Παύλος Ιωάννου
Τοκογλυφική πρακτική από τα ΣΠΙ τα καταχρηστικά επιτόκια, είπε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Σε καθαρά τοκογλυφική πρακτική εκ μέρους των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε σχέση με το θέμα της υπόθεσης με τα καταχρηστικά επιτόκια, αναφέρθηκε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αιφνιδίως προς τα μέσα και τέλος του 2008 παρατηρήθηκε σε κάποια ΣΠΙ να αλλάζει το βασικό επιτόκιο ανεξάρτητα από τις μεταβολές που είχε το επιτόκιο της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αδίκως ο δανειολήπτης. Αυτό, όπως είπε, εκδηλώνει μια ξεκάθαρα τοκογλυφική συμπεριφορά, ενώ ανεξάρτητα αν ήταν εσκεμμένο ή ακούσιο λάθος, η χρονική διάρκεια του λάθους, ενδεχομένως να συνεπάγεται πολλαπλά ποινικά αδικήματα.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά την περίοδο 2005-2007 άρχισαν να εφαρμόζονται οι συμβάσεις που περιέχουν τον όρο του οποίου η κακή εφαρμογή προκάλεσε το λάθος με το επιτόκιο, το οποίο ο Επίτροπος εντόπισε και για το οποίο η ΣΚΤ κατέβαλε αποζημιώσεις σε δανειολήπτες.

Ανέφερε, επίσης, ότι το κόστος αυτού του λάθους δεν είναι μόνο €125 εκατ. σε υπερχρεώσεις, αλλά πολύ περισσότερα λεφτά.

Ο ίδιος, ανέφερε, ότι συγκλονίστηκε όταν διαπίστωσε το θέμα με τα καταχρηστικά επιτόκια, αφού όπως είπε ήταν μια καθαρά τοκογλυφική πρακτική που καταδυνάστευε δανειολήπτες και ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό που πρέσβευε ο Συνεργατισμός ως μια κοινωνικοοικονομική κατάκτηση.

Προκύπτει, ανέφερε ακόμα, ότι ορισμένα από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) του Συνεργατισμού εμπεριείχαν ένα μεγάλο ποσοστό υπερχρεώσεων που ήταν αποτέλεσμα αυτού του λάθους. Υπήρχε περίπτωση, ανέφερε, που το δάνειο κάποιου ήταν €250.000 - €300.00 και περιλάμβανε υπερχρεώσεις 80-100 χιλιάδες ευρώ. Στη διαπραγμάτευση που γινόταν, ανέφερε, ζητούσαν απομείωση 50-60 χιλιάδες ευρώ, την οποία δεν δέχτηκαν τα ΣΠΙ γιατί το θεωρούσαν κούρεμα. Ωστόσο, ο κ. Ιωάννου, ανέφερε ότι αυτό δεν ήταν κούρεμα και αν εφάρμοζαν αυτή την πρακτική σύμφωνα και με την οδηγία και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), τότε θα ήταν πολύ μικρότερο το πρόβλημα των ΜΕΔ. Πρόσθεσε πως αν κάποιος βλέπει ότι πληρώνει και αντί να μειώνεται το ποσό του δανείου του αυξάνεται, τότε ενδεχομένως να απογοητευτεί και να σταματά να πληρώνει.

Αναφέρθηκε επίσης σε εγκύκλιο του Εφόρου Συνεργατικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Λύρα το 2008, ο οποίος είχε εισηγηθεί στα ΣΠΙ να χρησιμοποιούν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ή ενός από τα επιτόκια Euribor. Αυτή είπε ήταν μια πελατοκεντρική εγκύκλιος από τον Έφορο σε σχέση και με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και όπως είπε «μακάρι να εφαρμόζετο αυτή η εισήγηση σε όλα τα ΣΠΙ».

Ανέφερε ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η ΣΠΕ Στροβόλου με επιστολή του διευθυντή προς τον ίδιο, του γνωστοποιούσε ότι θεωρεί λανθασμένα τα ευρήματά του και δεν τα αποδέχεται. Η επιστολή αυτή ανέφερε, του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, επειδή ο ίδιος ερευνούσε το θέμα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να είναι απολύτως σίγουρος. Στη συνέχεια, ανέφερε, τηλεφώνησε στον διευθυντή της ΣΠΕ Στροβόλου για να του εξηγήσει γιατί δεν είναι λανθασμένη η απόφασή του και ότι θα εξηγήσει το ίδιο και στον ενδιαφερόμενο δανειολήπτη ώστε αν θέλει να κινηθεί δικαστικά. Μερικές μέρες μετά, ανέφερε, η ΣΠΕ Στροβόλου επανήλθε για να του πει ότι θα δεχθούν την απόφασή του και διερωτήθηκε γιατί άλλαξε η θέση της Συνεργατικής σε ελάχιστο χρονικό διάστημα;

Είπε επίσης ότι το κόστος από το καταχρηστικό επιτόκιο δεν είναι μόνο €125 εκ ευρώ, αφού πλήρωσαν μόνο όσους εξόφλησαν το δάνειο μέχρι το 2011, ενώ από την απόφαση δεν προκύπτει χρονικό όριο 5-6 χρόνια πίσω. Τα λεφτά είπε, θα πρέπει να αποζημιωθούν ανεξάρτητα με το χρονικό όριο.

Ανέφερε επίσης ότι είναι σκανδαλώδες ότι δεν εξετάζουν περιπτώσεις στις οποίες υπήρχε απόφαση δικαστηρίου ή διαιτητική απόφαση, αφού αναγνωρίζουν ότι υπήρξε πλάνη και εγκαταλείπουν αυτούς για τους οποίους βγήκε απόφαση διαιτησίας. Όπως είπε, κάποιοι έχουν υποστεί τεράστιο κόστος εξαιτίας αυτού του θέματος, και πιθανόν να έχουν χάσει τις περιουσίες τους.
Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης, ότι η διαφοροποίηση έγινε όταν άρχισε να πέφτει το επιτόκιο της ΕΚΤ και αμέσως αντέδρασαν και το άλλαξαν. Όπως είπε, όταν μειώθηκε δραστικά το επιτόκιο της ΕΚΤ, άλλαξαν το επιτόκιο και επέβαλαν το δικό τους επιτόκιο ώστε να είναι σταθερό σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Ερωτηθείς κατά πόσο στα εν λόγω ΣΠΙ υπήρχε κακή διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου, ο κ. Ιωάννου συμφώνησε με τη συγκεκριμένη διαπίστωση.

Ανέφερε ακόμα ότι πριν ακόμα βγει η υπόθεση με τα επιτόκια στη δημοσιότητα, έτυχε περίπτωση που ανώτερο στέλεχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχτηκε ότι υπήρχε αυτό το θέμα και το γνώριζε.

Ερωτηθείς κατά πόσο δέχτηκε παρεμβάσεις για το θέμα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη και δημοσίως και κατ’ ιδίαν για τα ευρήματά του, ενώ κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν στον Υπουργό Οικονομικών ότι θα τους δημιουργήσει πρόβλημα. Ο ΥΠΟΙΚ, όπως είπε, τον ρώτησε τι συνέβαινε και αφού τον ενημέρωσε αναλυτικά, του είπε ότι τα πράγματα είναι ακριβώς όπως του τα είχε περιγράψει και τον παρότρυνε να συνεχίσει τη δουλειά του όπως την κάνει.

Ο Συνεργατισμός τέλειωσε το 2013
Περαιτέρω ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την άποψη ότι ο Συνεργατισμός τέλειωσε το 2013 εξαιτίας μιας σειράς από λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, αλλά και λόγω της αλλαγής του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι υπήρχαν αντιφάσεις, αφού ενώ υπήρχε σαφέστατη μνημονιακή υποχρέωση για ιδιωτικοποίηση, μετά την κρατικοποίηση του 2013, υπήρχαν αντιφατικές διαφημίσεις που έλεγαν «ίδιες αξίες, νέες προοπτικές». Όπως είπε, από τη στιγμή που έγινε οιονεί ιδιωτική τράπεζα, έπαψαν να ισχύουν οι αξίες και οι αρχές του Συνεργατισμού. Διερωτήθηκε αν ο σκοπός τους ήταν να στήσουν μια άλλη τράπεζα που να ήταν εμπορική και να την ονόμαζαν Συνεργατική. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρχε επιμονή να χρησιμοποιούν παράνομα το πρόθεμα Συνεργατική, παρόλο που ο νόμος κατάργησε από το 2013 την απεριόριστη ευθύνη των μελών, που είναι η βασική αρχή του Συνεργατισμού. Από τη στιγμή που καταργήθηκε αυτό το πράγμα, ανέφερε, δεν υπήρχε Συνεργατισμός.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση έπρεπε να γίνει με τρόπο που να είναι όσο το δυνατό πιο επωφελής για τους πολίτες. Όπως είπε, αν γινόταν πιο καλή διαχείριση, πιθανότητα θα μπορούσαν να διασωθούν κάποιες πολύ καλές δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνεργατικές εταιρείες που βοήθησαν και βοηθούν τη γεωργία και τη συνεργατική ανάπτυξη της υπαίθρου. Αλλά, πρόσθεσε, δεν θα μπορούσε να αναστηθεί το Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα.

Send to Facebook

Δείτε Αναλυτικά

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμους ομόφωνα τρεις προϋπολογισμούς Ιδρυμάτων και οντοτήτων και έναν κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα η Ολομέλεια της Βουλής με 34 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον ψήφισε τον προϋπολογισμό του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου για το 2019, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €5.905.537 και έσοδα ύψους €5.909.190. Επίσης...

18/01/2019 20:40

Άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια

Ιστορικό ρεκόρ αφίξεων τουριστών καταγράφηκε στην Κύπρο το 2018 με τον αριθμό των τουριστών να καταγράφει αύξηση 7,8%, σε σύγκριση με το 2017, αγγίζοντας τα 3.938.625. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2018 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3.938.625...

17/01/2019 16:58

Από τον Ιανουάριο..

Η Ρωσία σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, άρχισε από τον Ιανουάριο να μειώνει την παραγωγή πετρελαίου.  Έτσι, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+ μείωσε κατά 30.000 και πλέον βαρέλια ημερησίως...

12/01/2019 11:54

Αιφνιδιαστική κίνηση

Καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει προσωρινά η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ υπέβαλε την παραίτησή του από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό, σχεδόν τρία χρόνια πριν λήξει η θητεία του, το 2022. Ο 59χρονος Κιμ θα παραμείνει στο τιμόνι της...

07/01/2019 19:42

Πρώτο θέμα της ατζέντας

Θα ενημερωθούν οι βουλευτές από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλους εμπλεκομένους.

07/01/2019 10:55

1η συνεδρία της Επ. Οικονομικών το 2019

Με ενημέρωση για το ‟Σχέδιο Εστία" αρχίζει τις εργασίες της το 2019, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίας της Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, η Επιτροπή, αφού ασχοληθεί το πρωί με τον προγραμματισμό των εργασιών της, θα ενημερωθεί για το «Εστία» από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλους...

06/01/2019 20:23

Telegraph

Το ενδεχόμενο να αναβάλει ξανά την ψηφοφορία στη Βουλή, για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, εξετάζει η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την Telegraph. Συνεργάτες της Βρετανίδας πρωθυπουργού καταρτίζουν σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η έγκριση της συμφωνίας από τους βουλευτές θα εξαρτάται από περαιτέρω παραχωρήσεις από την ΕΕ, αναφέρει...

06/01/2019 12:47

Σύντομη Ανάλυση από τον Οίκο

Τα κυπριακά ομόλογα δημοσίου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλογούν στο 4% των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων αξίας €2,1 τρισεκατομμυρίων που είχε στο τέλος του 2018, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύει ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος προβαίνει σε μια σύντομη ανάλυση των περιουσιακών στοιχείων δημόσιου...

02/01/2019 13:30

Γ΄ τρίμηνο του 2018

Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, εκτιμούνται στα €1.827 σε σύγκριση με €1.772 το τρίτο τρίμηνο του 2017, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 3,1%, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που αφορούν...

31/12/2018 13:33

Θετικό αναπτυξιακό κλίμα

Tο θετικό αναπτυξιακό κλίμα θα ενισχυθεί και θα εμβαθυνθεί με την εφαρμογή περαιτέρω θεσμικών αλλαγών, που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου με αφορμή το χθεσινό οικονομικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας για τον Δεκέμβριο...

22/12/2018 15:31

Δείτε τις νέες τιμές

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων (97%) προχώρησαν στις αναμενόμενες μειώσεις των τιμών των πετρελαιοειδών μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Ανακοίνωση της Υπηρεσίας αναφέρει ότι κατά μέσο όρο παρατηρήθηκε μείωση...

18/12/2018 16:15

Οι τιμές πριν και μετά

Φθηνότερα από αύριο τα καύσιμα – Μείωση κατά 6 σεντ στη βενζίνη – Οι τιμές πριν και μετά το Διάταγμα   Στην δημοσιότητα το επίπεδο τιμών καυσίμων πριν και μετά την εφαρμογή του Διατάγματος Κ.Δ.Π. 353/2018 αναφορικά με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, έχοντας...

17/12/2018 20:06

Back to Top