Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου
Να ετοιμαστούν σενάρια για την απόφαση Δοικητικού Δικαστηρίου

Την ετοιμασία σεναρίων και λύσεων για αντιμετώπιση του ενδεχόμενου «κτυπήματος» στα δημόσια οικονομικά για κάθε έκβαση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, δήλωσε ότι αναμένει ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Παράλληλα, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε προβληματισμό για το πώς θα αντιμετωπίζουν οι δανειστές της Κύπρου την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας μας, όταν γνωρίζουν πως το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και δεν μπορεί να ληφθούν μέτρα όταν υπάρχει ανάγκη.

Όπως είναι γνωστό το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τις μειώσεις των απολαβών των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που λήφθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ήδη η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε να μελετήσει και να επεξεργαστεί μέτρα τα οποία θα συζητήσει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ερωτηθείς για την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Γεωργιάδης, αφού είπε ότι δεν υπεισέρχεται στην ουσία της απόφασης, τόνισε πως «αυτό που είπαμε είναι ότι περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να χαρτογραφήσει τις διάφορες πιθανές εκβάσεις, το πιθανό κόστος της κάθε έκβασης και τι μέτρα θα ληφθούν».

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Κωνσταντίνου από το Υπουργείο Οικονομικών επικαλέστηκε δήλωση του Υπουργού των Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει τα σενάρια για αντιμετώπιση του όπου κόστους στα δημόσια οικονομικά. «Ετοιμάζουμε κάποια σενάρια δεν μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο αλλά ετοιμάζονται τα σενάρια», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε και το ευρύτερο θέμα της προστασίας των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων από το Σύνταγμα, λέγοντας ότι αυτό επηρεάζει την εικόνα της Κύπρου και την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους.

«Δεν είναι μόνο το κόστος, που θα είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, είναι το πώς θα μας βλέπουν οι δανειστές στο μέλλον διότι αυτός που δανείζει θέλει να γνωρίζει την ικανότητα αποπληρωμής. Αν γνωρίζει ότι στην Κύπρο το μισθολόγιο είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και δεν μπορείς να πάρεις μέτρα, πλέον θα μας βλέπουν διαφορετικά», είπε, προσθέτοντας πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως δανειστής, εξετάζει την ικανότητα αποπληρωμής.

Επιβράδυνση ενόψει

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις αναφορικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και επαφές που είχαμε φαίνεται ότι υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, προσθέτοντας πως και το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να μειώνει τις προσδοκίες για τον ρυθμό ανάπτυξης μετά το 2018.

Στις αρμοδιότητες του, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εξετάζει τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης και εκφράζει τη σύμφωνο γνώμη ή τη διαφωνία του, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας, προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης και, εάν η διαφωνία παραμένει, τότε το Υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται είτε να συμμορφωθεί είτε να εξηγήσει τις θέσεις του (comply and explain).

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν διαφωνίες, καθώς οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών ήταν συντηρητικές.

«Το σημαντικότερο, δεν είναι το 3% ή 3,5%. Επειδή έχουμε πάρα πολύ ψηλό δημόσιο χρέος, μια απρόσμενη επιδείνωση θα κτυπήσει μια χώρα με ψηλό δημόσιο χρέος παρά μια χώρα με χαμηλό χρέος και αποθεματικά», είπε.

Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε πως το Συμβούλιο εξέφρασε τη διαφωνία του με την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας καθώς δεν ήταν η κατάλληλη περίοδος να γίνει, λόγω του ψηλού χρέους.

«Αυτή (η πορεία του χρέους) παραμένει η ανησυχία μας, ειδικά με τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό που αύξησε περισσότερο το δημόσιο χρέος και τώρα με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Για την πορεία των μισθών στον δημόσιο τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι ισοπεδωτικές είτε αυξήσεις είτε περικοπές, προκαλούν από μόνες τους αρκετά προβλήματα, υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο είχε διαφωνήσει με τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για σταδιακή επιστροφή των αποκοπών στο δημόσιο.

«Και πριν αρχίσουμε να δίνουμε αυξήσεις είπαμε να δημιουργηθεί ένας επιστημονικός μηχανισμός που να καθορίζει τον μισθό για κάθε θέση, να εξεταστεί τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, τι στην ευρωζώνη και την παραγωγικότητα. Αυτό θέλαμε να γίνει. Αυτό που βλέπουμε είναι πάλι τα ίδια, αυτό που μετρά είναι τα χρόνια υπηρεσίας, που δεν ενθαρρύνει την παραγωγικότητα και δημιουργεί και αδικίες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε.

Εξάλλου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Άλκης Λοϊζίδης είπε πως απασχολεί το Συμβούλιο ο τρόπος λειτουργίας του ΓεΣΥ και οι τυχόν επιπτώσεις της λειτουργίας του ΓεΣΥ, αλλά δεν έχει τους πόρους για να εξετάσει το θέμα. Φέτος αποδεσμεύτηκαν δύο μόνιμες θέσεις για το Συμβούλιο, το οποίο μέχρι τώρα στελεχώνετο με αποσπάσεις.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει επιτελέσει πάρα πολύ σοβαρό έργο μέχρι σήμερα, με εκθέσεις που έχουν προειδοποιήσει πάρα πολλές φορές την Κυβέρνηση για να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Είπε επίσης ότι η αποπαγοποίηση δύο μόνιμων θέσεων θα το βοηθήσει να στελεχωθεί καλύτερα και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι στη διάθεσή του να το στηρίξει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επέκρινε το Συμβούλιο διότι δεν ασχολήθηκε ούτε εκ των προτέρων και δεν υπάρχει πρόθεση να ασχοληθεί εκ των υστέρων με το «ξεπούλημα του Συνεργατισμού» στην Ελληνική Τράπεζα, πέραν από την πτυχή της εκτόξευσης του δημοσίου χρέους.

«Εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, αφορά τη λειτουργία του και είναι το κατ’ εξοχήν ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στα δημόσια οικονομικά», είπε.

Send to Facebook

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ

Στο €1 δισεκατομμύριο πλησίασε το απόθεμα των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, παρά τον τερματισμό των νέων αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), συνεχίζει τις αγορές μέσω της επανεπένδυσης ποσών από ομόλογα που λήγουν. Σύμφωνα...

17/05/2019 11:49

Υπουργός Οικονομικών

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχουν περιοριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2018 και την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής...

15/05/2019 17:35

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε απόψε ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι η συνεχής στήριξη και υποστήριξη τόσο της τοπικής όσο και της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον. Ο Πρόεδρος μιλούσε κατά την τελετή των εγκαινίων των νέων...

14/05/2019 09:27

ΗΠΑ

Οι προοπτικές που ανοίγει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και οι ενεργειακές ανακαλύψεις, ήταν το αντικείμενο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη και...

03/05/2019 11:58

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο

Ο μήνας Απρίλιος 2019 χαρακτηρίζεται, όπως και ο Μάρτιος, από μικρές μεν αλλά συνεχείς αυξήσεις στις λιανικές τιμές της βενζίνης 95, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο λιανικών τιμών βενζίνης 95 και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019, παρατηρήθηκαν συνολικές...

02/05/2019 11:39

Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσία επιχειρήσεων κυπριακών συμφερόντων στην Αίγυπτο, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο τοπικός οικονομικός τύπος κάνει λόγο για επενδύσεις που φτάνουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες κυπριακών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται...

01/05/2019 10:48

2ο Φόρουμ “Belt and Road”

Η Κύπρος αποτελεί ένα πραγματικό υποστηρικτή μιας ακόμη πιο στενής Ευρω-Ασιατικής σχέσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 2ο Φόρουμ “Belt and Road” για τον Δρόμο του Μεταξιού στο Πεκίνο, που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Κίνας, στο Πεκίνο, και στο οποίο συμμετείχαν 40 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

27/04/2019 13:56

Όσα δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου που λήφθηκε από τη Ρωσία το 2012. Ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλούσε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος...

18/04/2019 12:23

Σύντομα εξελίξεις για νέα έκδοση ομολόγου

Διαβεβαιώσεις για συστηματική και τακτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έδωσαν από κοινού ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος...

16/04/2019 11:46

Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία

Πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας η δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και...

14/04/2019 16:24

Διατηρώντας σταθερή την προοπτική

O οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική. Στη χθεσινή του πράξη αξιολόγησης, που αποτελεί την πρώτη για το 2019, ο οίκος επικαλείται το κατάλοιπο της κρίσης, δηλαδή το υψηλό δημόσιο χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό...

13/04/2019 15:08

Πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων

Σημαντική μείωση κατά 23%, σε ετήσια βάση, σημείωσαν τον Μάρτιο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 1.105,...

11/04/2019 10:07

Back to Top