Επενδύσεις στη Κύπρο
Τις δυνατότητες της Κύπρου ανέδειξαν ομιλητές στο 2ο Επενδυτικό Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη

Οι δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος, ως παγκόσμιος επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός, παρουσιάστηκαν σε ένα ευρύ κοινό διεθνών επενδυτών και οικονομικών παραγόντων, στη διάρκεια του 2ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Κύπρο της Capital Link, το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Λακκοτρύπης και η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδη συμμετείχαν επίσης και μίλησαν στο Φόρουμ, όπως και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Οι βασικές ενότητες του συνεδρίου περιλάμβαναν την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της, τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την Κύπρο ως περιφερειακό κόμβο ενέργειας και την Κύπρο ως περιφερειακό ναυτιλιακό κόμβο.

Συμμετείχαν στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, από τον τραπεζικό και το ναυτιλιακό τομέα που ήλθαν από την Κύπρο, μαζί με εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος της Capital Link Νίκος Μπορόζης, ο οποίος σημειώνοντας την επιτυχία του 1ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και την φετινή αναβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ότι είναι σημαντική η διατήρηση της δυναμικής για την προβολή της ως παγκόσμιο επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, με την επιτυχημένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την επιβεβαίωση του θετικού αναπτυξιακού ρυθμού.

«Είναι όμως εξ ίσου σημαντικό αυτή την πληροφόρηση να την μεταδίδουμε συνεχώς προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η παρουσία ενός κυβερνητικού επιτελείου, συνοδευόμενη με μία επίσης μεγάλη παρουσία του επενδυτικού τομέα, υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή της συστηματικής ενημέρωσης, της προβολής των βημάτων προόδου που έχουν γίνει και της συστηματικής επαφής με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, κυρίως με την Wall Street, που αποτελεί το επίκεντρο», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο, μεταφέροντας τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κύπρου.

«Είναι ειδικά σημαντική η οικοδόμηση ακόμη πιο στενών σχέσεων - και οικονομικών – με τις ΗΠΑ. Και μέσα απ’ αυτή τη σχέση η ανάδειξη του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου που δίνει μία διαφορετική διάσταση στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του έδωσε διαβεβαιώσεις στους επενδυτές για την πιστή τήρηση από μέρους των Αρχών της Δημοκρατίας των κανονισμών για την αποτροπή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το θέμα αυτό είναι ένα ειδικό σημείο και ο ίδιος θεωρεί πως χρειάζεται ακόμη πιο συστηματική προσπάθεια, ούτως ώστε να επεξηγηθεί και να τεκμηριωθεί η διαφοροποίηση στις τραπεζικές διαδικασίες που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

«Τα προβλήματα που σχετίζονται με την φήμη και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος ανήκουν στο παρελθόν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά πρέπει συνεχώς να επεξηγούμε και να ενημερώσουμε τόσο τις αμερικανικές Αρχές, όσο και τις επενδυτικές τράπεζες και τα στελέχη της Wall Street, για τη δραστικά ουσιαστική διαφορετική βάση πάνω στην οποία εδράζεται και λειτουργεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στην παρέμβασή του στο Φόρουμ παρουσίασε το όραμα και τη στρατηγική της Κύπρου για να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων όλων των συστατικών που αποτελούν την προσπάθεια. Δηλαδή, το ερευνητικό πρόγραμμα, τις επιλογές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τη γεωπολιτική διάσταση της προσπάθειας, τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με άλλα κέντρα επιρροής όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και γενικότερα οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Καλύψαμε επίσης και το θέμα υποδομών, της δημιουργίας και προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού κατάλληλου να μας βοηθήσει με τις απαραίτητες δεξιότητες», είπε εξάλλου ο υπουργός μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν ιδιαίτερα έντονο.
«Καθώς, όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον πολυεθνικών και αμερικανών εταιρειών και μεγάλων συμφερόντων που θα έλθουν στην ΑΟΖ μας, τόσο αυξάνεται η προσοχή σε ό,τι συμβαίνει και στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο προχωρούμε και έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις, όπως αυτή του κοιτάσματος «Καλυψώ», υπάρχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον τόσο για το ερευνητικό πρόγραμμα, όσο και για τις υποδομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λακκοτρύπης παρέστη στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την DELEK και μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη σε συνάντηση με ανώτατα στελέχη της EXXON. Μάλιστα, όπως δήλωσε, πριν αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη θα έχει και νέα συνάντηση με την EXXON.

«Σίγουρα οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια να συντονιστούμε, τόσο με το ερευνητικό πρόγραμμα – στην περίπτωση της ΕΧΧΟΝ – όσο και με πρόγραμμα εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», που αφορά ουσιαστικά την DELEK. Είχα και μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάννον. Ήταν μία θέση την οποίαν αναμέναμε να πληρωθεί, γιατί είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική διάσταση της ενεργειακής μας πολιτικής, την ενεργειακή ασφάλεια, επάρκεια κ.ο.κ. Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία που χτίστηκε όλο αυτό το διάστημα μεταξύ της Κύπρου και της Αμερικής».

Η υφυπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε στο συνέδριο την Κύπρο ως ένα ναυτιλιακό σύμπλεγμα παγκόσμιας εμβέλειας το οποίο έχει πολλές προοπτικές σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

«Μαζί μου ήταν και διάφοροι επενδυτές από την Κύπρο, οι οποίοι πρόσθεσαν με τη σειρά τους τις εμπειρίες από την παρουσία τους στην Κύπρο, τους λόγους που βρίσκονται εκεί και πως βλέπουν την εξέλιξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και στην Κύπρο και παγκοσμίως. Εξηγήσαμε το όραμα του υφυπουργείου Ναυτιλίας, το γιατί μετεξελίχθηκε το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας σε υφυπουργείο και ποια τα πράγματα και οι τομές που θα καταστήσουν την Κύπρο περισσότερο ανταγωνιστική», είπε.

Στο ερώτημα του ΚΥΠΕ για τον άμεσο στόχο, η κ. Πηλείδου είπε πως είναι η προσέλκυση περισσότερων εταιρειών, αλλά και η διεύρυνση των σχέσεων και η παρουσίαση του κυπριακού νηολογίου.

Send to Facebook

Πρόταση Νόμου

Πρόταση Νόμου για ορισμό τα 1125 ευρώ ως κατώτατο μισθό για όλες τις εργασίες κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σκοπός της Πρότασης Νόμου είναι να τερματιστεί η εκμετάλλευση και η αδικία την οποία βιώνουν κυρίως οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Υπογραμμίζει ότι στην Κύπρο, ο κατώτατος μισθός...

17/10/2018 11:46

Σοφοκλέους

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο - Η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank έπεσε 14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28% - Πού αποδίδεται το ξεπούλημα - Στο 4,41% ανέβηκε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας από 4,29% το πρωί - Ξεθωριάζει η ιστορία της «καθαρής» εξόδου Σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις με πανικό δίχως...

03/10/2018 20:58

Μήνυμα προς την ΕΕ

Μήνυμα προς την ΕΕ «να σοβαρευτεί» και να έρθει σε συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit έστειλε ο Βρετανός Υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντόμινικ Ράαμπ. Από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ ο κ. Ράαμπ προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έφευγε χωρίς συμφωνία από την ΕΕ παρά να κάθεται να εκφοβίζεται...

01/10/2018 22:01

Ελληνική Τράπεζα

  Το πρώτο κατάστημα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πελατών της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς...

21/09/2018 11:18

Πρόεδρος Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που εκπροσωπούν τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, αποτελούν κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αλλά και πόλο έλξης ξένων επενδυτών, ανέφερε σε ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ο Πρόεδρός του Συνδέσμου Ανδρέας Δημητριάδης. Στην συνέλευση...

16/10/2018 11:01

Αυστραλία

H Μέλανι Πέρκινς ήταν μόλις 22 ετών όταν προσπάθησε προτείνει σε έναν πολυεκατομμυριούχο της Σίλικον Βάλεϋ να χρηματοδοτήσει την καινοτόμο ιδέα της. Η ίδια είχε ήδη παρατήσει το πανεπιστήμιο όταν ταξίδεψε από το Περθ της Αυστραλίας στην Καλιφόρνια για να συναντήσει τον επενδυτή Μπιλ Τάι. «Δεν πίστευα ότι του άρεσε η ιδέα γιατί...

13/10/2018 19:18

Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και η άνοδος των μισθών, του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεσήμανε η αρμόδια Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο 32ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων, Γεωργίας,...

11/10/2018 19:54

ΔΝΤ για Κύπρο

Πλεονάσματα μέχρι και το 2023 αναμένει για την Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα να καταγράφεται στο τρέχον έτος ύψους 2,1% του ΑΕΠ και με το πρωτογενές πλεόνασμα να αγγίζει το 4,5% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του δημόσιου χρέους το 2018 στο 112,3% του ΑΕΠ (λόγω της έκδοσης...

10/10/2018 11:59

Από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις

Μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παρουσίασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, κυρίως λόγω της πώλησης δανείων της Τράπεζας Κύπρου ύψους €2,8 δις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το β' εξάμηνο του 2018, τα ΜΕΔ...

09/10/2018 11:57

Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε σήμερα ότι μόνο νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και όχι φυσικά πρόσωπα μπορούν να διεκδικήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Το σχέδιο συζητήθηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η πλειοψηφία των μελών της οποίας...

08/10/2018 15:55

Wimdu με έδρα το Βερολίνο

Η γερμανική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στην οικονομία διαμοιρασμού στη διαμονή, Wimdu, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της στα τέλη της χρονιάς, την ώρα που μια άλλη ανταγωνίστριά της, η Xiaozhu, αναδύεται από την Κίνα, έχοντας θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων. Οι εξελίξεις αυτές έγιναν γνωστές με ανακοινώσεις...

07/10/2018 20:50

Δήλωση Συμπερασμάτων

Περιορισμένη πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στη Δήλωση Συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρου IV. Στη δήλωση αναφέρεται ότι η δυναμική της ανάπτυξης παραμένει ισχυρή, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Το ΔΝΤ σημειώνει πως...

06/10/2018 22:32

Back to Top