Συνεργατισμός
Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, λέει αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας

Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας εξυγίανσης υπό το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης κατά τρόπο που να θέσει σε κίνδυνο τις εγγυημένες καταθέσεις.

Η προειδοποίηση του κ. Δημητρίου έγινε κατά την διευρυμένη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες έφτασε στο συγκεκριμένο σημείο η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή.

«Υπό τις περιστάσεις και με τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να επιτευχθεί. Το λέω ξεκάθαρα ότι αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, αν δεν γίνουν όλα όσα χρειάζονται, η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική και αυτή τη στιγμή μεταφέρω τις θέσεις της εποπτικής αρχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι καταστροφικές συνέπειες, ο κ. Δημητρίου είπε πως ήδη οι εποπτικές αρχές, ΕΚΤ και Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, προετοιμάζονται για το κακό σενάριο.

«Διότι η μόνη εναλλακτική λύση (αν δεν προχωρήσει η συμφωνία) είναι ο Συνεργατισμός να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης, η ακόμα χειρότερα, αν κρίνει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος, ο Συνεργατισμός να μπει σε εκκαθάριση και αυτό θέτει σε κίνδυνο οι εγγυημένες καταθέσεις», είπε.

Ο κ. Δημητρίου απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι αυτή ήταν μια εμπορική συμφωνία μεταξύ δύο εταιρειών.

Θα ξανασυζητάμε κλονισμούς τραπεζών σύντομα
Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Χάρης Γεωργιάδης λέγοντας ότι θα ξανασυζητούνται προβλήματα τραπεζών «πολύ σύντομα» αν δεν βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Θα ξανασυζητούμε, πολύ πιο σύντομα όχι σε δύο – τρία χρόνια θα συζητούμε για τον επόμενο κλονισμό κυπριακής τράπεζας επειδή προφανώς οι εποπτικές παραδοχές, παρά τις όποιες παραλλαγές που μπορεί να υπάρχουν …. και είναι γι’ αυτό που είναι απολύτως απαραίτητη η διόρθωση του θεσμικού πλαισίου (διαχείρισης των ΜΕΔ)», τόνισε.

Εξήγησε πως ενώ η θεωρητική περίοδος εκποίησης στην Κύπρο είναι 7 με χρόνια (με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο), κάθε χρόνο που προσθέτει η εποπτεία στην περίοδο εκποίησης αντιστοιχεί σε «εκατοντάδες εκατομμύρια επιβάρυνση στις προβλέψεις των τραπεζών».

Και ο Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε πως «η συμφωνία είναι ή καλύτερη υπό τις περιστάσεις».

«Οι περιστάσεις δεν είναι εύκολες, είναι δύσκολες, αλλά η συμφωνία είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις. Ποτέ δεν είπα ότι είναι μια καλή συμφωνία, αλλά προσυπογράφω ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις και ότι τις εναλλακτικές επιλογές δεν μπορούμε καν να τις σκεφτούμε», υπογράμμισε.

Και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, Γιώργος Καροτσάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί λύσει, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες αν τεθεί ο Συνεργατισμός σε εκκαθάριση.

«Δεν είναι αρκετό να κάνουμε νεκροψίες πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μην βρεθούν και άλλες τράπεζες σε αυτή την πορεία», είπε.

Ενδείξεις από SSM πριν καν ολοκληρωθεί ο επιτόπιος έλεγχος
Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Περδίκη για τις αναφορές που ο ίδιος είχε κάνει στη σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 15 Μαρτίου 2018, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο επιτόπιος εποπτικός έλεγχος του SSM, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος είχε ενδείξεις γραπτώς από τον επόπτη για την πορεία του Συνεργατισμού.

«Είχα ενδείξεις πριν καν ξεκινήσει ο επιτόπιος έλεγχος, έλαβα γραπτή ενημέρωση για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Και οι αναφορές μου στη σύσκεψη ήταν ενδεικτικές», είπε.

Γενικός Ελεγκτής: Οι εκθέσεις της Υπηρεσίας εργαλείο για την έρευνα
Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στις εκθέσεις που εκπόνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον Συνεργατισμό στις οποίες επισημαίνονταν οι αδυναμίες στη διεύθυνση.

«Αυτό αντικατοπτριζόταν σε συνεχείς αδυναμίες στην επίτευξη στόχων απόδοσης και ότι αυτό οδηγούσε σε μια συνεχή διολίσθηση της αξίας του Συνεργατισμού. Θεωρώ σημαντικό από την έκθεση αυτή, πιστεύω ότι αυτά θα είναι στοιχεία χρήσιμα για την διερευνητική επιτροπή όταν διοριστεί», είπε.

Αναφέρθηκε και στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία απέρριπτε τη θέση ότι η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Συνεργατισμό οφειλόταν στην απαίτηση να προηγηθεί ένταξη σε Χρηματιστήριο και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει βελτίωση στην διακυβέρνηση της ΣΚΤ και αύξηση της κερδοφορίας.

Αναφερόμενος σε κακές πρακτικές δανειοδότησης που υπήρξαν στο παρελθόν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως στην Υπηρεσία υπάρχουν 36 μεγάλα κιβώτια και 250 box files που έγιναν από τους ανακριτές στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάρρευση της οικονομίας, που αφορούν αποκλειστικά δάνεια και κακές πρακτικές του Συνεργατισμού προ του 2013, τα οποία αποτελούν αντικείμενο ποινικών ερευνών.

«Τα box files είναι κυρίως εκθέσεις της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου του Συνεργατισμού. Αυτά είναι στοιχεία που τα είχε και η ΣΚΤ και είχε κάθε ευχέρεια να διερευνήσει αυτά τα δάνεια», είπε.

Η χαλαρή εποπτεία
Ερωτηθείς για την κριτική κατά της Κεντρικής Τράπεζας για ελλειπή εποπτεία του Συνεργατισμού, η οποία του αποδόθηκε, ο κ. Γεωργιάδης διασαφήνισε ότι εννοούσε την ανύπαρκτη εποπτεία που διεξαγόταν από την εποπτική αρχή του Συνεργατισμού, πριν η εποπτεία ανατεθεί στην ΚΤΚ.

«Υπήρχε έντονη ένσταση από πολιτικούς κύκλους να υπάρχει αυξημένη εποπτεία. Οι κύκλοι του συνεργατικού κινήματος και πολιτικοί αντέδρασαν στην άσκηση εποπτείας από την ΚΤΚ», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Απαντώντας στις επισημάνσεις για την κακή διακυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος θα ήταν «πολύ πιο προσεκτικός όταν αναφερόμουν στις διοικήσεις του Συνεργατισμού τα τελευταία χρόνια επειδή ξέρετε το πλαίσιο που γινόταν οι διορισμοί», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται ότι η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη, αφού οι διορισμοί εγκρίνονταν και από τη Βουλή.

ΚΤΚ: Είχαμε εκφράσει ανησυχίες για την διακυβέρνηση
Για την διακυβέρνηση στην ΣΚΤ, ο κ. Δημητρίου είπε πως και η ΚΤΚ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είχε εκφράσει ανησυχίες.

«Υπάρχουν επιστολές και στον ΥΠΟΙΚ και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από τις οποίες εκφράσαμε ανησυχίες βλέποντας την πορεία των πραγμάτων», πρόσθεσε.
Σημείωσε όμως ότι η ΚΤΚ δεν είναι αρμόδια αρχή και δεν μπορούσε να υποδείξεις τα άτομα που έπρεπε να παυθούν από την ΣΚΤ.

«Ανησυχούσαμε με τον τρόπο λειτουργίας στην ΣΚΤ, ανησυχούσαμε με την έλλειψη προόδου στη μείωση των ΜΕΔ και είχαμε ανησυχίες και επιφυλάξεις για την εταιρική Διακυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Γιώργος Χατζηνικόλας περιέγραψε τη δυσκολία της διαχείρισης των ΜΕΔ λόγω του προφίλ του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού.

«Οι δανειολήπτες του Συνεργατισμού είναι 110.00 άτομα εξαιρουμένων και των εγγυητών, όταν βάλουμε τους εγγυητές κοιτάξετε αριστερά δεξιά, όλοι έχουμε κάποιο γνωστό μας εγγυητή», είπε και συνέχισε: «Το μήνυμα είναι ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, προσεγγίσαμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, έχουμε καταφέρει αρκετά, αντιλαμβάνεστε τον όγκο, θέλει χρόνο. Να έρθετε να κάτσετε να διεξέλθουμε μαζί τις περιπτώσεις που βλέπετε για να καταλάβετε τι μεγάλα προβλήματα όσον αφορά τα ΜΕΔ», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης είπε πως ο Συνεργατισμός βρέθηκε μπροστά σε ένα σενάριο του ΕΕΜ βάσει του οποίου η απαίτηση των προβλέψεων ήταν €820 εκατ. που προέκυπταν από τον μηδενισμό των εξασφαλίσεων σε ΜΕΔ ή άλλα δάνεια που βρίσκονταν σε καθυστέρηση.

«Χρειάζεται να υιοθετήσουμε ότι σε εφτά χρόνια οι τιμές των ακινήτων θα είναι οι ίδιες», είπε.

«Ο τρόπος υπολογισμού είναι λανθασμένος. Για το θέμα των ακινήτων, είναι μια πρακτική και εφαρμόστηκε στις άλλες δύο τράπεζες, αλλά οι δικές μας μελέτες δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία», είπε.

Send to Facebook

Εξουσιοδότηση για διερεύνηση

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας της 13/11/2018, η εταιρεία Diversa ΑΕΒΕ διερευνά μέσω συμβούλων που έχει εξουσιοδοτήσει το ΔΣ το ενδεχόμενo εξαγοράς της εταιρείας Cobalt New Age Airlines Group Limited, η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας Cobaltair LTD με έδρα την Κύπρο και η οποία κατά τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο) διέκοψε το...

14/11/2018 20:10

Σε επίπεδο διαπραγματευτών

Σε συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σε επίπεδο διαπραγματευτών επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ αναφέρονται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το ιρλανδικό RTE, οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μία αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για τους όρους...

13/11/2018 19:04

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s

Πιστωτικά θετικό γεγονός για τις κυπριακές τράπεζες, χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s τη νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες – κέλυφος (shell companies), αναφέροντας ότι οι συγκεκριμένοι ορισμοί θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των ύποπτων συναλλαγών και στην περαιτέρω ενίσχυση των πρακτικών καταπολέμησης της νομιμοποίησης...

12/11/2018 12:45

Από τη Λευκάδα

Η ιστορία του Big John από τη Λευκάδα... Η φράση ότι «υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα εκτός των συνόρων της χώρας» ακούγεται όλο και περισσότερο και το τρίτο κύμα μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα είναι γεγονός. Ενδεχομένως αυτό το κύμα δεν έχει τη δυναμική του των δύο προηγουμένων, αυτού που σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου...

11/11/2018 18:04

«Κεραυνός εν αιθρία»

Θέμα διαδοχής, η διαδικασία της οποίας όμως θα πάρει χρόνια, έθεσε ευθέως από το βήμα της ΓΣ της Jumbo Απόστολος Βακάκης προσδιορίζοντας κατ' ουσίαν το τέλος μίας εποχής. Τέλος, το οποίο, όπως ο ίδιος είπε στους μετόχους, ενεργοποίησε η αποπομπή του πρώην αναπλ. Αντιπροέδρου της εισηγμένης Βαγγέλη Παπαευαγγέλου. Όπως δήλωσε εντός...

08/11/2018 12:46

Λόγω αυξήσεων ηλεκτρισμού-πετρελαιοειδών

Στο 3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2018, λόγω των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρισμού και των πετρελαιοειδών. Τον προηγούμενο μήνα, ο ετήσιος πληθωρισμός (σε ετήσια βάση) έφτασε στο 3,1%, που αποτελεί την ψηλότερη τιμή των τελευταίων είκοσι μηνών, ενώ βρίσκεται σε θετικό πρόσημο από τον Μάιο του 2018. Σύμφωνα...

05/11/2018 22:51

Από το βήμα του 14ου συνεδρίου Economist

Μετά την οριακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος το 2013, με συλλογική προσπάθεια στάθηκε στα πόδια της, ανέκοψε την πτώση και πραγματοποιεί «ισχυρά βήματα ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist. Σε δικές τους παρεμβάσεις εκπρόσωποι των πιστωτών της Κύπρου (ESM,...

02/11/2018 15:27

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, κλήθηκε να καταθέσει την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ανοικτή / δημόσια συνεδρίαση της Ερευνητικής Επιτροπής θα ξεκινήσει στις 9.00 πμ. Εάν...

02/11/2018 11:37

Σε εφαρμογή από τον 1η Ιανουαρίου

Επιμέρους αλλαγές στο Σχέδιο Εστία, στη βάση της διαβούλευσης που διεξήχθη το τελευταίο διάστημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή από τον 1η Ιανουαρίου του 2019. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Οικονομικών...

01/11/2018 19:39

Μετά το κλείσιμο της Cobalt

Διευκρινίσεις για την αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και τις εξελίξεις μετά το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt Aero, δίνει η Hermes Airports. Σε γραπτή ανακοίνωση η Hermes Airports αναφέρεται σε δημοσιεύματα, τα οποία μεταξύ άλλων, επέρριψαν ευθύνες και στην Hermes για την αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, μετά...

29/10/2018 20:56

Δεν είναι τέλειο αλλά είναι αναγκαίο λέει ο Χάρης Γεωργιάδης

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται το σχέδιο ΕΣΤΙΑ να λάβει το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) χωρίς να υπάρχουν ριζικές αλλαγές, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί το σχέδιο να μην είναι τέλειο, εντούτοις είναι αναγκαίο για αποκλιμάκωση της πιο δύσκολης κατηγορίας των...

29/10/2018 15:49

14 πτήσεις εβδομαδιαίως προς Αθήνα

Η ρουμάνικη αεροπορική εταιρεία Blue Air ανακοίνωσε σήμερα επιπρόσθετες πτήσεις στο χειμερινό πτητικό της πρόγραμμα, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Συγκεκριμένα, η αερογραμμή θα εκτελεί από τη Λάρνακα 14 πτήσεις εβδομαδιαίως προς Αθήνα, 6 πτήσεις εβδομαδιαίως προς Θεσσαλονίκη και 4 πτήσεις εβδομαδιαίως προς Λονδίνο (Λούτον), για...

27/10/2018 10:07

Back to Top