Υποκατάστατα γάλατος ζωικής προέλευσης
Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας και ρυζιού: τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί εμπλέκονται στη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη του γάλακτος ζωικής προέλευσης στην ανθρώπινη διατροφή.

Η αμφισβήτηση της αξίας του, η αναφορά στους κινδύνους που μπορεί να προκαλεί η συχνή κατανάλωση γάλακτος αλλά και η δυσανεξία στη λακτόζη που παρατηρείται σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έχει οδηγήσει σημαντικό μέρος των καταναλωτών σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών λήψης των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει το γάλα.

Στα ράφια των υπεραγορών συναντούμε διάφορες επιλογές, όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και γάλα σόγιας. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός;

Γάλα αμυγδάλου

Υπέρ: Έχει μόλις 40-60 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο. Επίσης, καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Κατά: Με το γάλα αμυγδάλου δεν αντικαθιστάς τα ολόκληρα αμύγδαλα, καθώς αυτά περιέχουν περισσότερη δόση θρεπτικών συστατικών όπως φολικό οξύ, ψευδάργυρο και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, το γάλα αμυγδάλου έχει την τάση να είναι υψηλότερο σε νάτριο από άλλες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών.

Γάλα καρύδας

Υπέρ: Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και μαγγάνιο, καθώς και σε  ω-6 λιπαρά οξέα, λαουρικό οξύ και λιπαρό, οξύ που έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή κορεσμένα λίπη, που είναι ένα είδος λίπους που απορροφάται και χρησιμοποιείται ως ενέργεια, παρόμοιο με αυτό του υδατάνθρακα. 

Κατά: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Προσοχή: Επιλέξετε γάλα καρύδας που είναι συσκευασμένο σε χάρτινα κουτάκια και όχι σε κονσέρβα, γιατί το κονσερβοποιημένο περιέχει περίπου 365 περισσότερες θερμίδες και 43 περισσότερα γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι, ενώ έτσι θα αποφύγετε και την πιθανή έκθεση σε δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που περιέχεται σε πολλές κονσέρβες τροφίμων και η οποία έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Γάλα σόγιας

Υπέρ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και προστατεύει από την οστεοπόρωση αλλά και σε ισοφλαβόνες, μια ομάδα φυτικών ινών οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, χάρη στις ισοφλαβόνες, η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποτρέποντας την απορρόφησή της.

Κατά: Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Bρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η γενετικώς τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες συχνότερα από ό,τι η συμβατική ή η βιολογική σόγια. O καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν έχει αλλεργία στη σόγια είναι να τρώει αρχικά μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια, στον αρακά, στα ρεβίθια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και στη σόγια.

Επίσης, λόγω των ισοφλαβόνων μπορεί να επηρεάσει τη δράση των ορμονών στις γυναίκες και η υπερκατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται στις γυναίκες με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμη, δεν είναι σαφές αν η σόγια μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν και τα δύο. Mελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγους μήνες, αποφαίνεται ότι η σόγια ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αυτό για τις γυναίκες που δεν έχουν ασιατική καταγωγή.

Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σόγιας που επιλέγετε φέρουν ξεκάθαρα τη σήμανση «μη γενετικά τροποποιημένο» ή non GMO (non genetically modified). 

Γάλα ρυζιού

Υπέρ: Συνήθως οι κατασκευαστές του το ενισχύουν με βιταμίνες Α και D αλλά και ασβέστιο. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και χωνεύεται εύκολα.

Κατά: Από μόνο του δεν περιέχει τίποτα από βιταμίνες, ενώ έχει μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, επομένως, αν το επιλέξουμε, θα πρέπει να αναπληρώνουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές (π.χ. ξηρούς καρπούς).

Send to Facebook

Αλτσχάιμερ

Νέα στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν την βιολογική βάση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, έρχονται στο φως από αμερικανική μελέτη που έγινε σε δείγματα 107 εγκεφάλους ηλικιωμένων ατόμων. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του eLife, ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφαλικής Επιστήμης Allen και του...

22/11/2017 07:02

Υγεία

Οι γυναίκες θα πρέπει να κοιμούνται στο πλάι το τελευταίο τρίμηνο της κύησης ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιγένειας, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Obstetrics & Gynaecology. Η μελέτη MiNESS περιελάμβανε στοιχεία για 1.000 γυναίκες και δείχνει ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι διπλάσιος...

21/11/2017 07:01

ΗΠΑ

Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς είναι ένα αναπόφευκτο επακόλουθο της γήρανσης. Αλλά αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μια πιθανή γενετική βάση της στεφανιαίας νόσου και ίσως και της πρόληψής της. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Pathology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου...

20/11/2017 07:02

Υγεία

Ο όρος ινσουλινοαντίσταση χρησιμοποιείται για να περιγράψει την «αντίσταση» των κυττάρων του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης δηλαδή, που είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η εν λόγω κατάσταση αποτελεί μια συχνή μεταβολική διαταραχή, η οποία δρα...

19/11/2017 07:00

Μελέτη

Όσα περισσότερα δέντρα διαθέτει μια γειτονιά στα πεζοδρόμιά της, τόσο μειώνεται η πιθανότητα οι κάτοικοί τους να πάθουν σοβαρή κρίση άσθματος και να χρειασθούν επείγουσα νοσηλεία. Όταν η ρύπανση του αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) και οξείδια του αζώτου είναι μικρή, τότε αρκούν οι μη δενδροφυτευμένοι χώροι πρασίνου...

18/11/2017 07:02

Πονοκέφαλος του Σεξ

Το «έχω πονοκέφαλο» είναι η πλέον κλισέ δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να αποφεύγει το σεξ με τον/την σύντροφό του όταν δεν έχει διάθεση για στενές επαφές. Για κάποιους, όμως, τη ίδια η πράξη της συνουσίας μπορεί να προκαλέσει πραγματικό πονοκέφαλο. Αν νιώθετε το κεφάλι σας να γίνεται «καζάνι» μετά το...

17/11/2017 06:57

Επικίνδυνες ασθένειες

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η υιοθέτηση μιας μη ισοροπημένης διατροφής είναι σίγουρα δύο από τις πιθανότερες αιτίες που θα οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων είναι οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν χρόνιες ασθένειες που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να προκαλέσουν θάνατο...

16/11/2017 07:00

Ασπίδα κατά της γήρανσης

Η αερόβια γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήνης και να διατηρήσει τον εγκέφαλο υγιή καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο NeuroImage. Στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας, οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Συμπληρωματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου...

15/11/2017 06:56

Δερματοπάθεια

Η ‘Ψωρίαση’, είναι μια αυτοάνοσος φλεγμονώδης δερματοπάθεια που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Oκτωβρίου), μας βρήκε φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια,  με μια  σημαντική έξαρση των περιστατικών ψωρίασης, καθώς χρόνο με το χρόνο τα περιστατικά που παρουσιάζονται, αυξάνονται όλο και...

14/11/2017 15:58

Υγεία

Μικρή αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα να υποστεί κανείς αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ή να πεθάνει από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο την ώρα της ερωτικής πράξης, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια. Η έρευνα που έχει δημοσιευθεί και στο επιστημονικό έντυπο...

14/11/2017 06:58

Γάτες

Είναι γνωστά τα οφέλη της συμβίωσης με κατοικίδια για ανθρώπους μικρής ή και μεγάλης ηλικίας. Μια νέα έρευνα επιστημόνων από τη Δανία υποστηρίζει πως, εκτός των λοιπών καλών, όταν ένα μωρό μεγαλώνει σε σπίτι με γάτα μειώνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσει άσθμα. Σύμφωνα με τους Δανούς επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή η παρουσία...

13/11/2017 07:05

Υγεία

Ποιο είναι το καλύτερο γεύμα για έναν εργαζόμενο: σάντουιτς με μαύρο ψωμί ή μπέργκερ με τηγανητές πατάτες; Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί δεν είναι η αναμενόμενη, αφού όπως επισημαίνουν οι τροφές δεν «ντοπάρουν» αλλά ούτε «κοιμίζουν» τον εγκέφαλο. Εφιστούν όμως την προσοχή μας, γιατί οι διατροφικές επιλογές των υπαλλήλων μπορεί...

12/11/2017 07:00

Back to Top