Λεβέντειος Πινακοθήκη
Λ. Χατζηγαβριήλ και Μ. Χατζάκη μιλούν στο ΚΥΠΕ για την έκθεση 'Παράδοξη Αφροδίτη' στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, στην καρδιά της Λευκωσίας, συγκέντρωσε 76 έργα από τα σημαντικότερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους τη Θεά Αφροδίτη, την οποία παρουσιάζουν με ποικίλα πρόσωπα, ως γυναίκα και ως μητέρα, κινούμενη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους Θεούς, ως πηγή δεινών και συμφορών ή ως η θεότητα ταυτισμένη με τον έρωτα. Τίτλος της έκθεσης «Παράδοξη Αφροδίτη».

Για την έκθεση αυτή, η οποία αποτελεί προσφορά της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 2017», μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Διευθύντρια της Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου - Χατζηγαβριήλ και η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Μυρτώ Χατζάκη, η οποία βρέθηκε στη Λευκωσία από την Αθήνα για λίγα εικοσιτετράωρα.

Με επίκεντρο την Αφροδίτη, η έκθεση εστιάζεται σε μύθους που έχουν στενή συνάφεια με την Κύπρο, γενέτειρα της πολυύμνητης θεάς του έρωτα, όπως αυτοί έχουν αποδοθεί καλλιτεχνικά μέσα στον χρόνο και, συγκεκριμένα, την περίοδο, που αρχίζει μετά την Αναγέννηση και φτάνει μέχρι το Μοντερνισμό.

Η κ. Χατζηγαβριήλ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «τα εκθέματα προέρχονται από 19 συλλογές μουσείων της Ευρώπης και των ΗΠΑ και από τέσσερις ιδιωτικές συλλογές και παρουσιάζουν τη Θεά Αφροδίτη και τα πολλαπλά της πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι «στο σύνολο είναι 76 έργα, μεταξύ άλλων, από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, από το Μουσείο του Λούβρου, από το Μουσείο και την Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου, από την Ολλανδία και από άλλα μουσεία της ίδιας εμβέλειας».

Η κ. Χατζηγαβριήλ είπε πως «όταν ιδρύθηκε η Λεβέντειος Πινακοθήκη πριν από τέσσερα χρόνια, είχε ετοιμαστεί ένα πενταετές πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το οποίο περιλαμβάνει τις εκθέσεις, τις διαλέξεις και όλες τις δραστηριότητες της πινακοθήκης».Ανέφερε ότι «μία από τις εκθέσεις που επιλέξαμε από το 2014 να οργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε εδώ, είναι και η έκθεση αφιέρωμα στη Θεά της Κύπρου, την Αφροδίτη όπως την είδαν, την ζωγράφισαν, την αποτύπωσαν και την περιέγραψαν οι Δυτικοί από την Αναγέννηση μέχρι τον 20ο αιώνα».

«Ξεκινήσαμε σχεδόν αμέσως να προετοιμαζόμαστε και να κάνουμε επαφές με τα μουσεία του εξωτερικού διότι υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία για να μπορέσεις να έχεις τα αριστουργήματα που υπάρχουν εδώ», είπε η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Λαμβάνοντας το λόγο, η επιμελήτρια της έκθεσης, Μυρτώ Χατζάκη, δήλωσε ότι η έκθεση φέρει τον τίτλο «Παράδοξη Αφροδίτη» γιατί θέλαμε ακριβώς «να επισημάνουμε ότι η Θεά Αφροδίτη, δεν είναι μόνο η Θεά του Έρωτα, είναι μια πολύ σύνθετη φιγούρα, είναι η Αφροδίτη μητέρα, η Αφροδίτη ανάμεσα στους ανθρώπους και Θεούς σαν πηγή δεινών και συμφορών, αλλά και ως ενσάρκωση του έρωτα και της αγάπης».

Η κ. Χατζάκη είπε ότι «η Αφροδίτη έχει πολλές διαφορετικές πτυχές, ενώ μέχρι και η Αφροδίτη, που νομίζαμε ότι τη γνωρίζουμε ως Κύπρια Αφροδίτη, έχει κι αυτή διαφορετικά πρόσωπα».

«Εμείς ξέρουμε κυρίως την ιστορίας της Θέας Αφροδίτη που γεννιέται από τους αφρούς της θάλασσας αλλά σε ένα χειρόγραφο που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση από την Βρετανική Βιβλιοθήκη, βλέπουμε τη Θεά Αφροδίτη όπως την βλέπει ο Ιωάννης Βοκάκιος (Ιταλός συγγραφέας και Ουμανιστής), σαν μια πραγματική γυναίκα της Κύπρου, η οποία γοητεύει τον κόσμο», είπε η κ. Χατζάκη.

Ανέφερε πως «μάθαμε πάρα πολλά μέσα από αυτή την έκθεση, δουλεύοντας για τέσσερα σχεδόν χρόνια και ανακαλύψαμε πολλές πτυχές αυτής της θεότητας, όπως την είδαν ιδιαίτερα οι Δυτικοί γιατί εκείνοι είναι οι οποίοι της απέδωσαν διαφορετικές μορφές».

Η Ιστορικός Τέχνης σημείωσε ότι «παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς είδαν τη γυναίκα μέσα από την Αφροδίτη ενώ, όπως περνάει στο φάσμα των αιώνων, βλέπουμε μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η γυναίκα».

Πρόσθεσε ότι «τον 19ο αιώνα εμφανίζεται η μορφή της Φαμ Φατάλ με την Αφροδίτη να ενσαρκώνει και αυτή τη σκοτεινή πλευρά της γυναίκας».

«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη γυναίκα η σύγχρονη Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα αποτυπώνεται στο τρόπο που βλέπουμε την Αφροδίτη», είπε η κ. Χατζάκη.

Ανέφερε, επίσης, ότι «μέσα από την έκθεση προσπαθούμε να τονίσουμε την άρρηκτη σχέση Ιστορίας και Πολιτισμού ενώ σε όλο αυτό που παρουσιάζεται κυριαρχεί κάπου το κυπριακό στοιχείο εξ ου και έχουμε την Αφροδίτη σε σχέση με τους θνητούς όπως τον Άδωνι και τον Πυγμαλίωνα, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την Κύπρο».

Καταλήγοντας, η κ. Χατζάκη είπε ότι η σκέψη και τελικά η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, ξεκίνησε όταν η Πάφος, γενέθλια πόλη της Θέας Αφροδίτης, έλαβε το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ωστόσο, «στην πορεία αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δώσουμε και μια πτυχή, η οποία αποσυνδέει την Αφροδίτη από την κλασική αρχαιότητα και από την κυπριακή αρχαιολογία, και να τη δούμε μέσα από την ευρωπαϊκή τέχνη», επεσήμανε, τέλος, η επιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Λεβεντείου Πινακοθήκης, το πρόγραμμα της Πινακοθήκης, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, διαμορφώνεται ανάλογα και όλες οι εκδηλώσεις του επικεντρώνονται ή αναφέρονται στην Αφροδίτη.

Ταυτόχρονα με τη μεγάλη εικαστική έκθεση, πραγματοποιείται, επίσης, η έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη – Σύγχρονο εικαστικό βλέμμα» στην οποία πέντε σύγχρονοι Κύπριοι εικαστικοί δημιουργοί παρουσιάζουν έργα τους και εικαστικά δρώμενα στους χώρους της Πινακοθήκης.

Τον Νοέμβριο, στην αίθουσα Claude Monet της Λεβεντείου Πινακοθήκης, παρουσιάζεται η εικαστική εγκατάσταση «Αφροδίτη» με εικαστικές και εφαρμοσμένες δημιουργίες των φοιτητών του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick.

Send to Facebook

Μουσική

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ταξιδεύει και αυτό το χειμώνα στην Κύπρο. Μαζί με τους boğaz musique μας προσκαλούν ξανά σε μία σειρά συναρπαστικών συναυλιών, δημιουργώντας ένα νέο, εναλλακτικό τρόπο ουσιαστικής διασκέδασης και ψυχαγωγίας.Με την αυθεντική ατμόσφαιρα και τη μαγεία ενός post μικρασιάτικου πάλκου, προσαρμοσμένου στα ηχητικά...

18/01/2018 08:06

Μουσική

Διονύσης Σαββόπουλος "φωνή και πιάνο" με τον Στάθη Άννινο Ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει ένα ατμοσφαιρικό μουσικό πρόγραμμα βασισμένο στη μελωδία και στη φωνή.Πρόκειται για μια παράσταση που διατρέχει όλη του την μουσική πορεία επιλέγοντας τραγούδια και ιστορίες που κυλάνε ζωντανά πάντα μέσα από την κιθάρα και τη...

17/01/2018 09:10

Μουσική

Μεγάλη Συναυλία - Μας Ενώνει το Αύριο Μεγάλη Συναυλία τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στο Στάδιο "Ελευθερία - Τάσσος Παπαδόπουλος" στη Λευκωσία.Ομιλητής ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.Καλλιτέχνες: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Γιώτα Νέγκα,...

15/01/2018 07:04

Μουσική

Ο Μπάμπης Τσέρτος σε ένα πρόγραμμα γεμάτο με τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού τραγουδιού. Σε ένα πρόγραμμα «εφ’ όλης της ύλης»Με κορμό το Ρεμπέτικο, ταξιδεύουμε από την προϊστορία του μέχρι και την σημερινή εκδοχή του Λαϊκού Τραγουδιού. Με παραδοσιακά, Σμυρναίικα, Ρεμπέτικα, Ρετρό, έντεχνα Λαϊκά, αλλά και νεότερα τραγούδια,...

14/01/2018 08:10

Μουσική

Διονύσης Σαββόπουλος "φωνή και πιάνο" με τον Στάθη Άννινο Ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει ένα ατμοσφαιρικό μουσικό πρόγραμμα βασισμένο στη μελωδία και στη φωνή.Πρόκειται για μια παράσταση που διατρέχει όλη του την μουσική πορεία επιλέγοντας τραγούδια και ιστορίες που κυλάνε ζωντανά πάντα μέσα από την κιθάρα και τη...

11/01/2018 08:09

Μουσική

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ταξιδεύει και αυτό το χειμώνα στην Κύπρο. Μαζί με τους boğaz musique μας προσκαλούν ξανά σε μία σειρά συναρπαστικών συναυλιών, δημιουργώντας ένα νέο, εναλλακτικό τρόπο ουσιαστικής διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Με την αυθεντική ατμόσφαιρα και τη μαγεία ενός post μικρασιάτικου πάλκου, προσαρμοσμένου στα ηχητικά...

09/01/2018 08:05

Χορός

Η νεαρή Κλάρα τρυπώνει στο σαλόνι την Παραμονή των Χριστουγέννων για να παίξει με το αγαπημένο της παιχνίδι: έναν Καρυοθραύστη. Όμως ο μυστήριος μάγος και νονός της, Ντροσελμάγιερ, της επιφυλάσσει μια μαγευτική περιπέτεια.Έχοντας κατατροπώσει τον Βασιλιά των Ποντικών, ο Καρυοθραύστης και η Κλάρα θα ταξιδέψουν μέσα από τη Χώρα...

08/01/2018 09:18

Μουσική

  «Δεν ζητάω πολλά», μία «Λόλα», ένας «Φάρος» μα… «Πού να βρω μια να σου μοιάζει» επειδή είναι «Ένα Λιμάνι η καρδιά σου», όλα αυτά είναι οι ιστορίες μας ντυμένες με τις μουσικές του Κωστή Μαραβέγια.Με την ικανότητα του να μετατρέπει όλες του τις συναυλίες σε ένα μεγάλο πάρτι, οπού μικροί και μεγάλοι ακολουθούν τον ρυθμό του,...

07/01/2018 07:10

Μουσική

Ο Παύλος Παυλίδης & οι B-movies έρχονται τον Ιανουάριο για μια μόνο εμφάνιση στο Ravens Music Hall Limassol! Θα μας παρουσιάσουν ένα δυναμικό συναυλιακό πρόγραμμα με τραγούδια τόσο από την εποχή των Ξύλινων Σπαθιών όσο και από τη μετέπειτα μουσική διαδρομή του.Οι B-movies πάντα μαζί του και ανανεωμένοι κατά το ήμισυ από τον περσινό χειμώνα...

03/01/2018 09:15

Παραμυθούπολη

Η Ελληνική Τράπεζα παρουσιάζει την Παραμυθούπολη των Χριστουγέννων! Μετρούμε ήδη αντίστροφα για τα λαμπερά εγκαίνια την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 19:00 το απόγευμα, με μια μεγάλη συναυλία από τον Stavento και την Ήβη Αδάμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους! Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος...

03/01/2018 09:06

Μουσική

Ένας μεγάλος καταξιωμένος καλλιτέχνης, δύο εξαίρετοι ερμηνευτές (ένας Κύπριος και ένας Ιταλός!) και μια παιδική 40μελής χορωδία είναι το καινούριο πρότζεκτ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που θα παρουσιαστεί με το νέο χρόνο στη σκηνή του Down Town Nicosia στις 3 Ιανουαρίου 2018 !! Ένα πραγματικά αξιοσημείωτο πολιτιστικό γεγονός. Στη Κύπρο ειδικά...

03/01/2018 07:14

Μιούζικαλ

Ξεκίνησε ως μεγάλη επιτυχία των ABBA, έγινε μιούζικαλ και τώρα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο: "Mamma Mia!"Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο με χαρά παρουσιάζει το Mamma Mia!, το μιούζικαλ των ABBA που γνωρίζει παγκόσμια τεράστια επιτυχία, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018. Η αυθεντική εγκεκριμένη λονδρέζικη...

02/01/2018 09:07

Back to Top