Παύλος Ιωάννου
Τοκογλυφική πρακτική από τα ΣΠΙ τα καταχρηστικά επιτόκια, είπε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Σε καθαρά τοκογλυφική πρακτική εκ μέρους των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε σχέση με το θέμα της υπόθεσης με τα καταχρηστικά επιτόκια, αναφέρθηκε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αιφνιδίως προς τα μέσα και τέλος του 2008 παρατηρήθηκε σε κάποια ΣΠΙ να αλλάζει το βασικό επιτόκιο ανεξάρτητα από τις μεταβολές που είχε το επιτόκιο της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αδίκως ο δανειολήπτης. Αυτό, όπως είπε, εκδηλώνει μια ξεκάθαρα τοκογλυφική συμπεριφορά, ενώ ανεξάρτητα αν ήταν εσκεμμένο ή ακούσιο λάθος, η χρονική διάρκεια του λάθους, ενδεχομένως να συνεπάγεται πολλαπλά ποινικά αδικήματα.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά την περίοδο 2005-2007 άρχισαν να εφαρμόζονται οι συμβάσεις που περιέχουν τον όρο του οποίου η κακή εφαρμογή προκάλεσε το λάθος με το επιτόκιο, το οποίο ο Επίτροπος εντόπισε και για το οποίο η ΣΚΤ κατέβαλε αποζημιώσεις σε δανειολήπτες.

Ανέφερε, επίσης, ότι το κόστος αυτού του λάθους δεν είναι μόνο €125 εκατ. σε υπερχρεώσεις, αλλά πολύ περισσότερα λεφτά.

Ο ίδιος, ανέφερε, ότι συγκλονίστηκε όταν διαπίστωσε το θέμα με τα καταχρηστικά επιτόκια, αφού όπως είπε ήταν μια καθαρά τοκογλυφική πρακτική που καταδυνάστευε δανειολήπτες και ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό που πρέσβευε ο Συνεργατισμός ως μια κοινωνικοοικονομική κατάκτηση.

Προκύπτει, ανέφερε ακόμα, ότι ορισμένα από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) του Συνεργατισμού εμπεριείχαν ένα μεγάλο ποσοστό υπερχρεώσεων που ήταν αποτέλεσμα αυτού του λάθους. Υπήρχε περίπτωση, ανέφερε, που το δάνειο κάποιου ήταν €250.000 - €300.00 και περιλάμβανε υπερχρεώσεις 80-100 χιλιάδες ευρώ. Στη διαπραγμάτευση που γινόταν, ανέφερε, ζητούσαν απομείωση 50-60 χιλιάδες ευρώ, την οποία δεν δέχτηκαν τα ΣΠΙ γιατί το θεωρούσαν κούρεμα. Ωστόσο, ο κ. Ιωάννου, ανέφερε ότι αυτό δεν ήταν κούρεμα και αν εφάρμοζαν αυτή την πρακτική σύμφωνα και με την οδηγία και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), τότε θα ήταν πολύ μικρότερο το πρόβλημα των ΜΕΔ. Πρόσθεσε πως αν κάποιος βλέπει ότι πληρώνει και αντί να μειώνεται το ποσό του δανείου του αυξάνεται, τότε ενδεχομένως να απογοητευτεί και να σταματά να πληρώνει.

Αναφέρθηκε επίσης σε εγκύκλιο του Εφόρου Συνεργατικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Λύρα το 2008, ο οποίος είχε εισηγηθεί στα ΣΠΙ να χρησιμοποιούν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ή ενός από τα επιτόκια Euribor. Αυτή είπε ήταν μια πελατοκεντρική εγκύκλιος από τον Έφορο σε σχέση και με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και όπως είπε «μακάρι να εφαρμόζετο αυτή η εισήγηση σε όλα τα ΣΠΙ».

Ανέφερε ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η ΣΠΕ Στροβόλου με επιστολή του διευθυντή προς τον ίδιο, του γνωστοποιούσε ότι θεωρεί λανθασμένα τα ευρήματά του και δεν τα αποδέχεται. Η επιστολή αυτή ανέφερε, του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, επειδή ο ίδιος ερευνούσε το θέμα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να είναι απολύτως σίγουρος. Στη συνέχεια, ανέφερε, τηλεφώνησε στον διευθυντή της ΣΠΕ Στροβόλου για να του εξηγήσει γιατί δεν είναι λανθασμένη η απόφασή του και ότι θα εξηγήσει το ίδιο και στον ενδιαφερόμενο δανειολήπτη ώστε αν θέλει να κινηθεί δικαστικά. Μερικές μέρες μετά, ανέφερε, η ΣΠΕ Στροβόλου επανήλθε για να του πει ότι θα δεχθούν την απόφασή του και διερωτήθηκε γιατί άλλαξε η θέση της Συνεργατικής σε ελάχιστο χρονικό διάστημα;

Είπε επίσης ότι το κόστος από το καταχρηστικό επιτόκιο δεν είναι μόνο €125 εκ ευρώ, αφού πλήρωσαν μόνο όσους εξόφλησαν το δάνειο μέχρι το 2011, ενώ από την απόφαση δεν προκύπτει χρονικό όριο 5-6 χρόνια πίσω. Τα λεφτά είπε, θα πρέπει να αποζημιωθούν ανεξάρτητα με το χρονικό όριο.

Ανέφερε επίσης ότι είναι σκανδαλώδες ότι δεν εξετάζουν περιπτώσεις στις οποίες υπήρχε απόφαση δικαστηρίου ή διαιτητική απόφαση, αφού αναγνωρίζουν ότι υπήρξε πλάνη και εγκαταλείπουν αυτούς για τους οποίους βγήκε απόφαση διαιτησίας. Όπως είπε, κάποιοι έχουν υποστεί τεράστιο κόστος εξαιτίας αυτού του θέματος, και πιθανόν να έχουν χάσει τις περιουσίες τους.
Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης, ότι η διαφοροποίηση έγινε όταν άρχισε να πέφτει το επιτόκιο της ΕΚΤ και αμέσως αντέδρασαν και το άλλαξαν. Όπως είπε, όταν μειώθηκε δραστικά το επιτόκιο της ΕΚΤ, άλλαξαν το επιτόκιο και επέβαλαν το δικό τους επιτόκιο ώστε να είναι σταθερό σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Ερωτηθείς κατά πόσο στα εν λόγω ΣΠΙ υπήρχε κακή διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου, ο κ. Ιωάννου συμφώνησε με τη συγκεκριμένη διαπίστωση.

Ανέφερε ακόμα ότι πριν ακόμα βγει η υπόθεση με τα επιτόκια στη δημοσιότητα, έτυχε περίπτωση που ανώτερο στέλεχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχτηκε ότι υπήρχε αυτό το θέμα και το γνώριζε.

Ερωτηθείς κατά πόσο δέχτηκε παρεμβάσεις για το θέμα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη και δημοσίως και κατ’ ιδίαν για τα ευρήματά του, ενώ κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν στον Υπουργό Οικονομικών ότι θα τους δημιουργήσει πρόβλημα. Ο ΥΠΟΙΚ, όπως είπε, τον ρώτησε τι συνέβαινε και αφού τον ενημέρωσε αναλυτικά, του είπε ότι τα πράγματα είναι ακριβώς όπως του τα είχε περιγράψει και τον παρότρυνε να συνεχίσει τη δουλειά του όπως την κάνει.

Ο Συνεργατισμός τέλειωσε το 2013
Περαιτέρω ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την άποψη ότι ο Συνεργατισμός τέλειωσε το 2013 εξαιτίας μιας σειράς από λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, αλλά και λόγω της αλλαγής του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι υπήρχαν αντιφάσεις, αφού ενώ υπήρχε σαφέστατη μνημονιακή υποχρέωση για ιδιωτικοποίηση, μετά την κρατικοποίηση του 2013, υπήρχαν αντιφατικές διαφημίσεις που έλεγαν «ίδιες αξίες, νέες προοπτικές». Όπως είπε, από τη στιγμή που έγινε οιονεί ιδιωτική τράπεζα, έπαψαν να ισχύουν οι αξίες και οι αρχές του Συνεργατισμού. Διερωτήθηκε αν ο σκοπός τους ήταν να στήσουν μια άλλη τράπεζα που να ήταν εμπορική και να την ονόμαζαν Συνεργατική. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρχε επιμονή να χρησιμοποιούν παράνομα το πρόθεμα Συνεργατική, παρόλο που ο νόμος κατάργησε από το 2013 την απεριόριστη ευθύνη των μελών, που είναι η βασική αρχή του Συνεργατισμού. Από τη στιγμή που καταργήθηκε αυτό το πράγμα, ανέφερε, δεν υπήρχε Συνεργατισμός.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση έπρεπε να γίνει με τρόπο που να είναι όσο το δυνατό πιο επωφελής για τους πολίτες. Όπως είπε, αν γινόταν πιο καλή διαχείριση, πιθανότητα θα μπορούσαν να διασωθούν κάποιες πολύ καλές δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνεργατικές εταιρείες που βοήθησαν και βοηθούν τη γεωργία και τη συνεργατική ανάπτυξη της υπαίθρου. Αλλά, πρόσθεσε, δεν θα μπορούσε να αναστηθεί το Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα.

Send to Facebook

Όσα δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου που λήφθηκε από τη Ρωσία το 2012. Ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλούσε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος...

18/04/2019 12:23

Σύντομα εξελίξεις για νέα έκδοση ομολόγου

Διαβεβαιώσεις για συστηματική και τακτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έδωσαν από κοινού ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος...

16/04/2019 11:46

Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία

Πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας η δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και...

14/04/2019 16:24

Διατηρώντας σταθερή την προοπτική

O οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική. Στη χθεσινή του πράξη αξιολόγησης, που αποτελεί την πρώτη για το 2019, ο οίκος επικαλείται το κατάλοιπο της κρίσης, δηλαδή το υψηλό δημόσιο χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό...

13/04/2019 15:08

Πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων

Σημαντική μείωση κατά 23%, σε ετήσια βάση, σημείωσαν τον Μάρτιο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 1.105,...

11/04/2019 10:07

Με στόχο να προσελκύσει άτομα της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ

Με στόχο να προσελκύσει άτομα της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ, που αναζητούν να επενδύσουν στην Κύπρο, η εταιρεία Pafilia Property Developers, παρουσίασε σήμερα μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις στον τόπο, το σύμπλεγμα τεσσάρων κτιρίων με την ονομασία ΝΕΟ. Το όλο έργο απευθύνεται σε υψηλής εισοδηματικής τάξης επιχειρηματίες που...

10/04/2019 20:15

Λόγω εκδόσεων ομολόγων για τη στήριξη της πώλησης της ΣΚΤ στην Ελληνική

Την επιδείνωση της πορείας του δημοσίου χρέους λόγω των εκδόσεων ομολόγων για τη στήριξη της πώλησης του εξυπηρετούμενου μέρους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) στην Ελληνική, αντανακλά το Fiscal Monitor για το 2019, που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.   Υπενθυμίζεται πως το κράτος εξέδωσε ομόλογα ύψους...

10/04/2019 16:42

Για το 2020 το ΔΝΤ προβλέπει ακόμη χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Κύπρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας για το 2019, στην Έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook), εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει φέτος στο 3,5%. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη Έκθεσή του τον περασμένο...

09/04/2019 21:35

Διοικητής ΚΤΚ

Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αν και έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αποτελεί πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή διορισμού του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνου...

09/04/2019 11:40

Πρόεδρος στο δείπνο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κυβέρνηση θα παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, ενισχύοντας το σύστημα των οικονομικών υπηρεσιών και το ήδη ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε δείπνο...

09/04/2019 00:01

ΔΕΟΚ

Άκρως ανησυχητικά χαρακτηρίζει η ΔΕΟΚ τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές της Κυπριακής Οικονομίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξάμηνου του 2019. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, η Επιτροπή στην έκθεση της επισημαίνει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες που οφείλονται...

08/04/2019 14:04

Εκτίμηση της Eurostat

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 1,4% τον Μάρτιο του 2019, από 1,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μια σημερινή προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Oσον αφορά τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια...

01/04/2019 18:53

Back to Top