Οικονομία της Ευρώπης
Χρ. Πισσαρίδης: Η οικονομία βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και δεν θα επιτρέψει να συμβούν ξανά τα λάθη του παρελθόντος

Τη θέση ότι τα λάθη που έγιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην οικονομία δεν θα επαναληφθούν λόγω του ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια αλλά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε χθες βράδυ  ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Δρ. Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο κ. Πισσαρίδης μιλούσε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός OXygono με θέμα "Η παρούσα κατάσταση και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας". Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Πισσαρίδης απέδωσε την οικονομική κρίση στην Κύπρο στην υπερκατανάλωση και στις μη παραγωγικές επενδύσεις ως επίσης και στα λάθη των τραπεζών οι οποίες πρόσφεραν πολύ ψηλά επιτόκια, των νοικοκυριών και στην κακή εποπτεία από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Πισσαρίδης επέρριψε ευθύνες και στη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια που δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης και στο γεγονός ότι η παραγωγή της οικονομίας δεν στηριζόταν σε γερά θεμέλια.

Ανέφερε ότι η Κύπρος είχε από τα πιο ψηλά πλεονάσματα και με τις κοινωνικές παροχές κατέληξε να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το οικοδόμημα της οικονομίας είχε κτιστεί πάνω στην άμμο.

Εξέφρασε τη θέση ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος σε ό,τι αφορά την οικονομία «διότι πλέον η κατάσταση δεν είναι στα χέρια μας αλλά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλείεται να επιτρέψει κάτι τέτοιο από το να συμβεί ξανά».

Ανέφερε ότι η εκχώρηση εξουσίας στην ΕΚΤ έχει κάποιο κόστος λόγω των αυστηρών ελέγχων στις τράπεζες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια της οικονομίας.

Είπε ότι τα δημοσιονομικά σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει λόγω κάποιων συγκυριών όπως είναι οι επενδύσεις ξένων για να εξασφαλίσουν το κυπριακό διαβατήριο και η αύξηση του τουρισμού.  

Ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το μοντέλο.

Ο κ. Πισσαρίδης είπε ακόμη ότι «το κούρεμα των καταθέσεων βοήθησε πάρα πολύ τα δημόσια οικονομικά γιατί σε ένα Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση βρέθηκε με 10 δις ευρώ».

Είπε επίσης ότι το τουριστικό μας μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και πως τα δημόσια οικονομικά δεν στηρίζονται σε πολύ γερή βάση.

Έκανε λόγο για την ύπαρξη στρεβλώσεων στην κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο των χωρών της ΕΕ σε όλες τις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις.

Είπε επίσης ότι στους τομείς όπως είναι η παιδεία ξοδεύουμε τα περισσότερα λεφτά στην Ευρώπη και έχουμε τη χειρότερη απόδοση.

«Εμένα με προσβάλλει ως Κύπριο το ότι το καλύτερο σχολείο στην Κύπρο είναι το σχολείο που έφτιαξαν οι αποικιοκράτες και δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε σχολεία με αυτό το επίπεδο. Πώς μπορεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να ανέχονται αυτό το πράγμα», διερωτήθηκε.

Ο Κύπριος Νομπελίστας είπε ότι το μισθολόγιο σε σχέση με το εθνικό εισόδημα στην Κύπρο είναι το πιο ψηλό στην Ευρώπη και πως ο ίδιος δεν θεωρεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν κίνδυνο για το μέλλον.

Σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η αγορά εργασίας είναι μεταρρυθμίσεις, να γίνει πιο ευέλικτη και με λιγότερους περιορισμούς, προσθέτοντας ότι «εκτός από τη χαμηλή φορολογία στις εταιρείες δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε τίποτα άλλο».

Τόνισε την ανάγκη για μια ευέλικτη οικονομία με καλές υποδομές χωρίς στρεβλώσεις και κεκτημένα και γραφειοκρατία με μια σωστή κοινωνική πολιτική, προσθέτοντας ότι ο κομματισμός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη διαφόρων τομέων της οικονομίας.

Όπως είπε, στην Κύπρο τρία είναι τα μεγάλα κόμματα ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ για να προσθέσει ότι μετά το θάνατο του Μακαρίου όλοι οι πρόεδροι προέρχονταν από αυτά τα κόμματα. «Πρώτος ο Κυπριανού από το ΔΗΚΟ, ακολούθησε ο Βασιλείου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, ο Κληρίδης του ΔΗΣΥ, ο Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ ο Χριστόφιας του ΑΚΕΛ και ο Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ. Οπόταν είτε θα ξαναβγεί ο Αναστασάδης είτε ο Παπαδόπουλός», είπε αναφέροντας χαριτολογώντας ότι «ο επόμενος πρόεδρος θα λέγεται Νίκος οπωσδήποτε».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία ξεκίνησαν πολύ πιο νωρίς και πως οι ρυθμοί ανάπτυξης που είχαμε μετά την τουρκική εισβολή δημιούργησαν μια ευφορία μέσα στην κοινωνία.

Ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Χριστόφια που προκάλεσε το πρόβλημα, επιρρίπτοντας της ωστόσο ευθύνες για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων.

Είπε ότι ενώ τα πλεονάσματα δεν ήταν μόνιμα, εντούτοις δημιουργήθηκαν μόνιμες δαπάνες, σημειώνοντας ότι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των οικονομικών κρίσεων είναι ο υπερδανεισμός.

«Πέραν από την κακή εποπτεία είχαμε αδύνατους, ανύπαρκτους μέχρι και διεφθαρμένους θεσμούς», είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας την ανάγκη να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν ώστε να μην τα επαναλάβουμε.
 
Ανέφερε ότι τα προβλήματα ακόμη και στα δημόσια οικονομικά δεν έχουν ακόμη επιλυθεί ενώ επέκρινε το γεγονός ότι δαπανούμε στην παιδεία πολλά χρήματα σε σύγκριση με την ΕΕ χωρίς να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχει βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα δημόσια οικονομικά και η ανεργία μειώνεται «όχι όσο θα θέλαμε», εκφράζοντας τέλος τη θέση ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει καλύτερους ελέγχους στην αύξηση των δαπανών ενώ μίλησε και για το πρόβλημα  ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν, μεταξύ άλλων, και το ΚΥΠΕ.

Send to Facebook

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί αργότερα σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου της Ελλάδας. Τις εργασίες της ολομέλειας θα απασχολήσει σήμερα και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ το Σώμα θα προσφωνήσουν...

04/07/2018 08:04

Στατιστική Υπηρεσία

  Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 23,7% ή κατά 7.083 πρόσωπα τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Η μείωση των ανέργων αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.262 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 958), των...

05/06/2018 18:38

Ecofin

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin. Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο...

23/05/2018 14:47

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεδρία της ημερομηνίας 16 Μαΐου 2018, αποφάσισε, δυνάμει του Άρθρου 6(5)(ι) του περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμου του 2016, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ από σήμερα 16 Μαΐου 2018. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης...

16/05/2018 10:46

Τουρισμός

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί που επιλέγουν οι Ρώσοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές είναι Ρωσία, Τουρκία και Ελλάδα, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Κύπρος, η οποία αναβαθμίσθηκε σημαντικά, καθώς πέρυσι βρίσκονταν στην έκτη θέση των προτιμήσεών τους. Αυτή την εικόνα κατέγραψε η έρευνα που παρουσιάζει το πρακτορείο ειδήσεων...

20/07/2018 06:32

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

H Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει την ολοκλήρωση νέας μεγάλης έρευνας με συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης που ίσχυαν στις 16.07.2018 στις μεγάλες υπεραγορές σε όλες τις επαρχίες. Ανακοίνωση από το ΓΤΠ αναφέρει ότι η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας...

19/07/2018 13:49

"Μόνο" 151 δισ δολάρια η αξία του Bezos

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και CEO του Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας της Δευτέρα, εν μέσω προβλημάτων στα sites κατά τη διάρκεια της Prime Day του online καταστήματος και αντιδράσεων εργαζομένων σε μια σειρά από χώρες. Η περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε τα 151 δισ δολάρια τη Δευτέρα, καθώς...

19/07/2018 06:44

Οδηγίες Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε εγκύκλιό της ενημερώνει τους Εποπτευόμενους Οργανισμούς ότι η είσπραξη σε μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10,000), αποτελεί ποινικό αδίκημα. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σύμφωνα με το Άρθρο 5Α του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων...

18/07/2018 12:04

Αύξηση των τελών διαχείρισης των σκυβάλων

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που επιβαρύνονται οι πολίτες προκύπτει από τη συλλογή των σκυβάλων από τις κατοικίες και τη μεταφορά τους και όχι τη διαχείριση ή επεξεργασία τους, αναφέρει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι της επαρχίας Λευκωσίας και την...

18/07/2018 07:57

"Startup Visa"

Προωθητικό υλικό για την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στο σχέδιο παροχής κινήτρων «Startup Visa» το οποίο κίνησε μεγάλο ενδιαφέρον από νεοφυείς επιχειρηματίες της Ασίας, ήταν η κύρια δραστηριότητα που ανέπτυξε το περίπτερο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus, στο διεθνές συνέδριο...

16/07/2018 18:17

Οίκος αξιολόγησης Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε σε τροχιά αναβάθμισης τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας. Η Moody's άλλαξε επίσης την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζες και άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας σε αναθεώρηση για αναβάθμιση από αναθεώρηση με ασαφή κατεύθυνση. Η...

14/07/2018 09:25

Κρατικός Προϋπολογισμός

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2018 που προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000 , εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν στα 10 εκ. που ήδη εγκρίθηκαν για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Υπέρ ψήφισαν 21, ενώ 17 Βουλευτές τήρησαν αποχή. Τα...

13/07/2018 22:09

Back to Top