Υποκατάστατα γάλατος ζωικής προέλευσης
Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας και ρυζιού: τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί εμπλέκονται στη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη του γάλακτος ζωικής προέλευσης στην ανθρώπινη διατροφή.

Η αμφισβήτηση της αξίας του, η αναφορά στους κινδύνους που μπορεί να προκαλεί η συχνή κατανάλωση γάλακτος αλλά και η δυσανεξία στη λακτόζη που παρατηρείται σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έχει οδηγήσει σημαντικό μέρος των καταναλωτών σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών λήψης των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει το γάλα.

Στα ράφια των υπεραγορών συναντούμε διάφορες επιλογές, όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και γάλα σόγιας. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός;

Γάλα αμυγδάλου

Υπέρ: Έχει μόλις 40-60 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο. Επίσης, καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Κατά: Με το γάλα αμυγδάλου δεν αντικαθιστάς τα ολόκληρα αμύγδαλα, καθώς αυτά περιέχουν περισσότερη δόση θρεπτικών συστατικών όπως φολικό οξύ, ψευδάργυρο και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, το γάλα αμυγδάλου έχει την τάση να είναι υψηλότερο σε νάτριο από άλλες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών.

Γάλα καρύδας

Υπέρ: Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και μαγγάνιο, καθώς και σε  ω-6 λιπαρά οξέα, λαουρικό οξύ και λιπαρό, οξύ που έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή κορεσμένα λίπη, που είναι ένα είδος λίπους που απορροφάται και χρησιμοποιείται ως ενέργεια, παρόμοιο με αυτό του υδατάνθρακα. 

Κατά: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Προσοχή: Επιλέξετε γάλα καρύδας που είναι συσκευασμένο σε χάρτινα κουτάκια και όχι σε κονσέρβα, γιατί το κονσερβοποιημένο περιέχει περίπου 365 περισσότερες θερμίδες και 43 περισσότερα γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι, ενώ έτσι θα αποφύγετε και την πιθανή έκθεση σε δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που περιέχεται σε πολλές κονσέρβες τροφίμων και η οποία έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Γάλα σόγιας

Υπέρ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και προστατεύει από την οστεοπόρωση αλλά και σε ισοφλαβόνες, μια ομάδα φυτικών ινών οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, χάρη στις ισοφλαβόνες, η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποτρέποντας την απορρόφησή της.

Κατά: Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Bρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η γενετικώς τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες συχνότερα από ό,τι η συμβατική ή η βιολογική σόγια. O καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν έχει αλλεργία στη σόγια είναι να τρώει αρχικά μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια, στον αρακά, στα ρεβίθια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και στη σόγια.

Επίσης, λόγω των ισοφλαβόνων μπορεί να επηρεάσει τη δράση των ορμονών στις γυναίκες και η υπερκατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται στις γυναίκες με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμη, δεν είναι σαφές αν η σόγια μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν και τα δύο. Mελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγους μήνες, αποφαίνεται ότι η σόγια ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αυτό για τις γυναίκες που δεν έχουν ασιατική καταγωγή.

Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σόγιας που επιλέγετε φέρουν ξεκάθαρα τη σήμανση «μη γενετικά τροποποιημένο» ή non GMO (non genetically modified). 

Γάλα ρυζιού

Υπέρ: Συνήθως οι κατασκευαστές του το ενισχύουν με βιταμίνες Α και D αλλά και ασβέστιο. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και χωνεύεται εύκολα.

Κατά: Από μόνο του δεν περιέχει τίποτα από βιταμίνες, ενώ έχει μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, επομένως, αν το επιλέξουμε, θα πρέπει να αναπληρώνουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές (π.χ. ξηρούς καρπούς).

Send to Facebook

Δυσάρεστες συνέπειες

Tο καλοκαίρι είναι εδώ, η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη, ενώ οι πιθανότητες νέων γνωριμιών αυξάνονται.  H σεξουαλική επαφή όμως με πολλαπλούς συντρόφους και οι γνωριμίες της μίας βραδιάς ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους.  Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο αυτή αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα τόσο των αφροδίσιων νοσημάτων, όσο και...

27/07/2017 09:19

Υπουργείο Υγείας

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά την καλλιέργεια και διάθεση της ιατρικής κάνναβης στην κυπριακή επικράτεια. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι στόχος και σκοπός είναι «η προσέλκυση διεθνών επενδυτών για την έκφραση ενδιαφέροντος...

26/07/2017 14:29

30 νέα περιστατικά το χρόνο

Στην Κύπρο σήμερα καταγράφονται στο Αρχείο Καρκίνου, περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου το χρόνο ενώ τα περισσότερα νέα περιστατικά εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα. Διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 30 νέα περιστατικά το χρόνο. Σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου...

26/07/2017 07:04

Απώλεια μυϊκής μάζας

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου εντόπισαν σημαντικές γενετικές ουσίες στο αίμα ασθενών με μυοτονική δυστροφία τύπου 1 που σχετίζονται με την πρόοδο της απώλειας της μυϊκής μάζας των ασθενών. Τα ευρήματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο Human Molecular Genetics. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου,...

25/07/2017 06:38

Δερματικές παθήσεις

Όλοι έχουμε στο σώμα μας ελιές, άλλοι περισσότερες άλλοι λιγότερες, και σε διάφορα σημεία. Οι δερματολόγοι υπογραμμίζουν ότι πρέπει να παρατηρούμε τακτικά τις ελιές ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις που ενδεχομένως υποδεικνύουν καρκίνο. Η αυτοεξέταση στο σπίτι είναι λοιπόν μια απαραίτητη διαδικασία που...

23/07/2017 06:36

Μικρά διαλείμματα από την ρουτίνα

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι άνδρες oι οποίοι επί πέντε χρόνια δεν είχαν κάνει καθόλου διακοπές, είχαν 20% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων – θνησιμότητας, και αντίστοιχα οι γυναίκες, που δεν απολάμβαναν καλοκαιρινό διάλειμμα εμφάνιζαν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, περισσότερο άγχος και δυσκολίες...

21/07/2017 07:06

Kαρδιαγγειακή νόσο

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την ηλικία των 45 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, σε αντίθεση με τις γυναίκες με όψιμη εμμηνόπαυση, δηλαδή μεταξύ 50-54 ετών, οι οποίες κινδυνεύουν λιγότερο. Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για...

20/07/2017 06:36

Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια

Το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών μπορεί σήμερα να γράφει, να τρώει και να ντύνεται μόνο του, δήλωσαν χθες Τρίτη γιατροί χαρακτηρίζοντας την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση επιτυχία έπειτα από 18 μήνες. Η σχετική έκθεση που φιλοξενείται στην επιθεώρηση The Lancet Child & Adolescent Health περιλαμβάνει την...

19/07/2017 14:59

Συντήρηση και ορθή χρήση κλιματιστικών

Με τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, η δροσιά του κλιματιστικού είναι απόλαυση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που ελοχεύουν από την αλόγιστη χρήση τους και την μη σωστή συντήρησή τους. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Βασσάλος, Πνευμονολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός συνεργάτης της...

19/07/2017 06:53

Χάρη στα καροτενοειδή

Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας φαίνεται να μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports. Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο μελέτησε πως διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο...

18/07/2017 06:37

Ενεργειακό ρόφημα

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας απαιτούν πολλή ενέργεια, και η γρήγορη και εύκολη λύση δεν είναι άλλη από τον καφέ. Ο πολύς καφές όμως προκαλεί κατακράτηση και νευρικότητα οπότε συνέχεια αναζητάμε υποκατάστατα! Και φαίνεται ότι βρέθηκε η λύση. Πρόκειται για ένα ρόφημα που θα σου δώσει ενέργεια, θα καταπολεμήσει το στρες και...

17/07/2017 07:04

Και το ύψος είναι παράγοντας που επηρεάζει

Οι ψηλοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη και να αποβιώσουν εξαιτίας του, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την Δρ Αουρορα Περεζ-Κορναγκο, μελέτησε στοιχεία...

16/07/2017 06:35

Back to Top