Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας
Κακή τράπεζα μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ή «κακή τράπεζα» θα πρέπει να είναι ένα μόνο στοιχείο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.

Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ απεκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό το φως του προβλήματος των κόκκινων δανείων σε διάφορες χώρες της ΕΕ, εξετάζει την πιθανότητα νέου σχεδίου για τη σύσταση εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή με τη χρήση δημόσιου χρήματος.

Συνέστησε ωστόσο υπομονή για να εξεταστεί αν αυτό το σχέδιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Κύπρου. Υπογράμμισε πως μια κακή τράπεζα δεν συνιστά τη μοναδική θεραπεία για τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά πρέπει να είναι μέρος των υπόλοιπων εργαλείων, όπως το νομικό πλαίσιο για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων και οι εκποιήσεις. Η κακή τράπεζα, είπε, πρέπει να είναι ένα στοιχείο μιας συνολικής στρατηγικής.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήρε τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυπριακή κυβέρνηση, κάτι που οδήγησε στην έξοδο από την κρίση πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν. «Ήταν πολύ δύσκολο (το 2013) να λεχθεί πόσο γρήγορα θα αντιστρεφόταν η κατάσταση, υπήρχε απλά μεγάλη αβεβαιότητα λόγω του μεγέθους των προβλημάτων, τα προβλήματα ήταν τεράστια και άνευ προηγουμένου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής του ΕΜΣ σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα, να συνεχίσει η δημοσιονομική πειθαρχία και να επιλυθούν τα προβλήματα με τα ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα.

Δηλώντας πεπεισμένος ότι η Κύπρος θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος προς τον ΕΜΣ, οι αποπληρωμές του οποίου αρχίζουν το Δεκέμβριο του 2025, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε στο ΚΥΠΕ πως αν και η Κύπρος ανέκτησε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οι μεταρρυθμίσεις, η συνετή δημοσιονομική πολιτική και οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα καταστήσουν την πρόσβαση αυτή ακόμη πιο πειστική.

Χαρακτήρισε δε ορθή την απόφαση της Κυβέρνησης να προεξοφλήσει μέρος του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και μέρος του δανείου προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Οι προκλήσεις

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ρέγλινγκ είπε πως οι τέσσερις (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος) από τις πέντε χώρες που εισήλθαν σε μνημόνιο το έχουν πλέον ολοκληρώσει και οι οικονομίες τους παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

«Είμαι πολύ ευτυχής που η Κύπρος είναι μία απ’ αυτές και βλέποντας τους αριθμούς είναι πολύ πειστικοί: Ανάπτυξη περίπου 3.5%, η ανεργία μειώνεται γρήγορα και το δημοσιονομικό ισοζύγιο παρουσιάζει πλεόνασμα. Όλα αυτά είναι θετικά σημάδια και ελπίζω να συνεχίσουν», ανέφερε.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να έχει πολλά προβλήματα με τα υψηλά ΜΕΔ και τη χαμηλή κερδοφορία, εν μέρει ως αποτέλεσμα των υψηλών ΜΕΔ.

«Ως εκ τούτου, οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν μια στρατηγική με τη βοήθεια της κυβέρνησης για να τα αντιμετωπίσουν. Κάποιες τράπεζες πρέπει να σκεφτούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο», πρόσθεσε.

Πέραν του τραπεζικού τομέα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχίσουν, επισημαίνοντας πως σημαντικές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, περιλαμβανομένης και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

«Συνεπώς, υπάρχουν προκλήσεις αλλά κάποιος πρέπει να δει το ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο είναι καλύτερο απ’ αυτό που αναμενόταν τα τελευταία χρόνια», είπε.

Συνολική στρατηγική για τα ΜΕΔ και η «κακή τράπεζα»

Αναφορικά με το πρόβλημα των ΜΕΔ, που ανέρχεται στο 44% των συνολικών δανείων, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε χρειάζεται μια συνολική στρατηγική και συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να εργαστούν σε αυτό ενώ η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο.

«Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την πιθανότητα για ένα σχέδιο για εθνικές εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή κακές τράπεζες», είπε, για να προσθέσει ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα, προκειμένου να εξεταστεί αν αυτό είναι κατάλληλο για την Κύπρο.

«Δεν υπάρχει μια μοναδική θεραπεία, θα πρέπει να είναι μια συνολική γκάμα μέτρων», είπε.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως το πρόβλημα των κόκκινων δανείων απασχολεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) που συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης, ενώ το θέμα απασχολεί και την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

«Αλλά πιστεύω ότι στην Κύπρο δεν πρέπει κάποιος να αναμένει ότι ένα μέτρο θα επιφέρει τη λύση, πρέπει να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση».

Σε παρατήρηση ότι η σύσταση κακής τράπεζας συζητείται στο εσωτερικό και ερωτηθείς υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συσταθεί μια τέτοια εταιρεία στην Κύπρο, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως «αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο ένα στοιχείο μιας συνολικής στρατηγικής».

«Αναφορικά με το πώς θα δουλέψει ακριβώς, θα πρέπει να αναμένουμε ενημέρωση από την Κομισιόν, που το εξετάζει», είπε και εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο να πετύχεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ κρατικών ενισχύσεων και του τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες (σε σχέση με την απορρόφηση ζημιών από τη μεταφορά των δανείων), καθώς και το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την τιτλοποίηση δανείων και τις πωλήσεις δανείων, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δομή της κακής τράπεζας, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η Κομισιόν εξετάζει το όλο θέμα στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου το οποίο είναι διαφορετικό σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, το πώς θα είναι μια κακή τράπεζα σε αυτό το περιβάλλον. «Είναι ένα δύσκολο, νομικό και χρηματοοικονομικό θέμα και θα πρέπει να περιμένουμε», συμπλήρωσε.

«Κόψαμε τον τραπεζικό τομέα στο μισό»

Ερωτηθείς ποιος πιστεύει ήταν ο παράγοντας που οδήγησε στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία μετά τη συνομολόγηση του μνημονίου το 2013, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως θυμάται πολύ καλά ότι χρειάστηκαν δύο συνεδρίες του Eurogroup για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης.

«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν άνευ προηγουμένου, ουσιαστικά να κόψουμε τον τραπεζικό τομέα στο μισό, να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα στις τράπεζες, αλλά και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και στο δημοσιονομικό σκέλος. Το μέγεθος του προβλήματος ήταν τόσο μεγάλο, το δάνειο που δεσμεύτηκε για την Κύπρο σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν το μεγαλύτερο που δεσμεύτηκε ποτέ, πολύ πέραν από 100% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ρέγκλινγκ παρατήρησε ότι μεγάλη αβεβαιότητα υπήρξε λόγω του μεγέθους των προβλημάτων, που ήταν τεράστια.

«Κοιτάζοντας πίσω, πιστεύω ότι πράγματι η ανάκαμψη επιτεύχθηκε πιο γρήγορα απ’ ότι οι περισσότεροι ανέμεναν. Όπως σε κάθε κρίση, οι άνθρωποι υπέφεραν και στην Κύπρο και είναι δύσκολο να δεις φως στην άκρη του τούνελ όταν είσαι στο μέσο μιας κρίσης», πρόσθεσε.

Πιστεύω, είπε, ότι η ανάκαμψη στην Κύπρο ήταν πιο γρήγορη λόγω του ότι η κυβέρνηση ήταν πραγματικά δεσμευμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συμφωνημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα και το έκανε με πειστικό τρόπο, όλες οι αξιολογήσεις του προγράμματος ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και στο τέλος η χώρα χρειάστηκε το 70% του δανείου.

«Θεωρώ ότι ήταν μια συλλογική προσπάθεια από τον πληθυσμό και τις Αρχές και αυτό βοήθησε να σημειωθεί η ανάκαμψη πιο γρήγορα και πιο πειστικά απ’ ότι αναμενόταν», υπέδειξε.

2018 η χρονιά της ενίσχυσης της νομισματικής ένωσης

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως θεωρεί ότι το 2018 θα είναι η χρονιά της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης. «Δεν ξέρω πως θα είναι αλλά το 2018 θα είναι το έτος που θα συμβεί», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η δυναμική υπάρχει, η συζήτηση άρχισε μεταξύ των κυβερνήσεων και των θεσμών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί σε δύο Συνόδους Κορυφής για το ευρώ το Δεκέμβριο φέτος και τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, τα κύρια ζητήματα αφορούν στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, περαιτέρω βήματα στο δημοσιονομικό σκέλος και η μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Για το μελλοντικό ρόλο του ΕΜΣ, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως υπάρχει μια ευρεία συμφωνία για ενίσχυση του ρόλου του Μηχανισμού για διάφορους λόγους. Ο πρώτος αφορά στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, όπου ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του εγγυητή (backstop) για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.

Ο άλλος λόγος ενίσχυσης του ΕΜΣ είναι το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανόν να διαδραματίζει λιγότερο ρόλο σε μελλοντικές κρίσεις, αφού ο ΕΜΣ έχει αυξήσει την τεχνική του εμπειρογνωμοσύνη και διαθέτει τα χρήματα για παροχή οικονομικής στήριξης.

Αν και θεωρεί πως δεν θα υπάρξουν κρίσεις στην Ευρώπη για αρκετό καιρό, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αυτές θα αντιμετωπιστούν από κοινού από την Κομισιόν και τον ΕΜΣ.

«Αυτά είναι στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο ρόλος του ΕΜΣ θα ενισχυθεί αλλά το κατά πόσον θα ονομάζεται Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι δευτερευούσης σημασίας» κατέληξε.

Send to Facebook

Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας

Στο ένα τέταρτο της αξίας έχουν υποχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια σε διαδικασία εκκαθάρισης με την Κεντρική Τράπεζα ως αρχή εξυγίανσης, αναφέρει ο Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), θεωρώντας συνυπεύθυνους την εκτελεστική και την νομοθετική...

19/09/2018 17:01

Χάρης Γεωργιάδης

Περισσότερο από πεντέμισι φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση σήμερα 10ετούς κυπριακού Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) με την Κυπριακή Δημοκρατία να αντλεί ποσό ύψους €1,5 δισεκατομμύριο με επιτόκιο 2,4%. Στην πρώτη δήλωση του μέσω Twitter μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτηρίζει...

18/09/2018 19:57

Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Τα κυπριακά κυβερνητικά χρεόγραφα καθίστανται και πάλι αποδεκτά ως εξασφάλιση για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου...

17/09/2018 21:02

Χάρης Γεωργιάδης

Με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα κλείνει ουσιαστικά ένας κύκλος, ενώ δικαιώνονται οι προσπάθειες των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη χθεσινή αναβάθμιση από τους Standard&...

15/09/2018 12:19

Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Μετά από εντατικές επαφές και συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και την πρώην ΣΚΤ και μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2018, όπως έχει τροποποιηθεί, συμφωνήθηκε η μεταφορά στην Ελληνική Τράπεζα 4559 νέων διευκολύνσεων παρατραβήγματος, αναφέρει με σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα. Σύμφωνα με την...

13/09/2018 11:15

Στατιστική Υπηρεσία

Μείωση κατά 14% σημείωσε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ανήλθε στα €1.982,3 εκ. σε σύγκριση με €2.303,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Η μείωση του ελλείμματος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των συνολικών εξαγωγών αγαθώς (σε τρίτες χώρες και κράτη...

13/09/2018 07:37

Cystat

Αύξηση 4,3% παρουσίασε σε ετήσια βάση το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν το 2ο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την απασχόληση για σκοπούς εθνικών λογαριασμών. Με βάση τα στοιχεία της Cystat, το 88,2% της συνολικής απασχόλησης προέρχεται από υπαλλήλους οι οποίοι το 2ο τρίμηνο του έτους...

11/09/2018 20:24

Στατιστική Υπηρεσία

Στις 33.947 έφθασαν οι πωλήσεις μηχανοκινήτων οχημάτων την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 16,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, από τις 33.947 πωλήσεις του οκταμήνου, ποσοστό 63,4% ήτοι 21.356 αντιστοιχούσε σε πωλήσεις μεταχειρισμένων...

11/09/2018 06:59

Πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ο κόσμος είναι σήμερα λιγότερο καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία, τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ποσοτική χαλάρωση (QE) εξυπηρετεί τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

09/09/2018 16:01

Τμήμα Φορολογίας

  Το Τμήμα Φορολογίας ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ότι, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους φορολογουμένους, αλλά και για λόγους καλύτερης και ταχύτερης επικοινωνίας μαζί τους, το Έντυπο ΤΦ 1006 (Υπενθύμιση για Παράλειψη Υποβολής Φορολογικής Δήλωσης Φ.Π.Α.) δεν θα αποστέλλεται...

07/09/2018 19:51

Χάρης Γεωργιάδης

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο όσον αφορά την πορεία της οικονομικής διακυβέρνησης", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που διεξάγεται στη Βιέννη. Όπως είπε ο Υπουργός, "προκύπτουν ζητήματα από το Brexit, τα οποία θα συζητηθούν...

07/09/2018 11:22

Στατιστική Υπηρεσία

Στο 2,5% διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2018 ο ετήσιος πληθωρισμός, σε σχέση με 2,3% τον προηγούμενο μήνα, ενισχυμένος από τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και των καυσίμων. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους παρουσίασε αύξηση 0,9% την αντίστοιχη...

06/09/2018 14:25

Back to Top