Πογιατζή στην Ερευνητική
Εξαιρετικά επικίνδυνη η απόφαση για Altamira

Η τελική απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για την Altamira ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, δήλωσε η Σουζάνα Πογιατζή, πρώην μέλος της επιτροπείας της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής της στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

«Η τελική απόφαση της Επιτροπείας κατά την άποψή μου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε η κ. Πογιατζή, η οποία και άνηκε στη μειοψηφία των μελών της Επιτροπείας που διαφώνησαν με την αρχική απόφαση όταν είχε ληφθεί.

Υπήρχε ηθικός κίνδυνος, για να πούμε το λιγότερο, και υπήρχε καθαρά επιχειρηματικός κίνδυνος, ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης κατάθεσής της και απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Πογιατζή εξέφρασε επίσης τη δική της θέση ότι δεν θεωρεί πως η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει το Συνεργατισμό. Είπε ότι η ίδια αρνείται να πιστέψει ότι η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει μια τράπεζα λόγω του ότι δεν τους αρέσει ο Συνεργατισμός.

Η κ. Πογιατζή αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, σε συναντήσεις που είχε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα με τον Carlos Hervas τον Απρίλιο 2017 αμέσως μετά την αποχώρησή της από την Επιτροπεία και μετέπειτα με τον Michel Dabadie τον Φεβρουάριο 2018.

Σύμφωνα με την ίδια, στην πρώτη συνάντηση συζήτησαν τους λόγους παραίτησης της.

Ήδη, είπε, ο κ. Hervas γνώριζε όλα τα θέματα διαφωνίας επειδή διαβάζουν όλα τα πρακτικά της Επιτροπείας και εξήγησε ότι οι επόπτες δίνουν συμβουλές και παρατηρήσεις εκ της θέσεως τους. «Είναι οι πιο μεγάλοι γνώστες του τι συμβαίνει στις συστημικές τράπεζες», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησαν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή ανεξαρτησίας των μελών του Συμβουλίου. Σίγουρα, είπε, τους ανησυχούσε το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και το θέμα ότι κατά τη δική μου άποψη λόγω του ότι από Πρόεδρος έγινε ΓΔ (ο Νικόλας Χατζηγιάνης) αυτό δημιούργησε πρόβλημα στους ανεξάρτητους μη εκτελεστικούς σύμβουλους, διότι αυτή η κίνηση από μόνη της δημιουργεί πρόβλημα στην ανεξαρτησία. Ανέφερε ότι αυτή ήταν η δική της εκτίμηση την οποία μοιράστηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ. Απορούσα πώς πέρασε το "fit & proper" ο Πρόεδρος να γίνει ΓΔ χωρίς να παυθούν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, είπε.

Σε ερώτηση αν αυτή την τοποθέτησή της την ασπάζονταν και οι επόπτες η κ. Πογιατζή απάντησε ότι σύμφωνα με την έκφραση του γενικά (ο κ. Χέρβες), το άκουσε πολύ προσεχτικά. «Αντιλήφθηκε το σημείο που έκανα και το σκέφθηκε. Δεν είχε πει κάτι, αλλά το αντιλήφθηκε και ο ίδιος», είπε.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε, σύμφωνα με την ίδια, ήταν το ζήτημα της διάθεσης δωρεάν μετοχών στους παλιούς πελάτες του Συνεργατισμού. Ο κ. Χέρβες, πρόσθεσε, απορούσε με ποια λογική θα χάριζε μετοχές σε μηδέν τιμή διάθεσης και πώς θα βρίσκαμε θεσμικούς επενδυτές όταν πριν είχαν διατεθεί μετοχές σε μηδέν ευρώ. Είχα και εγώ τους ίδιους προβληματισμούς με αυτόν. Όντως δεν είχε ιδιαίτερη χρηματοοικονομική λογική η συγκεκριμένη πράξη, είπε.

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν είχε η Επιτροπεία ρόλο σε αυτό το θέμα. Όχι, είπε, διότι δεν είχαμε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόφαση, μόνο να βοηθήσουμε στην ετοιμασία κάποιων εγγράφων και διαδικασιών. Δεν μπορούσαμε εμείς να έχουμε λόγο με το τι θα κάνει ο μέτοχος με τις μετοχές του, πρόσθεσε.

Για τη δεύτερη συνάντηση που είχε με το άλλο στέλεχος της ΕΚΤ, τον κ. Dabadie είπε ότι κυρίως η συζήτηση ήταν για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και εστιάστηκε στην απευθείας ανάθεση στην Altamira. Του εξήγησε-είπε η κ. Πογιατζή- ότι η ίδια δεν μπορούσε να καταλάβει με μια λογική έγινε αυτή η ανάθεση χωρίς πληρωμή, χωρίς προσφορές, χωρίς σχέδιο Β.
Η κ. Πογιατζή συνέχισε λέγοντας ότι και ο ίδιος της είπε ότι πρώτη φορά άκουσε παγκοσμίως να δίνουν €7 δισ. μόνο σε μια εταιρεία χωρίς προσφορές. «Ήταν και ο ίδιος ξαφνιασμένος», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε, του είχε πει ότι ένοιωθε ότι οι εκτελεστικοί τους κατεύθυναν να ψηφίσουμε την απευθείας ανάθεση.
Σύμφωνα με την ίδια, «ήταν λίγο αλλόκοτη η όλη κατάσταση». Για την αντίδραση του κ. Dabadie ανέφερε ότι συμφώνησε και την ρώτησε αν θεωρούσε ότι θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα και η αστυνομία, προσθέτοντας ότι η ίδια του είπε ξεκάθαρα ότι δεν είχε αποδείξεις για fraud (απάτη).

Σε ερώτηση αργότερα αν εννοεί ότι πέραν του ετεροβαρούς της συμφωνίας με την Altamira θεωρεί ότι υπάρχουν και σκιές στη συναλλαγή απάντησε ότι εάν η συμφωνία έκλεισε με βάση την προκαταρκτική πρόταση, τότε αφήνει ερωτήματα και αυτά τα ερωτήματα εγείρουν 'red flags' (κόκκινες σημαίες). Δεν έχει αποδείξεις γι' αυτό, είπε, αλλά ούτε μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν υπάρχει.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Πογιατζή είχε δώσει το παράδειγμα της συμφωνίας της Ελληνικής Τράπεζας για δημιουργία πλατφόρμας για δάνεια ύψους €2,4 δισ. λέγοντας ότι για αυτό το δικαίωμα η Ελληνική είχε λάβει από την εταιρεία με τη οποία είχε συμφωνήσει τη συνεργασία, €20,4 εκατ. Δεν γνωρίζω αν είναι λίγο ή πολύ, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια τιμή σύγκρισης, είπε, προσθέτοντας ότι στην προκαταρκτική πρόταση για την Altamira δεν υπήρχε καμία είσπραξη λεφτών για τα δάνεια ύψους €7,2 δισ. που θα διαχειριζόταν η νέα εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 51% στην Altamira έναντι 49% στο Συνεργατισμό.

Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η διαχείριση ήταν σωστή, λογική, δίκαια ή ακόμα και άμεμπτη. Είναι περίεργη συμφωνία. Δεν θα το έκανε καμία ιδιωτική εταιρεία, σημείωσε η ίδια.

Σε σχέση με το κατά πόσο έπρεπε οπωσδήποτε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ο Συνεργατισμός ανέφερε ότι με βάση το "list of commitments" (κατάλογος δεσμεύσεων) έπρεπε μέχρι τις 31/12/2016 να αποκτηθούν όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Μας είχε δοθεί η εντύπωση ότι επέμεναν (οι επόπτες) για την εισαγωγή στο ΧΑΚ, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν ήταν αυτή η εντύπωση που της δόθηκε προσωπικά.

Μας έλεγαν ότι δεν δέχονταν κουβέντα, είπε. Εγώ, πρόσθεσε, τους βρήκα εξαιρετικά λογικούς σε όλα τα θέματα.
Η κ. Πογιατζή κλήθηκε να πει την άποψη της και για τη θέση που διατύπωσε ο Μάριος Κληρίδης για τις εξουσίες που είχε ο Γιάννος Σταυρινίδης στην ΣΚΤ και απάντησε ότι συμφωνεί απόλυτα. Ο κ. Σταυρινίδης ήταν υπεύθυνος για το Τμήμα Στρατηγικής, για το Τμήμα Αναδιαρθρώσεων, για την Επικοινωνία, για τις Διαφημίσεις, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή του Τμήματος Αναδιάρθρωσης περιλαμβανόταν σε συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ ΣΚΤ και Υπουργείου. Είχε τόσες πολλές ευθύνες που στην ουσία ενεργούσε ως Σκιώδης Γενικός Διευθυντής, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία είχε η ΣΚΤ ήταν ο όγκος των outsourced services (ανάθεση υπηρεσιών εκτός τράπεζας) τα οποία έδινε η Τράπεζα.

Ήταν, είπε, ένα από τα σημεία που είχαν θέσει οι επόπτες από πλευράς JST (Joint Supervisory Team), για τον όγκο δουλειών που δίναμε. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν μπορούσαμε να κάνουμε σωστό execution (εκτέλεση) των συμβουλών που έρχονταν, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «πολλές φορές έμεναν οι συμβουλές στο ράφι». Ανέφερε ακόμη ότι καταβλήθηκε μια προσπάθεια και ότι θα πρέπει να υπάρχει έκθεση από την υπηρεσία ελέγχου γι αυτό το θέμα.

Για παρατυπίες στην παραχώρηση δανείων και κομματοκρατία έκανε λόγο ο Γ. Ιωάννου

Σε δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις με αποτέλεσμα να καταστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) έκανε λόγο ο πρώην Διευθυντής Α' Τραπεζικών Υπηρεσιών του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, Γιαννάκης Ιωάννου στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος αποχώρησε από το Ταμιευτήριο τον Μάιο του 2009, έκανε επίσης λόγο για κομματοκρατία εντός του Ταμιευτηρίου. «Υπήρχε και μια κομματική πειθαρχία την οποία εγώ δεν τηρούσα», είπε και ερωτηθείς αν το Ταμιευτήριο ελεγχόταν από συγκεκριμένο κόμμα απάντησε καταφατικά.

Αναφορικά με τα δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα έθεσε το ερώτημα πως ενώ το μέγιστο ποσό οικιστικού δανείου ήταν €300.000, βρέθηκαν ένα σωρό δανειολήπτες με πολύ μεγαλύτερο από τις 300.000 και με ποιου την έγκριση; Μίλησε επίσης για παραχώρηση επιχειρηματικού δανείου σε άτομο που δεν είχε σχέση με επιχειρήσεις.

Send to Facebook

Είχε κάνει αναφορά σε σοβαρά σκάνδαλα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Η απάντηση της Cyta στα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής στην Επιτροπή Ελέγχου για τα ευρήματα του στην έκθεση για τον Οργανισμό για το 2017 και τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις του για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τον οργανισμό μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Οι αναφορές σε αριθμό εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ταμείο...

15/02/2019 20:59

Γιατί η Airbus σταματάει την παραγωγή

Η Airbus ανακοίνωσε το τέλος της παραγωγής του A380, του εμβληματικού «γίγαντα των αιθέρων» που τέθηκε σε κυκλοφορία το 2007, λόγω έλλειψης παραγγελιών, ενώ οι παραδόσεις του superjumboτης εταιρείας θα σταματήσουν το 2021. Το πρόγραμμα του A380 κρατήθηκε στην ζωή τα τρία τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος των αεροπορικών εταιρειών,...

14/02/2019 14:39

Το Radisson Blu και η Sunnyseeker hotels υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης

Έξι ξενοδοχεία και σχεδόν 1000 δωμάτια μέχρι το 2025, θα έχει στο χαρτοφυλάκιο της η εταιρεία Radisson Hotel Group, όπως προνοεί η σχετική συμφωνία την oποία υπέγραψαν με την Sunnyseeker Hotel. Η Sunnyseeker Hotels είναι συνέταιρος του Radisson Hotel στην Κύπρο από το 2015. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία Sunnyseekres Hotels, πρόκειται για νέα συμφωνία η οποία...

13/02/2019 17:12

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Πρώτη κατατάσσεται η Κύπρος στην απορρόφηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στην ανακοίνωσή του Υπουργείου αναφέρεται ότι «σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη...

09/02/2019 16:46

Αδύναμες οι τράπεζες

Μειώνει «σημαντικά» ενδεχόμενες υποχρεώσεις του κράτους η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στις κυπριακές τράπεζες, τονίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Εντούτοις, ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι «ο τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος και οι περαιτέρω μειώσεις...

09/02/2019 11:19

Υπουργός Οικονομικών

Ένα βήμα πριν τη σύσταση μιας καινούργιας, ανεξάρτητης και ενιαίας Εποπτικής Αρχής, αυτής της Αρχής Ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων βρίσκεται η Κυβέρνηση. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αρχίσει...

07/02/2019 11:47

Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών ΗΒ

Οι Έλληνες και Κύπριοι επαγγελματίες στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτυ στο Λονδίνο έχουν μακρά παράδοση. Επομένως η σύσταση το 1994 της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μία φυσική εξέλιξη. Σκοπός του συνδέσμου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών και η καλύτερη δικτύωσή τους στο μεγαλύτερο...

07/02/2019 10:01

Στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου 2019 έφτασε τα 30.951 πρόσωπα. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου 2019, έφτασε τα 30.951 πρόσωπα. Προστίθεται ότι με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για...

06/02/2019 11:56

Πόσα εξοικονομήθηκαν

Μείωση κατά 8 σεντ παρουσίασε τον Ιανουάριο η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μείωση στην μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν 5 σύμφωνα με το παρατηρητήριο των λιανικών τιμών καυσίμων για το μήνα Ιανουάριο 2019, που καταρτίζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Ειδικότερα, σύμφωνα...

04/02/2019 13:15

Τα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ είναι αυτά που παραχαράσσονται επί των πλείστων

Τα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ είναι αυτά που παραχαράσσονται επί των πλείστων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Περίπου 262.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, μείωση κατά 13% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και κατά 27,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του...

28/01/2019 15:43

Xαρακτηρίζει την Κύπρο καταφύγιο για ρωσικό χρήμα

Δημοσίευμα του Economist αναφέρεται σε «αυξανόμενη πίεση» επί της Κύπρου και της Μάλτας για να λάβουν μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι οι δύο χώρες έχουν αποκτήσει φήμη για «οικονομική βρωμιά». Γίνεται αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για το καθεστώς χορήγησης υπηκοοτήτων που...

25/01/2019 16:15

Θετικά νέα

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, θέτοντας παράλληλα σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές τους. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας στο B3...

24/01/2019 22:52

Back to Top