Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Δάνειο 200 εκ. ευρώ από ΕΤΕπ για χρηματοδότηση έργων των δήμων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ύστερα από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των δήμων, με βάση το ποσοστό συμμετοχής ενός εκάστου των δήμων, από δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που συνομολογήθηκε το 2015, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως το κράτος θα αποπληρώνει το οφειλόμενο κατά τη λήξη τοκοχρεολύσιο, το οποίο και θα αποκόπτεται από την κρατική χορηγία που αναλογεί στον κάθε δήμο.

Σε χαιρετισμό του κατά την 34η Γενική και Καταστατική Συνέλευση της `Ενωσης Δήμων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτή "είναι μια ιδιαίτερα επωφελής απόφαση για τους δήμους, εφόσον πολλοί δήμοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν δάνεια για την υλοποίηση των έργων τους, αλλά και σε περίπτωση που εξασφαλίσουν, οι όροι του δανείου δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί σε σύγκριση με τους όρους που παραχωρεί η ΕΤΕπ. Η ευχέρεια αυτή διασφαλίζει την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση έργων των δήμων", πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη συνέλευση, ο Πρόεδρος διευκρίνισε πως "αυτό που αποφασίστηκε είναι εάν το ποσοστό συμμετοχής για εκτέλεση ενός έργου ανέρχεται στο 30%, για αυτό το 30% θα μπορείτε να αποταθείτε για δανεισμό από την ΕΤΕπ, το κράτος θα αποπληρώνει το τοκοχρεολύσιο που οφείλεται κατά τη λήξη, αποκόπτοντας το βεβαίως από την κρατική χορηγία που σας παραχωρείτε".

Υπογράμμισε πως "μέσα από αυτό το δανεισμό δίδεται η ευχέρεια επιτάχυνσης εκτέλεσης των έργων", ενώ σημείωσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων, το ύψος της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τους δήμους που ανέρχεται στα 51 εκατομμύρια ευρώ.

Ομως, προαπαιτούμενο της επανεξέτασης, ανέφερε, είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Θα μας δώσει άμεση ευχέρεια, διότι θα εξοικονομηθούν πόροι, θα νιώθουμε ότι δεν υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για να μην επαναλάβουμε σφάλματα που έχουν διαπραχθεί δεκαετίες τώρα", ανέφερε.

Επεσήμανε πως η μεταρρύθμιση αυτή κρίνεται ως απολύτως αναγκαία ούτως, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν τους δήμους σε οικονομικά αδιέξοδα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελούσε και αποτελεί η ενίσχυση και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ` επέκταση η αναβάθμιση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Ανέφερε ακόμη πως μία εκ των πλέον σημαντικών προτεραιοτήτων της παρούσας διακυβέρνησης αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και τις μελλοντικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Υπενθύμισε την απόφαση της 19ης του Ιούλη με την οποία η Κυβέρνηση ανέλαβε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικού ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, και πως παρά την οικονομική κρίση, ο ίδιος εξήγγειλε κατά τη διάρκεια παγκύπριων Επαρχιακών Συνελεύσεων με όλους τους τοπικούς φορείς το 2015 και το 2017 έργα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου 217 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται και είναι μια αναγκαιότητα που όλοι αναγνωρίζουν γιατί το σύστημα είναι απαρχαιωμένο και εκ των πραγμάτων ξεπερασμένο.

Ανέφερε πως το ζητούμενο είναι να έχουμε βιώσιμες δομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες, καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον φορολογούμενο, και να ενδυναμωθεί στην πράξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω της ουσιαστικής μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές αρχές, στο πλαίσιο μιας σωστά αυτοδιοικούμενης τοπικής κοινωνίας.

Είπε πως με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων οι τοπικές αρχές θα έχουν και τη διοικητική, την τεχνική και την οικονομική επάρκεια να διεκπεραιώσουν αυτές τις αρμοδιότητες, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ένας πετυχημένος θεσμός όταν οι τοπικές αρχές - οι δήμοι και οι κοινότητες - θα έχουν λιγότερη επαφή ή δεν θα χρειάζεται να ζητούν να έχουν τόσο συχνή επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών ή με το Υπουργείο Εσωτερικών για να τους ζητούν να επιλύουν τα καθημερινά τους προβλήματα.

Επεσήμανε πως η κεντρική ιδέα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης συνίσταται στην υποχρεωτική και δια νόμου συμπλεγματοποίηση κοινών υπηρεσιών τόσο σε τοπικό, όσο και σε επαρχιακό επίπεδο, ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα μπορούν να διατίθενται από τους δήμους και τις κοινότητες για άλλους σκοπούς.

Σημείωσε πως η δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων αλλά και τοπικών συμπλεγμάτων με αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν τόσο τους ίδιους πόρους, αλλά και πόρους από όμορες τοπικές αρχές, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ωριμάσουν γρήγορα έργα, να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομής.

Εξάλλου, σε ομιλία του στη Συνέλευση, ο Πρόεδρος της `Ενωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας επεσήμανε πως η `Ενωση αιτείται σταδιακής αύξησης της κρατικής χορηγίας σε επίπεδα που θα αναπληρώνουν σε κάποιο βαθμό τις μεγάλες περικοπές των τελευταίων χρόνων.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε πως τόσο η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης, όσο και οι προκάτοχοί της έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ειλικρινή ανησυχία τους για την μη πρόοδο της πορείας προς τη μεταρρύθμιση.

Επεσήμανε πως η παρούσα στασιμότητα έχει ως συνέπεια των περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των δήμων. "Είναι μια κατάσταση αδικαιολόγητη, τη στιγμή που ορισμένες βασικές αρχές της μεταρρύθμισης έγιναν ήδη αποδεκτές από όλους", ανέφερε.

Είπε πως στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση δεν γίνεται καμία πρόβλεψη σχετικά με τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την αυτοτελή λειτουργία των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε γίνεται αναφορά για τα υφιστάμενα χρέη και όπως δεν έχει γίνει οποιαδήποτε οικονομοτεχνική μελέτη σχετικά με τη δημιουργία νέων δομών όπως τα επαρχιακά συμπλέγματα και τα επαρχιακά συμπλέγματα.

Ανέφερε εξάλλου πως η `Ενωση Δήμων υπογραμμίζει την ανάγκη για την ετοιμασία των αναγκαίων κανονισμών που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των τοπικών συμπλεγμάτων και έχει ήδη υποβάλει κατάλογο με τις επικεφαλίδες των θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν με τους κανονισμούς.

Περαιτέρω σημείωσε πως η `Ενωση Δήμων δεν απορρίπτει την ενοποίηση ή συγχώνευση δήμων, όμως είναι βασική της θέση ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί μετά τη δοκιμαστική λειτουργία των τοπικών συμπλεγμάτων, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί.

"Η τυχόν ενοποίηση να αποφασιστεί αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα εξαχθούν από τη λειτουργία τους με αντικειμενικά κριτήρια και τα πραγματικά αποτελέσματα", ανέφερε.

Στο τελετουργικό μέρος της Συνέλευσης χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης.

Send to Facebook

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί αργότερα σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου της Ελλάδας. Τις εργασίες της ολομέλειας θα απασχολήσει σήμερα και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ το Σώμα θα προσφωνήσουν...

04/07/2018 08:04

Στατιστική Υπηρεσία

  Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 23,7% ή κατά 7.083 πρόσωπα τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Η μείωση των ανέργων αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.262 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 958), των...

05/06/2018 18:38

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

Οδηγίες Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε εγκύκλιό της ενημερώνει τους Εποπτευόμενους Οργανισμούς ότι η είσπραξη σε μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10,000), αποτελεί ποινικό αδίκημα. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σύμφωνα με το Άρθρο 5Α του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων...

18/07/2018 12:04

Αύξηση των τελών διαχείρισης των σκυβάλων

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που επιβαρύνονται οι πολίτες προκύπτει από τη συλλογή των σκυβάλων από τις κατοικίες και τη μεταφορά τους και όχι τη διαχείριση ή επεξεργασία τους, αναφέρει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι της επαρχίας Λευκωσίας και την...

18/07/2018 07:57

"Startup Visa"

Προωθητικό υλικό για την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στο σχέδιο παροχής κινήτρων «Startup Visa» το οποίο κίνησε μεγάλο ενδιαφέρον από νεοφυείς επιχειρηματίες της Ασίας, ήταν η κύρια δραστηριότητα που ανέπτυξε το περίπτερο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus, στο διεθνές συνέδριο...

16/07/2018 18:17

Οίκος αξιολόγησης Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε σε τροχιά αναβάθμισης τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας. Η Moody's άλλαξε επίσης την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζες και άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας σε αναθεώρηση για αναβάθμιση από αναθεώρηση με ασαφή κατεύθυνση. Η...

14/07/2018 09:25

Κρατικός Προϋπολογισμός

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2018 που προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000 , εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν στα 10 εκ. που ήδη εγκρίθηκαν για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Υπέρ ψήφισαν 21, ενώ 17 Βουλευτές τήρησαν αποχή. Τα...

13/07/2018 22:09

Ελληνική οικονομία

Η Γερμανία ανακοίνωσε στο πλαίσιο χθεσινής συνεδρίασης των Διοικητών του ESM, στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ότι μπλοκάρει προσωρινά την εκταμίευση της δόσης των 15 δις προς την Ελλάδα λόγω της μη ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγκρισης της απόφασης, μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην αυξήσει το ΦΠΑ στα...

13/07/2018 06:55

Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) θα αλλάξει εντελώς την Ελληνική Τράπεζα και τις μελλοντικές της δυνατότητες, ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης στην ομιλία του στην 44η Ετήσια Γενική...

11/07/2018 16:46

Οικονομικό Έγκλημα

Υπογράφηκε μεταξύ των Κυβερνήσεων Γαλλίας και Κύπρου Κοινή Δήλωση για Συνεργασία προς αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής εγκληματικότητας. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, την Κοινή Δήλωση υπέγραψαν την Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018 , στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και του Πρέσβη της Γαλλίας...

10/07/2018 16:12

Back to Top