Οικονομία της Ευρώπης
Χρ. Πισσαρίδης: Η οικονομία βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και δεν θα επιτρέψει να συμβούν ξανά τα λάθη του παρελθόντος

Τη θέση ότι τα λάθη που έγιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην οικονομία δεν θα επαναληφθούν λόγω του ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια αλλά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε χθες βράδυ  ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Δρ. Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο κ. Πισσαρίδης μιλούσε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός OXygono με θέμα "Η παρούσα κατάσταση και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας". Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Πισσαρίδης απέδωσε την οικονομική κρίση στην Κύπρο στην υπερκατανάλωση και στις μη παραγωγικές επενδύσεις ως επίσης και στα λάθη των τραπεζών οι οποίες πρόσφεραν πολύ ψηλά επιτόκια, των νοικοκυριών και στην κακή εποπτεία από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Πισσαρίδης επέρριψε ευθύνες και στη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια που δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης και στο γεγονός ότι η παραγωγή της οικονομίας δεν στηριζόταν σε γερά θεμέλια.

Ανέφερε ότι η Κύπρος είχε από τα πιο ψηλά πλεονάσματα και με τις κοινωνικές παροχές κατέληξε να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το οικοδόμημα της οικονομίας είχε κτιστεί πάνω στην άμμο.

Εξέφρασε τη θέση ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος σε ό,τι αφορά την οικονομία «διότι πλέον η κατάσταση δεν είναι στα χέρια μας αλλά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλείεται να επιτρέψει κάτι τέτοιο από το να συμβεί ξανά».

Ανέφερε ότι η εκχώρηση εξουσίας στην ΕΚΤ έχει κάποιο κόστος λόγω των αυστηρών ελέγχων στις τράπεζες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια της οικονομίας.

Είπε ότι τα δημοσιονομικά σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει λόγω κάποιων συγκυριών όπως είναι οι επενδύσεις ξένων για να εξασφαλίσουν το κυπριακό διαβατήριο και η αύξηση του τουρισμού.  

Ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το μοντέλο.

Ο κ. Πισσαρίδης είπε ακόμη ότι «το κούρεμα των καταθέσεων βοήθησε πάρα πολύ τα δημόσια οικονομικά γιατί σε ένα Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση βρέθηκε με 10 δις ευρώ».

Είπε επίσης ότι το τουριστικό μας μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και πως τα δημόσια οικονομικά δεν στηρίζονται σε πολύ γερή βάση.

Έκανε λόγο για την ύπαρξη στρεβλώσεων στην κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο των χωρών της ΕΕ σε όλες τις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις.

Είπε επίσης ότι στους τομείς όπως είναι η παιδεία ξοδεύουμε τα περισσότερα λεφτά στην Ευρώπη και έχουμε τη χειρότερη απόδοση.

«Εμένα με προσβάλλει ως Κύπριο το ότι το καλύτερο σχολείο στην Κύπρο είναι το σχολείο που έφτιαξαν οι αποικιοκράτες και δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε σχολεία με αυτό το επίπεδο. Πώς μπορεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να ανέχονται αυτό το πράγμα», διερωτήθηκε.

Ο Κύπριος Νομπελίστας είπε ότι το μισθολόγιο σε σχέση με το εθνικό εισόδημα στην Κύπρο είναι το πιο ψηλό στην Ευρώπη και πως ο ίδιος δεν θεωρεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν κίνδυνο για το μέλλον.

Σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η αγορά εργασίας είναι μεταρρυθμίσεις, να γίνει πιο ευέλικτη και με λιγότερους περιορισμούς, προσθέτοντας ότι «εκτός από τη χαμηλή φορολογία στις εταιρείες δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε τίποτα άλλο».

Τόνισε την ανάγκη για μια ευέλικτη οικονομία με καλές υποδομές χωρίς στρεβλώσεις και κεκτημένα και γραφειοκρατία με μια σωστή κοινωνική πολιτική, προσθέτοντας ότι ο κομματισμός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη διαφόρων τομέων της οικονομίας.

Όπως είπε, στην Κύπρο τρία είναι τα μεγάλα κόμματα ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ για να προσθέσει ότι μετά το θάνατο του Μακαρίου όλοι οι πρόεδροι προέρχονταν από αυτά τα κόμματα. «Πρώτος ο Κυπριανού από το ΔΗΚΟ, ακολούθησε ο Βασιλείου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, ο Κληρίδης του ΔΗΣΥ, ο Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ ο Χριστόφιας του ΑΚΕΛ και ο Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ. Οπόταν είτε θα ξαναβγεί ο Αναστασάδης είτε ο Παπαδόπουλός», είπε αναφέροντας χαριτολογώντας ότι «ο επόμενος πρόεδρος θα λέγεται Νίκος οπωσδήποτε».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία ξεκίνησαν πολύ πιο νωρίς και πως οι ρυθμοί ανάπτυξης που είχαμε μετά την τουρκική εισβολή δημιούργησαν μια ευφορία μέσα στην κοινωνία.

Ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Χριστόφια που προκάλεσε το πρόβλημα, επιρρίπτοντας της ωστόσο ευθύνες για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων.

Είπε ότι ενώ τα πλεονάσματα δεν ήταν μόνιμα, εντούτοις δημιουργήθηκαν μόνιμες δαπάνες, σημειώνοντας ότι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των οικονομικών κρίσεων είναι ο υπερδανεισμός.

«Πέραν από την κακή εποπτεία είχαμε αδύνατους, ανύπαρκτους μέχρι και διεφθαρμένους θεσμούς», είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας την ανάγκη να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν ώστε να μην τα επαναλάβουμε.
 
Ανέφερε ότι τα προβλήματα ακόμη και στα δημόσια οικονομικά δεν έχουν ακόμη επιλυθεί ενώ επέκρινε το γεγονός ότι δαπανούμε στην παιδεία πολλά χρήματα σε σύγκριση με την ΕΕ χωρίς να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχει βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα δημόσια οικονομικά και η ανεργία μειώνεται «όχι όσο θα θέλαμε», εκφράζοντας τέλος τη θέση ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει καλύτερους ελέγχους στην αύξηση των δαπανών ενώ μίλησε και για το πρόβλημα  ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν, μεταξύ άλλων, και το ΚΥΠΕ.

Send to Facebook

Συντεχνίες

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΟΗΟ ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αποφασίζουν το μεσημέρι τα μέτρα στα οποία θα προχωρήσουν ως αντίδραση στη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών για μισθολογικές αυξήσεις στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο ωρομίσθιο...

10/10/2017 07:22

Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου

Νέα έργα ύψους 34,4 εκατομμυρίων ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στην παρουσία Υπουργών, δημάρχων, κοινοταρχών, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων της επαρχίας Στην...

11/09/2017 17:32

Οίκος αξιολόγησης

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε ξένο νόμισμα κατά μία βαθμίδα από BB- σε ΒΒ με θετική προοπτική. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αναβάθμιση αντανακλά σημαντικές βελτιώσεις στην κυπριακή οικονομία σε μια σειρά από δείκτες. Συγκεκριμένα, ο Fitch κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση...

21/10/2017 13:53

Ισπανία

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της καταλανικής κρίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας. Το διάστημα...

21/10/2017 09:34

Χάρης Γεωργιάδης

Τον προβληματισμό του από προτάσεις που αφορούν την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών των χωρών μελών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα από το βήμα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ο Υπουργός των Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, καθώς και για την τάση για κεντροποίηση και υπερβολικές ρυθμίσεις στους οικονομικούς τομείς. Σε χαιρετισμό...

20/10/2017 14:34

Ελλάδα

Τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προγραμματίζουν να πωλήσουν πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €5,5 δισεκατομμυρίων στις αρχές του 2018, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας να καλεί τις τράπεζες να δράσουν πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων...

20/10/2017 07:05

Δίκαιη τιμολόγηση

Το θέμα της τιμολόγησης νερού για τις πολύτεκνες οικογένειες βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκου Κουγιάλη, με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (Π.Ο.Π.). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναγνωρίστηκε από τον Υπουργό...

19/10/2017 09:53

Συνταξιοδοτικές Παροχές

Μείωση παρουσιάζει το συνολικό ποσοστό των εισφορών στα Ταμεία Προνοίας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έρευνας Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών για το 2016, της Aon Hewitt. Σύμφωνα με την έρευνα, το συνολικό μέσο ποσοστό εισφοράς παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες ως αποτέλεσμα της...

17/10/2017 16:02

Eurostat

Οι εξαγωγές της Κύπρου, προς το σύνολο των εμπορικών της εταίρων, αυξήθηκαν στα € 2,0 δισ. (ή 10%) την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017, σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ ανήλθαν στα € 0,7 δισ. (πτώση -24% από την ίδια περίοδο του 2016) και για τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε € 1,2 δισ. (αύξηση 51% σε σύγκριση...

17/10/2017 06:33

Υπουργός Οικονομικών

Η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, γνωστής και ως κακής τράπεζας, είναι πλέον πιο εφικτή, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δηλώνοντας όμως επιφυλακτικός, χωρίς να κλείνει την πόρτα στη χρησιμοποίηση δημοσίου χρήματος. «Ίσως τώρα οι τράπεζες να εισέρχονται σε μια φάση όπου...

16/10/2017 15:24

Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Πρέπει να γίνουν περαιτέρω «επίμονες προσπάθειες» για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων (ΜΕΔ) στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, τονίζει η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ. Στη συνέντευξή της, η κ. Νουί αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έγιναν...

16/10/2017 09:47

Tagesspiegel

Δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel αναφέρεται σε τοποθετήσεις του επικεφαλής της Καγκελαρίας, Πέτερ Άλτμαγιερ, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και στο πλαίσιο εκδήλωσης της Κίνησης για την Ευρώπη στη Γερμανία, όπου σκιαγράφησε τη συνολική του αντίληψη έναντι των προτάσεων Μακρον για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και γενικότερα...

15/10/2017 11:29

Back to Top