Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Δάνειο 200 εκ. ευρώ από ΕΤΕπ για χρηματοδότηση έργων των δήμων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ύστερα από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των δήμων, με βάση το ποσοστό συμμετοχής ενός εκάστου των δήμων, από δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που συνομολογήθηκε το 2015, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως το κράτος θα αποπληρώνει το οφειλόμενο κατά τη λήξη τοκοχρεολύσιο, το οποίο και θα αποκόπτεται από την κρατική χορηγία που αναλογεί στον κάθε δήμο.

Σε χαιρετισμό του κατά την 34η Γενική και Καταστατική Συνέλευση της `Ενωσης Δήμων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτή "είναι μια ιδιαίτερα επωφελής απόφαση για τους δήμους, εφόσον πολλοί δήμοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν δάνεια για την υλοποίηση των έργων τους, αλλά και σε περίπτωση που εξασφαλίσουν, οι όροι του δανείου δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί σε σύγκριση με τους όρους που παραχωρεί η ΕΤΕπ. Η ευχέρεια αυτή διασφαλίζει την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση έργων των δήμων", πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη συνέλευση, ο Πρόεδρος διευκρίνισε πως "αυτό που αποφασίστηκε είναι εάν το ποσοστό συμμετοχής για εκτέλεση ενός έργου ανέρχεται στο 30%, για αυτό το 30% θα μπορείτε να αποταθείτε για δανεισμό από την ΕΤΕπ, το κράτος θα αποπληρώνει το τοκοχρεολύσιο που οφείλεται κατά τη λήξη, αποκόπτοντας το βεβαίως από την κρατική χορηγία που σας παραχωρείτε".

Υπογράμμισε πως "μέσα από αυτό το δανεισμό δίδεται η ευχέρεια επιτάχυνσης εκτέλεσης των έργων", ενώ σημείωσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων, το ύψος της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τους δήμους που ανέρχεται στα 51 εκατομμύρια ευρώ.

Ομως, προαπαιτούμενο της επανεξέτασης, ανέφερε, είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Θα μας δώσει άμεση ευχέρεια, διότι θα εξοικονομηθούν πόροι, θα νιώθουμε ότι δεν υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για να μην επαναλάβουμε σφάλματα που έχουν διαπραχθεί δεκαετίες τώρα", ανέφερε.

Επεσήμανε πως η μεταρρύθμιση αυτή κρίνεται ως απολύτως αναγκαία ούτως, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν τους δήμους σε οικονομικά αδιέξοδα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελούσε και αποτελεί η ενίσχυση και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ` επέκταση η αναβάθμιση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Ανέφερε ακόμη πως μία εκ των πλέον σημαντικών προτεραιοτήτων της παρούσας διακυβέρνησης αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και τις μελλοντικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Υπενθύμισε την απόφαση της 19ης του Ιούλη με την οποία η Κυβέρνηση ανέλαβε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικού ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, και πως παρά την οικονομική κρίση, ο ίδιος εξήγγειλε κατά τη διάρκεια παγκύπριων Επαρχιακών Συνελεύσεων με όλους τους τοπικούς φορείς το 2015 και το 2017 έργα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου 217 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται και είναι μια αναγκαιότητα που όλοι αναγνωρίζουν γιατί το σύστημα είναι απαρχαιωμένο και εκ των πραγμάτων ξεπερασμένο.

Ανέφερε πως το ζητούμενο είναι να έχουμε βιώσιμες δομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες, καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον φορολογούμενο, και να ενδυναμωθεί στην πράξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω της ουσιαστικής μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές αρχές, στο πλαίσιο μιας σωστά αυτοδιοικούμενης τοπικής κοινωνίας.

Είπε πως με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων οι τοπικές αρχές θα έχουν και τη διοικητική, την τεχνική και την οικονομική επάρκεια να διεκπεραιώσουν αυτές τις αρμοδιότητες, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ένας πετυχημένος θεσμός όταν οι τοπικές αρχές - οι δήμοι και οι κοινότητες - θα έχουν λιγότερη επαφή ή δεν θα χρειάζεται να ζητούν να έχουν τόσο συχνή επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών ή με το Υπουργείο Εσωτερικών για να τους ζητούν να επιλύουν τα καθημερινά τους προβλήματα.

Επεσήμανε πως η κεντρική ιδέα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης συνίσταται στην υποχρεωτική και δια νόμου συμπλεγματοποίηση κοινών υπηρεσιών τόσο σε τοπικό, όσο και σε επαρχιακό επίπεδο, ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα μπορούν να διατίθενται από τους δήμους και τις κοινότητες για άλλους σκοπούς.

Σημείωσε πως η δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων αλλά και τοπικών συμπλεγμάτων με αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν τόσο τους ίδιους πόρους, αλλά και πόρους από όμορες τοπικές αρχές, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ωριμάσουν γρήγορα έργα, να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομής.

Εξάλλου, σε ομιλία του στη Συνέλευση, ο Πρόεδρος της `Ενωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας επεσήμανε πως η `Ενωση αιτείται σταδιακής αύξησης της κρατικής χορηγίας σε επίπεδα που θα αναπληρώνουν σε κάποιο βαθμό τις μεγάλες περικοπές των τελευταίων χρόνων.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε πως τόσο η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης, όσο και οι προκάτοχοί της έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ειλικρινή ανησυχία τους για την μη πρόοδο της πορείας προς τη μεταρρύθμιση.

Επεσήμανε πως η παρούσα στασιμότητα έχει ως συνέπεια των περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των δήμων. "Είναι μια κατάσταση αδικαιολόγητη, τη στιγμή που ορισμένες βασικές αρχές της μεταρρύθμισης έγιναν ήδη αποδεκτές από όλους", ανέφερε.

Είπε πως στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση δεν γίνεται καμία πρόβλεψη σχετικά με τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την αυτοτελή λειτουργία των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε γίνεται αναφορά για τα υφιστάμενα χρέη και όπως δεν έχει γίνει οποιαδήποτε οικονομοτεχνική μελέτη σχετικά με τη δημιουργία νέων δομών όπως τα επαρχιακά συμπλέγματα και τα επαρχιακά συμπλέγματα.

Ανέφερε εξάλλου πως η `Ενωση Δήμων υπογραμμίζει την ανάγκη για την ετοιμασία των αναγκαίων κανονισμών που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των τοπικών συμπλεγμάτων και έχει ήδη υποβάλει κατάλογο με τις επικεφαλίδες των θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν με τους κανονισμούς.

Περαιτέρω σημείωσε πως η `Ενωση Δήμων δεν απορρίπτει την ενοποίηση ή συγχώνευση δήμων, όμως είναι βασική της θέση ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί μετά τη δοκιμαστική λειτουργία των τοπικών συμπλεγμάτων, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί.

"Η τυχόν ενοποίηση να αποφασιστεί αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα εξαχθούν από τη λειτουργία τους με αντικειμενικά κριτήρια και τα πραγματικά αποτελέσματα", ανέφερε.

Στο τελετουργικό μέρος της Συνέλευσης χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης.

Send to Facebook

Ποδόσφαιρο

Ανόρθωση, Δόξα και Αλκή ήταν οι ομάδες που νίκησαν το απόγευμα σε αγώνες για την 26η και τελευταία αγωνιστική της α΄ φάσης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η Ανόρθωση νίκησε με 1-0 την ΑΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο και με 56 βαθμούς, τερματίζει στην 3η θέση της βαθμολογίας με την ολοκλήρωσης της Α` φάσης του Πρωταθλήματος. Στους 48 βαθμούς...

25/02/2018 21:03

Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS

Αύξηση 7.4% στις τιμές των διαμερισμάτων και 4.2% στις τιμές των σπιτιών σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS για το γ’ τρίμηνο 2017. Στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 32ης έκδοσης του Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, κατά το Γ’ τρίμηνο του 2017, καταγράφηκαν...

20/02/2018 13:13

Ποδόσφαιρο

Με γκολ στις καθυστερήσεις ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να αποδράσει με το διπλό από το Παφιακό, νικώντας την Πάφο με 2-3 και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι περσινοί πρωταθλητές προηγήθηκαν με 0-2 με γκολ των Ζαχίντ στο 31’ και Ντελατόρε στο 48’. Η Πάφος ωστόσο αντέδρασε και με δύο γκολ του Μπεριγκό στο 64’ και 79’ ισοφάρισε σε...

11/02/2018 20:01

Ποδόσφαιρο

Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει εισέλθει σε νέα εποχή και έχει ανεβεί σε ψηλά επίπεδα, αναφέρει στο μήνυμα του για τη νέα χρονιά ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΚΟΠ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι το ποδόσφαιρο, δεν είναι μόνο αγωνιστική δράση, έχει ανθρώπινη και κοινωνική...

09/01/2018 00:04

Κύπρος

Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων, τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και οι εξελίξεις στις αγορές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων, είναι μεταξύ των 12 βασικών παραγόντων κινδύνου για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), που αποτελεί το σύστημα τραπεζικής...

19/12/2017 07:00

Κύπρος

Την πλήρη αφοσίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλα τα επίπεδα, μετέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με μέλη της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου. Τη συζήτηση συνδιοργάνωσαν το Επιχειρηματικό...

06/12/2017 07:00

Τραπεζικοί Υπάλληλοι

Σε διαμαρτυρία για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας με στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό καλεί η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) τα μέλη της, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ, η Οργάνωση καλεί όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους επηρεαζόμενους κα μη, σε διαμαρτυρία...

28/11/2017 15:43

Τράπεζες

Υστέρηση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τρεις από τους τέσσερις στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και το χειρισμό των δανείων με καθυστερήσεις κάτω των 90 ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε...

22/11/2017 18:08

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την Παρασκευή την τελική της μεθοδολογία για τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, που θα διενεργηθούν στις τράπεζες το 2018, ύστερα από τη συζήτηση που διεξήγαγε με τα πιστωτικά ιδρύματα το καλοκαίρι του 2017.   Η μεθοδολογία, σύμφωνα με την ΕΒΑ, καλύπτει όλους τους σχετικούς κινδύνους...

18/11/2017 07:00

Κύπρος

Το ψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα εννιαμήνου από την ένταξη στην Ευρωζώνη κατέγραψε η  Γενική Κυβέρνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, με βάση τα νεότερα στοιχεία για τους τριμηνιαίους λογαριασμούς της γενικής...

15/11/2017 07:00

Κύπρος

Αύξηση, για έκτο μήνα εντός του 2017, και μάλιστα σημαντική παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.   Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας ανήλθαν τον Οκτώβριο στις...

13/11/2017 14:00

Ποδόσφαιρο

Ιστορική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ FIFA και FIFPro για τις καθυστερήσεις στις απολαβές των ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα καταργείται η περίοδος χάριτος για πληρωμή των ποδοσφαιριστών. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών Κύπρου, ύστερα από δεκαοκτώ μήνες έντονων διαπραγματεύσεων,...

07/11/2017 14:27

Back to Top