2ο Φόρουμ Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής
«Το πρόβλημα του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού και οι πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του»

Το Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), διοργάνωσαν το 2ο Φόρουμ Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής με τίτλο: «Το πρόβλημα του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού και οι πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο της ΚΤΚ στην Λευκωσία.

Το φόρουμ έγινε υπό την αιγίδα της Διοικητού της ΚΤΚ, κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την εκπρόσωπο Τύπου της ΚΤΚ και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου, κ. Αλίκη Στυλιανού, ενώ τη διοργάνωση της εκδήλωσης στήριξαν ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, η εταιρεία ερευνών IMR Cyprus και η Ένωση Οικονομολόγων Κύπρου.

Στον χαιρετισμό της η Διοικητής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία και την αναγκαιότητα της έρευνας, καθώς και στους λόγους και τις συνθήκες που έχουν καταστήσει αναγκαία τη δράση και τη δημιουργία ενός πλαισίου κατευθύνσεων που θα συμβάλει στην χάραξη εθνικής πολιτικής. Επιπλέον, η κ. Γιωρκάτζη τόνισε πως οι εν λόγω ενέργειες προσφέρουν οφέλη στην κοινωνία για ορθολογική μεταχείριση των χρηματοοικονομικών ζητημάτων, αλλά παράλληλα συμβάλλουν και στο να αποκτήσει η Κύπρος ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ευρωζώνη.

Ακολούθησε ομιλία από τον Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Ανδρέα Αναγιωτό, ο οποίος υπογράμμισε τα ανησυχητικά ποσοστά χρηματοοικονομικά αναλφάβητων Κύπριων φοιτητών που διαφαίνονται μέσα από τις πρόσφατες μελέτες ερευνητών από το ΤΕΠΑΚ και το Durham University, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κοινωνίας μας. Δήλωσε την αναγκαιότητα για ανάπτυξη σωστής στάσης χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς και επιμόρφωσης και παράλληλα ανέφερε ότι το ΤΕΠΑΚ θα παραμείνει πρωτεργάτης σε όλη την προσπάθεια για την διαμόρφωση αυτής της κουλτούρας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Δρ. Μιχάλης Καμμάς, επικρότησε την προσπάθεια που διενεργείται στην καταγραφή και κατανόηση του προβλήματος, προβάλλοντας τις ενέργειες που προωθούνται από τον Σύνδεσμο σε σχέση με την επιμόρφωση και εκπαίδευση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε χρηματοοικονομικά θέματα. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να καταστεί εφικτή η κατάρτιση και η διοχέτευση της πολυσύνθετης και αναλυτικής γνώσης για να λειτουργήσουν μετέπειτα ως εφόδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε χαιρετισμό του ο Προέδρος της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου, Δρ. Ανδρέας Στυλιανού, τον οποίο διάβασε το μέλος του Δ.Σ. Δρ. Νίκος Ροδοσθένους, εστίασε στο ότι η γνώση της χρηματοοικονομικής αλφαβήτας θεωρείται απαραίτητη για όλους και πως η ελλιπής ενημέρωση μπορεί να οδηγήσει στη δύνη των συνεπειών του χρηματοοικονομικών κρίσεων. Επίσης, τόνισε την αμφίδρομη σχέση που υπάρχει μεταξύ της πορείας της οικονομίας και της χρηματοοικονομικής γνώσης, τονίζοντας ότι η εκπαίδευση και επιμόρφωση έχει να επιτελέσει ουσιαστικό ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάπτυξη ενός γόνιμου προβληματισμού.

Στη συνέχεια, στην ομιλία της, η Δρ. Adele Atkinson, Ανώτερη Πολιτική Αναλυτής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), παρέθεσε χρήσιμες συμβουλές για την στρατηγική προσέγγιση του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και τόνισε τη σημαντικότητα και χρησιμότητα της χάραξης μια εθνικής στρατηγικής που να εδράζεται στη σωστή χρηματοοικονομική μόρφωση και εκπαίδευση των ατόμων. Σημείωσε πως, η εκπαίδευση πρέπει να συνοδευτεί παράλληλα τόσο από χρηματοοικονομική ένταξη των πολιτών όσο και από ενδυνάμωση της προστασίας του καταναλωτή. Ένας συνδυασμός των προαναφερθέντων, στοχευμένων ενεργειών θα μπορεί να συντελέσει στην αποτελεσματική πρόληψη του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και στην ουσιαστική αντιμετώπισή του.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνών της ΚΤΚ, Δρ. Γιώργου Κυριάκου, στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρείας επιμόρφωσης σε οικονομικά θέματα, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες ή ομάδες που χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η επαρκής πληροφόρηση και επιμόρφωση είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, ενώ η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει τόσο σε ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου αλλά, παράλληλα, συνδέεται με αδυναμία προγραμματισμού για μακροπρόθεσμη οικονομική εξασφάλιση. Επιπλέον, σχολίασε ότι τα αναλυτικά αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της ΚΤΚ θα ανακοινωθούν σύντομα και σημείωσε ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν για να σχεδιαστεί εθνική στρατηγική, με στόχο την καλλιέργεια νοοτροπίας και στάσης συμπεριφοράς με ευεργετικά οφέλη για τον πολίτη.

Την εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίασή του ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και Γραμματέας της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου, Δρ. Παναγιώτης Ανδρέου. Ο Δρ. Ανδρέου έθεσε τους προβληματισμούς του σχετικά με το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί ένα σημαντικό αρνητικό παράγοντα που συμβάλλει στην εισοδηματική ανισότητα που χαρακτηρίζει τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάχθηκε από το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Durham University σε δείγμα 881 Κυπρίων φοιτητών σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, σε δύο κρατικά και τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Η έρευνα κατέδειξε ότι μόνο το 37% των φοιτητών είναι χρηματοοικονομικά εγγράμματο, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο στην ουρά των υπολοίπων χωρών, απέχοντας κατά πολύ από τους μέσους όρους των άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Στην παρουσίαση του ο Δρ. Ανδρέου σημείωσε ότι οι χρηματοοικονομικές γνώσεις φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιρροής όσον αφορά στο πόσο κατανοεί ένας φοιτητής το πιστωτικό του χρέος και στην αποφυγή εξαπάτησης του.

Παρουσίασε, επίσης, κάποια από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της Insights Market Research (IMR Cyprus) σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το Durham University, σχετικά με την επίδραση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, η οποία κατέδειξε ότι εκτός από τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό υπάρχει και το πρόβλημα του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Τέλος, πρότεινε τους τέσσερις πυλώνες μέσω των οποίων θα μπορεί να επέλθει η λύση του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, τονίζοντας πρωτίστως την ανάγκη για εισαγωγή της χρηματοοικονομικής μόρφωσης και εκπαίδευσης στα σχολεία, την ανάγκη για θέσπιση εθνικής στρατηγικής και τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο, όσο και την ενθάρρυνση ιδιωτικών πρωτοβουλιών αλλά και την ανάπτυξη εμπειρογνωμοσύνης, επιστημονικής έρευνας και δια βίου μάθησης.

Send to Facebook

Σε ομιλία του στο φόρουμ Economic Ideas

Στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και στα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε ομιλία του στο φόρουμ Economic Ideas που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε,...

19/03/2019 15:27

Πυκνώνουν τα συννέφα πάνω από τα κεντρικά της Boeing στο Σικάγο

Πώς η αεροπορική τραγωδία της Ethiopian, και οι εξελίξεις ντόμινο που ακολούθησαν, πυκνώνουν τα συννέφα πάνω από τα κεντρικά της Boeing στο Σικάγο Μέχρι και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αεροπορική τραγωδία με το Boeing 737 Max της Ethiopian Airlines όλα στα κεντρικά της εταιρείας έμοιαζαν να πηγαίνουν τέλεια. Οι νέες παραγγελίες αυξάνονταν συνεχώς...

13/03/2019 21:38

Σήμερα η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

Το Λονδίνο έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση επί «νομικά δεσμευτικών αλλαγών» στην συμφωνία του Brexit, ανακοίνωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντνγκτον. «Στο Στρασβούργο, η πρωθυπουργός (Τερέζα Μέι) απέσπασε νομικά δεσμευτικές αλλαγές που ενισχύουν και βελτιώνουν την...

12/03/2019 10:16

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο

Σε ηλικία 64 χρόνων εφυγε από την ζωή το Σάββατο 9 Μαρτίου, ο Άθως Πήττας, εκ των ιδιοκτητών της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας Pittas Dairy Industries. Ο Άθως Πήττας ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και υπεύθυνος του τομέα παραγωγής της εταιρείας. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου και συμμετείχε ενεργά στην διαδικασία διαμόρφωσης...

11/03/2019 11:13

Και τον δεύτερο μήνα του 2019

Μείωση και στον δεύτερο μήνα του 2019 παρουσίασαν τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στις...

09/03/2019 10:55

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Ακυρώθηκε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από την Ελληνική Τράπεζα, που ήταν ορισμένος για τις 08/03/2019, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, προτρέποντας παράλληλα όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική μέχρι και την εφαρμογή του σχεδίου Εστία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, μετά...

07/03/2019 14:13

Οι βασικοί πυλώνες

Η RCB βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική θέση και έχει επιτύχει τον τίτλο της ασφαλέστερης τράπεζας για τρίτη συνεχή χρονιά, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Παναγιώτης Λοϊζίδης, ανακοινώνοντας παράλληλα τους βασικούς πυλώνες της νέας πενταετής στρατηγικής της RCB στην εγχώρια αγορά, η οποία στοχεύει στην επιχειρησιακή αριστεία. Σε...

05/03/2019 22:08

Υφ. Τουρισμού

Το Υφυπουργείο Τουρισμού χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή των νομοθετημάτων για τη ρύθμιση της Ίδρυσης και Λειτουργίας των Ξενοδοχείων και των Τουριστικών Καταλυμάτων και αναφέρει ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό, ο οποίος φιλοδοξεί να προσδώσει μια νέα φυσιογνωμία στο...

04/03/2019 12:35

Για το 2018

Ζημιά μετά τη φορολογία ύψους €104 εκατ. για το έτος 2018 ανακοίνωσε την Δευτέρα η Τράπεζα Κύπρου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε η κεφαλαιακή της θέση, λόγω της ολοκλήρωσης του προγράμματος πώλησης του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας στο επενδυτικό ταμείο Apollo, το γνωστό έργο Helix. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας,...

04/03/2019 10:30

Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου

O Διευθύνονων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν, εγκαταλείπει την Κύπρο και επιστρέφει στη Βρετανία για να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας παροχής καταναλωτικών πιστώσεων, New Day, μετέδωσε χθες το απόγευμα το Sky News. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Χούρικαν είναι πολύ...

03/03/2019 16:03

70% των ξενοδοχειακών μονάδων παρέμειναν ανοικτές

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε η τουριστική κίνηση στην Πάφο την χειμερινή περίοδο 2018 – 2019 σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη, προσθέτοντας πως το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων παρέμειναν ανοικτές. Ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η πληρότητα των ξενοδοχείων τον χειμώνα...

01/03/2019 21:48

Η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου έγινε μέσω της Vibrana Holdings Ltd

Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Invel Real Estate ανακοίνωσαν ότι προέβησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC) έναντι συνολικού τιμήματος €54,9 εκατ. H CTDC είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, του μοναδικού ξενοδοχείου 5* στη Λευκωσία της Κύπρου, δυναμικότητας...

27/02/2019 20:25

Back to Top