Χάρης Γεωργιάδης
ΥΠΟΙΚ: Προϋπόθεση για περαιτέρω αξιοποίηση των προοπτικών οικονομίας, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη

 

Βασική προϋπόθεση που θα επιτρέψει την περαιτέρω αξιοποίηση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «αυτό δεν επιτυγχάνεται με τα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες, όπως είναι η συνέχιση της συνετής και υπεύθυνης διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και η αποφυγή των ελλειμμάτων».

«Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται συνεχώς προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, πέρα των 15 μέτρων πολιτικής, που ήδη έχουν προωθηθεί και εφαρμοστεί και που έχουν καταργήσει ή μειώσει φόρους ή έχουν εισάξει φορολογικά κίνητρα και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, σε ομιλία του στο συνέδριο με τίτλο «Επανασυστηνόμαστε – Νέα Αρχή».
 
«Προϋπόθεση για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας είναι η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης» και «αυτό έχουμε διασφαλίσει και θα διασφαλίσουμε πάση θυσία», τόνισε.
 
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι "μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, εμπιστοσύνης και προοπτικής βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να υλοποιούνται και ανέφερε ενδεικτικά ότι στον ξενοδοχειακό τομέα έχουν δημιουργηθεί πέρα των 10.000 νέων κλινών τα τελευταία 2-3 χρόνια, αξιοποιώντας και τα πολεοδομικά κίνητρα που έχουν δοθεί".
 
Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα έργα, όπως είναι οι μαρίνες, οι οποίες είναι στο στάδιο της υλοποίησης και η δραστηριοποίηση νέων αεροπορικών εταιρειών, ενώ ο τομέας της ναυτιλίας, όπως είπε, έχει διευρύνει την παρουσία του με την έλευση νέων εταιρειών με φυσική παρουσία στην Κύπρο.  
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι ο τομέας των ακινήτων ανακάμπτει, αξιοποιώντας όλο το εύρος των πλεονεκτημάτων που η χώρα μας προσφέρει, ενώ σημείωσε ότι ο τομέας της εκπαίδευσης έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ξένων αιτητών με διπλασιασμό τους τα τελευταία χρόνια, με σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές και με τη Λευκωσία να μετατρέπεται σε μια σημαντική ζωντανή πανεπιστημιούπολη.
 
Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι επιβάλλεται ακόμη η συνέχιση των προσπαθειών για την πλήρη εξυγίανση και ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και επιβάλλεται συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας σε τομείς του κράτους και της οικονομίας με την ίδια προσήλωση και με την ίδια ένταση.
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν και γνωρίζουμε ότι μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που θα επιτρέπει την αξιοποίηση της τεράστιας προοπτικής που η χώρα μας διαθέτει για να πετύχει περαιτέρω άλματα ευημερίας, ανάπτυξης και προοπτικής.

Επιπλέον, ανέφερε ότι πολλές είναι οι ευκαιρίες που προκύπτουν σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 4% ετησίως και πρόσθεσε ότι αυτή η ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφει η οικονομία ήταν για πολλούς απροσδόκητη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σημείωσε ότι «ήταν πολλοί αυτοί που θεωρούσαν πως η κυπριακή οικονομία θα παράμενε κλεισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, υποβαθμίσεων και μνημονίων».
 
«Η δική μας εκτίμηση ήταν διαφορετική, επειδή γνωρίζαμε ότι τα προβλήματα ήταν συγκεκριμένα και ότι μπορούσαν να αντιμετωπιστούν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζαμε την ίδια ώρα ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας μας είχαν και τις αντοχές και τις προοπτικές και ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο πρωταγωνιστικό στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για να σταθεί η χώρα μας ξανά στα πόδια της».
 
Αναφερόμενος στις μικρές και μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις και στο σύνολο των εργαζομένων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «ήταν οι δικές τους προσπάθειες που μας κράτησαν όρθιους».

Μιλώντας ενώπιον των συνέδρων, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Επιτροπή η οποία σήμερα εποπτεύει περί των 630 εταιρειών και οργανισμών, αριθμός που αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, η κ. Καλογήρου τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές και τον χρηματοοικονομικό τομέα στην ΕΕ είναι η εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου του 2018 της ευρωπαϊκής οδηγίας MIFID II και των κανονισμών MIFIR.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανάμεσα στους στόχους του νέου ρυθμιστικού πλαισίου είναι η αυξημένη προστασία των επενδυτών από την πολυπλοκότητα νέων επενδυτικών προϊόντων, η ενίσχυση της διαφάνειας και ο αρτιότερος εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος των εταιρειών.

Ανέφερε επίσης ότι η ESMA έχει δημοσιεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών των διοικητικών συμβουλίων και αυτών που κατέχουν βασικά καθήκοντα, που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2018.
 
Οι οδηγίες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση των αδυναμιών που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης όσον αφορά τη λειτουργία του διοικητικού οργάνου και των μελών του, πρόσθεσε.
 
Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το LEI (Legal Entity Identifier) το οποίο είναι αναγκαίο για τη διενέργεια συναλλαγών από νομικά πρόσωπα που έχουν εισηγμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, προσθέτοντας ότι το LEI θα πρέπει να αποκτηθεί πριν τις 3 Ιανουαρίου του 2018.
 
Είπε ακόμη ότι οι νομικές οντότητες, πελάτες των ΚΕΠΕΥ, θα πρέπει να αποκτήσουν το LEI για να μπορούν να διενεργούν συναλλαγές και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση των φυσικών προσώπων η αναγνώριση θα γίνεται, μεταξύ άλλων, με την ταυτότητα τους, τον αριθμό των διαβατηρίων τους.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες θα πρέπει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχουν προχωρήσει  στη σύσταση επιτροπών ελέγχου οι οποίες θα απαρτίζονται από ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, όπου ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι λογιστής.
 
Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος σημείωσε ότι τα μέλη του σήμερα έχουν στην ιδιοκτησία τους 2200 πλοία, καθιστώντας την Κύπρο τη 10η μεγαλύτερη χώρα στον τομέα παγκοσμίως και 3η στην Ευρώπη.

Επισημαίνοντας, την αξία και συνεισφορά που έχει ο τομέας στην κυπριακή οικονομία που υπολογίζεται στο 7% του ΑΕΠ ο κ. Καζάκος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας όπως το ότι θα οργανωθεί μια εθνική πολιτική Ναυτιλίας την οποία η Κυβέρνηση θα προωθεί πιο εύκολα, η διαχείριση θα είναι πιο αποτελεσματική και θα ελαττωθεί η γραφειοκρατία.

Καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου όσον αφορά τη ναυτιλία είναι ότι διαθέτει ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα με φοροελαφρύνσεις, βρίσκεται σε μια πολύ καλή γεωγραφική θέση και ανήκει στην ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα έχει κουλτούρα και εμπειρία πολλών ετών στον τομέα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών Σταύρος Λεπτός, αναφέρθηκε στο ρόλο του Συνδέσμου του, ο οποίος είναι να συμβουλεύει τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αλλά και να βοηθά στην αναζωογόνηση και την καλή λειτουργία του ΧΑΚ.
 
Εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) στην ομιλία της η Γενική Διευθύντρια Νατάσα Πηλείδου εξήγησε τον ρόλο και την αποστολή του CIPA για την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ιδανική τοποθεσία επενδύσεων.
 
Ο Νίκος Τρυπάτσας, Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Χρηματιστηρίου να ανακάμψει και να εξελίξει τις υπηρεσίες που προσφέρει όπως το να είναι πιο αποδοτικό, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του να μπει μια εταιρεία στο ΧΑΚ ενδεικτικά σημείωσε ότι μπορεί να αυξήσει με ευκολία το κεφάλαιό της, ενισχύει το επιχειρηματικό της πρόσωπο και πρεστίζ, υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασίες για μετόχους αλλά και έχει αυξημένη προοπτική για συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων εταιρειών.

Send to Facebook

Ποδόσφαιρο

Ανόρθωση, Δόξα και Αλκή ήταν οι ομάδες που νίκησαν το απόγευμα σε αγώνες για την 26η και τελευταία αγωνιστική της α΄ φάσης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η Ανόρθωση νίκησε με 1-0 την ΑΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο και με 56 βαθμούς, τερματίζει στην 3η θέση της βαθμολογίας με την ολοκλήρωσης της Α` φάσης του Πρωταθλήματος. Στους 48 βαθμούς...

25/02/2018 21:03

Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS

Αύξηση 7.4% στις τιμές των διαμερισμάτων και 4.2% στις τιμές των σπιτιών σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS για το γ’ τρίμηνο 2017. Στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 32ης έκδοσης του Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, κατά το Γ’ τρίμηνο του 2017, καταγράφηκαν...

20/02/2018 13:13

Ποδόσφαιρο

Με γκολ στις καθυστερήσεις ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να αποδράσει με το διπλό από το Παφιακό, νικώντας την Πάφο με 2-3 και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι περσινοί πρωταθλητές προηγήθηκαν με 0-2 με γκολ των Ζαχίντ στο 31’ και Ντελατόρε στο 48’. Η Πάφος ωστόσο αντέδρασε και με δύο γκολ του Μπεριγκό στο 64’ και 79’ ισοφάρισε σε...

11/02/2018 20:01

Ποδόσφαιρο

Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει εισέλθει σε νέα εποχή και έχει ανεβεί σε ψηλά επίπεδα, αναφέρει στο μήνυμα του για τη νέα χρονιά ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΚΟΠ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι το ποδόσφαιρο, δεν είναι μόνο αγωνιστική δράση, έχει ανθρώπινη και κοινωνική...

09/01/2018 00:04

Κύπρος

Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων, τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και οι εξελίξεις στις αγορές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων, είναι μεταξύ των 12 βασικών παραγόντων κινδύνου για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), που αποτελεί το σύστημα τραπεζικής...

19/12/2017 07:00

Κύπρος

Την πλήρη αφοσίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλα τα επίπεδα, μετέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με μέλη της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου. Τη συζήτηση συνδιοργάνωσαν το Επιχειρηματικό...

06/12/2017 07:00

Τραπεζικοί Υπάλληλοι

Σε διαμαρτυρία για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας με στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό καλεί η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) τα μέλη της, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ, η Οργάνωση καλεί όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους επηρεαζόμενους κα μη, σε διαμαρτυρία...

28/11/2017 15:43

Τράπεζες

Υστέρηση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τρεις από τους τέσσερις στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και το χειρισμό των δανείων με καθυστερήσεις κάτω των 90 ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε...

22/11/2017 18:08

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την Παρασκευή την τελική της μεθοδολογία για τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, που θα διενεργηθούν στις τράπεζες το 2018, ύστερα από τη συζήτηση που διεξήγαγε με τα πιστωτικά ιδρύματα το καλοκαίρι του 2017.   Η μεθοδολογία, σύμφωνα με την ΕΒΑ, καλύπτει όλους τους σχετικούς κινδύνους...

18/11/2017 07:00

Κύπρος

Το ψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα εννιαμήνου από την ένταξη στην Ευρωζώνη κατέγραψε η  Γενική Κυβέρνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, με βάση τα νεότερα στοιχεία για τους τριμηνιαίους λογαριασμούς της γενικής...

15/11/2017 07:00

Κύπρος

Αύξηση, για έκτο μήνα εντός του 2017, και μάλιστα σημαντική παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.   Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας ανήλθαν τον Οκτώβριο στις...

13/11/2017 14:00

Ποδόσφαιρο

Ιστορική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ FIFA και FIFPro για τις καθυστερήσεις στις απολαβές των ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα καταργείται η περίοδος χάριτος για πληρωμή των ποδοσφαιριστών. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών Κύπρου, ύστερα από δεκαοκτώ μήνες έντονων διαπραγματεύσεων,...

07/11/2017 14:27

Back to Top