Χάρης Γεωργιάδης
ΥΠΟΙΚ: Προϋπόθεση για περαιτέρω αξιοποίηση των προοπτικών οικονομίας, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη

 

Βασική προϋπόθεση που θα επιτρέψει την περαιτέρω αξιοποίηση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «αυτό δεν επιτυγχάνεται με τα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες, όπως είναι η συνέχιση της συνετής και υπεύθυνης διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και η αποφυγή των ελλειμμάτων».

«Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται συνεχώς προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, πέρα των 15 μέτρων πολιτικής, που ήδη έχουν προωθηθεί και εφαρμοστεί και που έχουν καταργήσει ή μειώσει φόρους ή έχουν εισάξει φορολογικά κίνητρα και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, σε ομιλία του στο συνέδριο με τίτλο «Επανασυστηνόμαστε – Νέα Αρχή».
 
«Προϋπόθεση για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας είναι η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης» και «αυτό έχουμε διασφαλίσει και θα διασφαλίσουμε πάση θυσία», τόνισε.
 
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι "μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, εμπιστοσύνης και προοπτικής βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να υλοποιούνται και ανέφερε ενδεικτικά ότι στον ξενοδοχειακό τομέα έχουν δημιουργηθεί πέρα των 10.000 νέων κλινών τα τελευταία 2-3 χρόνια, αξιοποιώντας και τα πολεοδομικά κίνητρα που έχουν δοθεί".
 
Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα έργα, όπως είναι οι μαρίνες, οι οποίες είναι στο στάδιο της υλοποίησης και η δραστηριοποίηση νέων αεροπορικών εταιρειών, ενώ ο τομέας της ναυτιλίας, όπως είπε, έχει διευρύνει την παρουσία του με την έλευση νέων εταιρειών με φυσική παρουσία στην Κύπρο.  
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι ο τομέας των ακινήτων ανακάμπτει, αξιοποιώντας όλο το εύρος των πλεονεκτημάτων που η χώρα μας προσφέρει, ενώ σημείωσε ότι ο τομέας της εκπαίδευσης έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ξένων αιτητών με διπλασιασμό τους τα τελευταία χρόνια, με σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές και με τη Λευκωσία να μετατρέπεται σε μια σημαντική ζωντανή πανεπιστημιούπολη.
 
Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι επιβάλλεται ακόμη η συνέχιση των προσπαθειών για την πλήρη εξυγίανση και ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και επιβάλλεται συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας σε τομείς του κράτους και της οικονομίας με την ίδια προσήλωση και με την ίδια ένταση.
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν και γνωρίζουμε ότι μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που θα επιτρέπει την αξιοποίηση της τεράστιας προοπτικής που η χώρα μας διαθέτει για να πετύχει περαιτέρω άλματα ευημερίας, ανάπτυξης και προοπτικής.

Επιπλέον, ανέφερε ότι πολλές είναι οι ευκαιρίες που προκύπτουν σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 4% ετησίως και πρόσθεσε ότι αυτή η ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφει η οικονομία ήταν για πολλούς απροσδόκητη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σημείωσε ότι «ήταν πολλοί αυτοί που θεωρούσαν πως η κυπριακή οικονομία θα παράμενε κλεισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, υποβαθμίσεων και μνημονίων».
 
«Η δική μας εκτίμηση ήταν διαφορετική, επειδή γνωρίζαμε ότι τα προβλήματα ήταν συγκεκριμένα και ότι μπορούσαν να αντιμετωπιστούν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζαμε την ίδια ώρα ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας μας είχαν και τις αντοχές και τις προοπτικές και ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο πρωταγωνιστικό στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για να σταθεί η χώρα μας ξανά στα πόδια της».
 
Αναφερόμενος στις μικρές και μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις και στο σύνολο των εργαζομένων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «ήταν οι δικές τους προσπάθειες που μας κράτησαν όρθιους».

Μιλώντας ενώπιον των συνέδρων, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Επιτροπή η οποία σήμερα εποπτεύει περί των 630 εταιρειών και οργανισμών, αριθμός που αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, η κ. Καλογήρου τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές και τον χρηματοοικονομικό τομέα στην ΕΕ είναι η εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου του 2018 της ευρωπαϊκής οδηγίας MIFID II και των κανονισμών MIFIR.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανάμεσα στους στόχους του νέου ρυθμιστικού πλαισίου είναι η αυξημένη προστασία των επενδυτών από την πολυπλοκότητα νέων επενδυτικών προϊόντων, η ενίσχυση της διαφάνειας και ο αρτιότερος εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος των εταιρειών.

Ανέφερε επίσης ότι η ESMA έχει δημοσιεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών των διοικητικών συμβουλίων και αυτών που κατέχουν βασικά καθήκοντα, που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2018.
 
Οι οδηγίες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση των αδυναμιών που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης όσον αφορά τη λειτουργία του διοικητικού οργάνου και των μελών του, πρόσθεσε.
 
Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το LEI (Legal Entity Identifier) το οποίο είναι αναγκαίο για τη διενέργεια συναλλαγών από νομικά πρόσωπα που έχουν εισηγμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, προσθέτοντας ότι το LEI θα πρέπει να αποκτηθεί πριν τις 3 Ιανουαρίου του 2018.
 
Είπε ακόμη ότι οι νομικές οντότητες, πελάτες των ΚΕΠΕΥ, θα πρέπει να αποκτήσουν το LEI για να μπορούν να διενεργούν συναλλαγές και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση των φυσικών προσώπων η αναγνώριση θα γίνεται, μεταξύ άλλων, με την ταυτότητα τους, τον αριθμό των διαβατηρίων τους.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες θα πρέπει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχουν προχωρήσει  στη σύσταση επιτροπών ελέγχου οι οποίες θα απαρτίζονται από ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, όπου ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι λογιστής.
 
Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος σημείωσε ότι τα μέλη του σήμερα έχουν στην ιδιοκτησία τους 2200 πλοία, καθιστώντας την Κύπρο τη 10η μεγαλύτερη χώρα στον τομέα παγκοσμίως και 3η στην Ευρώπη.

Επισημαίνοντας, την αξία και συνεισφορά που έχει ο τομέας στην κυπριακή οικονομία που υπολογίζεται στο 7% του ΑΕΠ ο κ. Καζάκος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας όπως το ότι θα οργανωθεί μια εθνική πολιτική Ναυτιλίας την οποία η Κυβέρνηση θα προωθεί πιο εύκολα, η διαχείριση θα είναι πιο αποτελεσματική και θα ελαττωθεί η γραφειοκρατία.

Καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου όσον αφορά τη ναυτιλία είναι ότι διαθέτει ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα με φοροελαφρύνσεις, βρίσκεται σε μια πολύ καλή γεωγραφική θέση και ανήκει στην ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα έχει κουλτούρα και εμπειρία πολλών ετών στον τομέα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών Σταύρος Λεπτός, αναφέρθηκε στο ρόλο του Συνδέσμου του, ο οποίος είναι να συμβουλεύει τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αλλά και να βοηθά στην αναζωογόνηση και την καλή λειτουργία του ΧΑΚ.
 
Εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) στην ομιλία της η Γενική Διευθύντρια Νατάσα Πηλείδου εξήγησε τον ρόλο και την αποστολή του CIPA για την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ιδανική τοποθεσία επενδύσεων.
 
Ο Νίκος Τρυπάτσας, Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Χρηματιστηρίου να ανακάμψει και να εξελίξει τις υπηρεσίες που προσφέρει όπως το να είναι πιο αποδοτικό, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του να μπει μια εταιρεία στο ΧΑΚ ενδεικτικά σημείωσε ότι μπορεί να αυξήσει με ευκολία το κεφάλαιό της, ενισχύει το επιχειρηματικό της πρόσωπο και πρεστίζ, υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασίες για μετόχους αλλά και έχει αυξημένη προοπτική για συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων εταιρειών.

Send to Facebook

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί αργότερα σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου της Ελλάδας. Τις εργασίες της ολομέλειας θα απασχολήσει σήμερα και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ το Σώμα θα προσφωνήσουν...

04/07/2018 08:04

Στατιστική Υπηρεσία

  Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 23,7% ή κατά 7.083 πρόσωπα τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Η μείωση των ανέργων αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.262 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 958), των...

05/06/2018 18:38

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

Οδηγίες Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε εγκύκλιό της ενημερώνει τους Εποπτευόμενους Οργανισμούς ότι η είσπραξη σε μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10,000), αποτελεί ποινικό αδίκημα. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σύμφωνα με το Άρθρο 5Α του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων...

18/07/2018 12:04

Αύξηση των τελών διαχείρισης των σκυβάλων

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που επιβαρύνονται οι πολίτες προκύπτει από τη συλλογή των σκυβάλων από τις κατοικίες και τη μεταφορά τους και όχι τη διαχείριση ή επεξεργασία τους, αναφέρει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι της επαρχίας Λευκωσίας και την...

18/07/2018 07:57

"Startup Visa"

Προωθητικό υλικό για την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στο σχέδιο παροχής κινήτρων «Startup Visa» το οποίο κίνησε μεγάλο ενδιαφέρον από νεοφυείς επιχειρηματίες της Ασίας, ήταν η κύρια δραστηριότητα που ανέπτυξε το περίπτερο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus, στο διεθνές συνέδριο...

16/07/2018 18:17

Οίκος αξιολόγησης Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε σε τροχιά αναβάθμισης τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας. Η Moody's άλλαξε επίσης την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζες και άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας σε αναθεώρηση για αναβάθμιση από αναθεώρηση με ασαφή κατεύθυνση. Η...

14/07/2018 09:25

Κρατικός Προϋπολογισμός

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2018 που προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000 , εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν στα 10 εκ. που ήδη εγκρίθηκαν για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Υπέρ ψήφισαν 21, ενώ 17 Βουλευτές τήρησαν αποχή. Τα...

13/07/2018 22:09

Ελληνική οικονομία

Η Γερμανία ανακοίνωσε στο πλαίσιο χθεσινής συνεδρίασης των Διοικητών του ESM, στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ότι μπλοκάρει προσωρινά την εκταμίευση της δόσης των 15 δις προς την Ελλάδα λόγω της μη ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγκρισης της απόφασης, μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην αυξήσει το ΦΠΑ στα...

13/07/2018 06:55

Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) θα αλλάξει εντελώς την Ελληνική Τράπεζα και τις μελλοντικές της δυνατότητες, ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης στην ομιλία του στην 44η Ετήσια Γενική...

11/07/2018 16:46

Οικονομικό Έγκλημα

Υπογράφηκε μεταξύ των Κυβερνήσεων Γαλλίας και Κύπρου Κοινή Δήλωση για Συνεργασία προς αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής εγκληματικότητας. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, την Κοινή Δήλωση υπέγραψαν την Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018 , στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και του Πρέσβη της Γαλλίας...

10/07/2018 16:12

Back to Top