Συνεργατικού Πιστωτικό Ίδρυμα
Ορκίστηκε η Ερευνητική Επιτροπή για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος

Έγινε σήμερα ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει και θα διακριβώσει όλα τα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συνεργατικό Πιστωτικό σύστημα στην Κύπρο.

Μετά την ορκωμοσία, η οποία έγινε στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, τα μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν στα γραφεία τους, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, όπου θα έχουν την πρώτη επίσημη συνεδρία τους σε σχέση με τον τρόπο που θα λειτουργήσει στη συνέχεια.

Πρώτη εργασία της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως δήλωσε μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Γεώργιος Αρέστης, είναι να μαζευτεί το έγγραφο υλικό που υπάρχει και το οποίο θα βοηθήσει στο τέλος την Επιτροπή να οργανώσει τις δημόσιες ακροάσεις, με την κλήση μαρτύρων.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ, τέως Δικαστής της ΕΕ και πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Γεώργιος Αρέστης και μέλη ο οικονομολόγος πρώην Υποδιευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γεώργιος Χαραλάμπους και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank Κύπρου, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Γεώργιος Γεωργίου.

Σε δηλώσεις, μετά την ορκωμοσία, ο Γενικός Εισαγγελέας αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής γιατί αποδέχθηκαν αμέσως και ανταποκρίθηκαν θετικά στον κάλεσμα του «όπως αναλάβουν το πραγματικά επίμοχθο αυτό έργο», είπε ότι «αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα αρκετά πρόσφατα υπό παρόμοιες συνθήκες όταν είχε καταρρεύσει ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και παρέστη ανάγκη και πάλι πλήρους διερεύνησης».

«Είναι και αυτό ένα στοιχείο το οποίο καθιστά το έργο σας ακόμη πιο απαιτητικό, έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι θα γίνει μια πραγματικά εμπεριστατωμένη, πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση η οποία θα οδηγήσει όχι απλώς στην υποβολή μιας έκθεσης αλλά μιας έκθεσης με πλήρεις αναλύσεις, εξηγήσεις και συμπεράσματα και αυτά να μην αποτελούν απλώς το τέλος μιας διαδικασίας αλλά να είναι η απαρχή μιας άλλης διαδικασίας, δηλαδή της διαδικασίας από την αξιολόγηση του υλικού το οποίο θα συλλέξετε και της εκτίμησης όλων των στοιχείων έτσι ώστε επιτέλους εκεί όπου απαιτείται να ληφθούν κάποια μέτρα προς αποτροπή φαινομένων όπως αυτό που θα διερευνήσετε και να μην είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές", υπογράμμισε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι έχουν επιλεγεί από τον ίδιο «στη βάση κριτηρίων τα οποία αναφέρονται στην ακεραιότητα, την αντικειμενικότητα, αμεροληψία, την γνώση του αντικειμένου που θα διερευνήσουν, και εκεί όπου ο νόμος απαιτεί τη νομομάθεια».

Μιλώντας εκ μέρους των μελών της Επιτροπής μετά την ορκωμοσία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστης, αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Εισαγγελέα για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε να τους διορίσει μέλη της Επιτροπής, τόνισε ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν πλήρη επίγνωση των προσδοκιών του κυπριακού λαού ο οποίος αναμένει, όπως είπε, «να μάθει την αλήθεια, να μάθει γιατί ένα τραπεζικό ίδρυμα, ο Συνεργατισμός, το οποίο για πολλές γενιές και για πολλές δεκαετίες υπήρξε το στήριγμα του αγρότη, του μισθωτού του, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, κατέρρευσε τόσο άδοξα και εξαφανίζεται».

«Υποσχόμαστε να τηρήσουμε τον όρκο που σήμερα δώσαμε. Υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας αλλά και αυτών του κυπριακού λαού. Έχουμε πλήρη επίγνωση του μεγέθους και των απαιτήσεων του δύσκολου έργου που αναλαμβάνουμε σήμερα», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι είναι πρόθεση των μελών της Επιτροπής να εργαστούν «σκληρά, μεθοδικά και επίμονα και πιστεύουμε», όπως είπε, «ότι μπορούμε να δώσουμε απάντηση στα πολλά και βασανιστικά ερωτήματα που τίθενται ενώπιον μας».

Αναφερόμενος στους όρους εντολής, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι οι όροι εντολής της Επιτροπής «είναι αρκετά γενικοί και με λίγους περιορισμούς έτσι ώστε να αφήνεται σε σας τόσο το εύρος, η έκταση της έρευνας την οποία θα διεξάγεται όπως επίσης και η χρονική περίοδος την οποία η έρευνα σας θα καλύψει», προσθέτοντας ότι «αυτό σας δίνει μια μεγάλη διακριτική ευχέρεια να κινηθείτε ανάλογα με τις εξελίξεις στην πορεία της έρευνας σας».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διεκπεραιώσετε το έργο που αναλαμβάνετε σήμερα με την δέουσα προσοχή και σπουδή, αντικειμενικότητα και αμεροληψία», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Ερευνητική θα καταγράψει πολιτικές ευθύνες αν υπάρχουν, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ο σκοπός της Ερευνητικής Επιτροπής όπως και κάθε ερευνητικής επιτροπής είναι να ερευνήσει, να διαπιστώσει, να καταγράψει γεγονότα και συμπεράσματα» και «άλλοι είναι που θα κρίνουν αν από τα γεγονότα αυτά τα οποία θα προκύψουν, από τα στοιχεία τα οποία θα αποτυπωθούν, προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες».

Οι ευθύνες αυτές μπορεί να είναι ποινικές, μπορεί να είναι αστικές, μπορεί να είναι πολιτικές, σημείωσε.

Ερωτηθείς ο κ. Αρέστης κατά πόσον έχει διασφαλιστεί το υλικό που θα χρησιμοποιήσει η Επιτροπή, περιορίστηκε να πει ότι θα λάβουν τα μέτρα τους.

Σε παρατήρηση ότι είναι τεράστιο το υλικό για να μπορέσουν να έχουν έτοιμη την έρευνα τους σε τρεις μήνες, ο κ. Αρέστης είπε ότι είναι τεράστιο το υλικό αλλά «υπάρχει το περιθώριο ανανέωσης της εντολής μας για άλλους τρεις μήνες».

«Ξεκινούμε σε μια δύσκολη περίοδο, θερινών διακοπών, έχουμε επίγνωση αυτής της δυσκολίας, θα προσπαθήσουμε το ταχύτερο δυνατό να έχουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Αρέστης ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκδίδει τακτικά ανακοινώσεις ούτως ώστε να γνωρίζει ο κυπριακός λαός πως προχωρεί, ενώ σε σχέση με το προσωπικό της Επιτροπής είπε ότι θα έχει αρκετό προσωπικό για να μπορεί να βοηθήσει, όπως νομικούς και οικονομολόγους.

«Πρόθεση μας είναι να μαζέψουμε το έγγραφο υλικό που υπάρχει και το οποίο θα μας βοηθήσει στο τέλος να οργανώσουμε τις δημόσιες ακροάσεις με την κλήση μαρτύρων», πρόσθεσε.

Send to Facebook

Εξουσιοδότηση για διερεύνηση

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας της 13/11/2018, η εταιρεία Diversa ΑΕΒΕ διερευνά μέσω συμβούλων που έχει εξουσιοδοτήσει το ΔΣ το ενδεχόμενo εξαγοράς της εταιρείας Cobalt New Age Airlines Group Limited, η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας Cobaltair LTD με έδρα την Κύπρο και η οποία κατά τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο) διέκοψε το...

14/11/2018 20:10

Σε επίπεδο διαπραγματευτών

Σε συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σε επίπεδο διαπραγματευτών επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ αναφέρονται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το ιρλανδικό RTE, οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μία αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για τους όρους...

13/11/2018 19:04

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s

Πιστωτικά θετικό γεγονός για τις κυπριακές τράπεζες, χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s τη νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες – κέλυφος (shell companies), αναφέροντας ότι οι συγκεκριμένοι ορισμοί θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των ύποπτων συναλλαγών και στην περαιτέρω ενίσχυση των πρακτικών καταπολέμησης της νομιμοποίησης...

12/11/2018 12:45

Από τη Λευκάδα

Η ιστορία του Big John από τη Λευκάδα... Η φράση ότι «υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα εκτός των συνόρων της χώρας» ακούγεται όλο και περισσότερο και το τρίτο κύμα μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα είναι γεγονός. Ενδεχομένως αυτό το κύμα δεν έχει τη δυναμική του των δύο προηγουμένων, αυτού που σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου...

11/11/2018 18:04

«Κεραυνός εν αιθρία»

Θέμα διαδοχής, η διαδικασία της οποίας όμως θα πάρει χρόνια, έθεσε ευθέως από το βήμα της ΓΣ της Jumbo Απόστολος Βακάκης προσδιορίζοντας κατ' ουσίαν το τέλος μίας εποχής. Τέλος, το οποίο, όπως ο ίδιος είπε στους μετόχους, ενεργοποίησε η αποπομπή του πρώην αναπλ. Αντιπροέδρου της εισηγμένης Βαγγέλη Παπαευαγγέλου. Όπως δήλωσε εντός...

08/11/2018 12:46

Λόγω αυξήσεων ηλεκτρισμού-πετρελαιοειδών

Στο 3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2018, λόγω των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρισμού και των πετρελαιοειδών. Τον προηγούμενο μήνα, ο ετήσιος πληθωρισμός (σε ετήσια βάση) έφτασε στο 3,1%, που αποτελεί την ψηλότερη τιμή των τελευταίων είκοσι μηνών, ενώ βρίσκεται σε θετικό πρόσημο από τον Μάιο του 2018. Σύμφωνα...

05/11/2018 22:51

Από το βήμα του 14ου συνεδρίου Economist

Μετά την οριακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος το 2013, με συλλογική προσπάθεια στάθηκε στα πόδια της, ανέκοψε την πτώση και πραγματοποιεί «ισχυρά βήματα ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist. Σε δικές τους παρεμβάσεις εκπρόσωποι των πιστωτών της Κύπρου (ESM,...

02/11/2018 15:27

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, κλήθηκε να καταθέσει την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ανοικτή / δημόσια συνεδρίαση της Ερευνητικής Επιτροπής θα ξεκινήσει στις 9.00 πμ. Εάν...

02/11/2018 11:37

Σε εφαρμογή από τον 1η Ιανουαρίου

Επιμέρους αλλαγές στο Σχέδιο Εστία, στη βάση της διαβούλευσης που διεξήχθη το τελευταίο διάστημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή από τον 1η Ιανουαρίου του 2019. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Οικονομικών...

01/11/2018 19:39

Μετά το κλείσιμο της Cobalt

Διευκρινίσεις για την αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και τις εξελίξεις μετά το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt Aero, δίνει η Hermes Airports. Σε γραπτή ανακοίνωση η Hermes Airports αναφέρεται σε δημοσιεύματα, τα οποία μεταξύ άλλων, επέρριψαν ευθύνες και στην Hermes για την αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, μετά...

29/10/2018 20:56

Δεν είναι τέλειο αλλά είναι αναγκαίο λέει ο Χάρης Γεωργιάδης

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται το σχέδιο ΕΣΤΙΑ να λάβει το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) χωρίς να υπάρχουν ριζικές αλλαγές, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί το σχέδιο να μην είναι τέλειο, εντούτοις είναι αναγκαίο για αποκλιμάκωση της πιο δύσκολης κατηγορίας των...

29/10/2018 15:49

14 πτήσεις εβδομαδιαίως προς Αθήνα

Η ρουμάνικη αεροπορική εταιρεία Blue Air ανακοίνωσε σήμερα επιπρόσθετες πτήσεις στο χειμερινό πτητικό της πρόγραμμα, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Συγκεκριμένα, η αερογραμμή θα εκτελεί από τη Λάρνακα 14 πτήσεις εβδομαδιαίως προς Αθήνα, 6 πτήσεις εβδομαδιαίως προς Θεσσαλονίκη και 4 πτήσεις εβδομαδιαίως προς Λονδίνο (Λούτον), για...

27/10/2018 10:07

Back to Top