Κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών
Το θέμα οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελ. Υπηρεσίας στην Επιτροπή Οικονομικών

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέδειξε τις συγκρούσεις που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, για να τονίσει πως οι περιπτώσεις αυτές οδηγούν «ξανά στο θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας».

«Δεν ζητούμε αυτονόμηση σε θέματα προαγωγών το μόνο που ζητούμε είναι την ώρα που ετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό μας με το ΥΠΟΙΚ, αντί ο Υπουργός Οικονομικών να τον καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο (για έγκριση), εμείς ζητούμε ο προϋπολογισμός να κατατίθεται απευθείας στην Βουλή», είπε ο κ, Μιχαηλίδης, καλώντας τους βουλευτές να εξετάσουν θετικά την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου φαίνεται να συγκεντρώνει πλειοψηφία, αλλά ηγέρθη θέμα, καθώς η Επιτροπή Νομικών ζήτησε να εξετάσει αυτή το θέμα, αντί η Επιτροπή Ελέγχου, καθώς αφορά συνταγματική πτυχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αντέτεινε ότι δεν γίνεται ένας από τους πιο ανεξάρτητους οργανισμούς που έχει η Δημοκρατία να υποστηρίζει μια πρόταση νόμου «που είναι έκδηλα αντισυνταγματική».

«Δεν μπορεί η αυτονομία να αλλάξει αν δεν έρθει από την εκτελεστική εξουσία», εξήγησε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη πως πρέπει πρώτα να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας και μετά των υπόλοιπων θεσμών.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν διακριτές εξουσίες και ο προϋπολογισμός, οι θέσεις και η λειτουργία του Κοινοβουλίου να είναι υπό την κηδεμονία της εκάστοτε εξουσίας. Άρα το πρώτο που πρέπει αν ρυθμίσει είναι κατά συνταγματική προτεραιότητα. Θεωρώ ότι μετά τις προεδρικές το πρώτο θέμα είναι την αυτονόμηση του πιο ουσιαστικού βραχίονα εξουσίας, του νομοθετικού σώματος», είπε.

Χαρακτήρισε την πρόταση ως ημίμετρο, διότι, όπως είπε, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς μπορεί ο προϋπολογισμός να μην περνά από το Υπουργικό, ωστόσο οι υπάλληλοι να είναι στη δημόσια υπηρεσία και να εξαρτώνται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Απαντώντας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ από την ΕΔΥ θα τις έδινε υπερεξουσίες. «Γι’ αυτό και εμείς δεν ζητούμε άλλου είδους ανεξαρτησία. Το μόνο που ζητούμε είναι οικονομική ανεξαρτησία», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ ήταν και προενταξιακή δέσμευση, δέσμευση που αναλήφθηκε στο μνημόνιο, ενώ υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα ξεκίνησε όταν παρουσιάστηκε πρόταση νόμου από τον Πρόεδρο της Βουλής για ανεξαρτητοποίηση της Βουλής από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πρόσθεσα ότι δεν διαφωνώ και ζήτησα σε αυτό να προστεθεί και η Νομική Υπηρεσία και η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Πρόεδρος της Βουλής μου απάντησε ότι η δική του πρόταση νόμου αφορά μόνο τη Βουλή και μου ζήτησε να κάνουμε ξεχωριστή πρόταση νόμου», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, η οποία δεν αποδέχθηκε όπως το θέμα συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μίλησε για προσπάθεια παρκαρίσματος της πρότασης νόμου στην επιτροπή Νομικών με στόχο να προωθηθεί στην Ολομέλεια μετά τις προεδρικές εκλογές.

Στήριξη στο αίτημα για οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εξέφρασαν βουλευτές με δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος Αριστος Δαμιανού είπε ότι το κόμμα του έχει διαχρονική θέση ότι οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και οι θεσμοί που περιλαμβάνονται στο Μέρος 6 του Συντάγματος πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από πολιτικές επιδράσεις, από πολιτικές σκοπιμότητες.

«Επομένως, πρέπει μέσα από τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την λειτουργική ανεξαρτησία αυτών των θεσμών να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα που να τη διασφαλίζει, ενδεχομένως στην πορεία του χρόνου και μέσα από τροποποιήσεις του Συντάγματος, όπως προνοεί πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί», σημειώνοντας ότι αυτό αφορά και την ΕΥ αλλά και την Νομική Υπηρεσία, ίσως και τη Δικαστική Εξουσία και σίγουρα βεβαίως τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Περδίκης είπε πως ογκούται η προσπάθεια για οικονομική αυτονόμηση της ΕΥ.

Καταλογίζοντας προσπάθεια κωλυσιεργίας στην Επιτροπή Νομικών, που ζήτησε να εξετάσει το ζήτημα, ο κ. Περδίκης είπε ότι ζητήθηκε όπως το θέμα εξεταστεί από τη Επιτροπή Ελέγχου. «Ο στόχος μας είναι να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας πριν από τις προεδρικές εκλογές και να ψηφιστεί η τροποποίηση του Συντάγματος που να επιτρέπει τόσο στη Βουλή όσο και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενδεχομένως και στην Νομική Υπηρεσία την απαιτούμενη οικονομική ανεξαρτησία», κατέληξε.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παύλος Μυλωνάς είπε πως ο ίδιος υπέγραψε την σχετική πρόταση νόμου για οικονομική αυτονόμηση της ΕΥ.
Αναφορικά με τις επιφυλάξεις για την συνταγματικότητα του θέματος, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «καλό είναι κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε το γράμμα του νόμου, να δούμε το πνεύμα του νόμου και την ανάγκη στήριξης αυτής της υπηρεσίας η οποία εργάζεται αποδεδειγμένα πλέον προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Send to Facebook

Στατιστικής Υπηρεσίας

Πλεόνασμα της τάξης των €343,6 εκατομμύρια το οποίο αντιστοιχεί σε 1,8% επί του ΑΕΠ, παρουσίασε το ετήσιο δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2017, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα συνολικά ετήσια έξοδα αυξήθηκαν κατά 4,3% (€7.327,5 εκ.) και τα συνολικά ετήσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,2% (€7.671,1 εκ.) σε σύγκριση με το 2016. Εξάλλου,...

25/04/2018 13:39

Ποδόσφαιρο

Ανόρθωση, Δόξα και Αλκή ήταν οι ομάδες που νίκησαν το απόγευμα σε αγώνες για την 26η και τελευταία αγωνιστική της α΄ φάσης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η Ανόρθωση νίκησε με 1-0 την ΑΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο και με 56 βαθμούς, τερματίζει στην 3η θέση της βαθμολογίας με την ολοκλήρωσης της Α` φάσης του Πρωταθλήματος. Στους 48 βαθμούς...

25/02/2018 21:03

Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS

Αύξηση 7.4% στις τιμές των διαμερισμάτων και 4.2% στις τιμές των σπιτιών σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS για το γ’ τρίμηνο 2017. Στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 32ης έκδοσης του Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, κατά το Γ’ τρίμηνο του 2017, καταγράφηκαν...

20/02/2018 13:13

Ποδόσφαιρο

Με γκολ στις καθυστερήσεις ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να αποδράσει με το διπλό από το Παφιακό, νικώντας την Πάφο με 2-3 και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι περσινοί πρωταθλητές προηγήθηκαν με 0-2 με γκολ των Ζαχίντ στο 31’ και Ντελατόρε στο 48’. Η Πάφος ωστόσο αντέδρασε και με δύο γκολ του Μπεριγκό στο 64’ και 79’ ισοφάρισε σε...

11/02/2018 20:01

Ποδόσφαιρο

Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει εισέλθει σε νέα εποχή και έχει ανεβεί σε ψηλά επίπεδα, αναφέρει στο μήνυμα του για τη νέα χρονιά ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΚΟΠ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι το ποδόσφαιρο, δεν είναι μόνο αγωνιστική δράση, έχει ανθρώπινη και κοινωνική...

09/01/2018 00:04

Κύπρος

Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων, τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και οι εξελίξεις στις αγορές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων, είναι μεταξύ των 12 βασικών παραγόντων κινδύνου για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), που αποτελεί το σύστημα τραπεζικής...

19/12/2017 07:00

Κύπρος

Την πλήρη αφοσίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλα τα επίπεδα, μετέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με μέλη της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου. Τη συζήτηση συνδιοργάνωσαν το Επιχειρηματικό...

06/12/2017 07:00

Τραπεζικοί Υπάλληλοι

Σε διαμαρτυρία για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας με στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό καλεί η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) τα μέλη της, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ, η Οργάνωση καλεί όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους επηρεαζόμενους κα μη, σε διαμαρτυρία...

28/11/2017 15:43

Τράπεζες

Υστέρηση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τρεις από τους τέσσερις στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και το χειρισμό των δανείων με καθυστερήσεις κάτω των 90 ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε...

22/11/2017 18:08

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την Παρασκευή την τελική της μεθοδολογία για τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, που θα διενεργηθούν στις τράπεζες το 2018, ύστερα από τη συζήτηση που διεξήγαγε με τα πιστωτικά ιδρύματα το καλοκαίρι του 2017.   Η μεθοδολογία, σύμφωνα με την ΕΒΑ, καλύπτει όλους τους σχετικούς κινδύνους...

18/11/2017 07:00

Κύπρος

Το ψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα εννιαμήνου από την ένταξη στην Ευρωζώνη κατέγραψε η  Γενική Κυβέρνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, με βάση τα νεότερα στοιχεία για τους τριμηνιαίους λογαριασμούς της γενικής...

15/11/2017 07:00

Κύπρος

Αύξηση, για έκτο μήνα εντός του 2017, και μάλιστα σημαντική παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.   Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας ανήλθαν τον Οκτώβριο στις...

13/11/2017 14:00

Back to Top