Λεβέντειος Πινακοθήκη
Λ. Χατζηγαβριήλ και Μ. Χατζάκη μιλούν στο ΚΥΠΕ για την έκθεση 'Παράδοξη Αφροδίτη' στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, στην καρδιά της Λευκωσίας, συγκέντρωσε 76 έργα από τα σημαντικότερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους τη Θεά Αφροδίτη, την οποία παρουσιάζουν με ποικίλα πρόσωπα, ως γυναίκα και ως μητέρα, κινούμενη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους Θεούς, ως πηγή δεινών και συμφορών ή ως η θεότητα ταυτισμένη με τον έρωτα. Τίτλος της έκθεσης «Παράδοξη Αφροδίτη».

Για την έκθεση αυτή, η οποία αποτελεί προσφορά της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 2017», μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Διευθύντρια της Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου - Χατζηγαβριήλ και η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Μυρτώ Χατζάκη, η οποία βρέθηκε στη Λευκωσία από την Αθήνα για λίγα εικοσιτετράωρα.

Με επίκεντρο την Αφροδίτη, η έκθεση εστιάζεται σε μύθους που έχουν στενή συνάφεια με την Κύπρο, γενέτειρα της πολυύμνητης θεάς του έρωτα, όπως αυτοί έχουν αποδοθεί καλλιτεχνικά μέσα στον χρόνο και, συγκεκριμένα, την περίοδο, που αρχίζει μετά την Αναγέννηση και φτάνει μέχρι το Μοντερνισμό.

Η κ. Χατζηγαβριήλ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «τα εκθέματα προέρχονται από 19 συλλογές μουσείων της Ευρώπης και των ΗΠΑ και από τέσσερις ιδιωτικές συλλογές και παρουσιάζουν τη Θεά Αφροδίτη και τα πολλαπλά της πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι «στο σύνολο είναι 76 έργα, μεταξύ άλλων, από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, από το Μουσείο του Λούβρου, από το Μουσείο και την Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου, από την Ολλανδία και από άλλα μουσεία της ίδιας εμβέλειας».

Η κ. Χατζηγαβριήλ είπε πως «όταν ιδρύθηκε η Λεβέντειος Πινακοθήκη πριν από τέσσερα χρόνια, είχε ετοιμαστεί ένα πενταετές πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το οποίο περιλαμβάνει τις εκθέσεις, τις διαλέξεις και όλες τις δραστηριότητες της πινακοθήκης».Ανέφερε ότι «μία από τις εκθέσεις που επιλέξαμε από το 2014 να οργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε εδώ, είναι και η έκθεση αφιέρωμα στη Θεά της Κύπρου, την Αφροδίτη όπως την είδαν, την ζωγράφισαν, την αποτύπωσαν και την περιέγραψαν οι Δυτικοί από την Αναγέννηση μέχρι τον 20ο αιώνα».

«Ξεκινήσαμε σχεδόν αμέσως να προετοιμαζόμαστε και να κάνουμε επαφές με τα μουσεία του εξωτερικού διότι υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία για να μπορέσεις να έχεις τα αριστουργήματα που υπάρχουν εδώ», είπε η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Λαμβάνοντας το λόγο, η επιμελήτρια της έκθεσης, Μυρτώ Χατζάκη, δήλωσε ότι η έκθεση φέρει τον τίτλο «Παράδοξη Αφροδίτη» γιατί θέλαμε ακριβώς «να επισημάνουμε ότι η Θεά Αφροδίτη, δεν είναι μόνο η Θεά του Έρωτα, είναι μια πολύ σύνθετη φιγούρα, είναι η Αφροδίτη μητέρα, η Αφροδίτη ανάμεσα στους ανθρώπους και Θεούς σαν πηγή δεινών και συμφορών, αλλά και ως ενσάρκωση του έρωτα και της αγάπης».

Η κ. Χατζάκη είπε ότι «η Αφροδίτη έχει πολλές διαφορετικές πτυχές, ενώ μέχρι και η Αφροδίτη, που νομίζαμε ότι τη γνωρίζουμε ως Κύπρια Αφροδίτη, έχει κι αυτή διαφορετικά πρόσωπα».

«Εμείς ξέρουμε κυρίως την ιστορίας της Θέας Αφροδίτη που γεννιέται από τους αφρούς της θάλασσας αλλά σε ένα χειρόγραφο που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση από την Βρετανική Βιβλιοθήκη, βλέπουμε τη Θεά Αφροδίτη όπως την βλέπει ο Ιωάννης Βοκάκιος (Ιταλός συγγραφέας και Ουμανιστής), σαν μια πραγματική γυναίκα της Κύπρου, η οποία γοητεύει τον κόσμο», είπε η κ. Χατζάκη.

Ανέφερε πως «μάθαμε πάρα πολλά μέσα από αυτή την έκθεση, δουλεύοντας για τέσσερα σχεδόν χρόνια και ανακαλύψαμε πολλές πτυχές αυτής της θεότητας, όπως την είδαν ιδιαίτερα οι Δυτικοί γιατί εκείνοι είναι οι οποίοι της απέδωσαν διαφορετικές μορφές».

Η Ιστορικός Τέχνης σημείωσε ότι «παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς είδαν τη γυναίκα μέσα από την Αφροδίτη ενώ, όπως περνάει στο φάσμα των αιώνων, βλέπουμε μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η γυναίκα».

Πρόσθεσε ότι «τον 19ο αιώνα εμφανίζεται η μορφή της Φαμ Φατάλ με την Αφροδίτη να ενσαρκώνει και αυτή τη σκοτεινή πλευρά της γυναίκας».

«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη γυναίκα η σύγχρονη Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα αποτυπώνεται στο τρόπο που βλέπουμε την Αφροδίτη», είπε η κ. Χατζάκη.

Ανέφερε, επίσης, ότι «μέσα από την έκθεση προσπαθούμε να τονίσουμε την άρρηκτη σχέση Ιστορίας και Πολιτισμού ενώ σε όλο αυτό που παρουσιάζεται κυριαρχεί κάπου το κυπριακό στοιχείο εξ ου και έχουμε την Αφροδίτη σε σχέση με τους θνητούς όπως τον Άδωνι και τον Πυγμαλίωνα, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την Κύπρο».

Καταλήγοντας, η κ. Χατζάκη είπε ότι η σκέψη και τελικά η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, ξεκίνησε όταν η Πάφος, γενέθλια πόλη της Θέας Αφροδίτης, έλαβε το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ωστόσο, «στην πορεία αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δώσουμε και μια πτυχή, η οποία αποσυνδέει την Αφροδίτη από την κλασική αρχαιότητα και από την κυπριακή αρχαιολογία, και να τη δούμε μέσα από την ευρωπαϊκή τέχνη», επεσήμανε, τέλος, η επιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Λεβεντείου Πινακοθήκης, το πρόγραμμα της Πινακοθήκης, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, διαμορφώνεται ανάλογα και όλες οι εκδηλώσεις του επικεντρώνονται ή αναφέρονται στην Αφροδίτη.

Ταυτόχρονα με τη μεγάλη εικαστική έκθεση, πραγματοποιείται, επίσης, η έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη – Σύγχρονο εικαστικό βλέμμα» στην οποία πέντε σύγχρονοι Κύπριοι εικαστικοί δημιουργοί παρουσιάζουν έργα τους και εικαστικά δρώμενα στους χώρους της Πινακοθήκης.

Τον Νοέμβριο, στην αίθουσα Claude Monet της Λεβεντείου Πινακοθήκης, παρουσιάζεται η εικαστική εγκατάσταση «Αφροδίτη» με εικαστικές και εφαρμοσμένες δημιουργίες των φοιτητών του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick.

Send to Facebook

Παράσταση

Πραγματοποιήθηκε χθες η παράσταση με το γενικό τίτλο:«Αερία, Χαλκόεσσα νήσος Κύπρος», με συνθέτη τον Ανδρέα Α. Αρτέμη στο αμφιθέατρο της Χλώρακας στην Πάφο με οργανωτή το Κ.Σ. Χλώρακας δίδοντας έμφαση στην αρχαία αλλά και σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο συνθέτης στο πλαίσιο της παράστασης μετέφερε...

22/09/2018 08:44

Φεστιβάλ

Συναυλίες σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Παντελής Θαλασσινός έχει να επιδείξει φέτος το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, που διεξάγεται από τις 28-30 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου. Σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην...

13/09/2018 11:13

Κύπρια

Με μουσική και συγκεκριμένα με τη Βασιλική Ορχήστρα, Concertgebouw, του Άμστερνταμ, η οποία πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Κύπρο, αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, το μεγαλύτερο διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στο νησί, τα «Κύπρια». Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, υπό τη μουσική...

28/08/2018 08:59

Συναυλία

Το #StandByGreece ανακοίνωσε ότι η Άννα Βίσση και ο Αντώνης Ρέμος στηρίζουν ενεργά την "Παν-μηντιακή" προσπάθεια στην Κύπρο για ανοικοδόμηση υποδομής δημοσίου συμφέροντος για παιδιά στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν την Τρίτη το βράδυ στην συναυλία που...

29/07/2018 20:24

"Θέατρο στη γειτονιά"

  Το "Θέατρο στη γειτονιά", με πέντε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, φέρνουν στις συνοικίες της Λεμεσού, τον Ιούλιο, η Επιτροπή Περιφερειακής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λεμεσού και τα συνοικιακά συμβούλια. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η πρώτες δυο παραστάσεις θα αφορούν το έργο...

28/06/2018 16:46

Πάφος

Μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με την μοναδική φωνή του Γιώργου Νταλάρα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Παφίτες και οι επισκέπτες της πόλης απόψε στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Πρόκειται για εκδήλωση που οργανώνουν το Μουσικό Σχολείο Πάφου , το Α’ Λύκειο , το Νικολαίδειο Γυμνάσιο και το Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης...

27/06/2018 22:40

Γερμανία

Οι «κυπριακές Μινιατούρες» 2018 συνεχίστηκαν πρόσφατα στο Βερολίνο στη γνωστή έπαυλη Schwartzsche Villa με ένα διπλό κλασσικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, ο νεαρός πιανίστας Λάμπης Παύλου, επέλεξε και ερμήνευσε με εκπληκτική ιδιοσυγκρασία και ενθουσιασμό έργα των Φρανς Σούμπερτ (Impromptu D.935...

16/06/2018 06:37

Ανάγνωση βιβλίων

Τα Βιβλιοπωλεία Μαυρομμάτη παρουσιάζουν τα Ευπώλητα Βιβλία της Εβδομάδας: No.1 ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ ΖΑΙΡΗ«Το ομοίωμα της φρεγάτας καιγόταν στα ανοιχτά μέσα στο σκοτάδι, χαρίζοντας μια απόκοσμη λάμψη στον ουρανό κι η θάλασσα βάφτηκε κατακόκκινη, όταν κάποιος με κόλλησε στον τοίχο, πέρασε τα δάχτυλά...

04/06/2018 07:06

"Ο Αυτόπτης Μάρτυρας"

Μια ψυχογραφία του Χίτλερ από τη σκοπιά ενός γιατρού που τον έσωσε κάποτε από την τύφλωση. Ένα άγνωστο βιβλίο του συγγραφέα Ερνστ Βάις για την άνοδο του ναζισμού παρουσιάζεται τώρα στο ελληνικό κοινό. Ο Αυστριακός, εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας Ερνστ Βάις δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστός στο ευρύτερο λογοτεχνικό κοινό, ούτε...

03/06/2018 09:23

Έκθεση έργου στη Πάφο

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση έγιναν τα αποκαλυπτήρια του επιτοίχιου έργου ‘Οι άνθρωποι κλαδιά’ στο Ζ’ Δημοτικό Πάφου-Αγίου Κενδέα από τη διευθύντρια του σχολείου Βούλα Κασπαρή, ένα έργο το οποίο επιμελήθηκαν τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω έργο, υπό τη γενική καθοδήγηση της εκπαιδευτικού...

01/06/2018 15:53

Μουσική παράσταση

Μετά από μια εξαιρετική παράσταση στην Αρμενία, οι Mood Indigo συνεχίζουν το ταξίδι τους στο Dusseldorf Jazz Festival στη Γερμανία, ωστόσο για μια μόνο βραδιά, ίσως μια από τις πιο αυθεντικές, vintage τζαζ μπάντες της Κύπρου, οι MoodIndigo, παρουσιάστηκαν χθες στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μοναδικές...

18/05/2018 12:01

Συναυλία στη Λεμεσό

Δυο μεγάλα ονόματα του καλού ελληνικού τραγουδιού, τον Κώστα Μακεδόνα και τη Γιώτα Νέγκα, φιλοξενεί φέτος ο Δήμος Λεμεσού, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων του Κατακλυσμού, που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 μέχρι τις 28 Μαΐου στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή...

17/05/2018 13:34

Back to Top