Κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών
Το θέμα οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελ. Υπηρεσίας στην Επιτροπή Οικονομικών

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέδειξε τις συγκρούσεις που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, για να τονίσει πως οι περιπτώσεις αυτές οδηγούν «ξανά στο θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας».

«Δεν ζητούμε αυτονόμηση σε θέματα προαγωγών το μόνο που ζητούμε είναι την ώρα που ετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό μας με το ΥΠΟΙΚ, αντί ο Υπουργός Οικονομικών να τον καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο (για έγκριση), εμείς ζητούμε ο προϋπολογισμός να κατατίθεται απευθείας στην Βουλή», είπε ο κ, Μιχαηλίδης, καλώντας τους βουλευτές να εξετάσουν θετικά την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου φαίνεται να συγκεντρώνει πλειοψηφία, αλλά ηγέρθη θέμα, καθώς η Επιτροπή Νομικών ζήτησε να εξετάσει αυτή το θέμα, αντί η Επιτροπή Ελέγχου, καθώς αφορά συνταγματική πτυχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αντέτεινε ότι δεν γίνεται ένας από τους πιο ανεξάρτητους οργανισμούς που έχει η Δημοκρατία να υποστηρίζει μια πρόταση νόμου «που είναι έκδηλα αντισυνταγματική».

«Δεν μπορεί η αυτονομία να αλλάξει αν δεν έρθει από την εκτελεστική εξουσία», εξήγησε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη πως πρέπει πρώτα να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας και μετά των υπόλοιπων θεσμών.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν διακριτές εξουσίες και ο προϋπολογισμός, οι θέσεις και η λειτουργία του Κοινοβουλίου να είναι υπό την κηδεμονία της εκάστοτε εξουσίας. Άρα το πρώτο που πρέπει αν ρυθμίσει είναι κατά συνταγματική προτεραιότητα. Θεωρώ ότι μετά τις προεδρικές το πρώτο θέμα είναι την αυτονόμηση του πιο ουσιαστικού βραχίονα εξουσίας, του νομοθετικού σώματος», είπε.

Χαρακτήρισε την πρόταση ως ημίμετρο, διότι, όπως είπε, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς μπορεί ο προϋπολογισμός να μην περνά από το Υπουργικό, ωστόσο οι υπάλληλοι να είναι στη δημόσια υπηρεσία και να εξαρτώνται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Απαντώντας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ από την ΕΔΥ θα τις έδινε υπερεξουσίες. «Γι’ αυτό και εμείς δεν ζητούμε άλλου είδους ανεξαρτησία. Το μόνο που ζητούμε είναι οικονομική ανεξαρτησία», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ ήταν και προενταξιακή δέσμευση, δέσμευση που αναλήφθηκε στο μνημόνιο, ενώ υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα ξεκίνησε όταν παρουσιάστηκε πρόταση νόμου από τον Πρόεδρο της Βουλής για ανεξαρτητοποίηση της Βουλής από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πρόσθεσα ότι δεν διαφωνώ και ζήτησα σε αυτό να προστεθεί και η Νομική Υπηρεσία και η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Πρόεδρος της Βουλής μου απάντησε ότι η δική του πρόταση νόμου αφορά μόνο τη Βουλή και μου ζήτησε να κάνουμε ξεχωριστή πρόταση νόμου», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, η οποία δεν αποδέχθηκε όπως το θέμα συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μίλησε για προσπάθεια παρκαρίσματος της πρότασης νόμου στην επιτροπή Νομικών με στόχο να προωθηθεί στην Ολομέλεια μετά τις προεδρικές εκλογές.

Στήριξη στο αίτημα για οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εξέφρασαν βουλευτές με δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος Αριστος Δαμιανού είπε ότι το κόμμα του έχει διαχρονική θέση ότι οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και οι θεσμοί που περιλαμβάνονται στο Μέρος 6 του Συντάγματος πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από πολιτικές επιδράσεις, από πολιτικές σκοπιμότητες.

«Επομένως, πρέπει μέσα από τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την λειτουργική ανεξαρτησία αυτών των θεσμών να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα που να τη διασφαλίζει, ενδεχομένως στην πορεία του χρόνου και μέσα από τροποποιήσεις του Συντάγματος, όπως προνοεί πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί», σημειώνοντας ότι αυτό αφορά και την ΕΥ αλλά και την Νομική Υπηρεσία, ίσως και τη Δικαστική Εξουσία και σίγουρα βεβαίως τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Περδίκης είπε πως ογκούται η προσπάθεια για οικονομική αυτονόμηση της ΕΥ.

Καταλογίζοντας προσπάθεια κωλυσιεργίας στην Επιτροπή Νομικών, που ζήτησε να εξετάσει το ζήτημα, ο κ. Περδίκης είπε ότι ζητήθηκε όπως το θέμα εξεταστεί από τη Επιτροπή Ελέγχου. «Ο στόχος μας είναι να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας πριν από τις προεδρικές εκλογές και να ψηφιστεί η τροποποίηση του Συντάγματος που να επιτρέπει τόσο στη Βουλή όσο και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενδεχομένως και στην Νομική Υπηρεσία την απαιτούμενη οικονομική ανεξαρτησία», κατέληξε.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παύλος Μυλωνάς είπε πως ο ίδιος υπέγραψε την σχετική πρόταση νόμου για οικονομική αυτονόμηση της ΕΥ.
Αναφορικά με τις επιφυλάξεις για την συνταγματικότητα του θέματος, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «καλό είναι κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε το γράμμα του νόμου, να δούμε το πνεύμα του νόμου και την ανάγκη στήριξης αυτής της υπηρεσίας η οποία εργάζεται αποδεδειγμένα πλέον προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Send to Facebook

Σοφοκλέους

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο - Η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank έπεσε 14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28% - Πού αποδίδεται το ξεπούλημα - Στο 4,41% ανέβηκε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας από 4,29% το πρωί - Ξεθωριάζει η ιστορία της «καθαρής» εξόδου Σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις με πανικό δίχως...

03/10/2018 20:58

Μήνυμα προς την ΕΕ

Μήνυμα προς την ΕΕ «να σοβαρευτεί» και να έρθει σε συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit έστειλε ο Βρετανός Υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντόμινικ Ράαμπ. Από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ ο κ. Ράαμπ προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έφευγε χωρίς συμφωνία από την ΕΕ παρά να κάθεται να εκφοβίζεται...

01/10/2018 22:01

Ελληνική Τράπεζα

  Το πρώτο κατάστημα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πελατών της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς...

21/09/2018 11:18

Αυστραλία

H Μέλανι Πέρκινς ήταν μόλις 22 ετών όταν προσπάθησε προτείνει σε έναν πολυεκατομμυριούχο της Σίλικον Βάλεϋ να χρηματοδοτήσει την καινοτόμο ιδέα της. Η ίδια είχε ήδη παρατήσει το πανεπιστήμιο όταν ταξίδεψε από το Περθ της Αυστραλίας στην Καλιφόρνια για να συναντήσει τον επενδυτή Μπιλ Τάι. «Δεν πίστευα ότι του άρεσε η ιδέα γιατί...

13/10/2018 19:18

Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και η άνοδος των μισθών, του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεσήμανε η αρμόδια Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο 32ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων, Γεωργίας,...

11/10/2018 19:54

ΔΝΤ για Κύπρο

Πλεονάσματα μέχρι και το 2023 αναμένει για την Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα να καταγράφεται στο τρέχον έτος ύψους 2,1% του ΑΕΠ και με το πρωτογενές πλεόνασμα να αγγίζει το 4,5% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του δημόσιου χρέους το 2018 στο 112,3% του ΑΕΠ (λόγω της έκδοσης...

10/10/2018 11:59

Από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις

Μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παρουσίασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, κυρίως λόγω της πώλησης δανείων της Τράπεζας Κύπρου ύψους €2,8 δις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το β' εξάμηνο του 2018, τα ΜΕΔ...

09/10/2018 11:57

Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε σήμερα ότι μόνο νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και όχι φυσικά πρόσωπα μπορούν να διεκδικήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Το σχέδιο συζητήθηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η πλειοψηφία των μελών της οποίας...

08/10/2018 15:55

Wimdu με έδρα το Βερολίνο

Η γερμανική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στην οικονομία διαμοιρασμού στη διαμονή, Wimdu, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της στα τέλη της χρονιάς, την ώρα που μια άλλη ανταγωνίστριά της, η Xiaozhu, αναδύεται από την Κίνα, έχοντας θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων. Οι εξελίξεις αυτές έγιναν γνωστές με ανακοινώσεις...

07/10/2018 20:50

Δήλωση Συμπερασμάτων

Περιορισμένη πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στη Δήλωση Συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρου IV. Στη δήλωση αναφέρεται ότι η δυναμική της ανάπτυξης παραμένει ισχυρή, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Το ΔΝΤ σημειώνει πως...

06/10/2018 22:32

Συνεργατισμός

Τα κόμματα ήταν μέρος της σάρκας του Συνεργατισμού, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (1998-2003), Νίκος Ρολάνδης, καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος. Ο ίδιος είπε, ήταν θορυβημένος για την κατάσταση του Συνεργατισμού, όταν ανέλαβε...

05/10/2018 18:55

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Τον έκτο ψηλότερο Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, λόγω της επιστροφής των καταθέσεων σε συνδυασμό με τον ακόμη χαμηλό ρυθμό παραχώρησης δανείων. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κυπριακού...

05/10/2018 08:21

Back to Top