Από το βήμα του 14ου συνεδρίου Economist
ΥΠΟΙΚ: Μετά την οριακή κατάσταση του 2013 σταθήκαμε στα πόδια μας

Μετά την οριακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος το 2013, με συλλογική προσπάθεια στάθηκε στα πόδια της, ανέκοψε την πτώση και πραγματοποιεί «ισχυρά βήματα ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist.

Σε δικές τους παρεμβάσεις εκπρόσωποι των πιστωτών της Κύπρου (ESM, IMF) επεσήμαναν ότι η Κύπρος θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έμειναν ως κατάλοιπα της οικονομικής κρίσης.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πτώση και την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση, λέγοντας πως την περίοδο 2009 – 2014 η Κύπρος απώλεσε το 10,5% του ΑΕΠ της, ενώ την περίοδο 2015 μέχρι και το τέλος του 2018 θα κερδίσει το 15%.

Αυτά, τόνισε ο κ. Γεωργίαδης «σημαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα».

«Και όταν, πριν από ελάχιστες βδομάδες, καταφέραμε να πετύχουμε την άνοδο μας στην επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει ότι οι πρόσφατες δύσκολες αποφάσεις που κληθήκαμε να λάβουμε, έχουν πράγματι δικαιωθεί και δημιουργούν ασφάλεια και προοπτική», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι ίδιοι οι αριθμοί, τα ίδια ψυχρά δεδομένα της οικονομίας μας, καταδεικνύουν και κάτι άλλο.
«Ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ότι έχουμε ακόμη υστερήσεις. Ότι μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχη της ανάπτυξης και της ευημερίας ακόμη πιο ψηλά. Και ότι πρέπει, συνεπώς, να συνεχίσουμε την προσπάθεια», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις τάσεις προστατευτισμού και καχυποψίας προς τις ανοικτές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο, προειδοποιώντας πως «εάν δεν ελεγχθεί, εάν αφεθεί και λάβει διαστάσεις, θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε διεθνή οικονομική και πολιτική αποσταθεροποίηση».

Και γι' αυτό ακριβώς, είπε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ξανά τη μάχη των ιδεών. Να πείσουμε ότι η οικονομική περιχαράκωση, ο οικονομικός εθνικισμός και προστατευτισμός, δεν προσφέρουν διέξοδο και ασφάλεια για κανένα κράτος. Να πείσουμε ότι μόνο μέσα από τη διεθνή συνεργασία, τη συνεννόηση και το ελεύθερο εμπόριο, είναι που θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προοπτική για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ανησυχία τόσο για την αντιευρωπαϊκή αμφισβήτηση, όσο και για την τάση μεταφοράς όλο και περισσοτέρων εξουσιών σε μια συγκεντρωτική, απρόσωπη, ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, «τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους διαδικασίας», όπως είπε.

Όπως είπε, επειδή η διαδικασία λήψεως αποφάσεων πρέπει να απολαμβάνει πάντοτε αδιαμφισβήτητης δημοκρατικής νομιμοποίησης και να σέβεται την συνετή αρχή της επικουρικότητας, που θέλει τις αποφάσεις, στο βαθμό που είναι εφικτό, να λαμβάνονται στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο.

«Πρέπει συνεπώς να ξανασκεφτούμε τα επόμενα μας βήματα, που θα καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματικά ισχυρή και αξιόπιστη», κατέληξε.

Στη δική του παρέμβαση ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ ανέφερε ότι «είμαστε περήφανοι που βλέπουμε ότι η Κύπρος έχει αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και στέκει στα πόδια της».

Αναφέρθηκε στο κούρεμα, σημειώνοντας ότι έγιναν βήματα χωρίς προηγούμενο και σημείωσε ότι η εμπειρία της Κύπρου παρόλο που ήταν επίπονη εκείνη την εποχή ήταν πολύ σχετική για την ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ. Υπενθύμισε ότι αρχικά οι τράπεζες διασώζονταν από τους φορολογούμενους πολίτες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί πλέον από αυτή την προσέγγιση και θεωρεί ότι πρέπει οι τράπεζες να είναι υπόλογες και το βάρος της διάσωσης τους δεν πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά τους ώμους άλλων.

Ο κ. Στράουχ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις για την εμβάθυνση της ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΜΣ έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Σε αναφορά του στα ΜΕΔ, είπε ότι το ποσοστό τους παραμένει ψηλό και στην Κύπρο και αλλού, πρόσθεσε επίσης ότι άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι η μειωμένη κερδοφορία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα σκάνδαλα που έχουν σημειωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχουν επίσης αποδείξει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά σ' αυτό το ζήτημα. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα.

Στη δική του ομιλία, ο Φίλιπ Γκέρσον, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρθηκε μεν στην πρόοδο της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι προτεραιότητες θα πρέπει να εστιαστούν στα κατάλοιπα που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε διατήρηση της σταθερής ροής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους, που πρέπει να παραμείνει ως προτεραιότητα, καθώς και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Επεσήμανε την ανάγκη ισχυρού κώδικα διακυβέρνησης και διαφάνειας στον κρατικό φορέα διαχείρισης δανείων.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό αύξησςη των εξόδων και η άνοδος των δαπανών θα πρέπει να διατηρηθεί σε ευθυγράμμιση με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», είπε.

Από τη πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου επεσήμανε την ανάγκη για μια «τολμηρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων με ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση», προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται στόχοι.
Αναφέρθηκε στη ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στην αντιμετώπιση των αδυναμιών, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας και της ευκολίας του επιχειρείν.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ευγενίου μίλησε για εντυπωσιακή πρόοδο στην μείωση των ΜΕΔ, ενώ επεσήμανε πως οι επόπτες (ΕΚΤ) θα πρέπει να δουν την ευρύτερη εικόνα και επιτρέψουν μια περίοδο εποπτικής σταθερότητας.

Τέλος, σημείωσε ότι με την επερχόμενη αξιολόγηση από την Moneyval για τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος η Κύπρος έχει την ευκαιρία να επιδείξει την πρόοδο που έγινε στις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος.

ΥΠΟΙΚ: Όλα έχουν αλλάξει σε σχέση με το ξέπλυμα

Ερωτηθείς για τη φήμη της Κύπρου αναφορικά με τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε η φήμη της χώρας ως ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο τέθηκε εν αμφιβόλω, «αλλά πιστεύω έντονα ότι αυτή είναι μια εντύπωση από το παρελθόν και όχι του παρόντος, όπου έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος από οποιοδήποτε άλλο τομέα».

Αναγνώρισε ότι οι τραπεζικές πρακτικές ήταν πολύ χαλαρές πριν δέκα χρόνια, κάτι που τροφοδότησε τις ανισοσκέλειες του τραπεζικού τομέα.

«Όλα έχουν αλλάξει, κάποιοι μάλιστα θα έλεγαν ότι πήγαμε στο άλλο άκρο», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΕΣΤΙΑ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι ένα έκτακτο μέτρο γιατί είμαστε αντιμέτωποι με ένα έκτακτο πρόβλημα».

Σημείωσε ότι όλος ο νέος δανεισμός που έχει γίνει από το 2013 και έπειτα δηλαδή σε περίοδο σχεδόν έξι χρόνων είναι εξυπηρετούμενος, κάτι που δείχνει ότι οι δανειοδοτικές πρακτικές που ακολουθούνται έχουν βελτιωθεί.

Ωστόσο, είπε ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει να μειωθεί το παλαιό απόθεμα των ΜΕΔ το οποίο είναι τεράστιο, προσθέτοντας ότι το «ΕΣΤΙΑ» είναι ακόμη ένα εργαλείο. Γνωρίζω ότι δεν είναι τέλειο, ας μην συζητούμε κάτι που είναι εμφανές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Ικανοποίηση για τη «συμφωνία»

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τις αδρές γραμμές ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, έπειτα από μια νύχτα δύσκολων διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο. «Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος...

14/06/2019 10:24

Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Την ανάγκη για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της διατήρησης των πλεονασμάτων, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, ενόψει και των εξωτερικών κινδύνων όπως τους εμπορικούς πολέμους και τη συζήτηση για τερματισμό της υποβοηθητικής νομισματικής...

13/06/2019 13:18

Υφυπουργός Τουρισμού

Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και αναμένεται να είναι και η επόμενη, ωστόσο ψάχνουμε λύσεις και προωθητικές ενέργειες για να πλησιάσουμε τους περσινούς στόχους, ανέφερε σήμερα, στη Λεμεσό, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των 2ων ετήσιων βραβεύσεων του Φορέα "Κύπρια Φιλοξενία",...

11/06/2019 21:35

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Ακριβότερα αγοράζει τα καύσιμα ο Κύπριος καταναλωτής, καθώς από τα μέσα Ιανουαρίου 2019, που ήταν οι φθηνότερες τιμές, μέχρι το τέλος Μαΐου, η λιανική τιμή για τη βενζίνη 95 αυξήθηκε κατά 16,9 σεντ το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 10,6 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10,9 σεντ το λίτρο., όπως προκύπτει...

03/06/2019 12:56

Δεν είχαν ενημερωθεί οι 1.800 εργαζόμενοι

Εν μία νυκτί κατέβασε ρολά η ιταλική αλυσίδα Mercatore Uno, βάζοντας λουκέτο στα 55 πολυκαταστήματά της, χωρίς καν να ειδοποιήσει τους υπαλήλους της. Η αλυσίδα έκλεισε μια μέρα μετά την πτώχευση της εταιρείας που τα είχε εξαγοράσει. Ο όμιλος, που αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, εξαγοράστηκε πέρσι από την εταιρεία χόλντινγκ...

27/05/2019 11:42

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ

Στο €1 δισεκατομμύριο πλησίασε το απόθεμα των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, παρά τον τερματισμό των νέων αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), συνεχίζει τις αγορές μέσω της επανεπένδυσης ποσών από ομόλογα που λήγουν. Σύμφωνα...

17/05/2019 11:49

Υπουργός Οικονομικών

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχουν περιοριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2018 και την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής...

15/05/2019 17:35

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε απόψε ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι η συνεχής στήριξη και υποστήριξη τόσο της τοπικής όσο και της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον. Ο Πρόεδρος μιλούσε κατά την τελετή των εγκαινίων των νέων...

14/05/2019 09:27

ΗΠΑ

Οι προοπτικές που ανοίγει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και οι ενεργειακές ανακαλύψεις, ήταν το αντικείμενο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη και...

03/05/2019 11:58

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο

Ο μήνας Απρίλιος 2019 χαρακτηρίζεται, όπως και ο Μάρτιος, από μικρές μεν αλλά συνεχείς αυξήσεις στις λιανικές τιμές της βενζίνης 95, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο λιανικών τιμών βενζίνης 95 και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019, παρατηρήθηκαν συνολικές...

02/05/2019 11:39

Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσία επιχειρήσεων κυπριακών συμφερόντων στην Αίγυπτο, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο τοπικός οικονομικός τύπος κάνει λόγο για επενδύσεις που φτάνουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες κυπριακών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται...

01/05/2019 10:48

2ο Φόρουμ “Belt and Road”

Η Κύπρος αποτελεί ένα πραγματικό υποστηρικτή μιας ακόμη πιο στενής Ευρω-Ασιατικής σχέσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 2ο Φόρουμ “Belt and Road” για τον Δρόμο του Μεταξιού στο Πεκίνο, που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Κίνας, στο Πεκίνο, και στο οποίο συμμετείχαν 40 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

27/04/2019 13:56

Back to Top