Bιταμίνη C
Το σκορβούτο κάνει επανεμφάνιση λόγω της σύγχρονης διατροφής

Το σκορβούτο, μια ασθένεια που συνδέεται παραδοσιακά με τους ναυτικούς οι οποίοι απουσίαζαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι τους, έκανε αναπάντεχα την επανεμφάνισή του στην Αυστραλία, με τους επιστήμονες σήμερα να αναφέρουν πολλαπλά κρούσματα. 

Η ασθένεια, η οποία προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης C, ήταν ιδιαίτερα συχνή –και πολλές φορές μοιραία– στο παρελθόν. Συνήθως έπληττε τους ναυτικούς επειδή για πολλούς μήνες δεν κατανάλωναν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τα τελευταία χρόνια το σκορβούτο εμφανιζόταν σπάνια σε ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αυστραλία και στη Βρετανία, ενώ μια ιατρική επιθεώρηση φέτος ανέφερε την περίπτωση βρέφους που εμφάνισε σκορβούτο στην Ισπανία.

Η Τζένι Γκάντον, ερευνήτρια του Κέντρου για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και την Ενδοκρινολογία στο Ινστιτούτο Westmead του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι το σκορβούτο επανεμφανίστηκε στην Αυστραλία εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών. Η Γκάντον ανακάλυψε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη ασθένεια όταν διαπίστωσε ότι οι πληγές που έφεραν πολλοί από τους ασθενείς της δεν επουλώνονταν.

«Όταν τους ρώτησα για τη διατροφή τους, ένας από αυτούς απάντησε ότι κατανάλωνε ελάχιστα έως καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά οι υπόλοιποι έτρωγαν ικανοποιητικές ποσότητες λαχανικών, απλώς τα έβραζαν υπερβολικά, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η βιταμίνη C» είπε, συμπληρώνοντας πως «αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο να καταναλώνει κάποιος πολλές θερμίδες, αλλά να μην λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά».

Η διάγνωση για σκορβούτο σε 12 ασθενείς έγινε με βάση αιματολογικές εξετάσεις και τα συμπτώματα που είχαν εμφανίσει, ενώ όλοι θεραπεύτηκαν με τη λήψη βιταμίνης C.

Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C εξασφαλίζεται κυρίως με την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, αφού, όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη βιταμίνη καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα. Για την προετοιμασία λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C προτείνεται το μαγείρεμα στον ατμό αντί για το βράσιμο (η βιταμίνη C διαλύεται όταν έρχεται σε επαφή με το νερό). Επίσης, η περιεκτικότητα των τροφών σε βιταμίνη C σταδιακά μειώνεται όσο περνούν οι μέρες, οπότε είναι καλύτερο να βάζουμε τα λαχανικά στην κατάψυξη όσο είναι ακόμη φρέσκα αντί να τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και να τα καταναλώνουμε αρκετές μέρες μετά την αγορά.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εμπλέκεται στον σχηματισμό του ίκτερο. Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε διάφορους τύπους ιστών, όπως το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και οι χόνδροι. Χωρίς βιταμίνη C, το κολλαγόνο δεν αναπληρώνεται και οι ιστοί σταδιακά καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το σκορβούτο.

Τα κυριότερα συμπτώματα του σκορβούτου είναι τα εξής:

- πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις

- αίσθημα κόπωσης

- εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα

- οίδημα και αιμορραγία στα ούλα

- δύσπνοια (κυρίως μετά από σωματική δραστηριότητα)

- αδυναμία επούλωσης των πληγών ή κοκκίνισμα και οίδημα σε πληγή που μόλις επουλώθηκε

- δέρμα που μελανιάζει εύκολα

Τα συμπτώματα αρχίζουν να εκδηλώνονται περίπου τρεις μήνες μετά τη διακοπή πρόσληψης βιταμίνης C. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το σκορβούτο μπορεί να οδηγήσει σε ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών), οίδημα (πρήξιμο που οφείλεται σε συσσώρευση υγρών) και πιθανώς θανατηφόρες καρδιακές επιπλοκές.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων τροφίμων κατά του σκορβούτου είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα μπρόκολα, τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές, οι μαύρες σταφίδες, οι ντομάτες και τα γκρέιπφρουτ.

Η Γκάντον, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την επανεμφάνιση της νόσου στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Diabetic Medicine, δήλωσε ότι από σκορβούτο κινδυνεύουν εξίσου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι.

Από την έρευνά της προέκυψε ότι δεν υπάρχει κάποια διάκριση ως προς την κοινωνική προέλευση των ασθενών και ότι πάσχοντες από σκορβούτο εξαιτίας της κακής διατροφής μπορεί να προέρχονται από όλες τις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις.

«Αυτό αποδεικνύει ότι παρά την πληθώρα διατροφικών συμβουλών που είναι διαθέσιμες σε όλους, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που δεν παίρνουν το μήνυμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τη βιταμίνη C. Επομένως, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν» επεσήμανε η Γκάντον.

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 40 mg βιταμίνης C την ημέρα, ποσότητα που μπορεί να καλυφθεί τρώγοντας ένα μεγάλο πορτοκάλι, ένα μπολ φράουλες ή ένα ακτινίδιο.

Πηγή: Cypriahealth

 

Send to Facebook

Ποιοτικές υπηρεσίες

Το εξειδικευμένο Ιατρικό Κέντρο «Skinlab» λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στη Λευκωσία παρέχοντας υψηλού επιπέδου Ιατρικών...

17/01/2017 16:15

Θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα;

Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι προσπαθούν ανεπιτυχώς να ανακαλύψουν μια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Ίσως, όμως, να...

16/01/2017 07:05

Σπαστική κολίτιδα

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα όπως τη λέγαμε παλαιότερα, είναι μία από τις συχνότερες...

14/01/2017 06:55

Τμήμα Περιβάλλοντος

Με ποσοστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2017 μπορούν να διατεθούν στην αγορά εξοπλισμός που εμπεριέχει υδροφθοράνθρακες,...

13/01/2017 11:49

Οδοντιατρική

Η ανάγκη για σφραγίσματα δοντιών μπορεί να μειωθεί στο μέλλον, καθώς Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η φυσική ικανότητα...

13/01/2017 07:08

Κρασί ή Σοκολάτα;

Ο χειμώνας και η παγωνιά τις τελυταίες ημέρες έχουν... χτυπήσει την πόρτα μας για τα καλά. Χίονι ή βροχή, το σκηνικό είναι άκρως...

12/01/2017 06:39

Φταίει η μοριακή δομή σου!

Η προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (PMDD) διαφέρει από το πιο συχνό προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS), καθώς αποτελεί μια...

10/01/2017 06:35

Διατροφή

Οι χουρμάδες είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα, με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:   Προσφέρουν...

09/01/2017 07:05

Διατροφικές συμβουλές

Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική...

07/01/2017 07:10

Χειμωνιάτικες... συμβουλές

Οι αλλεργίες, ο ξηρός αέρας ή ένας ιός μπορεί να είναι η αιτία του πονόλαιμου. Είτε έχετε βιώνετε ήδη ενόχληση στον λαιμό είτε θέλετε να προετοιμαστείτε, υπάρχουν διάφορες φυσικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε, πριν καταφύγετε στα φάρμακα. 1. Τσάι με μέλιΠρόκειται το καλύτερο βάλσαμο για τον ερεθισμένο λαιμό....

04/01/2017 07:05

Στοματική υγιεινή

Τις τελευταίες μέρες, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, γευτήκαμε τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού. Κι ενώ η πρώτη σκέψη μας συνήθως είναι, προσοχή στις θερμίδες για να μην πάρουμε κιλά, σπανίως ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των λουκούλλειων γευμάτων στην υγεία των δοντιών μας. Όπως εξηγεί...

03/01/2017 07:03

Υποφέρεται και εσείς από πονοκεφάλους;

Συνήθεις αιτίες του πονοκεφάλου είναι η αφυδάτωση του οργανισμού και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.  Όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πονοκέφαλος οφείλεται στην αυξημένη πίεση που ασκείται στον αυχένα, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται από την κακή στάση σώματος. Η πολύωρη κάμψη του...

31/12/2016 06:51

Back to Top