Συνεργατισμός
Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, λέει αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας

Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας εξυγίανσης υπό το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης κατά τρόπο που να θέσει σε κίνδυνο τις εγγυημένες καταθέσεις.

Η προειδοποίηση του κ. Δημητρίου έγινε κατά την διευρυμένη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες έφτασε στο συγκεκριμένο σημείο η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή.

«Υπό τις περιστάσεις και με τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να επιτευχθεί. Το λέω ξεκάθαρα ότι αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, αν δεν γίνουν όλα όσα χρειάζονται, η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική και αυτή τη στιγμή μεταφέρω τις θέσεις της εποπτικής αρχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι καταστροφικές συνέπειες, ο κ. Δημητρίου είπε πως ήδη οι εποπτικές αρχές, ΕΚΤ και Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, προετοιμάζονται για το κακό σενάριο.

«Διότι η μόνη εναλλακτική λύση (αν δεν προχωρήσει η συμφωνία) είναι ο Συνεργατισμός να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης, η ακόμα χειρότερα, αν κρίνει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος, ο Συνεργατισμός να μπει σε εκκαθάριση και αυτό θέτει σε κίνδυνο οι εγγυημένες καταθέσεις», είπε.

Ο κ. Δημητρίου απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι αυτή ήταν μια εμπορική συμφωνία μεταξύ δύο εταιρειών.

Θα ξανασυζητάμε κλονισμούς τραπεζών σύντομα
Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Χάρης Γεωργιάδης λέγοντας ότι θα ξανασυζητούνται προβλήματα τραπεζών «πολύ σύντομα» αν δεν βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Θα ξανασυζητούμε, πολύ πιο σύντομα όχι σε δύο – τρία χρόνια θα συζητούμε για τον επόμενο κλονισμό κυπριακής τράπεζας επειδή προφανώς οι εποπτικές παραδοχές, παρά τις όποιες παραλλαγές που μπορεί να υπάρχουν …. και είναι γι’ αυτό που είναι απολύτως απαραίτητη η διόρθωση του θεσμικού πλαισίου (διαχείρισης των ΜΕΔ)», τόνισε.

Εξήγησε πως ενώ η θεωρητική περίοδος εκποίησης στην Κύπρο είναι 7 με χρόνια (με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο), κάθε χρόνο που προσθέτει η εποπτεία στην περίοδο εκποίησης αντιστοιχεί σε «εκατοντάδες εκατομμύρια επιβάρυνση στις προβλέψεις των τραπεζών».

Και ο Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε πως «η συμφωνία είναι ή καλύτερη υπό τις περιστάσεις».

«Οι περιστάσεις δεν είναι εύκολες, είναι δύσκολες, αλλά η συμφωνία είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις. Ποτέ δεν είπα ότι είναι μια καλή συμφωνία, αλλά προσυπογράφω ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις και ότι τις εναλλακτικές επιλογές δεν μπορούμε καν να τις σκεφτούμε», υπογράμμισε.

Και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, Γιώργος Καροτσάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί λύσει, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες αν τεθεί ο Συνεργατισμός σε εκκαθάριση.

«Δεν είναι αρκετό να κάνουμε νεκροψίες πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μην βρεθούν και άλλες τράπεζες σε αυτή την πορεία», είπε.

Ενδείξεις από SSM πριν καν ολοκληρωθεί ο επιτόπιος έλεγχος
Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Περδίκη για τις αναφορές που ο ίδιος είχε κάνει στη σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 15 Μαρτίου 2018, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο επιτόπιος εποπτικός έλεγχος του SSM, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος είχε ενδείξεις γραπτώς από τον επόπτη για την πορεία του Συνεργατισμού.

«Είχα ενδείξεις πριν καν ξεκινήσει ο επιτόπιος έλεγχος, έλαβα γραπτή ενημέρωση για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Και οι αναφορές μου στη σύσκεψη ήταν ενδεικτικές», είπε.

Γενικός Ελεγκτής: Οι εκθέσεις της Υπηρεσίας εργαλείο για την έρευνα
Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στις εκθέσεις που εκπόνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον Συνεργατισμό στις οποίες επισημαίνονταν οι αδυναμίες στη διεύθυνση.

«Αυτό αντικατοπτριζόταν σε συνεχείς αδυναμίες στην επίτευξη στόχων απόδοσης και ότι αυτό οδηγούσε σε μια συνεχή διολίσθηση της αξίας του Συνεργατισμού. Θεωρώ σημαντικό από την έκθεση αυτή, πιστεύω ότι αυτά θα είναι στοιχεία χρήσιμα για την διερευνητική επιτροπή όταν διοριστεί», είπε.

Αναφέρθηκε και στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία απέρριπτε τη θέση ότι η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Συνεργατισμό οφειλόταν στην απαίτηση να προηγηθεί ένταξη σε Χρηματιστήριο και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει βελτίωση στην διακυβέρνηση της ΣΚΤ και αύξηση της κερδοφορίας.

Αναφερόμενος σε κακές πρακτικές δανειοδότησης που υπήρξαν στο παρελθόν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως στην Υπηρεσία υπάρχουν 36 μεγάλα κιβώτια και 250 box files που έγιναν από τους ανακριτές στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάρρευση της οικονομίας, που αφορούν αποκλειστικά δάνεια και κακές πρακτικές του Συνεργατισμού προ του 2013, τα οποία αποτελούν αντικείμενο ποινικών ερευνών.

«Τα box files είναι κυρίως εκθέσεις της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου του Συνεργατισμού. Αυτά είναι στοιχεία που τα είχε και η ΣΚΤ και είχε κάθε ευχέρεια να διερευνήσει αυτά τα δάνεια», είπε.

Η χαλαρή εποπτεία
Ερωτηθείς για την κριτική κατά της Κεντρικής Τράπεζας για ελλειπή εποπτεία του Συνεργατισμού, η οποία του αποδόθηκε, ο κ. Γεωργιάδης διασαφήνισε ότι εννοούσε την ανύπαρκτη εποπτεία που διεξαγόταν από την εποπτική αρχή του Συνεργατισμού, πριν η εποπτεία ανατεθεί στην ΚΤΚ.

«Υπήρχε έντονη ένσταση από πολιτικούς κύκλους να υπάρχει αυξημένη εποπτεία. Οι κύκλοι του συνεργατικού κινήματος και πολιτικοί αντέδρασαν στην άσκηση εποπτείας από την ΚΤΚ», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Απαντώντας στις επισημάνσεις για την κακή διακυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος θα ήταν «πολύ πιο προσεκτικός όταν αναφερόμουν στις διοικήσεις του Συνεργατισμού τα τελευταία χρόνια επειδή ξέρετε το πλαίσιο που γινόταν οι διορισμοί», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται ότι η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη, αφού οι διορισμοί εγκρίνονταν και από τη Βουλή.

ΚΤΚ: Είχαμε εκφράσει ανησυχίες για την διακυβέρνηση
Για την διακυβέρνηση στην ΣΚΤ, ο κ. Δημητρίου είπε πως και η ΚΤΚ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είχε εκφράσει ανησυχίες.

«Υπάρχουν επιστολές και στον ΥΠΟΙΚ και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από τις οποίες εκφράσαμε ανησυχίες βλέποντας την πορεία των πραγμάτων», πρόσθεσε.
Σημείωσε όμως ότι η ΚΤΚ δεν είναι αρμόδια αρχή και δεν μπορούσε να υποδείξεις τα άτομα που έπρεπε να παυθούν από την ΣΚΤ.

«Ανησυχούσαμε με τον τρόπο λειτουργίας στην ΣΚΤ, ανησυχούσαμε με την έλλειψη προόδου στη μείωση των ΜΕΔ και είχαμε ανησυχίες και επιφυλάξεις για την εταιρική Διακυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Γιώργος Χατζηνικόλας περιέγραψε τη δυσκολία της διαχείρισης των ΜΕΔ λόγω του προφίλ του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού.

«Οι δανειολήπτες του Συνεργατισμού είναι 110.00 άτομα εξαιρουμένων και των εγγυητών, όταν βάλουμε τους εγγυητές κοιτάξετε αριστερά δεξιά, όλοι έχουμε κάποιο γνωστό μας εγγυητή», είπε και συνέχισε: «Το μήνυμα είναι ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, προσεγγίσαμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, έχουμε καταφέρει αρκετά, αντιλαμβάνεστε τον όγκο, θέλει χρόνο. Να έρθετε να κάτσετε να διεξέλθουμε μαζί τις περιπτώσεις που βλέπετε για να καταλάβετε τι μεγάλα προβλήματα όσον αφορά τα ΜΕΔ», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης είπε πως ο Συνεργατισμός βρέθηκε μπροστά σε ένα σενάριο του ΕΕΜ βάσει του οποίου η απαίτηση των προβλέψεων ήταν €820 εκατ. που προέκυπταν από τον μηδενισμό των εξασφαλίσεων σε ΜΕΔ ή άλλα δάνεια που βρίσκονταν σε καθυστέρηση.

«Χρειάζεται να υιοθετήσουμε ότι σε εφτά χρόνια οι τιμές των ακινήτων θα είναι οι ίδιες», είπε.

«Ο τρόπος υπολογισμού είναι λανθασμένος. Για το θέμα των ακινήτων, είναι μια πρακτική και εφαρμόστηκε στις άλλες δύο τράπεζες, αλλά οι δικές μας μελέτες δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία», είπε.

Send to Facebook

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί αργότερα σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου της Ελλάδας. Τις εργασίες της ολομέλειας θα απασχολήσει σήμερα και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ το Σώμα θα προσφωνήσουν...

04/07/2018 08:04

Στατιστική Υπηρεσία

  Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 23,7% ή κατά 7.083 πρόσωπα τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Η μείωση των ανέργων αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.262 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 958), των...

05/06/2018 18:38

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

"Μόνο" 151 δισ δολάρια η αξία του Bezos

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και CEO του Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας της Δευτέρα, εν μέσω προβλημάτων στα sites κατά τη διάρκεια της Prime Day του online καταστήματος και αντιδράσεων εργαζομένων σε μια σειρά από χώρες. Η περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε τα 151 δισ δολάρια τη Δευτέρα, καθώς...

19/07/2018 06:44

Οδηγίες Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε εγκύκλιό της ενημερώνει τους Εποπτευόμενους Οργανισμούς ότι η είσπραξη σε μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10,000), αποτελεί ποινικό αδίκημα. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σύμφωνα με το Άρθρο 5Α του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων...

18/07/2018 12:04

Αύξηση των τελών διαχείρισης των σκυβάλων

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που επιβαρύνονται οι πολίτες προκύπτει από τη συλλογή των σκυβάλων από τις κατοικίες και τη μεταφορά τους και όχι τη διαχείριση ή επεξεργασία τους, αναφέρει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι της επαρχίας Λευκωσίας και την...

18/07/2018 07:57

"Startup Visa"

Προωθητικό υλικό για την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στο σχέδιο παροχής κινήτρων «Startup Visa» το οποίο κίνησε μεγάλο ενδιαφέρον από νεοφυείς επιχειρηματίες της Ασίας, ήταν η κύρια δραστηριότητα που ανέπτυξε το περίπτερο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus, στο διεθνές συνέδριο...

16/07/2018 18:17

Οίκος αξιολόγησης Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε σε τροχιά αναβάθμισης τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας. Η Moody's άλλαξε επίσης την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζες και άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας σε αναθεώρηση για αναβάθμιση από αναθεώρηση με ασαφή κατεύθυνση. Η...

14/07/2018 09:25

Κρατικός Προϋπολογισμός

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2018 που προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000 , εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν στα 10 εκ. που ήδη εγκρίθηκαν για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Υπέρ ψήφισαν 21, ενώ 17 Βουλευτές τήρησαν αποχή. Τα...

13/07/2018 22:09

Ελληνική οικονομία

Η Γερμανία ανακοίνωσε στο πλαίσιο χθεσινής συνεδρίασης των Διοικητών του ESM, στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ότι μπλοκάρει προσωρινά την εκταμίευση της δόσης των 15 δις προς την Ελλάδα λόγω της μη ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγκρισης της απόφασης, μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην αυξήσει το ΦΠΑ στα...

13/07/2018 06:55

Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) θα αλλάξει εντελώς την Ελληνική Τράπεζα και τις μελλοντικές της δυνατότητες, ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης στην ομιλία του στην 44η Ετήσια Γενική...

11/07/2018 16:46

Back to Top