Υποκατάστατα γάλατος ζωικής προέλευσης
Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας και ρυζιού: τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί εμπλέκονται στη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη του γάλακτος ζωικής προέλευσης στην ανθρώπινη διατροφή.

Η αμφισβήτηση της αξίας του, η αναφορά στους κινδύνους που μπορεί να προκαλεί η συχνή κατανάλωση γάλακτος αλλά και η δυσανεξία στη λακτόζη που παρατηρείται σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έχει οδηγήσει σημαντικό μέρος των καταναλωτών σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών λήψης των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει το γάλα.

Στα ράφια των υπεραγορών συναντούμε διάφορες επιλογές, όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και γάλα σόγιας. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός;

Γάλα αμυγδάλου

Υπέρ: Έχει μόλις 40-60 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο. Επίσης, καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Κατά: Με το γάλα αμυγδάλου δεν αντικαθιστάς τα ολόκληρα αμύγδαλα, καθώς αυτά περιέχουν περισσότερη δόση θρεπτικών συστατικών όπως φολικό οξύ, ψευδάργυρο και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, το γάλα αμυγδάλου έχει την τάση να είναι υψηλότερο σε νάτριο από άλλες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών.

Γάλα καρύδας

Υπέρ: Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και μαγγάνιο, καθώς και σε  ω-6 λιπαρά οξέα, λαουρικό οξύ και λιπαρό, οξύ που έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή κορεσμένα λίπη, που είναι ένα είδος λίπους που απορροφάται και χρησιμοποιείται ως ενέργεια, παρόμοιο με αυτό του υδατάνθρακα. 

Κατά: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Προσοχή: Επιλέξετε γάλα καρύδας που είναι συσκευασμένο σε χάρτινα κουτάκια και όχι σε κονσέρβα, γιατί το κονσερβοποιημένο περιέχει περίπου 365 περισσότερες θερμίδες και 43 περισσότερα γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι, ενώ έτσι θα αποφύγετε και την πιθανή έκθεση σε δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που περιέχεται σε πολλές κονσέρβες τροφίμων και η οποία έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Γάλα σόγιας

Υπέρ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και προστατεύει από την οστεοπόρωση αλλά και σε ισοφλαβόνες, μια ομάδα φυτικών ινών οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, χάρη στις ισοφλαβόνες, η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποτρέποντας την απορρόφησή της.

Κατά: Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Bρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η γενετικώς τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες συχνότερα από ό,τι η συμβατική ή η βιολογική σόγια. O καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν έχει αλλεργία στη σόγια είναι να τρώει αρχικά μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια, στον αρακά, στα ρεβίθια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και στη σόγια.

Επίσης, λόγω των ισοφλαβόνων μπορεί να επηρεάσει τη δράση των ορμονών στις γυναίκες και η υπερκατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται στις γυναίκες με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμη, δεν είναι σαφές αν η σόγια μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν και τα δύο. Mελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγους μήνες, αποφαίνεται ότι η σόγια ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αυτό για τις γυναίκες που δεν έχουν ασιατική καταγωγή.

Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σόγιας που επιλέγετε φέρουν ξεκάθαρα τη σήμανση «μη γενετικά τροποποιημένο» ή non GMO (non genetically modified). 

Γάλα ρυζιού

Υπέρ: Συνήθως οι κατασκευαστές του το ενισχύουν με βιταμίνες Α και D αλλά και ασβέστιο. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και χωνεύεται εύκολα.

Κατά: Από μόνο του δεν περιέχει τίποτα από βιταμίνες, ενώ έχει μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, επομένως, αν το επιλέξουμε, θα πρέπει να αναπληρώνουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές (π.χ. ξηρούς καρπούς).

Send to Facebook

Όγκος στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας στο Λος Άντζελες, μια νέα συνδυαστική θεραπεία διπλασιάζει σχεδόν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV), μια κακοήθη μορφή νεοπλασίας-όγκου που μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο...

22/06/2017 07:04

Τι να αλλάξετε από την καθημερινότητα σας

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως απλές καθημερινές συνήθειες, μας κάνουν άσχημες, χωρίς μάλιστα να μπορεί να βοηθήσει κανένας δερματολόγος, καλλυντικά και οι θεραπείες όλης της σύγχρονης τεχνολογίας μαζί! Ας αποφύγουμε λοιπόν 5 συνήθειες που θα βοηθήσουν να γίνουμε ομορφότερες, χωρίς πολύ κόπο! Μήπως κρατάτε...

17/06/2017 07:04

Από παθήσεις οστών μέχρι και Αλτσχάιμερ

Πολλές φορές, κατά την ετοιμασία ενός γεύματος, τυλίγουμε φαγητά μέσα σε αλουμινόχαρτο για να ψηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα μέρος αυτού του όχι και τόσο υγιεινού περιτυλίγματος θα καταλήξει μέσα στο γεύμα μας, όπως προειδοποιεί σε πρόσφατο άρθρο της η Δρ. Ghada Bassioni, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας, στο πανεπιστήμιο...

16/06/2017 08:43

Aνοσοποιητικού και του κυκλοφορικού σύστημα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είχαν γίνει αντιληπτές από τους αρχαίους Έλληνες και είχαν περιγραφεί για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη. Μεταξύ άλλων, το θαλασσινό νερό μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, να βελτιώσει την υγεία του δέρματός και να μειώσει το...

13/06/2017 07:04

Διατροφή

Η νέα διατροφική τάση ακούει στο «λέμε όχι στη ζάχαρη». Είναι όμως η ζάχαρη όντως ο χειρότερος εχθρός της υγείας μας; Η ζάχαρη κρύβεται εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, προειδοποιούν συγγραφείς και bloggers μέσω του hashtag «sugarfree». Τι σημαίνει για τη διατροφή η απουσία του γλυκού «εχθρού» μας; Οι υποστηρικτές της νέας...

12/06/2017 07:08

Διατροφή

Από τους αρχαίους χρόνους, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό για την υγεία, ειδικά για τις γυναίκες μετά τον τοκετό και για τα παιδιά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το ακτινίδιο πρώτη φορά εξάχθηκε στην Ασία ως διακοσμητική άμπελος. Το 1094 Αμερικανοί δοκίμασαν τα φρούτα, ενώ έφθασε...

08/06/2017 07:06

Σωματική υγεία των παιδιών

Ένα κακό διαζύγιο έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία των παιδιών, καθώς αμερικανική μελέτη δείχνει ότι αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Proceedings...

07/06/2017 07:02

Δεν είναι μόνο το πρόσωπο που θέλει προστασία

Δεν αρκεί μόνο να καλύπτουμε το πρόσωπο με αντηλιακό, υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, στην καθημερινότητά μας και χρειάζονται προστασία. Ξεκινάμε από το πρόσωπο και φροντίζουμε πάντα να εφαρμόζουμε αντηλιακό στα αυτιά, το λαιμό και εν συνεχεία στο ντεκολτέ. Τις ημέρες που το φόρεμα, το μπλουζάκι...

06/06/2017 06:54

Προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί τι είναι καλύτερο για την υγεία σας, να φάτε το φρούτο ολόκληρο ή να το στύψετε και να πιείτε τον χυμό του; Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ, δίνει την απάντηση. Συγκεκριμένα, η έρευνα εστιάζει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και αποφαίνεται ότι η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου...

05/06/2017 07:09

Μόλυβδος στα δόντια

Τα δόντια αποτελούν ένα είδος «αρχείου» στο οποίο καταγράφεται η έκθεση του οργανισμού μας σε διάφορες ουσίες πριν ακόμη γεννηθούμε. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών του αυτιστικού φάσματος, διαπίστωσαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη...

03/06/2017 06:46

Χημειοθεραπεία

Τον μηχανισμό με τον οποίο η συχνότερη χημειοθεραπεία σε μικρότερη δόση μπορεί να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στη θεραπεία του καρκίνου κατέδειξαν η ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Τριαντάφυλλου Στυλιανόπουλου, σε συνεργασία με ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, της Ιατρικής...

01/06/2017 13:08

Παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται ανησυχητικά, αποκτώντας ολοένα και περισσότερο επιδημιολογικές τάσεις παγκοσμίως. Από την άλλη μεριά, η εξιδανίκευση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνίας γενικότερα, της λεπτής και πιο συγκεκριμένα παθολογικά ισχνής σιλουέτας, ως σήμα της ανώτερης τάξης, της ομορφιάς και της επιτυχίας. Τα...

01/06/2017 06:40

Back to Top