Παύλος Ιωάννου
Αντιμέτωποι με εκποιήσεις όσοι δεν σπεύσουν για αναδιάρθρωση ΜΕΔ, λέει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Όλοι οι δανειολήπτες μη εξυπηρετουμένων δανείων (ΜΕΔ) θα πρέπει να σπεύσουν το ταχύτερο δυνατόν να τα αναδιαρθρώσουν, για να μην αντιμετωπίσουν τις αποφασιστικές λύσεις που επέρχονται, ανέφερε ψες σε ομιλία του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, υποδεικνύοντας πως το πρόσφατο κάλεσμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες για "ριζοσπαστικές λύσεις", δεν αφορά τίποτε άλλο από κατασχέσεις και εκποιήσεις.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Τρίτης σε σεμινάριο του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, στο ΤΕΠΑΚ, με θέμα "Μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Αναδιαρθρώσεις", είπε πως η αναφορά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στη Βουλή, σε πτωτική τάση του ρυθμού αναδιαρθρώσεων "αποτελεί μια ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που δεν έχει αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τις αναδιαρθρώσεις".

Υπενθυμίζοντας την έκκληση της Διοικήτριας προς τις τράπεζες για αντιμετώπιση του προβλήματος με ριζοσπαστικές λύσεις, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος τόνισε πως "εφόσον έχουν εξαντληθεί οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης, οι πιο ριζοσπαστικές λύσεις στις οποίες αναφέρεται αλλά δεν κατονομάζει η Διοικήτρια, είναι δυστυχώς, οι κατασχέσεις και οι εκποιήσεις".

Ο κ. Ιωάννου έκανε έκκληση προς κάθε πολίτη με μη εξυπηρετούμενο δάνειο, όπως σπεύσει στην τράπεζα του και απαιτήσει αναδιάρθρωση του δανείου του, στη βάση της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας που, όπως τόνισε, οφείλουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Όπως σημείωσε, η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, "η όποια δυστυχώς δεν μεγιστοποιεί την αξιοποίηση του άριστου επιστημονικού προσωπικού που εργοδοτεί", αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

"Αν αυτή η οδηγία αξιοποιείτο πλήρως, τόσο από τις τράπεζες αλλά και από τους ίδιους τους δανειολήπτες που έχουν και αυτοί ευθύνη στη διαδικασία, σήμερα η πορεία των ΜΕΔ θα ήταν πολύ διαφορετική και το πρόβλημα κατά πολύ μικρότερο", συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε τη θέση πως σε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο υπάρχει μια αυτόνομη δυναμική η οποία το διογκώνει, χαρακτηρίζοντας το ως "ένα αγκάθι στην τσέπη του δανειολήπτη που μεγαλώνει με το χρόνο στο βαθμό που παραμένει μη εξυπηρετούμενο".

Επομένως, συνέχισε, είναι μύθος ότι το πρόβλημα θα θεραπευθεί σε πέντε ή δέκα χρόνια και προειδοποίησε πως "τότε θα είναι εντελώς αδύνατο να αντιμετωπιστεί, γι' αυτό και η σημασία αυτών που είπε η Διοικήτρια στη Βουλή, ότι συνεχίζει να είναι το κύριο πρόβλημα που ταλανίζει τον τραπεζικό τομέα".

Ανέφερε ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια "καθίστανται μεταδοτικά" αφού, όπως εξήγησε, όταν οι υποχρεώσεις του πρωτοφειλέτη μεταφερθούν σε εγγυητές, που είναι πρωτοφειλέτες σε δικά τους δάνεια, τότε αυτά κινδυνεύουν να καταστούν επίσης μη εξυπηρετούμενα, εάν οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις τους.

"Αλλά και σε περίπτωση που συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες επί της ακίνητης περιουσίας των εγγυητών, δημιουργούν νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα και πλήττει, μεταξύ άλλων, τα ακίνητα και τις κατασκευές", ανέφερε και σημείωσε πως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Πέραν της οικονομικής πτυχής του προβλήματος, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού και των παραδοσιακών οικογενειακών δεσμών των Κυπρίων, ως αποτέλεσμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα οποία εγγυητές συνηθίζεται να είναι συγγενικά πρόσωπα του δανειολήπτη.

"Η πορεία των ΜΕΔ στην Κύπρο έχει εισέλθει στα στάδια της αμέσου μεταδοτικότητας", δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτό προκύπτει από πολλά παράπονα που γίνονται στο γραφείο του με "πιέσεις, μεμψιμοιρίες και οικογενειακούς διαπληκτισμούς".

Σε μεγάλο βαθμό, η κυπριακή κοινωνία επιβίωσε τους πρώτους μήνες της κρίσης λόγω των ιδιαίτερων οικογενειακών δεσμών που ήθελε τον ένα συγγενή να βοηθάει τον άλλο, είπε ο κ. Ιωάννου, προειδοποιώντας πως αυτό το χαρακτηριστικό θα εκλείψει εάν συνεχιστεί η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Χρηματοοικονομικό Επίτροπος υπογράμμισε ακόμη το έμμεσο κόστος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, καθώς θεωρεί ότι το τεράστιο απόθεμά τους είναι η αιτία να μην βρίσκεται η χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για το κράτος να μην είναι όσο χαμηλό όσο θα μπορούσε να είναι, αλλά και οι ξένοι επενδυτές να μην βρίσκουν την Κύπρο τόσο ελκυστική για επενδύσεις, όσο θα την έβρισκαν αν φτάναμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, Κώστας Μελάς, υπογράμμισε την ανάγκη για εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας από τα τραπεζικά ιδρύματα και έκανε λόγο για "κακές τραπεζικές νοοτροπίες που συνεχίζονται".

Το κύριο πρόβλημα στη διαχείριση των αναδιαρθρώσεων, τόνισε, είναι η νοοτροπία των τραπεζών "που, δυστυχώς, συνεχίζει να είναι η ίδια που επιδείκνυαν τα χρυσά χρόνια, 2004-2008, και που αυτή η αλαζονική και ετσιθελική νοοτροπία μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού".

Τώρα, συνέχισε, απειλούμαστε με παλινδρόμηση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να υποχρεωθούν οι τράπεζες να κάνουν σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ενώ υποστήριξε πως "η Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει το ζήτημα χαλαρά και επιφανειακά, αφού το μόνο που κάνει είναι να θέτει στόχους, να εξετάζει νέες πολιτικές και να δικαιολογεί τις τράπεζες, που χωρίς να πιέζονται, ενδιαφέρονται μόνο για τις λογιστικές αλχημείες στον ισολογισμό τους".

Τόνισε, παράλληλα, πως η οδηγία και ο κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, που αν γίνει σωστή χρήση τους, θα μειωθούν σημαντικά τα ΜΕΔ, ενώ σημαντικό εργαλείο, κατά τον ίδιο, αποτελούν επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Ανακύπτει τεράστια η ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο που οφείλει να ασκεί, αφού οι τράπεζες παραγνωρίζουν τις πρόνοιες χωρίς κανένας κόστος", είπε και πρόσθεσε πως "η επιβολή μέτρων εναντίον των τραπεζών από τις Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές ως μέτρο αντιμετώπισης της μη εφαρμογής των οδηγιών, δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κακής τραπεζικής νοοτροπίας που παρατηρείται στην Κύπρο".

Όπως υπέδειξε, σε όλες τις συμφωνίες δανείων υπάρχει ο όρος ότι οι τράπεζες θα εφαρμόζουν τις οδηγίες των Εποπτικών Αρχών και μέσα στα πλαίσια των αποδεκτών τραπεζικών πρακτικών, η μη εφαρμογή των οδηγιών μπορεί να θεωρηθεί παράβαση σύμβασης και οι δανειολήπτες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων τους.

"Πέραν τούτου, η παράβαση των πιο πάνω οδηγιών, αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα με αρκετά ψηλές ποινές, και επομένως οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά τις οδηγίες και τις καλούμε να προβούν άμεσα στα δέοντα μέτρα για την εφαρμογή τους", ανέφερε και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη καλοπιστίας, εντιμότητας και ρεαλισμού.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Λέκτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήματος Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Δημήτρης Κουρσάρος, ο οποίος ανέφερε πως από το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχουν παραμείνει "βασανιστικά σταθερά", ενώ άλλα οικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί αρκετά σε αυτό το διάστημα.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Κουρσάρος εξήγησε πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα, ποια η επίδραση του στην οικονομία και ποιες λύσεις προτείνονται για αντιμετώπιση του, στη βάση και πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες.

Send to Facebook

Συνεργατισμός

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος. Κατά τις σημερινές εργασίες θα καταθέσουν ο Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθωσης και Συντονισμού Συνεργατικού...

06/08/2018 08:50

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί αργότερα σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου της Ελλάδας. Τις εργασίες της ολομέλειας θα απασχολήσει σήμερα και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ το Σώμα θα προσφωνήσουν...

04/07/2018 08:04

Στατιστική Υπηρεσία

  Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 23,7% ή κατά 7.083 πρόσωπα τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Η μείωση των ανέργων αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.262 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 958), των...

05/06/2018 18:38

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

Οικονομική κρίση στη Τουρκία

Η κρίση στην Τουρκία υποβόσκει εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και οι πολιτικές διαφορές με τις ΗΠΑ λειτούργησαν απλά ως ο σπινθήρας ανάφλεξης, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης, εκτιμώντας παράλληλα ότι αν δεν υπάρξει μεγάλη αύξηση του επιτοκίου και προσφυγή στο ΔΝΤ με γρήγορη...

13/08/2018 20:38

Κωνσταντίνος Πετρίδης

Κονδύλι 5 εκ. ευρώ για άμεση υλοποίηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 115 μικρών αναπτυξιακών έργων σε 94 κοινότητες, κυρίως ορεινές, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στόχος είναι η αναζωογόνηση και ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς και η ενίσχυση των κοινοτήτων, ώστε να καταστούν εστίες τουριστικής,...

13/08/2018 15:31

Ελληνική οικονομία

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αναβάθμισε χθες σε "ΒΒ-" από "Β" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης, όπως αναφέρει ο Fitch, αντανακλά μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού...

11/08/2018 09:12

Τουρκική οικονομία

Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων σήμερα εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ...

11/08/2018 06:44

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε €135.817 τον Ιούλιο του 2018 και σε €833.114 κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σύμφωνα με τις καταχωρίσεις στον προκαταρκτικό κατάλογο, βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Έτσι, ο μέσος όρος μηνιαίων καταχωρίσεων στον προκαταρκτικό κατάλογο διαμορφώνεται...

10/08/2018 06:57

Συνεργατισμός

Στην έλλειψη πραγματικής εξουσίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) στα κατά τόπους Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) πριν από το 2013 και στην μη αξιολόγηση των ικανοτήτων των ατόμων που συμμετείχαν στις Επιτροπείες των κατά τόπους ΣΠΙ, αναφέρθηκε το στέλεχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Ευθύμιος Πανταζής,...

09/08/2018 01:06

Στατιστική Υπηρεσία

Αύξηση που ξεπερνά το 17% σημειώθηκε κατά τους μήνες Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 στις εγγραφές οχημάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία, κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2018, οι συνολικές εγγραφές οχημάτων αυξήθηκαν κατά 17,3% και έφθασαν τις 30.373, σε σύγκριση με 25.896 την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οι...

08/08/2018 14:05

Back to Top