Οικονομία της Ευρώπης
Χρ. Πισσαρίδης: Η οικονομία βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και δεν θα επιτρέψει να συμβούν ξανά τα λάθη του παρελθόντος

Τη θέση ότι τα λάθη που έγιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην οικονομία δεν θα επαναληφθούν λόγω του ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια αλλά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε χθες βράδυ  ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Δρ. Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο κ. Πισσαρίδης μιλούσε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός OXygono με θέμα "Η παρούσα κατάσταση και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας". Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Πισσαρίδης απέδωσε την οικονομική κρίση στην Κύπρο στην υπερκατανάλωση και στις μη παραγωγικές επενδύσεις ως επίσης και στα λάθη των τραπεζών οι οποίες πρόσφεραν πολύ ψηλά επιτόκια, των νοικοκυριών και στην κακή εποπτεία από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Πισσαρίδης επέρριψε ευθύνες και στη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια που δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης και στο γεγονός ότι η παραγωγή της οικονομίας δεν στηριζόταν σε γερά θεμέλια.

Ανέφερε ότι η Κύπρος είχε από τα πιο ψηλά πλεονάσματα και με τις κοινωνικές παροχές κατέληξε να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το οικοδόμημα της οικονομίας είχε κτιστεί πάνω στην άμμο.

Εξέφρασε τη θέση ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος σε ό,τι αφορά την οικονομία «διότι πλέον η κατάσταση δεν είναι στα χέρια μας αλλά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλείεται να επιτρέψει κάτι τέτοιο από το να συμβεί ξανά».

Ανέφερε ότι η εκχώρηση εξουσίας στην ΕΚΤ έχει κάποιο κόστος λόγω των αυστηρών ελέγχων στις τράπεζες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια της οικονομίας.

Είπε ότι τα δημοσιονομικά σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει λόγω κάποιων συγκυριών όπως είναι οι επενδύσεις ξένων για να εξασφαλίσουν το κυπριακό διαβατήριο και η αύξηση του τουρισμού.  

Ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το μοντέλο.

Ο κ. Πισσαρίδης είπε ακόμη ότι «το κούρεμα των καταθέσεων βοήθησε πάρα πολύ τα δημόσια οικονομικά γιατί σε ένα Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση βρέθηκε με 10 δις ευρώ».

Είπε επίσης ότι το τουριστικό μας μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και πως τα δημόσια οικονομικά δεν στηρίζονται σε πολύ γερή βάση.

Έκανε λόγο για την ύπαρξη στρεβλώσεων στην κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο των χωρών της ΕΕ σε όλες τις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις.

Είπε επίσης ότι στους τομείς όπως είναι η παιδεία ξοδεύουμε τα περισσότερα λεφτά στην Ευρώπη και έχουμε τη χειρότερη απόδοση.

«Εμένα με προσβάλλει ως Κύπριο το ότι το καλύτερο σχολείο στην Κύπρο είναι το σχολείο που έφτιαξαν οι αποικιοκράτες και δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε σχολεία με αυτό το επίπεδο. Πώς μπορεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να ανέχονται αυτό το πράγμα», διερωτήθηκε.

Ο Κύπριος Νομπελίστας είπε ότι το μισθολόγιο σε σχέση με το εθνικό εισόδημα στην Κύπρο είναι το πιο ψηλό στην Ευρώπη και πως ο ίδιος δεν θεωρεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν κίνδυνο για το μέλλον.

Σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η αγορά εργασίας είναι μεταρρυθμίσεις, να γίνει πιο ευέλικτη και με λιγότερους περιορισμούς, προσθέτοντας ότι «εκτός από τη χαμηλή φορολογία στις εταιρείες δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε τίποτα άλλο».

Τόνισε την ανάγκη για μια ευέλικτη οικονομία με καλές υποδομές χωρίς στρεβλώσεις και κεκτημένα και γραφειοκρατία με μια σωστή κοινωνική πολιτική, προσθέτοντας ότι ο κομματισμός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη διαφόρων τομέων της οικονομίας.

Όπως είπε, στην Κύπρο τρία είναι τα μεγάλα κόμματα ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ για να προσθέσει ότι μετά το θάνατο του Μακαρίου όλοι οι πρόεδροι προέρχονταν από αυτά τα κόμματα. «Πρώτος ο Κυπριανού από το ΔΗΚΟ, ακολούθησε ο Βασιλείου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, ο Κληρίδης του ΔΗΣΥ, ο Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ ο Χριστόφιας του ΑΚΕΛ και ο Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ. Οπόταν είτε θα ξαναβγεί ο Αναστασάδης είτε ο Παπαδόπουλός», είπε αναφέροντας χαριτολογώντας ότι «ο επόμενος πρόεδρος θα λέγεται Νίκος οπωσδήποτε».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία ξεκίνησαν πολύ πιο νωρίς και πως οι ρυθμοί ανάπτυξης που είχαμε μετά την τουρκική εισβολή δημιούργησαν μια ευφορία μέσα στην κοινωνία.

Ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Χριστόφια που προκάλεσε το πρόβλημα, επιρρίπτοντας της ωστόσο ευθύνες για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων.

Είπε ότι ενώ τα πλεονάσματα δεν ήταν μόνιμα, εντούτοις δημιουργήθηκαν μόνιμες δαπάνες, σημειώνοντας ότι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των οικονομικών κρίσεων είναι ο υπερδανεισμός.

«Πέραν από την κακή εποπτεία είχαμε αδύνατους, ανύπαρκτους μέχρι και διεφθαρμένους θεσμούς», είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας την ανάγκη να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν ώστε να μην τα επαναλάβουμε.
 
Ανέφερε ότι τα προβλήματα ακόμη και στα δημόσια οικονομικά δεν έχουν ακόμη επιλυθεί ενώ επέκρινε το γεγονός ότι δαπανούμε στην παιδεία πολλά χρήματα σε σύγκριση με την ΕΕ χωρίς να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχει βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα δημόσια οικονομικά και η ανεργία μειώνεται «όχι όσο θα θέλαμε», εκφράζοντας τέλος τη θέση ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει καλύτερους ελέγχους στην αύξηση των δαπανών ενώ μίλησε και για το πρόβλημα  ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν, μεταξύ άλλων, και το ΚΥΠΕ.

Send to Facebook

Κύπρος

Την πλήρη αφοσίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλα τα επίπεδα, μετέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με μέλη της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου. Τη συζήτηση συνδιοργάνωσαν το Επιχειρηματικό...

06/12/2017 07:00

Τραπεζικοί Υπάλληλοι

Σε διαμαρτυρία για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας με στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό καλεί η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) τα μέλη της, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ, η Οργάνωση καλεί όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους επηρεαζόμενους κα μη, σε διαμαρτυρία...

28/11/2017 15:43

Τράπεζες

Υστέρηση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τρεις από τους τέσσερις στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και το χειρισμό των δανείων με καθυστερήσεις κάτω των 90 ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε...

22/11/2017 18:08

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την Παρασκευή την τελική της μεθοδολογία για τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, που θα διενεργηθούν στις τράπεζες το 2018, ύστερα από τη συζήτηση που διεξήγαγε με τα πιστωτικά ιδρύματα το καλοκαίρι του 2017.   Η μεθοδολογία, σύμφωνα με την ΕΒΑ, καλύπτει όλους τους σχετικούς κινδύνους...

18/11/2017 07:00

Κύπρος

Το ψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα εννιαμήνου από την ένταξη στην Ευρωζώνη κατέγραψε η  Γενική Κυβέρνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, με βάση τα νεότερα στοιχεία για τους τριμηνιαίους λογαριασμούς της γενικής...

15/11/2017 07:00

Κύπρος

Αύξηση, για έκτο μήνα εντός του 2017, και μάλιστα σημαντική παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.   Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή νέας εταιρείας ανήλθαν τον Οκτώβριο στις...

13/11/2017 14:00

Ποδόσφαιρο

Ιστορική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ FIFA και FIFPro για τις καθυστερήσεις στις απολαβές των ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα καταργείται η περίοδος χάριτος για πληρωμή των ποδοσφαιριστών. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών Κύπρου, ύστερα από δεκαοκτώ μήνες έντονων διαπραγματεύσεων,...

07/11/2017 14:27

Ελληνική οικονομία

Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση της δεύτερης υπό - δόσης των 800 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που μίλησε στο ΚΥΠΕ. Η υπό - δόση αυτή, αποτελούσε το τελευταίο τμήμα της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ τα οποία είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον...

26/10/2017 23:25

Συντεχνίες

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΟΗΟ ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αποφασίζουν το μεσημέρι τα μέτρα στα οποία θα προχωρήσουν ως αντίδραση στη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών για μισθολογικές αυξήσεις στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο ωρομίσθιο...

10/10/2017 07:22

Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου

Νέα έργα ύψους 34,4 εκατομμυρίων ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στην παρουσία Υπουργών, δημάρχων, κοινοταρχών, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων της επαρχίας Στην...

11/09/2017 17:32

Ιταλία

Η εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου Amazon πρόκειται να καταβάλει 100 εκατομμύρια ευρώ φόρους στο ιταλικό δημόσιο, μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών της Ρώμης.   Πρόκειται για το ίδιο ποσό που της είχε ζητηθεί από την ιταλική υπηρεσία φοροεισπράξεων, η οποία είχε βγάλει το συμπέρασμα ότι η...

16/12/2017 06:59

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Για εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας από την τραπεζική κρίση 2012-13 και για ισχυρή δυναμική ανάπτυξη που αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο, στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού...

15/12/2017 07:04

Back to Top