Επενδύσεις στη Κύπρο
Τις δυνατότητες της Κύπρου ανέδειξαν ομιλητές στο 2ο Επενδυτικό Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη

Οι δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος, ως παγκόσμιος επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός, παρουσιάστηκαν σε ένα ευρύ κοινό διεθνών επενδυτών και οικονομικών παραγόντων, στη διάρκεια του 2ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Κύπρο της Capital Link, το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Λακκοτρύπης και η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδη συμμετείχαν επίσης και μίλησαν στο Φόρουμ, όπως και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Οι βασικές ενότητες του συνεδρίου περιλάμβαναν την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της, τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την Κύπρο ως περιφερειακό κόμβο ενέργειας και την Κύπρο ως περιφερειακό ναυτιλιακό κόμβο.

Συμμετείχαν στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, από τον τραπεζικό και το ναυτιλιακό τομέα που ήλθαν από την Κύπρο, μαζί με εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος της Capital Link Νίκος Μπορόζης, ο οποίος σημειώνοντας την επιτυχία του 1ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και την φετινή αναβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ότι είναι σημαντική η διατήρηση της δυναμικής για την προβολή της ως παγκόσμιο επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, με την επιτυχημένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την επιβεβαίωση του θετικού αναπτυξιακού ρυθμού.

«Είναι όμως εξ ίσου σημαντικό αυτή την πληροφόρηση να την μεταδίδουμε συνεχώς προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η παρουσία ενός κυβερνητικού επιτελείου, συνοδευόμενη με μία επίσης μεγάλη παρουσία του επενδυτικού τομέα, υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή της συστηματικής ενημέρωσης, της προβολής των βημάτων προόδου που έχουν γίνει και της συστηματικής επαφής με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, κυρίως με την Wall Street, που αποτελεί το επίκεντρο», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο, μεταφέροντας τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κύπρου.

«Είναι ειδικά σημαντική η οικοδόμηση ακόμη πιο στενών σχέσεων - και οικονομικών – με τις ΗΠΑ. Και μέσα απ’ αυτή τη σχέση η ανάδειξη του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου που δίνει μία διαφορετική διάσταση στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του έδωσε διαβεβαιώσεις στους επενδυτές για την πιστή τήρηση από μέρους των Αρχών της Δημοκρατίας των κανονισμών για την αποτροπή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το θέμα αυτό είναι ένα ειδικό σημείο και ο ίδιος θεωρεί πως χρειάζεται ακόμη πιο συστηματική προσπάθεια, ούτως ώστε να επεξηγηθεί και να τεκμηριωθεί η διαφοροποίηση στις τραπεζικές διαδικασίες που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

«Τα προβλήματα που σχετίζονται με την φήμη και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος ανήκουν στο παρελθόν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά πρέπει συνεχώς να επεξηγούμε και να ενημερώσουμε τόσο τις αμερικανικές Αρχές, όσο και τις επενδυτικές τράπεζες και τα στελέχη της Wall Street, για τη δραστικά ουσιαστική διαφορετική βάση πάνω στην οποία εδράζεται και λειτουργεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στην παρέμβασή του στο Φόρουμ παρουσίασε το όραμα και τη στρατηγική της Κύπρου για να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων όλων των συστατικών που αποτελούν την προσπάθεια. Δηλαδή, το ερευνητικό πρόγραμμα, τις επιλογές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τη γεωπολιτική διάσταση της προσπάθειας, τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με άλλα κέντρα επιρροής όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και γενικότερα οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Καλύψαμε επίσης και το θέμα υποδομών, της δημιουργίας και προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού κατάλληλου να μας βοηθήσει με τις απαραίτητες δεξιότητες», είπε εξάλλου ο υπουργός μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν ιδιαίτερα έντονο.
«Καθώς, όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον πολυεθνικών και αμερικανών εταιρειών και μεγάλων συμφερόντων που θα έλθουν στην ΑΟΖ μας, τόσο αυξάνεται η προσοχή σε ό,τι συμβαίνει και στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο προχωρούμε και έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις, όπως αυτή του κοιτάσματος «Καλυψώ», υπάρχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον τόσο για το ερευνητικό πρόγραμμα, όσο και για τις υποδομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λακκοτρύπης παρέστη στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την DELEK και μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη σε συνάντηση με ανώτατα στελέχη της EXXON. Μάλιστα, όπως δήλωσε, πριν αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη θα έχει και νέα συνάντηση με την EXXON.

«Σίγουρα οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια να συντονιστούμε, τόσο με το ερευνητικό πρόγραμμα – στην περίπτωση της ΕΧΧΟΝ – όσο και με πρόγραμμα εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», που αφορά ουσιαστικά την DELEK. Είχα και μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάννον. Ήταν μία θέση την οποίαν αναμέναμε να πληρωθεί, γιατί είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική διάσταση της ενεργειακής μας πολιτικής, την ενεργειακή ασφάλεια, επάρκεια κ.ο.κ. Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία που χτίστηκε όλο αυτό το διάστημα μεταξύ της Κύπρου και της Αμερικής».

Η υφυπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε στο συνέδριο την Κύπρο ως ένα ναυτιλιακό σύμπλεγμα παγκόσμιας εμβέλειας το οποίο έχει πολλές προοπτικές σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

«Μαζί μου ήταν και διάφοροι επενδυτές από την Κύπρο, οι οποίοι πρόσθεσαν με τη σειρά τους τις εμπειρίες από την παρουσία τους στην Κύπρο, τους λόγους που βρίσκονται εκεί και πως βλέπουν την εξέλιξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και στην Κύπρο και παγκοσμίως. Εξηγήσαμε το όραμα του υφυπουργείου Ναυτιλίας, το γιατί μετεξελίχθηκε το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας σε υφυπουργείο και ποια τα πράγματα και οι τομές που θα καταστήσουν την Κύπρο περισσότερο ανταγωνιστική», είπε.

Στο ερώτημα του ΚΥΠΕ για τον άμεσο στόχο, η κ. Πηλείδου είπε πως είναι η προσέλκυση περισσότερων εταιρειών, αλλά και η διεύρυνση των σχέσεων και η παρουσίαση του κυπριακού νηολογίου.

Send to Facebook

Οι τιμές πριν και μετά

Φθηνότερα από αύριο τα καύσιμα – Μείωση κατά 6 σεντ στη βενζίνη – Οι τιμές πριν και μετά το Διάταγμα   Στην δημοσιότητα το επίπεδο τιμών καυσίμων πριν και μετά την εφαρμογή του Διατάγματος Κ.Δ.Π. 353/2018 αναφορικά με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, έχοντας...

17/12/2018 20:06

Μειώθηκαν τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου

Οι αφίξεις τουριστών τον Νοέμβριο 2018 ανήλθαν σε 158.685 σε σύγκριση με 144.676 τον Νοέμβριο 2017, σημειώνοντας αύξηση 9,7%, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών.Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, πρόκειται για τον ψηλότερο αριθμό αφίξεων που είχαμε στην Κύπρο μέχρι σήμερα κατά τον μήνα Νοέμβριο. Επιπρόσθετα, για την περίοδο...

17/12/2018 13:25

Με 30 ψήφους υπέρ και 24 κατά

Με τις 30 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη) και 24 εναντίον (ΑΚΕΛ,ΕΔΕΚ,Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών, ΕΛΑΜ) ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 ψηφίστηκε σε νόμο. Η Ολομέλεια της Βουλής δέσμευσε μεταξύ άλλων και τις δαπάνες ύψους €33 εκατομμυρίων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», που αφορά τη επιδότηση μέρους...

15/12/2018 11:25

ΚΟΕ

Με τον σημαντικό αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν τους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών και με τους αυστηρότερους κανονισμούς για νέες πιστωτικές γραμμές, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν την αγορά πάγιων περιουσιακών στοιχείων, θέτοντας σε κίνδυνο την ολική παραγωγικότητα της χώρας, τονίζει...

14/12/2018 15:43

Eπανεκλέγηκε ο Ζιμαρίν

Ο Κίριλ Ζιμαρίν, Διευθύνων Σύμβουλος της RCB Bank Ltd, επανεξελέγη στην Προεδρία του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της 16ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λεμεσό. Ο κ. Zimarin, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Συλλόγου από το 2008, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι του Συνδέσμου για τα επόμενα...

13/12/2018 14:07

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι μεταφορές συναλλάγματος, που αποτελεί μία ουσιαστική πηγή εσόδων για τις φτωχές χώρες, αυξήθηκαν με γοργό ρυθμό την τρέχουσα χρονιά και αναμένεται να σημειώσουν καινούργιο ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύεται σήμερα. Το συνολικό ύψος των ποσών που μεταφέρθηκαν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες...

08/12/2018 17:43

Χαιρέτισαν τα μέλη την ισχυρή ανάκαμψη

Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει έναν από τους ψηλότερους δείκτες στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ενώ τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο κυβερνητικός διατηρούν μεγάλα χρέη, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του οποίου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο,...

03/12/2018 11:27

50 εκατομμυρίων δολαρίων η εταιρεία τους

Ήταν το 2015 όταν οι Jake, Jordan και Jim DeCicco συνέλαβαν μια ιδέα που τους φάνηκε καλή Ο Jordan έπαιζε μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια και έψαχνε εδώ και καιρό μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα energy drinks. Παρόμοιες ανησυχίες είχαν και τα άλλα δύο αδέρφια, κολεγιακοί αθλητές κι αυτοί, μοιράζονταν αντίστοιχες αναζητήσεις. Σκέφτηκαν...

01/12/2018 14:30

Ημερομηνίες

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις για την καταβολή όλων των συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα.Συγκεκριμένα, θα κατατεθούν με έμβασμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα...

30/11/2018 19:13

Eυάλωτες ομάδες

Η σκέψη της Κυβέρνησης είναι στις ευάλωτες ομάδες ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Υπουργός είπε ότι «σήμερα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο...

28/11/2018 11:49

Ανοιχτό ενδεχόμενο να κληθεί ξανά ο ΥΠΟΙΚ

Τρεις καταθέσεις θα λάβει η Ερευνητική Επιτροπή στις 3 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της διερεύνησης για την κατάργηση του Συνεργατισμού. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, την Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, θα καταθέσουν ο Σταύρος Ιακώβου, εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο Βαρνάβας Κουρουνάς, Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής...

27/11/2018 14:32

«Αυτή είναι η συμφωνία

Oι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υιοθέτησαν τη συμφωνία αποχώρησης και ενέκριναν τη διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε στις 10:35 τοπική ώρα ο Εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων με την Τερέζα Μέι. Oι 27 υιοθέτησαν μάλιστα και κείμενο...

25/11/2018 13:58

Back to Top