Λεβέντειος Πινακοθήκη
Λ. Χατζηγαβριήλ και Μ. Χατζάκη μιλούν στο ΚΥΠΕ για την έκθεση 'Παράδοξη Αφροδίτη' στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, στην καρδιά της Λευκωσίας, συγκέντρωσε 76 έργα από τα σημαντικότερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους τη Θεά Αφροδίτη, την οποία παρουσιάζουν με ποικίλα πρόσωπα, ως γυναίκα και ως μητέρα, κινούμενη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους Θεούς, ως πηγή δεινών και συμφορών ή ως η θεότητα ταυτισμένη με τον έρωτα. Τίτλος της έκθεσης «Παράδοξη Αφροδίτη».

Για την έκθεση αυτή, η οποία αποτελεί προσφορά της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 2017», μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Διευθύντρια της Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου - Χατζηγαβριήλ και η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Μυρτώ Χατζάκη, η οποία βρέθηκε στη Λευκωσία από την Αθήνα για λίγα εικοσιτετράωρα.

Με επίκεντρο την Αφροδίτη, η έκθεση εστιάζεται σε μύθους που έχουν στενή συνάφεια με την Κύπρο, γενέτειρα της πολυύμνητης θεάς του έρωτα, όπως αυτοί έχουν αποδοθεί καλλιτεχνικά μέσα στον χρόνο και, συγκεκριμένα, την περίοδο, που αρχίζει μετά την Αναγέννηση και φτάνει μέχρι το Μοντερνισμό.

Η κ. Χατζηγαβριήλ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «τα εκθέματα προέρχονται από 19 συλλογές μουσείων της Ευρώπης και των ΗΠΑ και από τέσσερις ιδιωτικές συλλογές και παρουσιάζουν τη Θεά Αφροδίτη και τα πολλαπλά της πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι «στο σύνολο είναι 76 έργα, μεταξύ άλλων, από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, από το Μουσείο του Λούβρου, από το Μουσείο και την Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου, από την Ολλανδία και από άλλα μουσεία της ίδιας εμβέλειας».

Η κ. Χατζηγαβριήλ είπε πως «όταν ιδρύθηκε η Λεβέντειος Πινακοθήκη πριν από τέσσερα χρόνια, είχε ετοιμαστεί ένα πενταετές πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το οποίο περιλαμβάνει τις εκθέσεις, τις διαλέξεις και όλες τις δραστηριότητες της πινακοθήκης».Ανέφερε ότι «μία από τις εκθέσεις που επιλέξαμε από το 2014 να οργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε εδώ, είναι και η έκθεση αφιέρωμα στη Θεά της Κύπρου, την Αφροδίτη όπως την είδαν, την ζωγράφισαν, την αποτύπωσαν και την περιέγραψαν οι Δυτικοί από την Αναγέννηση μέχρι τον 20ο αιώνα».

«Ξεκινήσαμε σχεδόν αμέσως να προετοιμαζόμαστε και να κάνουμε επαφές με τα μουσεία του εξωτερικού διότι υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία για να μπορέσεις να έχεις τα αριστουργήματα που υπάρχουν εδώ», είπε η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Λαμβάνοντας το λόγο, η επιμελήτρια της έκθεσης, Μυρτώ Χατζάκη, δήλωσε ότι η έκθεση φέρει τον τίτλο «Παράδοξη Αφροδίτη» γιατί θέλαμε ακριβώς «να επισημάνουμε ότι η Θεά Αφροδίτη, δεν είναι μόνο η Θεά του Έρωτα, είναι μια πολύ σύνθετη φιγούρα, είναι η Αφροδίτη μητέρα, η Αφροδίτη ανάμεσα στους ανθρώπους και Θεούς σαν πηγή δεινών και συμφορών, αλλά και ως ενσάρκωση του έρωτα και της αγάπης».

Η κ. Χατζάκη είπε ότι «η Αφροδίτη έχει πολλές διαφορετικές πτυχές, ενώ μέχρι και η Αφροδίτη, που νομίζαμε ότι τη γνωρίζουμε ως Κύπρια Αφροδίτη, έχει κι αυτή διαφορετικά πρόσωπα».

«Εμείς ξέρουμε κυρίως την ιστορίας της Θέας Αφροδίτη που γεννιέται από τους αφρούς της θάλασσας αλλά σε ένα χειρόγραφο που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση από την Βρετανική Βιβλιοθήκη, βλέπουμε τη Θεά Αφροδίτη όπως την βλέπει ο Ιωάννης Βοκάκιος (Ιταλός συγγραφέας και Ουμανιστής), σαν μια πραγματική γυναίκα της Κύπρου, η οποία γοητεύει τον κόσμο», είπε η κ. Χατζάκη.

Ανέφερε πως «μάθαμε πάρα πολλά μέσα από αυτή την έκθεση, δουλεύοντας για τέσσερα σχεδόν χρόνια και ανακαλύψαμε πολλές πτυχές αυτής της θεότητας, όπως την είδαν ιδιαίτερα οι Δυτικοί γιατί εκείνοι είναι οι οποίοι της απέδωσαν διαφορετικές μορφές».

Η Ιστορικός Τέχνης σημείωσε ότι «παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς είδαν τη γυναίκα μέσα από την Αφροδίτη ενώ, όπως περνάει στο φάσμα των αιώνων, βλέπουμε μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η γυναίκα».

Πρόσθεσε ότι «τον 19ο αιώνα εμφανίζεται η μορφή της Φαμ Φατάλ με την Αφροδίτη να ενσαρκώνει και αυτή τη σκοτεινή πλευρά της γυναίκας».

«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη γυναίκα η σύγχρονη Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα αποτυπώνεται στο τρόπο που βλέπουμε την Αφροδίτη», είπε η κ. Χατζάκη.

Ανέφερε, επίσης, ότι «μέσα από την έκθεση προσπαθούμε να τονίσουμε την άρρηκτη σχέση Ιστορίας και Πολιτισμού ενώ σε όλο αυτό που παρουσιάζεται κυριαρχεί κάπου το κυπριακό στοιχείο εξ ου και έχουμε την Αφροδίτη σε σχέση με τους θνητούς όπως τον Άδωνι και τον Πυγμαλίωνα, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την Κύπρο».

Καταλήγοντας, η κ. Χατζάκη είπε ότι η σκέψη και τελικά η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, ξεκίνησε όταν η Πάφος, γενέθλια πόλη της Θέας Αφροδίτης, έλαβε το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ωστόσο, «στην πορεία αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δώσουμε και μια πτυχή, η οποία αποσυνδέει την Αφροδίτη από την κλασική αρχαιότητα και από την κυπριακή αρχαιολογία, και να τη δούμε μέσα από την ευρωπαϊκή τέχνη», επεσήμανε, τέλος, η επιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Λεβεντείου Πινακοθήκης, το πρόγραμμα της Πινακοθήκης, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, διαμορφώνεται ανάλογα και όλες οι εκδηλώσεις του επικεντρώνονται ή αναφέρονται στην Αφροδίτη.

Ταυτόχρονα με τη μεγάλη εικαστική έκθεση, πραγματοποιείται, επίσης, η έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη – Σύγχρονο εικαστικό βλέμμα» στην οποία πέντε σύγχρονοι Κύπριοι εικαστικοί δημιουργοί παρουσιάζουν έργα τους και εικαστικά δρώμενα στους χώρους της Πινακοθήκης.

Τον Νοέμβριο, στην αίθουσα Claude Monet της Λεβεντείου Πινακοθήκης, παρουσιάζεται η εικαστική εγκατάσταση «Αφροδίτη» με εικαστικές και εφαρμοσμένες δημιουργίες των φοιτητών του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick.

Send to Facebook

Μουσική

Μια αναδρομή στο μουσικό πλούτο του Ελληνισμού, από τη βυζαντινή και εκκλησιαστική παράδοση, τα παραδοσιακά τραγούδια, το ρεμπέτικο τραγούδι, μέχρι τα νεώτερα χρόνια του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού. Τα καθαρά έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην Ένωση Οικογενειών Στρατευσίμων Κύπρου.ΣυμμετέχουνΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ...

17/11/2017 09:29

Λογοτεχνική συνάντηση

Η Βρετανίδα ηθοποιός Charlotte Rampling, ο Ελληνογάλλος ηθοποιός Πολύδωρος Βογιατζής και η κιθαρίστας Βαρβάρα Γύρα παρουσιάζουν επί σκηνής τη λογοτεχνική συνάντηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και της Marguerite Yourcenar, σε επιμέλεια του Jean-Claude Feugnet. Η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος και ποιήτρια ήταν η πρώτη που μετέφρασε τα έργα...

16/11/2017 09:07

Μουσική

Γράφει ο Βασίλης Λέκκας για τον Στέλιο Καζαντζίδη: «Τραγουδώ και τιμώ τον Στέλιο Καζαντζίδη και τα τραγούδια που αποτυπώνουν τον λαϊκό μας πολιτισμό.Τραγούδια που αποκαλύπτουν τη νεώτερη ελληνική περιπέτεια. Μια περιπέτεια που – μέσα από τη φωνή του – ταξίδεψε σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σκορπίζοντας παντού βαθειά συγκίνηση.

14/11/2017 10:06

Μουσική

Οι ηλεκτρικές μπαλάντες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα συναντούν τις μπαλάντες των αισθήσεων & των παραισθήσεων του Μάνου Χατζιδάκι σ’ ένα ευαίσθητο πρόγραμμα με τον εξαίρετο κιθαριστή Παναγιώτη Μάργαρη. Μαζί τους οι μουσικοί :Άκης Αμπραζής (Ακουστικό Μπάσο)Φίλιππος Σπυρόπουλος (Κρουστά & τύμπανα)Αλέξανδρος Ζουγανέλης...

14/11/2017 08:08

9η Έκθεση Κλασικού & Σπορ Αυτοκινήτου

14ο Boyz Stuff Show & 9η Έκθεση Κλασικού & Σπορ Αυτοκινήτου Το μοναδικό event που έχει καταστεί θεσμός για τους λάτρεις της αυτοκίνησης και του motorsport, έρχεται και φέτος στους χώρους της κρατικής έκθεσης στην Λευκωσία το Σαββατοκυρίακο 11 και 12 Νοεμβρίου 2017!Η μεγαλύτερη γιορτή της αυτοκίνησης αυτή τη χρονιά σπάει όλα τα προηγούμενα...

11/11/2017 07:04

Μουσική

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος συναντά την πιο ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, τη Μαρία Παπαγεωργίου. Τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας και ερμηνευτής υψηλών επιδόσεων ο Χρήστος Θηβαίος διαλέγει τα αγαπημένα του τραγούδια από την πορεία του στη μουσική αλλά και άλλα που έχει αγαπήσει,...

10/11/2017 08:08

Θέατρο

Η θεατρική ομάδα «Κασσάνδρες» παρουσιάζει τη ζωή του ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ μέσα από το «Μια εποχή στην κόλαση», μια ανατρεπτική παράσταση που αποτελείται από δραματοποιημένα του ποιήματα και πρωτότυπη μουσική της Μαρίνας Κουντουρίδου. Ηγέτης του συμβολισμού; Θεμελιωτής του μοντερνισμού; Ποιητής της εξέγερσης; Καταραμένος...

10/11/2017 08:06

Εικαστικά

Οι φοιτητές του τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του πανεπιστημίου Frederick, παρουσιάζουν μια συλλογική εγκατάσταση με τίτλο «Αφροδίτη/Aphrodite». Η εγκατάσταση αποτελείται από διάφορα έργα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των κλάδων Γραφικών Τεχνών, Σχεδιασμού Χώρου και Μόδας και Εικόνας. Τα έργα αυτά – είτε...

08/11/2017 08:25

Θέατρο

Το μουσικοθεατρικό έργο της Ειρήνης Χηράτου «Κα-ΤΟ-χώρα», παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο Λεμεσού, ΑΡΙΣΤΟΚΥΠΡΙΟ: - Την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8:30 μ.μ. στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού.- Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8:30 μ.μ. στο «Σατιρικό Θέατρο» Λευκωσίας.Οι παρουσιάσεις του έργου τελούν, υπό την...

07/11/2017 07:10

Θέατρο

Οι Little Worry People παρουσιάζουν μια πρωτότυπη διαδραστική παράσταση για παιδιά, με εξαιρετικούς ηθοποιούς και κούκλες. Η παράσταση “Γεια σου” έλαβε μέρος στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς. Ήταν η μοναδική Κυπριακή συμμετοχή στο Φεστιβάλ και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η μέθοδος τραγουδώ...

03/11/2017 10:17

Μουσική

Reflection, η δημοφιλής heavy metal μπάντα από την Αθήνα, επιστρέφει στην Κύπρο για μια μοναδική συναυλία γεμάτη heavy metal στις 4 Νοεμβρίου στη Μουσική Σκηνή Εξάντας στη Λευκωσία. Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή τους στην Κύπρο το 2011, στα πλαίσια του Power Of The Night Festival VI, οι Reflection επιστρέφουν με ένα νέο άλμπουμ με τίτλο "Bleed Babylon Bleed" το οποίο θα παρουσιαστεί...

03/11/2017 00:00

Εικαστικά

Το πρότζεκτ Trails of Memories | Διαβάσεις Μνήμης αποτελεί μια πολυμεσική και πολυφασματική έρευνα που εστιάζει το ενδιαφέρον της στο επίκεντρο της πόλης μεταξύ του Δημοτικού Κήπου και του Μουσαλλά, εκεί όπου άνθισε το αστικό τοπίο της Πάφου στις αρχές του 20ου αιώνα. Το τοπίο αυτό εξαλείφεται γρήγορα –πριν ακόμα και από την ίδρυση της...

30/10/2017 08:06

Back to Top