Υποκατάστατα γάλατος ζωικής προέλευσης
Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας και ρυζιού: τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί εμπλέκονται στη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη του γάλακτος ζωικής προέλευσης στην ανθρώπινη διατροφή.

Η αμφισβήτηση της αξίας του, η αναφορά στους κινδύνους που μπορεί να προκαλεί η συχνή κατανάλωση γάλακτος αλλά και η δυσανεξία στη λακτόζη που παρατηρείται σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έχει οδηγήσει σημαντικό μέρος των καταναλωτών σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών λήψης των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει το γάλα.

Στα ράφια των υπεραγορών συναντούμε διάφορες επιλογές, όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και γάλα σόγιας. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός;

Γάλα αμυγδάλου

Υπέρ: Έχει μόλις 40-60 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο. Επίσης, καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Κατά: Με το γάλα αμυγδάλου δεν αντικαθιστάς τα ολόκληρα αμύγδαλα, καθώς αυτά περιέχουν περισσότερη δόση θρεπτικών συστατικών όπως φολικό οξύ, ψευδάργυρο και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, το γάλα αμυγδάλου έχει την τάση να είναι υψηλότερο σε νάτριο από άλλες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών.

Γάλα καρύδας

Υπέρ: Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και μαγγάνιο, καθώς και σε  ω-6 λιπαρά οξέα, λαουρικό οξύ και λιπαρό, οξύ που έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή κορεσμένα λίπη, που είναι ένα είδος λίπους που απορροφάται και χρησιμοποιείται ως ενέργεια, παρόμοιο με αυτό του υδατάνθρακα. 

Κατά: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Προσοχή: Επιλέξετε γάλα καρύδας που είναι συσκευασμένο σε χάρτινα κουτάκια και όχι σε κονσέρβα, γιατί το κονσερβοποιημένο περιέχει περίπου 365 περισσότερες θερμίδες και 43 περισσότερα γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι, ενώ έτσι θα αποφύγετε και την πιθανή έκθεση σε δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που περιέχεται σε πολλές κονσέρβες τροφίμων και η οποία έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Γάλα σόγιας

Υπέρ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και προστατεύει από την οστεοπόρωση αλλά και σε ισοφλαβόνες, μια ομάδα φυτικών ινών οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, χάρη στις ισοφλαβόνες, η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποτρέποντας την απορρόφησή της.

Κατά: Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Bρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η γενετικώς τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες συχνότερα από ό,τι η συμβατική ή η βιολογική σόγια. O καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν έχει αλλεργία στη σόγια είναι να τρώει αρχικά μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια, στον αρακά, στα ρεβίθια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και στη σόγια.

Επίσης, λόγω των ισοφλαβόνων μπορεί να επηρεάσει τη δράση των ορμονών στις γυναίκες και η υπερκατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται στις γυναίκες με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμη, δεν είναι σαφές αν η σόγια μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν και τα δύο. Mελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγους μήνες, αποφαίνεται ότι η σόγια ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αυτό για τις γυναίκες που δεν έχουν ασιατική καταγωγή.

Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σόγιας που επιλέγετε φέρουν ξεκάθαρα τη σήμανση «μη γενετικά τροποποιημένο» ή non GMO (non genetically modified). 

Γάλα ρυζιού

Υπέρ: Συνήθως οι κατασκευαστές του το ενισχύουν με βιταμίνες Α και D αλλά και ασβέστιο. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και χωνεύεται εύκολα.

Κατά: Από μόνο του δεν περιέχει τίποτα από βιταμίνες, ενώ έχει μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, επομένως, αν το επιλέξουμε, θα πρέπει να αναπληρώνουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές (π.χ. ξηρούς καρπούς).

Send to Facebook

Διατροφή

Ο 50χρονος από το Μάντσεστερ της Αγγλίας και η 82χρονη μητέρα του, Σίλβια, παλεύουν μαζί την ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο που ευθύνεται για το 60-70% των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Μαρκ δηλώνει πως κατάφερε να «κερδίσει πίσω» τη μητέρα του μετά τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ κι αυτό εν...

25/04/2018 07:03

Στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς, Βαλτιμόρη

  Η πρώτη μεταμόσχευση πέους και όσχεου στον κόσμο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, σε έναν Αμερικανό στρατιωτικό ο οποίος είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς. Στο παρελθόν οι γιατροί έχουν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς πέος, όμως χωρίς το όσχεο. Η επέμβαση,...

24/04/2018 06:48

Δρ. Joseph Moutiris

Tα οξέα στεφανιαία σύνδρομα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με επεμβατική θεραπεία αναφέρει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Δρ. Joseph Moutiris σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή την στιγμή με τα περιστατικά της Πάφου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η Λεμεσός δέχεται...

23/04/2018 07:04

Διατροφή

Η «τάση» της χορτοφαγίας έχει περάσει και σε πολλά παιδιά που λένε «όχι» στο κρέας. Οι γονείς τους αντιδρούν. Μπορούν τα μικρά παιδιά να επιδοθούν στη χορτοφαγία; Μία απόπειρα επιστημονικής απάντησης. «Ακόμη και τα ζώα που μεγαλώνουν με βιολογικές μεθόδους, όταν πεθαίνουν υποφέρουν». Αυτή η φράση σε ραδιοφωνική συνέντευξη...

21/04/2018 06:35

Πληρότητα κλινικής

  Υπερπλήρης παραμένει η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Πάφου, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλες Κλινικές του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου Δρ. Joseph Moutiri. «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε, στάθηκε αδύνατο να μειώσουμε...

19/04/2018 06:41

Νέα έρευνα

  Το αλκοόλ φημίζεται για τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στο συκώτι, ωστόσο είναι εξίσου βλαβερό και για την καρδιά, τον εγκέφαλο και πολλά άλλα όργανα και συστήματα του σώματος όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αν και επικίνδυνη για την υγεία θεωρείται κατ’ εξοχήν η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μια νέα διεθνής επιστημονική...

14/04/2018 06:43

Δεν είναι πάντα καλή η απώλεια βάρους

  Ενώ κάποιοι πασχίζουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά με αυστηρές δίαιτες και σκληρή γυμναστική, άλλοι τα βλέπουν να «φεύγουν» με ευκολία και χωρίς καθόλου κόπο. Ωστόσο, η απώλεια βάρους δεν είναι πάντοτε μια ευχάριστη και επιθυμητή εξέλιξη… Με περισσότερες από 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου συνδέεται η ανεξήγητη...

13/04/2018 07:06

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μια απ’ τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στο δερματολογικό ιατρείο την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι κυρίως η έντονη φαγούρα και τα εξανθήματα τα οποία προκαλούνται από τσιμπήματα διαφόρων εντόμων. Οι δερματικές αντιδράσεις σε τσιμπίματα εντόμων είναι φλεγμονώδεις και/ή αλλεργικές αντιδράσεις, που χαρακτηρίζονται από...

12/04/2018 12:14

Ενδοφλοιώδης νευρική διέγερση

  Επιστήμονες του Caltech κατάφεραν να επαναφέρουν τις φυσικές αισθήσεις στο χέρι ενός παράλυτου ασθενούς διεγείροντας μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου με μια μικροσκοπική διάταξη ηλεκτροδίων. Ο ασθενής έχει υποστεί σημαντική βλάβη στον νωτιαίο μυελό και, πέραν του ότι δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια του, δεν μπορεί...

12/04/2018 07:04

Κίνδυνοι & Δοσολογία βιταμινών

Η βιταμίνη D υπάρχει με φυσικό τρόπο σε μικρές ποσότητες σε μερικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνος). Για να γίνει η βιταμίνη D περισσότερο διαθέσιμη, προστίθεται τεχνητά σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς και δημητριακά. Αλλά η περισσότερη βιταμίνη D (το 80-90% που χρειάζεται το σώμα) παράγεται στον...

11/04/2018 07:02

Καρδιακή λειτουργία

Τα όρια της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης διαρκώς μεταβάλλονται με τάση να ελαττώνονται συνεχώς. Σήμερα, πιστεύεται ότι η αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 120/80mmHg, δηλαδή, η συστολική πίεση (μεγάλη) να μην υπερβαίνει τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) να μην υπερβαίνει τα 80mmHg. Τα άτομα με αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη...

10/04/2018 07:03

Προειδοποιήσεις από το σώμα μας

Το σώμα μας «σκαρφίζεται» πρωτότυπους τρόπους ώστε να μας προειδοποιήσει για προβλήματα που δεν έχουμε αντιληφθεί. Για παράδειγμα, αλλαγές στο χρώμα, στο σχήμα ή στην υφή των νυχιών, των μαλλιών ή της γλώσσας μπορεί να είναι ενδεικτικές μιας δυσλειτουργίας που πρέπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Παραθέτουμε...

07/04/2018 07:02

Back to Top