιδή και να τονώνεται η ανάπτυξη των νεαρών βλαστών και των φύλλων.

Το μαύρο τσάι είναι πρωτίστως δημοφιλές στην Δύση, όπου καλύπτει το 95% της κατανάλωσης ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Ασία, όπου δεν δείχνουν τις ίδιες προτιμήσεις και οι αριθμοί αυτοί ανατρέπονται και το μαύρο τσάι υστερεί κατά πολύ του πρασίνου.

Η διαφορετική χημική σύνθεση του πράσινου από του μαύρου τσαγιού
Κατά την διαδικασία της ζύμωσης για την παρασκευή του μαύρου τσαγιού συμβαίνουν δραστικές αλλαγές στη φύση των πολυφαινολών, που αρχικά βρίσκονταν στα φύλλα του τσαγιού· υφίστανται οξείδωση για την παραγωγή των μαύρων χρωστικών ουσιών, οι οποίες αποκαλούνται θειοφλαβίνες.

Αυτή η μετατροπή έχει σοβαρές συνέπειες γιατί οι πολυφαινόλες που έχουν υποστεί οξείδωση διαθέτουν ελάχιστη ή καθόλου αντικαρκινική δράση. Αυτός είναι ο λόγος που το πράσινο τσάι είναι ο βασικότερος διεκδικητής στον αγώνα πρόληψης του καρκίνου μέσω διατροφής.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορές, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου στις Δυτικές Κοινωνίες.

Οι παράγοντες που οδήγησαν τους Δυτικούς στην προτίμηση του μαύρου τσαγιού έναντι του πρασίνου ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικοί και οικονομικοί και δεν είχαν να κάνουν με κανενός είδους αποστροφή προς το ίδιο το πράσινο τσάι .

Η παρασκευή του πράσινου τσαγιου
Τρία μόνο στάδια απαιτούνται για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών, αλλά το καθένα απ΄ αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών.

1ον Στάδιο: Είναι το ψήσιμο σε ατμό των νωπών φύλλων που έχουν συλλεχθεί, το οποίο ψήσιμο επιτρέπει την απενεργοποίηση των ενζύμων που μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τη διατήρηση του αρχικού χρώματος των φύλλων.

2ον Στάδιο: Μετά από μια περίοδο ψύξης και ξήρανσης τα φύλλα τυλίγονται για να δημιουργήσουν μικρές, σφιχτές μπάλες· το τύλιγμα διασπά τα κύτταρα του φύλλου και απελευθερώνει τα χαρακτηριστικά αρώματα.

3ον Στάδιο: Οι μπάλες ακολούθως ξηραίνονται και αφυδατώνονται, ενώ τυλίγονται σ΄ όλο και μικρότερες μπάλες, μέχρι να αποκτήσουν το σχήμα της βελόνας.

Όλα αυτά τα στάδια από τη συγκομιδή μέχρι την επεξεργασία, στα οποία υποβάλλονται τα φύλλα καθορίζουν την ποιότητα του τσαγιού. Τσάγια, π.χ. που καλλιεργούνται υπό το ηλιόφως, γνωστά ως “Sencha”, είναι κατάλληλα για ένα πιο αναζωογονητικό ποτό. Αυτά που καλλιεργούνται υπό σκιάν “gyokuro”, είναι πιο ελαφρά. Η πρώτη συγκομιδή του έτους, τον Μάιο, αποδίδει πολύ λεπτά και τρυφερά φύλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή “Sencha” και “gyokuro”. Η καλοκαιρινή συγκομιδή χρησιμοποιείται για το “Bancha” το οποίο έχει πιο έντονη γεύση αλλά περιέχει λιγότερη καφεΐνη. Οι γευσιγνώστες συγκαταλέγουν το gyokuro στα πιο εκλεκτά τσάγια του κόσμου.

Μελέτες που διεξήχθηκαν τα τελευταία χρόνια για το πράσινο τσάι αποδεικνύουν την ευεργετική του δράση στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του καρκίνου στους νεφρούς, των καρκίνων του δέρματος, του μαστού και της στοματικής κοιλότητας. ΄Ενας από τους ενδεχομένους τρόπους δράσης του πρασίνου τσαγιού, ο οποίος μπορεί να συμβάλει περισσότερο στον περιορισμό της ανάπτυξης όγκων, είναι η άκρως ισχυρή επίδραση του στην διαδικασία της αγγειογένεσης.

Περιληπτικά αναφέρω πως σε αντίθεση με το μαύρο τσάι , το πράσινο περιέχει μεγάλες ποσότητες κατεχινών, συστατικών που ενισχύουν πολλές από τις αντικαρκινικές ιδιότητες.

Για τη μεγιστοποίηση της πρόληψης που παρέχει το τσάι επιλέξτε το Ιαπωνικό πράσινο τσάι , πλουσιότερο σε αντικαρκινικά συστατικά, και αφήστε το να βράσει για οκτώ με δέκα λεπτά, γεγονός που ευνοεί την επαρκή εκχύλιση των κατεχινών.

Να πίνετε πάντοτε φρεσκοβρασμένο τσάι αποφεύγοντας την συντήρηση σε θερμός και προσπαθήστε να μοιράζετε σε ίσα χρονικά διαστήματα τρία φλιντζάνια, που θα καταναλώνετε ημερησίως.

Dr. Constantinos A. Iacovou
Assistant Professor American College

Physical address: 3 Omirou Avenue, Eleftheria Square, 1097 Nicosia, Cyprus
Postal address: P.O.Box 22425, 1521 Nicosia, Cyprus
Tel: +357 22661122
Fax: +357 22665458
Work Email: constantinos.iacovou@ac.ac.cy
Website: www.ac.ac.cy

 

 

 

Send to Facebook

Και για τα δύο φύλα

H κακή όσφρηση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι η απώλεια τής όσφρησης στις ηλικιωμένες σχετίζεται με λιγότερες κοινωνικές επαφές. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας...

24/03/2017 06:49

Κυβερνοχονδρίαση

Διακατέχεστε από έντονο φόβο και άγχος για προβλήματα της υγείας σας, ψάχνετε συνεχώς πληροφορίες στο διαδίκτυο για αν δείτε αν τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών ταιριάζουν με τα δικά σας; Επισκέπτεστε συχνά τους γιατρούς και φοβάστε ότι μπορεί να υποφέρετε από κάτι που δεν κατάφεραν ακόμα να εντοπίσουν; Εάν ναι, τότε πιθανώς...

22/03/2017 06:47

Δεν μπορούν όλοι να νηστεύουν

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί μία διατροφή με ιδιαίτερη σύσταση και απαιτεί προσοχή όταν εφαρμόζεται από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι, ακολουθούν τη νηστεία της Σαρακοστής, απέχοντας από τροφές κυρίως ζωικής προέλευσης, με σκοπό την...

21/03/2017 07:06

Ανοιξιάτικος αέρας

Την προσοχή μικρών και μεγάλων που είναι ευαίσθητοι στις αλλεργίες εφιστούν οι ωτορινολαρυγγολόγοι, καθώς κατά τη διάρκεια της Άνοιξης οι περισσότερες αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση. Τον...χορό στις ανοιξιάτικες αλλεργίες σέρνει η αλλεργική ρινίτιδα που κάθε χρόνο την περίοδο αυτή ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο...

20/03/2017 07:02

Περιποίηση προσώπου

Η μαγειρική σόδα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ως αποτελεσματική λύση σε διάφορα καθημερινά προβλήματα. Πέρα από τη μαγειρική της χρήση, πολλές γυναίκες τη χρησιμοποιούν ως προϊόν ομορφιάς αλλά και στο καθάρισμα. Σόδα για την ακμήΤα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δημοφιλής η χρήση μαγειρικής...

19/03/2017 07:07

Επιφυλακτική η επιστημονική κοινότητα

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι εφικτός η έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού χάρη σε ειδική διαδικασία ανάλυση δείγματος αίματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Computational Biology. Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου «Rensselaer», με επικεφαλής τον Δρ Γιούργκεν...

18/03/2017 07:12

Παγκύπριας Εκστρατείας Διαφώτισης

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου, με ποσοστά θνησιμότητας που ξεπερνούν το 30%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για την εξαγγελία της Παγκύπριας Εκστρατείας Διαφώτισης White Ribbon. Την εκστρατεία διοργανώνει το Ίδρυμα Θώρακας Κύπρου με τη στήριξη...

15/03/2017 19:16

Έρευνα πανεπιστημίου του Καναδά

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, έχοντας ηλεκτρική δραστηριότητα για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά τον θάνατο, όπως αποκαλύπτει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Αν και ο θάνατος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, οι επιστήμονες γενικά θεωρούν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σταματά περίπου τη στιγμή...

14/03/2017 06:58

Μια σοκολάτα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα

Δεν το περίμενες, αλλά η σοκολάτα, αν καταναλωθεί -με μέτρο- σε καθημερινή βάση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σου! Δυστυχώς, οι θερμίδες μπορούν πολλές φορές να σε αποτρέψουν από το να επιλέξεις την σοκολάτα στην καθημερινή σου ζωή. Όμως, οι ερευνητές έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα αναφέροντας πως μπορούμε να...

12/03/2017 07:00

Πόνος και φλεγμονή

Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων και το αποτέλεσμα μιας μόλυνσης που οφείλεται σε ιό, βακτήρια ή μύκητα. Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες μέσα από τις οποίες περνάει αέρας και βρίσκονται πίσω από τα ρινικά οστά, τα μάγουλα, το μέτωπο και τα μάτια.  Η ιγμορίτιδα σπάνια εμφανίζεται σε υγιή ιγμόρεια....

11/03/2017 06:33

Σημαντική ανακάλυψη που θα μειώσει τις βιοψίες

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα πειραματικό τεστ αίματος, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο και, επιπλέον, να εντοπίσει σε ποιο σημείο του σώματος αρχίζει να αναπτύσσεται ο όγκος. Το τεστ, εφόσον βελτιωθεί και εφαρμοσθεί κλινικά, μπορεί να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι επεμβατικές διαδικασίες, όπως οι βιοψίες. Οι...

09/03/2017 07:01

Φυσική αποτοξίνωση

Στη χώρα μας το Νηστειοδρόμιο, δηλαδή οι νηστείες που επιβάλλει η θρησκεία μας γίνονται αρκετές φορές το χρόνο. Ωστόσο, τρεις από αυτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο, τηρούνται από πολύ μεγάλη μερίδα πληθυσμού σε όλη την Κύπρο. Με αφορμή την σαρανταήμερη νηστεία του Πάσχα, καθώς και με τις διαπιστώσεις...

08/03/2017 07:11

Back to Top