Υποκατάστατα γάλατος ζωικής προέλευσης
Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας και ρυζιού: τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί εμπλέκονται στη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη του γάλακτος ζωικής προέλευσης στην ανθρώπινη διατροφή.

Η αμφισβήτηση της αξίας του, η αναφορά στους κινδύνους που μπορεί να προκαλεί η συχνή κατανάλωση γάλακτος αλλά και η δυσανεξία στη λακτόζη που παρατηρείται σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έχει οδηγήσει σημαντικό μέρος των καταναλωτών σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών λήψης των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει το γάλα.

Στα ράφια των υπεραγορών συναντούμε διάφορες επιλογές, όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και γάλα σόγιας. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός;

Γάλα αμυγδάλου

Υπέρ: Έχει μόλις 40-60 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο. Επίσης, καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Κατά: Με το γάλα αμυγδάλου δεν αντικαθιστάς τα ολόκληρα αμύγδαλα, καθώς αυτά περιέχουν περισσότερη δόση θρεπτικών συστατικών όπως φολικό οξύ, ψευδάργυρο και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, το γάλα αμυγδάλου έχει την τάση να είναι υψηλότερο σε νάτριο από άλλες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών.

Γάλα καρύδας

Υπέρ: Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και μαγγάνιο, καθώς και σε  ω-6 λιπαρά οξέα, λαουρικό οξύ και λιπαρό, οξύ που έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή κορεσμένα λίπη, που είναι ένα είδος λίπους που απορροφάται και χρησιμοποιείται ως ενέργεια, παρόμοιο με αυτό του υδατάνθρακα. 

Κατά: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Προσοχή: Επιλέξετε γάλα καρύδας που είναι συσκευασμένο σε χάρτινα κουτάκια και όχι σε κονσέρβα, γιατί το κονσερβοποιημένο περιέχει περίπου 365 περισσότερες θερμίδες και 43 περισσότερα γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι, ενώ έτσι θα αποφύγετε και την πιθανή έκθεση σε δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που περιέχεται σε πολλές κονσέρβες τροφίμων και η οποία έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Γάλα σόγιας

Υπέρ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και προστατεύει από την οστεοπόρωση αλλά και σε ισοφλαβόνες, μια ομάδα φυτικών ινών οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, χάρη στις ισοφλαβόνες, η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποτρέποντας την απορρόφησή της.

Κατά: Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Bρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η γενετικώς τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες συχνότερα από ό,τι η συμβατική ή η βιολογική σόγια. O καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν έχει αλλεργία στη σόγια είναι να τρώει αρχικά μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια, στον αρακά, στα ρεβίθια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και στη σόγια.

Επίσης, λόγω των ισοφλαβόνων μπορεί να επηρεάσει τη δράση των ορμονών στις γυναίκες και η υπερκατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται στις γυναίκες με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμη, δεν είναι σαφές αν η σόγια μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν και τα δύο. Mελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγους μήνες, αποφαίνεται ότι η σόγια ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αυτό για τις γυναίκες που δεν έχουν ασιατική καταγωγή.

Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σόγιας που επιλέγετε φέρουν ξεκάθαρα τη σήμανση «μη γενετικά τροποποιημένο» ή non GMO (non genetically modified). 

Γάλα ρυζιού

Υπέρ: Συνήθως οι κατασκευαστές του το ενισχύουν με βιταμίνες Α και D αλλά και ασβέστιο. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και χωνεύεται εύκολα.

Κατά: Από μόνο του δεν περιέχει τίποτα από βιταμίνες, ενώ έχει μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, επομένως, αν το επιλέξουμε, θα πρέπει να αναπληρώνουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές (π.χ. ξηρούς καρπούς).

Send to Facebook

To αποζητά το γυναικείο σώμα

Πολλές είναι οι θρεπτικές ουσίες που ο οργανισμός μας έχει μεγάλη ανάγκη, όμως εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε πώς, ούτε γιατί, ούτε πού μπορούμε να τις βρούμε. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το φυλλικό οξύ, μία σημαντική για τη λειτουργία του οργανισμού μας ουσία που πολύ λίγα έχουμε ακούσει. Ας το γνωρίσουμε! Τι είναι το φυλλικό...

22/09/2017 06:32

O καρκίνος στη ζωή μας

Από την ασθένεια του καρκίνου εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους περίπου 1,26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι ένας στους τρεις άνδρες και μια στις τέσσερις γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο, προτού φτάσουν στην ηλικία...

21/09/2017 11:21

Συμβουλές διατροφής/άσκησης

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να πάρουν βάρος και πόσο δύσκολο να το χάσουν. Η επιβράδυνση του μεταβολισμού έχει ως αποτέλεσμα να καίτε έως και 300 λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Επιπλέον, η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων...

21/09/2017 07:08

Δείκτες υγείας

Η γνώση είναι δύναμη όταν ο στόχος είναι να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων, όπως είναι ένα έμφραγμα. Όσον αφορά συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς, η γνώση επτά δεικτών μπορεί να μας υποδείξει αν βρισκόμαστε σε ασφαλή επίπεδα ή αν πρέπει να κάνουμε άμεσα αλλαγές στις καθημερινές...

20/09/2017 11:43

Άμεση ανάγκη εμβολιασμού παιδιών

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σχετικά με την έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) υποστήριξε ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα...

19/09/2017 06:55

Στοματική υγιεινή

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών συνδέονται στενά με τη στοματική υγεία, καθώς υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φθορά των δοντιών και άλλα, που δρουν προστατευτικά. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια...

16/09/2017 06:50

Έχεις στρες; Θα πάρεις βάρος

Η κορτιζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και είναι η κύρια ορμόνη που ευθύνεται για το στρες. Έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. "Είναι μια "παρορμητική" ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι....

15/09/2017 10:05

Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, αλλά πάτε συχνά στην τουαλέτα τότε...

Μήπως σηκώνεστε κάθε λίγο και λιγάκι από την καρέκλα σας για να πάτε στην τουαλέτα ή η ανάγκη για ούρηση σας διακόπτει τον ύπνο; Αν η συχνουρία που εκδηλώνετε δεν μπορεί να εξηγηθεί από την υπερβολική κατανάλωση νερού ή τη διουρητική δράση κάποιου φαρμάκου που παίρνετε, τότε πιθανότατα οφείλεται σε κάποια πάθηση ουρολογικής φύσης. Παρακάτω...

15/09/2017 06:46

Προσοχή στα μάτια των παιδιών σας

Σοβαρά λάθη κατά τη χρήση φακών επαφής κάνουν οι περισσότεροι έφηβοι, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές μολύνσεις στα μάτια τους, προειδοποιούν οι ειδικοί. Νέα έρευνα, σε χρήστες ηλικίας 12 έως 17 ετών, αποκαλύπτει ότι το 85% υιοθετούν τουλάχιστον μία ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που απειλεί την όρασή...

14/09/2017 07:06

Διατροφή

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ως προς την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Πολλοί οπαδοί της γυμναστικής καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, προκειμένου να κτίσουν μυς και να χάσουν βάρος, καθώς η πρωτεΐνη τους κάνει να αισθάνονται πιο πλήρεις. Πόση, όμως, πρωτεΐνη χρειαζόμαστε στα αλήθεια;...

13/09/2017 06:44

Γενετική προστασία

Έχετε πολλές κρεατοελιές στο σώμα σας και κάθε φορά που τις βλέπετε δυσανασχετείτε; Ίσως νιώσετε καλύτερα, αν διαβάσετε μία παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Τµήµατος Γενετικής Επιδημιολογίας του King's College του Λονδίνου, που καταδεικνύει ότι οι κρεατοελιές στο σώμα αποτελούν ένα φυσικό γενετικό πιστοποιητικό...

12/09/2017 07:05

Προσοχή στο τι τρώμε και πίνουμε

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από κάθε λογής επικίνδυνες χημικές ουσίες και τοξίνες, φυτοφάρμακα, τεχνητές τροφές, ρύπανση των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών χώρων και καπνό από τα τσιγάρα. Όλα αυτά επιβαρύνουν τον  οργανισμό μας και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Προκειμένου να αποκαταστήσουμε καλή...

10/09/2017 06:43

Back to Top