Σχέσεις Κύπρου-Κίνας
Bloomberg: Ενώ ο Τράμπ χτίζει εμπόδια στο κινεζικό εμπόριο, η Κύπρος ανοίγει τις πύλες

Ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ χτίζει εμπόδια στο κινεζικό εμπόριο, η Κύπρος ανοίγει τις πύλες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Όλα είναι προς πώληση στην Κύπρο και η Κίνα αγοράζει. Το μικροσκοπικό νησί της Μεσογείου ανοίγει τις πύλες, ενώ Γερμανία και Γαλλία κτίζουν εμπόδια», αναφέρεται ότι η στάση της μεσογειακής χώρας είναι επίσης αντίθετη με εκείνες ορισμένων μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, οι οποίες, ενοχλημένες από την όρεξη της Κίνας για εξαγορές, έχουν γίνει πιο επιθετικές όσον αφορά την εξέταση των εμπορικών συμφωνιών.

Σημειώνει ότι η Κίνα είναι ήδη βαθιά ενσωματωμένη στην Ευρώπη, κατέχοντας τα πάντα, από λιμάνια της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Βελγίου μέχρι ένα γερμανικό αεροδρόμιο, ποντάροντας σε πετρελαιοφόρα της Βόρειας Θάλασσας και ποδοσφαιρικά σωματεία στην Αγγλία και την Ιταλία.

Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μελετούν τον τρόπο διαχείρισης της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, προστίθεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με έδρα τη Νέα Υόρκη, λίγες χώρες έχουν την οικονομική δυνατότητα να μην αποδεχθούν επενδύσεις από την κρατική οικονομία της Κίνας ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδίως μία χώρα όπως η Κύπρος, που διαθέτει κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, 27.000 δολάρια και το οποίο είναι λίγο περισσότερο από το μισό κατά κεφαλήν της Γερμανίας.

«Μπορεί να μην είναι άμεσα ορατό, αλλά τα κινεζικά χρήματα είναι παντού στην Κύπρο, από την ακίνητη περιουσία έως τη ναυτιλία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναφέρεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται πως οι μοναδικές εξαιρέσεις μπορεί να είναι το ελαιόλαδο και το χαλούμι, αν και αυτά άρχισαν ήδη να εξάγονται στην Κίνα.

Το Bloomberg αρχίζει το δημοσίευμα του αναφερόμενο σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία για τον εορτασμό του κινέζικου νέου έτους και σημειώνει ότι στην εκδήλωση βρέθηκαν περίπου 100 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, δικηγόροι, λογιστές και οι συνεργάτες τους.

Προσθέτει ότι η εκδήλωση αφορούσε πέραν από τον εορτασμό της άφιξης του Έτους του Σκύλου, «το τσιμέντωμα μιας ανερχόμενης σχέσης μεταξύ δυο απίθανων συνεταίρων».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ένας είναι μια ολοένα και πιο ισχυρή παγκόσμια δύναμη 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και ο άλλος ένα νησιωτικό κράτος του 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που μπορεί να υπερηφανεύεται για μια στρατηγική θέση και μια φήμη για μια χωρίς ερωτηματικά προσέγγιση στις οικονομικές υποθέσεις.

«Αυτό αποτελεί έναν συναρπαστικό αγώνα, καθώς η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει το αποτύπωμα της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα προβάλει, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Πρόεδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη, σημειώνοντας ότι ο κ. Αγκαστινιώτης, προτού προσχωρήσει στους άλλους φιλοξενούμενους για να ακούσει ομιλίες για την άριστη κατάσταση των σχέσεων Κίνας-Κύπρου, είπε ότι "έχουμε επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας".

Είπε ακόμη ότι υπήρξαν "μερικά πολύ ενδιαφέροντα κεφάλαια" από την Κίνα, που προσελκύστηκαν από ένα "ελκυστικό φορολογικό σύστημα".

Αναφέρεται επίσης ότι στην εκδήλωση στη Λευκωσία, ο Κινέζος Πρέσβης Huang Xingyuan αναφέρθηκε στο "τεράστιο δυναμικό" που προσφέρεται από τη στρατηγική ανάπτυξης της Κίνας Belt and Road Initiative (BRI) για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου πέραν του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων - που ισοδυναμεί με περίπου 5% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Κύπρου.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της εταιρείας Melco Resorts & Entertainment Ltd, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, Lawrence Ho, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο τον Ιανουάριο για να παρουσιάσει τα σχέδιά του για το τι αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο θέρετρο καζίνο της Ευρώπης, αξίας 670 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναφέρεται επίσης στις επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ της κινέζικης εταιρείας JimChang Global Group σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων και σε ανάπτυξη κατοικιών κοντά στην Αγία Νάπα, μέσω κοινής επιχείρησης με την κυπριακή ιδιοκτησία Giovani.

Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι στη Λάρνακα, όπου βρίσκεται ο κύριος αερολιμένας της Κύπρου, η κρατική κινέζικη εταιρεία China Communications Construction Group Ltd αποτελεί ένας από τους δύο υποψήφιους που έχουν επιλεγεί για να πάρουν τον έλεγχο του λιμανιού και της παρακείμενης μαρίνας.

Τέλος, αναφέρει ότι υπάρχουν επίσης σχέδια για την έναρξη απευθείας πτήσεων στο Πεκίνο, αφού στην κυπριακή αεροπορική εταιρεία Cobalt Air επένδυσε η Aviation Industry Corp. της Κίνας.

Send to Facebook

Δείτε Αναλυτικά

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμους ομόφωνα τρεις προϋπολογισμούς Ιδρυμάτων και οντοτήτων και έναν κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα η Ολομέλεια της Βουλής με 34 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον ψήφισε τον προϋπολογισμό του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου για το 2019, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €5.905.537 και έσοδα ύψους €5.909.190. Επίσης...

18/01/2019 20:40

Άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια

Ιστορικό ρεκόρ αφίξεων τουριστών καταγράφηκε στην Κύπρο το 2018 με τον αριθμό των τουριστών να καταγράφει αύξηση 7,8%, σε σύγκριση με το 2017, αγγίζοντας τα 3.938.625. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2018 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3.938.625...

17/01/2019 16:58

Από τον Ιανουάριο..

Η Ρωσία σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, άρχισε από τον Ιανουάριο να μειώνει την παραγωγή πετρελαίου.  Έτσι, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+ μείωσε κατά 30.000 και πλέον βαρέλια ημερησίως...

12/01/2019 11:54

Αιφνιδιαστική κίνηση

Καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει προσωρινά η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ υπέβαλε την παραίτησή του από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό, σχεδόν τρία χρόνια πριν λήξει η θητεία του, το 2022. Ο 59χρονος Κιμ θα παραμείνει στο τιμόνι της...

07/01/2019 19:42

Πρώτο θέμα της ατζέντας

Θα ενημερωθούν οι βουλευτές από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλους εμπλεκομένους.

07/01/2019 10:55

1η συνεδρία της Επ. Οικονομικών το 2019

Με ενημέρωση για το ‟Σχέδιο Εστία" αρχίζει τις εργασίες της το 2019, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίας της Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, η Επιτροπή, αφού ασχοληθεί το πρωί με τον προγραμματισμό των εργασιών της, θα ενημερωθεί για το «Εστία» από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλους...

06/01/2019 20:23

Telegraph

Το ενδεχόμενο να αναβάλει ξανά την ψηφοφορία στη Βουλή, για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, εξετάζει η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την Telegraph. Συνεργάτες της Βρετανίδας πρωθυπουργού καταρτίζουν σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η έγκριση της συμφωνίας από τους βουλευτές θα εξαρτάται από περαιτέρω παραχωρήσεις από την ΕΕ, αναφέρει...

06/01/2019 12:47

Σύντομη Ανάλυση από τον Οίκο

Τα κυπριακά ομόλογα δημοσίου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλογούν στο 4% των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων αξίας €2,1 τρισεκατομμυρίων που είχε στο τέλος του 2018, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύει ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος προβαίνει σε μια σύντομη ανάλυση των περιουσιακών στοιχείων δημόσιου...

02/01/2019 13:30

Γ΄ τρίμηνο του 2018

Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, εκτιμούνται στα €1.827 σε σύγκριση με €1.772 το τρίτο τρίμηνο του 2017, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 3,1%, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που αφορούν...

31/12/2018 13:33

Θετικό αναπτυξιακό κλίμα

Tο θετικό αναπτυξιακό κλίμα θα ενισχυθεί και θα εμβαθυνθεί με την εφαρμογή περαιτέρω θεσμικών αλλαγών, που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου με αφορμή το χθεσινό οικονομικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας για τον Δεκέμβριο...

22/12/2018 15:31

Δείτε τις νέες τιμές

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων (97%) προχώρησαν στις αναμενόμενες μειώσεις των τιμών των πετρελαιοειδών μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Ανακοίνωση της Υπηρεσίας αναφέρει ότι κατά μέσο όρο παρατηρήθηκε μείωση...

18/12/2018 16:15

Οι τιμές πριν και μετά

Φθηνότερα από αύριο τα καύσιμα – Μείωση κατά 6 σεντ στη βενζίνη – Οι τιμές πριν και μετά το Διάταγμα   Στην δημοσιότητα το επίπεδο τιμών καυσίμων πριν και μετά την εφαρμογή του Διατάγματος Κ.Δ.Π. 353/2018 αναφορικά με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, έχοντας...

17/12/2018 20:06

Back to Top