Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας
Λαγιέκ: «Δεν ήρθα στην Κύπρο για να κάνω φίλους αλλά για να δουλέψω για το παρόν και το μέλλον της διαιτησίας»

Πριν την κλήρωση του Πρωταθλήματος Cyta, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας παρουσίασε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και των Σωματείων το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας και Υπεύνθυνο Εκπαίδευσης Μπερτράντ Λαγιέκ, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει τα καθήκοντα του.

Ο Μπερτράντ Λαγιέκ είναι Γάλλος, 54 ετών, πρώην διεθνής διαιτητής για εννέα χρόνια, τα πέντε εξ αυτών στην κατηγορία Elite της UEFA. Διαιτήτευσε σε διεθνές επίπεδο πέραν των 70 αγώνων. Για δώδεκα χρόνια ήταν διαιτητής στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας. 

Διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος επαγγελματικής διαιτησίας της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και ήταν υπεύθυνος επί σειρά ετών μεταξύ άλλων για την εκπαίδευση των κορυφαίων Γάλλων διαιτητών.

Είναι εκπαιδευτής διαιτησίας της UEFA και της FIFA από το 2009 και παρατηρητής διαιτησίας της UEFA και της FIFA επίσης από το 2009.

Το 2016 επέβλεψε την πειραματική εφαρμογή του VAR στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας και από τον Οκτώβριο του 2018 είναι εκπαιδευτής της UEFA για την εφαρμογή του VAR.

Καλοσωρίζοντας τον κ. Λαγιέκ, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα του και καλή υπομονή. Τόνισε πως προκύπτει ομαλή διαδοχή στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας, αφού ο κ. Λαγιέκ παρακολουθεί από κοντά το Κυπριακό ποδόσφαιρο εδώ και έξι μήνες και υπενθύμισε τις επενδύσεις που κάνει η Ομοσπονδία προκειμένου η διαιτησία μας να βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. 

«Φροντίσαμε να προετοιμάσουμε την ομαλή μετάβαση και την αλλαγή προσώπου στην νευραλγική θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας και προς αυτή την κατεύθυνση του τελευταίους έξι μήνες ο κ Λαγιέκ βρισκόταν πολύ κοντά στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, κάνοντας τις δικές τους εκτιμήσεις.

Αυτό έχει μηδενίσει το χρόνο προσαρμογής καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα χρονιά αρχίζει σήμερα και όπως όλες οι ομάδες επιθυμούν να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση έτσι και η ομάδα των διαιτητών με επικεφαλής τον κ. Λαγιέκ προετοιμάζεται για τη νέα χρονιά» ανέφερε αρχικά ο κ. Κούμας, για να προσθέσει:

«Είναι γνωστό σε όλους σας ότι η ΚΟΠ επένδυσε όλα αυτά τα χρόνια στο τομέα της διαιτησίας, κατανοούμε απόλυτα όπως και εσείς τη σημασία που έχει ο ρόλος του διαιτητή σε ένα Πρωτάθλημα που θέλει να κάνει βήματα προόδου και για αυτό λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και αποφάσεις.

Η άφιξη του νέου Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας σηματοδότησε και μια αναδιοργάνωση στο συγκεκριμένο τομέα πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας κάθε άλλο παρά απογοητευμένοι είμαστε από το επίπεδο της διαιτησίας. Αυτό που όμως διαπιστώνουμε και στο οποίο συμφωνεί και ο κ. Λαγιέκ είναι ότι χρειαζόμαστε και νέο αίμα. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Δεν αρκεί το παρόν, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι κυρίως το μέλλον.

Θέλουμε να δώσουμε στηρίγματα στο Κύπριο διαιτητή για να φεύγει αθόρυβα από κάθε αγώνα. Το επίκεντρο θέλουμε να είναι η αγωνιστική δράση των ποδοσφαιριστών και η απόδοση συνολικά των ομάδων.

Δίνουμε τα εφόδια στους διαιτητές για μια σαφώς αναβαθμισμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση. Ταυτόχρονα ως Κυπριακή Ομοσπονδία γνωρίζετε πολύ καλά πως αποφασίσαμε να τους δώσουμε ακόμη ένα επιπλέον όπλο στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Το VAR μπαίνει στη ζωή μας και στη ζωή του Κυπριακού Ποδοσφαίρου από την περίοδο 2020-2021. Μια καινοτομία που θα μειώσει την προκατάληψη αλλά και θα θωρακίσει τους διαιτητές μας.

Καλωσορίζω για άλλη μια φορά το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας με μόνο μια ευχή, καλή υπομονή».

Ομιλία Μπερτράντ Λαγιέκ

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Μπερτράντ Λαγιέκ στην πρώτη του παρουσία στην Κύπρο ενώπιον ΜΜΕ και παραγόντων: Δεν ήρθε στην Κύπρο για να κάνει φίλους αλλά για να δουλέψει για το παρών και το μέλλον της διαιτησίας. 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Λαγιέκ:

"Είναι μια σημαντική στιγμή και  ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι μαζί σας: 

Γιατί η μέρα της κλήρωσης παραμένει μια σημαντική μέρα του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και γιατί αναλαμβάνω τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας και γνωρίζω ότι η διαιτησίας είναι πάρα πολύ σημαντική στην Κύπρο και ιδιαίτερα για την ΚΟΠ.

Βρίσκομαι ήδη σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας και έτοιμος να διαχειριστώ όλα όσα βρίσκονται μπροστά μου. Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις, να μοιραστώ θέματα που αφορούν τη διαιτησία, στο ποδόσφαιρο αλλά δεν ήρθα στην Κύπρο για να κάνω φίλους ή να περάσω μια ήρεμη ζωή.  Θέλω να φέρω την εμπειρία μου για να βοηθήσω πολύ τη διαιτησία. Είμαι πεπεισμένος ότι όσο πιο καλή είναι η διαιτησία τόσο πιο ελκυστικό θα είναι το Ποδόσφαιρο.

Θέλω διαιτητές που θα νοιώθουν το παιχνίδι, που το διαβάζουν αλλά και δυνατές προσωπικότητες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Διαιτητές που μπορούν να ελέγξουν ποδοσφαιριστές, προπονητές με έξυπνο τρόπο και κάποιες φορές με δυνατό τρόπο. 

Οι διαιτητές είναι άνθρωποι με δυνατότητες και αδυναμίες. Χρειάζονται αυτοπεποίθηση και σεβασμό για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι προσδοκίες μου θα είναι πολύ ψηλές για να προστατεύσω το ποδόσφαιρο, τους ποδοσφαιριστές αλλά και τους διαιτητές.

Με την Επιτροπή Διαιτησίας έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα νέο έργο αξιολόγησης και για να δούμε νέους υποσχόμενους διαιτητές στην Α’ Κατηγορία. Όπως ένας ποδοσφαιριστής χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας για το μέλλον, έτσι και εμείς χρειαζόμαστε χρόνο για να προετοιμάσουμε τη νέα γενιά για το μέλλον.

Οπόταν χρειάζομαι τον κάθε ένα από εσάς να βοηθήσει την στρατηγική και την πολιτική μας. Χρειάζομαι εσάς για να βάλουμε τους διαιτητές με τις καλύτερες συνθήκες στον αγωνιστικό χώρο.

Από τη δική μου εμπειρία, δεν είναι περίεργο να υπάρχουν παράπονα για τις αποφάσεις της διαιτησίας. Ζω με αυτά για περισσότερα από 30 χρόνια (ως διαιτητής αλλά και ως κύριος υπεύθυνος της διαιτησίας).  Είναι η ίδια ιστορία σε όλο τον κόσμο. Αλλά πιστέψτε με, θα είμαι απαιτητικός με τους διαιτητές και να είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας.

Με πλήρη επίγνωση των καθηκόντων που αναλαμβάνω θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργο Κούμα και κατ’ επέκταση ολόκληρο το οικοδόμημα του Κυπριακού Ποδοσφαίρου πως θα ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες και θα συμβάλουμε στην πρόοδο του Κυπριακού Ποδοσφαίρου.
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε για την εμπιστοσύνη και να ευχηθώ σε όλους καλή νέα ποδοσφαιρική χρονιά".

Send to Facebook

Παρασκευή/ ΓΣΖ

Όλο το βάρος της προσπάθειας για την Εθνική μας ομάδα Παίδων U17 στον αγώνα της ερχόμενης Παρασκευής με αντίπαλο τη Γαλλία.Ο άτυχος απολογισμός της πρεμιέρας μας, είναι γεγονός ότι δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες για τη συνέχεια (με τις δεδομένες απουσίες και από τις αποβολές), όμως οι ελπίδες για το καλύτερο...

23/10/2019 16:36

Champions League:

Η 3η αγωνιστική των ομίλων του Champions League βρίσκεται προ των πυλών της με τα φαβορί να θέλουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να πάρουν ισχυρό προβάδισμα για πρόκριση στους "16".   Μεγάλες "μάχες" αναμένονται το βράδυ (22/10) για την 3η αγωνιστική...

22/10/2019 13:01

Εθνικές ομάδες

Πρεμιέρα σήμερα στον 5ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U17 που φιλοξενούμε στην Κύπρο και η Εθνική μας θα αρχίσει την προσπάθεια της με αντίπαλο τη Σλοβακία.Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Στάδιο ΓΣΖ και θα αρχίσει στις 15:00 με ελεύθερη είσοδο για τους φιλάθλους.Ο αγώνας θα μεταδίδεται...

22/10/2019 12:52

Εθνική ομάδα Παίδων U17

Ανίστροφη μέτρηση για την έναρξη των αγώνων της Εθνικής μας ομάδας Παίδων U17 στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της UEFA.Όπως είναι γνωστό, οι αγώνες του ομίλου που συμμετέχει η Εθνική μας θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο και η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

21/10/2019 12:13

Πρόγραμμα και τηλεοπτικές μεταδόσεις

Επιστροφή στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή των αγώνων της 6ης αγωνιστικής. Μετά τις υποχρεώσεις των Εθνικών μας, οι ομάδες επιστρέφουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς και το πρόγραμμα της αγωνιστικής, περιλαμβάνει αμφίρροπες αναμετρήσεις. Ξεχωρίζει η Κυριακάτικη αναμέτρηση στο "Αντώνης Παπαδόπουλος" μεταξύ...

18/10/2019 11:24

Πρωτάθλημα Futsal

Με τις αναμετρήσεις της τρίτης αγωνιστικής συνεχίζεται την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η δράση του Πρωταθλήματος Ανδρών Futsal.Απευθείας από τη Cytavision με τη στήριξη της ΚΟΠ ο αγώνας που θα διεξαχθεί στο Κίτιον Αθλητικό Κέντρο μεταξύ της Ανόρθωσης με το ΑΠΟΕΛ, που θα αρχίσει στις 19:00.Οι υπόλοιποι αγώνες της 3ης...

16/10/2019 13:07

Πετόσφαιρα

Ανόρθωση ή Robo Markets ΑΕΛ; Γύρω στις 22:00 ή και βάλε της Τρίτης 15 Οκτωβρίου 2019 θα απαντηθεί αυτό το ερώτημα για την ομάδα που θα κατακτήσει το Σούπερ – Καπ Γυναικών. Ένας τίτλος που είτε η «Μεγάλη Κυρία» το κατακτήσει είτε η «βασίλισσα» θα δώσει ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στο «Κίτιον Αθλητικό...

15/10/2019 12:44

Εθνικές ομάδες

Με αντίπαλο τη Λευκορωσία συνεχίζει σήμερα τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21 η Εθνική μας ομάδα των Ελπίδων.Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Στάδιο N. Papas Group «Αμμόχωστος - Επιστροφή» και θα αρχίσει στις 15:30 με ελεύθερη είσοδο για τους φιλάθλους.Ο αγώνας θα μεταδίδεται ζωντανά εδώ: 

15/10/2019 12:43

Το βίντεο σοκάρει!

Πολύ άσχημη εξέλιξη είχε για τον Πάτρικ Ντέι ο αγώνας του με τον τον Τσάρλς Κόνγουελ στο Σικάγο, τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). Στον 10 γύρο, ο 22χρονος Κόνγουελ εξαπέλυσε την τελειωτική του -άγρια- επίθεση στον αντίπαλό του, με τον Ντέι να πέφτει άσχημα με το κεφάλι στο ρινγκ και να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή...

14/10/2019 13:14

Εθνικές ομάδες

Τον ερχόμενο μήνα ολοκληρώνεται η προκριματική φάση του Euro 2020 και η Εθνική μας εντός Νοεμβρίου θα δώσει δύο αγώνες.Στις 16 Νοεμβρίου θα φιλοξενήσουμε τη Σκωτία στο Στάδιο ΓΣΠ και λίγες ημέρες αργότερα (19/11) θα αντιμετωπίσουμε εκτός έδρας το Βέλγιο στο φινάλε της  προκριματικής φάσης.Ο εντός έδρας...

14/10/2019 13:11

Εθνική-Εθρο 2020

Με τη Ρωσία, τη σημερινή μας αντίπαλη στο Στάδιο ΓΣΠ, βρεθήκαμε ξανά αντιμέτωποι στη διοργάνωση της προκριματικής φάσης που διανύουμε και συγκεκριμένα στις 11 του περασμένου Ιουνίου όταν χάσαμε με 1-0.Το γκολ που καθόρισε το αποτέλεσμα Στάδιο Niznhi Novgorοd σημείωσε στο 38ο λεπτό ο Ιόνοφ.Η Εθνική μας αγωνίστηκε...

13/10/2019 11:36

Εθνική ομάδα

Μετά τη σπουδαία νίκη στο Καζακστάν με ανατροπή, επιστροφή στο Στάδιο ΓΣΠ για την Εθνική μας με νέες δύσκολες εξετάσεις.Αντίπαλος μας η Ρωσία, που σε επτά αγώνες μετρά 18 βαθμούς με μοναδικές απώλειες την ήττα της στο Βέλγιο και προέρχεται από το επιβλητικό 4-0 σε βάρος της Σκωτίας και χρειάζεται ακόμη ένα...

13/10/2019 11:35

Back to Top