Από το βήμα του 14ου συνεδρίου Economist
ΥΠΟΙΚ: Μετά την οριακή κατάσταση του 2013 σταθήκαμε στα πόδια μας

Μετά την οριακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος το 2013, με συλλογική προσπάθεια στάθηκε στα πόδια της, ανέκοψε την πτώση και πραγματοποιεί «ισχυρά βήματα ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist.

Σε δικές τους παρεμβάσεις εκπρόσωποι των πιστωτών της Κύπρου (ESM, IMF) επεσήμαναν ότι η Κύπρος θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έμειναν ως κατάλοιπα της οικονομικής κρίσης.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πτώση και την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση, λέγοντας πως την περίοδο 2009 – 2014 η Κύπρος απώλεσε το 10,5% του ΑΕΠ της, ενώ την περίοδο 2015 μέχρι και το τέλος του 2018 θα κερδίσει το 15%.

Αυτά, τόνισε ο κ. Γεωργίαδης «σημαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα».

«Και όταν, πριν από ελάχιστες βδομάδες, καταφέραμε να πετύχουμε την άνοδο μας στην επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει ότι οι πρόσφατες δύσκολες αποφάσεις που κληθήκαμε να λάβουμε, έχουν πράγματι δικαιωθεί και δημιουργούν ασφάλεια και προοπτική», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι ίδιοι οι αριθμοί, τα ίδια ψυχρά δεδομένα της οικονομίας μας, καταδεικνύουν και κάτι άλλο.
«Ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ότι έχουμε ακόμη υστερήσεις. Ότι μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχη της ανάπτυξης και της ευημερίας ακόμη πιο ψηλά. Και ότι πρέπει, συνεπώς, να συνεχίσουμε την προσπάθεια», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις τάσεις προστατευτισμού και καχυποψίας προς τις ανοικτές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο, προειδοποιώντας πως «εάν δεν ελεγχθεί, εάν αφεθεί και λάβει διαστάσεις, θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε διεθνή οικονομική και πολιτική αποσταθεροποίηση».

Και γι' αυτό ακριβώς, είπε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ξανά τη μάχη των ιδεών. Να πείσουμε ότι η οικονομική περιχαράκωση, ο οικονομικός εθνικισμός και προστατευτισμός, δεν προσφέρουν διέξοδο και ασφάλεια για κανένα κράτος. Να πείσουμε ότι μόνο μέσα από τη διεθνή συνεργασία, τη συνεννόηση και το ελεύθερο εμπόριο, είναι που θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προοπτική για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ανησυχία τόσο για την αντιευρωπαϊκή αμφισβήτηση, όσο και για την τάση μεταφοράς όλο και περισσοτέρων εξουσιών σε μια συγκεντρωτική, απρόσωπη, ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, «τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους διαδικασίας», όπως είπε.

Όπως είπε, επειδή η διαδικασία λήψεως αποφάσεων πρέπει να απολαμβάνει πάντοτε αδιαμφισβήτητης δημοκρατικής νομιμοποίησης και να σέβεται την συνετή αρχή της επικουρικότητας, που θέλει τις αποφάσεις, στο βαθμό που είναι εφικτό, να λαμβάνονται στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο.

«Πρέπει συνεπώς να ξανασκεφτούμε τα επόμενα μας βήματα, που θα καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματικά ισχυρή και αξιόπιστη», κατέληξε.

Στη δική του παρέμβαση ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ ανέφερε ότι «είμαστε περήφανοι που βλέπουμε ότι η Κύπρος έχει αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και στέκει στα πόδια της».

Αναφέρθηκε στο κούρεμα, σημειώνοντας ότι έγιναν βήματα χωρίς προηγούμενο και σημείωσε ότι η εμπειρία της Κύπρου παρόλο που ήταν επίπονη εκείνη την εποχή ήταν πολύ σχετική για την ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ. Υπενθύμισε ότι αρχικά οι τράπεζες διασώζονταν από τους φορολογούμενους πολίτες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί πλέον από αυτή την προσέγγιση και θεωρεί ότι πρέπει οι τράπεζες να είναι υπόλογες και το βάρος της διάσωσης τους δεν πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά τους ώμους άλλων.

Ο κ. Στράουχ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις για την εμβάθυνση της ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΜΣ έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Σε αναφορά του στα ΜΕΔ, είπε ότι το ποσοστό τους παραμένει ψηλό και στην Κύπρο και αλλού, πρόσθεσε επίσης ότι άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι η μειωμένη κερδοφορία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα σκάνδαλα που έχουν σημειωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχουν επίσης αποδείξει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά σ' αυτό το ζήτημα. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα.

Στη δική του ομιλία, ο Φίλιπ Γκέρσον, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρθηκε μεν στην πρόοδο της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι προτεραιότητες θα πρέπει να εστιαστούν στα κατάλοιπα που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε διατήρηση της σταθερής ροής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους, που πρέπει να παραμείνει ως προτεραιότητα, καθώς και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Επεσήμανε την ανάγκη ισχυρού κώδικα διακυβέρνησης και διαφάνειας στον κρατικό φορέα διαχείρισης δανείων.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό αύξησςη των εξόδων και η άνοδος των δαπανών θα πρέπει να διατηρηθεί σε ευθυγράμμιση με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», είπε.

Από τη πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου επεσήμανε την ανάγκη για μια «τολμηρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων με ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση», προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται στόχοι.
Αναφέρθηκε στη ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στην αντιμετώπιση των αδυναμιών, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας και της ευκολίας του επιχειρείν.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ευγενίου μίλησε για εντυπωσιακή πρόοδο στην μείωση των ΜΕΔ, ενώ επεσήμανε πως οι επόπτες (ΕΚΤ) θα πρέπει να δουν την ευρύτερη εικόνα και επιτρέψουν μια περίοδο εποπτικής σταθερότητας.

Τέλος, σημείωσε ότι με την επερχόμενη αξιολόγηση από την Moneyval για τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος η Κύπρος έχει την ευκαιρία να επιδείξει την πρόοδο που έγινε στις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος.

ΥΠΟΙΚ: Όλα έχουν αλλάξει σε σχέση με το ξέπλυμα

Ερωτηθείς για τη φήμη της Κύπρου αναφορικά με τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε η φήμη της χώρας ως ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο τέθηκε εν αμφιβόλω, «αλλά πιστεύω έντονα ότι αυτή είναι μια εντύπωση από το παρελθόν και όχι του παρόντος, όπου έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος από οποιοδήποτε άλλο τομέα».

Αναγνώρισε ότι οι τραπεζικές πρακτικές ήταν πολύ χαλαρές πριν δέκα χρόνια, κάτι που τροφοδότησε τις ανισοσκέλειες του τραπεζικού τομέα.

«Όλα έχουν αλλάξει, κάποιοι μάλιστα θα έλεγαν ότι πήγαμε στο άλλο άκρο», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΕΣΤΙΑ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι ένα έκτακτο μέτρο γιατί είμαστε αντιμέτωποι με ένα έκτακτο πρόβλημα».

Σημείωσε ότι όλος ο νέος δανεισμός που έχει γίνει από το 2013 και έπειτα δηλαδή σε περίοδο σχεδόν έξι χρόνων είναι εξυπηρετούμενος, κάτι που δείχνει ότι οι δανειοδοτικές πρακτικές που ακολουθούνται έχουν βελτιωθεί.

Ωστόσο, είπε ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει να μειωθεί το παλαιό απόθεμα των ΜΕΔ το οποίο είναι τεράστιο, προσθέτοντας ότι το «ΕΣΤΙΑ» είναι ακόμη ένα εργαλείο. Γνωρίζω ότι δεν είναι τέλειο, ας μην συζητούμε κάτι που είναι εμφανές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Σε ομιλία του στο φόρουμ Economic Ideas

Στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και στα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε ομιλία του στο φόρουμ Economic Ideas που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε,...

19/03/2019 15:27

Πυκνώνουν τα συννέφα πάνω από τα κεντρικά της Boeing στο Σικάγο

Πώς η αεροπορική τραγωδία της Ethiopian, και οι εξελίξεις ντόμινο που ακολούθησαν, πυκνώνουν τα συννέφα πάνω από τα κεντρικά της Boeing στο Σικάγο Μέχρι και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αεροπορική τραγωδία με το Boeing 737 Max της Ethiopian Airlines όλα στα κεντρικά της εταιρείας έμοιαζαν να πηγαίνουν τέλεια. Οι νέες παραγγελίες αυξάνονταν συνεχώς...

13/03/2019 21:38

Σήμερα η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

Το Λονδίνο έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση επί «νομικά δεσμευτικών αλλαγών» στην συμφωνία του Brexit, ανακοίνωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντνγκτον. «Στο Στρασβούργο, η πρωθυπουργός (Τερέζα Μέι) απέσπασε νομικά δεσμευτικές αλλαγές που ενισχύουν και βελτιώνουν την...

12/03/2019 10:16

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο

Σε ηλικία 64 χρόνων εφυγε από την ζωή το Σάββατο 9 Μαρτίου, ο Άθως Πήττας, εκ των ιδιοκτητών της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας Pittas Dairy Industries. Ο Άθως Πήττας ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και υπεύθυνος του τομέα παραγωγής της εταιρείας. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου και συμμετείχε ενεργά στην διαδικασία διαμόρφωσης...

11/03/2019 11:13

Και τον δεύτερο μήνα του 2019

Μείωση και στον δεύτερο μήνα του 2019 παρουσίασαν τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στις...

09/03/2019 10:55

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Ακυρώθηκε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από την Ελληνική Τράπεζα, που ήταν ορισμένος για τις 08/03/2019, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, προτρέποντας παράλληλα όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική μέχρι και την εφαρμογή του σχεδίου Εστία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, μετά...

07/03/2019 14:13

Οι βασικοί πυλώνες

Η RCB βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική θέση και έχει επιτύχει τον τίτλο της ασφαλέστερης τράπεζας για τρίτη συνεχή χρονιά, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Παναγιώτης Λοϊζίδης, ανακοινώνοντας παράλληλα τους βασικούς πυλώνες της νέας πενταετής στρατηγικής της RCB στην εγχώρια αγορά, η οποία στοχεύει στην επιχειρησιακή αριστεία. Σε...

05/03/2019 22:08

Υφ. Τουρισμού

Το Υφυπουργείο Τουρισμού χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή των νομοθετημάτων για τη ρύθμιση της Ίδρυσης και Λειτουργίας των Ξενοδοχείων και των Τουριστικών Καταλυμάτων και αναφέρει ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό, ο οποίος φιλοδοξεί να προσδώσει μια νέα φυσιογνωμία στο...

04/03/2019 12:35

Για το 2018

Ζημιά μετά τη φορολογία ύψους €104 εκατ. για το έτος 2018 ανακοίνωσε την Δευτέρα η Τράπεζα Κύπρου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε η κεφαλαιακή της θέση, λόγω της ολοκλήρωσης του προγράμματος πώλησης του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας στο επενδυτικό ταμείο Apollo, το γνωστό έργο Helix. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας,...

04/03/2019 10:30

Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου

O Διευθύνονων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν, εγκαταλείπει την Κύπρο και επιστρέφει στη Βρετανία για να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας παροχής καταναλωτικών πιστώσεων, New Day, μετέδωσε χθες το απόγευμα το Sky News. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Χούρικαν είναι πολύ...

03/03/2019 16:03

70% των ξενοδοχειακών μονάδων παρέμειναν ανοικτές

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε η τουριστική κίνηση στην Πάφο την χειμερινή περίοδο 2018 – 2019 σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη, προσθέτοντας πως το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων παρέμειναν ανοικτές. Ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η πληρότητα των ξενοδοχείων τον χειμώνα...

01/03/2019 21:48

Η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου έγινε μέσω της Vibrana Holdings Ltd

Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Invel Real Estate ανακοίνωσαν ότι προέβησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC) έναντι συνολικού τιμήματος €54,9 εκατ. H CTDC είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, του μοναδικού ξενοδοχείου 5* στη Λευκωσία της Κύπρου, δυναμικότητας...

27/02/2019 20:25

Back to Top