Εικαστική έκθεση
Σταύρος Λοϊζου (Πάου) Εικαστική έκθεση με τίτλο “Θέματα Καρδιάς” με ανακυκλώσιμα υλικά

Οι καρδιές του εικαστικού καλλιτέχνη, Σταύρου Λοϊζου (Πάου), είναι φτιαγμένες από γρανάζια, κουτάλια και πένσες αλλά και με «με ό, τι σπασμένο ή γερό κουβαλάμε στην πορεία της ζωής μας», όπως ο ίδιος δηλώνει, αφήνοντας χαραμάδες να μπαίνει ο ήλιος και να φωτίζει «αυτό που είμαστε» μιας και η «αυθεντικότητα έχει τη δική της ομορφιά».

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με την ευκαιρία των εγκαινίων, την Παρασκευή, 5 του Μάη, της έκθεσής του με τίτλο «Θέματα καρδιάς» στην Thiseas Art Gallery στη Λεμεσό, ο κ. Λοϊζου είπε ότι «πέραν του χιλιοφορεμένου σχήματος της, η καρδιά συνεχίζει να λειτουργεί ως σύμβολο του ανθρώπινου ψυχισμού».

Σημείωσε ότι «η καρδιά αντικατοπτρίζει τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον έρωτα ενώ ταυτόχρονα τίθεται ως υπαρξιακό ζήτημα: ποιος είμαι, πού πάω, γιατί αγαπώ, γιατί δεν αγαπώ, γιατί επέλεξα αυτόν τον άνθρωπο κι όχι άλλον, τι με ‘γεμίζει’, τι με ‘αδειάζει’, τι με πληγώνει, τι με αφήνει αδιάφορο;».

Συνεχίζοντας ο κ. Λοϊζου αναφέρει ότι «μέσα από αυτές τις εσωτερικές διαδρομές κατέληξα στην καρδιά όπως θα μπορούσα να είχα ίσως καταλήξει σε κάποιο άλλο εργαλείο του ανθρώπινου σώματος».

Έτσι κι αλλιώς, προσθέτει, «το μεγάλο αφεντικό είναι ο εγκέφαλος και αυτός δίνει τις εντολές για το τρελό καρδιοχτύπι».

«Όμως η καρδιά είναι αλλιώς…την ακούς. Είναι η πιο αδιάψευστη ένδειξη της ζωής ή του θανάτου. Εκείνη φτερουγίζει στον έρωτα, εκείνη βαραίνει στη λύπη, εκείνη επανεκκινεί και με ότι την γεμίζεις αυτό ζεις» είπε ο κ. Λοϊζου ο οποίος δημιουργεί καρδιές «με γρανάζια και κουτάλια και πένσες», υλικά τα οποία μαζεύει με περισσή στοργή και αγάπη αφού αποτελούν τη συνέχεια της σκέψης του και της διαδρομής του στην τέχνη.

«Παιδί» αυτής της διαδρομής του Σταύρου Λοϊζου (Πάου) το στούντιο του «Recycle & Steel Art by Stavros Loizou Paou» στο Στρόβολο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πόσο τον συναρπάζει η μετατροπή σε τέχνη, δεκάδων άχρηστων (για τους πολλούς) υλικών, ο κ. Λοϊζου είπε ότι «υπάρχει πολλή ομορφιά γύρω μας ακόμα και σε φαινομενικά άχρηστα υλικά κι ένας λόγος για τον οποίο δεν εκτιμούμε κάποιο υλικό είναι η ευκολία με την οποία το βρίσκουμε ή το αποκτούμε».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή μας διαφεύγει όλη η διαδικασία, δηλαδή το πώς ξεκίνησε να διαμορφώνεται μέσα στους αιώνες, πόσοι άνθρωποι αφιέρωσαν τη σκέψη τους, τη φαντασία τους, τον κόπο τους, τη δεξιοτεχνία τους για να φτάσει σε αυτή τη μορφή σήμερα μέχρι εμάς είτε ως εργαλείο είτε ως υλικό».

Έφερε ως παράδειγμα ένα γρανάζι μιας μηχανής το οποίο όταν χαλάσει το πετάμε.

Εξήγησε ότι «αυτό το γρανάζι αποτελείται από χάλυβα, ένα υλικό του οποίου η εξόρυξη γίνεται με κόπο, συλλογική προσπάθεια και για να φτάσει στα χέρια μας σε αυτή τη μορφή διέγραψε τη δική του πορεία και περιπέτεια».

«Το θεωρώ πολύ σπουδαίο» είπε ο κ. Λοϊζου.

Ανέφερε ότι «αν αυτό το γρανάζι ήταν το μοναδικό στη γη θα ήταν τόσο πολύτιμο και πανάκριβο που θα του δίναμε μια άλλη αξία και διάσταση, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες όμως, περνά απαρατήρητο και είτε το πετάμε είτε το ανακυκλώνουμε για να μετατραπεί πάλι σε πρώτη ύλη».

Η διαφορά του Σταύρου Λοϊζου Πάου με εμάς τους υπόλοιπους έγκειται στο ότι για εκείνον «το γρανάζι έχει ήδη τεράστια ομορφιά και τέχνη ως γρανάζι και στόχος μου είναι να του παρατείνω τη ζωή προσδίδοντάς του μια περαιτέρω διάσταση τέχνης από αυτήν που ήδη έχει».


Απαντώντας σε ερώτηση ποιες είναι οι δικές του πηγές από τις οποίες αντλείς έμπνευση και το πώς αισθάνεται την ώρα της «σύλληψης» ενός νέου έργου είπε ότι «αντλώ ερεθίσματα από την καθημερινότητα, με ενδιαφέρει ο άνθρωπος με τις έγνοιες του, τα συναισθήματά του, τα προβλήματά του, τους αγώνες του τους οποίους συνήθως αγνοούμε».

Τον ενδιαφέρουν επίσης τα κέντρα εξουσίας σε σχέση με τον άνθρωπο είτε αυτό λέγεται πολιτεία, ΜΜΕ, ή θρησκεία και άλλα ενώ η τέχνη τον βοηθά να δώσει ερμηνείες σε όλα αυτά που διαδραματίζονται γύρω του και μέσα του.

«Χαίρομαι όταν μετατρέπω αυτές τις ερμηνείες σε τέχνη μέσω της φαντασίας και της αφαίρεσης και χαίρομαι ακόμα περισσότερο όταν βρίσκουν απήχηση και σε άλλους ανθρώπους με τους οποίους μπορώ να επικοινωνήσω μέσα από τα έργα μου» δήλωσε ο Σταύρος Λοϊζου Πάου.


Για τη σχέση του με τα έργα του, ο κ. Λοϊζου αναφέρει ότι «από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί ένα έργο, η σχέση μου με αυτό το έργο δεν είναι κτητική και είναι λυτρωτικό, όταν είναι έτοιμο πια, να κάνει το δικό του ταξίδι ως έργο τέχνης, μεταδίδοντας τα μηνύματα και τις ερμηνείες που οδήγησαν στην κατ΄ αρχή δημιουργία του».

«Νιώθω μεγάλη ηθική ικανοποίηση όταν ένα κομμάτι της δικής μου οπτικής γωνίας βρει ανταπόκριση και θέση σε έναν χώρο», προσθέτει.

Ερωτηθείς εάν τα δημιουργήματα του αποτελούν «το μέσο για την έκφραση και κάποιών χαρακτηριστικών ή/ και συναισθημάτων του» ο κ. Λοϊζου απαντά ότι «αναπόφευκτα ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζει ένα μέρος του εσωτερικού του κόσμου και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση».

Για τη συμμετοχή του σε δικοινοτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καλλιέργεια σεβασμού και εκτίμησης ανάμεσα σε Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δηλώνει ότι «ως πρόσφυγας από την Κατωκοπιά της Μόρφου, γεννημένος στα 1970 και εκτοπισμένος από την ηλικία των 4 ετών, μεγάλωσα κι εγώ με το αφήγημα που μας ωθούσε στην απόρριψη του τουρκικού ή τουρκοκυπριακού στοιχείου».

Ωστόσο, «ωριμάζοντας και αποδομώντας πολλές ‘αλήθειες’ δεν αφήνω πια πολιτικά, θρησκευτικά, οικονομικά ή άλλα δεδομένα να με αποξενώνουν από τον ‘άνθρωπο’ πόσο μάλλον από τους Τουρκοκυπρίους οι οποίοι είναι συμπατριώτες μας».

Όπως είπε ο κ. Λοϊζου «μέσα από τις δικοινοτικές πρωτοβουλίες μου δόθηκε η ευκαιρία να συναναστραφώ με Τ/Κ καλλιτέχνες με τους οποίους είδα να με ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που με χωρίζουν».

Τέλος στο ερώτημα εάν θεωρεί εαυτόν καλλιτέχνη ή επιχειρηματία, δηλώνει ότι πάνω από όλα «είμαι άνθρωπος, ο Σταύρος αν και η πραγματικότητα μας ντύνει με ρόλους που εν μέρει επιλέγουμε και εν μέρει μας επιβάλλει».

«Επομένως, καλλιτέχνης και επιχειρηματίας αλλά κυρίως ένας απλός άνθρωπος που αρνείται να αποδεχτεί υποκριτικές κοινωνικές συμβάσεις. Η τέχνη είναι το δικό μου καταφύγιο όπου ηρεμώ, δημιουργώ και εκφράζομαι ελεύθερα», είπε, καταλήγοντας, ο Σταύρος Λοϊζου Πάου ο οποίος στην έκθεσή του στη Λεμεσό φιλοξενεί και έργα της Ηρώς Αρμεύτη.

Send to Facebook

Μισό εκατομμύριο ευρώ

Οικονομική ενίσχυση ύψους 500.000 ευρώ πρόκειται να εγκρίνει σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο για την τεχνική επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2019 με την συγκεκριμένη συνδρομή θα προωθηθεί η συντήρηση οκτώ μνημείων, τα επτά από τα οποία είναι στα κατεχόμενα.Πρόκειται για τον Άγιο Γεώργιο στις Γούφες, τον...

26/03/2019 13:47

Σε ηλικία 74 ετών

Η θρυλική αμερικανίδα ερμηνεύτρια της όπερας Τζέσι Νόρμαν πέθανε χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 74 ετών, εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας και σηψαιμικού σοκ, επιπλοκών του τραυματισμού της στη σπονδυλική στήλη που είχε υποστεί πριν τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς της. «Με βαθιά θλίψη και οδύνη...

01/10/2019 09:36

Σε ηλικία 82 ετών

Ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης «έφυγε» από τη ζωή σήμερα λίγα λεπτά μετά τις 06.00 το πρωί σε ηλικία 82 ετών. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα από την επίσημη σελίδα του στο facebook: «Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης».  Ο...

23/07/2019 12:22

Η Salpy Eskidjian Weiderud

Η Salpy Eskidjian Weiderud, Εκτελεστική Διευθύντρια του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό (RTYCPP) είναι ανάμεσα στους νικητές των διεθνών βραβείων για τη Θρησκευτική Ελευθερία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως...

17/07/2019 12:17

Σύμφωνα με έρευνα

Τις ομοιότητες μεταξύ πιστών και απίστων (άθεων, άθρησκων και αγνωστικιστών) επιβεβαιώνει μια νέα έρευνα, που «καταρρίπτει» μύθους για την ανηθικότητα και τη δογματικότητα των άπιστων.   Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι δεν πιστεύει...

28/05/2019 12:22

Η Κύπρος φιλοξενεί εκδηλώσεις

Η Κύπρος φιλοξενεί εκδηλώσεις στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. H ιταλική πρεσβεία στην Κύπρο, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη, διοργανώνει στις 28 Μαΐου, στις 1915, στο The Shoe Factory, στη Λευκωσία, διάλεξη του διάσημου Ιταλού καθηγητή Maurizio Seracini, με θέμα...

21/05/2019 09:27

Υφυπουργείου Τουρισμού

Ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του Συμφώνου Ανάδειξης της Κυπριακής Γαστρονομίας, η οποία υλοποιήθηκε σε πρώτη φάση στην Επαρχία Λάρνακας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να πιστοποιηθούν και να αποκτήσουν δωρεάν το Σήμα TASTE CYPRUS – DELIGHTFUL JOURNEYS. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η δράση αυτή του Υφυπουργείου Τουρισμού...

30/04/2019 12:04

Πλύθος κόσμου

Τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, παρακολούθησαν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και πολλοί επίσημοι.   Πολλοί ήταν η Αμμοχωστιανοί που μετέβησαν στο Ναό μέσω του οδοφράγματος της Δερύνειας αφού η μετάβαση γίνεται όπως...

09/12/2018 15:37

Ο «τυχερός λαγός»

Ένα από τα παλιότερα, χαμένα φιλμ της Disney ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία. Ο ιστορικός των Anime Yasushi Watanabe είχε στην κατοχή του το καρτούν για 70 χρόνια, πριν αντιληφθεί πως ήταν ένα από τα εφτά φιλμ που θεωρούνταν για πάντα χαμένα.    

16/11/2018 14:01

Παράσταση

Πραγματοποιήθηκε χθες η παράσταση με το γενικό τίτλο:«Αερία, Χαλκόεσσα νήσος Κύπρος», με συνθέτη τον Ανδρέα Α. Αρτέμη στο αμφιθέατρο της Χλώρακας στην Πάφο με οργανωτή το Κ.Σ. Χλώρακας δίδοντας έμφαση στην αρχαία αλλά και σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο συνθέτης στο πλαίσιο της παράστασης μετέφερε...

22/09/2018 08:44

Φεστιβάλ

Συναυλίες σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Παντελής Θαλασσινός έχει να επιδείξει φέτος το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, που διεξάγεται από τις 28-30 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου. Σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην...

13/09/2018 11:13

Κύπρια

Με μουσική και συγκεκριμένα με τη Βασιλική Ορχήστρα, Concertgebouw, του Άμστερνταμ, η οποία πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Κύπρο, αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, το μεγαλύτερο διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στο νησί, τα «Κύπρια». Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, υπό τη μουσική...

28/08/2018 08:59

Back to Top