Συνεργατικού Πιστωτικό Ίδρυμα
Ορκίστηκε η Ερευνητική Επιτροπή για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος

Έγινε σήμερα ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει και θα διακριβώσει όλα τα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συνεργατικό Πιστωτικό σύστημα στην Κύπρο.

Μετά την ορκωμοσία, η οποία έγινε στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, τα μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν στα γραφεία τους, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, όπου θα έχουν την πρώτη επίσημη συνεδρία τους σε σχέση με τον τρόπο που θα λειτουργήσει στη συνέχεια.

Πρώτη εργασία της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως δήλωσε μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Γεώργιος Αρέστης, είναι να μαζευτεί το έγγραφο υλικό που υπάρχει και το οποίο θα βοηθήσει στο τέλος την Επιτροπή να οργανώσει τις δημόσιες ακροάσεις, με την κλήση μαρτύρων.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ, τέως Δικαστής της ΕΕ και πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Γεώργιος Αρέστης και μέλη ο οικονομολόγος πρώην Υποδιευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γεώργιος Χαραλάμπους και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank Κύπρου, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Γεώργιος Γεωργίου.

Σε δηλώσεις, μετά την ορκωμοσία, ο Γενικός Εισαγγελέας αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής γιατί αποδέχθηκαν αμέσως και ανταποκρίθηκαν θετικά στον κάλεσμα του «όπως αναλάβουν το πραγματικά επίμοχθο αυτό έργο», είπε ότι «αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα αρκετά πρόσφατα υπό παρόμοιες συνθήκες όταν είχε καταρρεύσει ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και παρέστη ανάγκη και πάλι πλήρους διερεύνησης».

«Είναι και αυτό ένα στοιχείο το οποίο καθιστά το έργο σας ακόμη πιο απαιτητικό, έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι θα γίνει μια πραγματικά εμπεριστατωμένη, πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση η οποία θα οδηγήσει όχι απλώς στην υποβολή μιας έκθεσης αλλά μιας έκθεσης με πλήρεις αναλύσεις, εξηγήσεις και συμπεράσματα και αυτά να μην αποτελούν απλώς το τέλος μιας διαδικασίας αλλά να είναι η απαρχή μιας άλλης διαδικασίας, δηλαδή της διαδικασίας από την αξιολόγηση του υλικού το οποίο θα συλλέξετε και της εκτίμησης όλων των στοιχείων έτσι ώστε επιτέλους εκεί όπου απαιτείται να ληφθούν κάποια μέτρα προς αποτροπή φαινομένων όπως αυτό που θα διερευνήσετε και να μην είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές", υπογράμμισε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι έχουν επιλεγεί από τον ίδιο «στη βάση κριτηρίων τα οποία αναφέρονται στην ακεραιότητα, την αντικειμενικότητα, αμεροληψία, την γνώση του αντικειμένου που θα διερευνήσουν, και εκεί όπου ο νόμος απαιτεί τη νομομάθεια».

Μιλώντας εκ μέρους των μελών της Επιτροπής μετά την ορκωμοσία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστης, αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Εισαγγελέα για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε να τους διορίσει μέλη της Επιτροπής, τόνισε ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν πλήρη επίγνωση των προσδοκιών του κυπριακού λαού ο οποίος αναμένει, όπως είπε, «να μάθει την αλήθεια, να μάθει γιατί ένα τραπεζικό ίδρυμα, ο Συνεργατισμός, το οποίο για πολλές γενιές και για πολλές δεκαετίες υπήρξε το στήριγμα του αγρότη, του μισθωτού του, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, κατέρρευσε τόσο άδοξα και εξαφανίζεται».

«Υποσχόμαστε να τηρήσουμε τον όρκο που σήμερα δώσαμε. Υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας αλλά και αυτών του κυπριακού λαού. Έχουμε πλήρη επίγνωση του μεγέθους και των απαιτήσεων του δύσκολου έργου που αναλαμβάνουμε σήμερα», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι είναι πρόθεση των μελών της Επιτροπής να εργαστούν «σκληρά, μεθοδικά και επίμονα και πιστεύουμε», όπως είπε, «ότι μπορούμε να δώσουμε απάντηση στα πολλά και βασανιστικά ερωτήματα που τίθενται ενώπιον μας».

Αναφερόμενος στους όρους εντολής, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι οι όροι εντολής της Επιτροπής «είναι αρκετά γενικοί και με λίγους περιορισμούς έτσι ώστε να αφήνεται σε σας τόσο το εύρος, η έκταση της έρευνας την οποία θα διεξάγεται όπως επίσης και η χρονική περίοδος την οποία η έρευνα σας θα καλύψει», προσθέτοντας ότι «αυτό σας δίνει μια μεγάλη διακριτική ευχέρεια να κινηθείτε ανάλογα με τις εξελίξεις στην πορεία της έρευνας σας».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διεκπεραιώσετε το έργο που αναλαμβάνετε σήμερα με την δέουσα προσοχή και σπουδή, αντικειμενικότητα και αμεροληψία», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Ερευνητική θα καταγράψει πολιτικές ευθύνες αν υπάρχουν, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ο σκοπός της Ερευνητικής Επιτροπής όπως και κάθε ερευνητικής επιτροπής είναι να ερευνήσει, να διαπιστώσει, να καταγράψει γεγονότα και συμπεράσματα» και «άλλοι είναι που θα κρίνουν αν από τα γεγονότα αυτά τα οποία θα προκύψουν, από τα στοιχεία τα οποία θα αποτυπωθούν, προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες».

Οι ευθύνες αυτές μπορεί να είναι ποινικές, μπορεί να είναι αστικές, μπορεί να είναι πολιτικές, σημείωσε.

Ερωτηθείς ο κ. Αρέστης κατά πόσον έχει διασφαλιστεί το υλικό που θα χρησιμοποιήσει η Επιτροπή, περιορίστηκε να πει ότι θα λάβουν τα μέτρα τους.

Σε παρατήρηση ότι είναι τεράστιο το υλικό για να μπορέσουν να έχουν έτοιμη την έρευνα τους σε τρεις μήνες, ο κ. Αρέστης είπε ότι είναι τεράστιο το υλικό αλλά «υπάρχει το περιθώριο ανανέωσης της εντολής μας για άλλους τρεις μήνες».

«Ξεκινούμε σε μια δύσκολη περίοδο, θερινών διακοπών, έχουμε επίγνωση αυτής της δυσκολίας, θα προσπαθήσουμε το ταχύτερο δυνατό να έχουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Αρέστης ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκδίδει τακτικά ανακοινώσεις ούτως ώστε να γνωρίζει ο κυπριακός λαός πως προχωρεί, ενώ σε σχέση με το προσωπικό της Επιτροπής είπε ότι θα έχει αρκετό προσωπικό για να μπορεί να βοηθήσει, όπως νομικούς και οικονομολόγους.

«Πρόθεση μας είναι να μαζέψουμε το έγγραφο υλικό που υπάρχει και το οποίο θα μας βοηθήσει στο τέλος να οργανώσουμε τις δημόσιες ακροάσεις με την κλήση μαρτύρων», πρόσθεσε.

Send to Facebook

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί αργότερα σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου της Ελλάδας. Τις εργασίες της ολομέλειας θα απασχολήσει σήμερα και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ το Σώμα θα προσφωνήσουν...

04/07/2018 08:04

Στατιστική Υπηρεσία

  Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 23,7% ή κατά 7.083 πρόσωπα τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Η μείωση των ανέργων αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.262 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 958), των...

05/06/2018 18:38

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα γ

Την ετοιμότητά τους για διάλογο εξέφρασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια γεφύρωσης της διαφοράς και αποφυγής του αδιεξόδου, αναφορικά με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, που θα εφαρμοστεί στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για αποχώρηση 900 υπαλλήλων, στο πλαίσιο των διαδικασιών απορρόφησης του «καλού» Συνεργατισμού...

20/07/2018 21:50

Τουρισμός

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί που επιλέγουν οι Ρώσοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές είναι Ρωσία, Τουρκία και Ελλάδα, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Κύπρος, η οποία αναβαθμίσθηκε σημαντικά, καθώς πέρυσι βρίσκονταν στην έκτη θέση των προτιμήσεών τους. Αυτή την εικόνα κατέγραψε η έρευνα που παρουσιάζει το πρακτορείο ειδήσεων...

20/07/2018 06:32

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

H Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει την ολοκλήρωση νέας μεγάλης έρευνας με συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης που ίσχυαν στις 16.07.2018 στις μεγάλες υπεραγορές σε όλες τις επαρχίες. Ανακοίνωση από το ΓΤΠ αναφέρει ότι η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας...

19/07/2018 13:49

"Μόνο" 151 δισ δολάρια η αξία του Bezos

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και CEO του Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας της Δευτέρα, εν μέσω προβλημάτων στα sites κατά τη διάρκεια της Prime Day του online καταστήματος και αντιδράσεων εργαζομένων σε μια σειρά από χώρες. Η περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε τα 151 δισ δολάρια τη Δευτέρα, καθώς...

19/07/2018 06:44

Οδηγίες Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε εγκύκλιό της ενημερώνει τους Εποπτευόμενους Οργανισμούς ότι η είσπραξη σε μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10,000), αποτελεί ποινικό αδίκημα. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σύμφωνα με το Άρθρο 5Α του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων...

18/07/2018 12:04

Αύξηση των τελών διαχείρισης των σκυβάλων

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που επιβαρύνονται οι πολίτες προκύπτει από τη συλλογή των σκυβάλων από τις κατοικίες και τη μεταφορά τους και όχι τη διαχείριση ή επεξεργασία τους, αναφέρει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι της επαρχίας Λευκωσίας και την...

18/07/2018 07:57

"Startup Visa"

Προωθητικό υλικό για την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στο σχέδιο παροχής κινήτρων «Startup Visa» το οποίο κίνησε μεγάλο ενδιαφέρον από νεοφυείς επιχειρηματίες της Ασίας, ήταν η κύρια δραστηριότητα που ανέπτυξε το περίπτερο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus, στο διεθνές συνέδριο...

16/07/2018 18:17

Οίκος αξιολόγησης Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε σε τροχιά αναβάθμισης τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας. Η Moody's άλλαξε επίσης την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζες και άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας σε αναθεώρηση για αναβάθμιση από αναθεώρηση με ασαφή κατεύθυνση. Η...

14/07/2018 09:25

Back to Top