Αντικαρκινικό αφέψημα
Το πράσινο και το μαύρο τσάι και η ωφελιμότητα τους

Το πράσινο τσάι, που είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ζεστό αφέψημα, έχει εξελιχθεί μέσω των αιώνων σ΄ ένα άκρως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και των εθίμων των ασιατικών χωρών όχι μόνο από γαστρονομικής πλευράς και ως στοιχείο φιλοξενίας και τελετουργίας, αλλά επίσης και ως βασικό συστατικό στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών και κυρίως του καρκίνου.

Το τσάι είναι ελάχιστα γνωστό και χρησιμοποιούμενο από το Δυτικό Κόσμο, γι΄ αυτό το λόγο αποτελεί την εξήγηση των διαφορετικών ποσοστών καρκίνου μεταξύ Ασιατών και Δυτικών.

Όπως θα δούμε στην μελέτη αυτή το πράσινο τσάι αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντικαρκινικών ουσιών, γεγονός που το καθιστά βασικό συστατικό κάθε διαιτολογίου που προορίζεται για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου, αλλά και παραμένει επίσης ένα απολαυστικό αφέψημα που σβήνει τη δίψα.

Η Ιαπωνία όπου παράγεται το καλύτερο πράσινο τσάι , συνέβαλε επίσης σημαντικά στην εξέλιξη της καλλιέργειάς του. Η σημασία του τσαγιού στο συγκεκριμένο πολιτισμό απεικονίζεται άριστα από το “chanogu”, ή την τελετή τσαγιού, πολύ εξεζητημένη ιεροτελεστία, βασισμένη στις αξίες της αρμονίας, και του σεβασμού, της καθαρότητας και της γαλήνης.

Το πράσινο και μαύρο τσάι
Τα φυτά του θάμνου Camelia Sinesis ενδεχομένως να προέρχονται από την Ινδία. Τα φυτά αυτά στην άγρια μορφή τους μπορεί να φθάσουν και στο ύψος δένδρου, όμως καλλιεργούνται ως θάμνοι ώστε να γίνεται εύκολα η συγκομιδή και να τονώνεται η ανάπτυξη των νεαρών βλαστών και των φύλλων.

Το μαύρο τσάι είναι πρωτίστως δημοφιλές στην Δύση, όπου καλύπτει το 95% της κατανάλωσης ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Ασία, όπου δεν δείχνουν τις ίδιες προτιμήσεις και οι αριθμοί αυτοί ανατρέπονται και το μαύρο τσάι υστερεί κατά πολύ του πρασίνου.

Η διαφορετική χημική σύνθεση του πράσινου από του μαύρου τσαγιού
Κατά την διαδικασία της ζύμωσης για την παρασκευή του μαύρου τσαγιού συμβαίνουν δραστικές αλλαγές στη φύση των πολυφαινολών, που αρχικά βρίσκονταν στα φύλλα του τσαγιού· υφίστανται οξείδωση για την παραγωγή των μαύρων χρωστικών ουσιών, οι οποίες αποκαλούνται θειοφλαβίνες.

Αυτή η μετατροπή έχει σοβαρές συνέπειες γιατί οι πολυφαινόλες που έχουν υποστεί οξείδωση διαθέτουν ελάχιστη ή καθόλου αντικαρκινική δράση. Αυτός είναι ο λόγος που το πράσινο τσάι είναι ο βασικότερος διεκδικητής στον αγώνα πρόληψης του καρκίνου μέσω διατροφής.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορές, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου στις Δυτικές Κοινωνίες.

Οι παράγοντες που οδήγησαν τους Δυτικούς στην προτίμηση του μαύρου τσαγιού έναντι του πρασίνου ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικοί και οικονομικοί και δεν είχαν να κάνουν με κανενός είδους αποστροφή προς το ίδιο το πράσινο τσάι .

Η παρασκευή του πράσινου τσαγιου
Τρία μόνο στάδια απαιτούνται για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών, αλλά το καθένα απ΄ αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για την παρασκευή των πράσινων τσαγιών.

1ον Στάδιο: Είναι το ψήσιμο σε ατμό των νωπών φύλλων που έχουν συλλεχθεί, το οποίο ψήσιμο επιτρέπει την απενεργοποίηση των ενζύμων που μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τη διατήρηση του αρχικού χρώματος των φύλλων.

2ον Στάδιο: Μετά από μια περίοδο ψύξης και ξήρανσης τα φύλλα τυλίγονται για να δημιουργήσουν μικρές, σφιχτές μπάλες· το τύλιγμα διασπά τα κύτταρα του φύλλου και απελευθερώνει τα χαρακτηριστικά αρώματα.

3ον Στάδιο: Οι μπάλες ακολούθως ξηραίνονται και αφυδατώνονται, ενώ τυλίγονται σ΄ όλο και μικρότερες μπάλες, μέχρι να αποκτήσουν το σχήμα της βελόνας.

Όλα αυτά τα στάδια από τη συγκομιδή μέχρι την επεξεργασία, στα οποία υποβάλλονται τα φύλλα καθορίζουν την ποιότητα του τσαγιού. Τσάγια, π.χ. που καλλιεργούνται υπό το ηλιόφως, γνωστά ως “Sencha”, είναι κατάλληλα για ένα πιο αναζωογονητικό ποτό. Αυτά που καλλιεργούνται υπό σκιάν “gyokuro”, είναι πιο ελαφρά. Η πρώτη συγκομιδή του έτους, τον Μάιο, αποδίδει πολύ λεπτά και τρυφερά φύλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή “Sencha” και “gyokuro”. Η καλοκαιρινή συγκομιδή χρησιμοποιείται για το “Bancha” το οποίο έχει πιο έντονη γεύση αλλά περιέχει λιγότερη καφεΐνη. Οι γευσιγνώστες συγκαταλέγουν το gyokuro στα πιο εκλεκτά τσάγια του κόσμου.

Μελέτες που διεξήχθηκαν τα τελευταία χρόνια για το πράσινο τσάι αποδεικνύουν την ευεργετική του δράση στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του καρκίνου στους νεφρούς, των καρκίνων του δέρματος, του μαστού και της στοματικής κοιλότητας. ΄Ενας από τους ενδεχομένους τρόπους δράσης του πρασίνου τσαγιού, ο οποίος μπορεί να συμβάλει περισσότερο στον περιορισμό της ανάπτυξης όγκων, είναι η άκρως ισχυρή επίδραση του στην διαδικασία της αγγειογένεσης.

Περιληπτικά αναφέρω πως σε αντίθεση με το μαύρο τσάι , το πράσινο περιέχει μεγάλες ποσότητες κατεχινών, συστατικών που ενισχύουν πολλές από τις αντικαρκινικές ιδιότητες.

Για τη μεγιστοποίηση της πρόληψης που παρέχει το τσάι επιλέξτε το Ιαπωνικό πράσινο τσάι , πλουσιότερο σε αντικαρκινικά συστατικά, και αφήστε το να βράσει για οκτώ με δέκα λεπτά, γεγονός που ευνοεί την επαρκή εκχύλιση των κατεχινών.

Να πίνετε πάντοτε φρεσκοβρασμένο τσάι αποφεύγοντας την συντήρηση σε θερμός και προσπαθήστε να μοιράζετε σε ίσα χρονικά διαστήματα τρία φλιντζάνια, που θα καταναλώνετε ημερησίως.

Dr. Constantinos A. Iacovou
Assistant Professor American College

Physical address: 3 Omirou Avenue, Eleftheria Square, 1097 Nicosia, Cyprus
Postal address: P.O.Box 22425, 1521 Nicosia, Cyprus
Tel: +357 22661122
Fax: +357 22665458
Work Email: constantinos.iacovou@ac.ac.cy
Website: www.ac.ac.cy

 

 

 

Send to Facebook

O καρκίνος στη ζωή μας

Από την ασθένεια του καρκίνου εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους περίπου 1,26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι ένας στους τρεις άνδρες και μια στις τέσσερις γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο, προτού φτάσουν στην ηλικία...

21/09/2017 11:21

Συμβουλές διατροφής/άσκησης

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να πάρουν βάρος και πόσο δύσκολο να το χάσουν. Η επιβράδυνση του μεταβολισμού έχει ως αποτέλεσμα να καίτε έως και 300 λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Επιπλέον, η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων...

21/09/2017 07:08

Δείκτες υγείας

Η γνώση είναι δύναμη όταν ο στόχος είναι να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων, όπως είναι ένα έμφραγμα. Όσον αφορά συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς, η γνώση επτά δεικτών μπορεί να μας υποδείξει αν βρισκόμαστε σε ασφαλή επίπεδα ή αν πρέπει να κάνουμε άμεσα αλλαγές στις καθημερινές...

20/09/2017 11:43

Άμεση ανάγκη εμβολιασμού παιδιών

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σχετικά με την έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) υποστήριξε ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα...

19/09/2017 06:55

Στοματική υγιεινή

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών συνδέονται στενά με τη στοματική υγεία, καθώς υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φθορά των δοντιών και άλλα, που δρουν προστατευτικά. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια...

16/09/2017 06:50

Έχεις στρες; Θα πάρεις βάρος

Η κορτιζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και είναι η κύρια ορμόνη που ευθύνεται για το στρες. Έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. "Είναι μια "παρορμητική" ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι....

15/09/2017 10:05

Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, αλλά πάτε συχνά στην τουαλέτα τότε...

Μήπως σηκώνεστε κάθε λίγο και λιγάκι από την καρέκλα σας για να πάτε στην τουαλέτα ή η ανάγκη για ούρηση σας διακόπτει τον ύπνο; Αν η συχνουρία που εκδηλώνετε δεν μπορεί να εξηγηθεί από την υπερβολική κατανάλωση νερού ή τη διουρητική δράση κάποιου φαρμάκου που παίρνετε, τότε πιθανότατα οφείλεται σε κάποια πάθηση ουρολογικής φύσης. Παρακάτω...

15/09/2017 06:46

Προσοχή στα μάτια των παιδιών σας

Σοβαρά λάθη κατά τη χρήση φακών επαφής κάνουν οι περισσότεροι έφηβοι, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές μολύνσεις στα μάτια τους, προειδοποιούν οι ειδικοί. Νέα έρευνα, σε χρήστες ηλικίας 12 έως 17 ετών, αποκαλύπτει ότι το 85% υιοθετούν τουλάχιστον μία ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που απειλεί την όρασή...

14/09/2017 07:06

Διατροφή

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ως προς την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Πολλοί οπαδοί της γυμναστικής καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, προκειμένου να κτίσουν μυς και να χάσουν βάρος, καθώς η πρωτεΐνη τους κάνει να αισθάνονται πιο πλήρεις. Πόση, όμως, πρωτεΐνη χρειαζόμαστε στα αλήθεια;...

13/09/2017 06:44

Γενετική προστασία

Έχετε πολλές κρεατοελιές στο σώμα σας και κάθε φορά που τις βλέπετε δυσανασχετείτε; Ίσως νιώσετε καλύτερα, αν διαβάσετε μία παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Τµήµατος Γενετικής Επιδημιολογίας του King's College του Λονδίνου, που καταδεικνύει ότι οι κρεατοελιές στο σώμα αποτελούν ένα φυσικό γενετικό πιστοποιητικό...

12/09/2017 07:05

Προσοχή στο τι τρώμε και πίνουμε

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από κάθε λογής επικίνδυνες χημικές ουσίες και τοξίνες, φυτοφάρμακα, τεχνητές τροφές, ρύπανση των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών χώρων και καπνό από τα τσιγάρα. Όλα αυτά επιβαρύνουν τον  οργανισμό μας και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Προκειμένου να αποκαταστήσουμε καλή...

10/09/2017 06:43

Γυναίκες και άσκηση

Οι γυναίκες που συστηματικά κάνουν την ελάχιστη σωματική άσκηση για υγιή καρδιά μπορεί να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό από τις γυναίκες των οποίων οι συνήθεις γυμναστικής αλλάζουν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για πέραν των 61.000 γυναικών στην έρευνα εκπαιδευτικών...

09/09/2017 06:36

Back to Top