Κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών
Το θέμα οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελ. Υπηρεσίας στην Επιτροπή Οικονομικών

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέδειξε τις συγκρούσεις που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, για να τονίσει πως οι περιπτώσεις αυτές οδηγούν «ξανά στο θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας».

«Δεν ζητούμε αυτονόμηση σε θέματα προαγωγών το μόνο που ζητούμε είναι την ώρα που ετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό μας με το ΥΠΟΙΚ, αντί ο Υπουργός Οικονομικών να τον καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο (για έγκριση), εμείς ζητούμε ο προϋπολογισμός να κατατίθεται απευθείας στην Βουλή», είπε ο κ, Μιχαηλίδης, καλώντας τους βουλευτές να εξετάσουν θετικά την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου φαίνεται να συγκεντρώνει πλειοψηφία, αλλά ηγέρθη θέμα, καθώς η Επιτροπή Νομικών ζήτησε να εξετάσει αυτή το θέμα, αντί η Επιτροπή Ελέγχου, καθώς αφορά συνταγματική πτυχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αντέτεινε ότι δεν γίνεται ένας από τους πιο ανεξάρτητους οργανισμούς που έχει η Δημοκρατία να υποστηρίζει μια πρόταση νόμου «που είναι έκδηλα αντισυνταγματική».

«Δεν μπορεί η αυτονομία να αλλάξει αν δεν έρθει από την εκτελεστική εξουσία», εξήγησε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη πως πρέπει πρώτα να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας και μετά των υπόλοιπων θεσμών.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν διακριτές εξουσίες και ο προϋπολογισμός, οι θέσεις και η λειτουργία του Κοινοβουλίου να είναι υπό την κηδεμονία της εκάστοτε εξουσίας. Άρα το πρώτο που πρέπει αν ρυθμίσει είναι κατά συνταγματική προτεραιότητα. Θεωρώ ότι μετά τις προεδρικές το πρώτο θέμα είναι την αυτονόμηση του πιο ουσιαστικού βραχίονα εξουσίας, του νομοθετικού σώματος», είπε.

Χαρακτήρισε την πρόταση ως ημίμετρο, διότι, όπως είπε, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς μπορεί ο προϋπολογισμός να μην περνά από το Υπουργικό, ωστόσο οι υπάλληλοι να είναι στη δημόσια υπηρεσία και να εξαρτώνται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Απαντώντας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ από την ΕΔΥ θα τις έδινε υπερεξουσίες. «Γι’ αυτό και εμείς δεν ζητούμε άλλου είδους ανεξαρτησία. Το μόνο που ζητούμε είναι οικονομική ανεξαρτησία», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ ήταν και προενταξιακή δέσμευση, δέσμευση που αναλήφθηκε στο μνημόνιο, ενώ υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα ξεκίνησε όταν παρουσιάστηκε πρόταση νόμου από τον Πρόεδρο της Βουλής για ανεξαρτητοποίηση της Βουλής από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πρόσθεσα ότι δεν διαφωνώ και ζήτησα σε αυτό να προστεθεί και η Νομική Υπηρεσία και η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Πρόεδρος της Βουλής μου απάντησε ότι η δική του πρόταση νόμου αφορά μόνο τη Βουλή και μου ζήτησε να κάνουμε ξεχωριστή πρόταση νόμου», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, η οποία δεν αποδέχθηκε όπως το θέμα συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μίλησε για προσπάθεια παρκαρίσματος της πρότασης νόμου στην επιτροπή Νομικών με στόχο να προωθηθεί στην Ολομέλεια μετά τις προεδρικές εκλογές.

Στήριξη στο αίτημα για οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εξέφρασαν βουλευτές με δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος Αριστος Δαμιανού είπε ότι το κόμμα του έχει διαχρονική θέση ότι οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και οι θεσμοί που περιλαμβάνονται στο Μέρος 6 του Συντάγματος πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από πολιτικές επιδράσεις, από πολιτικές σκοπιμότητες.

«Επομένως, πρέπει μέσα από τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την λειτουργική ανεξαρτησία αυτών των θεσμών να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα που να τη διασφαλίζει, ενδεχομένως στην πορεία του χρόνου και μέσα από τροποποιήσεις του Συντάγματος, όπως προνοεί πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί», σημειώνοντας ότι αυτό αφορά και την ΕΥ αλλά και την Νομική Υπηρεσία, ίσως και τη Δικαστική Εξουσία και σίγουρα βεβαίως τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Περδίκης είπε πως ογκούται η προσπάθεια για οικονομική αυτονόμηση της ΕΥ.

Καταλογίζοντας προσπάθεια κωλυσιεργίας στην Επιτροπή Νομικών, που ζήτησε να εξετάσει το ζήτημα, ο κ. Περδίκης είπε ότι ζητήθηκε όπως το θέμα εξεταστεί από τη Επιτροπή Ελέγχου. «Ο στόχος μας είναι να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας πριν από τις προεδρικές εκλογές και να ψηφιστεί η τροποποίηση του Συντάγματος που να επιτρέπει τόσο στη Βουλή όσο και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενδεχομένως και στην Νομική Υπηρεσία την απαιτούμενη οικονομική ανεξαρτησία», κατέληξε.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παύλος Μυλωνάς είπε πως ο ίδιος υπέγραψε την σχετική πρόταση νόμου για οικονομική αυτονόμηση της ΕΥ.
Αναφορικά με τις επιφυλάξεις για την συνταγματικότητα του θέματος, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «καλό είναι κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε το γράμμα του νόμου, να δούμε το πνεύμα του νόμου και την ανάγκη στήριξης αυτής της υπηρεσίας η οποία εργάζεται αποδεδειγμένα πλέον προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Send to Facebook

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί αργότερα σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου της Ελλάδας. Τις εργασίες της ολομέλειας θα απασχολήσει σήμερα και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ το Σώμα θα προσφωνήσουν...

04/07/2018 08:04

Στατιστική Υπηρεσία

  Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 23,7% ή κατά 7.083 πρόσωπα τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Η μείωση των ανέργων αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.262 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 958), των...

05/06/2018 18:38

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

Αύξηση των τελών διαχείρισης των σκυβάλων

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που επιβαρύνονται οι πολίτες προκύπτει από τη συλλογή των σκυβάλων από τις κατοικίες και τη μεταφορά τους και όχι τη διαχείριση ή επεξεργασία τους, αναφέρει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι της επαρχίας Λευκωσίας και την...

18/07/2018 07:57

"Startup Visa"

Προωθητικό υλικό για την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στο σχέδιο παροχής κινήτρων «Startup Visa» το οποίο κίνησε μεγάλο ενδιαφέρον από νεοφυείς επιχειρηματίες της Ασίας, ήταν η κύρια δραστηριότητα που ανέπτυξε το περίπτερο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus, στο διεθνές συνέδριο...

16/07/2018 18:17

Οίκος αξιολόγησης Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε σε τροχιά αναβάθμισης τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας. Η Moody's άλλαξε επίσης την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζες και άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας σε αναθεώρηση για αναβάθμιση από αναθεώρηση με ασαφή κατεύθυνση. Η...

14/07/2018 09:25

Κρατικός Προϋπολογισμός

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2018 που προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000 , εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν στα 10 εκ. που ήδη εγκρίθηκαν για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Υπέρ ψήφισαν 21, ενώ 17 Βουλευτές τήρησαν αποχή. Τα...

13/07/2018 22:09

Ελληνική οικονομία

Η Γερμανία ανακοίνωσε στο πλαίσιο χθεσινής συνεδρίασης των Διοικητών του ESM, στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ότι μπλοκάρει προσωρινά την εκταμίευση της δόσης των 15 δις προς την Ελλάδα λόγω της μη ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγκρισης της απόφασης, μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην αυξήσει το ΦΠΑ στα...

13/07/2018 06:55

Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) θα αλλάξει εντελώς την Ελληνική Τράπεζα και τις μελλοντικές της δυνατότητες, ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης στην ομιλία του στην 44η Ετήσια Γενική...

11/07/2018 16:46

Οικονομικό Έγκλημα

Υπογράφηκε μεταξύ των Κυβερνήσεων Γαλλίας και Κύπρου Κοινή Δήλωση για Συνεργασία προς αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής εγκληματικότητας. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, την Κοινή Δήλωση υπέγραψαν την Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018 , στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και του Πρέσβη της Γαλλίας...

10/07/2018 16:12

Συνεργατικού Πιστωτικό Ίδρυμα

Έγινε σήμερα ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει και θα διακριβώσει όλα τα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συνεργατικό Πιστωτικό σύστημα στην Κύπρο. Μετά την ορκωμοσία,...

09/07/2018 12:54

Back to Top