Αντικαρκινικό αφέψημα
Το πράσινο και το μαύρο τσάι και η ωφελιμότητα τους

Το πράσινο τσάι, που είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ζεστό αφέψημα, έχει εξελιχθεί μέσω των αιώνων σ΄ ένα άκρως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και των εθίμων των ασιατικών χωρών όχι μόνο από γαστρονομικής πλευράς και ως στοιχείο φιλοξενίας και τελετουργίας, αλλά επίσης και ως βασικό συστατικό στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών και κυρίως του καρκίνου.

Το τσάι είναι ελάχιστα γνωστό και χρησιμοποιούμενο από το Δυτικό Κόσμο, γι΄ αυτό το λόγο αποτελεί την εξήγηση των διαφορετικών ποσοστών καρκίνου μεταξύ Ασιατών και Δυτικών.

Όπως θα δούμε στην μελέτη αυτή το πράσινο τσάι αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντικαρκινικών ουσιών, γεγονός που το καθιστά βασικό συστατικό κάθε διαιτολογίου που προορίζεται για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου, αλλά και παραμένει επίσης ένα απολαυστικό αφέψημα που σβήνει τη δίψα.

Η Ιαπωνία όπου παράγεται το καλύτερο πράσινο τσάι , συνέβαλε επίσης σημαντικά στην εξέλιξη της καλλιέργειάς του. Η σημασία του τσαγιού στο συγκεκριμένο πολιτισμό απεικονίζεται άριστα από το “chanogu”, ή την τελετή τσαγιού, πολύ εξεζητημένη ιεροτελεστία, βασισμένη στις αξίες της αρμονίας, και του σεβασμού, της καθαρότητας και της γαλήνης.

Το πράσινο και μαύρο τσάι
Τα φυτά του θάμνου Camelia Sinesis ενδεχομένως να προέρχονται από την Ινδία. Τα φυτά αυτά στην άγρια μορφή τους μπορεί να φθάσουν και στο ύψος δένδρου, όμως καλλιεργούνται ως θάμνοι ώστε να γίνεται εύκολα η συγκομιδή και να τονώνεται η ανάπτυξη των νεαρών βλαστών και των φύλλων.

Το μαύρο τσάι είναι πρωτίστως δημοφιλές στην Δύση, όπου καλύπτει το 95% της κατανάλωσης ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Ασία, όπου δεν δείχνουν τις ίδιες προτιμήσεις και οι αριθμοί αυτοί ανατρέπονται και το μαύρο τσάι υστερεί κατά πολύ του πρασίνου.

Η διαφορετική χημική σύνθεση του πράσινου από του μαύρου τσαγιού
Κατά την διαδικασία της ζύμωσης για την παρασκευή του μαύρου τσαγιού συμβαίνουν δραστικές αλλαγές στη φύση των πολυφαινολών, που αρχικά βρίσκονταν στα φύλλα του τσαγιού· υφίστανται οξείδωση για την παραγωγή των μαύρων χρωστικών ουσιών, οι οποίες αποκαλούνται θειοφλαβίνες.

Αυτή η μετατροπή έχει σοβαρές συνέπειες γιατί οι πολυφαινόλες που έχουν υποστεί οξείδωση διαθέτουν ελάχιστη ή καθόλου αντικαρκινική δράση. Αυτός είναι ο λόγος που το πράσινο τσάι είναι ο βασικότερος διεκδικητής στον αγώνα πρόληψης του καρκίνου μέσω διατροφής.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορές, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου στις Δυτικές Κοινωνίες.

Οι παράγοντες που οδήγησαν τους Δυτικούς στην προτίμηση του μαύρου τσαγιού έναντι του πρασίνου ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικοί και οικονομικοί και δεν είχαν να κάνουν με κανενός είδους αποστροφή προς το ίδιο το πράσινο τσάι .

Η παρασκευή του πράσινου τσαγιου
Τρία μόνο στάδια απαιτούνται για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών, αλλά το καθένα απ΄ αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών.

1ον Στάδιο: Είναι το ψήσιμο σε ατμό των νωπών φύλλων που έχουν συλλεχθεί, το οποίο ψήσιμο επιτρέπει την απενεργοποίηση των ενζύμων που μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τη διατήρηση του αρχικού χρώματος των φύλλων.

2ον Στάδιο: Μετά από μια περίοδο ψύξης και ξήρανσης τα φύλλα τυλίγονται για να δημιουργήσουν μικρές, σφιχτές μπάλες· το τύλιγμα διασπά τα κύτταρα του φύλλου και απελευθερώνει τα χαρακτηριστικά αρώματα.

3ον Στάδιο: Οι μπάλες ακολούθως ξηραίνονται και αφυδατώνονται, ενώ τυλίγονται σ΄ όλο και μικρότερες μπάλες, μέχρι να αποκτήσουν το σχήμα της βελόνας.

Όλα αυτά τα στάδια από τη συγκομιδή μέχρι την επεξεργασία, στα οποία υποβάλλονται τα φύλλα καθορίζουν την ποιότητα του τσαγιού. Τσάγια, π.χ. που καλλιεργούνται υπό το ηλιόφως, γνωστά ως “Sencha”, είναι κατάλληλα για ένα πιο αναζωογονητικό ποτό. Αυτά που καλλιεργούνται υπό σκιάν “gyokuro”, είναι πιο ελαφρά. Η πρώτη συγκομιδή του έτους, τον Μάιο, αποδίδει πολύ λεπτά και τρυφερά φύλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή “Sencha” και “gyokuro”. Η καλοκαιρινή συγκομιδή χρησιμοποιείται για το “Bancha” το οποίο έχει πιο έντονη γεύση αλλά περιέχει λιγότερη καφεΐνη. Οι γευσιγνώστες συγκαταλέγουν το gyokuro στα πιο εκλεκτά τσάγια του κόσμου.

Μελέτες που διεξήχθηκαν τα τελευταία χρόνια για το πράσινο τσάι αποδεικνύουν την ευεργετική του δράση στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του καρκίνου στους νεφρούς, των καρκίνων του δέρματος, του μαστού και της στοματικής κοιλότητας. ΄Ενας από τους ενδεχομένους τρόπους δράσης του πρασίνου τσαγιού, ο οποίος μπορεί να συμβάλει περισσότερο στον περιορισμό της ανάπτυξης όγκων, είναι η άκρως ισχυρή επίδραση του στην διαδικασία της αγγειογένεσης.

Περιληπτικά αναφέρω πως σε αντίθεση με το μαύρο τσάι , το πράσινο περιέχει μεγάλες ποσότητες κατεχινών, συστατικών που ενισχύουν πολλές από τις αντικαρκινικές ιδιότητες.

Για τη μεγιστοποίηση της πρόληψης που παρέχει το τσάι επιλέξτε το Ιαπωνικό πράσινο τσάι , πλουσιότερο σε αντικαρκινικά συστατικά, και αφήστε το να βράσει για οκτώ με δέκα λεπτά, γεγονός που ευνοεί την επαρκή εκχύλιση των κατεχινών.

Να πίνετε πάντοτε φρεσκοβρασμένο τσάι αποφεύγοντας την συντήρηση σε θερμός και προσπαθήστε να μοιράζετε σε ίσα χρονικά διαστήματα τρία φλιντζάνια, που θα καταναλώνετε ημερησίως.

Dr. Constantinos A. Iacovou
Assistant Professor American College

Physical address: 3 Omirou Avenue, Eleftheria Square, 1097 Nicosia, Cyprus
Postal address: P.O.Box 22425, 1521 Nicosia, Cyprus
Tel: +357 22661122
Fax: +357 22665458
Work Email: constantinos.iacovou@ac.ac.cy
Website: www.ac.ac.cy

 

 

 

Send to Facebook

Υγεία

Οι γυναίκες θα πρέπει να κοιμούνται στο πλάι το τελευταίο τρίμηνο της κύησης ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιγένειας, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Obstetrics & Gynaecology. Η μελέτη MiNESS περιελάμβανε στοιχεία για 1.000 γυναίκες και δείχνει ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι διπλάσιος...

21/11/2017 07:01

ΗΠΑ

Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς είναι ένα αναπόφευκτο επακόλουθο της γήρανσης. Αλλά αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μια πιθανή γενετική βάση της στεφανιαίας νόσου και ίσως και της πρόληψής της. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Pathology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου...

20/11/2017 07:02

Υγεία

Ο όρος ινσουλινοαντίσταση χρησιμοποιείται για να περιγράψει την «αντίσταση» των κυττάρων του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης δηλαδή, που είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η εν λόγω κατάσταση αποτελεί μια συχνή μεταβολική διαταραχή, η οποία δρα...

19/11/2017 07:00

Μελέτη

Όσα περισσότερα δέντρα διαθέτει μια γειτονιά στα πεζοδρόμιά της, τόσο μειώνεται η πιθανότητα οι κάτοικοί τους να πάθουν σοβαρή κρίση άσθματος και να χρειασθούν επείγουσα νοσηλεία. Όταν η ρύπανση του αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) και οξείδια του αζώτου είναι μικρή, τότε αρκούν οι μη δενδροφυτευμένοι χώροι πρασίνου...

18/11/2017 07:02

Πονοκέφαλος του Σεξ

Το «έχω πονοκέφαλο» είναι η πλέον κλισέ δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να αποφεύγει το σεξ με τον/την σύντροφό του όταν δεν έχει διάθεση για στενές επαφές. Για κάποιους, όμως, τη ίδια η πράξη της συνουσίας μπορεί να προκαλέσει πραγματικό πονοκέφαλο. Αν νιώθετε το κεφάλι σας να γίνεται «καζάνι» μετά το...

17/11/2017 06:57

Επικίνδυνες ασθένειες

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η υιοθέτηση μιας μη ισοροπημένης διατροφής είναι σίγουρα δύο από τις πιθανότερες αιτίες που θα οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων είναι οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν χρόνιες ασθένειες που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να προκαλέσουν θάνατο...

16/11/2017 07:00

Ασπίδα κατά της γήρανσης

Η αερόβια γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήνης και να διατηρήσει τον εγκέφαλο υγιή καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο NeuroImage. Στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας, οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Συμπληρωματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου...

15/11/2017 06:56

Δερματοπάθεια

Η ‘Ψωρίαση’, είναι μια αυτοάνοσος φλεγμονώδης δερματοπάθεια που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Oκτωβρίου), μας βρήκε φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια,  με μια  σημαντική έξαρση των περιστατικών ψωρίασης, καθώς χρόνο με το χρόνο τα περιστατικά που παρουσιάζονται, αυξάνονται όλο και...

14/11/2017 15:58

Υγεία

Μικρή αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα να υποστεί κανείς αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ή να πεθάνει από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο την ώρα της ερωτικής πράξης, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια. Η έρευνα που έχει δημοσιευθεί και στο επιστημονικό έντυπο...

14/11/2017 06:58

Γάτες

Είναι γνωστά τα οφέλη της συμβίωσης με κατοικίδια για ανθρώπους μικρής ή και μεγάλης ηλικίας. Μια νέα έρευνα επιστημόνων από τη Δανία υποστηρίζει πως, εκτός των λοιπών καλών, όταν ένα μωρό μεγαλώνει σε σπίτι με γάτα μειώνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσει άσθμα. Σύμφωνα με τους Δανούς επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή η παρουσία...

13/11/2017 07:05

Υγεία

Ποιο είναι το καλύτερο γεύμα για έναν εργαζόμενο: σάντουιτς με μαύρο ψωμί ή μπέργκερ με τηγανητές πατάτες; Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί δεν είναι η αναμενόμενη, αφού όπως επισημαίνουν οι τροφές δεν «ντοπάρουν» αλλά ούτε «κοιμίζουν» τον εγκέφαλο. Εφιστούν όμως την προσοχή μας, γιατί οι διατροφικές επιλογές των υπαλλήλων μπορεί...

12/11/2017 07:00

Τιμωρία

  «Σταματήστε να τρέχετε μες το σπίτι σαν τρελά. Δεν θα σας πάρω παγωτό. -Δεν φάγατε το φαγητό σας; Δεν θα πάμε στην παιδική χαρά το απόγευμα.-Δεν συγύρισες το δωμάτιό σου; Δεν θα βγεις σήμερα». Οι παραπάνω φράσεις σίγουρα μας φαίνονται πολύ γνώριμες και ίσως και οι ίδιοι τις έχουμε πει κάποια...

11/11/2017 06:56

Back to Top