Οικονομική κρίση στη Τουρκία
Η κρίση στην Τουρκία υπoβόσκει για 5 χρόνια, οι διαφορές με ΗΠΑ ο σπινθήρας, λέει ο Καθ. Ζαχαριάδης στο ΚΥΠΕ

Η κρίση στην Τουρκία υποβόσκει εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και οι πολιτικές διαφορές με τις ΗΠΑ λειτούργησαν απλά ως ο σπινθήρας ανάφλεξης, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης, εκτιμώντας παράλληλα ότι αν δεν υπάρξει μεγάλη αύξηση του επιτοκίου και προσφυγή στο ΔΝΤ με γρήγορη κατάληξη, τότε «τα πράγματα θα ξεφύγουν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο κ. Ζαχαριάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι από την κρίση στην Τουρκία επηρεάζονται οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες αγορές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δανείσει τουρκικές επιχειρήσεις, αλλά και η Κύπρος λόγω του παράγοντα αβεβαιότητας, που θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται αυτή την στιγμή από την Κεντρική Τράπεζα κυρίως είναι για να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά δεν βοηθούν στο να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα».

Για να γίνει αυτό, προσθέτει, «θα χρειαζόταν μια μεγάλη αύξηση του ονομαστικού επιτοκίου, το οποίο ο Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει». Άρα, σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης, «παρόλο που η ρευστότητα βοηθάει, δημιουργεί σταθερότητα για να μην δημιουργηθεί τραπεζικός πανικός, εντούτοις δεν βοηθάει στη σταθεροποίηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας».

Σε άλλη ερώτηση απαντάει ότι «η κρίση στην Τουρκία υποβόσκει τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια», προσθέτοντας ότι οι πολιτικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ήταν ο σπινθήρας που την έφερε στο προσκήνιο.

Σε ερώτηση πώς θα μπορούσε να αποσοβηθεί η κρίση, σημειώνει ότι αυτό που θα χρειαζόταν θα ήταν «μια μεγάλη αύξηση του επιτοκίου έτσι ώστε να δίνει κάποιο κίνητρο στον οποιονδήποτε, ντόπιο ή ξένο, να καταθέτει σε τουρκικές λίρες». Εξηγεί ότι λόγω του ότι το ρίσκο της τουρκικής λίρας για υποτίμηση είναι μεγάλο, άρα θα πρέπει να δοθεί μια επιπλέον αμοιβή σε αυτούς που το αναλαμβάνουν.

«Είναι εντελώς κοινή λογική, απλά οικονομικά, τα οποία ο Ερντογάν αμφισβητεί», λέει, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εκφραστεί εναντίον οποιασδήποτε αύξησης του επιτοκίου. Οπότε, αναφέρει, «θα συνεχίσει να πέφτει η (τουρκική) λίρα και αυτό δημιουργεί και τάσεις πληθωρισμού λόγω των εισαγωγών που γίνονται πιο ακριβές».

Την ίδια ώρα, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου εκτιμάει ότι ακόμη και η αύξηση του επιτοκίου «δεν θα ήταν ακριβώς αρκετή για να σταθεροποιηθεί η όλη κατάσταση, όμως, επειδή υπάρχει και μια γενικότερη αμφισβήτηση όσον αφορά τη δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να ακολουθήσει ορθολογικές οικονομικές πολιτικές».

Δημιουργεί μια αβεβαιότητα ο Ερντογάν, αναφέρει, του οποίου η κυβέρνηση έδειξε ότι είναι διατεθειμένη να αγνοεί βασικές οικονομικές αρχές.

Σε ερώτηση για το πώς επηρεάζονται Ευρώπη και Κύπρος, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις, η πολιτική και η οικονομική, προσθέτοντας ότι η πολιτική επηρεάζει την οικονομική διάσταση.

Αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα, διευκρινίζει, ήταν μια μεγάλη πιστωτική επέκταση, η οποία επικεντρωνόταν σε επιχειρήσεις και ειδικά στον τομέα των κατασκευών. Γι αυτό, προσθέτει, η Τουρκία είχε μεγάλα ελλείμματα στο εμπορικό της ισοζύγιο. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί οικονομολόγοι να προβλέψουν ότι θα έρθει μια κρίση.

«Η κρίση αυτή έχει προκληθεί βασικά λόγω του υπερδανεισμού των τουρκικών επιχειρήσεων σε ξένο συνάλλαγμα», αναφέρει. Αυτές οι επιχειρήσεις, προσθέτει, θα έχουν τώρα παρόμοια προβλήματα με αυτά που είχαμε εμείς στην Κύπρο. Δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους προς τις ξένες ή άλλες τράπεζες, το οποίο δημιουργεί ένα αλυσιδωτό πρόβλημα και για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες και για το τουρκικό σύστημα».

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι αυτό με τη σειρά του δημιουργεί και μια έλλειψη εμπιστοσύνης γενικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες «επειδή αυτά τα επενδυτικά ταμεία που χάνουν στην Τουρκία είναι λιγότερο πιθανόν να επενδύσουν σε μια άλλη αναπτυσσόμενη οικονομία, αλλά είναι μάλλον πιθανόν να πουλήσουν και άλλα επενδυτικά στοιχεία σε άλλες αναπτυσσόμενες επειδή φοβούνται ακριβώς τη διάχυση αυτού του προβλήματος».

Για την Ευρώπη, αναφέρει ότι θα επηρεαστεί περισσότερο σε σχέση με τις τράπεζες που δάνεισαν τουρκικές επιχειρήσεις σε ξένο συνάλλαγμα.

Για την Κύπρο, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου λέει ότι δεν έχει εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία άμεσες όμως η Τουρκία είναι μια ανταγωνιστική αγορά στο θέμα του τουρισμού. «Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας προς το παρόν κάνει πολύ φθηνότερη την Τουρκία», αναφέρει.

Σε σχέση με την πολιτική διάσταση του ζητήματος, ο κ. Ζαχαριάδης εκφράζει την άποψη ότι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, με εξαίρεση ένα ή δύο στον κόσμο, με τέτοιες πιέσεις οικονομικές για τις οποίες ευθύνεται η ίδια μάλιστα, θα οδηγείτο σε κατάρρευση.

Όμως, σημειώνει, «ο Ερντογάν έχει δείξει τέτοια προσκόλληση στην εξουσία που μπορεί να προβλέψει κάποιος ότι δεν θα ανατρέψει την κυβέρνησή του η οικονομική κατάσταση, αντιθέτως θα δημιουργήσει εχθρούς, φανταστικούς και μη, και ίσως να πάρει και κάποια ρίσκα πολιτικά για να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινωνίας».

Επειδή υπάρχει αυτή η πιθανότητα, στο βαθμό που άλλοι αναλυτές ή άλλες χώρες βλέπουν αυτούς τους κίνδυνους, αυτό «μάλλον αυξάνει την αβεβαιότητα στην περιοχή και για εμάς», εκτιμάει.

«Αν η Τουρκία καθυστερήσει να προσφύγει στο ΔΝΤ και αν δεν έρθει σε συμφωνία σύντομα τότε τα πράγματα θα ξεφύγουν και υπάρχει περίπτωση επειδή μιλούμε για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να χρειαστούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων σε πρώτο στάδιο ή και στις αναλήψεις στις τράπεζες. Δηλαδή θα πάει προς μια τραπεζική αποσταθεροποίηση», αναφέρει ο κ. Ζαχαριάδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι σημαντικό να υπάρξει αύξηση του επιτοκίου, να έχει μια συμφωνία με το ΔΝΤ η Τουρκία άμεσα. «Θα ήταν η καλύτερη εναλλακτική και θα σηματοδοτούσε προς τα έξω ότι η χώρα ενεργεί λογικά», λέει. Αν πράξουν αυτά τα δύο, δεν είναι το απόλυτο φάρμακο, έχουν μεγαλύτερα προβλήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν έχουν υλοποιήσει, αλλά «τουλάχιστον θα δείξουν ότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους», σημειώνει.

Send to Facebook

Ελληνική Τράπεζα

  Το πρώτο κατάστημα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πελατών της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς...

21/09/2018 11:18

Δάνεια σε ξένο νόμισμα

Ο καταχρηστικός χαρακτήρας μη σαφούς συμβατικής ρήτρας βάσει της οποίας ο δανειολήπτης φέρει τον συναλλαγματικό κίνδυνο και η οποία δεν απηχεί νομοθετικές διατάξεις μπορεί να υπαχθεί σε δικαστικό έλεγχο, έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζοντας υπόθεση δανείου που σύναψαν Ούγγροι πολίτες σε ουγγρικό...

20/09/2018 12:48

Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας

Στο ένα τέταρτο της αξίας έχουν υποχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια σε διαδικασία εκκαθάρισης με την Κεντρική Τράπεζα ως αρχή εξυγίανσης, αναφέρει ο Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), θεωρώντας συνυπεύθυνους την εκτελεστική και την νομοθετική...

19/09/2018 17:01

Χάρης Γεωργιάδης

Περισσότερο από πεντέμισι φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση σήμερα 10ετούς κυπριακού Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) με την Κυπριακή Δημοκρατία να αντλεί ποσό ύψους €1,5 δισεκατομμύριο με επιτόκιο 2,4%. Στην πρώτη δήλωση του μέσω Twitter μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτηρίζει...

18/09/2018 19:57

Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Τα κυπριακά κυβερνητικά χρεόγραφα καθίστανται και πάλι αποδεκτά ως εξασφάλιση για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου...

17/09/2018 21:02

Χάρης Γεωργιάδης

Με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα κλείνει ουσιαστικά ένας κύκλος, ενώ δικαιώνονται οι προσπάθειες των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη χθεσινή αναβάθμιση από τους Standard&...

15/09/2018 12:19

Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Μετά από εντατικές επαφές και συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και την πρώην ΣΚΤ και μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2018, όπως έχει τροποποιηθεί, συμφωνήθηκε η μεταφορά στην Ελληνική Τράπεζα 4559 νέων διευκολύνσεων παρατραβήγματος, αναφέρει με σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα. Σύμφωνα με την...

13/09/2018 11:15

Στατιστική Υπηρεσία

Μείωση κατά 14% σημείωσε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ανήλθε στα €1.982,3 εκ. σε σύγκριση με €2.303,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Η μείωση του ελλείμματος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των συνολικών εξαγωγών αγαθώς (σε τρίτες χώρες και κράτη...

13/09/2018 07:37

Cystat

Αύξηση 4,3% παρουσίασε σε ετήσια βάση το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν το 2ο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την απασχόληση για σκοπούς εθνικών λογαριασμών. Με βάση τα στοιχεία της Cystat, το 88,2% της συνολικής απασχόλησης προέρχεται από υπαλλήλους οι οποίοι το 2ο τρίμηνο του έτους...

11/09/2018 20:24

Στατιστική Υπηρεσία

Στις 33.947 έφθασαν οι πωλήσεις μηχανοκινήτων οχημάτων την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 16,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, από τις 33.947 πωλήσεις του οκταμήνου, ποσοστό 63,4% ήτοι 21.356 αντιστοιχούσε σε πωλήσεις μεταχειρισμένων...

11/09/2018 06:59

Πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ο κόσμος είναι σήμερα λιγότερο καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία, τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ποσοτική χαλάρωση (QE) εξυπηρετεί τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

09/09/2018 16:01

Τμήμα Φορολογίας

  Το Τμήμα Φορολογίας ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ότι, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους φορολογουμένους, αλλά και για λόγους καλύτερης και ταχύτερης επικοινωνίας μαζί τους, το Έντυπο ΤΦ 1006 (Υπενθύμιση για Παράλειψη Υποβολής Φορολογικής Δήλωσης Φ.Π.Α.) δεν θα αποστέλλεται...

07/09/2018 19:51

Back to Top