Χάρης Γεωργιάδης
ΥΠΟΙΚ: Προϋπόθεση για περαιτέρω αξιοποίηση των προοπτικών οικονομίας, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη

 

Βασική προϋπόθεση που θα επιτρέψει την περαιτέρω αξιοποίηση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «αυτό δεν επιτυγχάνεται με τα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες, όπως είναι η συνέχιση της συνετής και υπεύθυνης διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και η αποφυγή των ελλειμμάτων».

«Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται συνεχώς προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, πέρα των 15 μέτρων πολιτικής, που ήδη έχουν προωθηθεί και εφαρμοστεί και που έχουν καταργήσει ή μειώσει φόρους ή έχουν εισάξει φορολογικά κίνητρα και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, σε ομιλία του στο συνέδριο με τίτλο «Επανασυστηνόμαστε – Νέα Αρχή».
 
«Προϋπόθεση για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας είναι η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης» και «αυτό έχουμε διασφαλίσει και θα διασφαλίσουμε πάση θυσία», τόνισε.
 
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι "μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, εμπιστοσύνης και προοπτικής βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να υλοποιούνται και ανέφερε ενδεικτικά ότι στον ξενοδοχειακό τομέα έχουν δημιουργηθεί πέρα των 10.000 νέων κλινών τα τελευταία 2-3 χρόνια, αξιοποιώντας και τα πολεοδομικά κίνητρα που έχουν δοθεί".
 
Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα έργα, όπως είναι οι μαρίνες, οι οποίες είναι στο στάδιο της υλοποίησης και η δραστηριοποίηση νέων αεροπορικών εταιρειών, ενώ ο τομέας της ναυτιλίας, όπως είπε, έχει διευρύνει την παρουσία του με την έλευση νέων εταιρειών με φυσική παρουσία στην Κύπρο.  
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι ο τομέας των ακινήτων ανακάμπτει, αξιοποιώντας όλο το εύρος των πλεονεκτημάτων που η χώρα μας προσφέρει, ενώ σημείωσε ότι ο τομέας της εκπαίδευσης έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ξένων αιτητών με διπλασιασμό τους τα τελευταία χρόνια, με σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές και με τη Λευκωσία να μετατρέπεται σε μια σημαντική ζωντανή πανεπιστημιούπολη.
 
Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι επιβάλλεται ακόμη η συνέχιση των προσπαθειών για την πλήρη εξυγίανση και ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και επιβάλλεται συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας σε τομείς του κράτους και της οικονομίας με την ίδια προσήλωση και με την ίδια ένταση.
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν και γνωρίζουμε ότι μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που θα επιτρέπει την αξιοποίηση της τεράστιας προοπτικής που η χώρα μας διαθέτει για να πετύχει περαιτέρω άλματα ευημερίας, ανάπτυξης και προοπτικής.

Επιπλέον, ανέφερε ότι πολλές είναι οι ευκαιρίες που προκύπτουν σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 4% ετησίως και πρόσθεσε ότι αυτή η ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφει η οικονομία ήταν για πολλούς απροσδόκητη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σημείωσε ότι «ήταν πολλοί αυτοί που θεωρούσαν πως η κυπριακή οικονομία θα παράμενε κλεισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, υποβαθμίσεων και μνημονίων».
 
«Η δική μας εκτίμηση ήταν διαφορετική, επειδή γνωρίζαμε ότι τα προβλήματα ήταν συγκεκριμένα και ότι μπορούσαν να αντιμετωπιστούν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζαμε την ίδια ώρα ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας μας είχαν και τις αντοχές και τις προοπτικές και ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο πρωταγωνιστικό στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για να σταθεί η χώρα μας ξανά στα πόδια της».
 
Αναφερόμενος στις μικρές και μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις και στο σύνολο των εργαζομένων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «ήταν οι δικές τους προσπάθειες που μας κράτησαν όρθιους».

Μιλώντας ενώπιον των συνέδρων, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Επιτροπή η οποία σήμερα εποπτεύει περί των 630 εταιρειών και οργανισμών, αριθμός που αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, η κ. Καλογήρου τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές και τον χρηματοοικονομικό τομέα στην ΕΕ είναι η εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου του 2018 της ευρωπαϊκής οδηγίας MIFID II και των κανονισμών MIFIR.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανάμεσα στους στόχους του νέου ρυθμιστικού πλαισίου είναι η αυξημένη προστασία των επενδυτών από την πολυπλοκότητα νέων επενδυτικών προϊόντων, η ενίσχυση της διαφάνειας και ο αρτιότερος εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος των εταιρειών.

Ανέφερε επίσης ότι η ESMA έχει δημοσιεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών των διοικητικών συμβουλίων και αυτών που κατέχουν βασικά καθήκοντα, που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2018.
 
Οι οδηγίες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση των αδυναμιών που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης όσον αφορά τη λειτουργία του διοικητικού οργάνου και των μελών του, πρόσθεσε.
 
Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το LEI (Legal Entity Identifier) το οποίο είναι αναγκαίο για τη διενέργεια συναλλαγών από νομικά πρόσωπα που έχουν εισηγμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, προσθέτοντας ότι το LEI θα πρέπει να αποκτηθεί πριν τις 3 Ιανουαρίου του 2018.
 
Είπε ακόμη ότι οι νομικές οντότητες, πελάτες των ΚΕΠΕΥ, θα πρέπει να αποκτήσουν το LEI για να μπορούν να διενεργούν συναλλαγές και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση των φυσικών προσώπων η αναγνώριση θα γίνεται, μεταξύ άλλων, με την ταυτότητα τους, τον αριθμό των διαβατηρίων τους.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες θα πρέπει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχουν προχωρήσει  στη σύσταση επιτροπών ελέγχου οι οποίες θα απαρτίζονται από ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, όπου ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι λογιστής.
 
Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος σημείωσε ότι τα μέλη του σήμερα έχουν στην ιδιοκτησία τους 2200 πλοία, καθιστώντας την Κύπρο τη 10η μεγαλύτερη χώρα στον τομέα παγκοσμίως και 3η στην Ευρώπη.

Επισημαίνοντας, την αξία και συνεισφορά που έχει ο τομέας στην κυπριακή οικονομία που υπολογίζεται στο 7% του ΑΕΠ ο κ. Καζάκος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας όπως το ότι θα οργανωθεί μια εθνική πολιτική Ναυτιλίας την οποία η Κυβέρνηση θα προωθεί πιο εύκολα, η διαχείριση θα είναι πιο αποτελεσματική και θα ελαττωθεί η γραφειοκρατία.

Καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου όσον αφορά τη ναυτιλία είναι ότι διαθέτει ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα με φοροελαφρύνσεις, βρίσκεται σε μια πολύ καλή γεωγραφική θέση και ανήκει στην ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα έχει κουλτούρα και εμπειρία πολλών ετών στον τομέα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών Σταύρος Λεπτός, αναφέρθηκε στο ρόλο του Συνδέσμου του, ο οποίος είναι να συμβουλεύει τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αλλά και να βοηθά στην αναζωογόνηση και την καλή λειτουργία του ΧΑΚ.
 
Εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) στην ομιλία της η Γενική Διευθύντρια Νατάσα Πηλείδου εξήγησε τον ρόλο και την αποστολή του CIPA για την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ιδανική τοποθεσία επενδύσεων.
 
Ο Νίκος Τρυπάτσας, Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Χρηματιστηρίου να ανακάμψει και να εξελίξει τις υπηρεσίες που προσφέρει όπως το να είναι πιο αποδοτικό, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του να μπει μια εταιρεία στο ΧΑΚ ενδεικτικά σημείωσε ότι μπορεί να αυξήσει με ευκολία το κεφάλαιό της, ενισχύει το επιχειρηματικό της πρόσωπο και πρεστίζ, υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασίες για μετόχους αλλά και έχει αυξημένη προοπτική για συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων εταιρειών.

Send to Facebook

Αναστέλλεται οριστικά η άδεια λειτουργίας της Cobalt

Η απόφαση της Αρχής Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών (ΑΤΛΑΣ) είναι ότι θα ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της εταιρείας Cobalt Air, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης. Σε παρατήρηση θα ανακληθεί ή ανακλήθηκε, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η απόφαση είναι ότι ανακλήθηκε,...

18/10/2018 21:30

Πογιατζή στην Ερευνητική

Η τελική απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για την Altamira ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, δήλωσε η Σουζάνα Πογιατζή, πρώην μέλος της επιτροπείας της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής της στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό. «Η τελική απόφαση της Επιτροπείας κατά την άποψή μου...

17/10/2018 16:03

Στατιστική Υπηρεσία

Ιστορικό ρεκόρ τόσο για μήνα Σεπτέμβριο όσο και για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών...

17/10/2018 14:18

Πρόταση Νόμου

Πρόταση Νόμου για ορισμό τα 1125 ευρώ ως κατώτατο μισθό για όλες τις εργασίες κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σκοπός της Πρότασης Νόμου είναι να τερματιστεί η εκμετάλλευση και η αδικία την οποία βιώνουν κυρίως οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Υπογραμμίζει ότι στην Κύπρο, ο κατώτατος μισθός...

17/10/2018 11:46

Σοφοκλέους

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο - Η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank έπεσε 14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28% - Πού αποδίδεται το ξεπούλημα - Στο 4,41% ανέβηκε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας από 4,29% το πρωί - Ξεθωριάζει η ιστορία της «καθαρής» εξόδου Σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις με πανικό δίχως...

03/10/2018 20:58

Μήνυμα προς την ΕΕ

Μήνυμα προς την ΕΕ «να σοβαρευτεί» και να έρθει σε συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit έστειλε ο Βρετανός Υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντόμινικ Ράαμπ. Από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ ο κ. Ράαμπ προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έφευγε χωρίς συμφωνία από την ΕΕ παρά να κάθεται να εκφοβίζεται...

01/10/2018 22:01

Ελληνική Τράπεζα

  Το πρώτο κατάστημα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πελατών της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς...

21/09/2018 11:18

Πρόεδρος Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που εκπροσωπούν τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, αποτελούν κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αλλά και πόλο έλξης ξένων επενδυτών, ανέφερε σε ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ο Πρόεδρός του Συνδέσμου Ανδρέας Δημητριάδης. Στην συνέλευση...

16/10/2018 11:01

Αυστραλία

H Μέλανι Πέρκινς ήταν μόλις 22 ετών όταν προσπάθησε προτείνει σε έναν πολυεκατομμυριούχο της Σίλικον Βάλεϋ να χρηματοδοτήσει την καινοτόμο ιδέα της. Η ίδια είχε ήδη παρατήσει το πανεπιστήμιο όταν ταξίδεψε από το Περθ της Αυστραλίας στην Καλιφόρνια για να συναντήσει τον επενδυτή Μπιλ Τάι. «Δεν πίστευα ότι του άρεσε η ιδέα γιατί...

13/10/2018 19:18

Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και η άνοδος των μισθών, του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεσήμανε η αρμόδια Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο 32ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων, Γεωργίας,...

11/10/2018 19:54

ΔΝΤ για Κύπρο

Πλεονάσματα μέχρι και το 2023 αναμένει για την Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα να καταγράφεται στο τρέχον έτος ύψους 2,1% του ΑΕΠ και με το πρωτογενές πλεόνασμα να αγγίζει το 4,5% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του δημόσιου χρέους το 2018 στο 112,3% του ΑΕΠ (λόγω της έκδοσης...

10/10/2018 11:59

Από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις

Μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παρουσίασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, κυρίως λόγω της πώλησης δανείων της Τράπεζας Κύπρου ύψους €2,8 δις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το β' εξάμηνο του 2018, τα ΜΕΔ...

09/10/2018 11:57

Back to Top