Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου
Έκκληση από ΥΠΟΙΚ στους βουλευτές για μη αλλαγή της νομοθεσίας των εκποιήσεων προτού λειτουργήσει το Εστία

Έκκληση στους βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να μην προχωρήσουν τώρα σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις (νόμος περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως ακινήτων) προτού τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Εστία, έκανε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Θέση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι οποιαδήποτε εξέταση ζητήματος της νομοθεσίας πρέπει να έρθει μετά το Εστία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής, η οποία συζητούσε πέντε προτάσεις νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η ξεκάθαρη εισήγηση της Κυβέρνησης είναι να μην σπεύσουμε τώρα να αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο».

Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου σε νέα έκτακτη συνεδρία της την ερχόμενη Πέμπτη.

Αναφέροντας ότι αναγνωρίζει πως το ενδιαφέρον της Βουλής είναι για την συγκεκριμένη κατηγορία των δανειοληπτών που είναι πιεσμένοι και θεωρούν ότι κινδυνεύει η κατοικία τους, ο Υπουργός εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε περίοδο που ξεκινά η εφαρμογή ενός σημαντικού Σχεδίου που θα βοηθήσει τον κόσμο» και είναι επίσης δεδομένο, όπως τόνισε, «και για τις περιπτώσεις (δανειοληπτών) που παρά τη σημαντική ενίσχυση του Σχεδίου Εστία δεν θα είναι βιώσιμοι, είναι ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης να έρθει με Σχέδιο».

Ωστόσο, σημείωσε πως «τη νομοθεσία δεν πρέπει να την πειράξουμε πριν έχουμε εικόνα» για το Σχέδιο Εστία.

Σχετίζεται άμεσα και η όποια εξέταση του ενδεχομένου διαφοροποιήσεων στο νομοθετικό πλαίσιο με την εφαρμογή του Εστία, σημείωσε.

Σχετικά με αναφορές ότι γίνονται εκποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι βασίζεται στα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και σημείωσε πως «η επίσημη πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι δεν υπήρξαν» εκποιήσεις.

«Θεωρώ αδιανόητο τώρα που ξεκινά το Εστία να υπάρξουν (εκποιήσεις)» και «πρέπει να ανασταλεί η εξέταση του ζητήματος τροποποίησης της νομοθεσίας μέχρι να έχουμε εικόνα», υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι όπως ανέφερε ήδη στον Σύνδεσμο των Δανειοληπτών δεν θα απέκλειε «κάποια πράγματα να πρέπει πράγματι να διορθωθούν, αλλά θα πρέπει να είμαστε», όπως τόνισε, «πάρα πολύ προσεκτικοί και όσον αφορά το πότε το επιχειρούμε και όσον αφορά τι επιχειρούμε».

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι υπάρχουν όντως κάποιες πρόνοιες που δεν τις είχαμε ξαναδεί στα πλαίσια του διαλόγου που υπήρξε.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι άποψη της ΚΤ είναι «πως οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία θα δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο στην διαχείριση των υφιστάμενων ΜΕΔ όσο και στην χορήγηση νέων δανείων» με αποτέλεσμα «να πληγεί η οικονομία του τόπου και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Αναφορικά με πρωτοβουλίες που γίνονται στην ΕΕ, είπε ότι υπάρχουν διάφορα νομοθετικά πακέτα που έχουν ψηφιστεί και βρίσκονται στην διαδικασία εξέτασης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα οποία αφαιρούν τόσο την διαχείριση των υφιστάμενων ΜΕΔ αλλά επιπρόσθετα έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι η διοχέτευση προς την αγορά νέων δανείων θα γίνεται με σωστές διαδικασίες ούτως ώστε ο δανεισμός που θα χορηγείται θα είναι υγιής για να αποφευχθεί η δημιουργία νέων ΜΕΔ».

Επιπλέον, ανέφερε ότι για οποιαδήποτε δάνεια χορηγούνται από τις τράπεζες στο ευρωσύστημα μετά τις 26 Απριλίου του 2019 τα οποία θα καταστούν ΜΕΔ, εντός δύο ετών εκείνα που είναι μη εξασφαλισμένα πρέπει να έχουν πρόβλεψη 100% και πρόσθεσε ότι αν η εξασφάλιση δεν κριθεί ότι είναι αποτελεσματικό μέσο ανάκτησης του χρέους από την τράπεζα δύναται το δάνειο να θεωρηθεί μη εξασφαλισμένο και εντός δύο ετών να γίνει πρόβλεψη 100%.

«Με τις προτεινόμενες πρόνοιες τα κίνητρα που δημιουργούνται για μια τράπεζα είναι είτε θα μειώσει την προσφορά δανείων προς την οικονομία είτε θα αυξήσει τα επιτόκια για να καλύψει τον κίνδυνο από τυχόν αθετήσεις ή πιθανές προβλέψεις».

Αναφορικά με τα υφιστάμενα ΜΕΔ, ο εκπρόσωπος της ΚΤ είπε ότι ο δείκτης ΜΕΔ είναι στο 30% την στιγμή που ο ίδιος δείκτης της Ευρωζώνης είναι στο 3% και συνέστησε προσοχή σε «οποιεσδήποτε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που μπορούν να δημιουργήσουν τα αντίθετα κίνητρα είτε μέσω της δημιουργία πρόσθετων απαιτήσεων είτε μέσω της αφαίρεσης από τις τράπεζες της δυνατότητας να πάρουν το λαβείν τους όσο το δυνατό πιο σύντομα – χωρίς να καταπατούνται τα νόμιμα δικαιώματα των συνεργάσιμων δανειοληπτών».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Άγγελος Βότσης είπε ότι ζήτησε «να υποβληθούν γραπτώς όλες οι απόψεις των εμπλεκομένων για να εντοπιστούν αν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα που θα δημιουργούσαν ανατροπή του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως κάποιοι διέρρεαν τις τελευταίες ημέρες»

Ανέφερε πως δεν έχει πειστεί πως ανατρέπομαι το σύμπαν με αυτή την πρόταση νόμου και πρόσθεσε πως «μάλλον να μην έχει γίνει η σωστή ανάγνωση των τροποποιήσεων που έχουμε εισηγηθεί».

Ο κ. Βότσης είπε ότι «πρόθεση μας δεν είναι να αναστείλουμε τις όποιες διαδικασίες εκποιήσεων αλλά να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε τις αναδιαρθρώσεις βάσει του κώδικα της ΚΤ», προσθέτοντας ότι «ο ΥΠΟΙΚ χωρίς να διαφωνεί ή να θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση επί της πρότασης μας ζήτησε να αναβάλλουμε τη συζήτηση και μετά την εφαρμογή του Εστία να συνεχιστεί η συζήτηση.

Επιπλέον, ο κ. Βότσης έκανε έκκληση στις τράπεζες να συνεχίσει μέχρι και το τέλος του έτους η όποια αναστολή υπάρχει μέχρι σήμερα για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας ενόψει της εφαρμογής του Εστία, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν να υπάρχουν εκποιήσεις πρώτης κατοικίας.

Ανέφερε πως με την πρόταση νόμου μπορούμε να βοηθήσουμε τις τράπεζες να μπουν σε μια διαδικασία πιο αποτελεσματικών αναδιαρθρώσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «οι περισσότερες προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί προέρχονται από τροπολογίες που ως ΑΚΕΛ είχαμε καταθέσει κατά την διάρκεια περσινής συζήτησης που διαμορφώθηκε το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις», προσθέτοντας ότι «αν εγκρίνονταν από τότε οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ σήμερα δεν θα είχαμε ενδεχομένως αυτή τη συζήτηση ούτε και την προσπάθεια που συγκεκριμένη παράγοντες καταβάλλουν για να τρομοκρατήσουν αναφορικά με την ανάγκη που υπάρχει να γίνουν αλλαγές για να προστατεύσουμε δανειολήπτες».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι της άποψης ότι όλοι γενικά και αόριστα πρέπει να προστατεύονται καθώς υπάρχουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά και εκείνοι που έχουν δάνεια εκατομμυρίων που έκαναν για διάφορους λόγους, προσθέτοντας ότι «η προστασία και η δυνατότητα στον δανειολήπτη να διεκδικεί τα δικαιώματα του πρέπει να είναι συγκεκριμένη και στοχευμένη».

Ανέφερε ότι και σε προηγούμενες συζητήσεις για τις εκποιήσεις, το ΑΚΕΛ υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για να προστατεύεται η κύρια κατοικία μέχρι 350.000 ευρώ δάνειο και η μικρή επαγγελματική στέγη των συνεπών δανειοληπτών.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι υπήρξαν επιφυλάξεις από την ΚΤ και τον Σύνδεσμο Τραπεζών, προσθέτοντας ότι «είναι μια πραγματικότητα ότι η αγορά αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα της καθυστέρησης των αναδιαρθρώσεων».

Ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την δυνατότητα να αναδιαρθρωθούν αλλά οι τράπεζες δεν τα προσεγγίζουν με θετικό τρόπο και οδηγούν με εκβιαστικές προσεγγίσεις τους δανειολήπτες στο να εκποιήσουν τις περιουσίες τους

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «μπροστά μας συγκροτείται ένα αρραγές μέτωπο μεταξύ της Κυβέρνησης, των τραπεζών και της ΚΤ που αποκλείει κάθε προσπάθεια τροποποίησης της νομοθεσίας των εκποιήσεων και πρόσθεσε πως το Κίνημα δεν έχει «ποτέ υποστηρίξει αυτή τη νομοθεσία και δεν πιστεύουμε ότι αυτή η νομοθεσία θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ, αντίθετα, δημιουργεί μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα».

Ο κ. Περδίκης κάλεσε την Κυβέρνηση, την ΚΤ και τις τράπεζες «να επανατοποθετηθούν ευνοϊκά ούτως ώστε αυτές οι περιθωριακές αλλαγές που περιλαμβάνει η κοινή πρόταση των κομμάτων να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν όχι μόνο για το καλό των δανειοληπτών αλλά και για το καλό των τραπεζών και της οικονομίας».

Send to Facebook

312 πτήσεις - 60 χιλιάδες επιβάτες

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης καταγράφεται σήμερα, Τετάρτη, στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Σε γραπτή ανακοίνωση της Hermes Airports αναφέρεται ότι «σήμερα είναι η μέρα με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, με τη διεξαγωγή συνολικά 312 πτήσεων και περίπου 60 χιλιάδες επιβάτες να ταξιδεύουν από και προς...

21/08/2019 15:47

Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος

Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για τον τουρισμό, δηλώνει ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται πανικός και προϊδεάζοντας για θετικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες σε ότι αφορά αναπλήρωση αεροπορικών πτήσεων που απωλέσθηκαν. Ο κ. Περδίος σε δηλώσεις στον Παχύαμμο, στο περιθώριο...

11/08/2019 15:45

ΔΝΤ

Έπειτα από περισσότερες από 12 ώρες συζητήσεων και ψηφοφοριών, τα 28 κράτη μέλη επέλεξαν τη διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την ηγεσία του ΔΝΤ. Ο μοναδικός συνυποψήφιός της, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω Twitter για την νίκη της. powered by Rubicon Project«Συγχαίρω την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα...

03/08/2019 11:54

Διοικητής ΚΤΚ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε και επίσημα όπως της παραχωρηθεί η ευκαιρία γνωμοδότησης επί των αλλαγών που προωθούνται στον νόμο των εκποιήσεων επειδή θεωρεί ότι οι αλλαγές επηρεάζουν τον τομέα ευθύνης τόσο της ΕΚΤ όσο και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου,...

31/07/2019 10:23

Brexit

Βουτιά κατέγραψε η βρετανική λίρα σήμερα καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ριψοκίνδυνη διπλωματία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit θα πυροδοτήσει ένα άσχημο διαζύγιο που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η στερλίνα υποχώρησε στο...

30/07/2019 12:27

Νέα έντονη λεκτική αντιπαράθεση

Νέα έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου σημειώθηκε κατά την σημερινή εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Κατά...

24/07/2019 11:46

Ο οίκος Fitch επισημαίνει πως το outlook είναι αρνητικό.

Δώδεκα τράπεζες της Τουρκίας υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς και δύο κρατικά ελεγχόμενες αναπτυξιακές τράπεζες, την Turkiye Ihracat Kredi Bankasi και την Turkiye Kalkinma Bankasi. Ο οίκος Fitch επισημαίνει πως το outlook είναι αρνητικό. Σε ανακοίνωση του οίκου, αναφέρεται πως η υποβάθμιση...

20/07/2019 12:29

PS Debt Servicing Cyprus

Σημαντική αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η συμβολή της εταιρείας APS Debt Servicing Cyprus στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα, η APS Debt Servicing Cyprus προώθησε τις πωλήσεις ακινήτων αξίας πέραν των €20 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2019, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που...

12/07/2019 19:42

Υπουργείο Οικονομικών

Άρχισε χθες η υλοποίηση του πρώτου τμήματος του Σχεδίου Εστία με την αποστολή από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, των επιστολών προς τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το κράτος για συμμετοχή στο Σχέδιο.Σύμφωνα με τις ίδιες...

09/07/2019 11:44

Η χρηματοδότηση των τραπεζών είναι ευάλωτη αναφέρει ο οίκος

Οι προοπτικές για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές, αντανακλώντας τις αδυναμίες χρηματοδότησης των τραπεζών και τις δύσκολες λειτουργικές συνθήκες που θα ασκήσουν καθοδική πίεση στην οικονομική δύναμή τους κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Η...

01/07/2019 23:01

ΥΠΟΙΚ

Η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα υποσχόμενη περίοδο, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα του 4ου "Cyprus International Investors Summit", στη Λεμεσό, διαβεβαιώνοντας τους 150 και πλέον ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές, για τις μεγάλες προοπτικές που η Κύπρος προσφέρει ως επενδυτικός προορισμός. Στο χαιρετισμό...

28/06/2019 15:20

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κατατίθεται το συντομότερο νομοσχέδιο για την δημιουργία του Υφυπουργείου Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας από το βήμα της 58ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ο Πρόεδρος...

27/06/2019 08:05

Back to Top