Ο 8χρονος Ράιαν δεν διαφέρει πολύ από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Λατρεύει τα αυτοκινητάκια και τα τρένα, συναρμολογεί Lego, γελάει με τους ήρωες της Disney. Όμως όταν παίζει, το κάνει μπροστά σε κάμερα. Και από τον Μάρτιο του 2015, που αυτά τα βίντεο ανεβαίνουν στο YouTube, έχουν προβληθεί σχεδόν 26 δισεκατομμύρια φορές και ο μικρός Ράιαν έχει αποκτήσει 17,3 εκατ. ακόλουθους – οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συνομήλικοί του που τον ανακάλυψαν παίζοντας με το τάμπλετ των γονιών τους (true story).


Ο Ράιαν με τους γονείς του

 

Ο Ράιαν, λοιπόν, του καναλιού Ryan ToysReviewμόλις ανακηρύχθηκε ο πιο καλοπληρωμένος σταρ του YouTube για το 2018, έχοντας κερδίσει 22 εκατ. δολάρια από την 1η Ιουνίου 2017 έως την 1η Ιουνίου 2018. Σχεδόν όλα – τα 21 από τα 22 εκατ. – προέρχονται από τις διαφημίσεις που παίζουν πριν από τα βίντεο, ενώ το 1 εκατομμύριο που απομένει προέρχεται από σπονσοραρισμένα βίντεο. Οι άλλοι YouTubers της λίστας του Forbes κερδίζουν πολλά περισσότερα από τα σπονσοραρισμένα βίντεο, αλλά οι γονείς του Ράιαν, που ελέγχουν το κανάλι του, είναι αυστηροί στις επιλογές τους.

Γιατί τόσος χαμός με τα βίντεο του Ράιαν; Για όλα φταίει το unboxing, που έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά δημοφιλή τάση τα τελευταία χρόνια (από τους πρώτους Έλληνες που ασχολήθηκαν με το είδος ήταν ο Κώστας Βλαχάκης). Φαίνεται πως όταν δεν μπορείς, για οικονομικούς ή άλλους λόγους να αποκτήσεις κάτι που θέλεις πολύ, το αμέσως καλύτερο πράγμα είναι να βλέπεις κάποιον άλλο να το αποκτά, να το ανοίγει, να σου το δείχνει και να το χρησιμοποιεί μπροστά σου. Ισχύει για τους ενήλικες, και 10 φορές παραπάνω για τα μικρά παιδιά, που ενώ θέλουν τα πάντα, δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα.

Και ο ίδιος ο Ράιαν ήταν φαν αυτών των βίντεο, μέχρι που στην ώριμη ηλικία των 4 ετών ζήτησε από τους γονείς του να τον αφήσουν να κάνει κι εκείνος το ίδιο. Έτσι δημιουργήθηκε το Ryan ToysReview, που ξεκίνησε ήσυχα, μέχρι που ένα βίντεο τον Ιούλιο του 2015 έγινε viral: έδειχνε τον Ράιαν να ανοίγει ένα τεράστιο αυγό με πάνω από 100 παιχνίδια από το «Cars» της Disney, και μέχρι τώρα έχει σχεδόν 935 εκατομμύρια προβολές!

Ο Ράιαν (και οι γονείς του) όμως, δεν μένει στα έσοδα από το YouTube. Τον περασμένο Οκτώβριο ανακοινώθηκε ότι περιεχόμενο από το κανάλι του θα μοντάρεται και θα προβάλλεται στις streaming πλατφόρμες Hulu και Amazon. Ενώ τον Αύγουστο λάνσαρε τη δική του σειρά ρούχων και παιχνιδιών Ryan's World, που πωλείται αποκλειστικά στα αμερικανικά πολυκαταστήματα Walmart. Όλα φυσικά, διαφημίζονται συνεχώς από το κανάλι του.

Τα έσοδα από τις παραπάνω δραστηριότητες δεν πρόλαβαν να μπουν στη φετινή λίστα του Forbes (η καταμέτρηση έληξε την 1η Ιουνίου), αλλά θα μετρηθούν στην επόμενη με αποτέλεσμα να ξέρουμε ήδη ποιος θα βρίσκεται στην κορυφή της του χρόνου...

Επειδή ο Ράιαν είναι ανήλικος (γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 2010, σε περίπτωση που θέλετε να του στείλετε κάποιο δώρο στα γενέθλιά του...), ο νόμος ορίζει ότι το 15% των κερδών του θα δεσμεύονται σε τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο ο ίδιος θα αποκτήσει πρόσβαση όταν ενηλικιωθεί. Οι γονείς του, ως μάνατζερς, υποθέτουμε ότι αμείβονται ικανοποιητικά. Άλλωστε εδώ και πολύ καιρό δεν χρειάζεται να αγοράζουν οι ίδιοι τα παιχνίδια του, στο σπίτι τους καταφθάνουν φορτηγά ολόκληρα με δωρεάν δείγματα. Ακόμη και οι μικρότερες δίδυμες αδερφές του Ράιαν δεν έχουν μείνει εκτός παιχνιδιού: ολόκληρη η οικογένεια εμφανίζεται στο κανάλι Ryan's Family Review, που έχει αποκτήσει διαστάσεις... ριάλιτι. Βλέπουμε τα παιδιά να κάνουν κούνιες, να παίζουν κρυφτό, να βγάζουν δόντια, να κάνουν εκδρομές...