Από το βήμα του 14ου συνεδρίου Economist
ΥΠΟΙΚ: Μετά την οριακή κατάσταση του 2013 σταθήκαμε στα πόδια μας

Μετά την οριακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος το 2013, με συλλογική προσπάθεια στάθηκε στα πόδια της, ανέκοψε την πτώση και πραγματοποιεί «ισχυρά βήματα ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist.

Σε δικές τους παρεμβάσεις εκπρόσωποι των πιστωτών της Κύπρου (ESM, IMF) επεσήμαναν ότι η Κύπρος θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έμειναν ως κατάλοιπα της οικονομικής κρίσης.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πτώση και την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση, λέγοντας πως την περίοδο 2009 – 2014 η Κύπρος απώλεσε το 10,5% του ΑΕΠ της, ενώ την περίοδο 2015 μέχρι και το τέλος του 2018 θα κερδίσει το 15%.

Αυτά, τόνισε ο κ. Γεωργίαδης «σημαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα».

«Και όταν, πριν από ελάχιστες βδομάδες, καταφέραμε να πετύχουμε την άνοδο μας στην επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει ότι οι πρόσφατες δύσκολες αποφάσεις που κληθήκαμε να λάβουμε, έχουν πράγματι δικαιωθεί και δημιουργούν ασφάλεια και προοπτική», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι ίδιοι οι αριθμοί, τα ίδια ψυχρά δεδομένα της οικονομίας μας, καταδεικνύουν και κάτι άλλο.
«Ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ότι έχουμε ακόμη υστερήσεις. Ότι μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχη της ανάπτυξης και της ευημερίας ακόμη πιο ψηλά. Και ότι πρέπει, συνεπώς, να συνεχίσουμε την προσπάθεια», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις τάσεις προστατευτισμού και καχυποψίας προς τις ανοικτές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο, προειδοποιώντας πως «εάν δεν ελεγχθεί, εάν αφεθεί και λάβει διαστάσεις, θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε διεθνή οικονομική και πολιτική αποσταθεροποίηση».

Και γι' αυτό ακριβώς, είπε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ξανά τη μάχη των ιδεών. Να πείσουμε ότι η οικονομική περιχαράκωση, ο οικονομικός εθνικισμός και προστατευτισμός, δεν προσφέρουν διέξοδο και ασφάλεια για κανένα κράτος. Να πείσουμε ότι μόνο μέσα από τη διεθνή συνεργασία, τη συνεννόηση και το ελεύθερο εμπόριο, είναι που θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προοπτική για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ανησυχία τόσο για την αντιευρωπαϊκή αμφισβήτηση, όσο και για την τάση μεταφοράς όλο και περισσοτέρων εξουσιών σε μια συγκεντρωτική, απρόσωπη, ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, «τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους διαδικασίας», όπως είπε.

Όπως είπε, επειδή η διαδικασία λήψεως αποφάσεων πρέπει να απολαμβάνει πάντοτε αδιαμφισβήτητης δημοκρατικής νομιμοποίησης και να σέβεται την συνετή αρχή της επικουρικότητας, που θέλει τις αποφάσεις, στο βαθμό που είναι εφικτό, να λαμβάνονται στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο.

«Πρέπει συνεπώς να ξανασκεφτούμε τα επόμενα μας βήματα, που θα καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματικά ισχυρή και αξιόπιστη», κατέληξε.

Στη δική του παρέμβαση ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ ανέφερε ότι «είμαστε περήφανοι που βλέπουμε ότι η Κύπρος έχει αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και στέκει στα πόδια της».

Αναφέρθηκε στο κούρεμα, σημειώνοντας ότι έγιναν βήματα χωρίς προηγούμενο και σημείωσε ότι η εμπειρία της Κύπρου παρόλο που ήταν επίπονη εκείνη την εποχή ήταν πολύ σχετική για την ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ. Υπενθύμισε ότι αρχικά οι τράπεζες διασώζονταν από τους φορολογούμενους πολίτες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί πλέον από αυτή την προσέγγιση και θεωρεί ότι πρέπει οι τράπεζες να είναι υπόλογες και το βάρος της διάσωσης τους δεν πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά τους ώμους άλλων.

Ο κ. Στράουχ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις για την εμβάθυνση της ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΜΣ έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Σε αναφορά του στα ΜΕΔ, είπε ότι το ποσοστό τους παραμένει ψηλό και στην Κύπρο και αλλού, πρόσθεσε επίσης ότι άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι η μειωμένη κερδοφορία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα σκάνδαλα που έχουν σημειωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχουν επίσης αποδείξει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά σ' αυτό το ζήτημα. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα.

Στη δική του ομιλία, ο Φίλιπ Γκέρσον, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρθηκε μεν στην πρόοδο της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι προτεραιότητες θα πρέπει να εστιαστούν στα κατάλοιπα που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε διατήρηση της σταθερής ροής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους, που πρέπει να παραμείνει ως προτεραιότητα, καθώς και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Επεσήμανε την ανάγκη ισχυρού κώδικα διακυβέρνησης και διαφάνειας στον κρατικό φορέα διαχείρισης δανείων.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό αύξησςη των εξόδων και η άνοδος των δαπανών θα πρέπει να διατηρηθεί σε ευθυγράμμιση με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», είπε.

Από τη πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου επεσήμανε την ανάγκη για μια «τολμηρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων με ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση», προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται στόχοι.
Αναφέρθηκε στη ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στην αντιμετώπιση των αδυναμιών, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας και της ευκολίας του επιχειρείν.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ευγενίου μίλησε για εντυπωσιακή πρόοδο στην μείωση των ΜΕΔ, ενώ επεσήμανε πως οι επόπτες (ΕΚΤ) θα πρέπει να δουν την ευρύτερη εικόνα και επιτρέψουν μια περίοδο εποπτικής σταθερότητας.

Τέλος, σημείωσε ότι με την επερχόμενη αξιολόγηση από την Moneyval για τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος η Κύπρος έχει την ευκαιρία να επιδείξει την πρόοδο που έγινε στις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος.

ΥΠΟΙΚ: Όλα έχουν αλλάξει σε σχέση με το ξέπλυμα

Ερωτηθείς για τη φήμη της Κύπρου αναφορικά με τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε η φήμη της χώρας ως ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο τέθηκε εν αμφιβόλω, «αλλά πιστεύω έντονα ότι αυτή είναι μια εντύπωση από το παρελθόν και όχι του παρόντος, όπου έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος από οποιοδήποτε άλλο τομέα».

Αναγνώρισε ότι οι τραπεζικές πρακτικές ήταν πολύ χαλαρές πριν δέκα χρόνια, κάτι που τροφοδότησε τις ανισοσκέλειες του τραπεζικού τομέα.

«Όλα έχουν αλλάξει, κάποιοι μάλιστα θα έλεγαν ότι πήγαμε στο άλλο άκρο», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΕΣΤΙΑ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι ένα έκτακτο μέτρο γιατί είμαστε αντιμέτωποι με ένα έκτακτο πρόβλημα».

Σημείωσε ότι όλος ο νέος δανεισμός που έχει γίνει από το 2013 και έπειτα δηλαδή σε περίοδο σχεδόν έξι χρόνων είναι εξυπηρετούμενος, κάτι που δείχνει ότι οι δανειοδοτικές πρακτικές που ακολουθούνται έχουν βελτιωθεί.

Ωστόσο, είπε ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει να μειωθεί το παλαιό απόθεμα των ΜΕΔ το οποίο είναι τεράστιο, προσθέτοντας ότι το «ΕΣΤΙΑ» είναι ακόμη ένα εργαλείο. Γνωρίζω ότι δεν είναι τέλειο, ας μην συζητούμε κάτι που είναι εμφανές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send to Facebook

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι μεταφορές συναλλάγματος, που αποτελεί μία ουσιαστική πηγή εσόδων για τις φτωχές χώρες, αυξήθηκαν με γοργό ρυθμό την τρέχουσα χρονιά και αναμένεται να σημειώσουν καινούργιο ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύεται σήμερα. Το συνολικό ύψος των ποσών που μεταφέρθηκαν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες...

08/12/2018 17:43

Χαιρέτισαν τα μέλη την ισχυρή ανάκαμψη

Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει έναν από τους ψηλότερους δείκτες στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ενώ τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο κυβερνητικός διατηρούν μεγάλα χρέη, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του οποίου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο,...

03/12/2018 11:27

50 εκατομμυρίων δολαρίων η εταιρεία τους

Ήταν το 2015 όταν οι Jake, Jordan και Jim DeCicco συνέλαβαν μια ιδέα που τους φάνηκε καλή Ο Jordan έπαιζε μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια και έψαχνε εδώ και καιρό μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα energy drinks. Παρόμοιες ανησυχίες είχαν και τα άλλα δύο αδέρφια, κολεγιακοί αθλητές κι αυτοί, μοιράζονταν αντίστοιχες αναζητήσεις. Σκέφτηκαν...

01/12/2018 14:30

Ημερομηνίες

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις για την καταβολή όλων των συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα.Συγκεκριμένα, θα κατατεθούν με έμβασμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα...

30/11/2018 19:13

Eυάλωτες ομάδες

Η σκέψη της Κυβέρνησης είναι στις ευάλωτες ομάδες ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Υπουργός είπε ότι «σήμερα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο...

28/11/2018 11:49

Ανοιχτό ενδεχόμενο να κληθεί ξανά ο ΥΠΟΙΚ

Τρεις καταθέσεις θα λάβει η Ερευνητική Επιτροπή στις 3 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της διερεύνησης για την κατάργηση του Συνεργατισμού. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, την Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, θα καταθέσουν ο Σταύρος Ιακώβου, εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο Βαρνάβας Κουρουνάς, Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής...

27/11/2018 14:32

«Αυτή είναι η συμφωνία

Oι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υιοθέτησαν τη συμφωνία αποχώρησης και ενέκριναν τη διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε στις 10:35 τοπική ώρα ο Εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων με την Τερέζα Μέι. Oι 27 υιοθέτησαν μάλιστα και κείμενο...

25/11/2018 13:58

Δήλωση Γιωρκάτζη

Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα τα όσα και σήμερα ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωκάτζη, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της κατάθεσης της. Η κυρία Γιωρκάτζη είπε ότι ο Συνεργατισμός δε μπορούσε να σωθεί. «Μπορεί να ακουστεί βάρβαρο...

19/11/2018 12:40

Ρώσος Πρέσβης

Σαφή μηνύματα έστειλε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Stanislav Osachi, από το βήμα Κυπρο-Ρωσικού επιχειρηματικού και επενδυτικού Φόρουμ, στη Λεμεσό, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία και οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων και στην αποχώρηση πολλών...

16/11/2018 14:39

Εξουσιοδότηση για διερεύνηση

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας της 13/11/2018, η εταιρεία Diversa ΑΕΒΕ διερευνά μέσω συμβούλων που έχει εξουσιοδοτήσει το ΔΣ το ενδεχόμενo εξαγοράς της εταιρείας Cobalt New Age Airlines Group Limited, η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας Cobaltair LTD με έδρα την Κύπρο και η οποία κατά τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο) διέκοψε το...

14/11/2018 20:10

Σε επίπεδο διαπραγματευτών

Σε συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σε επίπεδο διαπραγματευτών επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ αναφέρονται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το ιρλανδικό RTE, οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μία αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για τους όρους...

13/11/2018 19:04

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s

Πιστωτικά θετικό γεγονός για τις κυπριακές τράπεζες, χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s τη νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες – κέλυφος (shell companies), αναφέροντας ότι οι συγκεκριμένοι ορισμοί θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των ύποπτων συναλλαγών και στην περαιτέρω ενίσχυση των πρακτικών καταπολέμησης της νομιμοποίησης...

12/11/2018 12:45

Back to Top