Οι βασικοί πυλώνες
Τη νέα πενταετή στρατηγική της στην εγχώρια αγορά, παρουσίασε η RCB

Η RCB βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική θέση και έχει επιτύχει τον τίτλο της ασφαλέστερης τράπεζας για τρίτη συνεχή χρονιά, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Παναγιώτης Λοϊζίδης, ανακοινώνοντας παράλληλα τους βασικούς πυλώνες της νέας πενταετής στρατηγικής της RCB στην εγχώρια αγορά, η οποία στοχεύει στην επιχειρησιακή αριστεία.

Σε χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση σε συνεργάτες και πελάτες της RCB νέας στρατηγικής της τράπεζας, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής αυτής περιλαμβάνουν την περαιτέρω οργανική επέκταση στην εγχώρια αγορά, την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε επιχειρήσεις, επέκταση των δανειακών προϊόντων σε ιδιώτες πελάτες, διεθνή ιδιωτική τραπεζική, καθώς και επενδύσεις στην τεχνολογία για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων για τους πελάτες της τράπεζας.

«Ελπίδα και σταθερή μας πεποίθηση είναι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω το ρόλο μας όχι μόνο ως τράπεζα αλλά και ως επιχειρηματικός συνεργάτης που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας», δήλωσε ο κ. Λοϊζίδης.

Ο Πρόεδρος της RCB τόνισε πως η Τράπεζα θα βελτιστοποιήσει την οργανωτική της δομή και τις επιχειρηματικές της διαδικασίες ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους νέους στρατηγικούς στόχους.

Περαιτέρω, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι η RCB διαρκώς ενισχύει την ψηφιακή τραπεζική και προσφέρει νέες καινοτόμες λύσεις ηλεκτρονικών πληρωμών για διευκόλυνση όχι μόνο των συναλλαγών των ιδιωτών αλλά και των επιχειρηματιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικών τους πελατών.

Ανέφερε ότι η RCB είναι η μοναδική τράπεζα στην Κύπρο, που έχει επενδύσει σε δικό της κέντρο και πλατφόρμα εκκαθάρισης καρτών με απευθείας συνδέσεις με τα διεθνή συστήματα πληρωμών, αξιοποιώντας εμπειρογνώμονες από την Κύπρο.

Σημείωσε ότι το 2018 η RCB άρχισε να προσφέρει τη νέα τραπεζική εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας, κάρτα πολλαπλών νομισμάτων καθώς και ψηφιακό πορτοφόλι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διευθυντικά στελέχη της RCB Bank παρουσίασαν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής για την επιχειρηματική ανάπτυξη στην Κύπρο.

Κυπριακή οικονομία

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο επικεφαλής του τμήματος εταιρικού δανεισμού της τράπεζας Χριστόφορος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην κυπριακή οικονομία λέγοντας ότι αυτή «πηγαίνει καλά» και απόδειξη αυτού, όπως είπε, είναι η αναβάθμιση της σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και S&P γεγονός που οδηγεί όχι μόνο σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού αλλά «δίδει και ένα μαξιλαράκι εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα να μπορέσουμε να το λύσουμε».

Ανέφερε επίσης ότι η ανεργία υποχωρεί με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ανεργία 5% σε δύο χρόνια, ενώ το ΑΠΕ αυξάνεται με ψηλούς ρυθμούς, προσθέτοντας, ωστόσο, το θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία στο μακροοικονομικό επίπεδο είναι το υψηλό δημόσιο χρέος που βρίσκεται σήμερα στο 105% του ΑΕΠ και αποτελεί δυνητικό ρίσκο για την οικονομία.

Είπε ακόμη ότι «πηγαίνουν καλά» και οι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας (τουρισμός, ιδιωτική κατανάλωση, τομέας ακινήτων), εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να βρούμε άλλους τομείς που να αναπληρώσουν το τι δίνει σήμερα στην κυπριακή οικονομία ο τομέας των ακινήτων.

Επένδυση στην έρευνα και καινοτομία

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη η Κύπρος να αυξήσει το ποσοστό επένδυσης στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος επένδυσε στην καινοτομία το 2017 ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ, την στιγμή που στην ΕΕ επενδύουν το 2,1% του ΑΕΠ και στις ΗΠΑ το 2,8%, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις του τομέα της έρευνας και καινοτομίας είναι στο 35% σε σχέση με πέραν του 60% στις ΗΠΑ.

Διαρθρωτικά θέματα

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει τα πιο ψηλά στην Ευρώπη μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) που ανέρχονταν το γ΄ τρίμηνο του 2018 στο 47% με το 51% από αυτών να είναι καλυμμένα με προβλέψεις την στιγμή που ο μέσος όρος κάλυψης των ΜΕΔ στην ΕΕ είναι 60%.

Ανέφερε ότι η πολιτεία βοηθά στο να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα όπως είναι η νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογία και η συγχώνευση Συνεργατισμού και Ελληνικής Τράπεζας.

Αναφορικά με άλλους παράγοντες αβεβαιότητας, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο Brexit και στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, ενώ στην εγχώρια αγορά παράγοντας αβεβαιότητας αποτελούν, όπως είπε, οι υψηλές τιμές ακινήτων.

Κερδοφόρα η RCB

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η RCB είναι κερδοφόρα τα τελευταία χρόνια με το 2017 να καταγράφει κέρδη περίπου €100 εκατομμύρια, ενώ δεν διαθέτει ΜΕΔ (κάτω από 1%) και έχει πολλά ψηλά κεφάλαια ύψους € 450 εκ. και κεφαλαιακή επάρκεια πέραν του 20%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ

Στο €1 δισεκατομμύριο πλησίασε το απόθεμα των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, παρά τον τερματισμό των νέων αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), συνεχίζει τις αγορές μέσω της επανεπένδυσης ποσών από ομόλογα που λήγουν. Σύμφωνα...

17/05/2019 11:49

Υπουργός Οικονομικών

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχουν περιοριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2018 και την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής...

15/05/2019 17:35

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε απόψε ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι η συνεχής στήριξη και υποστήριξη τόσο της τοπικής όσο και της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον. Ο Πρόεδρος μιλούσε κατά την τελετή των εγκαινίων των νέων...

14/05/2019 09:27

ΗΠΑ

Οι προοπτικές που ανοίγει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και οι ενεργειακές ανακαλύψεις, ήταν το αντικείμενο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη και...

03/05/2019 11:58

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο

Ο μήνας Απρίλιος 2019 χαρακτηρίζεται, όπως και ο Μάρτιος, από μικρές μεν αλλά συνεχείς αυξήσεις στις λιανικές τιμές της βενζίνης 95, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο λιανικών τιμών βενζίνης 95 και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019, παρατηρήθηκαν συνολικές...

02/05/2019 11:39

Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσία επιχειρήσεων κυπριακών συμφερόντων στην Αίγυπτο, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο τοπικός οικονομικός τύπος κάνει λόγο για επενδύσεις που φτάνουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες κυπριακών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται...

01/05/2019 10:48

2ο Φόρουμ “Belt and Road”

Η Κύπρος αποτελεί ένα πραγματικό υποστηρικτή μιας ακόμη πιο στενής Ευρω-Ασιατικής σχέσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 2ο Φόρουμ “Belt and Road” για τον Δρόμο του Μεταξιού στο Πεκίνο, που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Κίνας, στο Πεκίνο, και στο οποίο συμμετείχαν 40 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

27/04/2019 13:56

Όσα δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου που λήφθηκε από τη Ρωσία το 2012. Ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλούσε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος...

18/04/2019 12:23

Σύντομα εξελίξεις για νέα έκδοση ομολόγου

Διαβεβαιώσεις για συστηματική και τακτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έδωσαν από κοινού ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος...

16/04/2019 11:46

Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία

Πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας η δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και...

14/04/2019 16:24

Διατηρώντας σταθερή την προοπτική

O οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική. Στη χθεσινή του πράξη αξιολόγησης, που αποτελεί την πρώτη για το 2019, ο οίκος επικαλείται το κατάλοιπο της κρίσης, δηλαδή το υψηλό δημόσιο χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό...

13/04/2019 15:08

Πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων

Σημαντική μείωση κατά 23%, σε ετήσια βάση, σημείωσαν τον Μάρτιο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 1.105,...

11/04/2019 10:07

Back to Top