Παύλος Ιωάννου
Αντιμέτωποι με εκποιήσεις όσοι δεν σπεύσουν για αναδιάρθρωση ΜΕΔ, λέει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Όλοι οι δανειολήπτες μη εξυπηρετουμένων δανείων (ΜΕΔ) θα πρέπει να σπεύσουν το ταχύτερο δυνατόν να τα αναδιαρθρώσουν, για να μην αντιμετωπίσουν τις αποφασιστικές λύσεις που επέρχονται, ανέφερε ψες σε ομιλία του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, υποδεικνύοντας πως το πρόσφατο κάλεσμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες για "ριζοσπαστικές λύσεις", δεν αφορά τίποτε άλλο από κατασχέσεις και εκποιήσεις.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Τρίτης σε σεμινάριο του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, στο ΤΕΠΑΚ, με θέμα "Μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Αναδιαρθρώσεις", είπε πως η αναφορά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στη Βουλή, σε πτωτική τάση του ρυθμού αναδιαρθρώσεων "αποτελεί μια ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που δεν έχει αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τις αναδιαρθρώσεις".

Υπενθυμίζοντας την έκκληση της Διοικήτριας προς τις τράπεζες για αντιμετώπιση του προβλήματος με ριζοσπαστικές λύσεις, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος τόνισε πως "εφόσον έχουν εξαντληθεί οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης, οι πιο ριζοσπαστικές λύσεις στις οποίες αναφέρεται αλλά δεν κατονομάζει η Διοικήτρια, είναι δυστυχώς, οι κατασχέσεις και οι εκποιήσεις".

Ο κ. Ιωάννου έκανε έκκληση προς κάθε πολίτη με μη εξυπηρετούμενο δάνειο, όπως σπεύσει στην τράπεζα του και απαιτήσει αναδιάρθρωση του δανείου του, στη βάση της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας που, όπως τόνισε, οφείλουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Όπως σημείωσε, η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, "η όποια δυστυχώς δεν μεγιστοποιεί την αξιοποίηση του άριστου επιστημονικού προσωπικού που εργοδοτεί", αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

"Αν αυτή η οδηγία αξιοποιείτο πλήρως, τόσο από τις τράπεζες αλλά και από τους ίδιους τους δανειολήπτες που έχουν και αυτοί ευθύνη στη διαδικασία, σήμερα η πορεία των ΜΕΔ θα ήταν πολύ διαφορετική και το πρόβλημα κατά πολύ μικρότερο", συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε τη θέση πως σε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο υπάρχει μια αυτόνομη δυναμική η οποία το διογκώνει, χαρακτηρίζοντας το ως "ένα αγκάθι στην τσέπη του δανειολήπτη που μεγαλώνει με το χρόνο στο βαθμό που παραμένει μη εξυπηρετούμενο".

Επομένως, συνέχισε, είναι μύθος ότι το πρόβλημα θα θεραπευθεί σε πέντε ή δέκα χρόνια και προειδοποίησε πως "τότε θα είναι εντελώς αδύνατο να αντιμετωπιστεί, γι' αυτό και η σημασία αυτών που είπε η Διοικήτρια στη Βουλή, ότι συνεχίζει να είναι το κύριο πρόβλημα που ταλανίζει τον τραπεζικό τομέα".

Ανέφερε ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια "καθίστανται μεταδοτικά" αφού, όπως εξήγησε, όταν οι υποχρεώσεις του πρωτοφειλέτη μεταφερθούν σε εγγυητές, που είναι πρωτοφειλέτες σε δικά τους δάνεια, τότε αυτά κινδυνεύουν να καταστούν επίσης μη εξυπηρετούμενα, εάν οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις τους.

"Αλλά και σε περίπτωση που συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες επί της ακίνητης περιουσίας των εγγυητών, δημιουργούν νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα και πλήττει, μεταξύ άλλων, τα ακίνητα και τις κατασκευές", ανέφερε και σημείωσε πως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Πέραν της οικονομικής πτυχής του προβλήματος, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού και των παραδοσιακών οικογενειακών δεσμών των Κυπρίων, ως αποτέλεσμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα οποία εγγυητές συνηθίζεται να είναι συγγενικά πρόσωπα του δανειολήπτη.

"Η πορεία των ΜΕΔ στην Κύπρο έχει εισέλθει στα στάδια της αμέσου μεταδοτικότητας", δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτό προκύπτει από πολλά παράπονα που γίνονται στο γραφείο του με "πιέσεις, μεμψιμοιρίες και οικογενειακούς διαπληκτισμούς".

Σε μεγάλο βαθμό, η κυπριακή κοινωνία επιβίωσε τους πρώτους μήνες της κρίσης λόγω των ιδιαίτερων οικογενειακών δεσμών που ήθελε τον ένα συγγενή να βοηθάει τον άλλο, είπε ο κ. Ιωάννου, προειδοποιώντας πως αυτό το χαρακτηριστικό θα εκλείψει εάν συνεχιστεί η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Χρηματοοικονομικό Επίτροπος υπογράμμισε ακόμη το έμμεσο κόστος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, καθώς θεωρεί ότι το τεράστιο απόθεμά τους είναι η αιτία να μην βρίσκεται η χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για το κράτος να μην είναι όσο χαμηλό όσο θα μπορούσε να είναι, αλλά και οι ξένοι επενδυτές να μην βρίσκουν την Κύπρο τόσο ελκυστική για επενδύσεις, όσο θα την έβρισκαν αν φτάναμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, Κώστας Μελάς, υπογράμμισε την ανάγκη για εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας από τα τραπεζικά ιδρύματα και έκανε λόγο για "κακές τραπεζικές νοοτροπίες που συνεχίζονται".

Το κύριο πρόβλημα στη διαχείριση των αναδιαρθρώσεων, τόνισε, είναι η νοοτροπία των τραπεζών "που, δυστυχώς, συνεχίζει να είναι η ίδια που επιδείκνυαν τα χρυσά χρόνια, 2004-2008, και που αυτή η αλαζονική και ετσιθελική νοοτροπία μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού".

Τώρα, συνέχισε, απειλούμαστε με παλινδρόμηση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να υποχρεωθούν οι τράπεζες να κάνουν σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ενώ υποστήριξε πως "η Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει το ζήτημα χαλαρά και επιφανειακά, αφού το μόνο που κάνει είναι να θέτει στόχους, να εξετάζει νέες πολιτικές και να δικαιολογεί τις τράπεζες, που χωρίς να πιέζονται, ενδιαφέρονται μόνο για τις λογιστικές αλχημείες στον ισολογισμό τους".

Τόνισε, παράλληλα, πως η οδηγία και ο κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, που αν γίνει σωστή χρήση τους, θα μειωθούν σημαντικά τα ΜΕΔ, ενώ σημαντικό εργαλείο, κατά τον ίδιο, αποτελούν επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Ανακύπτει τεράστια η ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο που οφείλει να ασκεί, αφού οι τράπεζες παραγνωρίζουν τις πρόνοιες χωρίς κανένας κόστος", είπε και πρόσθεσε πως "η επιβολή μέτρων εναντίον των τραπεζών από τις Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές ως μέτρο αντιμετώπισης της μη εφαρμογής των οδηγιών, δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κακής τραπεζικής νοοτροπίας που παρατηρείται στην Κύπρο".

Όπως υπέδειξε, σε όλες τις συμφωνίες δανείων υπάρχει ο όρος ότι οι τράπεζες θα εφαρμόζουν τις οδηγίες των Εποπτικών Αρχών και μέσα στα πλαίσια των αποδεκτών τραπεζικών πρακτικών, η μη εφαρμογή των οδηγιών μπορεί να θεωρηθεί παράβαση σύμβασης και οι δανειολήπτες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων τους.

"Πέραν τούτου, η παράβαση των πιο πάνω οδηγιών, αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα με αρκετά ψηλές ποινές, και επομένως οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά τις οδηγίες και τις καλούμε να προβούν άμεσα στα δέοντα μέτρα για την εφαρμογή τους", ανέφερε και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη καλοπιστίας, εντιμότητας και ρεαλισμού.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Λέκτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήματος Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Δημήτρης Κουρσάρος, ο οποίος ανέφερε πως από το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχουν παραμείνει "βασανιστικά σταθερά", ενώ άλλα οικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί αρκετά σε αυτό το διάστημα.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Κουρσάρος εξήγησε πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα, ποια η επίδραση του στην οικονομία και ποιες λύσεις προτείνονται για αντιμετώπιση του, στη βάση και πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες.

Send to Facebook

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

Τουρκία

Μετά την εξασθένιση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου αυτή την εβδομάδα, οι Τούρκοι παραμένουν προβληματισμένοι για την οικονομία παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης της χώρας. Το δράμα που βιώνει η τουρκική λίρα επιδεινώθηκε την Τετάρτη, όταν Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν τουρκικά περιουσιακά στοιχεία,...

26/05/2018 20:22

Παγκόσμια κρίση

Ο αριθμός ρεκόρ των εταιρειών με μεγάλη μόχλευση παγκοσμίως έχει θέσει τη βάση για ένα ιδιαίτερα μεγάλο κύμα πτωχεύσεων όταν θα έρθει η επόμενη περίοδος οικονομικής πίεσης, τονίζει ο οίκος Moody`s Investors Service σε νέα έκθεση. Σύμφωνα με τον οίκο, παρόλο που οι βραχυπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές είναι ευνοϊκές και το ποσοστό αθέτησης...

26/05/2018 13:46

Επίσημη αλλαηγραφία

Το Τμήμα Φορολογίας ανακοίνωσε ότι, επιστολή που έχει απεστάλη σε αρκετές επιχειρήσεις, με αποστολέα το λεγόμενο “EBN European Business Number”, με θέμα: “Missing European Business Number EBN – Foros prostithemenis axias (FPA)” δεν αφορά επίσημη αλληλογραφία του Τμήματος. Επιχειρήσεις που έχουν λάβει αλληλογραφία με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά καλούνται να την αγνοήσουν,...

25/05/2018 12:20

Ελληνική οικονομία

To ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Τσεντένο, κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, στη βάση των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος. Συμπλήρωσε δε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά από κοινού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος του προγράμματος...

25/05/2018 06:38

Υπουργός Γεωργίας

Από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν διοχετευτεί στην κυπριακή γεωργία πέραν των €800 εκ. μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης...

24/05/2018 16:27

Οίκος αξιολόγησης

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων και των μη εξασφαλισμένων δανείων των ελληνικών τραπεζών Alpha Bank AE και Eurobank Ergasias S.A. στο Caa2 από Caa3, προχώρησε το απόγευμα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s Investors Service. Ο οίκος σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις της Alpha Bank συνεχίζουν να έχουν θετικές προοπτικές, ενώ...

23/05/2018 06:54

Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης

Πιστωτικά θετική για τις κυπριακές τράπεζες, χαρακτηρίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, την πρώτη χορήγηση άδειας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, για πώληση δανείων, στην B2Kapital Cyprus Ltd. «Η χορήγηση άδειας, η πρώτη από την Κεντρική Τράπεζα, είναι πιστωτικά θετική (credit positive), διότι θα ενισχύσει τη συλλογή χρεών...

22/05/2018 07:02

Ελληνική οικονομία

Συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού ως προς τα μέτρα και τις κινήσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επιτεύχθη σήμερα μεταξύ ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αυτή την ανακοίνωση προχώρησαν από κοινού ο ESM και η Κομισιόν στις 19:20 (ώρα κεντρικής ευρώπης)...

20/05/2018 00:19

CYREIT Variable Capital Investment Company Plc

Εισήχθησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου 175.393 μετοχές του Επενδυτικού Ταμείου Ακινήτων, που δημιούργησε η Τράπεζα Κύπρου, με την ονομασία CYREIT Variable Capital Investment Company Plc, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της τράπεζας για επιτάχυνση της μη οργανικής βελτίωσης του ισολογισμού της. Το επενδυτικό ταμείο, στο χαρτοφυλάκιου του...

18/05/2018 21:26

Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) και το υψηλό επίπεδο του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, εξακολουθούν να αποτελούν τα πιο σημαντικά ευάλωτα σημεία της οικονομίας, παρά τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) σε έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας...

18/05/2018 06:40

Back to Top