Πογιατζή στην Ερευνητική
Εξαιρετικά επικίνδυνη η απόφαση για Altamira

Η τελική απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για την Altamira ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, δήλωσε η Σουζάνα Πογιατζή, πρώην μέλος της επιτροπείας της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής της στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

«Η τελική απόφαση της Επιτροπείας κατά την άποψή μου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε η κ. Πογιατζή, η οποία και άνηκε στη μειοψηφία των μελών της Επιτροπείας που διαφώνησαν με την αρχική απόφαση όταν είχε ληφθεί.

Υπήρχε ηθικός κίνδυνος, για να πούμε το λιγότερο, και υπήρχε καθαρά επιχειρηματικός κίνδυνος, ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης κατάθεσής της και απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Πογιατζή εξέφρασε επίσης τη δική της θέση ότι δεν θεωρεί πως η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει το Συνεργατισμό. Είπε ότι η ίδια αρνείται να πιστέψει ότι η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει μια τράπεζα λόγω του ότι δεν τους αρέσει ο Συνεργατισμός.

Η κ. Πογιατζή αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, σε συναντήσεις που είχε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα με τον Carlos Hervas τον Απρίλιο 2017 αμέσως μετά την αποχώρησή της από την Επιτροπεία και μετέπειτα με τον Michel Dabadie τον Φεβρουάριο 2018.

Σύμφωνα με την ίδια, στην πρώτη συνάντηση συζήτησαν τους λόγους παραίτησης της.

Ήδη, είπε, ο κ. Hervas γνώριζε όλα τα θέματα διαφωνίας επειδή διαβάζουν όλα τα πρακτικά της Επιτροπείας και εξήγησε ότι οι επόπτες δίνουν συμβουλές και παρατηρήσεις εκ της θέσεως τους. «Είναι οι πιο μεγάλοι γνώστες του τι συμβαίνει στις συστημικές τράπεζες», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησαν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή ανεξαρτησίας των μελών του Συμβουλίου. Σίγουρα, είπε, τους ανησυχούσε το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και το θέμα ότι κατά τη δική μου άποψη λόγω του ότι από Πρόεδρος έγινε ΓΔ (ο Νικόλας Χατζηγιάνης) αυτό δημιούργησε πρόβλημα στους ανεξάρτητους μη εκτελεστικούς σύμβουλους, διότι αυτή η κίνηση από μόνη της δημιουργεί πρόβλημα στην ανεξαρτησία. Ανέφερε ότι αυτή ήταν η δική της εκτίμηση την οποία μοιράστηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ. Απορούσα πώς πέρασε το "fit & proper" ο Πρόεδρος να γίνει ΓΔ χωρίς να παυθούν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, είπε.

Σε ερώτηση αν αυτή την τοποθέτησή της την ασπάζονταν και οι επόπτες η κ. Πογιατζή απάντησε ότι σύμφωνα με την έκφραση του γενικά (ο κ. Χέρβες), το άκουσε πολύ προσεχτικά. «Αντιλήφθηκε το σημείο που έκανα και το σκέφθηκε. Δεν είχε πει κάτι, αλλά το αντιλήφθηκε και ο ίδιος», είπε.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε, σύμφωνα με την ίδια, ήταν το ζήτημα της διάθεσης δωρεάν μετοχών στους παλιούς πελάτες του Συνεργατισμού. Ο κ. Χέρβες, πρόσθεσε, απορούσε με ποια λογική θα χάριζε μετοχές σε μηδέν τιμή διάθεσης και πώς θα βρίσκαμε θεσμικούς επενδυτές όταν πριν είχαν διατεθεί μετοχές σε μηδέν ευρώ. Είχα και εγώ τους ίδιους προβληματισμούς με αυτόν. Όντως δεν είχε ιδιαίτερη χρηματοοικονομική λογική η συγκεκριμένη πράξη, είπε.

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν είχε η Επιτροπεία ρόλο σε αυτό το θέμα. Όχι, είπε, διότι δεν είχαμε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόφαση, μόνο να βοηθήσουμε στην ετοιμασία κάποιων εγγράφων και διαδικασιών. Δεν μπορούσαμε εμείς να έχουμε λόγο με το τι θα κάνει ο μέτοχος με τις μετοχές του, πρόσθεσε.

Για τη δεύτερη συνάντηση που είχε με το άλλο στέλεχος της ΕΚΤ, τον κ. Dabadie είπε ότι κυρίως η συζήτηση ήταν για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και εστιάστηκε στην απευθείας ανάθεση στην Altamira. Του εξήγησε-είπε η κ. Πογιατζή- ότι η ίδια δεν μπορούσε να καταλάβει με μια λογική έγινε αυτή η ανάθεση χωρίς πληρωμή, χωρίς προσφορές, χωρίς σχέδιο Β.
Η κ. Πογιατζή συνέχισε λέγοντας ότι και ο ίδιος της είπε ότι πρώτη φορά άκουσε παγκοσμίως να δίνουν €7 δισ. μόνο σε μια εταιρεία χωρίς προσφορές. «Ήταν και ο ίδιος ξαφνιασμένος», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε, του είχε πει ότι ένοιωθε ότι οι εκτελεστικοί τους κατεύθυναν να ψηφίσουμε την απευθείας ανάθεση.
Σύμφωνα με την ίδια, «ήταν λίγο αλλόκοτη η όλη κατάσταση». Για την αντίδραση του κ. Dabadie ανέφερε ότι συμφώνησε και την ρώτησε αν θεωρούσε ότι θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα και η αστυνομία, προσθέτοντας ότι η ίδια του είπε ξεκάθαρα ότι δεν είχε αποδείξεις για fraud (απάτη).

Σε ερώτηση αργότερα αν εννοεί ότι πέραν του ετεροβαρούς της συμφωνίας με την Altamira θεωρεί ότι υπάρχουν και σκιές στη συναλλαγή απάντησε ότι εάν η συμφωνία έκλεισε με βάση την προκαταρκτική πρόταση, τότε αφήνει ερωτήματα και αυτά τα ερωτήματα εγείρουν 'red flags' (κόκκινες σημαίες). Δεν έχει αποδείξεις γι' αυτό, είπε, αλλά ούτε μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν υπάρχει.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Πογιατζή είχε δώσει το παράδειγμα της συμφωνίας της Ελληνικής Τράπεζας για δημιουργία πλατφόρμας για δάνεια ύψους €2,4 δισ. λέγοντας ότι για αυτό το δικαίωμα η Ελληνική είχε λάβει από την εταιρεία με τη οποία είχε συμφωνήσει τη συνεργασία, €20,4 εκατ. Δεν γνωρίζω αν είναι λίγο ή πολύ, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια τιμή σύγκρισης, είπε, προσθέτοντας ότι στην προκαταρκτική πρόταση για την Altamira δεν υπήρχε καμία είσπραξη λεφτών για τα δάνεια ύψους €7,2 δισ. που θα διαχειριζόταν η νέα εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 51% στην Altamira έναντι 49% στο Συνεργατισμό.

Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η διαχείριση ήταν σωστή, λογική, δίκαια ή ακόμα και άμεμπτη. Είναι περίεργη συμφωνία. Δεν θα το έκανε καμία ιδιωτική εταιρεία, σημείωσε η ίδια.

Σε σχέση με το κατά πόσο έπρεπε οπωσδήποτε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ο Συνεργατισμός ανέφερε ότι με βάση το "list of commitments" (κατάλογος δεσμεύσεων) έπρεπε μέχρι τις 31/12/2016 να αποκτηθούν όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Μας είχε δοθεί η εντύπωση ότι επέμεναν (οι επόπτες) για την εισαγωγή στο ΧΑΚ, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν ήταν αυτή η εντύπωση που της δόθηκε προσωπικά.

Μας έλεγαν ότι δεν δέχονταν κουβέντα, είπε. Εγώ, πρόσθεσε, τους βρήκα εξαιρετικά λογικούς σε όλα τα θέματα.
Η κ. Πογιατζή κλήθηκε να πει την άποψη της και για τη θέση που διατύπωσε ο Μάριος Κληρίδης για τις εξουσίες που είχε ο Γιάννος Σταυρινίδης στην ΣΚΤ και απάντησε ότι συμφωνεί απόλυτα. Ο κ. Σταυρινίδης ήταν υπεύθυνος για το Τμήμα Στρατηγικής, για το Τμήμα Αναδιαρθρώσεων, για την Επικοινωνία, για τις Διαφημίσεις, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή του Τμήματος Αναδιάρθρωσης περιλαμβανόταν σε συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ ΣΚΤ και Υπουργείου. Είχε τόσες πολλές ευθύνες που στην ουσία ενεργούσε ως Σκιώδης Γενικός Διευθυντής, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία είχε η ΣΚΤ ήταν ο όγκος των outsourced services (ανάθεση υπηρεσιών εκτός τράπεζας) τα οποία έδινε η Τράπεζα.

Ήταν, είπε, ένα από τα σημεία που είχαν θέσει οι επόπτες από πλευράς JST (Joint Supervisory Team), για τον όγκο δουλειών που δίναμε. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν μπορούσαμε να κάνουμε σωστό execution (εκτέλεση) των συμβουλών που έρχονταν, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «πολλές φορές έμεναν οι συμβουλές στο ράφι». Ανέφερε ακόμη ότι καταβλήθηκε μια προσπάθεια και ότι θα πρέπει να υπάρχει έκθεση από την υπηρεσία ελέγχου γι αυτό το θέμα.

Για παρατυπίες στην παραχώρηση δανείων και κομματοκρατία έκανε λόγο ο Γ. Ιωάννου

Σε δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις με αποτέλεσμα να καταστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) έκανε λόγο ο πρώην Διευθυντής Α' Τραπεζικών Υπηρεσιών του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, Γιαννάκης Ιωάννου στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος αποχώρησε από το Ταμιευτήριο τον Μάιο του 2009, έκανε επίσης λόγο για κομματοκρατία εντός του Ταμιευτηρίου. «Υπήρχε και μια κομματική πειθαρχία την οποία εγώ δεν τηρούσα», είπε και ερωτηθείς αν το Ταμιευτήριο ελεγχόταν από συγκεκριμένο κόμμα απάντησε καταφατικά.

Αναφορικά με τα δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα έθεσε το ερώτημα πως ενώ το μέγιστο ποσό οικιστικού δανείου ήταν €300.000, βρέθηκαν ένα σωρό δανειολήπτες με πολύ μεγαλύτερο από τις 300.000 και με ποιου την έγκριση; Μίλησε επίσης για παραχώρηση επιχειρηματικού δανείου σε άτομο που δεν είχε σχέση με επιχειρήσεις.

Send to Facebook

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ

Στο €1 δισεκατομμύριο πλησίασε το απόθεμα των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, παρά τον τερματισμό των νέων αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), συνεχίζει τις αγορές μέσω της επανεπένδυσης ποσών από ομόλογα που λήγουν. Σύμφωνα...

17/05/2019 11:49

Υπουργός Οικονομικών

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχουν περιοριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2018 και την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής...

15/05/2019 17:35

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε απόψε ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι η συνεχής στήριξη και υποστήριξη τόσο της τοπικής όσο και της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον. Ο Πρόεδρος μιλούσε κατά την τελετή των εγκαινίων των νέων...

14/05/2019 09:27

ΗΠΑ

Οι προοπτικές που ανοίγει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και οι ενεργειακές ανακαλύψεις, ήταν το αντικείμενο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη και...

03/05/2019 11:58

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο

Ο μήνας Απρίλιος 2019 χαρακτηρίζεται, όπως και ο Μάρτιος, από μικρές μεν αλλά συνεχείς αυξήσεις στις λιανικές τιμές της βενζίνης 95, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο λιανικών τιμών βενζίνης 95 και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019, παρατηρήθηκαν συνολικές...

02/05/2019 11:39

Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσία επιχειρήσεων κυπριακών συμφερόντων στην Αίγυπτο, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο τοπικός οικονομικός τύπος κάνει λόγο για επενδύσεις που φτάνουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες κυπριακών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται...

01/05/2019 10:48

2ο Φόρουμ “Belt and Road”

Η Κύπρος αποτελεί ένα πραγματικό υποστηρικτή μιας ακόμη πιο στενής Ευρω-Ασιατικής σχέσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 2ο Φόρουμ “Belt and Road” για τον Δρόμο του Μεταξιού στο Πεκίνο, που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Κίνας, στο Πεκίνο, και στο οποίο συμμετείχαν 40 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

27/04/2019 13:56

Όσα δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου που λήφθηκε από τη Ρωσία το 2012. Ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλούσε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος...

18/04/2019 12:23

Σύντομα εξελίξεις για νέα έκδοση ομολόγου

Διαβεβαιώσεις για συστηματική και τακτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έδωσαν από κοινού ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος...

16/04/2019 11:46

Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία

Πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας η δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και...

14/04/2019 16:24

Διατηρώντας σταθερή την προοπτική

O οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική. Στη χθεσινή του πράξη αξιολόγησης, που αποτελεί την πρώτη για το 2019, ο οίκος επικαλείται το κατάλοιπο της κρίσης, δηλαδή το υψηλό δημόσιο χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό...

13/04/2019 15:08

Πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων

Σημαντική μείωση κατά 23%, σε ετήσια βάση, σημείωσαν τον Μάρτιο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 1.105,...

11/04/2019 10:07

Back to Top