Δεν δικαιολογείται παρέμβαση για πλαφόν, λέει το Υπ. Εμπορίου
Ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων

Στα έξι με επτά σεντ κυμαίνεται η άνοδος στις τιμές των καυσίμων και όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής δεν διαφαίνεται αισχροκέρδεια και ούτε δικαιολογείται παρέμβαση για πλαφόν. Βουλευτές θεωρούν ότι η μείωση που επήλθε στον φόρο κατανάλωσης με ψήφιση της Βουλής πρόσφατα, έχει εξανεμιστεί και οι καταναλωτές δεν την έχουν νοιώσει στις τσέπες τους.
Η συζήτηση για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και οι επιπτώσεις στην οικονομία συζητήθηκαν ύστερα από πρόταση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως δεν διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια και ότι από το Υπουργείο Εμπορίου λέχθηκε στη συνεδρίαση ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Εμείς, είπε, θα έχουμε έγνοια ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες νοιώθουν πραγματικά πως στις αυξομειώσεις δεν υπάρχει αισχροκέρδεια. Ανέφερε επίσης πως αν οι εταιρείες διατηρούν σταθερό ποσοστό κέρδους, αυτό διαφαίνεται στους λογαριασμούς που διατηρούν και είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι υπάρχει συνέχεια στις αυξήσεις των καυσίμων και ότι η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων από 1,05 σεντ έφθασε τα 1,21 σεντ και πλέον η μείωση στους φόρους έχει υπερκαλυφθεί.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να απαντήσει γιατί όταν η τιμή διεθνώς ήταν στα 140 δολάρια το βαρέλι η τιμή της βενζίνης ήταν στο 1,40 σεντ το λίτρο ενώ σήμερα που είναι στα 66 δολάρια, η τιμή είναι στα 1,21 σεντ. Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τις προτάσεις για ανταγωνισμό και δεν προωθεί την υγραεριοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως είμαστε στο ίδιο έργο θεατές στο θέμα των καυσίμων και ότι το Υπουργείο λέει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και πως δεν ισχύει αυτό που λέχθηκε για απορρόφηση της μείωσης στις τιμές. Ανέφερε ακόμη πως αν δεν περνούσε η μείωση στους φόρους κατανάλωσης, σήμερα θα είχαμε άλλα έξι σεντ αύξηση στις τιμές.

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ ανέφερε πως σήμερα το κόμμα του δικαιώνεται γιατί είχε καταψηφίσει τη μείωση στους φόρους και είχε τότε εκφράσει επιφυλάξεις ότι αν δεν έμπαιναν ασφαλιστικές δικλείδες και έλεγχος, τα 35 εκατομμύρια που δόθηκαν ως δώρο στους καταναλωτές, θα εξανεμίζονταν.

Ανέφερε ακόμη πως οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέφεραν ότι δεν βλέπουν χειραγώγηση τιμών. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μυριάνθους το 2006 υπήρχαν 240 πρατήρια με πώληση 1 δισ. λίτρα καυσίμων, ενώ σήμερα υπάρχουν 310 πρατήρια και σημειώνεται μείωση στην κατανάλωση των καυσίμων κατά 150 εκ.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός ότι η νομοθεσία για μείωση του φόρου κατανάλωσης που ψήφισε η Βουλή τελικά αποδείχθηκε ότι δεν βοηθά τους καταναλωτές. Εμείς, είπε, είχαμε προβλέψει ότι τη μείωση θα την απορροφούσε η αγορά εις βάρος των καταναλωτών και υπέρ των επιχειρήσεων και λέγαμε μάλιστα ότι σε 4 μήνες η λιανική τιμή θα ανέρχεται στα ίδια επίπεδα.

Καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

Στην Επιτροπή Εμπορίου συμφωνήθηκε να αποσυρθούν οι δύο προτάσεις νόμου που είχαν κατατεθεί από τους Κωστή Ευσταθίου και Γιώργο Περδίκη και αφορούσαν την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού, υποβλήθηκε πρόταση από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, η οποία θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή προς συζήτηση με βάση την οποία προνοείται επέκταση της προστασίας από τις ρήτρες αυτές όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και στις εταιρείες συγκεκριμένου μεγέθους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απόσυρση των προτάσεων Ευσταθιού-Περδίκη και την υιοθέτηση της πρότασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η οποία ουσιαστικά τις βελτιώνει, και εξήρε τη θετική συμβολή του στη ρύθμιση του ζητήματος.

Ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ είπε πως η πρόταση Ιωάννου θα βοηθήσει τις ΜμΕ και θα τις προστατεύσει όπως προστατεύει και τα φυσικά πρόσωπα. Αναφέρθηκε όμως στις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια, λέγοντας ότι από τις 50 υποθέσεις, μόνο τρεις προωθήθηκαν στα δικαστήρια εκ των οποίων οι δύο αφορούν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και ότι η επιτροπή απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας επίσπευση.

Η πρόταση Ιωάννου καλύπτει μικρές επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Αυτά αφορούν οι εταιρείες να έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκ, να εργοδοτούν πέντε άτομα προσωπικό και να έχουν ενεργητικό ως ένα εκατομμύριο, εξηγώντας ότι αν πληρούν δύο από αυτά τα κριτήρια μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο όπως συμβαίνει και με τα φυσικά πρόσωπα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η πρόταση Ιωάννου είναι πολύ σημαντική και θα κατατεθεί την Παρασκευή προς συζήτηση και ως εκ τούτου αποσύρθηκε η πρόταση που ο ίδιος είχε καταθέσει και αυτή του Κωστή Ευσταθίου της ΕΔΕΚ. Εξήγησε ότι με την πρόταση του Επιτρόπου οι ΜμΕ εμπίπτουν στον νόμο για τις καταχρηστικές ρήτρες και αυτό είναι σημαντικό για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

Υλοποίηση σχεδιασμού για λειτουργία ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του σχεδιασμού για λειτουργία ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού είπε πως πρόκειται για μια "βασανισμένη ιστορία" με καθυστερήσεις. Εξήγησε πως υποβλήθηκε πρόταση από το ΧΑΚ και ότι αν γινόταν αποδεκτή θα οδηγούσε σε ταχύτερη εφαρμογή της ελεύθερης αγοράς με το μικρότερο κόστος και ενώ συζητήθηκε η πρόταση αυτή και όλοι ήταν υπέρ, ο Υπουργός Εμπορίου μόλις την περασμένη Παρασκευή απέρριψε την πρόταση με κάποιες εξηγήσεις. Ανέφερε ότι θα ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό για να πείσει την Επιτροπή ότι είναι καλύτερα η αγορά να παραμείνει υπό την ομπρέλα του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως ο Υπουργός αρνήθηκε να συναντήσει το ΔΣ του ΧΑΚ για την πρότασή του και ότι η απόφασή του φαίνεται να ήταν προειλημμένη αφού πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το Υπουργείο θεωρεί μη συμφέρουσα την πρόταση του ΧΑΚ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά το ίδιο το ΧΑΚ επιμένει ότι δεν ακούστηκαν τα επιχειρήματά του και ότι για μια ακόμη φορά ήταν θεατής στην όλη ιστορία. Ανέφερε ότι κατόπιν τούτου θα υπάρξει επικοινωνία με τον Υπουργό Εμπορίου και συζήτηση της κατάστασης.

Ο Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι η παρά την πρόθεση του ΧΑΚ να αναλάβει αυτό το εγχείρημα, το Υπουργείο έχει άλλες προθέσεις και θεωρεί ότι η ανάληψη από το Χρηματιστήριο θα δημιουργούσε περαιτέρω καθυστέρηση με επιπλέον κόστος 3 εκατομμύρια.

Send to Facebook

Ο οίκος Fitch επισημαίνει πως το outlook είναι αρνητικό.

Δώδεκα τράπεζες της Τουρκίας υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς και δύο κρατικά ελεγχόμενες αναπτυξιακές τράπεζες, την Turkiye Ihracat Kredi Bankasi και την Turkiye Kalkinma Bankasi. Ο οίκος Fitch επισημαίνει πως το outlook είναι αρνητικό. Σε ανακοίνωση του οίκου, αναφέρεται πως η υποβάθμιση...

20/07/2019 12:29

PS Debt Servicing Cyprus

Σημαντική αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η συμβολή της εταιρείας APS Debt Servicing Cyprus στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα, η APS Debt Servicing Cyprus προώθησε τις πωλήσεις ακινήτων αξίας πέραν των €20 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2019, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που...

12/07/2019 19:42

Υπουργείο Οικονομικών

Άρχισε χθες η υλοποίηση του πρώτου τμήματος του Σχεδίου Εστία με την αποστολή από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, των επιστολών προς τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το κράτος για συμμετοχή στο Σχέδιο.Σύμφωνα με τις ίδιες...

09/07/2019 11:44

Η χρηματοδότηση των τραπεζών είναι ευάλωτη αναφέρει ο οίκος

Οι προοπτικές για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές, αντανακλώντας τις αδυναμίες χρηματοδότησης των τραπεζών και τις δύσκολες λειτουργικές συνθήκες που θα ασκήσουν καθοδική πίεση στην οικονομική δύναμή τους κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Η...

01/07/2019 23:01

ΥΠΟΙΚ

Η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα υποσχόμενη περίοδο, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα του 4ου "Cyprus International Investors Summit", στη Λεμεσό, διαβεβαιώνοντας τους 150 και πλέον ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές, για τις μεγάλες προοπτικές που η Κύπρος προσφέρει ως επενδυτικός προορισμός. Στο χαιρετισμό...

28/06/2019 15:20

Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου

Έκκληση στους βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να μην προχωρήσουν τώρα σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις (νόμος περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως ακινήτων) προτού τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Εστία, έκανε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. «Θέση της Κυβέρνησης και του...

27/06/2019 16:31

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κατατίθεται το συντομότερο νομοσχέδιο για την δημιουργία του Υφυπουργείου Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας από το βήμα της 58ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ο Πρόεδρος...

27/06/2019 08:05

Δέσμευση από την Hermes Airports

Σε μηδενική εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2050, δεσμεύεται να φτάσει η Hermes Airports, μέσα από τη συμφωνία που υπογράφηκε στο περιθώριο της 29ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI Europe), που πραγματοποιείται στη Λεμεσό. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του διαχειριστή των κυπριακών αεροδρομίων,...

26/06/2019 17:07

Συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών

Συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Λονδίνο, πραγματοποιεί η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία βρίσκεται από τις 18 Ιουνίου στην βρετανική πρωτεύουσα με σκοπό την προώθηση της Κυπριακής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, η κα.Πηλείδου θα ολοκληρώσει σήμερα...

20/06/2019 16:13

H.Π.Α

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ διερευνούν εάν η Deutsche Bank συμμορφώθηκε με νόμους που αποσκοπούν στην παύση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα εγκλήματα, όπως ανέφεραν την Τετάρτη σε ρεπορτάζ τους οι New York Times. Η αξία των μετοχών στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ήταν κατά...

20/06/2019 12:44

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ξεπέρασαν το €1 δισεκατομμύριο οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της επανεπένδυσης ομολόγων που είχαν αποκτηθεί μέσω του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το...

19/06/2019 12:02

Για δεύτερο μήνα εντός του 2019

Την δεύτερη μείωση εντός του 2019, που ανήλθε στο 3,5% σημείωσαν τον Μάιο οι αφίξεις τουριστών, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 1,1%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τον Μάιο 2019 ανήλθαν σε 434.578 σε σύγκριση με 450.495 τον Μάιο 2018, σημειώνοντας μείωση...

18/06/2019 16:35

Back to Top