Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου
Να ετοιμαστούν σενάρια για την απόφαση Δοικητικού Δικαστηρίου

Την ετοιμασία σεναρίων και λύσεων για αντιμετώπιση του ενδεχόμενου «κτυπήματος» στα δημόσια οικονομικά για κάθε έκβαση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, δήλωσε ότι αναμένει ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Παράλληλα, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε προβληματισμό για το πώς θα αντιμετωπίζουν οι δανειστές της Κύπρου την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας μας, όταν γνωρίζουν πως το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και δεν μπορεί να ληφθούν μέτρα όταν υπάρχει ανάγκη.

Όπως είναι γνωστό το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τις μειώσεις των απολαβών των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που λήφθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ήδη η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε να μελετήσει και να επεξεργαστεί μέτρα τα οποία θα συζητήσει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ερωτηθείς για την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Γεωργιάδης, αφού είπε ότι δεν υπεισέρχεται στην ουσία της απόφασης, τόνισε πως «αυτό που είπαμε είναι ότι περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να χαρτογραφήσει τις διάφορες πιθανές εκβάσεις, το πιθανό κόστος της κάθε έκβασης και τι μέτρα θα ληφθούν».

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Κωνσταντίνου από το Υπουργείο Οικονομικών επικαλέστηκε δήλωση του Υπουργού των Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει τα σενάρια για αντιμετώπιση του όπου κόστους στα δημόσια οικονομικά. «Ετοιμάζουμε κάποια σενάρια δεν μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο αλλά ετοιμάζονται τα σενάρια», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε και το ευρύτερο θέμα της προστασίας των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων από το Σύνταγμα, λέγοντας ότι αυτό επηρεάζει την εικόνα της Κύπρου και την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους.

«Δεν είναι μόνο το κόστος, που θα είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, είναι το πώς θα μας βλέπουν οι δανειστές στο μέλλον διότι αυτός που δανείζει θέλει να γνωρίζει την ικανότητα αποπληρωμής. Αν γνωρίζει ότι στην Κύπρο το μισθολόγιο είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και δεν μπορείς να πάρεις μέτρα, πλέον θα μας βλέπουν διαφορετικά», είπε, προσθέτοντας πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως δανειστής, εξετάζει την ικανότητα αποπληρωμής.

Επιβράδυνση ενόψει

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις αναφορικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και επαφές που είχαμε φαίνεται ότι υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, προσθέτοντας πως και το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να μειώνει τις προσδοκίες για τον ρυθμό ανάπτυξης μετά το 2018.

Στις αρμοδιότητες του, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εξετάζει τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης και εκφράζει τη σύμφωνο γνώμη ή τη διαφωνία του, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας, προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης και, εάν η διαφωνία παραμένει, τότε το Υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται είτε να συμμορφωθεί είτε να εξηγήσει τις θέσεις του (comply and explain).

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν διαφωνίες, καθώς οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών ήταν συντηρητικές.

«Το σημαντικότερο, δεν είναι το 3% ή 3,5%. Επειδή έχουμε πάρα πολύ ψηλό δημόσιο χρέος, μια απρόσμενη επιδείνωση θα κτυπήσει μια χώρα με ψηλό δημόσιο χρέος παρά μια χώρα με χαμηλό χρέος και αποθεματικά», είπε.

Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε πως το Συμβούλιο εξέφρασε τη διαφωνία του με την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας καθώς δεν ήταν η κατάλληλη περίοδος να γίνει, λόγω του ψηλού χρέους.

«Αυτή (η πορεία του χρέους) παραμένει η ανησυχία μας, ειδικά με τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό που αύξησε περισσότερο το δημόσιο χρέος και τώρα με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Για την πορεία των μισθών στον δημόσιο τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι ισοπεδωτικές είτε αυξήσεις είτε περικοπές, προκαλούν από μόνες τους αρκετά προβλήματα, υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο είχε διαφωνήσει με τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για σταδιακή επιστροφή των αποκοπών στο δημόσιο.

«Και πριν αρχίσουμε να δίνουμε αυξήσεις είπαμε να δημιουργηθεί ένας επιστημονικός μηχανισμός που να καθορίζει τον μισθό για κάθε θέση, να εξεταστεί τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, τι στην ευρωζώνη και την παραγωγικότητα. Αυτό θέλαμε να γίνει. Αυτό που βλέπουμε είναι πάλι τα ίδια, αυτό που μετρά είναι τα χρόνια υπηρεσίας, που δεν ενθαρρύνει την παραγωγικότητα και δημιουργεί και αδικίες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε.

Εξάλλου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Άλκης Λοϊζίδης είπε πως απασχολεί το Συμβούλιο ο τρόπος λειτουργίας του ΓεΣΥ και οι τυχόν επιπτώσεις της λειτουργίας του ΓεΣΥ, αλλά δεν έχει τους πόρους για να εξετάσει το θέμα. Φέτος αποδεσμεύτηκαν δύο μόνιμες θέσεις για το Συμβούλιο, το οποίο μέχρι τώρα στελεχώνετο με αποσπάσεις.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει επιτελέσει πάρα πολύ σοβαρό έργο μέχρι σήμερα, με εκθέσεις που έχουν προειδοποιήσει πάρα πολλές φορές την Κυβέρνηση για να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Είπε επίσης ότι η αποπαγοποίηση δύο μόνιμων θέσεων θα το βοηθήσει να στελεχωθεί καλύτερα και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι στη διάθεσή του να το στηρίξει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επέκρινε το Συμβούλιο διότι δεν ασχολήθηκε ούτε εκ των προτέρων και δεν υπάρχει πρόθεση να ασχοληθεί εκ των υστέρων με το «ξεπούλημα του Συνεργατισμού» στην Ελληνική Τράπεζα, πέραν από την πτυχή της εκτόξευσης του δημοσίου χρέους.

«Εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, αφορά τη λειτουργία του και είναι το κατ’ εξοχήν ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στα δημόσια οικονομικά», είπε.

Send to Facebook

Ο οίκος Fitch επισημαίνει πως το outlook είναι αρνητικό.

Δώδεκα τράπεζες της Τουρκίας υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς και δύο κρατικά ελεγχόμενες αναπτυξιακές τράπεζες, την Turkiye Ihracat Kredi Bankasi και την Turkiye Kalkinma Bankasi. Ο οίκος Fitch επισημαίνει πως το outlook είναι αρνητικό. Σε ανακοίνωση του οίκου, αναφέρεται πως η υποβάθμιση...

20/07/2019 12:29

PS Debt Servicing Cyprus

Σημαντική αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η συμβολή της εταιρείας APS Debt Servicing Cyprus στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα, η APS Debt Servicing Cyprus προώθησε τις πωλήσεις ακινήτων αξίας πέραν των €20 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2019, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που...

12/07/2019 19:42

Υπουργείο Οικονομικών

Άρχισε χθες η υλοποίηση του πρώτου τμήματος του Σχεδίου Εστία με την αποστολή από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, των επιστολών προς τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το κράτος για συμμετοχή στο Σχέδιο.Σύμφωνα με τις ίδιες...

09/07/2019 11:44

Η χρηματοδότηση των τραπεζών είναι ευάλωτη αναφέρει ο οίκος

Οι προοπτικές για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές, αντανακλώντας τις αδυναμίες χρηματοδότησης των τραπεζών και τις δύσκολες λειτουργικές συνθήκες που θα ασκήσουν καθοδική πίεση στην οικονομική δύναμή τους κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Η...

01/07/2019 23:01

ΥΠΟΙΚ

Η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα υποσχόμενη περίοδο, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα του 4ου "Cyprus International Investors Summit", στη Λεμεσό, διαβεβαιώνοντας τους 150 και πλέον ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές, για τις μεγάλες προοπτικές που η Κύπρος προσφέρει ως επενδυτικός προορισμός. Στο χαιρετισμό...

28/06/2019 15:20

Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου

Έκκληση στους βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να μην προχωρήσουν τώρα σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις (νόμος περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως ακινήτων) προτού τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Εστία, έκανε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. «Θέση της Κυβέρνησης και του...

27/06/2019 16:31

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κατατίθεται το συντομότερο νομοσχέδιο για την δημιουργία του Υφυπουργείου Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας από το βήμα της 58ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ο Πρόεδρος...

27/06/2019 08:05

Δέσμευση από την Hermes Airports

Σε μηδενική εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2050, δεσμεύεται να φτάσει η Hermes Airports, μέσα από τη συμφωνία που υπογράφηκε στο περιθώριο της 29ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI Europe), που πραγματοποιείται στη Λεμεσό. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του διαχειριστή των κυπριακών αεροδρομίων,...

26/06/2019 17:07

Συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών

Συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Λονδίνο, πραγματοποιεί η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία βρίσκεται από τις 18 Ιουνίου στην βρετανική πρωτεύουσα με σκοπό την προώθηση της Κυπριακής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, η κα.Πηλείδου θα ολοκληρώσει σήμερα...

20/06/2019 16:13

H.Π.Α

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ διερευνούν εάν η Deutsche Bank συμμορφώθηκε με νόμους που αποσκοπούν στην παύση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα εγκλήματα, όπως ανέφεραν την Τετάρτη σε ρεπορτάζ τους οι New York Times. Η αξία των μετοχών στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ήταν κατά...

20/06/2019 12:44

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ξεπέρασαν το €1 δισεκατομμύριο οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της επανεπένδυσης ομολόγων που είχαν αποκτηθεί μέσω του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το...

19/06/2019 12:02

Για δεύτερο μήνα εντός του 2019

Την δεύτερη μείωση εντός του 2019, που ανήλθε στο 3,5% σημείωσαν τον Μάιο οι αφίξεις τουριστών, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 1,1%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τον Μάιο 2019 ανήλθαν σε 434.578 σε σύγκριση με 450.495 τον Μάιο 2018, σημειώνοντας μείωση...

18/06/2019 16:35

Back to Top