Εικαστική έκθεση
Σταύρος Λοϊζου (Πάου) Εικαστική έκθεση με τίτλο “Θέματα Καρδιάς” με ανακυκλώσιμα υλικά

Οι καρδιές του εικαστικού καλλιτέχνη, Σταύρου Λοϊζου (Πάου), είναι φτιαγμένες από γρανάζια, κουτάλια και πένσες αλλά και με «με ό, τι σπασμένο ή γερό κουβαλάμε στην πορεία της ζωής μας», όπως ο ίδιος δηλώνει, αφήνοντας χαραμάδες να μπαίνει ο ήλιος και να φωτίζει «αυτό που είμαστε» μιας και η «αυθεντικότητα έχει τη δική της ομορφιά».

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με την ευκαιρία των εγκαινίων, την Παρασκευή, 5 του Μάη, της έκθεσής του με τίτλο «Θέματα καρδιάς» στην Thiseas Art Gallery στη Λεμεσό, ο κ. Λοϊζου είπε ότι «πέραν του χιλιοφορεμένου σχήματος της, η καρδιά συνεχίζει να λειτουργεί ως σύμβολο του ανθρώπινου ψυχισμού».

Σημείωσε ότι «η καρδιά αντικατοπτρίζει τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον έρωτα ενώ ταυτόχρονα τίθεται ως υπαρξιακό ζήτημα: ποιος είμαι, πού πάω, γιατί αγαπώ, γιατί δεν αγαπώ, γιατί επέλεξα αυτόν τον άνθρωπο κι όχι άλλον, τι με ‘γεμίζει’, τι με ‘αδειάζει’, τι με πληγώνει, τι με αφήνει αδιάφορο;».

Συνεχίζοντας ο κ. Λοϊζου αναφέρει ότι «μέσα από αυτές τις εσωτερικές διαδρομές κατέληξα στην καρδιά όπως θα μπορούσα να είχα ίσως καταλήξει σε κάποιο άλλο εργαλείο του ανθρώπινου σώματος».

Έτσι κι αλλιώς, προσθέτει, «το μεγάλο αφεντικό είναι ο εγκέφαλος και αυτός δίνει τις εντολές για το τρελό καρδιοχτύπι».

«Όμως η καρδιά είναι αλλιώς…την ακούς. Είναι η πιο αδιάψευστη ένδειξη της ζωής ή του θανάτου. Εκείνη φτερουγίζει στον έρωτα, εκείνη βαραίνει στη λύπη, εκείνη επανεκκινεί και με ότι την γεμίζεις αυτό ζεις» είπε ο κ. Λοϊζου ο οποίος δημιουργεί καρδιές «με γρανάζια και κουτάλια και πένσες», υλικά τα οποία μαζεύει με περισσή στοργή και αγάπη αφού αποτελούν τη συνέχεια της σκέψης του και της διαδρομής του στην τέχνη.

«Παιδί» αυτής της διαδρομής του Σταύρου Λοϊζου (Πάου) το στούντιο του «Recycle & Steel Art by Stavros Loizou Paou» στο Στρόβολο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πόσο τον συναρπάζει η μετατροπή σε τέχνη, δεκάδων άχρηστων (για τους πολλούς) υλικών, ο κ. Λοϊζου είπε ότι «υπάρχει πολλή ομορφιά γύρω μας ακόμα και σε φαινομενικά άχρηστα υλικά κι ένας λόγος για τον οποίο δεν εκτιμούμε κάποιο υλικό είναι η ευκολία με την οποία το βρίσκουμε ή το αποκτούμε».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή μας διαφεύγει όλη η διαδικασία, δηλαδή το πώς ξεκίνησε να διαμορφώνεται μέσα στους αιώνες, πόσοι άνθρωποι αφιέρωσαν τη σκέψη τους, τη φαντασία τους, τον κόπο τους, τη δεξιοτεχνία τους για να φτάσει σε αυτή τη μορφή σήμερα μέχρι εμάς είτε ως εργαλείο είτε ως υλικό».

Έφερε ως παράδειγμα ένα γρανάζι μιας μηχανής το οποίο όταν χαλάσει το πετάμε.

Εξήγησε ότι «αυτό το γρανάζι αποτελείται από χάλυβα, ένα υλικό του οποίου η εξόρυξη γίνεται με κόπο, συλλογική προσπάθεια και για να φτάσει στα χέρια μας σε αυτή τη μορφή διέγραψε τη δική του πορεία και περιπέτεια».

«Το θεωρώ πολύ σπουδαίο» είπε ο κ. Λοϊζου.

Ανέφερε ότι «αν αυτό το γρανάζι ήταν το μοναδικό στη γη θα ήταν τόσο πολύτιμο και πανάκριβο που θα του δίναμε μια άλλη αξία και διάσταση, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες όμως, περνά απαρατήρητο και είτε το πετάμε είτε το ανακυκλώνουμε για να μετατραπεί πάλι σε πρώτη ύλη».

Η διαφορά του Σταύρου Λοϊζου Πάου με εμάς τους υπόλοιπους έγκειται στο ότι για εκείνον «το γρανάζι έχει ήδη τεράστια ομορφιά και τέχνη ως γρανάζι και στόχος μου είναι να του παρατείνω τη ζωή προσδίδοντάς του μια περαιτέρω διάσταση τέχνης από αυτήν που ήδη έχει».


Απαντώντας σε ερώτηση ποιες είναι οι δικές του πηγές από τις οποίες αντλείς έμπνευση και το πώς αισθάνεται την ώρα της «σύλληψης» ενός νέου έργου είπε ότι «αντλώ ερεθίσματα από την καθημερινότητα, με ενδιαφέρει ο άνθρωπος με τις έγνοιες του, τα συναισθήματά του, τα προβλήματά του, τους αγώνες του τους οποίους συνήθως αγνοούμε».

Τον ενδιαφέρουν επίσης τα κέντρα εξουσίας σε σχέση με τον άνθρωπο είτε αυτό λέγεται πολιτεία, ΜΜΕ, ή θρησκεία και άλλα ενώ η τέχνη τον βοηθά να δώσει ερμηνείες σε όλα αυτά που διαδραματίζονται γύρω του και μέσα του.

«Χαίρομαι όταν μετατρέπω αυτές τις ερμηνείες σε τέχνη μέσω της φαντασίας και της αφαίρεσης και χαίρομαι ακόμα περισσότερο όταν βρίσκουν απήχηση και σε άλλους ανθρώπους με τους οποίους μπορώ να επικοινωνήσω μέσα από τα έργα μου» δήλωσε ο Σταύρος Λοϊζου Πάου.


Για τη σχέση του με τα έργα του, ο κ. Λοϊζου αναφέρει ότι «από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί ένα έργο, η σχέση μου με αυτό το έργο δεν είναι κτητική και είναι λυτρωτικό, όταν είναι έτοιμο πια, να κάνει το δικό του ταξίδι ως έργο τέχνης, μεταδίδοντας τα μηνύματα και τις ερμηνείες που οδήγησαν στην κατ΄ αρχή δημιουργία του».

«Νιώθω μεγάλη ηθική ικανοποίηση όταν ένα κομμάτι της δικής μου οπτικής γωνίας βρει ανταπόκριση και θέση σε έναν χώρο», προσθέτει.

Ερωτηθείς εάν τα δημιουργήματα του αποτελούν «το μέσο για την έκφραση και κάποιών χαρακτηριστικών ή/ και συναισθημάτων του» ο κ. Λοϊζου απαντά ότι «αναπόφευκτα ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζει ένα μέρος του εσωτερικού του κόσμου και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση».

Για τη συμμετοχή του σε δικοινοτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καλλιέργεια σεβασμού και εκτίμησης ανάμεσα σε Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δηλώνει ότι «ως πρόσφυγας από την Κατωκοπιά της Μόρφου, γεννημένος στα 1970 και εκτοπισμένος από την ηλικία των 4 ετών, μεγάλωσα κι εγώ με το αφήγημα που μας ωθούσε στην απόρριψη του τουρκικού ή τουρκοκυπριακού στοιχείου».

Ωστόσο, «ωριμάζοντας και αποδομώντας πολλές ‘αλήθειες’ δεν αφήνω πια πολιτικά, θρησκευτικά, οικονομικά ή άλλα δεδομένα να με αποξενώνουν από τον ‘άνθρωπο’ πόσο μάλλον από τους Τουρκοκυπρίους οι οποίοι είναι συμπατριώτες μας».

Όπως είπε ο κ. Λοϊζου «μέσα από τις δικοινοτικές πρωτοβουλίες μου δόθηκε η ευκαιρία να συναναστραφώ με Τ/Κ καλλιτέχνες με τους οποίους είδα να με ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που με χωρίζουν».

Τέλος στο ερώτημα εάν θεωρεί εαυτόν καλλιτέχνη ή επιχειρηματία, δηλώνει ότι πάνω από όλα «είμαι άνθρωπος, ο Σταύρος αν και η πραγματικότητα μας ντύνει με ρόλους που εν μέρει επιλέγουμε και εν μέρει μας επιβάλλει».

«Επομένως, καλλιτέχνης και επιχειρηματίας αλλά κυρίως ένας απλός άνθρωπος που αρνείται να αποδεχτεί υποκριτικές κοινωνικές συμβάσεις. Η τέχνη είναι το δικό μου καταφύγιο όπου ηρεμώ, δημιουργώ και εκφράζομαι ελεύθερα», είπε, καταλήγοντας, ο Σταύρος Λοϊζου Πάου ο οποίος στην έκθεσή του στη Λεμεσό φιλοξενεί και έργα της Ηρώς Αρμεύτη.

Send to Facebook

Παράσταση

Πραγματοποιήθηκε χθες η παράσταση με το γενικό τίτλο:«Αερία, Χαλκόεσσα νήσος Κύπρος», με συνθέτη τον Ανδρέα Α. Αρτέμη στο αμφιθέατρο της Χλώρακας στην Πάφο με οργανωτή το Κ.Σ. Χλώρακας δίδοντας έμφαση στην αρχαία αλλά και σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο συνθέτης στο πλαίσιο της παράστασης μετέφερε...

22/09/2018 08:44

Φεστιβάλ

Συναυλίες σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Παντελής Θαλασσινός έχει να επιδείξει φέτος το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, που διεξάγεται από τις 28-30 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου. Σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην...

13/09/2018 11:13

Κύπρια

Με μουσική και συγκεκριμένα με τη Βασιλική Ορχήστρα, Concertgebouw, του Άμστερνταμ, η οποία πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Κύπρο, αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, το μεγαλύτερο διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στο νησί, τα «Κύπρια». Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, υπό τη μουσική...

28/08/2018 08:59

Συναυλία

Το #StandByGreece ανακοίνωσε ότι η Άννα Βίσση και ο Αντώνης Ρέμος στηρίζουν ενεργά την "Παν-μηντιακή" προσπάθεια στην Κύπρο για ανοικοδόμηση υποδομής δημοσίου συμφέροντος για παιδιά στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν την Τρίτη το βράδυ στην συναυλία που...

29/07/2018 20:24

"Θέατρο στη γειτονιά"

  Το "Θέατρο στη γειτονιά", με πέντε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, φέρνουν στις συνοικίες της Λεμεσού, τον Ιούλιο, η Επιτροπή Περιφερειακής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λεμεσού και τα συνοικιακά συμβούλια. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η πρώτες δυο παραστάσεις θα αφορούν το έργο...

28/06/2018 16:46

Πάφος

Μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με την μοναδική φωνή του Γιώργου Νταλάρα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Παφίτες και οι επισκέπτες της πόλης απόψε στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Πρόκειται για εκδήλωση που οργανώνουν το Μουσικό Σχολείο Πάφου , το Α’ Λύκειο , το Νικολαίδειο Γυμνάσιο και το Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης...

27/06/2018 22:40

Γερμανία

Οι «κυπριακές Μινιατούρες» 2018 συνεχίστηκαν πρόσφατα στο Βερολίνο στη γνωστή έπαυλη Schwartzsche Villa με ένα διπλό κλασσικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, ο νεαρός πιανίστας Λάμπης Παύλου, επέλεξε και ερμήνευσε με εκπληκτική ιδιοσυγκρασία και ενθουσιασμό έργα των Φρανς Σούμπερτ (Impromptu D.935...

16/06/2018 06:37

Ανάγνωση βιβλίων

Τα Βιβλιοπωλεία Μαυρομμάτη παρουσιάζουν τα Ευπώλητα Βιβλία της Εβδομάδας: No.1 ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ ΖΑΙΡΗ«Το ομοίωμα της φρεγάτας καιγόταν στα ανοιχτά μέσα στο σκοτάδι, χαρίζοντας μια απόκοσμη λάμψη στον ουρανό κι η θάλασσα βάφτηκε κατακόκκινη, όταν κάποιος με κόλλησε στον τοίχο, πέρασε τα δάχτυλά...

04/06/2018 07:06

"Ο Αυτόπτης Μάρτυρας"

Μια ψυχογραφία του Χίτλερ από τη σκοπιά ενός γιατρού που τον έσωσε κάποτε από την τύφλωση. Ένα άγνωστο βιβλίο του συγγραφέα Ερνστ Βάις για την άνοδο του ναζισμού παρουσιάζεται τώρα στο ελληνικό κοινό. Ο Αυστριακός, εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας Ερνστ Βάις δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστός στο ευρύτερο λογοτεχνικό κοινό, ούτε...

03/06/2018 09:23

Έκθεση έργου στη Πάφο

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση έγιναν τα αποκαλυπτήρια του επιτοίχιου έργου ‘Οι άνθρωποι κλαδιά’ στο Ζ’ Δημοτικό Πάφου-Αγίου Κενδέα από τη διευθύντρια του σχολείου Βούλα Κασπαρή, ένα έργο το οποίο επιμελήθηκαν τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω έργο, υπό τη γενική καθοδήγηση της εκπαιδευτικού...

01/06/2018 15:53

Μουσική παράσταση

Μετά από μια εξαιρετική παράσταση στην Αρμενία, οι Mood Indigo συνεχίζουν το ταξίδι τους στο Dusseldorf Jazz Festival στη Γερμανία, ωστόσο για μια μόνο βραδιά, ίσως μια από τις πιο αυθεντικές, vintage τζαζ μπάντες της Κύπρου, οι MoodIndigo, παρουσιάστηκαν χθες στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μοναδικές...

18/05/2018 12:01

Συναυλία στη Λεμεσό

Δυο μεγάλα ονόματα του καλού ελληνικού τραγουδιού, τον Κώστα Μακεδόνα και τη Γιώτα Νέγκα, φιλοξενεί φέτος ο Δήμος Λεμεσού, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων του Κατακλυσμού, που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 μέχρι τις 28 Μαΐου στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή...

17/05/2018 13:34

Back to Top