Υποκατάστατα γάλατος ζωικής προέλευσης
Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας και ρυζιού: τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί εμπλέκονται στη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη του γάλακτος ζωικής προέλευσης στην ανθρώπινη διατροφή.

Η αμφισβήτηση της αξίας του, η αναφορά στους κινδύνους που μπορεί να προκαλεί η συχνή κατανάλωση γάλακτος αλλά και η δυσανεξία στη λακτόζη που παρατηρείται σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έχει οδηγήσει σημαντικό μέρος των καταναλωτών σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών λήψης των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει το γάλα.

Στα ράφια των υπεραγορών συναντούμε διάφορες επιλογές, όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και γάλα σόγιας. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός;

Γάλα αμυγδάλου

Υπέρ: Έχει μόλις 40-60 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο. Επίσης, καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Κατά: Με το γάλα αμυγδάλου δεν αντικαθιστάς τα ολόκληρα αμύγδαλα, καθώς αυτά περιέχουν περισσότερη δόση θρεπτικών συστατικών όπως φολικό οξύ, ψευδάργυρο και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, το γάλα αμυγδάλου έχει την τάση να είναι υψηλότερο σε νάτριο από άλλες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών.

Γάλα καρύδας

Υπέρ: Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και μαγγάνιο, καθώς και σε  ω-6 λιπαρά οξέα, λαουρικό οξύ και λιπαρό, οξύ που έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή κορεσμένα λίπη, που είναι ένα είδος λίπους που απορροφάται και χρησιμοποιείται ως ενέργεια, παρόμοιο με αυτό του υδατάνθρακα. 

Κατά: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Προσοχή: Επιλέξετε γάλα καρύδας που είναι συσκευασμένο σε χάρτινα κουτάκια και όχι σε κονσέρβα, γιατί το κονσερβοποιημένο περιέχει περίπου 365 περισσότερες θερμίδες και 43 περισσότερα γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι, ενώ έτσι θα αποφύγετε και την πιθανή έκθεση σε δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που περιέχεται σε πολλές κονσέρβες τροφίμων και η οποία έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Γάλα σόγιας

Υπέρ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και προστατεύει από την οστεοπόρωση αλλά και σε ισοφλαβόνες, μια ομάδα φυτικών ινών οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, χάρη στις ισοφλαβόνες, η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποτρέποντας την απορρόφησή της.

Κατά: Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Bρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η γενετικώς τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες συχνότερα από ό,τι η συμβατική ή η βιολογική σόγια. O καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν έχει αλλεργία στη σόγια είναι να τρώει αρχικά μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια, στον αρακά, στα ρεβίθια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και στη σόγια.

Επίσης, λόγω των ισοφλαβόνων μπορεί να επηρεάσει τη δράση των ορμονών στις γυναίκες και η υπερκατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται στις γυναίκες με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμη, δεν είναι σαφές αν η σόγια μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν και τα δύο. Mελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγους μήνες, αποφαίνεται ότι η σόγια ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αυτό για τις γυναίκες που δεν έχουν ασιατική καταγωγή.

Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σόγιας που επιλέγετε φέρουν ξεκάθαρα τη σήμανση «μη γενετικά τροποποιημένο» ή non GMO (non genetically modified). 

Γάλα ρυζιού

Υπέρ: Συνήθως οι κατασκευαστές του το ενισχύουν με βιταμίνες Α και D αλλά και ασβέστιο. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και χωνεύεται εύκολα.

Κατά: Από μόνο του δεν περιέχει τίποτα από βιταμίνες, ενώ έχει μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, επομένως, αν το επιλέξουμε, θα πρέπει να αναπληρώνουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές (π.χ. ξηρούς καρπούς).

Send to Facebook

Ασκήσεις για μεσήλικες

Οι ρυτίδες στο πρόσωπο αποτελούν μέρος της διαδικασίας της φυσικής γήρανσης, καθώς με το πέρασμα του χρόνου η ανανέωση των κυττάρων γίνεται όλο και σε πιο αργούς ρυθμούς. Μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου, οι βαθύτερες στιβάδες του δέρματος χάνουν την πυκνότητά τους και η επιδερμίδα τη σφριγηλότητά της. Εκτός από τις χειρουργικές...

29/04/2017 06:56

Επανεμφανιζόμενος καρκίνος

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν τεχνική, η οποία επιτρέπει τον εντοπισμό του επανεμφανιζόμενου καρκίνου έως και ένα χρόνο πριν από τις συνηθισμένες εξετάσεις. Η τεχνική συνίσταται σε μία ενδελεχή αιματολογική εξέταση που ανιχνεύει την υποτροπή του καρκινικού όγκου στην εντελώς αρχική του μορφή, όταν δηλαδή είναι ακόμα...

27/04/2017 11:45

Βοηθά την σωστή λειτουργία του οργανισμού

Το γιαούρτι, ανάλογα με την παρασκευή του, διακρίνεται σε κανονικό (παράγεται με όλα του τα συστατικά), σε στραγγιστό (το γιαούρτι το οποίο έχει στραγγιστεί – διαχωριστεί από τον ορό του, μέσω ειδικού χαρτιού ή φίλτρου, αποκτώντας μια ιδιαίτερη υφή και γεύση) και με πέτσα ή αλλιώς το παραδοσιακό. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε...

25/04/2017 07:03

3 τροφές που ενδυναμώνουν το σώμα μας

Ο καιρός την άνοιξη πιθανότατα να είναι ο πιο ύπουλος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της χρονιάς. Γιατί; Όλοι ανυπομονούμε να έρθει καλοκαίρι και έτσι, μόλις δούμε ήλιο, τα πετάμε όλα και βγαίνουμε έξω, χωρίς να υπολογίζουμε πως αν κρυφτεί ο ήλιος θα παγώσουμε. Κάπως έτσι τσιμπάνε οι περισσότεροι τις ιώσεις. Για να θωρακίσεις...

24/04/2017 06:36

Ταλαιπωρία γυναικών

Η κατακράτηση υγρών, μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες, προκαλεί αύξηση βάρους και ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. Συχνά η αύξηση βάρους ανέρχεται έως και τα 3 κιλά, ανάλογα πάντοτε με τον οργανισμό της κάθε γυναίκας. Πού οφείλεται Η κατακράτηση υγρών οφείλεται...

23/04/2017 07:06

Παράγωγα πετρελαίου και καρκινογόνα

Όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι βαφές, το κύριο συστατικό τους προκάλεσε αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Τώρα οι περισσότερες φτιάχνονται από προϊόντα πετρελαίου. Ωστόσο, περιέχουν ορισμένες ουσίες που υπήρχαν και στις παλιότερες βαφές. Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που έχουν συνδέσει τις βαφές μαλλιών με...

22/04/2017 06:55

Ελπίδες για πιο εύστοχο διαγνωστικό έλεγχο

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένα είδη εντερικών βακτηρίων που αφθονούν στα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό τους κάνει να ελπίζουν ότι με τον κατάλληλο συνδυασμό βιοδεικτών θα μπορέσουν στο μέλλον να αναπτύξουν ένα μη επεμβατικό διαγνωστικό εργαλείο για τον πρώιμο εντοπισμό της συγκεκριμένης μορφής...

21/04/2017 06:43

Ποδηλασία και κατά του καρκίνου

Ευεργετικό για την καρδιά είναι το ποδήλατο για όσους το χρησιμοποιούν ως μέσο μετάβασης στην εργασία τους σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία αναφέρει παράλληλα ότι η ποδηλασία μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ British medical journal αναφέρει ότι η ποδηλασία μειώνει κατά 45% τον κίνδυνο...

20/04/2017 11:37

Στοματική υγιεινή

Η φροντίδα των δοντιών μας σε καθημερινή βάση δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Τα καθαρά και υγιή δόντια είναι απαραίτητα για τη γενικότερη υγεία και ευεξία μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ένας οδοντίατρος μπορεί να διαπιστώσει εάν ο ασθενής βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης κάποιας σοβαρής νόσου, όπως ο διαβήτης,...

20/04/2017 07:01

Νυκτερινές επισκέψεις στην... τουαλέτα

Οι άνθρωποι που ξυπνούν τη νύχτα με έντονη επιθυμία να επισκεφτούν την τουαλέτα μπορεί να χρειάζεται να ελαττώσουν το αλάτι στη διατροφή τους, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις γιατρών από την Ιαπωνία. Το πρόβλημα που ονομάζεται νυκτουρία και το οποίο πλήττει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οδηγεί σε διακοπή του ύπνου...

19/04/2017 07:06

Τελικά, ξεπέρασες το όριο αυτό το Πάσχα ή όχι;

Η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι η εύκολη ή η ελαφριά λύση, όμως, πόσο καλή μπορεί να είναι για την υγεία μας όταν γίνεται καθημερινά; Η μέση τιμή χοληστερίνης που περιέχει ένα αυγό είναι 186 mg. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, η καθημερινή κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει τόσο τα επίπεδα...

18/04/2017 07:07

Άλλη μια αρνητική επίπτωση από την χρήση tablets

Για πρώτη φορά μια επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οθόνες αφής «κλέβουν» τον ύπνο ακόμη και μωρών έξι μηνών. Οι οθόνες αφής των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) και των υπολογιστών-ταμπλετών (tablets) βρίσκονται όλο και συχνότερα στα χέρια των νηπίων, είτε επειδή τα ίδια ενδιαφέρονται γι' αυτές, είτε γιατί...

15/04/2017 16:00

Back to Top