Εικαστική έκθεση
Σταύρος Λοϊζου (Πάου) Εικαστική έκθεση με τίτλο “Θέματα Καρδιάς” με ανακυκλώσιμα υλικά

Οι καρδιές του εικαστικού καλλιτέχνη, Σταύρου Λοϊζου (Πάου), είναι φτιαγμένες από γρανάζια, κουτάλια και πένσες αλλά και με «με ό, τι σπασμένο ή γερό κουβαλάμε στην πορεία της ζωής μας», όπως ο ίδιος δηλώνει, αφήνοντας χαραμάδες να μπαίνει ο ήλιος και να φωτίζει «αυτό που είμαστε» μιας και η «αυθεντικότητα έχει τη δική της ομορφιά».

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με την ευκαιρία των εγκαινίων, την Παρασκευή, 5 του Μάη, της έκθεσής του με τίτλο «Θέματα καρδιάς» στην Thiseas Art Gallery στη Λεμεσό, ο κ. Λοϊζου είπε ότι «πέραν του χιλιοφορεμένου σχήματος της, η καρδιά συνεχίζει να λειτουργεί ως σύμβολο του ανθρώπινου ψυχισμού».

Σημείωσε ότι «η καρδιά αντικατοπτρίζει τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον έρωτα ενώ ταυτόχρονα τίθεται ως υπαρξιακό ζήτημα: ποιος είμαι, πού πάω, γιατί αγαπώ, γιατί δεν αγαπώ, γιατί επέλεξα αυτόν τον άνθρωπο κι όχι άλλον, τι με ‘γεμίζει’, τι με ‘αδειάζει’, τι με πληγώνει, τι με αφήνει αδιάφορο;».

Συνεχίζοντας ο κ. Λοϊζου αναφέρει ότι «μέσα από αυτές τις εσωτερικές διαδρομές κατέληξα στην καρδιά όπως θα μπορούσα να είχα ίσως καταλήξει σε κάποιο άλλο εργαλείο του ανθρώπινου σώματος».

Έτσι κι αλλιώς, προσθέτει, «το μεγάλο αφεντικό είναι ο εγκέφαλος και αυτός δίνει τις εντολές για το τρελό καρδιοχτύπι».

«Όμως η καρδιά είναι αλλιώς…την ακούς. Είναι η πιο αδιάψευστη ένδειξη της ζωής ή του θανάτου. Εκείνη φτερουγίζει στον έρωτα, εκείνη βαραίνει στη λύπη, εκείνη επανεκκινεί και με ότι την γεμίζεις αυτό ζεις» είπε ο κ. Λοϊζου ο οποίος δημιουργεί καρδιές «με γρανάζια και κουτάλια και πένσες», υλικά τα οποία μαζεύει με περισσή στοργή και αγάπη αφού αποτελούν τη συνέχεια της σκέψης του και της διαδρομής του στην τέχνη.

«Παιδί» αυτής της διαδρομής του Σταύρου Λοϊζου (Πάου) το στούντιο του «Recycle & Steel Art by Stavros Loizou Paou» στο Στρόβολο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πόσο τον συναρπάζει η μετατροπή σε τέχνη, δεκάδων άχρηστων (για τους πολλούς) υλικών, ο κ. Λοϊζου είπε ότι «υπάρχει πολλή ομορφιά γύρω μας ακόμα και σε φαινομενικά άχρηστα υλικά κι ένας λόγος για τον οποίο δεν εκτιμούμε κάποιο υλικό είναι η ευκολία με την οποία το βρίσκουμε ή το αποκτούμε».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή μας διαφεύγει όλη η διαδικασία, δηλαδή το πώς ξεκίνησε να διαμορφώνεται μέσα στους αιώνες, πόσοι άνθρωποι αφιέρωσαν τη σκέψη τους, τη φαντασία τους, τον κόπο τους, τη δεξιοτεχνία τους για να φτάσει σε αυτή τη μορφή σήμερα μέχρι εμάς είτε ως εργαλείο είτε ως υλικό».

Έφερε ως παράδειγμα ένα γρανάζι μιας μηχανής το οποίο όταν χαλάσει το πετάμε.

Εξήγησε ότι «αυτό το γρανάζι αποτελείται από χάλυβα, ένα υλικό του οποίου η εξόρυξη γίνεται με κόπο, συλλογική προσπάθεια και για να φτάσει στα χέρια μας σε αυτή τη μορφή διέγραψε τη δική του πορεία και περιπέτεια».

«Το θεωρώ πολύ σπουδαίο» είπε ο κ. Λοϊζου.

Ανέφερε ότι «αν αυτό το γρανάζι ήταν το μοναδικό στη γη θα ήταν τόσο πολύτιμο και πανάκριβο που θα του δίναμε μια άλλη αξία και διάσταση, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες όμως, περνά απαρατήρητο και είτε το πετάμε είτε το ανακυκλώνουμε για να μετατραπεί πάλι σε πρώτη ύλη».

Η διαφορά του Σταύρου Λοϊζου Πάου με εμάς τους υπόλοιπους έγκειται στο ότι για εκείνον «το γρανάζι έχει ήδη τεράστια ομορφιά και τέχνη ως γρανάζι και στόχος μου είναι να του παρατείνω τη ζωή προσδίδοντάς του μια περαιτέρω διάσταση τέχνης από αυτήν που ήδη έχει».


Απαντώντας σε ερώτηση ποιες είναι οι δικές του πηγές από τις οποίες αντλείς έμπνευση και το πώς αισθάνεται την ώρα της «σύλληψης» ενός νέου έργου είπε ότι «αντλώ ερεθίσματα από την καθημερινότητα, με ενδιαφέρει ο άνθρωπος με τις έγνοιες του, τα συναισθήματά του, τα προβλήματά του, τους αγώνες του τους οποίους συνήθως αγνοούμε».

Τον ενδιαφέρουν επίσης τα κέντρα εξουσίας σε σχέση με τον άνθρωπο είτε αυτό λέγεται πολιτεία, ΜΜΕ, ή θρησκεία και άλλα ενώ η τέχνη τον βοηθά να δώσει ερμηνείες σε όλα αυτά που διαδραματίζονται γύρω του και μέσα του.

«Χαίρομαι όταν μετατρέπω αυτές τις ερμηνείες σε τέχνη μέσω της φαντασίας και της αφαίρεσης και χαίρομαι ακόμα περισσότερο όταν βρίσκουν απήχηση και σε άλλους ανθρώπους με τους οποίους μπορώ να επικοινωνήσω μέσα από τα έργα μου» δήλωσε ο Σταύρος Λοϊζου Πάου.


Για τη σχέση του με τα έργα του, ο κ. Λοϊζου αναφέρει ότι «από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί ένα έργο, η σχέση μου με αυτό το έργο δεν είναι κτητική και είναι λυτρωτικό, όταν είναι έτοιμο πια, να κάνει το δικό του ταξίδι ως έργο τέχνης, μεταδίδοντας τα μηνύματα και τις ερμηνείες που οδήγησαν στην κατ΄ αρχή δημιουργία του».

«Νιώθω μεγάλη ηθική ικανοποίηση όταν ένα κομμάτι της δικής μου οπτικής γωνίας βρει ανταπόκριση και θέση σε έναν χώρο», προσθέτει.

Ερωτηθείς εάν τα δημιουργήματα του αποτελούν «το μέσο για την έκφραση και κάποιών χαρακτηριστικών ή/ και συναισθημάτων του» ο κ. Λοϊζου απαντά ότι «αναπόφευκτα ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζει ένα μέρος του εσωτερικού του κόσμου και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση».

Για τη συμμετοχή του σε δικοινοτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καλλιέργεια σεβασμού και εκτίμησης ανάμεσα σε Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δηλώνει ότι «ως πρόσφυγας από την Κατωκοπιά της Μόρφου, γεννημένος στα 1970 και εκτοπισμένος από την ηλικία των 4 ετών, μεγάλωσα κι εγώ με το αφήγημα που μας ωθούσε στην απόρριψη του τουρκικού ή τουρκοκυπριακού στοιχείου».

Ωστόσο, «ωριμάζοντας και αποδομώντας πολλές ‘αλήθειες’ δεν αφήνω πια πολιτικά, θρησκευτικά, οικονομικά ή άλλα δεδομένα να με αποξενώνουν από τον ‘άνθρωπο’ πόσο μάλλον από τους Τουρκοκυπρίους οι οποίοι είναι συμπατριώτες μας».

Όπως είπε ο κ. Λοϊζου «μέσα από τις δικοινοτικές πρωτοβουλίες μου δόθηκε η ευκαιρία να συναναστραφώ με Τ/Κ καλλιτέχνες με τους οποίους είδα να με ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που με χωρίζουν».

Τέλος στο ερώτημα εάν θεωρεί εαυτόν καλλιτέχνη ή επιχειρηματία, δηλώνει ότι πάνω από όλα «είμαι άνθρωπος, ο Σταύρος αν και η πραγματικότητα μας ντύνει με ρόλους που εν μέρει επιλέγουμε και εν μέρει μας επιβάλλει».

«Επομένως, καλλιτέχνης και επιχειρηματίας αλλά κυρίως ένας απλός άνθρωπος που αρνείται να αποδεχτεί υποκριτικές κοινωνικές συμβάσεις. Η τέχνη είναι το δικό μου καταφύγιο όπου ηρεμώ, δημιουργώ και εκφράζομαι ελεύθερα», είπε, καταλήγοντας, ο Σταύρος Λοϊζου Πάου ο οποίος στην έκθεσή του στη Λεμεσό φιλοξενεί και έργα της Ηρώς Αρμεύτη.

Send to Facebook

Μουσική παράσταση

Μετά από μια εξαιρετική παράσταση στην Αρμενία, οι Mood Indigo συνεχίζουν το ταξίδι τους στο Dusseldorf Jazz Festival στη Γερμανία, ωστόσο για μια μόνο βραδιά, ίσως μια από τις πιο αυθεντικές, vintage τζαζ μπάντες της Κύπρου, οι MoodIndigo, παρουσιάστηκαν χθες στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μοναδικές...

18/05/2018 12:01

Συναυλία στη Λεμεσό

Δυο μεγάλα ονόματα του καλού ελληνικού τραγουδιού, τον Κώστα Μακεδόνα και τη Γιώτα Νέγκα, φιλοξενεί φέτος ο Δήμος Λεμεσού, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων του Κατακλυσμού, που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 μέχρι τις 28 Μαΐου στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή...

17/05/2018 13:34

Θεατρική παράσταση

Ο Δήμος Έγκωμης παρουσιάζει το ξεκαρδιστικό έργο των Ρήγα και Αποστόλου, το οποίο παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα από το 2004 μέχρι σήμερα και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εμπορικές θεατρικές επιτυχίες. Το συγγραφικό δίδυμο Ρήγα και Αποστόλου με δηλητηριώδες χιούμορ, καυστικές ατάκες και μπόλικο σαρκασμό,...

11/05/2018 10:39

Χορός για Guinness

Mια ξεχωριστή εκδήλωση με στόχο την στήριξη του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας Αρχάγγελος Μιχαήλ θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο στις 3 του Ιούνη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της εκδήλωσης θα είναι να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ Guinness χορεύοντας Χασάπικο, έτσι ώστε το χρηματικό έπαθλο να δοθεί στο Κέντρο Ανακουφιστικής...

09/05/2018 06:52

Προώθηση της Πολυμορφίας των Πολιτιστικών Εκφράσεων

Εκδήλωση με θέμα: «Πολιτιστικές Εκφράσεις και Πλουραλισμός: Όψεις της Σύγχρονης Δημιουργίας στην Κύπρο» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο δράσεων για τη Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση της Πολυμορφίας των Πολιτιστικών Εκφράσεων (2005). Σε ανακοίνωση...

26/04/2018 21:51

Gallery Nippon, Μανχάταν

Η Gallery Nippon του Μανχάταν φιλοξενεί από την Πέμπτη 19 Απριλίου και για μία εβδομάδα την έκθεση «Λευκαρίτικα Κεντήματα: Από την Κύπρο, μια όμορφη νησιώτικη χώρα στη Μεσόγειο». Την έκθεση διοργανώνει το ιαπωνικό Club Nippon, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και την εγκαινίασε την Πέμπτη ο Γενικός Πρόξενος...

23/04/2018 11:26

Κονσέρτο πιάνου

Η Κύπρια σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδου και το πιανιστικό ντούο Elina Linchevskaya και Zbynek Maruska, παρουσίασαν στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο, ένα ατμοσφαιρικό μουσικό ταξίδι στο κόσμο των Debussy, Ravel, Satieκαι άλλων συνθετών, ερμηνεύοντας μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα τους. Ο ίδιος ο τίτλος της συναυλίας ,όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,...

21/04/2018 07:03

Κλασσική μουσική

Το κουαρτέτο εγχόρδων «Trat Sik» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά απόψε, δίδοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν μια διαφορετική προσέγγιση στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Το πρότζεκτ «TratSik String Quartet» αποτελούν τέσσερις νέοι, καταξιωμένοι συνθέτες (Αντρέας Παπαπέτρου, Άντης Σκορδής, Δημήτρης Τσούκας, Σταύρος...

16/04/2018 06:35

“Φωνές των ποιητών”

Μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση που έγινε τραγούδι,μια διαδρομή από τον μελοποιημένο Παπαδιαμάντη και Ελύτη μέχρι τον Γκάτσο και τον Μάνο Ελευθερίου παρουσιάστηκε χθες στον Πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις στην Πάφο. Η Μαρία Αβραάμ στο φλάουτο, η Παντελίτσα Σωκράτους στο πιάνο και η Γεωργία Ζαχαριάδη στο τραγούδι, ταξίδεψαν...

15/04/2018 06:49

Πάφος

Ο Δήμος Πάφου ανακοινώνει ότι άρχισε η προπώληση των εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία του Κώστα Χατζή, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Απριλίου και ώρα 8.00 μ.μ., στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου. Τα εισιτήρια διατίθενται από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου στην τιμή των 20 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν...

11/04/2018 10:38

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Φεστιβάλ μουσικής για εκκλησιαστικό όργανο παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα στις 18, 19 και 20 Απριλίου, αντίστοιχα, με μαέστρο τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, Jens Georg Bachmann, και σολίστ τον Eugenio Maria Fagiani στο εκκλησιαστικό όργανο. Ανακοίνωση από την επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Συμφωνικής...

10/04/2018 11:15

Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τη συνεργασία του με το The Greek Play Project, τη δυναμική πλατφόρμα προώθησης του ελληνικού θεατρικού έργου, με στόχο την προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας με την ένταξη στην πλατφόρμα Κύπριων θεατρικών συγγραφέων. Εξηγώντας...

05/04/2018 07:03

Back to Top