Συνεργατισμός
Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, λέει αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας

Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας εξυγίανσης υπό το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης κατά τρόπο που να θέσει σε κίνδυνο τις εγγυημένες καταθέσεις.

Η προειδοποίηση του κ. Δημητρίου έγινε κατά την διευρυμένη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες έφτασε στο συγκεκριμένο σημείο η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή.

«Υπό τις περιστάσεις και με τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να επιτευχθεί. Το λέω ξεκάθαρα ότι αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, αν δεν γίνουν όλα όσα χρειάζονται, η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική και αυτή τη στιγμή μεταφέρω τις θέσεις της εποπτικής αρχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι καταστροφικές συνέπειες, ο κ. Δημητρίου είπε πως ήδη οι εποπτικές αρχές, ΕΚΤ και Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, προετοιμάζονται για το κακό σενάριο.

«Διότι η μόνη εναλλακτική λύση (αν δεν προχωρήσει η συμφωνία) είναι ο Συνεργατισμός να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης, η ακόμα χειρότερα, αν κρίνει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος, ο Συνεργατισμός να μπει σε εκκαθάριση και αυτό θέτει σε κίνδυνο οι εγγυημένες καταθέσεις», είπε.

Ο κ. Δημητρίου απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι αυτή ήταν μια εμπορική συμφωνία μεταξύ δύο εταιρειών.

Θα ξανασυζητάμε κλονισμούς τραπεζών σύντομα
Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Χάρης Γεωργιάδης λέγοντας ότι θα ξανασυζητούνται προβλήματα τραπεζών «πολύ σύντομα» αν δεν βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Θα ξανασυζητούμε, πολύ πιο σύντομα όχι σε δύο – τρία χρόνια θα συζητούμε για τον επόμενο κλονισμό κυπριακής τράπεζας επειδή προφανώς οι εποπτικές παραδοχές, παρά τις όποιες παραλλαγές που μπορεί να υπάρχουν …. και είναι γι’ αυτό που είναι απολύτως απαραίτητη η διόρθωση του θεσμικού πλαισίου (διαχείρισης των ΜΕΔ)», τόνισε.

Εξήγησε πως ενώ η θεωρητική περίοδος εκποίησης στην Κύπρο είναι 7 με χρόνια (με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο), κάθε χρόνο που προσθέτει η εποπτεία στην περίοδο εκποίησης αντιστοιχεί σε «εκατοντάδες εκατομμύρια επιβάρυνση στις προβλέψεις των τραπεζών».

Και ο Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε πως «η συμφωνία είναι ή καλύτερη υπό τις περιστάσεις».

«Οι περιστάσεις δεν είναι εύκολες, είναι δύσκολες, αλλά η συμφωνία είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις. Ποτέ δεν είπα ότι είναι μια καλή συμφωνία, αλλά προσυπογράφω ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις και ότι τις εναλλακτικές επιλογές δεν μπορούμε καν να τις σκεφτούμε», υπογράμμισε.

Και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, Γιώργος Καροτσάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί λύσει, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες αν τεθεί ο Συνεργατισμός σε εκκαθάριση.

«Δεν είναι αρκετό να κάνουμε νεκροψίες πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μην βρεθούν και άλλες τράπεζες σε αυτή την πορεία», είπε.

Ενδείξεις από SSM πριν καν ολοκληρωθεί ο επιτόπιος έλεγχος
Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Περδίκη για τις αναφορές που ο ίδιος είχε κάνει στη σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 15 Μαρτίου 2018, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο επιτόπιος εποπτικός έλεγχος του SSM, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος είχε ενδείξεις γραπτώς από τον επόπτη για την πορεία του Συνεργατισμού.

«Είχα ενδείξεις πριν καν ξεκινήσει ο επιτόπιος έλεγχος, έλαβα γραπτή ενημέρωση για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Και οι αναφορές μου στη σύσκεψη ήταν ενδεικτικές», είπε.

Γενικός Ελεγκτής: Οι εκθέσεις της Υπηρεσίας εργαλείο για την έρευνα
Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στις εκθέσεις που εκπόνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον Συνεργατισμό στις οποίες επισημαίνονταν οι αδυναμίες στη διεύθυνση.

«Αυτό αντικατοπτριζόταν σε συνεχείς αδυναμίες στην επίτευξη στόχων απόδοσης και ότι αυτό οδηγούσε σε μια συνεχή διολίσθηση της αξίας του Συνεργατισμού. Θεωρώ σημαντικό από την έκθεση αυτή, πιστεύω ότι αυτά θα είναι στοιχεία χρήσιμα για την διερευνητική επιτροπή όταν διοριστεί», είπε.

Αναφέρθηκε και στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία απέρριπτε τη θέση ότι η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Συνεργατισμό οφειλόταν στην απαίτηση να προηγηθεί ένταξη σε Χρηματιστήριο και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει βελτίωση στην διακυβέρνηση της ΣΚΤ και αύξηση της κερδοφορίας.

Αναφερόμενος σε κακές πρακτικές δανειοδότησης που υπήρξαν στο παρελθόν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως στην Υπηρεσία υπάρχουν 36 μεγάλα κιβώτια και 250 box files που έγιναν από τους ανακριτές στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάρρευση της οικονομίας, που αφορούν αποκλειστικά δάνεια και κακές πρακτικές του Συνεργατισμού προ του 2013, τα οποία αποτελούν αντικείμενο ποινικών ερευνών.

«Τα box files είναι κυρίως εκθέσεις της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου του Συνεργατισμού. Αυτά είναι στοιχεία που τα είχε και η ΣΚΤ και είχε κάθε ευχέρεια να διερευνήσει αυτά τα δάνεια», είπε.

Η χαλαρή εποπτεία
Ερωτηθείς για την κριτική κατά της Κεντρικής Τράπεζας για ελλειπή εποπτεία του Συνεργατισμού, η οποία του αποδόθηκε, ο κ. Γεωργιάδης διασαφήνισε ότι εννοούσε την ανύπαρκτη εποπτεία που διεξαγόταν από την εποπτική αρχή του Συνεργατισμού, πριν η εποπτεία ανατεθεί στην ΚΤΚ.

«Υπήρχε έντονη ένσταση από πολιτικούς κύκλους να υπάρχει αυξημένη εποπτεία. Οι κύκλοι του συνεργατικού κινήματος και πολιτικοί αντέδρασαν στην άσκηση εποπτείας από την ΚΤΚ», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Απαντώντας στις επισημάνσεις για την κακή διακυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος θα ήταν «πολύ πιο προσεκτικός όταν αναφερόμουν στις διοικήσεις του Συνεργατισμού τα τελευταία χρόνια επειδή ξέρετε το πλαίσιο που γινόταν οι διορισμοί», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται ότι η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη, αφού οι διορισμοί εγκρίνονταν και από τη Βουλή.

ΚΤΚ: Είχαμε εκφράσει ανησυχίες για την διακυβέρνηση
Για την διακυβέρνηση στην ΣΚΤ, ο κ. Δημητρίου είπε πως και η ΚΤΚ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είχε εκφράσει ανησυχίες.

«Υπάρχουν επιστολές και στον ΥΠΟΙΚ και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από τις οποίες εκφράσαμε ανησυχίες βλέποντας την πορεία των πραγμάτων», πρόσθεσε.
Σημείωσε όμως ότι η ΚΤΚ δεν είναι αρμόδια αρχή και δεν μπορούσε να υποδείξεις τα άτομα που έπρεπε να παυθούν από την ΣΚΤ.

«Ανησυχούσαμε με τον τρόπο λειτουργίας στην ΣΚΤ, ανησυχούσαμε με την έλλειψη προόδου στη μείωση των ΜΕΔ και είχαμε ανησυχίες και επιφυλάξεις για την εταιρική Διακυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Γιώργος Χατζηνικόλας περιέγραψε τη δυσκολία της διαχείρισης των ΜΕΔ λόγω του προφίλ του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού.

«Οι δανειολήπτες του Συνεργατισμού είναι 110.00 άτομα εξαιρουμένων και των εγγυητών, όταν βάλουμε τους εγγυητές κοιτάξετε αριστερά δεξιά, όλοι έχουμε κάποιο γνωστό μας εγγυητή», είπε και συνέχισε: «Το μήνυμα είναι ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, προσεγγίσαμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, έχουμε καταφέρει αρκετά, αντιλαμβάνεστε τον όγκο, θέλει χρόνο. Να έρθετε να κάτσετε να διεξέλθουμε μαζί τις περιπτώσεις που βλέπετε για να καταλάβετε τι μεγάλα προβλήματα όσον αφορά τα ΜΕΔ», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης είπε πως ο Συνεργατισμός βρέθηκε μπροστά σε ένα σενάριο του ΕΕΜ βάσει του οποίου η απαίτηση των προβλέψεων ήταν €820 εκατ. που προέκυπταν από τον μηδενισμό των εξασφαλίσεων σε ΜΕΔ ή άλλα δάνεια που βρίσκονταν σε καθυστέρηση.

«Χρειάζεται να υιοθετήσουμε ότι σε εφτά χρόνια οι τιμές των ακινήτων θα είναι οι ίδιες», είπε.

«Ο τρόπος υπολογισμού είναι λανθασμένος. Για το θέμα των ακινήτων, είναι μια πρακτική και εφαρμόστηκε στις άλλες δύο τράπεζες, αλλά οι δικές μας μελέτες δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία», είπε.

Send to Facebook

Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας

Στο ένα τέταρτο της αξίας έχουν υποχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια σε διαδικασία εκκαθάρισης με την Κεντρική Τράπεζα ως αρχή εξυγίανσης, αναφέρει ο Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), θεωρώντας συνυπεύθυνους την εκτελεστική και την νομοθετική...

19/09/2018 17:01

Χάρης Γεωργιάδης

Περισσότερο από πεντέμισι φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση σήμερα 10ετούς κυπριακού Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) με την Κυπριακή Δημοκρατία να αντλεί ποσό ύψους €1,5 δισεκατομμύριο με επιτόκιο 2,4%. Στην πρώτη δήλωση του μέσω Twitter μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτηρίζει...

18/09/2018 19:57

Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Τα κυπριακά κυβερνητικά χρεόγραφα καθίστανται και πάλι αποδεκτά ως εξασφάλιση για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου...

17/09/2018 21:02

Χάρης Γεωργιάδης

Με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα κλείνει ουσιαστικά ένας κύκλος, ενώ δικαιώνονται οι προσπάθειες των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη χθεσινή αναβάθμιση από τους Standard&...

15/09/2018 12:19

Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Μετά από εντατικές επαφές και συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και την πρώην ΣΚΤ και μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2018, όπως έχει τροποποιηθεί, συμφωνήθηκε η μεταφορά στην Ελληνική Τράπεζα 4559 νέων διευκολύνσεων παρατραβήγματος, αναφέρει με σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα. Σύμφωνα με την...

13/09/2018 11:15

Στατιστική Υπηρεσία

Μείωση κατά 14% σημείωσε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ανήλθε στα €1.982,3 εκ. σε σύγκριση με €2.303,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Η μείωση του ελλείμματος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των συνολικών εξαγωγών αγαθώς (σε τρίτες χώρες και κράτη...

13/09/2018 07:37

Cystat

Αύξηση 4,3% παρουσίασε σε ετήσια βάση το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν το 2ο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την απασχόληση για σκοπούς εθνικών λογαριασμών. Με βάση τα στοιχεία της Cystat, το 88,2% της συνολικής απασχόλησης προέρχεται από υπαλλήλους οι οποίοι το 2ο τρίμηνο του έτους...

11/09/2018 20:24

Στατιστική Υπηρεσία

Στις 33.947 έφθασαν οι πωλήσεις μηχανοκινήτων οχημάτων την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 16,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, από τις 33.947 πωλήσεις του οκταμήνου, ποσοστό 63,4% ήτοι 21.356 αντιστοιχούσε σε πωλήσεις μεταχειρισμένων...

11/09/2018 06:59

Πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ο κόσμος είναι σήμερα λιγότερο καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία, τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ποσοτική χαλάρωση (QE) εξυπηρετεί τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

09/09/2018 16:01

Τμήμα Φορολογίας

  Το Τμήμα Φορολογίας ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ότι, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους φορολογουμένους, αλλά και για λόγους καλύτερης και ταχύτερης επικοινωνίας μαζί τους, το Έντυπο ΤΦ 1006 (Υπενθύμιση για Παράλειψη Υποβολής Φορολογικής Δήλωσης Φ.Π.Α.) δεν θα αποστέλλεται...

07/09/2018 19:51

Χάρης Γεωργιάδης

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο όσον αφορά την πορεία της οικονομικής διακυβέρνησης", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που διεξάγεται στη Βιέννη. Όπως είπε ο Υπουργός, "προκύπτουν ζητήματα από το Brexit, τα οποία θα συζητηθούν...

07/09/2018 11:22

Στατιστική Υπηρεσία

Στο 2,5% διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2018 ο ετήσιος πληθωρισμός, σε σχέση με 2,3% τον προηγούμενο μήνα, ενισχυμένος από τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και των καυσίμων. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους παρουσίασε αύξηση 0,9% την αντίστοιχη...

06/09/2018 14:25

Back to Top