Αντικαρκινικό αφέψημα
Το πράσινο και το μαύρο τσάι και η ωφελιμότητα τους

Το πράσινο τσάι, που είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ζεστό αφέψημα, έχει εξελιχθεί μέσω των αιώνων σ΄ ένα άκρως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και των εθίμων των ασιατικών χωρών όχι μόνο από γαστρονομικής πλευράς και ως στοιχείο φιλοξενίας και τελετουργίας, αλλά επίσης και ως βασικό συστατικό στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών και κυρίως του καρκίνου.

Το τσάι είναι ελάχιστα γνωστό και χρησιμοποιούμενο από το Δυτικό Κόσμο, γι΄ αυτό το λόγο αποτελεί την εξήγηση των διαφορετικών ποσοστών καρκίνου μεταξύ Ασιατών και Δυτικών.

Όπως θα δούμε στην μελέτη αυτή το πράσινο τσάι αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντικαρκινικών ουσιών, γεγονός που το καθιστά βασικό συστατικό κάθε διαιτολογίου που προορίζεται για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου, αλλά και παραμένει επίσης ένα απολαυστικό αφέψημα που σβήνει τη δίψα.

Η Ιαπωνία όπου παράγεται το καλύτερο πράσινο τσάι , συνέβαλε επίσης σημαντικά στην εξέλιξη της καλλιέργειάς του. Η σημασία του τσαγιού στο συγκεκριμένο πολιτισμό απεικονίζεται άριστα από το “chanogu”, ή την τελετή τσαγιού, πολύ εξεζητημένη ιεροτελεστία, βασισμένη στις αξίες της αρμονίας, και του σεβασμού, της καθαρότητας και της γαλήνης.

Το πράσινο και μαύρο τσάι
Τα φυτά του θάμνου Camelia Sinesis ενδεχομένως να προέρχονται από την Ινδία. Τα φυτά αυτά στην άγρια μορφή τους μπορεί να φθάσουν και στο ύψος δένδρου, όμως καλλιεργούνται ως θάμνοι ώστε να γίνεται εύκολα η συγκομιδή και να τονώνεται η ανάπτυξη των νεαρών βλαστών και των φύλλων.

Το μαύρο τσάι είναι πρωτίστως δημοφιλές στην Δύση, όπου καλύπτει το 95% της κατανάλωσης ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Ασία, όπου δεν δείχνουν τις ίδιες προτιμήσεις και οι αριθμοί αυτοί ανατρέπονται και το μαύρο τσάι υστερεί κατά πολύ του πρασίνου.

Η διαφορετική χημική σύνθεση του πράσινου από του μαύρου τσαγιού
Κατά την διαδικασία της ζύμωσης για την παρασκευή του μαύρου τσαγιού συμβαίνουν δραστικές αλλαγές στη φύση των πολυφαινολών, που αρχικά βρίσκονταν στα φύλλα του τσαγιού· υφίστανται οξείδωση για την παραγωγή των μαύρων χρωστικών ουσιών, οι οποίες αποκαλούνται θειοφλαβίνες.

Αυτή η μετατροπή έχει σοβαρές συνέπειες γιατί οι πολυφαινόλες που έχουν υποστεί οξείδωση διαθέτουν ελάχιστη ή καθόλου αντικαρκινική δράση. Αυτός είναι ο λόγος που το πράσινο τσάι είναι ο βασικότερος διεκδικητής στον αγώνα πρόληψης του καρκίνου μέσω διατροφής.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορές, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου στις Δυτικές Κοινωνίες.

Οι παράγοντες που οδήγησαν τους Δυτικούς στην προτίμηση του μαύρου τσαγιού έναντι του πρασίνου ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικοί και οικονομικοί και δεν είχαν να κάνουν με κανενός είδους αποστροφή προς το ίδιο το πράσινο τσάι .

Η παρασκευή του πράσινου τσαγιου
Τρία μόνο στάδια απαιτούνται για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών, αλλά το καθένα απ΄ αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών.

1ον Στάδιο: Είναι το ψήσιμο σε ατμό των νωπών φύλλων που έχουν συλλεχθεί, το οποίο ψήσιμο επιτρέπει την απενεργοποίηση των ενζύμων που μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τη διατήρηση του αρχικού χρώματος των φύλλων.

2ον Στάδιο: Μετά από μια περίοδο ψύξης και ξήρανσης τα φύλλα τυλίγονται για να δημιουργήσουν μικρές, σφιχτές μπάλες· το τύλιγμα διασπά τα κύτταρα του φύλλου και απελευθερώνει τα χαρακτηριστικά αρώματα.

3ον Στάδιο: Οι μπάλες ακολούθως ξηραίνονται και αφυδατώνονται, ενώ τυλίγονται σ΄ όλο και μικρότερες μπάλες, μέχρι να αποκτήσουν το σχήμα της βελόνας.

Όλα αυτά τα στάδια από τη συγκομιδή μέχρι την επεξεργασία, στα οποία υποβάλλονται τα φύλλα καθορίζουν την ποιότητα του τσαγιού. Τσάγια, π.χ. που καλλιεργούνται υπό το ηλιόφως, γνωστά ως “Sencha”, είναι κατάλληλα για ένα πιο αναζωογονητικό ποτό. Αυτά που καλλιεργούνται υπό σκιάν “gyokuro”, είναι πιο ελαφρά. Η πρώτη συγκομιδή του έτους, τον Μάιο, αποδίδει πολύ λεπτά και τρυφερά φύλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή “Sencha” και “gyokuro”. Η καλοκαιρινή συγκομιδή χρησιμοποιείται για το “Bancha” το οποίο έχει πιο έντονη γεύση αλλά περιέχει λιγότερη καφεΐνη. Οι γευσιγνώστες συγκαταλέγουν το gyokuro στα πιο εκλεκτά τσάγια του κόσμου.

Μελέτες που διεξήχθηκαν τα τελευταία χρόνια για το πράσινο τσάι αποδεικνύουν την ευεργετική του δράση στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του καρκίνου στους νεφρούς, των καρκίνων του δέρματος, του μαστού και της στοματικής κοιλότητας. ΄Ενας από τους ενδεχομένους τρόπους δράσης του πρασίνου τσαγιού, ο οποίος μπορεί να συμβάλει περισσότερο στον περιορισμό της ανάπτυξης όγκων, είναι η άκρως ισχυρή επίδραση του στην διαδικασία της αγγειογένεσης.

Περιληπτικά αναφέρω πως σε αντίθεση με το μαύρο τσάι , το πράσινο περιέχει μεγάλες ποσότητες κατεχινών, συστατικών που ενισχύουν πολλές από τις αντικαρκινικές ιδιότητες.

Για τη μεγιστοποίηση της πρόληψης που παρέχει το τσάι επιλέξτε το Ιαπωνικό πράσινο τσάι , πλουσιότερο σε αντικαρκινικά συστατικά, και αφήστε το να βράσει για οκτώ με δέκα λεπτά, γεγονός που ευνοεί την επαρκή εκχύλιση των κατεχινών.

Να πίνετε πάντοτε φρεσκοβρασμένο τσάι αποφεύγοντας την συντήρηση σε θερμός και προσπαθήστε να μοιράζετε σε ίσα χρονικά διαστήματα τρία φλιντζάνια, που θα καταναλώνετε ημερησίως.

Dr. Constantinos A. Iacovou
Assistant Professor American College

Physical address: 3 Omirou Avenue, Eleftheria Square, 1097 Nicosia, Cyprus
Postal address: P.O.Box 22425, 1521 Nicosia, Cyprus
Tel: +357 22661122
Fax: +357 22665458
Work Email: constantinos.iacovou@ac.ac.cy
Website: www.ac.ac.cy

 

 

 

Send to Facebook

Θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα;

Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι προσπαθούν ανεπιτυχώς να ανακαλύψουν μια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Ίσως, όμως, να...

16/01/2017 07:05

Σπαστική κολίτιδα

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα όπως τη λέγαμε παλαιότερα, είναι μία από τις συχνότερες...

14/01/2017 06:55

Τμήμα Περιβάλλοντος

Με ποσοστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2017 μπορούν να διατεθούν στην αγορά εξοπλισμός που εμπεριέχει υδροφθοράνθρακες,...

13/01/2017 11:49

Οδοντιατρική

Η ανάγκη για σφραγίσματα δοντιών μπορεί να μειωθεί στο μέλλον, καθώς Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η φυσική ικανότητα...

13/01/2017 07:08

Κρασί ή Σοκολάτα;

Ο χειμώνας και η παγωνιά τις τελυταίες ημέρες έχουν... χτυπήσει την πόρτα μας για τα καλά. Χίονι ή βροχή, το σκηνικό είναι άκρως...

12/01/2017 06:39

Φταίει η μοριακή δομή σου!

Η προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (PMDD) διαφέρει από το πιο συχνό προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS), καθώς αποτελεί μια...

10/01/2017 06:35

Διατροφή

Οι χουρμάδες είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα, με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:   Προσφέρουν...

09/01/2017 07:05

Διατροφικές συμβουλές

Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική...

07/01/2017 07:10

Χειμωνιάτικες... συμβουλές

Οι αλλεργίες, ο ξηρός αέρας ή ένας ιός μπορεί να είναι η αιτία του πονόλαιμου. Είτε έχετε βιώνετε ήδη ενόχληση στον λαιμό είτε θέλετε να προετοιμαστείτε, υπάρχουν διάφορες φυσικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε, πριν καταφύγετε στα φάρμακα. 1. Τσάι με μέλιΠρόκειται το καλύτερο βάλσαμο για τον ερεθισμένο λαιμό....

04/01/2017 07:05

Στοματική υγιεινή

Τις τελευταίες μέρες, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, γευτήκαμε τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού. Κι ενώ η πρώτη σκέψη μας συνήθως είναι, προσοχή στις θερμίδες για να μην πάρουμε κιλά, σπανίως ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των λουκούλλειων γευμάτων στην υγεία των δοντιών μας. Όπως εξηγεί...

03/01/2017 07:03

Υποφέρεται και εσείς από πονοκεφάλους;

Συνήθεις αιτίες του πονοκεφάλου είναι η αφυδάτωση του οργανισμού και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.  Όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πονοκέφαλος οφείλεται στην αυξημένη πίεση που ασκείται στον αυχένα, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται από την κακή στάση σώματος. Η πολύωρη κάμψη του...

31/12/2016 06:51

Συμβουλές διατροφολόγου

Οι γιορτές έρχονται και μαζί με τις ευχάριστες στιγμές έρχονται και οι δυσάρεστες σκέψεις; Πόσα κιλά θα με βρει ο νέος χρόνος; Προνοήστε, κάντε έξυπνες επιλογές και επιβιώστε σε αυτές τις γιορτές.  Πως θα ξεκινήσετε;  ΜΗΝ σκέφτεστε ότι «τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο και συνεπώς δεν...

30/12/2016 07:04

Back to Top