Επενδύσεις στη Κύπρο
Τις δυνατότητες της Κύπρου ανέδειξαν ομιλητές στο 2ο Επενδυτικό Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη

Οι δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος, ως παγκόσμιος επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός, παρουσιάστηκαν σε ένα ευρύ κοινό διεθνών επενδυτών και οικονομικών παραγόντων, στη διάρκεια του 2ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Κύπρο της Capital Link, το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Λακκοτρύπης και η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδη συμμετείχαν επίσης και μίλησαν στο Φόρουμ, όπως και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Οι βασικές ενότητες του συνεδρίου περιλάμβαναν την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της, τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την Κύπρο ως περιφερειακό κόμβο ενέργειας και την Κύπρο ως περιφερειακό ναυτιλιακό κόμβο.

Συμμετείχαν στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, από τον τραπεζικό και το ναυτιλιακό τομέα που ήλθαν από την Κύπρο, μαζί με εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος της Capital Link Νίκος Μπορόζης, ο οποίος σημειώνοντας την επιτυχία του 1ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και την φετινή αναβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ότι είναι σημαντική η διατήρηση της δυναμικής για την προβολή της ως παγκόσμιο επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, με την επιτυχημένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την επιβεβαίωση του θετικού αναπτυξιακού ρυθμού.

«Είναι όμως εξ ίσου σημαντικό αυτή την πληροφόρηση να την μεταδίδουμε συνεχώς προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η παρουσία ενός κυβερνητικού επιτελείου, συνοδευόμενη με μία επίσης μεγάλη παρουσία του επενδυτικού τομέα, υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή της συστηματικής ενημέρωσης, της προβολής των βημάτων προόδου που έχουν γίνει και της συστηματικής επαφής με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, κυρίως με την Wall Street, που αποτελεί το επίκεντρο», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο, μεταφέροντας τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κύπρου.

«Είναι ειδικά σημαντική η οικοδόμηση ακόμη πιο στενών σχέσεων - και οικονομικών – με τις ΗΠΑ. Και μέσα απ’ αυτή τη σχέση η ανάδειξη του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου που δίνει μία διαφορετική διάσταση στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του έδωσε διαβεβαιώσεις στους επενδυτές για την πιστή τήρηση από μέρους των Αρχών της Δημοκρατίας των κανονισμών για την αποτροπή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το θέμα αυτό είναι ένα ειδικό σημείο και ο ίδιος θεωρεί πως χρειάζεται ακόμη πιο συστηματική προσπάθεια, ούτως ώστε να επεξηγηθεί και να τεκμηριωθεί η διαφοροποίηση στις τραπεζικές διαδικασίες που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

«Τα προβλήματα που σχετίζονται με την φήμη και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος ανήκουν στο παρελθόν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά πρέπει συνεχώς να επεξηγούμε και να ενημερώσουμε τόσο τις αμερικανικές Αρχές, όσο και τις επενδυτικές τράπεζες και τα στελέχη της Wall Street, για τη δραστικά ουσιαστική διαφορετική βάση πάνω στην οποία εδράζεται και λειτουργεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στην παρέμβασή του στο Φόρουμ παρουσίασε το όραμα και τη στρατηγική της Κύπρου για να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων όλων των συστατικών που αποτελούν την προσπάθεια. Δηλαδή, το ερευνητικό πρόγραμμα, τις επιλογές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τη γεωπολιτική διάσταση της προσπάθειας, τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με άλλα κέντρα επιρροής όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και γενικότερα οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Καλύψαμε επίσης και το θέμα υποδομών, της δημιουργίας και προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού κατάλληλου να μας βοηθήσει με τις απαραίτητες δεξιότητες», είπε εξάλλου ο υπουργός μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν ιδιαίτερα έντονο.
«Καθώς, όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον πολυεθνικών και αμερικανών εταιρειών και μεγάλων συμφερόντων που θα έλθουν στην ΑΟΖ μας, τόσο αυξάνεται η προσοχή σε ό,τι συμβαίνει και στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο προχωρούμε και έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις, όπως αυτή του κοιτάσματος «Καλυψώ», υπάρχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον τόσο για το ερευνητικό πρόγραμμα, όσο και για τις υποδομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λακκοτρύπης παρέστη στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την DELEK και μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη σε συνάντηση με ανώτατα στελέχη της EXXON. Μάλιστα, όπως δήλωσε, πριν αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη θα έχει και νέα συνάντηση με την EXXON.

«Σίγουρα οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια να συντονιστούμε, τόσο με το ερευνητικό πρόγραμμα – στην περίπτωση της ΕΧΧΟΝ – όσο και με πρόγραμμα εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», που αφορά ουσιαστικά την DELEK. Είχα και μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάννον. Ήταν μία θέση την οποίαν αναμέναμε να πληρωθεί, γιατί είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική διάσταση της ενεργειακής μας πολιτικής, την ενεργειακή ασφάλεια, επάρκεια κ.ο.κ. Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία που χτίστηκε όλο αυτό το διάστημα μεταξύ της Κύπρου και της Αμερικής».

Η υφυπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε στο συνέδριο την Κύπρο ως ένα ναυτιλιακό σύμπλεγμα παγκόσμιας εμβέλειας το οποίο έχει πολλές προοπτικές σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

«Μαζί μου ήταν και διάφοροι επενδυτές από την Κύπρο, οι οποίοι πρόσθεσαν με τη σειρά τους τις εμπειρίες από την παρουσία τους στην Κύπρο, τους λόγους που βρίσκονται εκεί και πως βλέπουν την εξέλιξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και στην Κύπρο και παγκοσμίως. Εξηγήσαμε το όραμα του υφυπουργείου Ναυτιλίας, το γιατί μετεξελίχθηκε το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας σε υφυπουργείο και ποια τα πράγματα και οι τομές που θα καταστήσουν την Κύπρο περισσότερο ανταγωνιστική», είπε.

Στο ερώτημα του ΚΥΠΕ για τον άμεσο στόχο, η κ. Πηλείδου είπε πως είναι η προσέλκυση περισσότερων εταιρειών, αλλά και η διεύρυνση των σχέσεων και η παρουσίαση του κυπριακού νηολογίου.

Send to Facebook

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ

Στο €1 δισεκατομμύριο πλησίασε το απόθεμα των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, παρά τον τερματισμό των νέων αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), συνεχίζει τις αγορές μέσω της επανεπένδυσης ποσών από ομόλογα που λήγουν. Σύμφωνα...

17/05/2019 11:49

Υπουργός Οικονομικών

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχουν περιοριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2018 και την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής...

15/05/2019 17:35

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε απόψε ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι η συνεχής στήριξη και υποστήριξη τόσο της τοπικής όσο και της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον. Ο Πρόεδρος μιλούσε κατά την τελετή των εγκαινίων των νέων...

14/05/2019 09:27

ΗΠΑ

Οι προοπτικές που ανοίγει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και οι ενεργειακές ανακαλύψεις, ήταν το αντικείμενο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη και...

03/05/2019 11:58

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο

Ο μήνας Απρίλιος 2019 χαρακτηρίζεται, όπως και ο Μάρτιος, από μικρές μεν αλλά συνεχείς αυξήσεις στις λιανικές τιμές της βενζίνης 95, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο λιανικών τιμών βενζίνης 95 και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019, παρατηρήθηκαν συνολικές...

02/05/2019 11:39

Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσία επιχειρήσεων κυπριακών συμφερόντων στην Αίγυπτο, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο τοπικός οικονομικός τύπος κάνει λόγο για επενδύσεις που φτάνουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για επενδύσεις που προέρχονται από 224 εταιρείες κυπριακών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται...

01/05/2019 10:48

2ο Φόρουμ “Belt and Road”

Η Κύπρος αποτελεί ένα πραγματικό υποστηρικτή μιας ακόμη πιο στενής Ευρω-Ασιατικής σχέσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 2ο Φόρουμ “Belt and Road” για τον Δρόμο του Μεταξιού στο Πεκίνο, που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Κίνας, στο Πεκίνο, και στο οποίο συμμετείχαν 40 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

27/04/2019 13:56

Όσα δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου που λήφθηκε από τη Ρωσία το 2012. Ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλούσε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος...

18/04/2019 12:23

Σύντομα εξελίξεις για νέα έκδοση ομολόγου

Διαβεβαιώσεις για συστηματική και τακτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έδωσαν από κοινού ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος...

16/04/2019 11:46

Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία

Πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας η δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και...

14/04/2019 16:24

Διατηρώντας σταθερή την προοπτική

O οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική. Στη χθεσινή του πράξη αξιολόγησης, που αποτελεί την πρώτη για το 2019, ο οίκος επικαλείται το κατάλοιπο της κρίσης, δηλαδή το υψηλό δημόσιο χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό...

13/04/2019 15:08

Πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων

Σημαντική μείωση κατά 23%, σε ετήσια βάση, σημείωσαν τον Μάρτιο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 1.105,...

11/04/2019 10:07

Back to Top