Πογιατζή στην Ερευνητική
Εξαιρετικά επικίνδυνη η απόφαση για Altamira

Η τελική απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για την Altamira ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, δήλωσε η Σουζάνα Πογιατζή, πρώην μέλος της επιτροπείας της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής της στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

«Η τελική απόφαση της Επιτροπείας κατά την άποψή μου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε η κ. Πογιατζή, η οποία και άνηκε στη μειοψηφία των μελών της Επιτροπείας που διαφώνησαν με την αρχική απόφαση όταν είχε ληφθεί.

Υπήρχε ηθικός κίνδυνος, για να πούμε το λιγότερο, και υπήρχε καθαρά επιχειρηματικός κίνδυνος, ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης κατάθεσής της και απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Πογιατζή εξέφρασε επίσης τη δική της θέση ότι δεν θεωρεί πως η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει το Συνεργατισμό. Είπε ότι η ίδια αρνείται να πιστέψει ότι η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει μια τράπεζα λόγω του ότι δεν τους αρέσει ο Συνεργατισμός.

Η κ. Πογιατζή αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, σε συναντήσεις που είχε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα με τον Carlos Hervas τον Απρίλιο 2017 αμέσως μετά την αποχώρησή της από την Επιτροπεία και μετέπειτα με τον Michel Dabadie τον Φεβρουάριο 2018.

Σύμφωνα με την ίδια, στην πρώτη συνάντηση συζήτησαν τους λόγους παραίτησης της.

Ήδη, είπε, ο κ. Hervas γνώριζε όλα τα θέματα διαφωνίας επειδή διαβάζουν όλα τα πρακτικά της Επιτροπείας και εξήγησε ότι οι επόπτες δίνουν συμβουλές και παρατηρήσεις εκ της θέσεως τους. «Είναι οι πιο μεγάλοι γνώστες του τι συμβαίνει στις συστημικές τράπεζες», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησαν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή ανεξαρτησίας των μελών του Συμβουλίου. Σίγουρα, είπε, τους ανησυχούσε το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και το θέμα ότι κατά τη δική μου άποψη λόγω του ότι από Πρόεδρος έγινε ΓΔ (ο Νικόλας Χατζηγιάνης) αυτό δημιούργησε πρόβλημα στους ανεξάρτητους μη εκτελεστικούς σύμβουλους, διότι αυτή η κίνηση από μόνη της δημιουργεί πρόβλημα στην ανεξαρτησία. Ανέφερε ότι αυτή ήταν η δική της εκτίμηση την οποία μοιράστηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ. Απορούσα πώς πέρασε το "fit & proper" ο Πρόεδρος να γίνει ΓΔ χωρίς να παυθούν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, είπε.

Σε ερώτηση αν αυτή την τοποθέτησή της την ασπάζονταν και οι επόπτες η κ. Πογιατζή απάντησε ότι σύμφωνα με την έκφραση του γενικά (ο κ. Χέρβες), το άκουσε πολύ προσεχτικά. «Αντιλήφθηκε το σημείο που έκανα και το σκέφθηκε. Δεν είχε πει κάτι, αλλά το αντιλήφθηκε και ο ίδιος», είπε.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε, σύμφωνα με την ίδια, ήταν το ζήτημα της διάθεσης δωρεάν μετοχών στους παλιούς πελάτες του Συνεργατισμού. Ο κ. Χέρβες, πρόσθεσε, απορούσε με ποια λογική θα χάριζε μετοχές σε μηδέν τιμή διάθεσης και πώς θα βρίσκαμε θεσμικούς επενδυτές όταν πριν είχαν διατεθεί μετοχές σε μηδέν ευρώ. Είχα και εγώ τους ίδιους προβληματισμούς με αυτόν. Όντως δεν είχε ιδιαίτερη χρηματοοικονομική λογική η συγκεκριμένη πράξη, είπε.

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν είχε η Επιτροπεία ρόλο σε αυτό το θέμα. Όχι, είπε, διότι δεν είχαμε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόφαση, μόνο να βοηθήσουμε στην ετοιμασία κάποιων εγγράφων και διαδικασιών. Δεν μπορούσαμε εμείς να έχουμε λόγο με το τι θα κάνει ο μέτοχος με τις μετοχές του, πρόσθεσε.

Για τη δεύτερη συνάντηση που είχε με το άλλο στέλεχος της ΕΚΤ, τον κ. Dabadie είπε ότι κυρίως η συζήτηση ήταν για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και εστιάστηκε στην απευθείας ανάθεση στην Altamira. Του εξήγησε-είπε η κ. Πογιατζή- ότι η ίδια δεν μπορούσε να καταλάβει με μια λογική έγινε αυτή η ανάθεση χωρίς πληρωμή, χωρίς προσφορές, χωρίς σχέδιο Β.
Η κ. Πογιατζή συνέχισε λέγοντας ότι και ο ίδιος της είπε ότι πρώτη φορά άκουσε παγκοσμίως να δίνουν €7 δισ. μόνο σε μια εταιρεία χωρίς προσφορές. «Ήταν και ο ίδιος ξαφνιασμένος», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε, του είχε πει ότι ένοιωθε ότι οι εκτελεστικοί τους κατεύθυναν να ψηφίσουμε την απευθείας ανάθεση.
Σύμφωνα με την ίδια, «ήταν λίγο αλλόκοτη η όλη κατάσταση». Για την αντίδραση του κ. Dabadie ανέφερε ότι συμφώνησε και την ρώτησε αν θεωρούσε ότι θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα και η αστυνομία, προσθέτοντας ότι η ίδια του είπε ξεκάθαρα ότι δεν είχε αποδείξεις για fraud (απάτη).

Σε ερώτηση αργότερα αν εννοεί ότι πέραν του ετεροβαρούς της συμφωνίας με την Altamira θεωρεί ότι υπάρχουν και σκιές στη συναλλαγή απάντησε ότι εάν η συμφωνία έκλεισε με βάση την προκαταρκτική πρόταση, τότε αφήνει ερωτήματα και αυτά τα ερωτήματα εγείρουν 'red flags' (κόκκινες σημαίες). Δεν έχει αποδείξεις γι' αυτό, είπε, αλλά ούτε μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν υπάρχει.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Πογιατζή είχε δώσει το παράδειγμα της συμφωνίας της Ελληνικής Τράπεζας για δημιουργία πλατφόρμας για δάνεια ύψους €2,4 δισ. λέγοντας ότι για αυτό το δικαίωμα η Ελληνική είχε λάβει από την εταιρεία με τη οποία είχε συμφωνήσει τη συνεργασία, €20,4 εκατ. Δεν γνωρίζω αν είναι λίγο ή πολύ, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια τιμή σύγκρισης, είπε, προσθέτοντας ότι στην προκαταρκτική πρόταση για την Altamira δεν υπήρχε καμία είσπραξη λεφτών για τα δάνεια ύψους €7,2 δισ. που θα διαχειριζόταν η νέα εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 51% στην Altamira έναντι 49% στο Συνεργατισμό.

Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η διαχείριση ήταν σωστή, λογική, δίκαια ή ακόμα και άμεμπτη. Είναι περίεργη συμφωνία. Δεν θα το έκανε καμία ιδιωτική εταιρεία, σημείωσε η ίδια.

Σε σχέση με το κατά πόσο έπρεπε οπωσδήποτε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ο Συνεργατισμός ανέφερε ότι με βάση το "list of commitments" (κατάλογος δεσμεύσεων) έπρεπε μέχρι τις 31/12/2016 να αποκτηθούν όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Μας είχε δοθεί η εντύπωση ότι επέμεναν (οι επόπτες) για την εισαγωγή στο ΧΑΚ, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν ήταν αυτή η εντύπωση που της δόθηκε προσωπικά.

Μας έλεγαν ότι δεν δέχονταν κουβέντα, είπε. Εγώ, πρόσθεσε, τους βρήκα εξαιρετικά λογικούς σε όλα τα θέματα.
Η κ. Πογιατζή κλήθηκε να πει την άποψη της και για τη θέση που διατύπωσε ο Μάριος Κληρίδης για τις εξουσίες που είχε ο Γιάννος Σταυρινίδης στην ΣΚΤ και απάντησε ότι συμφωνεί απόλυτα. Ο κ. Σταυρινίδης ήταν υπεύθυνος για το Τμήμα Στρατηγικής, για το Τμήμα Αναδιαρθρώσεων, για την Επικοινωνία, για τις Διαφημίσεις, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή του Τμήματος Αναδιάρθρωσης περιλαμβανόταν σε συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ ΣΚΤ και Υπουργείου. Είχε τόσες πολλές ευθύνες που στην ουσία ενεργούσε ως Σκιώδης Γενικός Διευθυντής, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία είχε η ΣΚΤ ήταν ο όγκος των outsourced services (ανάθεση υπηρεσιών εκτός τράπεζας) τα οποία έδινε η Τράπεζα.

Ήταν, είπε, ένα από τα σημεία που είχαν θέσει οι επόπτες από πλευράς JST (Joint Supervisory Team), για τον όγκο δουλειών που δίναμε. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν μπορούσαμε να κάνουμε σωστό execution (εκτέλεση) των συμβουλών που έρχονταν, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «πολλές φορές έμεναν οι συμβουλές στο ράφι». Ανέφερε ακόμη ότι καταβλήθηκε μια προσπάθεια και ότι θα πρέπει να υπάρχει έκθεση από την υπηρεσία ελέγχου γι αυτό το θέμα.

Για παρατυπίες στην παραχώρηση δανείων και κομματοκρατία έκανε λόγο ο Γ. Ιωάννου

Σε δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις με αποτέλεσμα να καταστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) έκανε λόγο ο πρώην Διευθυντής Α' Τραπεζικών Υπηρεσιών του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, Γιαννάκης Ιωάννου στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος αποχώρησε από το Ταμιευτήριο τον Μάιο του 2009, έκανε επίσης λόγο για κομματοκρατία εντός του Ταμιευτηρίου. «Υπήρχε και μια κομματική πειθαρχία την οποία εγώ δεν τηρούσα», είπε και ερωτηθείς αν το Ταμιευτήριο ελεγχόταν από συγκεκριμένο κόμμα απάντησε καταφατικά.

Αναφορικά με τα δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα έθεσε το ερώτημα πως ενώ το μέγιστο ποσό οικιστικού δανείου ήταν €300.000, βρέθηκαν ένα σωρό δανειολήπτες με πολύ μεγαλύτερο από τις 300.000 και με ποιου την έγκριση; Μίλησε επίσης για παραχώρηση επιχειρηματικού δανείου σε άτομο που δεν είχε σχέση με επιχειρήσεις.

Send to Facebook

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι μεταφορές συναλλάγματος, που αποτελεί μία ουσιαστική πηγή εσόδων για τις φτωχές χώρες, αυξήθηκαν με γοργό ρυθμό την τρέχουσα χρονιά και αναμένεται να σημειώσουν καινούργιο ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύεται σήμερα. Το συνολικό ύψος των ποσών που μεταφέρθηκαν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες...

08/12/2018 17:43

Χαιρέτισαν τα μέλη την ισχυρή ανάκαμψη

Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει έναν από τους ψηλότερους δείκτες στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ενώ τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο κυβερνητικός διατηρούν μεγάλα χρέη, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του οποίου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο,...

03/12/2018 11:27

50 εκατομμυρίων δολαρίων η εταιρεία τους

Ήταν το 2015 όταν οι Jake, Jordan και Jim DeCicco συνέλαβαν μια ιδέα που τους φάνηκε καλή Ο Jordan έπαιζε μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια και έψαχνε εδώ και καιρό μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα energy drinks. Παρόμοιες ανησυχίες είχαν και τα άλλα δύο αδέρφια, κολεγιακοί αθλητές κι αυτοί, μοιράζονταν αντίστοιχες αναζητήσεις. Σκέφτηκαν...

01/12/2018 14:30

Ημερομηνίες

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις για την καταβολή όλων των συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα.Συγκεκριμένα, θα κατατεθούν με έμβασμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα...

30/11/2018 19:13

Eυάλωτες ομάδες

Η σκέψη της Κυβέρνησης είναι στις ευάλωτες ομάδες ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Υπουργός είπε ότι «σήμερα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο...

28/11/2018 11:49

Ανοιχτό ενδεχόμενο να κληθεί ξανά ο ΥΠΟΙΚ

Τρεις καταθέσεις θα λάβει η Ερευνητική Επιτροπή στις 3 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της διερεύνησης για την κατάργηση του Συνεργατισμού. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, την Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, θα καταθέσουν ο Σταύρος Ιακώβου, εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο Βαρνάβας Κουρουνάς, Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής...

27/11/2018 14:32

«Αυτή είναι η συμφωνία

Oι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υιοθέτησαν τη συμφωνία αποχώρησης και ενέκριναν τη διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε στις 10:35 τοπική ώρα ο Εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων με την Τερέζα Μέι. Oι 27 υιοθέτησαν μάλιστα και κείμενο...

25/11/2018 13:58

Δήλωση Γιωρκάτζη

Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα τα όσα και σήμερα ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωκάτζη, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της κατάθεσης της. Η κυρία Γιωρκάτζη είπε ότι ο Συνεργατισμός δε μπορούσε να σωθεί. «Μπορεί να ακουστεί βάρβαρο...

19/11/2018 12:40

Ρώσος Πρέσβης

Σαφή μηνύματα έστειλε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Stanislav Osachi, από το βήμα Κυπρο-Ρωσικού επιχειρηματικού και επενδυτικού Φόρουμ, στη Λεμεσό, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία και οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων και στην αποχώρηση πολλών...

16/11/2018 14:39

Εξουσιοδότηση για διερεύνηση

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας της 13/11/2018, η εταιρεία Diversa ΑΕΒΕ διερευνά μέσω συμβούλων που έχει εξουσιοδοτήσει το ΔΣ το ενδεχόμενo εξαγοράς της εταιρείας Cobalt New Age Airlines Group Limited, η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας Cobaltair LTD με έδρα την Κύπρο και η οποία κατά τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο) διέκοψε το...

14/11/2018 20:10

Σε επίπεδο διαπραγματευτών

Σε συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σε επίπεδο διαπραγματευτών επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ αναφέρονται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το ιρλανδικό RTE, οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μία αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για τους όρους...

13/11/2018 19:04

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s

Πιστωτικά θετικό γεγονός για τις κυπριακές τράπεζες, χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s τη νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες – κέλυφος (shell companies), αναφέροντας ότι οι συγκεκριμένοι ορισμοί θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των ύποπτων συναλλαγών και στην περαιτέρω ενίσχυση των πρακτικών καταπολέμησης της νομιμοποίησης...

12/11/2018 12:45

Back to Top