Με 30 ψήφους υπέρ και 24 κατά
Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 – Δέσμευση του ΕΣΤΙΑ

Με τις 30 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη) και 24 εναντίον (ΑΚΕΛ,ΕΔΕΚ,Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών, ΕΛΑΜ) ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 ψηφίστηκε σε νόμο.

Η Ολομέλεια της Βουλής δέσμευσε μεταξύ άλλων και τις δαπάνες ύψους €33 εκατομμυρίων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», που αφορά τη επιδότηση μέρους της δόσης δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία. Μετά την ένθεση σημείωσης στο ΕΣΤΙΑ, τα κονδύλια θα μπορούν να αποδεσμευτούν μετά από ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Κατά του σταυρώματος τάχθηκε ο ΔΗΣΥ. Αποκόπηκαν επίσης 5% των λειτουργικών δαπανών για όλα τα Υπουργεία και κρατικά τμήματα καθώς επίσης 5%των δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως η αρνητική ψήφος είναι πολιτική τοποθέτηση που αφορά την έκφραση διαφωνίας με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για υπερψήφιση κάποιων κονδυλίων με τα οποία το κόμμα συμφωνεί.

Δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός είναι πολύ μικρός ως ποσοστό των συνολικών δαπανών. «Δεν βλέπουμε να υπάρχουν αναπτυξιακά μέτρα σε παραγωγικούς τομείς και δεν υπάρχουν κοινωνικές παροχές σε ευάλωτες ομάδες που να μειώνουν το χάσμα μεταξύ ευάλωτων και προνομιούχων», είπε, προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ και το πρόγραμμα της αμυντικής θωράκισης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωση πως το Κίνημα καταψηφίζει τον προϋπολογισμό διότι «δεν ικανοποιούνται τα δικά μας θέλω, η δική μας ελπίδα για το μέλλον του τόπου». Αναφέρθηκε στην απουσία προνοιών για την κυκλική και αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη και την έλλειψη κονδυλίων για κοινωνικές παροχές. Είπε ότι θα υπερψηφίσει για τα κονδύλια του ΓΕΣΥ και Τμήμα Περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο, λέγοντας πως το κόμμα διαφωνεί με την φιλοσοφία που διέπει τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι θα υπερψηφίσει τις δαπάνες για το Υπουργείο Άμυνας και για την υγεία.

Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης ύψους €8.55 δισεκατομμυρίων και δαπάνες ύψους €7,91 δις, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να ανέχεται στο 3% του ΑΕΠ. Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης θα ανέλθουν στα €6,27 δις.

Στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί εξάλλου 51 τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συζήτηση τους στην Επιτροπή Οικονομικών, αυξάνουν τις δαπάνες κατά €16 εκατομμύρια.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την ψηφοφορία παρέστησαν οι Υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.

Η τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης και Οικολόγων για ένθεση σημείωσης (σταύρωμα) στο σχετικό κονδύλι ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία ύψους 33.000.000 ευρώ να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Τροπολογία των ιδίων κομμάτων για ένθεση σημείωσης στις κοινωνικές παροχές παιδείας και μη δαπανηθέν ποσό που αντιστοιχεί σε πιστώσεις 50.000.000 ευρώ μετά την καταβολή της φοιτητικής χορηγίας, διατίθεται για την παραχώρηση επιδομάτων με βάση κριτήρια και διαδικασίες που καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού ενημερωθεί σχετικά Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι νοείται πως στο πλαίσιο της διάθεσης των σύμφωνα με τα υπό αναφορά μη δαπανηθέντα κονδύλια, δύναται να είναι δικαιούχοι και αλλοδαποί φοιτητές υπήκοοι χωρών, οι οποίες τυγχάνουν αντίστοιχης στήριξης Κύπριοι φοιτητές στις χώρες αυτές.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Άννας Θεολόγου για αποκοπή από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ποσοστού 5% με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τη ΔΕΑ, τις τεχνικές επιτροπές, το τμήμα εξωτερικής πολιτικής και Κυπριακού, το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την αγορά υπηρεσιών παροχής επιστημονικής εξέτασης αστυνομικών τεκμηρίων στο το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, την αγορά υπηρεσιών για την επίδοση κλήσεων ποινικών υποθέσεων και το πλαίσιο προώθησης και εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ψηφίστηκε με 47 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Άννας Θεολόγου για ένθεση σημείωσης (σταύρωμα) ώστε προτού διενεργηθεί η όποια δαπάνη για τις εναπομείνασες δαπάνες, εκτός αυτών που εξαιρέθηκαν με την προηγούμενη τροπολογία να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της, ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Άννας Θεολόγου με την οποία τέθηκε σημείωση, ώστε να εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τη διενέργεια δαπάνης από πιστώσεις που βρίσκονται στη διάθεση των Υπουργών για σκοπούς επιχορήγησης εκδηλώσεων και άλλων έργων ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Συγκεκριμένα σταυρώθηκαν 200.000 ευρώ του Υπουργού Γεωργίας, 25.000 ευρώ του Υπουργού Ενέργειας, 320.000 του Υπουργού Εργασίας, 1.450.000 ευρώ του Υπουργού Εσωτερικών, 70.000 ευρώ του Υπουργού Παιδείας, 500.000 του Υπουργού Μεταφορών και 20.000 ευρώ του Υπουργού Υγείας.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων δέσμευσε το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για τραπεζικές επιβαρύνσεις με υπέρ, εναντίον, αποχές . Συγκεκριμένα σταυρώθηκε το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για το μέρος που αφορά δαπάνες που προορίζονται να καλύψουν προμήθεια προς την εταιρεία JCC Payment Systems για εισπράξεις οφειλόμενων ποσών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από τους Ταμίες όλων των κυβερνητικών τμημάτων, ύψους 5.000.000 ευρώ. Η τροπολογία ψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Η τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχίας και Οικολόγων, για την οποία έγινε η συζήτηση και χρειάστηκαν τα διαλείμματα ώστε να διαμορφωθεί το κείμενο ψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και εναντίον.

Η τροπολογία προβλέπει την αποκοπή των δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίησεις ή και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Περαιτέρω η τροπολογία ως τελικά διαμορφώθηκε περιλαμβάνει όπως σε σχέση με τα κονδύλια που αφορούν την ανάπτυξη της Περιοχής Τροόδους, και το ΧΑΚ ότι και κάθε άλλη δαπάνη που συνιστά αποξένωση κρατικής περιουσίας διενεργείται χωρίς να ενημερώνεται και να εξασφαλίζεται η έγγραφη συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Με 46 ψήφους υπέρ, περιλαμβανομένου του ΔΗΣΥ και 5 εναντίον εγκρίθηκε η αποκοπή ποσοστού 5% από τις λειτουργικές δαπάνες με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν την αγορά ύδατος, φαρμάκων και άλλων ιατρικών προμηθειών, την καταβολή ενοικίων, φωτισμό θέρμανση και καύσιμα μη γραφειακών χώρων και τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Δεσμεύτηκε με 31 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον, σταυρώθηκε δαπάνη ύψους €3,16 εκατ από τις δαπάνες του Υπουργείου Ενέργειας, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Επίσης, με 34 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, δεσμεύτηκε δαπάνη €3,5 εκατ. του Υπουργείου Οικονομικών για αγορά νέων λιμουζινών για αξιωματούχους του κράτους, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη να ενημερώνεται η Επιτροπή Οικονομικών.

Με 42 ψήφους υπέρ, περιλαμβανομένου του ΔΗΣΥ και 8 εναντίον αποκόπηκε ποσοστό 5% από την ομάδα δαπανών που αφορούν την εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα.

Τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι και εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον εγκρίθηκε ένθεση σημείωσης για τις δαπάνες που αφορούν τους ειδικούς συμβούλους των Υπουργών, με τις δαπάνες να αποδεσμεύονται μετά από ενημέρωση και συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών.

Με 30 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον δεσμεύτηκαν οι δαπάνες ύψους €348.000 που αφορούν την αμοιβή των ειδικών συμβούλων – συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

Δεσμεύτηκε επίσης με 33 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, δαπάνη €2,61 εκατ του Υπουργείου Εμπορίου που αφορούν τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου δεσμεύτηκαν οι δαπάνες που αφορούν ενοίκια με εξαίρεση τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2019. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 34 από τους παρόντες βουλευτές υπέρ και 17 εναντίον.

Τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, η οποία εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον δέσμευσε δαπάνη €253.000 του Υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορά το Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ’ Αδεία. Η διενέργεια των δαπανών θα πραγματοποιηθεί αφού εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών.

Τέλος, με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον εγκρίθηκε τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, που αφορά τη δέσμευση δαπανών για αγορά υπηρεσιών για το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ύψους €121.797 και των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύψους €150.000. Ο σκοπός της δέσμευσης των κονδυλίων είναι προκειμένου τα κέντρα αυτά να στελεχώνονται με άτομα με αναπηρίες (ΑμΕΑ).

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα σταύρωμα, επειδή όπως είπε θεωρεί τη δέσμευση κονδυλίων λανθασμένη διαδικασία και τη διαδικασία ξεσταυρώματος μέσω τηλεφώνου, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας την κατάθεση τροπολογίας για δέσμευση των κονδυλίων για τους συνεργάτες των Υπουργών, είπε πως κατατέθηκε πρόταση νόμου για να αυξηθούν οι Κοινοβουλευτικοί Συνεργάτες και οι επιστημονικοί συνεργάτες των Βουλευτών και θα πρέπει μέσα από αυτό το νόμο να τεθούν και τα κριτήρια για τους επιστημονικούς συνεργάτες των Υπουργών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Για δεύτερο μήνα εντός του 2019

Την δεύτερη μείωση εντός του 2019, που ανήλθε στο 3,5% σημείωσαν τον Μάιο οι αφίξεις τουριστών, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 1,1%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τον Μάιο 2019 ανήλθαν σε 434.578 σε σύγκριση με 450.495 τον Μάιο 2018, σημειώνοντας μείωση...

18/06/2019 16:35

Τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Στα πλαίσια της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης οι θεσμοί έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα, τόσο για το πτωχευτικό καθεστώς, όσο και για το πλαίσιο αφερεγγυότητας που έχει υιοθετήσει η χώρα μας. Ως μη αποτελεσματικά χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας που ισχύουν σήμερα...

18/06/2019 09:00

Ικανοποίηση για τη «συμφωνία»

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τις αδρές γραμμές ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, έπειτα από μια νύχτα δύσκολων διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο. «Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος...

14/06/2019 10:24

Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Την ανάγκη για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της διατήρησης των πλεονασμάτων, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, ενόψει και των εξωτερικών κινδύνων όπως τους εμπορικούς πολέμους και τη συζήτηση για τερματισμό της υποβοηθητικής νομισματικής...

13/06/2019 13:18

Υφυπουργός Τουρισμού

Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και αναμένεται να είναι και η επόμενη, ωστόσο ψάχνουμε λύσεις και προωθητικές ενέργειες για να πλησιάσουμε τους περσινούς στόχους, ανέφερε σήμερα, στη Λεμεσό, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των 2ων ετήσιων βραβεύσεων του Φορέα "Κύπρια Φιλοξενία",...

11/06/2019 21:35

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Ακριβότερα αγοράζει τα καύσιμα ο Κύπριος καταναλωτής, καθώς από τα μέσα Ιανουαρίου 2019, που ήταν οι φθηνότερες τιμές, μέχρι το τέλος Μαΐου, η λιανική τιμή για τη βενζίνη 95 αυξήθηκε κατά 16,9 σεντ το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 10,6 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10,9 σεντ το λίτρο., όπως προκύπτει...

03/06/2019 12:56

Δεν είχαν ενημερωθεί οι 1.800 εργαζόμενοι

Εν μία νυκτί κατέβασε ρολά η ιταλική αλυσίδα Mercatore Uno, βάζοντας λουκέτο στα 55 πολυκαταστήματά της, χωρίς καν να ειδοποιήσει τους υπαλήλους της. Η αλυσίδα έκλεισε μια μέρα μετά την πτώχευση της εταιρείας που τα είχε εξαγοράσει. Ο όμιλος, που αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, εξαγοράστηκε πέρσι από την εταιρεία χόλντινγκ...

27/05/2019 11:42

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ

Στο €1 δισεκατομμύριο πλησίασε το απόθεμα των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, παρά τον τερματισμό των νέων αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), συνεχίζει τις αγορές μέσω της επανεπένδυσης ποσών από ομόλογα που λήγουν. Σύμφωνα...

17/05/2019 11:49

Υπουργός Οικονομικών

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχουν περιοριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2018 και την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής...

15/05/2019 17:35

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε απόψε ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι η συνεχής στήριξη και υποστήριξη τόσο της τοπικής όσο και της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον. Ο Πρόεδρος μιλούσε κατά την τελετή των εγκαινίων των νέων...

14/05/2019 09:27

ΗΠΑ

Οι προοπτικές που ανοίγει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και οι ενεργειακές ανακαλύψεις, ήταν το αντικείμενο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη και...

03/05/2019 11:58

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο

Ο μήνας Απρίλιος 2019 χαρακτηρίζεται, όπως και ο Μάρτιος, από μικρές μεν αλλά συνεχείς αυξήσεις στις λιανικές τιμές της βενζίνης 95, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο λιανικών τιμών βενζίνης 95 και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019, παρατηρήθηκαν συνολικές...

02/05/2019 11:39

Back to Top