Παύλος Ιωάννου
Αντιμέτωποι με εκποιήσεις όσοι δεν σπεύσουν για αναδιάρθρωση ΜΕΔ, λέει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Όλοι οι δανειολήπτες μη εξυπηρετουμένων δανείων (ΜΕΔ) θα πρέπει να σπεύσουν το ταχύτερο δυνατόν να τα αναδιαρθρώσουν, για να μην αντιμετωπίσουν τις αποφασιστικές λύσεις που επέρχονται, ανέφερε ψες σε ομιλία του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, υποδεικνύοντας πως το πρόσφατο κάλεσμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες για "ριζοσπαστικές λύσεις", δεν αφορά τίποτε άλλο από κατασχέσεις και εκποιήσεις.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Τρίτης σε σεμινάριο του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, στο ΤΕΠΑΚ, με θέμα "Μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Αναδιαρθρώσεις", είπε πως η αναφορά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στη Βουλή, σε πτωτική τάση του ρυθμού αναδιαρθρώσεων "αποτελεί μια ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που δεν έχει αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τις αναδιαρθρώσεις".

Υπενθυμίζοντας την έκκληση της Διοικήτριας προς τις τράπεζες για αντιμετώπιση του προβλήματος με ριζοσπαστικές λύσεις, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος τόνισε πως "εφόσον έχουν εξαντληθεί οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης, οι πιο ριζοσπαστικές λύσεις στις οποίες αναφέρεται αλλά δεν κατονομάζει η Διοικήτρια, είναι δυστυχώς, οι κατασχέσεις και οι εκποιήσεις".

Ο κ. Ιωάννου έκανε έκκληση προς κάθε πολίτη με μη εξυπηρετούμενο δάνειο, όπως σπεύσει στην τράπεζα του και απαιτήσει αναδιάρθρωση του δανείου του, στη βάση της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας που, όπως τόνισε, οφείλουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Όπως σημείωσε, η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, "η όποια δυστυχώς δεν μεγιστοποιεί την αξιοποίηση του άριστου επιστημονικού προσωπικού που εργοδοτεί", αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

"Αν αυτή η οδηγία αξιοποιείτο πλήρως, τόσο από τις τράπεζες αλλά και από τους ίδιους τους δανειολήπτες που έχουν και αυτοί ευθύνη στη διαδικασία, σήμερα η πορεία των ΜΕΔ θα ήταν πολύ διαφορετική και το πρόβλημα κατά πολύ μικρότερο", συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε τη θέση πως σε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο υπάρχει μια αυτόνομη δυναμική η οποία το διογκώνει, χαρακτηρίζοντας το ως "ένα αγκάθι στην τσέπη του δανειολήπτη που μεγαλώνει με το χρόνο στο βαθμό που παραμένει μη εξυπηρετούμενο".

Επομένως, συνέχισε, είναι μύθος ότι το πρόβλημα θα θεραπευθεί σε πέντε ή δέκα χρόνια και προειδοποίησε πως "τότε θα είναι εντελώς αδύνατο να αντιμετωπιστεί, γι' αυτό και η σημασία αυτών που είπε η Διοικήτρια στη Βουλή, ότι συνεχίζει να είναι το κύριο πρόβλημα που ταλανίζει τον τραπεζικό τομέα".

Ανέφερε ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια "καθίστανται μεταδοτικά" αφού, όπως εξήγησε, όταν οι υποχρεώσεις του πρωτοφειλέτη μεταφερθούν σε εγγυητές, που είναι πρωτοφειλέτες σε δικά τους δάνεια, τότε αυτά κινδυνεύουν να καταστούν επίσης μη εξυπηρετούμενα, εάν οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις τους.

"Αλλά και σε περίπτωση που συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες επί της ακίνητης περιουσίας των εγγυητών, δημιουργούν νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα και πλήττει, μεταξύ άλλων, τα ακίνητα και τις κατασκευές", ανέφερε και σημείωσε πως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Πέραν της οικονομικής πτυχής του προβλήματος, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού και των παραδοσιακών οικογενειακών δεσμών των Κυπρίων, ως αποτέλεσμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα οποία εγγυητές συνηθίζεται να είναι συγγενικά πρόσωπα του δανειολήπτη.

"Η πορεία των ΜΕΔ στην Κύπρο έχει εισέλθει στα στάδια της αμέσου μεταδοτικότητας", δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτό προκύπτει από πολλά παράπονα που γίνονται στο γραφείο του με "πιέσεις, μεμψιμοιρίες και οικογενειακούς διαπληκτισμούς".

Σε μεγάλο βαθμό, η κυπριακή κοινωνία επιβίωσε τους πρώτους μήνες της κρίσης λόγω των ιδιαίτερων οικογενειακών δεσμών που ήθελε τον ένα συγγενή να βοηθάει τον άλλο, είπε ο κ. Ιωάννου, προειδοποιώντας πως αυτό το χαρακτηριστικό θα εκλείψει εάν συνεχιστεί η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Χρηματοοικονομικό Επίτροπος υπογράμμισε ακόμη το έμμεσο κόστος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, καθώς θεωρεί ότι το τεράστιο απόθεμά τους είναι η αιτία να μην βρίσκεται η χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για το κράτος να μην είναι όσο χαμηλό όσο θα μπορούσε να είναι, αλλά και οι ξένοι επενδυτές να μην βρίσκουν την Κύπρο τόσο ελκυστική για επενδύσεις, όσο θα την έβρισκαν αν φτάναμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, Κώστας Μελάς, υπογράμμισε την ανάγκη για εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας από τα τραπεζικά ιδρύματα και έκανε λόγο για "κακές τραπεζικές νοοτροπίες που συνεχίζονται".

Το κύριο πρόβλημα στη διαχείριση των αναδιαρθρώσεων, τόνισε, είναι η νοοτροπία των τραπεζών "που, δυστυχώς, συνεχίζει να είναι η ίδια που επιδείκνυαν τα χρυσά χρόνια, 2004-2008, και που αυτή η αλαζονική και ετσιθελική νοοτροπία μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού".

Τώρα, συνέχισε, απειλούμαστε με παλινδρόμηση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να υποχρεωθούν οι τράπεζες να κάνουν σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ενώ υποστήριξε πως "η Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει το ζήτημα χαλαρά και επιφανειακά, αφού το μόνο που κάνει είναι να θέτει στόχους, να εξετάζει νέες πολιτικές και να δικαιολογεί τις τράπεζες, που χωρίς να πιέζονται, ενδιαφέρονται μόνο για τις λογιστικές αλχημείες στον ισολογισμό τους".

Τόνισε, παράλληλα, πως η οδηγία και ο κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, που αν γίνει σωστή χρήση τους, θα μειωθούν σημαντικά τα ΜΕΔ, ενώ σημαντικό εργαλείο, κατά τον ίδιο, αποτελούν επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Ανακύπτει τεράστια η ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο που οφείλει να ασκεί, αφού οι τράπεζες παραγνωρίζουν τις πρόνοιες χωρίς κανένας κόστος", είπε και πρόσθεσε πως "η επιβολή μέτρων εναντίον των τραπεζών από τις Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές ως μέτρο αντιμετώπισης της μη εφαρμογής των οδηγιών, δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κακής τραπεζικής νοοτροπίας που παρατηρείται στην Κύπρο".

Όπως υπέδειξε, σε όλες τις συμφωνίες δανείων υπάρχει ο όρος ότι οι τράπεζες θα εφαρμόζουν τις οδηγίες των Εποπτικών Αρχών και μέσα στα πλαίσια των αποδεκτών τραπεζικών πρακτικών, η μη εφαρμογή των οδηγιών μπορεί να θεωρηθεί παράβαση σύμβασης και οι δανειολήπτες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων τους.

"Πέραν τούτου, η παράβαση των πιο πάνω οδηγιών, αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα με αρκετά ψηλές ποινές, και επομένως οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά τις οδηγίες και τις καλούμε να προβούν άμεσα στα δέοντα μέτρα για την εφαρμογή τους", ανέφερε και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη καλοπιστίας, εντιμότητας και ρεαλισμού.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Λέκτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήματος Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Δημήτρης Κουρσάρος, ο οποίος ανέφερε πως από το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχουν παραμείνει "βασανιστικά σταθερά", ενώ άλλα οικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί αρκετά σε αυτό το διάστημα.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Κουρσάρος εξήγησε πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα, ποια η επίδραση του στην οικονομία και ποιες λύσεις προτείνονται για αντιμετώπιση του, στη βάση και πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες.

Send to Facebook

Σοφοκλέους

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο - Η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank έπεσε 14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28% - Πού αποδίδεται το ξεπούλημα - Στο 4,41% ανέβηκε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας από 4,29% το πρωί - Ξεθωριάζει η ιστορία της «καθαρής» εξόδου Σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις με πανικό δίχως...

03/10/2018 20:58

Μήνυμα προς την ΕΕ

Μήνυμα προς την ΕΕ «να σοβαρευτεί» και να έρθει σε συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit έστειλε ο Βρετανός Υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντόμινικ Ράαμπ. Από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ ο κ. Ράαμπ προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έφευγε χωρίς συμφωνία από την ΕΕ παρά να κάθεται να εκφοβίζεται...

01/10/2018 22:01

Ελληνική Τράπεζα

  Το πρώτο κατάστημα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πελατών της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς...

21/09/2018 11:18

Αυστραλία

H Μέλανι Πέρκινς ήταν μόλις 22 ετών όταν προσπάθησε προτείνει σε έναν πολυεκατομμυριούχο της Σίλικον Βάλεϋ να χρηματοδοτήσει την καινοτόμο ιδέα της. Η ίδια είχε ήδη παρατήσει το πανεπιστήμιο όταν ταξίδεψε από το Περθ της Αυστραλίας στην Καλιφόρνια για να συναντήσει τον επενδυτή Μπιλ Τάι. «Δεν πίστευα ότι του άρεσε η ιδέα γιατί...

13/10/2018 19:18

Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και η άνοδος των μισθών, του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεσήμανε η αρμόδια Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο 32ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων, Γεωργίας,...

11/10/2018 19:54

ΔΝΤ για Κύπρο

Πλεονάσματα μέχρι και το 2023 αναμένει για την Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα να καταγράφεται στο τρέχον έτος ύψους 2,1% του ΑΕΠ και με το πρωτογενές πλεόνασμα να αγγίζει το 4,5% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του δημόσιου χρέους το 2018 στο 112,3% του ΑΕΠ (λόγω της έκδοσης...

10/10/2018 11:59

Από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις

Μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παρουσίασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, κυρίως λόγω της πώλησης δανείων της Τράπεζας Κύπρου ύψους €2,8 δις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το β' εξάμηνο του 2018, τα ΜΕΔ...

09/10/2018 11:57

Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε σήμερα ότι μόνο νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και όχι φυσικά πρόσωπα μπορούν να διεκδικήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Το σχέδιο συζητήθηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η πλειοψηφία των μελών της οποίας...

08/10/2018 15:55

Wimdu με έδρα το Βερολίνο

Η γερμανική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στην οικονομία διαμοιρασμού στη διαμονή, Wimdu, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της στα τέλη της χρονιάς, την ώρα που μια άλλη ανταγωνίστριά της, η Xiaozhu, αναδύεται από την Κίνα, έχοντας θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων. Οι εξελίξεις αυτές έγιναν γνωστές με ανακοινώσεις...

07/10/2018 20:50

Δήλωση Συμπερασμάτων

Περιορισμένη πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στη Δήλωση Συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρου IV. Στη δήλωση αναφέρεται ότι η δυναμική της ανάπτυξης παραμένει ισχυρή, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Το ΔΝΤ σημειώνει πως...

06/10/2018 22:32

Συνεργατισμός

Τα κόμματα ήταν μέρος της σάρκας του Συνεργατισμού, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (1998-2003), Νίκος Ρολάνδης, καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος. Ο ίδιος είπε, ήταν θορυβημένος για την κατάσταση του Συνεργατισμού, όταν ανέλαβε...

05/10/2018 18:55

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Τον έκτο ψηλότερο Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, λόγω της επιστροφής των καταθέσεων σε συνδυασμό με τον ακόμη χαμηλό ρυθμό παραχώρησης δανείων. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κυπριακού...

05/10/2018 08:21

Back to Top