Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Δάνειο 200 εκ. ευρώ από ΕΤΕπ για χρηματοδότηση έργων των δήμων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ύστερα από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των δήμων, με βάση το ποσοστό συμμετοχής ενός εκάστου των δήμων, από δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που συνομολογήθηκε το 2015, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως το κράτος θα αποπληρώνει το οφειλόμενο κατά τη λήξη τοκοχρεολύσιο, το οποίο και θα αποκόπτεται από την κρατική χορηγία που αναλογεί στον κάθε δήμο.

Σε χαιρετισμό του κατά την 34η Γενική και Καταστατική Συνέλευση της `Ενωσης Δήμων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτή "είναι μια ιδιαίτερα επωφελής απόφαση για τους δήμους, εφόσον πολλοί δήμοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν δάνεια για την υλοποίηση των έργων τους, αλλά και σε περίπτωση που εξασφαλίσουν, οι όροι του δανείου δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί σε σύγκριση με τους όρους που παραχωρεί η ΕΤΕπ. Η ευχέρεια αυτή διασφαλίζει την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση έργων των δήμων", πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη συνέλευση, ο Πρόεδρος διευκρίνισε πως "αυτό που αποφασίστηκε είναι εάν το ποσοστό συμμετοχής για εκτέλεση ενός έργου ανέρχεται στο 30%, για αυτό το 30% θα μπορείτε να αποταθείτε για δανεισμό από την ΕΤΕπ, το κράτος θα αποπληρώνει το τοκοχρεολύσιο που οφείλεται κατά τη λήξη, αποκόπτοντας το βεβαίως από την κρατική χορηγία που σας παραχωρείτε".

Υπογράμμισε πως "μέσα από αυτό το δανεισμό δίδεται η ευχέρεια επιτάχυνσης εκτέλεσης των έργων", ενώ σημείωσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων, το ύψος της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τους δήμους που ανέρχεται στα 51 εκατομμύρια ευρώ.

Ομως, προαπαιτούμενο της επανεξέτασης, ανέφερε, είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Θα μας δώσει άμεση ευχέρεια, διότι θα εξοικονομηθούν πόροι, θα νιώθουμε ότι δεν υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για να μην επαναλάβουμε σφάλματα που έχουν διαπραχθεί δεκαετίες τώρα", ανέφερε.

Επεσήμανε πως η μεταρρύθμιση αυτή κρίνεται ως απολύτως αναγκαία ούτως, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν τους δήμους σε οικονομικά αδιέξοδα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελούσε και αποτελεί η ενίσχυση και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ` επέκταση η αναβάθμιση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Ανέφερε ακόμη πως μία εκ των πλέον σημαντικών προτεραιοτήτων της παρούσας διακυβέρνησης αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και τις μελλοντικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Υπενθύμισε την απόφαση της 19ης του Ιούλη με την οποία η Κυβέρνηση ανέλαβε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικού ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, και πως παρά την οικονομική κρίση, ο ίδιος εξήγγειλε κατά τη διάρκεια παγκύπριων Επαρχιακών Συνελεύσεων με όλους τους τοπικούς φορείς το 2015 και το 2017 έργα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου 217 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται και είναι μια αναγκαιότητα που όλοι αναγνωρίζουν γιατί το σύστημα είναι απαρχαιωμένο και εκ των πραγμάτων ξεπερασμένο.

Ανέφερε πως το ζητούμενο είναι να έχουμε βιώσιμες δομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες, καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον φορολογούμενο, και να ενδυναμωθεί στην πράξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω της ουσιαστικής μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές αρχές, στο πλαίσιο μιας σωστά αυτοδιοικούμενης τοπικής κοινωνίας.

Είπε πως με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων οι τοπικές αρχές θα έχουν και τη διοικητική, την τεχνική και την οικονομική επάρκεια να διεκπεραιώσουν αυτές τις αρμοδιότητες, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ένας πετυχημένος θεσμός όταν οι τοπικές αρχές - οι δήμοι και οι κοινότητες - θα έχουν λιγότερη επαφή ή δεν θα χρειάζεται να ζητούν να έχουν τόσο συχνή επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών ή με το Υπουργείο Εσωτερικών για να τους ζητούν να επιλύουν τα καθημερινά τους προβλήματα.

Επεσήμανε πως η κεντρική ιδέα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης συνίσταται στην υποχρεωτική και δια νόμου συμπλεγματοποίηση κοινών υπηρεσιών τόσο σε τοπικό, όσο και σε επαρχιακό επίπεδο, ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα μπορούν να διατίθενται από τους δήμους και τις κοινότητες για άλλους σκοπούς.

Σημείωσε πως η δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων αλλά και τοπικών συμπλεγμάτων με αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν τόσο τους ίδιους πόρους, αλλά και πόρους από όμορες τοπικές αρχές, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ωριμάσουν γρήγορα έργα, να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομής.

Εξάλλου, σε ομιλία του στη Συνέλευση, ο Πρόεδρος της `Ενωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας επεσήμανε πως η `Ενωση αιτείται σταδιακής αύξησης της κρατικής χορηγίας σε επίπεδα που θα αναπληρώνουν σε κάποιο βαθμό τις μεγάλες περικοπές των τελευταίων χρόνων.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε πως τόσο η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης, όσο και οι προκάτοχοί της έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ειλικρινή ανησυχία τους για την μη πρόοδο της πορείας προς τη μεταρρύθμιση.

Επεσήμανε πως η παρούσα στασιμότητα έχει ως συνέπεια των περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των δήμων. "Είναι μια κατάσταση αδικαιολόγητη, τη στιγμή που ορισμένες βασικές αρχές της μεταρρύθμισης έγιναν ήδη αποδεκτές από όλους", ανέφερε.

Είπε πως στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση δεν γίνεται καμία πρόβλεψη σχετικά με τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την αυτοτελή λειτουργία των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε γίνεται αναφορά για τα υφιστάμενα χρέη και όπως δεν έχει γίνει οποιαδήποτε οικονομοτεχνική μελέτη σχετικά με τη δημιουργία νέων δομών όπως τα επαρχιακά συμπλέγματα και τα επαρχιακά συμπλέγματα.

Ανέφερε εξάλλου πως η `Ενωση Δήμων υπογραμμίζει την ανάγκη για την ετοιμασία των αναγκαίων κανονισμών που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των τοπικών συμπλεγμάτων και έχει ήδη υποβάλει κατάλογο με τις επικεφαλίδες των θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν με τους κανονισμούς.

Περαιτέρω σημείωσε πως η `Ενωση Δήμων δεν απορρίπτει την ενοποίηση ή συγχώνευση δήμων, όμως είναι βασική της θέση ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί μετά τη δοκιμαστική λειτουργία των τοπικών συμπλεγμάτων, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί.

"Η τυχόν ενοποίηση να αποφασιστεί αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα εξαχθούν από τη λειτουργία τους με αντικειμενικά κριτήρια και τα πραγματικά αποτελέσματα", ανέφερε.

Στο τελετουργικό μέρος της Συνέλευσης χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης.

Send to Facebook

Αναστέλλεται οριστικά η άδεια λειτουργίας της Cobalt

Η απόφαση της Αρχής Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών (ΑΤΛΑΣ) είναι ότι θα ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της εταιρείας Cobalt Air, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης. Σε παρατήρηση θα ανακληθεί ή ανακλήθηκε, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η απόφαση είναι ότι ανακλήθηκε,...

18/10/2018 21:30

Πογιατζή στην Ερευνητική

Η τελική απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για την Altamira ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, δήλωσε η Σουζάνα Πογιατζή, πρώην μέλος της επιτροπείας της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής της στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό. «Η τελική απόφαση της Επιτροπείας κατά την άποψή μου...

17/10/2018 16:03

Στατιστική Υπηρεσία

Ιστορικό ρεκόρ τόσο για μήνα Σεπτέμβριο όσο και για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών...

17/10/2018 14:18

Πρόταση Νόμου

Πρόταση Νόμου για ορισμό τα 1125 ευρώ ως κατώτατο μισθό για όλες τις εργασίες κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σκοπός της Πρότασης Νόμου είναι να τερματιστεί η εκμετάλλευση και η αδικία την οποία βιώνουν κυρίως οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Υπογραμμίζει ότι στην Κύπρο, ο κατώτατος μισθός...

17/10/2018 11:46

Σοφοκλέους

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο - Η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank έπεσε 14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28% - Πού αποδίδεται το ξεπούλημα - Στο 4,41% ανέβηκε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας από 4,29% το πρωί - Ξεθωριάζει η ιστορία της «καθαρής» εξόδου Σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις με πανικό δίχως...

03/10/2018 20:58

Μήνυμα προς την ΕΕ

Μήνυμα προς την ΕΕ «να σοβαρευτεί» και να έρθει σε συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit έστειλε ο Βρετανός Υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντόμινικ Ράαμπ. Από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ ο κ. Ράαμπ προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έφευγε χωρίς συμφωνία από την ΕΕ παρά να κάθεται να εκφοβίζεται...

01/10/2018 22:01

Ελληνική Τράπεζα

  Το πρώτο κατάστημα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πελατών της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς...

21/09/2018 11:18

Πρόεδρος Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που εκπροσωπούν τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, αποτελούν κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αλλά και πόλο έλξης ξένων επενδυτών, ανέφερε σε ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ο Πρόεδρός του Συνδέσμου Ανδρέας Δημητριάδης. Στην συνέλευση...

16/10/2018 11:01

Αυστραλία

H Μέλανι Πέρκινς ήταν μόλις 22 ετών όταν προσπάθησε προτείνει σε έναν πολυεκατομμυριούχο της Σίλικον Βάλεϋ να χρηματοδοτήσει την καινοτόμο ιδέα της. Η ίδια είχε ήδη παρατήσει το πανεπιστήμιο όταν ταξίδεψε από το Περθ της Αυστραλίας στην Καλιφόρνια για να συναντήσει τον επενδυτή Μπιλ Τάι. «Δεν πίστευα ότι του άρεσε η ιδέα γιατί...

13/10/2018 19:18

Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και η άνοδος των μισθών, του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεσήμανε η αρμόδια Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο 32ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων, Γεωργίας,...

11/10/2018 19:54

ΔΝΤ για Κύπρο

Πλεονάσματα μέχρι και το 2023 αναμένει για την Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα να καταγράφεται στο τρέχον έτος ύψους 2,1% του ΑΕΠ και με το πρωτογενές πλεόνασμα να αγγίζει το 4,5% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του δημόσιου χρέους το 2018 στο 112,3% του ΑΕΠ (λόγω της έκδοσης...

10/10/2018 11:59

Από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις

Μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παρουσίασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, κυρίως λόγω της πώλησης δανείων της Τράπεζας Κύπρου ύψους €2,8 δις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το β' εξάμηνο του 2018, τα ΜΕΔ...

09/10/2018 11:57

Back to Top