Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας
Λαγιέκ: «Δεν ήρθα στην Κύπρο για να κάνω φίλους αλλά για να δουλέψω για το παρόν και το μέλλον της διαιτησίας»

Πριν την κλήρωση του Πρωταθλήματος Cyta, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας παρουσίασε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και των Σωματείων το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας και Υπεύνθυνο Εκπαίδευσης Μπερτράντ Λαγιέκ, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει τα καθήκοντα του.

Ο Μπερτράντ Λαγιέκ είναι Γάλλος, 54 ετών, πρώην διεθνής διαιτητής για εννέα χρόνια, τα πέντε εξ αυτών στην κατηγορία Elite της UEFA. Διαιτήτευσε σε διεθνές επίπεδο πέραν των 70 αγώνων. Για δώδεκα χρόνια ήταν διαιτητής στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας. 

Διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος επαγγελματικής διαιτησίας της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και ήταν υπεύθυνος επί σειρά ετών μεταξύ άλλων για την εκπαίδευση των κορυφαίων Γάλλων διαιτητών.

Είναι εκπαιδευτής διαιτησίας της UEFA και της FIFA από το 2009 και παρατηρητής διαιτησίας της UEFA και της FIFA επίσης από το 2009.

Το 2016 επέβλεψε την πειραματική εφαρμογή του VAR στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας και από τον Οκτώβριο του 2018 είναι εκπαιδευτής της UEFA για την εφαρμογή του VAR.

Καλοσωρίζοντας τον κ. Λαγιέκ, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα του και καλή υπομονή. Τόνισε πως προκύπτει ομαλή διαδοχή στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας, αφού ο κ. Λαγιέκ παρακολουθεί από κοντά το Κυπριακό ποδόσφαιρο εδώ και έξι μήνες και υπενθύμισε τις επενδύσεις που κάνει η Ομοσπονδία προκειμένου η διαιτησία μας να βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. 

«Φροντίσαμε να προετοιμάσουμε την ομαλή μετάβαση και την αλλαγή προσώπου στην νευραλγική θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας και προς αυτή την κατεύθυνση του τελευταίους έξι μήνες ο κ Λαγιέκ βρισκόταν πολύ κοντά στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, κάνοντας τις δικές τους εκτιμήσεις.

Αυτό έχει μηδενίσει το χρόνο προσαρμογής καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα χρονιά αρχίζει σήμερα και όπως όλες οι ομάδες επιθυμούν να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση έτσι και η ομάδα των διαιτητών με επικεφαλής τον κ. Λαγιέκ προετοιμάζεται για τη νέα χρονιά» ανέφερε αρχικά ο κ. Κούμας, για να προσθέσει:

«Είναι γνωστό σε όλους σας ότι η ΚΟΠ επένδυσε όλα αυτά τα χρόνια στο τομέα της διαιτησίας, κατανοούμε απόλυτα όπως και εσείς τη σημασία που έχει ο ρόλος του διαιτητή σε ένα Πρωτάθλημα που θέλει να κάνει βήματα προόδου και για αυτό λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και αποφάσεις.

Η άφιξη του νέου Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας σηματοδότησε και μια αναδιοργάνωση στο συγκεκριμένο τομέα πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας κάθε άλλο παρά απογοητευμένοι είμαστε από το επίπεδο της διαιτησίας. Αυτό που όμως διαπιστώνουμε και στο οποίο συμφωνεί και ο κ. Λαγιέκ είναι ότι χρειαζόμαστε και νέο αίμα. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Δεν αρκεί το παρόν, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι κυρίως το μέλλον.

Θέλουμε να δώσουμε στηρίγματα στο Κύπριο διαιτητή για να φεύγει αθόρυβα από κάθε αγώνα. Το επίκεντρο θέλουμε να είναι η αγωνιστική δράση των ποδοσφαιριστών και η απόδοση συνολικά των ομάδων.

Δίνουμε τα εφόδια στους διαιτητές για μια σαφώς αναβαθμισμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση. Ταυτόχρονα ως Κυπριακή Ομοσπονδία γνωρίζετε πολύ καλά πως αποφασίσαμε να τους δώσουμε ακόμη ένα επιπλέον όπλο στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Το VAR μπαίνει στη ζωή μας και στη ζωή του Κυπριακού Ποδοσφαίρου από την περίοδο 2020-2021. Μια καινοτομία που θα μειώσει την προκατάληψη αλλά και θα θωρακίσει τους διαιτητές μας.

Καλωσορίζω για άλλη μια φορά το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας με μόνο μια ευχή, καλή υπομονή».

Ομιλία Μπερτράντ Λαγιέκ

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Μπερτράντ Λαγιέκ στην πρώτη του παρουσία στην Κύπρο ενώπιον ΜΜΕ και παραγόντων: Δεν ήρθε στην Κύπρο για να κάνει φίλους αλλά για να δουλέψει για το παρών και το μέλλον της διαιτησίας. 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Λαγιέκ:

"Είναι μια σημαντική στιγμή και  ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι μαζί σας: 

Γιατί η μέρα της κλήρωσης παραμένει μια σημαντική μέρα του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και γιατί αναλαμβάνω τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας και γνωρίζω ότι η διαιτησίας είναι πάρα πολύ σημαντική στην Κύπρο και ιδιαίτερα για την ΚΟΠ.

Βρίσκομαι ήδη σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας και έτοιμος να διαχειριστώ όλα όσα βρίσκονται μπροστά μου. Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις, να μοιραστώ θέματα που αφορούν τη διαιτησία, στο ποδόσφαιρο αλλά δεν ήρθα στην Κύπρο για να κάνω φίλους ή να περάσω μια ήρεμη ζωή.  Θέλω να φέρω την εμπειρία μου για να βοηθήσω πολύ τη διαιτησία. Είμαι πεπεισμένος ότι όσο πιο καλή είναι η διαιτησία τόσο πιο ελκυστικό θα είναι το Ποδόσφαιρο.

Θέλω διαιτητές που θα νοιώθουν το παιχνίδι, που το διαβάζουν αλλά και δυνατές προσωπικότητες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Διαιτητές που μπορούν να ελέγξουν ποδοσφαιριστές, προπονητές με έξυπνο τρόπο και κάποιες φορές με δυνατό τρόπο. 

Οι διαιτητές είναι άνθρωποι με δυνατότητες και αδυναμίες. Χρειάζονται αυτοπεποίθηση και σεβασμό για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι προσδοκίες μου θα είναι πολύ ψηλές για να προστατεύσω το ποδόσφαιρο, τους ποδοσφαιριστές αλλά και τους διαιτητές.

Με την Επιτροπή Διαιτησίας έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα νέο έργο αξιολόγησης και για να δούμε νέους υποσχόμενους διαιτητές στην Α’ Κατηγορία. Όπως ένας ποδοσφαιριστής χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας για το μέλλον, έτσι και εμείς χρειαζόμαστε χρόνο για να προετοιμάσουμε τη νέα γενιά για το μέλλον.

Οπόταν χρειάζομαι τον κάθε ένα από εσάς να βοηθήσει την στρατηγική και την πολιτική μας. Χρειάζομαι εσάς για να βάλουμε τους διαιτητές με τις καλύτερες συνθήκες στον αγωνιστικό χώρο.

Από τη δική μου εμπειρία, δεν είναι περίεργο να υπάρχουν παράπονα για τις αποφάσεις της διαιτησίας. Ζω με αυτά για περισσότερα από 30 χρόνια (ως διαιτητής αλλά και ως κύριος υπεύθυνος της διαιτησίας).  Είναι η ίδια ιστορία σε όλο τον κόσμο. Αλλά πιστέψτε με, θα είμαι απαιτητικός με τους διαιτητές και να είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας.

Με πλήρη επίγνωση των καθηκόντων που αναλαμβάνω θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργο Κούμα και κατ’ επέκταση ολόκληρο το οικοδόμημα του Κυπριακού Ποδοσφαίρου πως θα ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες και θα συμβάλουμε στην πρόοδο του Κυπριακού Ποδοσφαίρου.
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε για την εμπιστοσύνη και να ευχηθώ σε όλους καλή νέα ποδοσφαιρική χρονιά".

Send to Facebook

Europa League

Την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν το πρώτο βήμα πρόκρισης, αυτή την εβδομάδα καλούνται να ολοκληρώσουν το έργο τους.Ο λόγος για τον Απόλλωνα και την ΑΕΚ που την Πέμπτη δίνουν τους επαναληπτικούς τους αγώνες για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa Leauge. Ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα πρόκρισης του Απόλλωνα,...

15/07/2019 11:39

ΑΕΚ- Petrocub (18:30), Kauno Žalgiris-Απόλλων (20:00)

Οι δύο ομάδες μας που συμμετείχαν πέρσι στους ομίλους του Europa League, η ΑΕΚ και ο Απόλλων, ανοίγουν την αυλαία των Κυπριακών συμμετοχών στα Κύπελλο Ευρώπης για την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020, θέλοντας να επαναλάβουν το περσινό, μεγάλο τους επίτευγμα. Πρώτη στην ποδοσφαιρική μάχη ρίχνεται η ΑΕΚ Λάρνακας. Στις 18:30 αντιμετωπίζει...

11/07/2019 11:10

ΚΟΠ-Κύπελλο

Σύμφωνα με την Προκήρυξη του Κυπέλλου Κύπρου Coca-Cola  2019/2020, η συμμετοχή στη διοργάνωση Α’, Β’ Κατηγορίας είναι προαιρετική.Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη διοργάνωση το αργότερο, μέχρι τις 23 Ιουλίου 2019 στις 12:00 το μεσημέρι.Πρέπει επίσης τα Σωματεία...

09/07/2019 13:01

ΝΒΑ

Ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι την... πέταξε πάλι την «βόμβα» του! Όπως αναφέρει ο έγκριτος δημοσιογράφος του «ESPN», ο Καουάι Λέοναρντ ενημέρωσε τις ενδιαφερόμενες για εκείνον ομάδες πως θα υπογράψει στους Κλίπερς. Την ίδια στιγμή, οι Θάντερ θα δώσουν μέσω ανταλλαγής τον Πολ Τζορτζ στην ομάδα του Λος Άντζελες, για να πάρουν...

06/07/2019 12:09

Οι δύο πρώτοι αγώνες

Αρχίζει σήμερα η προημιτελική φάση του Κόπα Άφρικα της Αιγύπτου με τη διεξαγωγή των πρώτων δύο αγώνων. Στις 19:00 το Μαρόκο αντιμετωπίζει το Μπενίν και στις 22:00 η Ουγκάντα τίθεται αντιμέτωπη με τη Σενεγάλη. Τα προημιτελικά συνεχίζονται αύριο. Στις 19:00 η Νιγηρία αντιμετωπίζει το Καμερούν και στις 22:00, η οικοδέσποινα Αίγυπτος,...

05/07/2019 09:29

Πρόεδρος ΚΟΠ

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Πρωταθλήματος Cyta αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 με φιλοδοξία να ζήσουμε μια ανταγωνιστική χρονιά σε γεμάτα γήπεδα.Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας πριν από τη διαδικασία της σημερινής κλήρωσης, η Ομοσπονδία δηλώνει και φέτος έτοιμη να ανταποκριθεί και σε αυτή...

03/07/2019 13:57

Συγχαρητήρια από ΚΟΑ

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού με σημερινή του ανακοίνωση συγχαίρει θερμά τον πρωταθλητή μας στη Γυμναστική Μάριο Γεωργίου για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο δίζυγο στο φινάλε των 2ων Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μίνσκ. Ο Μάριος Γεωργίου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, παρά τον τραυματισμό του χθες και πέτυχε ένα ακόμη...

30/06/2019 21:52

Η ΑΕΛ κατέκτησε το Κύπελλο Βετεράνων νικώντας στον τελικό την Ομόνοια με 1-0

Η ΑΕΛ κατέκτησε το Κύπελλο Βετεράνων νικώντας στον τελικό την Ομόνοια με 1-0.Η φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου Βετεράνων έγινε υπό την αιγίδα της ΚΟΠ και σε αυτήν συμμετείχαν 17 ομάδες οι οποίες αγωνίστηκαν σε επαρχιακά Πρωταθλήματα.Ο τελικός έγινε στο προπονητικό κέντρο της Ομόνοιας Ηλίας Πούλλος...

27/06/2019 11:32

Η Ομόνοια το πιο φτηνό εισιτήριο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ στην τελευταία του συνεδρία ενέκρινε τις τιμές εισόδου για τους αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta περιόδου 2019 - 2020 όπως αυτές καθορίστηκαν από τις ομάδες.  Σημειώνεται ότι οι ομάδες με αίτημα τους στην Ομοσπονδία μπορούν να ζητούν μείωση των τιμών των εισιτηρίων για εντός έδρας αγώνες τους.

27/06/2019 11:31

GREEK FREAK

Ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ είναι Έλληνας! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ψηφίστηκε MVP σκορπώντας συγκίνηση και ολοκληρώνοντας την παραμυθένια ιστορία του από το... μηδέν ως την κορυφή του κόσμου. Ο «Greek Freak», λοιπόν, έκανε... πράγματα και θαύματα τη σεζόν που πέρασε με τους Μιλγουόκι Μπακς και κατάφερε να αναδειχθεί σε πολυτιμότερο...

25/06/2019 13:53

Κυπριακό πρωτάθλημα

Σε εξέλιξη η μεταγραφική περίοδος. Ενημέρωση για τις μεταγραφές και εγγραφές ποδοσφαιριστών από τις ομάδες μας, μέσω της ιστοσελίδες της ΚΟΠ.Δευτέρα, 24 Ιουνίου*Ζητήθηκε από την Ομοσπονδία της Ισπανίας για λογαριασμό του Απόλλωνα Λεμεσού το διεθνές πιστοποιητικό εγγραφής του Diego AGUIRRE PARRA (18/10/1990).

24/06/2019 13:03

Μαθαίνουν αντίπαλο

Μετά την ΑΕΚ και τον Απόλλωνα, σειρά σήμερα για να μάθουν τους πρώτους τους αντιπάλους στην Ευρώπη παίρνουν το ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ. Το ΑΠΟΕΛ αρχίζει την Ευρωπαϊκή του προσπάθεια από το δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Στην κλήρωση που θα αρχίσει γύρω στις 13:00 ώρα Κύπρου, θα κληρωθεί να αντιμετωπίσει ομάδα που...

19/06/2019 12:25

Back to Top