Επενδύσεις στη Κύπρο
Τις δυνατότητες της Κύπρου ανέδειξαν ομιλητές στο 2ο Επενδυτικό Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη

Οι δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος, ως παγκόσμιος επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός, παρουσιάστηκαν σε ένα ευρύ κοινό διεθνών επενδυτών και οικονομικών παραγόντων, στη διάρκεια του 2ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Κύπρο της Capital Link, το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Λακκοτρύπης και η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδη συμμετείχαν επίσης και μίλησαν στο Φόρουμ, όπως και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Οι βασικές ενότητες του συνεδρίου περιλάμβαναν την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της, τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την Κύπρο ως περιφερειακό κόμβο ενέργειας και την Κύπρο ως περιφερειακό ναυτιλιακό κόμβο.

Συμμετείχαν στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, από τον τραπεζικό και το ναυτιλιακό τομέα που ήλθαν από την Κύπρο, μαζί με εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος της Capital Link Νίκος Μπορόζης, ο οποίος σημειώνοντας την επιτυχία του 1ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και την φετινή αναβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ότι είναι σημαντική η διατήρηση της δυναμικής για την προβολή της ως παγκόσμιο επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, με την επιτυχημένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την επιβεβαίωση του θετικού αναπτυξιακού ρυθμού.

«Είναι όμως εξ ίσου σημαντικό αυτή την πληροφόρηση να την μεταδίδουμε συνεχώς προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η παρουσία ενός κυβερνητικού επιτελείου, συνοδευόμενη με μία επίσης μεγάλη παρουσία του επενδυτικού τομέα, υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή της συστηματικής ενημέρωσης, της προβολής των βημάτων προόδου που έχουν γίνει και της συστηματικής επαφής με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, κυρίως με την Wall Street, που αποτελεί το επίκεντρο», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο, μεταφέροντας τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κύπρου.

«Είναι ειδικά σημαντική η οικοδόμηση ακόμη πιο στενών σχέσεων - και οικονομικών – με τις ΗΠΑ. Και μέσα απ’ αυτή τη σχέση η ανάδειξη του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου που δίνει μία διαφορετική διάσταση στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του έδωσε διαβεβαιώσεις στους επενδυτές για την πιστή τήρηση από μέρους των Αρχών της Δημοκρατίας των κανονισμών για την αποτροπή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το θέμα αυτό είναι ένα ειδικό σημείο και ο ίδιος θεωρεί πως χρειάζεται ακόμη πιο συστηματική προσπάθεια, ούτως ώστε να επεξηγηθεί και να τεκμηριωθεί η διαφοροποίηση στις τραπεζικές διαδικασίες που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

«Τα προβλήματα που σχετίζονται με την φήμη και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος ανήκουν στο παρελθόν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά πρέπει συνεχώς να επεξηγούμε και να ενημερώσουμε τόσο τις αμερικανικές Αρχές, όσο και τις επενδυτικές τράπεζες και τα στελέχη της Wall Street, για τη δραστικά ουσιαστική διαφορετική βάση πάνω στην οποία εδράζεται και λειτουργεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στην παρέμβασή του στο Φόρουμ παρουσίασε το όραμα και τη στρατηγική της Κύπρου για να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων όλων των συστατικών που αποτελούν την προσπάθεια. Δηλαδή, το ερευνητικό πρόγραμμα, τις επιλογές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τη γεωπολιτική διάσταση της προσπάθειας, τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με άλλα κέντρα επιρροής όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και γενικότερα οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Καλύψαμε επίσης και το θέμα υποδομών, της δημιουργίας και προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού κατάλληλου να μας βοηθήσει με τις απαραίτητες δεξιότητες», είπε εξάλλου ο υπουργός μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν ιδιαίτερα έντονο.
«Καθώς, όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον πολυεθνικών και αμερικανών εταιρειών και μεγάλων συμφερόντων που θα έλθουν στην ΑΟΖ μας, τόσο αυξάνεται η προσοχή σε ό,τι συμβαίνει και στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο προχωρούμε και έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις, όπως αυτή του κοιτάσματος «Καλυψώ», υπάρχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον τόσο για το ερευνητικό πρόγραμμα, όσο και για τις υποδομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λακκοτρύπης παρέστη στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την DELEK και μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη σε συνάντηση με ανώτατα στελέχη της EXXON. Μάλιστα, όπως δήλωσε, πριν αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη θα έχει και νέα συνάντηση με την EXXON.

«Σίγουρα οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια να συντονιστούμε, τόσο με το ερευνητικό πρόγραμμα – στην περίπτωση της ΕΧΧΟΝ – όσο και με πρόγραμμα εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», που αφορά ουσιαστικά την DELEK. Είχα και μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάννον. Ήταν μία θέση την οποίαν αναμέναμε να πληρωθεί, γιατί είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική διάσταση της ενεργειακής μας πολιτικής, την ενεργειακή ασφάλεια, επάρκεια κ.ο.κ. Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία που χτίστηκε όλο αυτό το διάστημα μεταξύ της Κύπρου και της Αμερικής».

Η υφυπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε στο συνέδριο την Κύπρο ως ένα ναυτιλιακό σύμπλεγμα παγκόσμιας εμβέλειας το οποίο έχει πολλές προοπτικές σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

«Μαζί μου ήταν και διάφοροι επενδυτές από την Κύπρο, οι οποίοι πρόσθεσαν με τη σειρά τους τις εμπειρίες από την παρουσία τους στην Κύπρο, τους λόγους που βρίσκονται εκεί και πως βλέπουν την εξέλιξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και στην Κύπρο και παγκοσμίως. Εξηγήσαμε το όραμα του υφυπουργείου Ναυτιλίας, το γιατί μετεξελίχθηκε το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας σε υφυπουργείο και ποια τα πράγματα και οι τομές που θα καταστήσουν την Κύπρο περισσότερο ανταγωνιστική», είπε.

Στο ερώτημα του ΚΥΠΕ για τον άμεσο στόχο, η κ. Πηλείδου είπε πως είναι η προσέλκυση περισσότερων εταιρειών, αλλά και η διεύρυνση των σχέσεων και η παρουσίαση του κυπριακού νηολογίου.

Send to Facebook

Είχε κάνει αναφορά σε σοβαρά σκάνδαλα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Η απάντηση της Cyta στα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής στην Επιτροπή Ελέγχου για τα ευρήματα του στην έκθεση για τον Οργανισμό για το 2017 και τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις του για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τον οργανισμό μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Οι αναφορές σε αριθμό εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ταμείο...

15/02/2019 20:59

Γιατί η Airbus σταματάει την παραγωγή

Η Airbus ανακοίνωσε το τέλος της παραγωγής του A380, του εμβληματικού «γίγαντα των αιθέρων» που τέθηκε σε κυκλοφορία το 2007, λόγω έλλειψης παραγγελιών, ενώ οι παραδόσεις του superjumboτης εταιρείας θα σταματήσουν το 2021. Το πρόγραμμα του A380 κρατήθηκε στην ζωή τα τρία τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος των αεροπορικών εταιρειών,...

14/02/2019 14:39

Το Radisson Blu και η Sunnyseeker hotels υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης

Έξι ξενοδοχεία και σχεδόν 1000 δωμάτια μέχρι το 2025, θα έχει στο χαρτοφυλάκιο της η εταιρεία Radisson Hotel Group, όπως προνοεί η σχετική συμφωνία την oποία υπέγραψαν με την Sunnyseeker Hotel. Η Sunnyseeker Hotels είναι συνέταιρος του Radisson Hotel στην Κύπρο από το 2015. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία Sunnyseekres Hotels, πρόκειται για νέα συμφωνία η οποία...

13/02/2019 17:12

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Πρώτη κατατάσσεται η Κύπρος στην απορρόφηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στην ανακοίνωσή του Υπουργείου αναφέρεται ότι «σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη...

09/02/2019 16:46

Αδύναμες οι τράπεζες

Μειώνει «σημαντικά» ενδεχόμενες υποχρεώσεις του κράτους η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στις κυπριακές τράπεζες, τονίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Εντούτοις, ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι «ο τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος και οι περαιτέρω μειώσεις...

09/02/2019 11:19

Υπουργός Οικονομικών

Ένα βήμα πριν τη σύσταση μιας καινούργιας, ανεξάρτητης και ενιαίας Εποπτικής Αρχής, αυτής της Αρχής Ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων βρίσκεται η Κυβέρνηση. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αρχίσει...

07/02/2019 11:47

Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών ΗΒ

Οι Έλληνες και Κύπριοι επαγγελματίες στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτυ στο Λονδίνο έχουν μακρά παράδοση. Επομένως η σύσταση το 1994 της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μία φυσική εξέλιξη. Σκοπός του συνδέσμου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών και η καλύτερη δικτύωσή τους στο μεγαλύτερο...

07/02/2019 10:01

Στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου 2019 έφτασε τα 30.951 πρόσωπα. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου 2019, έφτασε τα 30.951 πρόσωπα. Προστίθεται ότι με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για...

06/02/2019 11:56

Πόσα εξοικονομήθηκαν

Μείωση κατά 8 σεντ παρουσίασε τον Ιανουάριο η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μείωση στην μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν 5 σύμφωνα με το παρατηρητήριο των λιανικών τιμών καυσίμων για το μήνα Ιανουάριο 2019, που καταρτίζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Ειδικότερα, σύμφωνα...

04/02/2019 13:15

Τα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ είναι αυτά που παραχαράσσονται επί των πλείστων

Τα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ είναι αυτά που παραχαράσσονται επί των πλείστων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Περίπου 262.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, μείωση κατά 13% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και κατά 27,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του...

28/01/2019 15:43

Xαρακτηρίζει την Κύπρο καταφύγιο για ρωσικό χρήμα

Δημοσίευμα του Economist αναφέρεται σε «αυξανόμενη πίεση» επί της Κύπρου και της Μάλτας για να λάβουν μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι οι δύο χώρες έχουν αποκτήσει φήμη για «οικονομική βρωμιά». Γίνεται αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για το καθεστώς χορήγησης υπηκοοτήτων που...

25/01/2019 16:15

Θετικά νέα

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, θέτοντας παράλληλα σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές τους. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας στο B3...

24/01/2019 22:52

Back to Top