Λεβέντειος Πινακοθήκη
Λ. Χατζηγαβριήλ και Μ. Χατζάκη μιλούν στο ΚΥΠΕ για την έκθεση 'Παράδοξη Αφροδίτη' στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, στην καρδιά της Λευκωσίας, συγκέντρωσε 76 έργα από τα σημαντικότερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους τη Θεά Αφροδίτη, την οποία παρουσιάζουν με ποικίλα πρόσωπα, ως γυναίκα και ως μητέρα, κινούμενη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους Θεούς, ως πηγή δεινών και συμφορών ή ως η θεότητα ταυτισμένη με τον έρωτα. Τίτλος της έκθεσης «Παράδοξη Αφροδίτη».

Για την έκθεση αυτή, η οποία αποτελεί προσφορά της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 2017», μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Διευθύντρια της Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου - Χατζηγαβριήλ και η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Μυρτώ Χατζάκη, η οποία βρέθηκε στη Λευκωσία από την Αθήνα για λίγα εικοσιτετράωρα.

Με επίκεντρο την Αφροδίτη, η έκθεση εστιάζεται σε μύθους που έχουν στενή συνάφεια με την Κύπρο, γενέτειρα της πολυύμνητης θεάς του έρωτα, όπως αυτοί έχουν αποδοθεί καλλιτεχνικά μέσα στον χρόνο και, συγκεκριμένα, την περίοδο, που αρχίζει μετά την Αναγέννηση και φτάνει μέχρι το Μοντερνισμό.

Η κ. Χατζηγαβριήλ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «τα εκθέματα προέρχονται από 19 συλλογές μουσείων της Ευρώπης και των ΗΠΑ και από τέσσερις ιδιωτικές συλλογές και παρουσιάζουν τη Θεά Αφροδίτη και τα πολλαπλά της πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι «στο σύνολο είναι 76 έργα, μεταξύ άλλων, από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, από το Μουσείο του Λούβρου, από το Μουσείο και την Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου, από την Ολλανδία και από άλλα μουσεία της ίδιας εμβέλειας».

Η κ. Χατζηγαβριήλ είπε πως «όταν ιδρύθηκε η Λεβέντειος Πινακοθήκη πριν από τέσσερα χρόνια, είχε ετοιμαστεί ένα πενταετές πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το οποίο περιλαμβάνει τις εκθέσεις, τις διαλέξεις και όλες τις δραστηριότητες της πινακοθήκης».Ανέφερε ότι «μία από τις εκθέσεις που επιλέξαμε από το 2014 να οργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε εδώ, είναι και η έκθεση αφιέρωμα στη Θεά της Κύπρου, την Αφροδίτη όπως την είδαν, την ζωγράφισαν, την αποτύπωσαν και την περιέγραψαν οι Δυτικοί από την Αναγέννηση μέχρι τον 20ο αιώνα».

«Ξεκινήσαμε σχεδόν αμέσως να προετοιμαζόμαστε και να κάνουμε επαφές με τα μουσεία του εξωτερικού διότι υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία για να μπορέσεις να έχεις τα αριστουργήματα που υπάρχουν εδώ», είπε η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Λαμβάνοντας το λόγο, η επιμελήτρια της έκθεσης, Μυρτώ Χατζάκη, δήλωσε ότι η έκθεση φέρει τον τίτλο «Παράδοξη Αφροδίτη» γιατί θέλαμε ακριβώς «να επισημάνουμε ότι η Θεά Αφροδίτη, δεν είναι μόνο η Θεά του Έρωτα, είναι μια πολύ σύνθετη φιγούρα, είναι η Αφροδίτη μητέρα, η Αφροδίτη ανάμεσα στους ανθρώπους και Θεούς σαν πηγή δεινών και συμφορών, αλλά και ως ενσάρκωση του έρωτα και της αγάπης».

Η κ. Χατζάκη είπε ότι «η Αφροδίτη έχει πολλές διαφορετικές πτυχές, ενώ μέχρι και η Αφροδίτη, που νομίζαμε ότι τη γνωρίζουμε ως Κύπρια Αφροδίτη, έχει κι αυτή διαφορετικά πρόσωπα».

«Εμείς ξέρουμε κυρίως την ιστορίας της Θέας Αφροδίτη που γεννιέται από τους αφρούς της θάλασσας αλλά σε ένα χειρόγραφο που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση από την Βρετανική Βιβλιοθήκη, βλέπουμε τη Θεά Αφροδίτη όπως την βλέπει ο Ιωάννης Βοκάκιος (Ιταλός συγγραφέας και Ουμανιστής), σαν μια πραγματική γυναίκα της Κύπρου, η οποία γοητεύει τον κόσμο», είπε η κ. Χατζάκη.

Ανέφερε πως «μάθαμε πάρα πολλά μέσα από αυτή την έκθεση, δουλεύοντας για τέσσερα σχεδόν χρόνια και ανακαλύψαμε πολλές πτυχές αυτής της θεότητας, όπως την είδαν ιδιαίτερα οι Δυτικοί γιατί εκείνοι είναι οι οποίοι της απέδωσαν διαφορετικές μορφές».

Η Ιστορικός Τέχνης σημείωσε ότι «παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς είδαν τη γυναίκα μέσα από την Αφροδίτη ενώ, όπως περνάει στο φάσμα των αιώνων, βλέπουμε μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η γυναίκα».

Πρόσθεσε ότι «τον 19ο αιώνα εμφανίζεται η μορφή της Φαμ Φατάλ με την Αφροδίτη να ενσαρκώνει και αυτή τη σκοτεινή πλευρά της γυναίκας».

«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη γυναίκα η σύγχρονη Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα αποτυπώνεται στο τρόπο που βλέπουμε την Αφροδίτη», είπε η κ. Χατζάκη.

Ανέφερε, επίσης, ότι «μέσα από την έκθεση προσπαθούμε να τονίσουμε την άρρηκτη σχέση Ιστορίας και Πολιτισμού ενώ σε όλο αυτό που παρουσιάζεται κυριαρχεί κάπου το κυπριακό στοιχείο εξ ου και έχουμε την Αφροδίτη σε σχέση με τους θνητούς όπως τον Άδωνι και τον Πυγμαλίωνα, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την Κύπρο».

Καταλήγοντας, η κ. Χατζάκη είπε ότι η σκέψη και τελικά η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, ξεκίνησε όταν η Πάφος, γενέθλια πόλη της Θέας Αφροδίτης, έλαβε το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ωστόσο, «στην πορεία αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δώσουμε και μια πτυχή, η οποία αποσυνδέει την Αφροδίτη από την κλασική αρχαιότητα και από την κυπριακή αρχαιολογία, και να τη δούμε μέσα από την ευρωπαϊκή τέχνη», επεσήμανε, τέλος, η επιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Λεβεντείου Πινακοθήκης, το πρόγραμμα της Πινακοθήκης, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, διαμορφώνεται ανάλογα και όλες οι εκδηλώσεις του επικεντρώνονται ή αναφέρονται στην Αφροδίτη.

Ταυτόχρονα με τη μεγάλη εικαστική έκθεση, πραγματοποιείται, επίσης, η έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη – Σύγχρονο εικαστικό βλέμμα» στην οποία πέντε σύγχρονοι Κύπριοι εικαστικοί δημιουργοί παρουσιάζουν έργα τους και εικαστικά δρώμενα στους χώρους της Πινακοθήκης.

Τον Νοέμβριο, στην αίθουσα Claude Monet της Λεβεντείου Πινακοθήκης, παρουσιάζεται η εικαστική εγκατάσταση «Αφροδίτη» με εικαστικές και εφαρμοσμένες δημιουργίες των φοιτητών του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick.

Send to Facebook

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Συναυλίες ενόψει του Πάσχα πραγματοποιεί η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε Λεμεσό και Λευκωσία, στις 28 και 29 Μαρτίου, αντιστοίχως, ερμηνεύοντας έργα των Dmitri Shostakovich, Edvard Grieg, Pēteris Vasks και Joseph Haydn με μαέστρο τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, Jens Georg Bachmann. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου στα μέσα κοινωνικής...

21/03/2018 06:58

Εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου

Δέκα ποιητές από διαφορετικές γενιές συναντώνται σήμερα σε ένα «Συναπάντημα Γενεών» σε εκδήλωση που διοργανώνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εορτάζοντας και τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στην Πύλη Αμμοχώστου...

19/03/2018 08:29

Πολιτιστικά της Ημέρας

1000-1900 Φεστιβάλ όψεις του κόσμου – «Αnimafest Cyprus-Junior Edition» - Ημέρα γνωριμίας με την τέχνη το animation (Aίθουσα Μελίνα Μερκούρη) 1030-1630 Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο – Πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία 2018» - Εργαστήρι αφηγηματικής τέχνης με τίτλο «Αφήγηση και λογοτεχνία» από την παραμυθού...

17/03/2018 09:02

Κουκλοθέατρο

Η ομάδα κουκλοθεάτρου ΚΟΥΚΛΟ ιστορίες παρουσίασε το πρωί στο Πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις στην Πάφο την παράσταση κουκλοθέατρου «Ο Σπόρος της Ειρήνης», βασισμένη στο παραμύθι της Ίζαμπελ Πιν, σε διασκευή της Λουκίας Αντωνίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια αντιπολεμική παράσταση που γοήτευσε μικρούς και...

10/03/2018 22:23

Ιράν

Μια αιγυπτιακή σφίγγα 2.400 ετών, μια προτομή του ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, σκίτσα των Ρέμπραντ και Ντελακρουά, μια τοπιογραφία του Γάλλου ζωγράφου Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, αλλά μόλις δύο μικρά ιρανικά κομμάτια, ηλικίας τουλάχιστον 3.000 ετών: το Λούβρο αποκαλύπτει στην Τεχεράνη περίπου 50 θησαυρούς του για μια πρωτοφανή...

08/03/2018 06:51

Θεατρική παράσταση

«Ο φανατισμός μέσα μου είναι προϊόν των καταδιώξεων που έχω υπομείνει από τους τυράννους μου.»Μαρκήσιος ντε Σαντ, σε επιστολή προς τη γυναίκα του. Λόγω πληρότητας των τελευταίων παραστάσεων στην Λευκωσία και μεγάλης ζήτησης από το κοινό, η παράσταση «ΟΙ ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΚΗΣΙΟΥ ΝΤΕ ΣΑΝΤ» επιστρέφουν για μια τελευταία...

05/03/2018 08:52

Μουσική

Εκατοντάδες πετυχημένες συναυλίες, χρυσά και πλατινένια albums και πολλά ραδιοφωνικά hits που όλοι έχουμε αγαπήσει και ακούγονται με διαχρονική συνέχεια, έχουν καθιερώσει πλέον τους ΜΠΛΕ ως ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά συγκροτήματα.Ετοιμαστείτε να απολαύσετε ζωντανά την Τζώρτζια να ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο τις γνωστές...

28/02/2018 11:14

Μουσική

Η Ρένα Μόρφη, τραγουδίστρια των Imam Baildi μας παρουσιάζει την φανταχτερή περσόνα Σούλη Ανατολή την Παρασκευή 02/03 στο Vinylio wine etc! Η ζαργάνα του Παγασητικού έχοντας στις αποσκευές της τη μεγάλη της επιτυχία «Όταν σου χορεύω», που ξεπέρασε το 3.000.000 views και ψηφίστηκε video clip της χρονιάς από τους αναγνώστες της Athens Voice και ένα δίσκο γεμάτο...

27/02/2018 07:09

Μουσική

Μετά την απόλυτη επιτυχία της πρώτης παράστασης ,‘Στης καρδιάς τ’ ανοιχτά’ …15 χρόνια RED LIVE…η γιορτή συνεχίζεται και ο Κούλης Θεοδώρου καλεί τον Δημήτρη Μπάση για να γιορτάσουν τα 15 χρόνια παρουσίας και επιτυχίας της μουσικής σκηνής RED σε ένα ανεπανάληπτο μουσικό συναπάντημα. Ο γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, Δημήτρης Μπάσης,...

26/02/2018 09:07

Μουσική

Μετά την απόλυτη επιτυχία της πρώτης παράστασης ,‘Στης καρδιάς τ’ ανοιχτά’ …15 χρόνια RED LIVE…η γιορτή συνεχίζεται και ο Κούλης Θεοδώρου καλεί τον Δημήτρη Μπάση για να γιορτάσουν τα 15 χρόνια παρουσίας και επιτυχίας της μουσικής σκηνής RED σε ένα ανεπανάληπτο μουσικό συναπάντημα. Ο γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, Δημήτρης Μπάσης,...

24/02/2018 09:08

Μαρία Φαραντούρη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη και της Μαρίας Φαραντούρη μετρά δεκαετίες μιας και η κοντράλτο φωνής της σπουδαίας ερμηνεύτριας ήταν ανέκαθεν άρρηκτα δεμένη με το μουσικό έργο του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα συνθέτη. Τους ενώνει, επίσης, ο κοινός τους αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία των λαών. Αυτή τη φορά η Μαρία...

22/02/2018 11:42

Μουσική

O Μίλτος Πασχαλίδης έρχεται για δύο μοναδικές εμφανίσεις την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στην μουσική σκηνή DownTown Nicosia. Από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς τις γενιάς ο Μίλτος Πασχαλίδης φημίζεται κυρίως για τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη ροκ μουσική με την παραδοσιακή...

22/02/2018 08:04

Back to Top