Με 30 ψήφους υπέρ και 24 κατά
Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 – Δέσμευση του ΕΣΤΙΑ

Με τις 30 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη) και 24 εναντίον (ΑΚΕΛ,ΕΔΕΚ,Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών, ΕΛΑΜ) ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 ψηφίστηκε σε νόμο.

Η Ολομέλεια της Βουλής δέσμευσε μεταξύ άλλων και τις δαπάνες ύψους €33 εκατομμυρίων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», που αφορά τη επιδότηση μέρους της δόσης δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία. Μετά την ένθεση σημείωσης στο ΕΣΤΙΑ, τα κονδύλια θα μπορούν να αποδεσμευτούν μετά από ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Κατά του σταυρώματος τάχθηκε ο ΔΗΣΥ. Αποκόπηκαν επίσης 5% των λειτουργικών δαπανών για όλα τα Υπουργεία και κρατικά τμήματα καθώς επίσης 5%των δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως η αρνητική ψήφος είναι πολιτική τοποθέτηση που αφορά την έκφραση διαφωνίας με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για υπερψήφιση κάποιων κονδυλίων με τα οποία το κόμμα συμφωνεί.

Δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός είναι πολύ μικρός ως ποσοστό των συνολικών δαπανών. «Δεν βλέπουμε να υπάρχουν αναπτυξιακά μέτρα σε παραγωγικούς τομείς και δεν υπάρχουν κοινωνικές παροχές σε ευάλωτες ομάδες που να μειώνουν το χάσμα μεταξύ ευάλωτων και προνομιούχων», είπε, προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ και το πρόγραμμα της αμυντικής θωράκισης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωση πως το Κίνημα καταψηφίζει τον προϋπολογισμό διότι «δεν ικανοποιούνται τα δικά μας θέλω, η δική μας ελπίδα για το μέλλον του τόπου». Αναφέρθηκε στην απουσία προνοιών για την κυκλική και αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη και την έλλειψη κονδυλίων για κοινωνικές παροχές. Είπε ότι θα υπερψηφίσει για τα κονδύλια του ΓΕΣΥ και Τμήμα Περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο, λέγοντας πως το κόμμα διαφωνεί με την φιλοσοφία που διέπει τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι θα υπερψηφίσει τις δαπάνες για το Υπουργείο Άμυνας και για την υγεία.

Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης ύψους €8.55 δισεκατομμυρίων και δαπάνες ύψους €7,91 δις, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να ανέχεται στο 3% του ΑΕΠ. Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης θα ανέλθουν στα €6,27 δις.

Στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί εξάλλου 51 τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συζήτηση τους στην Επιτροπή Οικονομικών, αυξάνουν τις δαπάνες κατά €16 εκατομμύρια.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την ψηφοφορία παρέστησαν οι Υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.

Η τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης και Οικολόγων για ένθεση σημείωσης (σταύρωμα) στο σχετικό κονδύλι ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία ύψους 33.000.000 ευρώ να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Τροπολογία των ιδίων κομμάτων για ένθεση σημείωσης στις κοινωνικές παροχές παιδείας και μη δαπανηθέν ποσό που αντιστοιχεί σε πιστώσεις 50.000.000 ευρώ μετά την καταβολή της φοιτητικής χορηγίας, διατίθεται για την παραχώρηση επιδομάτων με βάση κριτήρια και διαδικασίες που καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού ενημερωθεί σχετικά Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι νοείται πως στο πλαίσιο της διάθεσης των σύμφωνα με τα υπό αναφορά μη δαπανηθέντα κονδύλια, δύναται να είναι δικαιούχοι και αλλοδαποί φοιτητές υπήκοοι χωρών, οι οποίες τυγχάνουν αντίστοιχης στήριξης Κύπριοι φοιτητές στις χώρες αυτές.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Άννας Θεολόγου για αποκοπή από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ποσοστού 5% με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τη ΔΕΑ, τις τεχνικές επιτροπές, το τμήμα εξωτερικής πολιτικής και Κυπριακού, το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την αγορά υπηρεσιών παροχής επιστημονικής εξέτασης αστυνομικών τεκμηρίων στο το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, την αγορά υπηρεσιών για την επίδοση κλήσεων ποινικών υποθέσεων και το πλαίσιο προώθησης και εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ψηφίστηκε με 47 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Άννας Θεολόγου για ένθεση σημείωσης (σταύρωμα) ώστε προτού διενεργηθεί η όποια δαπάνη για τις εναπομείνασες δαπάνες, εκτός αυτών που εξαιρέθηκαν με την προηγούμενη τροπολογία να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της, ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Άννας Θεολόγου με την οποία τέθηκε σημείωση, ώστε να εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τη διενέργεια δαπάνης από πιστώσεις που βρίσκονται στη διάθεση των Υπουργών για σκοπούς επιχορήγησης εκδηλώσεων και άλλων έργων ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Συγκεκριμένα σταυρώθηκαν 200.000 ευρώ του Υπουργού Γεωργίας, 25.000 ευρώ του Υπουργού Ενέργειας, 320.000 του Υπουργού Εργασίας, 1.450.000 ευρώ του Υπουργού Εσωτερικών, 70.000 ευρώ του Υπουργού Παιδείας, 500.000 του Υπουργού Μεταφορών και 20.000 ευρώ του Υπουργού Υγείας.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων δέσμευσε το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για τραπεζικές επιβαρύνσεις με υπέρ, εναντίον, αποχές . Συγκεκριμένα σταυρώθηκε το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για το μέρος που αφορά δαπάνες που προορίζονται να καλύψουν προμήθεια προς την εταιρεία JCC Payment Systems για εισπράξεις οφειλόμενων ποσών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από τους Ταμίες όλων των κυβερνητικών τμημάτων, ύψους 5.000.000 ευρώ. Η τροπολογία ψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Η τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχίας και Οικολόγων, για την οποία έγινε η συζήτηση και χρειάστηκαν τα διαλείμματα ώστε να διαμορφωθεί το κείμενο ψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και εναντίον.

Η τροπολογία προβλέπει την αποκοπή των δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίησεις ή και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Περαιτέρω η τροπολογία ως τελικά διαμορφώθηκε περιλαμβάνει όπως σε σχέση με τα κονδύλια που αφορούν την ανάπτυξη της Περιοχής Τροόδους, και το ΧΑΚ ότι και κάθε άλλη δαπάνη που συνιστά αποξένωση κρατικής περιουσίας διενεργείται χωρίς να ενημερώνεται και να εξασφαλίζεται η έγγραφη συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Με 46 ψήφους υπέρ, περιλαμβανομένου του ΔΗΣΥ και 5 εναντίον εγκρίθηκε η αποκοπή ποσοστού 5% από τις λειτουργικές δαπάνες με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν την αγορά ύδατος, φαρμάκων και άλλων ιατρικών προμηθειών, την καταβολή ενοικίων, φωτισμό θέρμανση και καύσιμα μη γραφειακών χώρων και τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Δεσμεύτηκε με 31 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον, σταυρώθηκε δαπάνη ύψους €3,16 εκατ από τις δαπάνες του Υπουργείου Ενέργειας, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Επίσης, με 34 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, δεσμεύτηκε δαπάνη €3,5 εκατ. του Υπουργείου Οικονομικών για αγορά νέων λιμουζινών για αξιωματούχους του κράτους, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη να ενημερώνεται η Επιτροπή Οικονομικών.

Με 42 ψήφους υπέρ, περιλαμβανομένου του ΔΗΣΥ και 8 εναντίον αποκόπηκε ποσοστό 5% από την ομάδα δαπανών που αφορούν την εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα.

Τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι και εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον εγκρίθηκε ένθεση σημείωσης για τις δαπάνες που αφορούν τους ειδικούς συμβούλους των Υπουργών, με τις δαπάνες να αποδεσμεύονται μετά από ενημέρωση και συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών.

Με 30 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον δεσμεύτηκαν οι δαπάνες ύψους €348.000 που αφορούν την αμοιβή των ειδικών συμβούλων – συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

Δεσμεύτηκε επίσης με 33 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, δαπάνη €2,61 εκατ του Υπουργείου Εμπορίου που αφορούν τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου δεσμεύτηκαν οι δαπάνες που αφορούν ενοίκια με εξαίρεση τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2019. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 34 από τους παρόντες βουλευτές υπέρ και 17 εναντίον.

Τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, η οποία εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον δέσμευσε δαπάνη €253.000 του Υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορά το Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ’ Αδεία. Η διενέργεια των δαπανών θα πραγματοποιηθεί αφού εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών.

Τέλος, με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον εγκρίθηκε τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, που αφορά τη δέσμευση δαπανών για αγορά υπηρεσιών για το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ύψους €121.797 και των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύψους €150.000. Ο σκοπός της δέσμευσης των κονδυλίων είναι προκειμένου τα κέντρα αυτά να στελεχώνονται με άτομα με αναπηρίες (ΑμΕΑ).

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα σταύρωμα, επειδή όπως είπε θεωρεί τη δέσμευση κονδυλίων λανθασμένη διαδικασία και τη διαδικασία ξεσταυρώματος μέσω τηλεφώνου, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας την κατάθεση τροπολογίας για δέσμευση των κονδυλίων για τους συνεργάτες των Υπουργών, είπε πως κατατέθηκε πρόταση νόμου για να αυξηθούν οι Κοινοβουλευτικοί Συνεργάτες και οι επιστημονικοί συνεργάτες των Βουλευτών και θα πρέπει μέσα από αυτό το νόμο να τεθούν και τα κριτήρια για τους επιστημονικούς συνεργάτες των Υπουργών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Δεν δικαιολογείται παρέμβαση για πλαφόν, λέει το Υπ. Εμπορίου

Στα έξι με επτά σεντ κυμαίνεται η άνοδος στις τιμές των καυσίμων και όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής δεν διαφαίνεται αισχροκέρδεια και ούτε δικαιολογείται παρέμβαση για πλαφόν. Βουλευτές θεωρούν ότι η μείωση που επήλθε στον φόρο κατανάλωσης με ψήφιση της Βουλής πρόσφατα, έχει εξανεμιστεί και οι καταναλωτές δεν...

26/03/2019 15:42

Σε ομιλία του στο φόρουμ Economic Ideas

Στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και στα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε ομιλία του στο φόρουμ Economic Ideas που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε,...

19/03/2019 15:27

Πυκνώνουν τα συννέφα πάνω από τα κεντρικά της Boeing στο Σικάγο

Πώς η αεροπορική τραγωδία της Ethiopian, και οι εξελίξεις ντόμινο που ακολούθησαν, πυκνώνουν τα συννέφα πάνω από τα κεντρικά της Boeing στο Σικάγο Μέχρι και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αεροπορική τραγωδία με το Boeing 737 Max της Ethiopian Airlines όλα στα κεντρικά της εταιρείας έμοιαζαν να πηγαίνουν τέλεια. Οι νέες παραγγελίες αυξάνονταν συνεχώς...

13/03/2019 21:38

Σήμερα η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

Το Λονδίνο έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση επί «νομικά δεσμευτικών αλλαγών» στην συμφωνία του Brexit, ανακοίνωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντνγκτον. «Στο Στρασβούργο, η πρωθυπουργός (Τερέζα Μέι) απέσπασε νομικά δεσμευτικές αλλαγές που ενισχύουν και βελτιώνουν την...

12/03/2019 10:16

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο

Σε ηλικία 64 χρόνων εφυγε από την ζωή το Σάββατο 9 Μαρτίου, ο Άθως Πήττας, εκ των ιδιοκτητών της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας Pittas Dairy Industries. Ο Άθως Πήττας ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και υπεύθυνος του τομέα παραγωγής της εταιρείας. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου και συμμετείχε ενεργά στην διαδικασία διαμόρφωσης...

11/03/2019 11:13

Και τον δεύτερο μήνα του 2019

Μείωση και στον δεύτερο μήνα του 2019 παρουσίασαν τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στις...

09/03/2019 10:55

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Ακυρώθηκε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από την Ελληνική Τράπεζα, που ήταν ορισμένος για τις 08/03/2019, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, προτρέποντας παράλληλα όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική μέχρι και την εφαρμογή του σχεδίου Εστία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, μετά...

07/03/2019 14:13

Οι βασικοί πυλώνες

Η RCB βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική θέση και έχει επιτύχει τον τίτλο της ασφαλέστερης τράπεζας για τρίτη συνεχή χρονιά, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Παναγιώτης Λοϊζίδης, ανακοινώνοντας παράλληλα τους βασικούς πυλώνες της νέας πενταετής στρατηγικής της RCB στην εγχώρια αγορά, η οποία στοχεύει στην επιχειρησιακή αριστεία. Σε...

05/03/2019 22:08

Υφ. Τουρισμού

Το Υφυπουργείο Τουρισμού χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή των νομοθετημάτων για τη ρύθμιση της Ίδρυσης και Λειτουργίας των Ξενοδοχείων και των Τουριστικών Καταλυμάτων και αναφέρει ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό, ο οποίος φιλοδοξεί να προσδώσει μια νέα φυσιογνωμία στο...

04/03/2019 12:35

Για το 2018

Ζημιά μετά τη φορολογία ύψους €104 εκατ. για το έτος 2018 ανακοίνωσε την Δευτέρα η Τράπεζα Κύπρου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε η κεφαλαιακή της θέση, λόγω της ολοκλήρωσης του προγράμματος πώλησης του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας στο επενδυτικό ταμείο Apollo, το γνωστό έργο Helix. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας,...

04/03/2019 10:30

Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου

O Διευθύνονων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν, εγκαταλείπει την Κύπρο και επιστρέφει στη Βρετανία για να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας παροχής καταναλωτικών πιστώσεων, New Day, μετέδωσε χθες το απόγευμα το Sky News. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Χούρικαν είναι πολύ...

03/03/2019 16:03

70% των ξενοδοχειακών μονάδων παρέμειναν ανοικτές

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε η τουριστική κίνηση στην Πάφο την χειμερινή περίοδο 2018 – 2019 σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη, προσθέτοντας πως το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων παρέμειναν ανοικτές. Ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η πληρότητα των ξενοδοχείων τον χειμώνα...

01/03/2019 21:48

Back to Top