Συνεργατικού Πιστωτικό Ίδρυμα
Ορκίστηκε η Ερευνητική Επιτροπή για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος

Έγινε σήμερα ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει και θα διακριβώσει όλα τα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συνεργατικό Πιστωτικό σύστημα στην Κύπρο.

Μετά την ορκωμοσία, η οποία έγινε στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, τα μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν στα γραφεία τους, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, όπου θα έχουν την πρώτη επίσημη συνεδρία τους σε σχέση με τον τρόπο που θα λειτουργήσει στη συνέχεια.

Πρώτη εργασία της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως δήλωσε μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Γεώργιος Αρέστης, είναι να μαζευτεί το έγγραφο υλικό που υπάρχει και το οποίο θα βοηθήσει στο τέλος την Επιτροπή να οργανώσει τις δημόσιες ακροάσεις, με την κλήση μαρτύρων.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ, τέως Δικαστής της ΕΕ και πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Γεώργιος Αρέστης και μέλη ο οικονομολόγος πρώην Υποδιευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γεώργιος Χαραλάμπους και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank Κύπρου, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Γεώργιος Γεωργίου.

Σε δηλώσεις, μετά την ορκωμοσία, ο Γενικός Εισαγγελέας αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής γιατί αποδέχθηκαν αμέσως και ανταποκρίθηκαν θετικά στον κάλεσμα του «όπως αναλάβουν το πραγματικά επίμοχθο αυτό έργο», είπε ότι «αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα αρκετά πρόσφατα υπό παρόμοιες συνθήκες όταν είχε καταρρεύσει ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και παρέστη ανάγκη και πάλι πλήρους διερεύνησης».

«Είναι και αυτό ένα στοιχείο το οποίο καθιστά το έργο σας ακόμη πιο απαιτητικό, έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι θα γίνει μια πραγματικά εμπεριστατωμένη, πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση η οποία θα οδηγήσει όχι απλώς στην υποβολή μιας έκθεσης αλλά μιας έκθεσης με πλήρεις αναλύσεις, εξηγήσεις και συμπεράσματα και αυτά να μην αποτελούν απλώς το τέλος μιας διαδικασίας αλλά να είναι η απαρχή μιας άλλης διαδικασίας, δηλαδή της διαδικασίας από την αξιολόγηση του υλικού το οποίο θα συλλέξετε και της εκτίμησης όλων των στοιχείων έτσι ώστε επιτέλους εκεί όπου απαιτείται να ληφθούν κάποια μέτρα προς αποτροπή φαινομένων όπως αυτό που θα διερευνήσετε και να μην είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές", υπογράμμισε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι έχουν επιλεγεί από τον ίδιο «στη βάση κριτηρίων τα οποία αναφέρονται στην ακεραιότητα, την αντικειμενικότητα, αμεροληψία, την γνώση του αντικειμένου που θα διερευνήσουν, και εκεί όπου ο νόμος απαιτεί τη νομομάθεια».

Μιλώντας εκ μέρους των μελών της Επιτροπής μετά την ορκωμοσία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστης, αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Εισαγγελέα για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε να τους διορίσει μέλη της Επιτροπής, τόνισε ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν πλήρη επίγνωση των προσδοκιών του κυπριακού λαού ο οποίος αναμένει, όπως είπε, «να μάθει την αλήθεια, να μάθει γιατί ένα τραπεζικό ίδρυμα, ο Συνεργατισμός, το οποίο για πολλές γενιές και για πολλές δεκαετίες υπήρξε το στήριγμα του αγρότη, του μισθωτού του, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, κατέρρευσε τόσο άδοξα και εξαφανίζεται».

«Υποσχόμαστε να τηρήσουμε τον όρκο που σήμερα δώσαμε. Υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας αλλά και αυτών του κυπριακού λαού. Έχουμε πλήρη επίγνωση του μεγέθους και των απαιτήσεων του δύσκολου έργου που αναλαμβάνουμε σήμερα», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι είναι πρόθεση των μελών της Επιτροπής να εργαστούν «σκληρά, μεθοδικά και επίμονα και πιστεύουμε», όπως είπε, «ότι μπορούμε να δώσουμε απάντηση στα πολλά και βασανιστικά ερωτήματα που τίθενται ενώπιον μας».

Αναφερόμενος στους όρους εντολής, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι οι όροι εντολής της Επιτροπής «είναι αρκετά γενικοί και με λίγους περιορισμούς έτσι ώστε να αφήνεται σε σας τόσο το εύρος, η έκταση της έρευνας την οποία θα διεξάγεται όπως επίσης και η χρονική περίοδος την οποία η έρευνα σας θα καλύψει», προσθέτοντας ότι «αυτό σας δίνει μια μεγάλη διακριτική ευχέρεια να κινηθείτε ανάλογα με τις εξελίξεις στην πορεία της έρευνας σας».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διεκπεραιώσετε το έργο που αναλαμβάνετε σήμερα με την δέουσα προσοχή και σπουδή, αντικειμενικότητα και αμεροληψία», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Ερευνητική θα καταγράψει πολιτικές ευθύνες αν υπάρχουν, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ο σκοπός της Ερευνητικής Επιτροπής όπως και κάθε ερευνητικής επιτροπής είναι να ερευνήσει, να διαπιστώσει, να καταγράψει γεγονότα και συμπεράσματα» και «άλλοι είναι που θα κρίνουν αν από τα γεγονότα αυτά τα οποία θα προκύψουν, από τα στοιχεία τα οποία θα αποτυπωθούν, προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες».

Οι ευθύνες αυτές μπορεί να είναι ποινικές, μπορεί να είναι αστικές, μπορεί να είναι πολιτικές, σημείωσε.

Ερωτηθείς ο κ. Αρέστης κατά πόσον έχει διασφαλιστεί το υλικό που θα χρησιμοποιήσει η Επιτροπή, περιορίστηκε να πει ότι θα λάβουν τα μέτρα τους.

Σε παρατήρηση ότι είναι τεράστιο το υλικό για να μπορέσουν να έχουν έτοιμη την έρευνα τους σε τρεις μήνες, ο κ. Αρέστης είπε ότι είναι τεράστιο το υλικό αλλά «υπάρχει το περιθώριο ανανέωσης της εντολής μας για άλλους τρεις μήνες».

«Ξεκινούμε σε μια δύσκολη περίοδο, θερινών διακοπών, έχουμε επίγνωση αυτής της δυσκολίας, θα προσπαθήσουμε το ταχύτερο δυνατό να έχουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Αρέστης ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκδίδει τακτικά ανακοινώσεις ούτως ώστε να γνωρίζει ο κυπριακός λαός πως προχωρεί, ενώ σε σχέση με το προσωπικό της Επιτροπής είπε ότι θα έχει αρκετό προσωπικό για να μπορεί να βοηθήσει, όπως νομικούς και οικονομολόγους.

«Πρόθεση μας είναι να μαζέψουμε το έγγραφο υλικό που υπάρχει και το οποίο θα μας βοηθήσει στο τέλος να οργανώσουμε τις δημόσιες ακροάσεις με την κλήση μαρτύρων», πρόσθεσε.

Send to Facebook

Ελληνική Τράπεζα

  Το πρώτο κατάστημα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πελατών της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς...

21/09/2018 11:18

Τραπεζικό σύστημα

Λουξεμβούργο και Ολλανδία παρουσιάστηκαν επιφυλακτικές στην ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών της ΕΕ για θέματα ξεπλύματος χρήματος , δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση για τις συνομιλίες που διεξάγονται. Οι δύο χώρες, μαζί με την Σουηδία και την Φινλανδία προειδοποίησαν κατά της πρόωρης δράσης στην πρώτη...

21/09/2018 22:01

τμήμα Φορολογίας

Πέραν του 90% των φορολογουμένων έχουν εγγραφεί στο Σύστημα TAXISnet για σκοπούς Φόρου Εισοδήματος Ατόμων, ενώ μόλις το 43% έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει οριστικά την φορολογική τους Δήλωση για το 2017 με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης που από φέτος γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, να είναι η 31η Οκτωβρίου του 2018. Συγκεκριμένα,...

21/09/2018 13:46

Δάνεια σε ξένο νόμισμα

Ο καταχρηστικός χαρακτήρας μη σαφούς συμβατικής ρήτρας βάσει της οποίας ο δανειολήπτης φέρει τον συναλλαγματικό κίνδυνο και η οποία δεν απηχεί νομοθετικές διατάξεις μπορεί να υπαχθεί σε δικαστικό έλεγχο, έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζοντας υπόθεση δανείου που σύναψαν Ούγγροι πολίτες σε ουγγρικό...

20/09/2018 12:48

Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας

Στο ένα τέταρτο της αξίας έχουν υποχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια σε διαδικασία εκκαθάρισης με την Κεντρική Τράπεζα ως αρχή εξυγίανσης, αναφέρει ο Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), θεωρώντας συνυπεύθυνους την εκτελεστική και την νομοθετική...

19/09/2018 17:01

Χάρης Γεωργιάδης

Περισσότερο από πεντέμισι φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση σήμερα 10ετούς κυπριακού Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) με την Κυπριακή Δημοκρατία να αντλεί ποσό ύψους €1,5 δισεκατομμύριο με επιτόκιο 2,4%. Στην πρώτη δήλωση του μέσω Twitter μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτηρίζει...

18/09/2018 19:57

Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Τα κυπριακά κυβερνητικά χρεόγραφα καθίστανται και πάλι αποδεκτά ως εξασφάλιση για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου...

17/09/2018 21:02

Χάρης Γεωργιάδης

Με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα κλείνει ουσιαστικά ένας κύκλος, ενώ δικαιώνονται οι προσπάθειες των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη χθεσινή αναβάθμιση από τους Standard&...

15/09/2018 12:19

Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Μετά από εντατικές επαφές και συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και την πρώην ΣΚΤ και μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2018, όπως έχει τροποποιηθεί, συμφωνήθηκε η μεταφορά στην Ελληνική Τράπεζα 4559 νέων διευκολύνσεων παρατραβήγματος, αναφέρει με σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα. Σύμφωνα με την...

13/09/2018 11:15

Στατιστική Υπηρεσία

Μείωση κατά 14% σημείωσε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ανήλθε στα €1.982,3 εκ. σε σύγκριση με €2.303,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Η μείωση του ελλείμματος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των συνολικών εξαγωγών αγαθώς (σε τρίτες χώρες και κράτη...

13/09/2018 07:37

Cystat

Αύξηση 4,3% παρουσίασε σε ετήσια βάση το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν το 2ο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την απασχόληση για σκοπούς εθνικών λογαριασμών. Με βάση τα στοιχεία της Cystat, το 88,2% της συνολικής απασχόλησης προέρχεται από υπαλλήλους οι οποίοι το 2ο τρίμηνο του έτους...

11/09/2018 20:24

Στατιστική Υπηρεσία

Στις 33.947 έφθασαν οι πωλήσεις μηχανοκινήτων οχημάτων την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 16,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, από τις 33.947 πωλήσεις του οκταμήνου, ποσοστό 63,4% ήτοι 21.356 αντιστοιχούσε σε πωλήσεις μεταχειρισμένων...

11/09/2018 06:59

Back to Top