Δεν δικαιολογείται παρέμβαση για πλαφόν, λέει το Υπ. Εμπορίου
Ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων

Στα έξι με επτά σεντ κυμαίνεται η άνοδος στις τιμές των καυσίμων και όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής δεν διαφαίνεται αισχροκέρδεια και ούτε δικαιολογείται παρέμβαση για πλαφόν. Βουλευτές θεωρούν ότι η μείωση που επήλθε στον φόρο κατανάλωσης με ψήφιση της Βουλής πρόσφατα, έχει εξανεμιστεί και οι καταναλωτές δεν την έχουν νοιώσει στις τσέπες τους.
Η συζήτηση για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και οι επιπτώσεις στην οικονομία συζητήθηκαν ύστερα από πρόταση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως δεν διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια και ότι από το Υπουργείο Εμπορίου λέχθηκε στη συνεδρίαση ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Εμείς, είπε, θα έχουμε έγνοια ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες νοιώθουν πραγματικά πως στις αυξομειώσεις δεν υπάρχει αισχροκέρδεια. Ανέφερε επίσης πως αν οι εταιρείες διατηρούν σταθερό ποσοστό κέρδους, αυτό διαφαίνεται στους λογαριασμούς που διατηρούν και είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι υπάρχει συνέχεια στις αυξήσεις των καυσίμων και ότι η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων από 1,05 σεντ έφθασε τα 1,21 σεντ και πλέον η μείωση στους φόρους έχει υπερκαλυφθεί.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να απαντήσει γιατί όταν η τιμή διεθνώς ήταν στα 140 δολάρια το βαρέλι η τιμή της βενζίνης ήταν στο 1,40 σεντ το λίτρο ενώ σήμερα που είναι στα 66 δολάρια, η τιμή είναι στα 1,21 σεντ. Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τις προτάσεις για ανταγωνισμό και δεν προωθεί την υγραεριοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως είμαστε στο ίδιο έργο θεατές στο θέμα των καυσίμων και ότι το Υπουργείο λέει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και πως δεν ισχύει αυτό που λέχθηκε για απορρόφηση της μείωσης στις τιμές. Ανέφερε ακόμη πως αν δεν περνούσε η μείωση στους φόρους κατανάλωσης, σήμερα θα είχαμε άλλα έξι σεντ αύξηση στις τιμές.

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ ανέφερε πως σήμερα το κόμμα του δικαιώνεται γιατί είχε καταψηφίσει τη μείωση στους φόρους και είχε τότε εκφράσει επιφυλάξεις ότι αν δεν έμπαιναν ασφαλιστικές δικλείδες και έλεγχος, τα 35 εκατομμύρια που δόθηκαν ως δώρο στους καταναλωτές, θα εξανεμίζονταν.

Ανέφερε ακόμη πως οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέφεραν ότι δεν βλέπουν χειραγώγηση τιμών. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μυριάνθους το 2006 υπήρχαν 240 πρατήρια με πώληση 1 δισ. λίτρα καυσίμων, ενώ σήμερα υπάρχουν 310 πρατήρια και σημειώνεται μείωση στην κατανάλωση των καυσίμων κατά 150 εκ.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός ότι η νομοθεσία για μείωση του φόρου κατανάλωσης που ψήφισε η Βουλή τελικά αποδείχθηκε ότι δεν βοηθά τους καταναλωτές. Εμείς, είπε, είχαμε προβλέψει ότι τη μείωση θα την απορροφούσε η αγορά εις βάρος των καταναλωτών και υπέρ των επιχειρήσεων και λέγαμε μάλιστα ότι σε 4 μήνες η λιανική τιμή θα ανέρχεται στα ίδια επίπεδα.

Καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

Στην Επιτροπή Εμπορίου συμφωνήθηκε να αποσυρθούν οι δύο προτάσεις νόμου που είχαν κατατεθεί από τους Κωστή Ευσταθίου και Γιώργο Περδίκη και αφορούσαν την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού, υποβλήθηκε πρόταση από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, η οποία θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή προς συζήτηση με βάση την οποία προνοείται επέκταση της προστασίας από τις ρήτρες αυτές όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και στις εταιρείες συγκεκριμένου μεγέθους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απόσυρση των προτάσεων Ευσταθιού-Περδίκη και την υιοθέτηση της πρότασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η οποία ουσιαστικά τις βελτιώνει, και εξήρε τη θετική συμβολή του στη ρύθμιση του ζητήματος.

Ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ είπε πως η πρόταση Ιωάννου θα βοηθήσει τις ΜμΕ και θα τις προστατεύσει όπως προστατεύει και τα φυσικά πρόσωπα. Αναφέρθηκε όμως στις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια, λέγοντας ότι από τις 50 υποθέσεις, μόνο τρεις προωθήθηκαν στα δικαστήρια εκ των οποίων οι δύο αφορούν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και ότι η επιτροπή απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας επίσπευση.

Η πρόταση Ιωάννου καλύπτει μικρές επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Αυτά αφορούν οι εταιρείες να έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκ, να εργοδοτούν πέντε άτομα προσωπικό και να έχουν ενεργητικό ως ένα εκατομμύριο, εξηγώντας ότι αν πληρούν δύο από αυτά τα κριτήρια μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο όπως συμβαίνει και με τα φυσικά πρόσωπα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η πρόταση Ιωάννου είναι πολύ σημαντική και θα κατατεθεί την Παρασκευή προς συζήτηση και ως εκ τούτου αποσύρθηκε η πρόταση που ο ίδιος είχε καταθέσει και αυτή του Κωστή Ευσταθίου της ΕΔΕΚ. Εξήγησε ότι με την πρόταση του Επιτρόπου οι ΜμΕ εμπίπτουν στον νόμο για τις καταχρηστικές ρήτρες και αυτό είναι σημαντικό για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

Υλοποίηση σχεδιασμού για λειτουργία ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του σχεδιασμού για λειτουργία ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού είπε πως πρόκειται για μια "βασανισμένη ιστορία" με καθυστερήσεις. Εξήγησε πως υποβλήθηκε πρόταση από το ΧΑΚ και ότι αν γινόταν αποδεκτή θα οδηγούσε σε ταχύτερη εφαρμογή της ελεύθερης αγοράς με το μικρότερο κόστος και ενώ συζητήθηκε η πρόταση αυτή και όλοι ήταν υπέρ, ο Υπουργός Εμπορίου μόλις την περασμένη Παρασκευή απέρριψε την πρόταση με κάποιες εξηγήσεις. Ανέφερε ότι θα ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό για να πείσει την Επιτροπή ότι είναι καλύτερα η αγορά να παραμείνει υπό την ομπρέλα του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως ο Υπουργός αρνήθηκε να συναντήσει το ΔΣ του ΧΑΚ για την πρότασή του και ότι η απόφασή του φαίνεται να ήταν προειλημμένη αφού πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το Υπουργείο θεωρεί μη συμφέρουσα την πρόταση του ΧΑΚ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά το ίδιο το ΧΑΚ επιμένει ότι δεν ακούστηκαν τα επιχειρήματά του και ότι για μια ακόμη φορά ήταν θεατής στην όλη ιστορία. Ανέφερε ότι κατόπιν τούτου θα υπάρξει επικοινωνία με τον Υπουργό Εμπορίου και συζήτηση της κατάστασης.

Ο Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι η παρά την πρόθεση του ΧΑΚ να αναλάβει αυτό το εγχείρημα, το Υπουργείο έχει άλλες προθέσεις και θεωρεί ότι η ανάληψη από το Χρηματιστήριο θα δημιουργούσε περαιτέρω καθυστέρηση με επιπλέον κόστος 3 εκατομμύρια.

Send to Facebook

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ

Στο €1 δισεκατομμύριο πλησίασε το απόθεμα των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, παρά τον τερματισμό των νέων αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), συνεχίζει τις αγορές μέσω της επανεπένδυσης ποσών από ομόλογα που λήγουν. Σύμφωνα...

17/05/2019 11:49

Υπουργός Οικονομικών

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχουν περιοριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2018 και την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής...

15/05/2019 17:35

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε απόψε ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι η συνεχής στήριξη και υποστήριξη τόσο της τοπικής όσο και της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον. Ο Πρόεδρος μιλούσε κατά την τελετή των εγκαινίων των νέων...

14/05/2019 09:27

ΗΠΑ

Οι προοπτικές που ανοίγει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και οι ενεργειακές ανακαλύψεις, ήταν το αντικείμενο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη και...

03/05/2019 11:58

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο

Ο μήνας Απρίλιος 2019 χαρακτηρίζεται, όπως και ο Μάρτιος, από μικρές μεν αλλά συνεχείς αυξήσεις στις λιανικές τιμές της βενζίνης 95, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο λιανικών τιμών βενζίνης 95 και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019, παρατηρήθηκαν συνολικές...

02/05/2019 11:39

Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσία επιχειρήσεων κυπριακών συμφερόντων στην Αίγυπτο, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο τοπικός οικονομικός τύπος κάνει λόγο για επενδύσεις που φτάνουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες κυπριακών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται...

01/05/2019 10:48

2ο Φόρουμ “Belt and Road”

Η Κύπρος αποτελεί ένα πραγματικό υποστηρικτή μιας ακόμη πιο στενής Ευρω-Ασιατικής σχέσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 2ο Φόρουμ “Belt and Road” για τον Δρόμο του Μεταξιού στο Πεκίνο, που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Κίνας, στο Πεκίνο, και στο οποίο συμμετείχαν 40 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

27/04/2019 13:56

Όσα δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου που λήφθηκε από τη Ρωσία το 2012. Ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλούσε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος...

18/04/2019 12:23

Σύντομα εξελίξεις για νέα έκδοση ομολόγου

Διαβεβαιώσεις για συστηματική και τακτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έδωσαν από κοινού ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος...

16/04/2019 11:46

Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία

Πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας η δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και...

14/04/2019 16:24

Διατηρώντας σταθερή την προοπτική

O οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική. Στη χθεσινή του πράξη αξιολόγησης, που αποτελεί την πρώτη για το 2019, ο οίκος επικαλείται το κατάλοιπο της κρίσης, δηλαδή το υψηλό δημόσιο χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό...

13/04/2019 15:08

Πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων

Σημαντική μείωση κατά 23%, σε ετήσια βάση, σημείωσαν τον Μάρτιο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 1.105,...

11/04/2019 10:07

Back to Top